Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις
  • [02] Με το μήνυμα #synelthete απαντά η κυβερνητική εκπρόσωπος στη ΝΔ
  • [03] Πρ. Παυλόπουλος: Έχουμε ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Εταίρων μας
  • [04] Την πεποίθηση ότι ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου μπορεί να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο εκφράζουν πηγές της ευρωζώνης
  • [05] Γερούν Ντάισελμπλουμ: Δεν υπήρξε παρά μόνο μία κόκκινη γραμμή στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος
  • [06] Έλενα Κουντουρά: Απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη του τουρισμού
  • [07] Τους Έλληνες της προσφυγιάς μνημόνευσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την περιοχή της Σμύρνης, με αφορμή την σημερινή κρίση
  • [08] Αφιερωμένο στα γραφήματα το νέο τεύχος του Πρακτορείου
  • [09] Εγκαινιάσθηκε η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση της επόμενης διοργάνωσης
  • [10] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας
  • [11] Επαφές Ν. Παππά στις ΗΠΑ: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται ως αξιόπιστος εταίρος
  • [12] Εγκαινιάσθηκε η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση της επόμενης διοργάνωσης

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις

    Την ανάγκη να υπάρξει μία κυβέρνηση που μπορεί να εξασφαλίσει πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης, να απελευθερώσει τις δυνάμεις του υγιούς «επιχειρείν» και να καταφέρει να προσελκύσει στη χώρα μας εκείνες τις επενδύσεις που θα καταφέρουν οριστικά να της επιτρέψουν να αφήσει πίσω την περίοδο των μνημονίων, επεσήμανε, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, υπογράφει εντός των επόμενων ημερών το τέταρτο μνημόνιο, δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και να προσελκύσει επενδύσεις.

    Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση ημερίδας που διοργάνωσε η ΝΔ για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως συνολικά διακατέχεται από ένα πνεύμα, το οποίο αντιτίθεται στο «επιχειρείν» και την υγιή επιχειρηματικότητα και υπογράμμισε ότι μόνο μία άλλη κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει στη χώρα πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης, και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι εξαιρετικά πολύτιμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη δημιουργίας ενός κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις, για να μπορέσει η χώρα να οδηγηθεί στην ανάπτυξη.

    [02] Με το μήνυμα #synelthete απαντά η κυβερνητική εκπρόσωπος στη ΝΔ

    «Η ΝΔ οικοδόμησε τη στρατηγική της στην αποτυχία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.Προδίκασαν πρόσθετα μέτρα, φαντασιώθηκαν νέα μνημόνια, επένδυσαν στην καταστροφή.Τώρα που διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα», δήλωσε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

    Η κ. Γεροβασίλη ολοκληρώνει την δήλωσή της απαντώντας με το hastag #synelthete στο hastag #fygete της ΝΔ.

    [03] Πρ. Παυλόπουλος: Έχουμε ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Εταίρων μας

    Με αντιπροσωπεία της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHEPA συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην επίτευξη του βασικού στόχου να προχωρήσει η Ελλάδα αποφασισμένη στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

    «Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι, για δεύτερη φορά, στην Προεδρία της Δημοκρατίας κρατώντας την ανάμνηση της περσινής μας συνάντησης και των δεσμεύσεων που είχα τότε αναλάβει απέναντί σας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Σας θυμίζω ότι πέρσι συναντηθήκαμε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και αβέβαιη περίοδο. Τότε σας είχα διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει αποφασισμένη στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης. Και σας είχα πει ότι εκεί είναι ο φυσικός χώρος της Ελλάδας. Αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί με μεγάλες θυσίες για τον Ελληνικό Λαό. Αλλά έχει επιτευχθεί και μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον της Ελλάδας με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Φυσικά, δεν πρέπει ποτέ να υπερβάλλουμε γιατί η προσπάθεια θα είναι ακόμα μεγάλη, αλλά ο βασικός στόχος έχει επιτευχθεί. Έχουμε ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Εταίρων μας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και εδώ οφείλω να σας επισημάνω ότι αυτή η προσπάθεια κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα διότι όλες οι Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις του Τόπου και ιδίως οι Προευρωπαϊκές Δυνάμεις, συνεργάστηκαν ενωμένες προς αυτή την κατεύθυνση. Απέδειξαν ότι μπορεί να έχουν τις όποιες διαφορές μεταξύ τους -που είναι σεβαστές- αλλά στους μεγάλους στόχους πορευόμαστε ενωμένοι. Και αυτό είναι ένα δίδαγμα για το μέλλον γιατί είναι σαφές ότι σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς εκείνα τα οποία μας ενώνουν είναι πολύ πιο σημαντικά, πολύ πιο μεγάλα, από εκείνα που μας χωρίζουν. Και έτσι θα προχωρήσουμε. Χωρίς -το τονίζω- να υποτιμά κανείς την ιδιαιτερότητα, πολιτική και ιδεολογική, την οποία μπορεί να έχουν οι Πολιτικές Δυνάμεις, την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε. Αλλά την κοινή τους προσπάθεια οφείλουμε να την αναδείξουμε.

    [04] Την πεποίθηση ότι ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου μπορεί να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο εκφράζουν πηγές της ευρωζώνης

    Την πεποίθηση ότι με «σκληρή δουλειά», ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα μπορούσε να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο για την αξιολόγηση, τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για το χρέος, εξέφρασαν πηγές της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των επομένων ημερών την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ούτως ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των δανείων. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι η εκταμίευση της δόσης χρειάζεται την έγκριση πέντε εθνικών κοινοβουλίων και στη συνέχεια, σε διάστημα δύο εβδομάδων το πολύ, δηλαδή εντός του Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εκταμιεύσει τη δόση.

    Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι πάντες δουλεύουν με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ τελικά θα συμμετάσχει. Υπενθύμισαν μάλιστα ότι πέντε κράτη-μέλη θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή με κάποιο τρόπο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να συμμετάσχουν και αυτά. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το ενδεχόμενο να συνάψει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν μπορεί να συμβεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, από πρακτικής απόψεως.

    [05] Γερούν Ντάισελμπλουμ: Δεν υπήρξε παρά μόνο μία κόκκινη γραμμή στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος

    Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως αναμένει οι διαπραγματεύσεις για τις περικοπές δημοσίων δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα να έχουν καταλήξει σε οριστικό αποτέλεσμα εγκαίρως, ενόψει της επόμενης συνόδου της Eurogroup την 24η Μαΐου, προκειμένου να μπορέσουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε τρία στάδια, όπως ανέφερε.

    Ο Ντάισελμπλουμ είπε στο Ρόιτερς σήμερα ότι οι συνομιλίες για την Ελλάδα τη Δευτέρα κύλησαν απροσδόκητα ομαλά, παρότι είχαν ακουστεί δυσοίωνοι ήχοι από τη Γερμανία και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από τη διεξαγωγή των συνομιλιών.

    Πρόσθεσε πως τώρα περιμένει η Αθήνα να οριστικοποιήσει τους σχεδιασμούς και τις περικοπές δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών, την 24η Μαΐου.

    [06] Έλενα Κουντουρά: Απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη του τουρισμού

    Απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη του τουρισμού, όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ.

    Η συνέλευση έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η κα Κουντουρά, εξέφρασε την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι η χώρα το 2015, μία χρονιά πρωτόγνωρων πολιτικοοικονομικών συνθηκών, με σκληρές πολιτικές διαπραγματεύσεις, ασφυκτικές πιέσεις από τους εταίρους μας, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με δημοψήφισμα, με capital controls και με μία πρωτοφανή αρνητική δημοσιότητα - εγχώρια και διεθνή ? «εμείς καταφέραμε στοχευμένα και με σκληρή δουλειά να πετύχουμε την ανάπτυξη του τουρισμού σε επίπεδα ρεκόρ σε διεθνείς αφίξεις και τουριστικά έσοδα», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

    Για πρώτη φορά το υπουργείο Τουρισμού σχεδίασε και υλοποίησε εθνική τουριστική πολιτική, η οποία έχει ήδη αποδώσει καρπούς, ανάφερε η υπουργός και τόνισε ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. «Έτσι τον αντιμετωπίζουμε, και πρέπει να μείνει έξω από ανούσιες μικροπολιτικές και μικροκομματικές επιθέσεις» ανέφερε.

    «Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ο πιο ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός στην ευρύτερη περιοχή. Προσφέρει ένα μοναδικό και αυθεντικό προϊόν που συνεχώς ενδυναμώνουμε και εμπλουτίζουμε», σημείωσε η υπουργός και στάθηκε στους άξονες της στρατηγικής που εφαρμόζεται.

    [07] Τους Έλληνες της προσφυγιάς μνημόνευσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την περιοχή της Σμύρνης, με αφορμή την σημερινή κρίση

    Τα συνεχή ανοιξιάτικα - Αναστάσιμα μηνύματα τόσο για τους Έλληνες πρόσφυγες της καταστροφής του 1922 όσο και για τους σύγχρονους πρόσφυγες των κάθε λογής πολέμων της Μέσης Ανατολής και της άλλης νοτιοδυτικής Ασίας, κυριάρχησαν στη φετινή εαρινή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης.

    «Μέσα εις την Άνοιξιν όμως αυτήν, την οποίας ζώμεν εις την Μαινεμένην» είπε λειτουργώντας στον ανακαινισμένο ναό των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης της Μαινεμένης, «δεν είναι δυνατόν να αποκρύψωμεν και τον πόνον μας δι? το?ς εκ Συρίας καί Μέσης Ανατολής αδελφούς μας οι οποίοι έρχονται εις αυτά εδώ τα μέρη έντρομοι και κυνηγημένοι όπως οι παλαιοί Μαινεμενιώται, έχοντες αφήσει όπισθεν των την στάκτην των ιδικών τους πατρίδων και τα λουλούδια που άνθιζαν εις τους ιδικούς τους φράκτες» είπε ο Πατριάρχης παραλληλίζοντας με ευστοχία τις δυο περιπτώσεις.

    Ενώ, όμως, σημείωσε «τους προπάτορες μας τότε Μαινεμενιώτες άφησαν μόνους εις τον θάνατον οι ισχυροί της γης» σημείωσε πως «σήμερον αντιθέτως η ανθρωπότης όλης και ημείς προσωπικώς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και άλλοι Εκκλησιαστικοί και πολιτικο? ηγέται, όπως ?πράξαμεν προσφάτως εις τ?ν γειτονικ?ν Μυτιλήνην με τ?ν συνάντησιν κορυφαίας εκδηλώσεως συμπαραστάσεως, προσπαθούμεν ν? αντιμετωπίσωμεν τ?ν κίνδυνον, τ?ν θάνατον, τ?ν πνιγμ?ν τής προσφυγιάς.

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην επίσκεψη του στη Μυτιλήνη με τον Πάπα και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ο κ. Βαρθολομαίος υποστήριξε πως «εδώκαμεν ως οικείοι του πόνου της προσφυγιάς την υπόσχεσιν μιας ανυστάκτου μερίμνης και εργασίας δια να γεννηθεί και δια τους πρόσφυγας αυτούς ένα καλλίτερον αύριον, να ανατείλει ο πολυπόθητος ήλιος της δικαιοσύνης εις τας ψυχάς και εις τας καρδίας και εις την χώραν τους».

    Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε όμως, να προβεί και σε κριτική προς όσους εργάζονται, χωρίς αποτέλεσμα για την υπόθεση της ειρήνης και της ειρηνικής συμβίωσης. «Ομιλούμε κατά τας τελευταίας δεκαετίας περί συνεργασίας, την οποίαν όμως, εν τη πράξει αρνούμεθα, ώστε να παραμένει κενός λόγος άνευ πρακτικής εφαρμογής, παρά τας συσκέψεις των διεθνών οργανισμών και των κυβερνήσεων και των διαφόρων σωματείων».

    Λειτουργώντας στην ερειπωμένη Βυζαντινή βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Έφεσο, ο Πατριάρχης έκανε ξανά ιδιαίτερη αναφορά στη φωνή των πατρίδων της Ανατολής. «Την φωνήν των ακούομεν σήμερον εδώ εις την Έφεσον, εις την Σμύρνην, εις όλην την περιοχήν αυτήν. Δεν ταξιδεύομε σ? άκρες Ιωνικές, σ? άδεια κοχύλια θεάτρων, όπου μονάχα η σαύρα σέρνεται στ? στεγν? πέτρα, όπως γράφει ο Σμυρνιός ποιητ?ς Γιώργος Σεφέρης» είπε ο Πατριάρχης. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε όλους τους πρόσφυγες της Μικρασίας που «άστεγοι, πεινώντες και διψώντες, περιφρονημένοι, όχι μόνον μετέφεραν τον πολιτισμόν τους, αλλ? εδημιούργησαν πολιτισμόν κα? μετέδωσαν φρόνημα ορθοδόξου και ρωμαίικης ακμής.».

    Χαρούμενος δήλωσε ο Πατριάρχης και για τη συνάντηση του με τη νέα γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια. Δεν παρέλειψε όμως, να πει για μια ακόμα φορά πως «ενώ ασφαλώς είμεθα ιδιαιτέρως χαρούμενοι δια την ευλογίας της συναντήσεως δεν είναι δυνατόν να μη ενθυμούμεθα ότι ο πλησίον μας χώρος τον Αιγαίου έχει γίνει ο υγρός και άκλαυτος τάφος εκατοντάδων αδελφών μας, οι οποίοι άφησαν τας εστίας των διά να σωθούν από τα δεινά του πολέμου, ακριβώς όπως οι ομογενείς μας προ 100 περίπου ετών από άλλας αλλ? εξ ίσου τραγικ?ς συνθήκας».

    Η δεύτερη για φέτος Πατριαρχική και Ποιμαντική επίσκεψη στην περιοχή της Σμύρνης και γενικότερα στην περιοχή της Ιωνίας, που πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης περιλάμβανε:

    - Χοροστασία στην Πατριαρχική θεία λειτουργία στην παλαιοχριστιανική εκκλησία της Εφέσου επί του τάφου του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου.

    - Θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον Κιρκιντζέ, το σημερινό χωριό Σιρίντζε τόπο καταγωγής της Διδούς Σωτηρίου.

    - Χοροστασία στον εσπερινό, στα ερείπια του ναού της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου (Διπλή Εκκλησιά) μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου.

    - Χοροστασία στην Πατριαρχική Θε?α λειτουργ?α στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μαινεμένη.

    - Συναντήσεις με πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες της περιοχής και συμμετοχή σε σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    Λίγο πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, ο Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο που του παρέθεσε η Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης στον αύλειο χώρο του ναού της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη. Εκεί ο πατριάρχης κρατώντας ένα βρέφος λίγων μηνών στην αγκαλιά του, σήμανε για πρώτη φορά τη μεγάλη καμπάνα που προσέφερε στο ναό η Μητρόπολη της Νέας Σμύρνης. Σημαίνοντας ταυτόχρονα «το χαμόγελο, ελπίζομεν και προσδοκώμεν του καλύτερου αύριον, χωρ?ς προσφυγιά, χωρ?ς διωγμούς, χωρίς πόνον και εις την περιοχ?ν αυτήν. Τ? χαμόγελο, ότι κλείνει μία ?κατονταετ?ς περίπου περίοδος διαιρέσεως κα? καχυποψίας, και ανοίγει μία νέα σελ?ς φιλίας, συνεργασίας, ενότητος, διαλόγου και προσεγγίσεως. Αληθώς, αδελφοί κι τέκνα, έαρ μυρίζει δια την καθ? ημάς Ορθόδοξον Ανατολήν, εις κάθε χώρον και λαγκάδι και σπηλι? της οποίας θα συναντήσεις να αναγαλιάζουν κόκκαλα και λείψανα ορθοδόξων, προσδοκώντων επί αιώνα την ημέραν αυτήν, δια να ακούσουν από τα πήλινα χείλη μας το Χριστό Ανέστη και ότι Άδης εσκυλεύθη».

    [08] Αφιερωμένο στα γραφήματα το νέο τεύχος του Πρακτορείου

    Σήμερα, το Πρακτορείο, το εβδομαδιαίο freepress του ΑΠΕ- ΜΠΕ, είναι ένα τεύχος ιδιαίτερο. Γεμάτο infographics, που για τους ειδικούς αποτελούν ένα ισχυρό πολυεργαλείο στη σύγχρονη δημοσιογραφία, καθώς δείχνουν αντί να λένε, προκαλούν το ενδιαφέρον των αναγνωστών -ειδικά των νεότερων- και ενημερώνουν γρήγορα και διεξοδικά.

    Η Ζωή Κατσιγιάννη και ο Πάνος Κωνσταντόπουλος όχι μόνο τα σχεδιάζουν εδώ και χρόνια με εξαιρετική δεινότητα, αλλά είναι και οι πρώτοι στην Ελλάδα που τα διδάσκουν. Τα γραφήματά τους έχουν βραβευθεί σε δεκάδες διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ έχουν κερδίσει και την καθολική αναγνώριση. Και ναι είναι μαζί μας στο Πρακτορείο.

    Άρθρο του Δημήτρη Αρβανίτη

    Από τις αρχές του '90, οι εφημερίδες πέρασαν δυναμικά στις νέες τεχνολογίες και άρχισαν να σκέπτονται με νέους τρόπους. Δοκίμασαν κάθε εκδοχή και δυνατότητα των νέων εργαλείων και διατηρώντας τη συνείδηση, ότι εργάζονται για την ιστορία του εφήμερου, κατόρθωσαν να περάσουν στη νέα εποχή ώς τα πρώτα μέσα τα οποία αποδέχθηκαν τις νέες συνθήκες στην οπτική επικοινωνία. Το προτέρημα να ζουν στο απόλυτο παρόν, μπορεί να φαίνεται πως ξεπεράστηκε από την τηλεοπτική φόρμα του «ακαριαίου» ρεπορτάζ, αλλά θα αποτελούν πάντοτε ντοκουμέντο και ανάλυση για την αφομοίωση της είδησης.

    Οι εφημερίδες του 21ου αιώνα μπορεί να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά στην εμφάνισή τους μ'αυτές του περασμένου αιώνα, έστω κι αν αυτός είναι μόλις δώδεκα χρόνια πίσω, αλλά μια προσεκτική ματιά με τα φύλλα των αρχών της δεκαετίας του '90 μάς αποκαλύπτει τεράστιες δομικές αλλαγές.

    Ένα πλήθος προβλημάτων, ή καλύτερα καθημερινών τεχνικών δυσκολιών, έχουν ήδη ξεπεραστεί και απομένει το ταλέντο, το κύρος και η ευέλικτη αντίδραση στη διαχείριση των ειδήσεων και των θεμάτων μέσα από ένα σχεδιαστικό περιβάλλον που σκοπεύει στην ευαναγνωσιμότητα με πρωταγωνιστή την ορθολογιστική τυπογραφική σύνθεση.

    Η εφημερίδα δεν αρκεί να είναι έγκυρη, χρειάζεται και να φαίνεται. Από τα μέσα της δεκαετίας του '90, η ποιότητα στον τομέα σχεδίασης και παραγωγής ανήλθε σε υψηλά επίπεδα με τη χρήση καλοσχεδιασμένων γραμματοσειρών, άρτιων φωτογραφιών και εξελιγμένων εκτυπώσεων.

    Μέσα σε μια κατάσταση τεχνικής ευφορίας, μια νέα εφαρμογή άρχισε να εμφανίζεται και να κατακτά έδαφος σε σχέση με την υπάρχουσα χρήση της φωτογραφίας και του σκίτσου. Έγινε γνωστή με τον όρο «γράφημα», αλλά όλοι όταν αναφέρονται σ'αυτά τα ονομάζουν πίνακες. Δηλαδή πινάκια, δηλαδή αριθμητήρια.

    Πρώτη τάξη του δημοτικού και το πρόβλημα ζητάει να βρούμε πόσα είναι όλα μαζί τρία γουρουνάκια και δύο κότες. Τα δάχτυλα είναι το πρώτο καλκουλέιτορ. Ο άβακας, το αριθμητήριο είναι το όργανο που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τα ποσά. Πέντε πράσινες μπίλιες και πέντε κόκκινες μάς κάνουν δέκα.

    Στο graphic design πρωτεύοντα ρόλο και σπουδαιότητα κατέχει ο σχεδιασμός εταιρικών σημάτων και ταυτότητας. Η ενασχόληση με τον σχεδιασμό λογότυπων, τοποθετεί τον σχεδιαστή σε προνομιακή θέση, λόγω του βαθμού δυσκολίας που εμπεριέχεται σε κάθε σχεδίαση ενός πρωτότυπου σήματος. Το σήμα πρέπει να λέει τα πάντα, χωρίς λόγια. Τα γραφήματα ανήκουν σ'αυτήν την κατηγορία. Αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της πρώτης ύλης στην οπτικοποίηση των θεμάτων της εφημερίδας. Μέγας αντίπαλος είναι ο χρόνος και οι ταχύρρυθμες διαδικασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας του καθημερινού φύλλου για την τελική εκτύπωση.

    Ο συντάκτης πρέπει να ενημερώσει τον σχεδιαστή, προσφέροντάς του κάθε πληροφορία σχετική με το ζητούμενο και ο σχεδιαστής να συλλάβει τη λεπτομέρεια που θα απογειώσει την ιδέα του. Ο χώρος που θα του δοθεί πρέπει να ανταποκρίνεται απόλυτα στην αξία του αριθμού των λέξεων που θα παραχωρήσουν τη θέση τους στο γράφημα.

    Ό,τι προτείνει, πρέπει να αφηγείται μια ιστορία, μικρή ή μεγάλη, με αρχή, μέση και τέλος. Να έχει ένα άρτιο σενάριο και να υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το ρεπορτάζ ή το θέμα. Αυτό οφείλει να συμβαίνει σε κάθε είδος γραφήματος είτε αυτό περιγράφει τον εκτροχιασμό μιας αμαξοστοιχίας, είτε καταγράφει τα ποσοστά μιας δημοσκόπησης.

    Τα στοιχεία που χρησιμοποιεί ο σχεδιαστής είναι τα σχήματα, τα χρώματα και το ταλέντο του να συνθέτει εικόνες και ιστορίες.

    Δύσκολη δουλειά κι ακόμα πιο δύσκολη για τους ρυθμούς της εφημερίδας. Ο σχεδιαστής δεν έχει την πολυτέλεια να «σκεφτεί δυο φορές». Συχνά πρέπει να συμπεριφερθεί σαν μουσικός της τζαζ που επιχειρεί μια έξοδο αυτοσχεδιασμού. Τα ενδεχόμενα λάθη του, θα αποτελέσουν τη χρυσή εμπειρία του για να τα ελαχιστοποιήσει τις επόμενες φορές. Να βάλει γκολ, έστω κι αν τον κρατούν από τα πόδια. Να δώσει στον αναγνώστη την ευκαιρία να συλλάβει το θέμα, διαθέτοντας τον ελάχιστο χρόνο που θα απαιτούνταν για μια περιφραστική ανάλυση.

    Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κατσιγιάννη ανήκουν στους σχεδιαστές που επέλεξαν να ασχοληθούν με τον σχεδιασμό γραφημάτων, γνωρίζοντας εξ αρχής τις δυσκολίες που προκύπτουν από την πίεση του χρόνου. Όμως ως σχεδιαστές στον χώρο των εφημερίδων, είναι μαθημένοι στα δύσκολα.

    Τους γνωρίζω μέσα από την πορεία της δουλειάς τους. Δεν αρκεί να τους αναγνωρίζουμε το ταλέντο τους, που σίγουρα διαθέτουν. Το σπάνιο προσόν τους είναι ότι ανήκουν στη γενιά σχεδιαστών που ασχολήθηκαν με τα γραφήματα, χωρίς να έχουν πίσω τους σημεία αναφοράς και δεκάδες βοηθήματα, όπως συμβαίνει με άλλα είδη του graphic design, όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά και σε άλλες πιο αναπτυγμένες αγορές.

    Τα γραφήματά τους είναι λιτά, άκρως δομημένα, περιεκτικά, καθαρά και δυναμικά, και πιστεύω πως θα αποτελέσουν παραδείγματα της προϊστορίας του είδους στον ελληνικό Τύπο και οι αυριανοί σχεδιαστές θα διδαχθούν μέσα από αυτά, την πειθαρχία, την αποφασιστικότητα και τη δυναμική που διαθέτουν για να εξιστορούν γεγονότα και ειδήσεις.

    Δημήτρης Θ. Αρβανίτης

    Σχεδιαστής, Μέλος της ΑGI

    [09] Εγκαινιάσθηκε η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση της επόμενης διοργάνωσης

    Με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση της 14ης (εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 - 1018) και διασφαλισμένο τον τόπο διοργάνωσης της (αποκλειστικά την Θεσσαλονίκη και τους τοπικούς φορείς ως διοργανωτές εγκαινιάστηκε απόψε από τον υφυπουργό εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

    Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ, όπου και αναπτύσσεται η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου.

    «Η Διεθνής έκθεση του βιβλίου θα έπρεπε να διοργανώνεται αποκλειστικά υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης. Η αρμοδιότητα του ΕΚΕΒΙ όμως, που καταργήθηκε πριν από ενάμισι χρόνο, δόθηκε για κάποιο περίεργο λόγο στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού... ?Για λόγους ιδιαίτερους? καμιά φορά ξεφεύγει από την κεντρική εξουσία η σημασία της Θεσσαλονίκης και η άμεση σύνδεση της με τον πολιτισμό και τα θέματα του βιβλίου. Ελπίζω το υπουργείο να το ξανασκεφθεί και η Θεσσαλονίκη να έχει πλέον τον πρωτεύοντα λόγο της διοργάνωσης» τόνισε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού του βασικού διοργανωτή φορέα της ΔΕΒ-Θ καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

    «Είναι απόλυτη η βούληση μας η ΔΕΒ-Θ να γίνει αποκλειστικά υπόθεση της Θεσσαλονίκης» συμπλήρωσε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης.

    Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη διοργάνωση της επόμενης Διεθνούς έκθεσης βιβλίου μέσω του πενταετούς προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 - 1018 ανακοίνωσε εκτάκτως και ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

    Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της HELEXPO ΔΕΘ Τάσος Τζήκας χαρακτηρίζοντας την Έκθεση Βιβλίου ως «αγαπημένο παιδί της ΔΕΘ», αλλά και την Ρωσία που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης (αλλά και της 81ης ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου) ως «αγαπημένη χώρα» και τη ρωσική λογοτεχνία ως σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης των Ελλήνων.

    Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μαξίμ Σοκολόφ, ως εκπρόσωπος της τιμώμενης χώρας, αλλά και εκπρόσωπος της μικτής διυπουργικής επιτροπής Ρωσίας - Ελλάδας για τη διεπιστημονική συνεργασία των δύο χωρών, δήλωσε ευτυχής για την παρουσία του στην πόλη και ειδικά στην έκθεση βιβλίου με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία.

    Μια έκθεση βιβλίου καταδεικνύει το που βρίσκεται ο πολιτισμός μιας χώρας και πως «περπατά» δήλωσε ο Έλληνας υφυπουργός Δημήτρης Μάρδας κηρύσσοντας τα εγκαίνια της 13ης και... μάλλον τυχερής παρά τα προβλήματα της διοργάνωσης της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

    Με τιμώμενη χώρα την Ρωσία και θεματικό αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα», το Φεστιβάλ Ξένης Λογοτεχνίας και Μετάφρασης, το 3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, την αγαπημένη Παιδική και Εφηβική Γωνιά η 13η ΔΕΒΘ αναπτύσσεται στα περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ καθημερινά (από σήμερα ως και την Κυριακή 15 Μαΐου από τις 10 π.μ. - 10μ.μ) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    [10] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας

    Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας , τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης και το θέμα του χρέους.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο τουρισμός αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται στη χώρα μας, καθώς στηρίζει την απασχόληση σε τουλάχιστον 200 κατηγορίες επαγγελμάτων.

    Η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος οικονομικής σταθερότητας και η εγγύηση της ασφάλειας είναι οι δύο πυλώνες για τον τουρισμό ανέφερε ο πρωθυπουργός και όπως είπε, θέλει να στείλει ένα μήνυμα εντός και εκτός της χώρας, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει χώρα σταθερότητας και ασφάλειας , παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια ταραγμένη περιοχή του κόσμου.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με το πέρας της πρώτης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους η αβεβαιότητα μπορεί να δώσει τη θέση της στη σταθερότητα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας. Για τον πυλώνα της ασφάλειας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις μας υπερβαίνουν, καθώς ζούμε στην ομορφότερη αλλά ταραγμένη γειτονιά του κόσμου, σε μια Ευρώπη που βιώνει κρίση ασφάλειας. Ωστόσο η Ελλάδα, σημείωσε, αποτελεί σημείο αναφοράς, ως φάρος σταθερότητας και ασφάλειας

    Διαβάστε επίσης:

    Έλενα Κουντουρά:Απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη του τουρισμού

    [11] Επαφές Ν. Παππά στις ΗΠΑ: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται ως αξιόπιστος εταίρος

    «Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς», υπογραμμίστηκε από την πλευρά του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, κατά τη συνάντηση που είχε, στο πλαίσιο επίσημης αποστολής στην Ουάσιγκτον, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

    Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενημέρωσε τον κ. Λιου σχετικά με το νέο κεφάλαιο που άνοιξε για την ελληνική οικονομία μετά την «ουσιαστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και - για πρώτη φορά - την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Από ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε ότι, πλέον, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς.

    Συνάντηση Ν. Παππά με Στέφαν Σέλιγκ

    Οι τελευταίες εξελίξεις, αναβαθμίζουν την Ελλάδα σε μια χώρα αξιόπιστο οικονομικό εταίρο, η οποία είναι σε θέση πλέον να εγγυηθεί ένα μακροπρόθεσμα σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον εμπορικών συναλλαγών, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Στέφαν Σέλιγκ, κατά την σημερινή συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο Αμερικανός υφυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας για τις θετικές ειδήσεις γύρω από την ελληνική οικονομία, η οποία όχι απλά επιτυγχάνει αλλά υπερβαίνει τους στόχους.

    Από ελληνικής πλευράς, προστίθεται στην ανακοίνωση, αναλύθηκε το ουσιαστικό κλείσιμο της αξιολόγησης που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, σε συνδυασμό με την έναρξη -για πρώτη φορά- της συζήτησης σχετικά με το χρέος.

    Συνάντηση Ν. Παππά-Β. Νούλαντ

    Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς συναντήθηκε και με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τα ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Βικτόρια Νούλαντ.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Επικρατείας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην κ. Νούλαντ τις θετικές εξελίξεις σε σχέση με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και τις ευοίωνες προοπτικές για την επόμενη περίοδο, μετά και το ουσιαστικό κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, σε συνδυασμό με την έναρξη -για πρώτη φορά- της συζήτησης για το χρέος.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης, τονίστηκε από την αμερικανική πλευρά η σημασία που έχει η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα για την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της χώρας μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε., αλλά και της ενεργούς της συμβολής στη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ενεργειακής συνεργασίας.

    Συνάντηση Ν. Παππά μετην αντιπρόεδρο της Αμερικανικής Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών

    "Η Ελλάδα, πλέον, αποτελεί ένα μακροπρόθεσμα σταθερό περιβάλλον για ανάπτυξη", σημειώθηκε από την πλευρά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στη συνάντηση που είχε με την Αντιπρόεδρο της Αμερικανικής Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών (EXIM Bank), Wanda Felton.

    O υπουργός Επικρατείας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ενημέρωσε την κυρία Felton, μεταξύ άλλων, α) για την πολύ επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που είχε αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα σταθερό σήμερα χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα. β) για τη θετική εξέλιξη του Eurogroup της 9ης Μαΐου, που ανοίγει το δρόμο προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη χρηματοδότηση της χώρας και τη συζήτηση για το χρέος, η οποία -με τη σειρά της- καθιστά πλέον την ελληνική οικονομία ένα μακροπρόθεσμα σταθερό περιβάλλον για ανάπτυξη. γ) για τον αναπτυξιακό νόμο και τη νέα φιλοσοφία στήριξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δημιουργεί ένα καινούριο και αποτελεσματικό επενδυτικό πλαίσιο.

    [12] Εγκαινιάσθηκε η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση της επόμενης διοργάνωσης

    Με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση της 14ης (εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 - 1018) και διασφαλισμένο τον τόπο διοργάνωσης της (αποκλειστικά την Θεσσαλονίκη και τους τοπικούς φορείς ως διοργανωτές εγκαινιάστηκε από τον υφυπουργό εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

    Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ, όπου και αναπτύσσεται η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου.

    «Η Διεθνής έκθεση του βιβλίου θα έπρεπε να διοργανώνεται αποκλειστικά υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης. Η αρμοδιότητα του ΕΚΕΒΙ όμως, που καταργήθηκε πριν από ενάμισι χρόνο, δόθηκε για κάποιο περίεργο λόγο στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού... Για λόγους ιδιαίτερουςκαμιά φορά ξεφεύγει από την κεντρική εξουσία η σημασία της Θεσσαλονίκης και η άμεση σύνδεση της με τον πολιτισμό και τα θέματα του βιβλίου. Ελπίζω το υπουργείο να το ξανασκεφθεί και η Θεσσαλονίκη να έχει πλέον τον πρωτεύοντα λόγο της διοργάνωσης» τόνισε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού του βασικού διοργανωτή φορέα της ΔΕΒ-Θ καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

    «Είναι απόλυτη η βούληση μας η ΔΕΒ-Θ να γίνει αποκλειστικά υπόθεση της Θεσσαλονίκης» συμπλήρωσε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης.

    Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη διοργάνωση της επόμενης Διεθνούς έκθεσης βιβλίου μέσω του πενταετούς προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 - 1018 ανακοίνωσε εκτάκτως και ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

    Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της HELEXPO ΔΕΘ Τάσος Τζήκας χαρακτηρίζοντας την Έκθεση Βιβλίου ως «αγαπημένο παιδί της ΔΕΘ», αλλά και την Ρωσία που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης (αλλά και της 81ης ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου) ως «αγαπημένη χώρα» και τη ρωσική λογοτεχνία ως σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης των Ελλήνων.

    Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μαξίμ Σοκολόφ, ως εκπρόσωπος της τιμώμενης χώρας, αλλά και εκπρόσωπος της μικτής διυπουργικής επιτροπής Ρωσίας - Ελλάδας για τη διεπιστημονική συνεργασία των δύο χωρών, δήλωσε ευτυχής για την παρουσία του στην πόλη και ειδικά στην έκθεση βιβλίου με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία.

    Μια έκθεση βιβλίου καταδεικνύει το που βρίσκεται ο πολιτισμός μιας χώρας και πως «περπατά» δήλωσε ο Έλληνας υφυπουργός Δημήτρης Μάρδας κηρύσσοντας τα εγκαίνια της 13ης και... μάλλον τυχερής παρά τα προβλήματα της διοργάνωσης της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

    Με τιμώμενη χώρα την Ρωσία και θεματικό αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα», το Φεστιβάλ Ξένης Λογοτεχνίας και Μετάφρασης, το 3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, την αγαπημένη Παιδική και Εφηβική Γωνιά η 13η ΔΕΒΘ αναπτύσσεται στα περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ καθημερινά (από σήμερα ως και την Κυριακή 15 Μαΐου από τις 10 π.μ. - 10μ.μ) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 May 2016 - 20:32:28 UTC