Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB): Απέτυχαν στην Ελλάδα Ε.Ε και Σόιμπλε
  • [02] Τον αγωγό ΤΑΡ θα εγκαινιάσει στις 17 Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας
  • [03] Αντίθετος ο Β. Σόιμπλε με την εγγύηση επιτοκίων για την Ελλάδα
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος: Eπιβαρύναμε το 10% για να ελαφρύνουμε τα βάρη στο 90%
  • [05] Μόλις 14 νεοεισερχόμενοι στην Ελλάδα μετανάστες καταγράφθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου
  • [06] Η Ρωσία φαβορί για τη φετινή Eurovision
  • [07] Κλείστε το facebook και ανοίξτε επιτέλους ένα... book

  • [01] Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB): Απέτυχαν στην Ελλάδα Ε.Ε και Σόιμπλε

    Σε κύριο άρθρο στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) αναφέρεται ότι η επόμενη φάση της ελληνικής κρίσης έχει αρχίσει και οι δανειστές βρίσκονται ενώπιον των ερειπίων της δικής τους πολιτικής, διότι η επιβληθείσες από τους θεσμούς περικοπές μισθών και δημόσιων δαπανών δεν συνέβαλαν ούτε κατ΄ελάχιστον στη επίλυση της ελληνικής κρίσης.

    Το αντίθετο, η πολιτική αυτή οδήγησε από το 2010 στο να έχουν μικρότερη αγοραστική δύναμη οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι, στο να έχουν μικρότερο τζίρο οι επιχειρήσεις και το κράτος να εισπράττει λιγότερους φόρους.

    Ανάλογη ήταν η μείωση του ΑΕΠ, η ανεργία εκτινάχτηκε στα ύψη και το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ αυξήθηκε. Αυτό το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να φτάσει σύντομα στο 200% του ΑΕΠ. Εν τω μεταξύ το χρέος προκαλεί ασφυξία. Αυτό που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί στην αρχή της κρίσης καθίσταται τώρα υποχρεωτικό εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε και των εταίρων του της τρόικας: πρόκειται για την ελάφρυνση του χρέους.

    Αυτό προσπαθεί κυρίως το ΔΝΤ. Θέλει κούρεμα του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, διότι διαφορετικά δεν θα δώσει άλλα δάνεια και θα φύγει. Κομβικό σημείο της κριτικής του είναι πως σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους πιστεύει ότι οι περικοπές συντάξεων, οι αυξήσεις φόρων και τα άλλα μέτρα που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι του 2015, δεν οδηγούν στην επίτευξη του στόχου να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% προ αποπληρωμής τόκων. ΤΟ ΔΝΤ θεωρεί αυτό το στόχο μη επιτεύξιμο και το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.

    [02] Τον αγωγό ΤΑΡ θα εγκαινιάσει στις 17 Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας

    Στις 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα εγκαινιάσει την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ στο ελληνικό έδαφος, παρουσία αντιπροσωπειών υψηλού επιπέδου από τις χώρες που εμπλέκονται στο έργο (Αλβανία και Ιταλία) και των λοιπών κρατών του Νοτίου Διαδρόμου (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία), όπως επίσης και της Βουλγαρίας λόγω της συμμετοχής της στο διασυνδετήριο αγωγό IGB.

    Την επομένη, 18 Μαΐου 2016 θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη η δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής Υλοποίησης Έργου (Project Implementation Committee) που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της Τριμερούς Συμφωνίας Ελλάδος, Αλβανίας και Ιταλίας για τον αγωγό TAP.

    Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, η επιτυχής ολοκλήρωση όλων των εργασιών που σχετίζονται τόσο με διακρατικές συμφωνίες όσο και με πλήθος πολιτικών, οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων, «αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας με την μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια στον τόπο μας».

    Τα οφέλη που προκύπτουν από το κατασκευαστικό μέρος, είναι περίπου 8.000 άμεσες θέσεις εργασίας, πολλές περισσότερες χιλιάδες έμμεσες θέσεις, συμβόλαια για ελληνικές εταιρίες, γενικά τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και ειδικότερα στις περιοχές κατασκευής. Ταυτόχρονα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, «το ίδιο το έργο αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης στο επενδυτικό πεδίο από εταιρίες κολοσσούς στον ενεργειακό τομέα».

    Ως προς την αξία του έργου επισημαίνεται ότι η ενεργειακή σημασία του έχει να κάνει με την ασφάλεια εφοδιασμού που προκύπτει για την χώρα και με το σημαντικό γεγονός της απευθείας μεταφοράς αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη.

    Επιπρόσθετα, επισημαίνουν, εάν ο TAP συνδυαστεί με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB που με τη σειρά του μπορεί να σχηματίσει τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου μέχρι και την Ρουμανία, αλλά και με τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG (υγροποιημένο αέριο) στην Αλεξανδρούπολη, θα πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητες μεταφοράς αερίου από πολλά μέρη του κόσμου. Ήδη στη Ρεβυθούσα η υποδομή υποδοχής, αποθήκευσης και αεριοποίησης του LNG είναι εξαιρετική και επεκτείνεται. Έτσι, η χώρα μας θα μπορεί να δέχεται, αλλά και να προωθεί, υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ, μέχρι και το Ιράν, χωρίς να υπολογιστούν οι εξελίξεις στο ζήτημα της μεταφοράς φυσικού αερίου από Ισραήλ και Κύπρο.

    Ως προς την επίδραση που έχει το συγκεκριμένο έργο στις τοπικές κοινωνίες, πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι, πολύ σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στο ζήτημα της άμεσης ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών, καθώς η εταιρία έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει με 32 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, διάφορα έργα στις περιοχές διέλευσης του αγωγού, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Ήδη, έχει συσταθεί επιτροπή που θα τα εξετάζει.

    Απαντώντας σε σχόλια της αντιπολίτευσης, ότι το έργο ήταν ήδη έτοιμο επί των δικών της ημερών, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι «η αλήθεια είναι ότι τέτοια έργα και ανεξάρτητα από την σημασία τους, μπορούν να ανατραπούν οποιαδήποτε στιγμή μέχρι να ξεκινήσουν». Αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα «το υπερώριμο έργο του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, το οποίο ακυρώθηκε λίγο πριν ξεκινήσει η υλοποίησή του». Οπότε, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «η παρέμβαση της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν τα ανοιχτά θέματα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία, έκρινε το αποτέλεσμα και αυτό πιστώνεται αποκλειστικά στην παρούσα κυβέρνηση».

    Στοιχεία για τον αγωγό

    Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II από το Αζερμπαϊτζάν και, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Αδριατικής, θα καταλήγει στη Ν. Ιταλία και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη.

    Το συνολικό μήκος του αγωγού θα ανέλθει στα 870 χλμ., εκ των οποίων τα 550 χλμ. εντός της ελληνικής επικράτειας. Η μεταφορική του ικανότητα ανέρχεται σε 10-20 bcm το χρόνο.

    Για την κατασκευή του έργου έχει συσταθεί η κοινοπραξία Trans-Adriatic Pipeline AG, στη μετοχική σύνθεση της οποίας μετέχουν οι BP - 20% (Η.Β.), SOCAR - 20% (Αζερμπαϊτζάν), Snam SpA. - 20% (Ιταλία), Fluxys - 19% (Βέλγιο), Enagas - 16% (Ισπανία) και Axpo - 5% (Ελβετία) μετά από αποχώρηση των Statoil (20%), Total (10%) και E.ON (9%).

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της "TAP AG", η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει τον Ιούνιο 2016, με στόχο να λειτουργήσει στις αρχές 2020.

    Το χρονικό του έργου

    Η τριμερής Διακυβερνητική Συμφωνία (IGA) Ελλάδας- Αλβανίας- Ιταλίας, για την κατασκευή του ΤΑΡ υπογράφηκε στην Αθήνα στις 13.2.2013 και έχει κυρωθεί από τα κοινοβούλια των 3 χωρών.

    Ορισμένες κομβικής σημασίας ενέργειες για την πορεία του έργου ήταν:

    Στις 20 Οκτωβρίου 2015 το γραφείο του Υπουργού ΠΕΝ απέστειλε επιστολή προς την εταιρεία TAP AG με τις ελληνικές απαιτήσει με τα ακόλουθα αιτήματα :

    1. Αποζημίωση της δημόσιας γης από την οποία θα διέλθει ο αγωγός, με βάση τις αρχές αποζημίωσης ιδιωτικών γαιών, όπως θα καθοριστούν στο «Σχέδιο Αποκατάστασης Διαβίωσης». Η αποζημίωση της δημόσιας γης αποτελεί προϋπόθεση για την εξαίρεση της κρατικής ενίσχυσης.

    2. Αποζημίωση της ιδιωτικής γης από την οποία θα διέλθει ο αγωγός, με βάση τις αρχές αποζημίωσης ιδιωτικών γαιών, όπως θα καθοριστούν στο «Σχέδιο Αποκατάστασης Διαβίωσης».

    3. Διεκδίκηση ενός μεγαλύτερου ποσού Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) για έργα υποδομής και παροχές κοινωνικού & περιβαλλοντικού χαρακτήρα για τις περιοχές διέλευσης του αγωγού, σε σχέση με αυτό που η TAP AG είχε προτείνει κατά καιρούς.

    Στις 2/11/15 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με στελέχη της εταιρείας TAP AG και του γραφείου του Υπουργού. Στη συνάντηση αυτή, η TAP AG δεσμεύτηκε να καταβάλλει αποζημίωση της δημόσιας γης στο ελληνικό δημόσιο. Ως προς την αποζημίωση της ιδιωτικής γης, συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός μιας τεχνικής συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών σε εύθετο χρόνο.

    Στις 12/11/15 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ελληνικής πλευράς παρουσία του υπουργού Π. Σκουρλέτη και εκπροσώπων της TAP AG. Από την πλευρά της TΑP AG δόθηκε γραπτή δέσμευση για την πρόβλεψη αποζημίωσης της δημόσιας γης, το αντάλλαγμα χρήσης δασικής γης και το διπλασιασμό του ποσού της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ).

    Στις 17.11.2015, υπεγράφη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) αναφορικά με την 1η τροποποίηση που πραγματοποιήθηκε στην όδευση του αγωγού.

    Στις 13 Ιανουαρίου 2016 εκδόθηκαν οι Πράξεις Εγκατάστασης για την εγκατάσταση και τη διαδρομή του ελληνικού τμήματος του αγωγού σε 13 περιφερειακές ενότητες των περιφερειών Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.

    Στις 25 Ιανουαρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα η πρώτη συνάντηση τεχνικών εμπειρογνωμόνων της τριμερούς επιτροπής παρακολούθησης του TAP, κατόπιν επιστολής του Αλβανού Υπουργού Ενέργειας-Βιομηχανίας D. Gjiknuri προς τους ομολόγους του Ελλάδας Π. Σκουρλέτη και Ιταλίας F. Geidi για ενεργοποίηση της Επιτροπής Υλοποίησης της Διακρατικής Συμφωνίας (IGA) περί TAP.

    Στις 5 Μαΐου 2016 υπεγράφη η 2η Τροποποίηση της Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και αφορά στην αλλαγή χωροθέτησης του Σταθμού Συμπίεσης (Κήποι Έβρου).

    Στις 11 Μαΐου 2016 εκδόθηκε η 'Αδεια Εγκατάστασης για την όδευση του αγωγού εντός της ελληνικής επικράτειας.

    [03] Αντίθετος ο Β. Σόιμπλε με την εγγύηση επιτοκίων για την Ελλάδα

    Απορρίπτει το ενδεχόμενο εγγύησης επιτοκίων για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτό δεν θα υπάρξει με μας», λέγεται στο υπουργείο του, όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel στην έκδοσή του με σημερινή ημερομηνία εξωφύλλου.

    Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) πρότεινε στις αρχές της εβδομάδας ως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το πάγωμα των επιτοκίων μέχρι το 2% ως το 2050, ανεξαρτήτως της εξέλιξης των επιτοκίων των αγορών. Αν ανεβούν πάνω από το όριο του 2%, θα πρέπει, κατά το σκεπτικό του ΕΜΣ, μόνο να δοθεί παράταση προθεσμίας πληρωμής, επισημαίνεται στο δημοσίευμα και αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει έτσι μετά την εκπνοή των δανείων να τα αποπληρώσει μονομιάς, προκειμένου να αποτραπεί η ανάληψη χρέους από τους πιστωτές.

    «Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρεί αυτή τη δομή εφικτή», τονίζει ο συντάκτης και προσθέτει ότι στο υπουργείο κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει στο τέλος τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τους τόκους. Αν τα επιτόκια των αγορών ανεβούν στο 4%, το ύψος της αποπληρωμής ενός δανείου με 30 χρόνια ωρίμανση σχεδόν θα διπλασιαστεί, σημειώνει και καταλήγει τονίζοντας ότι «ο Σόιμπλε είναι μεν πρόθυμος να συζητήσει για μεγαλύτερους χρόνους ωρίμανσης, χαμηλότερα επιτόκια και αναβολή πληρωμών για την Ελλάδα, αλλά το νωρίτερο το 2018, όταν το πρόγραμμα βοήθειας θα ολοκληρωθεί».

    [04] Γ. Κατρούγκαλος: Eπιβαρύναμε το 10% για να ελαφρύνουμε τα βάρη στο 90%

    Περήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, χαρακτηρίζοντας το νέο σύστημα δίκαιο με ίσους κανόνες για όλους. Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πέτυχε το μεγάλο στοίχημα που είχε, που ήταν η διαμόρφωση ενός δίκαιου συστήματος.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Ήταν για εμένα το μεγάλο στοίχημα: Πώς μία υποχρέωση που μας ήρθε από το μνημόνιο και έχει όλα αυτά τα κακά πράγματα, όπως τη μείωση της δαπάνης κατά 1%, το κόψιμο του ΕΚΑΣ πώς θα μπορούσα αυτά να τα εφαρμόσω, όπως ήταν στο μνημόνιο; Οπότε, πράγματι, θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Εγώ προσπάθησα όλα αυτά να τα ενσωματώσω σε μία πολύ μεγαλύτερης στόχευσης μεταρρύθμιση, που θα κάλυπτε και κάτι που το έχει ανάγκη ο τόπος εδώ και δεκαετίες: Το να ξαναφτιάξουμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα από την αρχή, να προστατεύει τους πιο αδύναμους και να έχει κανόνες ισότητας. Και, ακριβώς, επειδή το πέτυχα αυτό και επειδή βασικές αρχές της αριστεράς είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη, πιστεύω ότι έκανα το χρέος μου. Και πράγματι είμαι περήφανος γι' αυτή τη μεταρρύθμιση».

    Αναφερόμενος στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι θα είναι κλιμακωτή, επισημαίνοντας ότι το ΕΚΑΣ ήταν μία προνοιακή παροχή, μία παροχή που δεν αντιστοιχούσε σε εισφορές και, μάλιστα, δινόταν, μετά από έλεγχο εισοδημάτων. «Εμείς θελήσαμε το ρόλο που επιτελεί το ΕΚΑΣ, να τον παίξει στο μέλλον η εθνική σύνταξη. Το ΕΚΑΣ δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια των ηλικιωμένων, γιατί από ένα τυχαίο γεγονός που εξαρτάται από τα εισοδήματα, κάποιος ο οποίος είχε λιγότερες εισφορές από κάποιον άλλον, μπορούσε να κατέληγε να λάμβανε μεγαλύτερη σύνταξη, ενώ τώρα με το νέο σύστημα η εθνική σύνταξη θα είναι η βάση για όσο θα πάρει ο οποιοσδήποτε στο μέλλον» υπογράμμισε ο υπουργός. Όπως είπε, «το 2018, θα δοθεί ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό που χάθηκε από το ΕΚΑΣ, ενώ διευκρίνισε ότι τότε θα επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις.

    [05] Μόλις 14 νεοεισερχόμενοι στην Ελλάδα μετανάστες καταγράφθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου

    Μόλις 14 νεοεισερχόμενοι στην Ελλάδα μετανάστες και πρόσφυγες καταγράφθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

    Χθες Παρασκευή και μέχρι σήμερα Σαββάτο το πρωί, στη Χίο δεν πέρασε κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας. Στη Λέσβο καταγράφηκαν έξι νέες αφίξεις και στη Σάμο οκτώ.

    Εγκλωβισμένοι, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης ? Τουρκίας, καταγεγραμμένοι στα χοτ σποτς των τριών νησιών, ζουν σήμερα 7.091 άτομα. Συγκεκριμένα καταγεγραμμένοι στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο βρίσκονται 3767 άτομα, στη Χίο 2418 και στη Σάμο 906.

    Επίσης περίπου 2.500 από τους 7.091 διαμένουν σε ανοικτές δομές στη Μυτιλήνη, στη Χίο και στη Σάμο επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ή έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου και μετά την παρέλευση 25ημέρου δεν έχουν λάβει απάντηση. Επίσης στη Σάμο σε ανοικτές δομές, εκτός χοτ σποτ ζουν άλλοι 164 πρόσφυγες που έχουν μπει στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου και παραμένουν αφού δεν επιθυμούν να μετακινηθούν προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

    [06] Η Ρωσία φαβορί για τη φετινή Eurovision

    Η Ρωσία είναι το φαβορί για τον τελικό της Eurovision που θα γίνει απόψε στην Στοκχόλμη της Σουηδίας και αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία του διαγωνισμού.

    Κιτς, στρας, παγέτες, πιασάρικες μελωδίες και εκκεντρικές εμφανίσεις, μια πανδαισία χρωμάτων και ήχων και η πείρα του σουηδικού δικτύου SVT, το οποίο είχε ήδη αναλάβει τον τελικό του 2013: όλα τα συστατικά υπάρχουν για μια νέα επιτυχία.

    Φέτος η Eurovision κάνει εξάλλου μια πολύ δυναμική είσοδο με την πρώτη απευθείας τηλεοπτική της μετάδοση στις ΗΠΑ μέσω του γκέι τηλεοπτικού δικτύου Logo.

    "Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι τώρα πραγματικά ένα παγκόσμιο φαινόμενο", δήλωσε ο διευθυντής του διαγωνισμού Γιον Όλα Σαντ.

    Οι φαν του θεσμού θα μπορέσουν εξάλλου να απολαύσουν φέτος τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ να τραγουδάει (εκτός διαγωνισμού) για πρώτη φορά το νέο του σινγκλ "Can't Stop the Feeling".

    Στο διαγωνιστικό κομμάτι τώρα, μεταξύ των 26 που προκρίθηκαν στον τελικό της φετινής διοργάνωσης, 25 Ευρωπαίοι και μια Αυστραλή, είναι ένας αστέρας που ήρθε από το κρύο: ο Ρώσος Σεργκέι Λάζαρεφ, δημοφιλής όχι μόνον στη χώρα του, αλλά και σε πολλές άλλες της ανατολικής Ευρώπης, ο οποίος έχει ήδη κάνει καριέρα ως τραγουδιστής, ηθοποιός και παρουσιαστής της τηλεόρασης.

    Ο 33χρονος Λάζαρεφ, ο οποίος μιλάει συχνά κατά του κλίματος ομοφοβίας στη Ρωσία, συγκεντρώνει όλα όσα χρειάζονται για να ανέβει στο βάθρο: ένα τραγούδι γεμάτο ενέργεια (You Are the Only One), μια θεαματική εμφάνιση και άνεση στα αγγλικά.

    [07] Κλείστε το facebook και ανοίξτε επιτέλους ένα... book

    Αξιωματικοί των Ες-Ες, επιθεωρητές, εγκληματίες, ο Τίτο, ο Κούρτ Βαλτχάιμ, η Γκρέτα Γκάρμπο, το Βερολίνο, η Πράγα, το Ζάγκρεμπ, πνευματώδεις "μπάτσοι" και ανθρώπινοι εγκληματίες που ...τρώνε, ερωτεύονται, πίνουν, όλοι στην σκιά των ζοφερών για την κεντρική Ευρώπη δεκαετιών του 30, του 40 , του 50 αυτών, που ...άλλαξαν τον κόσμο.

    Αν και... χωρίς πίπα και μουστάκι (όλοι οι συγγραφείς στη Ρωσία Αξιωματικοί των Ες-Ες, επιθεωρητές, εγκληματίες, ο Τίτο, ο Κούρτ Βαλτχάιμ, η Γκρέτα Γκάρμπο, το Βερολίνο, η Πράγα, το Ζάγκρεμπ, πνευματώδεις "μπάτσοι" και ανθρώπινοι εγκληματίες που ...τρώνε, ερωτεύονται, πίνουν, όλοι στην σκιά των ζοφερών για την κεντρική Ευρώπη δεκαετιών του 30, του 40 , του 50 αυτών, που ...άλλαξαν τον κόσμο.που βρέθηκα πρόσφατα κρατούσαν πίπα και είχαν μουστάκι. Κι εσείς εδώ στην Ελλάδα έχετε πολλούς μυστακοφόρους και καπνίζοντες πίπα συγγραφείς- εγώ σας ζητώ συγνώμη αλλά ...δεν, έλεγε απόψε από την Θεσσαλονίκη στους πιστούς αναγνώστες του ο Σκωτσέζος συγγραφέας,ο Φίλιπ Κερ της τριλογίας του Βερολίνουκαι δεκάδων ακόμη μπέστ σέλερ και στην ελληνική τους μετάφραση, ήταν ο σταρ της 13ης Διεθνούς Εκθεσης βιβλίου.

    Κλείστε το facebook και... ανοίξτε επιτέλους ένα... book. Κανονικό. Δεν είναι όλα ιδανικά όπως τα παρουσιάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι όλοι επιτυχημένοι. Σημαντικότερο όλων είναι αποτυχία,έλεγε ο 60χρονος σήμερα Σκοτσέζος συγγραφέας -ο πολυμεταφρασμένος και παγκόσμια γνωστός χάρη στην σειρά βιβλίων του, με ήρωα τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ- στην Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε ως προσκεκλημένος της 13ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου.

    Στην εκδήλωση με τίτλο Ο Φίλιπ Κερ και οι νουάρ ρωγμές της ιστορίας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ μετάφρασης (Βαβέλ στον κόσμο της μετάφρασης) ο συγγραφέας της Τριλογίας του Βερολίνου, αποκάλυψε πως ξεκίνησε να γράφει από την ηλικία των 10 ετών με πρώτο συγγραφικό επίτευγμα μια... πορνογραφία με τον τίτλο Η δούκισσα με τις μαργαρίτες, επηρρεασμένος από το έργο Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλυ.

    Παρουσιάζοντας τον συγγραφέα ο φιλόλογος - συγγραφέας Λεων Νάρ, μίλησε χαρακτήρισε τα βιβλία του Φιλιπ Κέρ ως αξιόπιστα ιστορικά αναγνώσματα ενώ απέδωσε την επιτυχία και την υψηλή αναγνωσιμότητα των βιβλίων του στο αρμονικό συνταίριασμα φαινομενικά ετερόκλητων εννοιών, όπως ο έρωτας και πόλεμος, η εμπλοκή της ιστορίας στην καθημερινότητα η κυνικότητα και οι ευφυείς ατάκες...

    Νουθετώντας τους επίδοξους συγγραφείς ο Σκοτσέζος μπεστσελερίστας τόνισε πως ?να γράφετε κρυφά για τον εαυτό σας, όταν το έργο σας εκδοθεί, ε, τότε ανακοινώστε το. Αλλιώς, αν το έργο δεν εκδοθεί θα γλυτώσετε από το να γίνετε περίγελως των συναδέλφων σας... Έγραφα από τα 10 ως τα 33 μου χρόνια κρυφά... Δεν το ήξερε κανείς. Ακόμα το κάνω. Γράφω από τις 5 - 7 το πρωί κι? ύστερα άλλες δύο ώρες αργά το βράδυ. Τώρα πια είμαι ένας τυχερός άνθρωπος. Πληρώνεται για να κάνει το χόμπι του...

    Όσο για την σχέση ιστορίας και μυθιστορίας;

    Η ιστορία είναι ιερή. Προσωπικά γράφω - ζω ανάμεσα στις γραμμές, σ αυτά τα μικρά διαστήματα ανάμεσα στην ιστορία. Οι ιστορικοί μπορεί και να μας μισούν εμάς τους μυθιστοριογράφους, αλλά η αλήθεια είναι ότι τελευταία όλο και δανείζονται στοιχεία μυθιστορίας από μας... Οι ιστορικοί έγιναν καλύτεροι συγγραφείς των επιστημονικών τους κειμένων διαβάζοντας μυθιστορήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 May 2016 - 8:32:29 UTC