Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την αποπληρωμή των ελληνικών δανείων, από το 2040 έως το 2080, προβλέπει η νέα πρόταση του ΔΝΤ
  • [02] Ο Τραμπ δηλώνει πρόθυμος να συνομιλήσει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν
  • [03] Η Κλίντον κέρδισε τους προκριματικούς στο Κεντάκι με μικρή διαφορά από τον Σάντερς
  • [04] Ο Μπέρνι Σάντερς νίκησε στο Όρεγκον
  • [05] Διεθνής Ημέρα Μουσείων
  • [06] Το πρώτο Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου στην Κρήτη «γεννιέται» στην αρχαία Ελεύθερνα
  • [07] «Το δέντρο» του Γ. Μανιώτη, ετοιμάζεται για περιοδεία στο εξωτερικό

  • [01] Την αποπληρωμή των ελληνικών δανείων, από το 2040 έως το 2080, προβλέπει η νέα πρόταση του ΔΝΤ

    Την επιμήκυνση έως το 2040 της περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου των δανείων, που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, καθώς και τη σταδιακή αποπληρωμή των δανείων αυτών τις επόμενες δεκαετίες έως το 2080, προβλέπει η νέα πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η πρόταση του ΔΝΤ προβλέπει ακόμη τον καθορισμό του επιτοκίου για τα δάνεια από την Ευρωζώνη στο σημερινό μέσο επίπεδο του 1,5% για 30 έως 40 χρόνια και την αναστολή όλων των πληρωμών τόκων, έως ότου αρχίσει η αποπληρωμή των δανείων.

    Με την πρόταση αυτή, που παρουσίασε το Ταμείο στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα διατηρούνταν κάτω από το 15% του ΑΕΠ, με βάση τις σχετικά απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για τη μακροχρόνια πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Οι απαιτήσεις αυτές του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος πηγαίνουν πολύ πέρα από ό,τι έχουν δηλώσει οι πιστωτές της Ελλάδας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν για να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ευρωστία της, σημειώνει το δημοσίευμα. Χώρες της Ευρωζώνης, προσθέτει η WSJ, με επικεφαλής τη Γερμανία, είναι απρόθυμες να προβούν σε τόσο μεγάλες παραχωρήσεις για τα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα, τα οποία τώρα ανέρχονται σε λίγο πάνω από τα 200 δις. ευρώ, ενώ αναμένεται να δοθούν άλλα 60 δις. ευρώ με βάση το τρέχον πρόγραμμα στήριξης.

    Η γερμανική κυβέρνηση, σημειώνει το δημοσίευμα, υποσχέθηκε πέρυσι στη γερμανική Βουλή ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Το πρόβλημα της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ, προσθέτει, είναι ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει πώς δεν μπορεί να συμμετάσχει εκ νέου, αν η Ευρωζώνη δεν αναδιαρθρώσει τα ελληνικά δάνεια, καθώς διαφορετικά το χρέος θα είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο», όπως δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, πρόσφατα. Μία μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα απαιτούσε μία έντονη αντιπαράθεση και ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, με το ενδεχόμενο εξέγερσης συντηρητικών βουλευτών και ενίσχυσης του ανερχόμενου δεξιού λαϊκιστικού κόμματος AfD. Γερμανοί αξιωματούχοι προτιμούν, για τον λόγο αυτό, να κάνουν μόνο περιορισμένες προσαρμογές τώρα στα ελληνικά δάνεια και να αναβάλλουν τις μείζονες αλλαγές, που θα χρειάζονταν την ψήφο της γερμανικής Βουλής, έως το 2018 - μετά τις γενικές εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία το 2017, σημειώνει το δημοσίευμα. Η Γερμανία και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ με στόχο να βρουν μία φόρμουλα που θα διαβεβαίωνε το Ταμείο ότι το ελληνικό χρέος θα αναδιαρθρωθεί, ενώ θα επέτρεπε στη Γερμανία να καθυστερήσει τις τελικές αποφάσεις έως το 2018.

    Εάν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, αναφέρει η WSJ, η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει με την επόμενη δόση των δανείων στην Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ. «Πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα μπορούσαν να συνεχισθούν αργότερα», σημειώνεται. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, ορισμένοι συμμετέχοντες στις συζητήσεις σημειώνουν ότι μία συμφωνία για το χρέος θα γινόταν πολιτικά δυσκολότερη, όσο πλησιάζουν οι εκλογές του 2017 στη Γερμανία. «Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν σε μία συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, που θα επιτρέψει την καταβολή δόσης μετά. Αλλά ορισμένοι διαπραγματευτές πιστεύουν ότι θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος», σημειώνει η WSJ.

    [02] Ο Τραμπ δηλώνει πρόθυμος να συνομιλήσει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

    Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την υλοποίηση του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.

    Η δήλωση αυτή του Τραμπ συνιστά στην ουσία της, αλλαγή της στάσης που ακολουθεί παραδοσιακά η Ουάσιγκτον έναντι της απομονωμένης διεθνώς χώρας.

    Σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο Reuters, ο Τραμπ υποστήριξε επίσης, την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στις ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία

    [03] Η Κλίντον κέρδισε τους προκριματικούς στο Κεντάκι με μικρή διαφορά από τον Σάντερς

    Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τους προκριματικούς στο Κεντάκι με μικρή διαφορά από τον Μπέρνι Σάντερς, τον αντίπαλό της για το χρίσμα των Δημοκρατικών, χθες βράδι, μετά από καταμέτρηση του 99 τοις εκατό των ψήφων.

    Η μικρή διαφορά αποτελεί άλλη μια ένδειξη του μεγέθους της διάσπασης των Δημοκρατικών στην μεγάλη κούρσα για το χρίσμα.

    Το Κεντάκι θεωρούνταν μη-φιλική πολιτεία για την Κλίντον, καθώς και η Δυτική Βιρτζίνια και η Ινδιάνα, γειτονικές πολιτείες, έβγαλαν τον Σάντερς. Η προκριματική νίκη της χθες της δίνει ένα περιθώριο ανάσας, καθώς κάνει ένα διάλειμμα πριν τους τελικούς προκριματικούς στις 7 Ιουνίου.

    Η Κλίντον θα ήθελε να εξασφαλίσει το χρίσμα για να στρέψει την προσοχή της στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και τον Ντόναλντ Τραμπ, μοναδικό υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

    Σε συνένετευξή του στην Μέγκιν Κέλι στο κανάλι Fox χθες, ο Τραμπ είπε ότι είχε μετανιώσει για κάποιες πράξεις του κατά τους προκριματικούς του κόμματός του. "Θα μπορούσα να είχα χρησιμοποιήσει διαφορετική γλώσσα κάποιες φορές, αλλά γενικά είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα", είπε.

    Η μεγάλη διαφορά της Κλίντον με τον Σάντερς ως προς τον αριθμό των εκλεκτόρων που έχει εξασφαλίσει σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι να κερδίσει το χρίσμα του κόμματός της, αλλά της υπολείπονται 100 εκλέκτορες για να το κερδίσει αδιαμφισβήτητα.

    Η ψηφοφορία στο Κεντάκι ακολούθησε επεισόδια το Σάββατο στη Νεβάντα, όπου οι υποστηρικτές του Σάντερς θύμωσαν όταν αξιωματούχοι της πολιτείας αποφάσισαν να θέσουν τέλος στην συγκέντρωσή τους και να εμποδίσουν προσπάθειες να αποδοθούν στο βουλευτή του Βερμόντ περισσότεροι εκλέκτορες από αυτούς που κέρδισε αρχικά τον Φεβρουάριο, όπου είχε κερδίσει η Κλίντον. Ο Σάντερς υποστήριξε τους οπαδούς του και κατηγόρησε το δημοκρατικό κόμμα της Νεβάντα ότι δεν φέρθηκε ισότιμα και με σεβασμό σε όλους τους υποψηφίους. Το κόμμα στη Νεβάντα απέρριψε τους ισχυρισμούς του και κατηγόρησε την οργάνωσή του ως "ανέντιμη για ό,τι συνέβη το Σάββατο" και αδύναμη να ελέγξει τους υποστηρικτές του.

    Η συνεχιζόμενη παρουσία του Σάντερς στον προεκλογικό αγώνα εγείρει την ανησυχία μεταξύ υποστηρικτών της Κλίντον ότι θα ζημιώσει την ικανότητά της να δώσει μάχη ενάντια στον Τραμπ με επιτυχία, αλλά οι υποστηρικτές του απορρίπτουν την άποψη αυτή, λέγοντας ότι ο Τραμπ είναι υποψήφιος με τόσα ελαττώματα που η Κλίντον θα τον νικήσει με ευκολία. "'Ετσι κι αλλιώς, θα έχουμε Δημοκρατικό πρόεδρο", είπε η Αλίσα Λίντκε, 28, από την πολιτεία της Ουάσιγκτον η οποία υποστηρίζει τον Σάντερς.

    [04] Ο Μπέρνι Σάντερς νίκησε στο Όρεγκον

    Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, νίκησε στους προκριματικούς στο Όρεγκον, σύμφωνα με ανάρτηση του τηλεοπτικού δικτύου NBC στο Twitter, ενώ το αποτέλεσμα αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται κι από το CNN.

    H συνυποψήφιά του, Χίλαρι Κλίντον, φέρεται να νίκησε στο Κεντάκι, σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία.

    [05] Διεθνής Ημέρα Μουσείων

    Τα Μουσεία της επικράτειας γιορτάζουν σήμερα με ελεύθερη είσοδο και πλήθος εκδηλώσεων έως τοΣαββατοκύριακο 21 και 22/5.

    Τιμώμενο από το ελληνικό τμήμα του ICOM, είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που ξεκινά τις επετειακές εκδηλώσεις των 150 χρόνων απότην θεμελίωση του, με ολοήμερη θεατρική ανάγνωση της Οδύσσειας , σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο.

    Στην Ελεύθερνα της Κρήτης έναΜουσείο γεννιέται. Στη Μυτιλήνη, στοΜουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, πραγματοποιείται από αύριο 19/5 έως 21/5 η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων (European Museum Academy- ΕΜΑ)και η τελετή απονομής των ΒραβείωνLuigi Micheletti, DASA,καιHeritage in Motion,για καινοτόμα μουσεία στον χώρο της τεχνολογίας και των επιστημών.

    Η φετινή χρονιάτης Διεθνούς Ημέρας Μουσείωνέχει ως κεντρικό θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία»

    [06] Το πρώτο Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου στην Κρήτη «γεννιέται» στην αρχαία Ελεύθερνα

    Τα μουσεία όλου του κόσμου που γιορτάζουν σήμερα, 18 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα τους, έχουν έναν ακόμη λόγο για να χαίρονται: Τη «γέννηση» του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας, του πρώτου μουσείου αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, που εγκαινιάζεται στις 19 Ιουνίου.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τον άνθρωπο ο οποίος το οραματίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανεύρεση των καταπληκτικών ευρημάτων που τοποθέτησαν την αρχαία Ελεύθερνα μεταξύ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων στον κόσμο, τον ανασκαφέα της Νικόλαο Σταμπολίδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

    «Το Μουσείο είναι σαν ένα ''πέτρινο καράβι'' που άραξε μέσα σε ένα άφατο πράσινο από ελιές, χαρουπιές, πλατάνια, δάφνες, πρίνους, βελανιδιές, με ρυάκια ανατολικά και δυτικά, τα οποία ενώνονται για να κατέβουν στο Κρητικό Πέλαγος, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες από το χώρο του, αλλά και από την ακρόπολη της Ελεύθερνας, φαίνονται συγχρόνως η Πανσέληνος να βγαίνει από την ανατολή και ο Ήλιος να γέρνει στη δύση. Γι' αυτό επιλέξαμε τα εγκαίνια να γίνουν το δειλινό», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταμπολίδης.

    Ορισμένο ως τοπίο φυσικού κάλλους, αρχαιολογικό πάρκο, αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος, η περιοχή απέκτησε πρόσφατα κι ένα ακόμη οικολογικό «παράσημο»: Τη συμπερίληψη του γεωπάρκου του Ψηλορείτη (που περιλαμβάνει και την Ελεύθερνα) στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO. Σε αυτόν τον αλώβητο τόπο στην καρδιά της Κρήτης, που έχει προστατευτεί με νόμους, καθώς και με τεράστιες αρχαιολογικές Ζώνες Α και Β, στις οποίες έχουν συναινέσει και οι κάτοικοι της περιοχής -κάτι που δεν είναι πάντα αυτονόητο-, ένα νέο μουσείο δίνει το στίγμα του. Γιατί όμως είναι τόσο μοναδικό;

    «Μέχρι τώρα η Κρήτη στηριζόταν σαν τον πελαργό στο ένα πόδι, δηλαδή στον μινωικό της πολιτισμό. Ξέρουμε επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες -για να μην πω εκατοντάδες- μουσεία, με αρχαιότητες από τα προϊστορικά ως και τα βυζαντινά χρόνια. Πουθενά όμως -και ειδικά στην Κρήτη- δεν υπάρχει ένα μουσείο της αυγής του ελληνικού πολιτισμού, η οποία συμπίπτει με τον Όμηρο. Ανακαλύπτοντας στην Ελεύθερνα πράγματα που εικονογραφούν τους στίχους και την αλήθεια του Ομήρου, φωτίστηκαν αυτοί οι ''σκοτεινοί αιώνες''», τονίζει και εξηγεί.

    «Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης είχαν ένα ?ντιμπέιτ? ήδη από τον 4ο αι. π.Χ. εάν ο Όμηρος λέει την αλήθεια, είχαν διαμάχη και για τον Πάτροκλο και για τη σφαγή των Τρώων. Κι εμείς βρίσκουμε πράγματα που αποδεικνύουν την αλήθεια του Ομήρου: Με την ταφική πυρά του πρίγκιπα-πολεμιστή της Ελεύθερνας όπου είναι σφαγμένος προς χάριν του, όχι δώδεκα, όπως λέει ο Όμηρος, αλλά ένας αιχμάλωτος», σημειώνει ο καθηγητής. Και συνεχίζει: «Στην ταφική πυρά του Πατρόκλου, ο Όμηρος αναφέρει ότι θα πρωταγωνιστήσουν δυο Κρητικοί, ο Ιδομενέας και ο Μηριόνης, επειδή αυτοί γνωρίζουν το ταφικό τελετουργικό τυπικό. Δηλαδή, όπως ακριβώς στην Ίδη της Κρήτης ξέρουν να στήνουν την πυρά, εκείνοι από την Ίδη της Τροίας θα στήσουν την πυρά του Πατρόκλου. Δηλαδή, η saga, ο πυρήνας του μύθου για τέτοιου είδους ταφικές τελετουργίες, είναι κρητική», αναφέρει.

    [07] «Το δέντρο» του Γ. Μανιώτη, ετοιμάζεται για περιοδεία στο εξωτερικό

    «Το δέντρο», ένας θεατρικός μονόλογος του συγγραφέα Γιώργου Μανιώτη, συνεχίζει για λίγες ακόμα παραστάσεις (μέχρι τις 22 Μαΐου) στο θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση», στην Κυψέλη, λίγο πριν ξεκινήσει την περιοδεία του στο εξωτερικό. Με τρόπο καυστικό, αιχμηρό, με χιούμορ και ανατροπές, ο πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας, μας κάνει δώρο έναν πολύχρωμο ήρωα, φτιαγμένο από τα υλικά όλων μας, τον Χριστόφορο, τον οποίο ερμηνεύει ένας από τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς της γενιάς του, ο Νίκος Μαγδαληνός.

    Αφήνοντας πίσω του τον κόσμο του Ντοστογιέφσκι και του Ρασκόλνικοφ, από την παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία», του Εθνικού Θεάτρου, στην οποία συμμετείχε το χειμώνα, ο Νίκος Μαγδαληνός μεταφέρεται στην Ελλάδα του σήμερα και ξεκινά από σκηνής ένα διάλογο με την ιστορία μας.

    «Ο Χριστόφορος είναι ένας άνθρωπος που τα έχει χάσει όλα», αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός ηθοποιός. «Ένας άνθρωπος, θύμα της κρίσης, που βρέθηκε στο δρόμο, άστεγος, έχοντας προλάβει να διώξει τα παιδιά του στο εξωτερικό. Είναι Χριστούγεννα, έχει βρει ένα δέντρο που κάποιοι έχουν πετάξει και προσπαθεί απεγνωσμένα να το στολίσει, ψάχνοντας μέσα σε σακούλες σκουπιδιών».

    Στολίδια, αλλιώτικα από τα συνηθισμένα. Μνήμες, ρωγμές αλλά και αγαπημένα αντικείμενα... Με αναφορές όχι μόνο στην εποχή μας αλλά και σ' αυτά που προηγήθηκαν, ο Χριστόφορος λέει τις αλήθειες του.

    «Ένας άνθρωπος που μετά τον πόλεμο πίστεψε κι εκείνος ότι τα πράγματα θα φτιάξουν, ότι η χώρα θα οδηγηθεί στη ?λεωφόρο της ευτυχίας? και τώρα βρίσκεται στο δρόμο να στολίζει ένα δέντρο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να έχει. Ένα δέντρο πεσμένο κάτω όπως τα όνειρά του, τα όνειρά μας. Ακολουθήσαμε σωστά τις οδηγίες τους, λέει κάποια στιγμή ο ήρωας. Δεν καταλαβαίνω τι έφταιξε. Γέμισε ο κόσμος ανήμπορους γέρους και σπουδαγμένους νεαρούς. Τι να τους κάνουμε όλους αυτούς; Δεν χωράνε...».

    Κυρίως όμως, διερωτάται ο Νίκος Μαγδαληνός, τι απέγιναν τα αντανακλαστικά μας μπροστά σ? αυτή την κατάσταση: «Μόλις χθες, διάβαζα μια είδηση για το θάνατο ενός ανθρώπου 45 χρόνων, στα Γιάννενα. Ενός αστέγου. Ο Αλέκος από τα Γιάννενα. Όπως ο Χριστόφορος. Βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση... Ξέρουμε πολύ καλά όλοι τι συμβαίνει. Πώς χάσαμε όλοι τα αντανακλαστικά μας; Κι όλοι αυτοί ο λόγιοι, οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, γιατί σιωπούν; Μια εκκωφαντική σιωπή? Και το βάρος που πρέπει να σηκώσουν στις πλάτες τους; Γι? αυτό θαυμάζω τον Μανιώτη. Γιατί είναι ο μόνος που το έκανε. Έχει καταγραφεί καλλιτεχνικά, ιστορικά, πολιτικά, αυτό που περνάει η χώρα. Δεν μπορείς να μείνεις αμέτοχος μπροστά σ? αυτό που συμβαίνει. Τι είναι; Μια βροχή; Πέρασε και τέλειωσε;» διερωτάται.

    Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού σε ένα σύγχρονο ελληνικό έργο, τον ρωτάμε.

    «Ακριβώς επειδή το έργο αφορά τη σημερινή κατάσταση, όλο αυτόν τον ορυμαγδό που φαίνεται να έχει πέσει πάνω μας, η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη. Όταν βλέπεις την πραγματική κατάσταση από απόσταση, σαν να κοιτάς από το τζάμι, αυτή αποκτά μια άλλη δυναμική. Προσωπικά ακόμα σοκάρομαι ακούγοντας τις ανάσες των θεατών, που αναγνωρίζουν δικές τους σκέψεις σ' ό,τι συμβαίνει πάνω στη σκηνή» εξομολογείται ο Ν. Μαγδαληνός.

    Πρόκειται για ένα έργο μεταφορικό, παιγμένο με μπρεχτικό τρόπο, που έχει προκαλέσει έντονα το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων. «Σήμερα, η κρίση χτύπησε τη δική μας πόρτα. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι αύριο δεν θα χτυπήσει τη δική τους. Ίσως είμαστε το παράδειγμα που χρησιμοποιούν και για τους άλλους. Μοιάζει να έχουμε επιστρέψει στην εποχή των σκλάβων. Σαν να ήθελαν να διαλύσουν με κάθε τρόπο την Αριστερά. Και ίσως τα θέατρα από τη Γερμανία, τη Βιέννη, το Ζάγκρεμπ και τις άλλες πόλεις όπου προσκαλούν την παράστασή μας, θέλουν να δείξουν στους θεατές τους, τον τρόπο που εμείς οι Έλληνες σχολιάζουμε όσα έχουμε αναγκαστεί να υποστούμε» λέει ο γνωστός ηθοποιός. «Εξάλλου, το έργο απευθύνεται και σ' όλους εκείνους τους Έλληνες μετανάστες της εποχής μας που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα, να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού», προσθέτει.

    Επειδή ο Νίκος Μαγδαληνός έχει υπάρξει κι εκείνος μετανάστης στη Γερμανία, ομολογεί ότι δυσκολεύεται να αναγνωρίσει το πρόσωπο της σημερινής Ευρώπης: «Ποια σχέση έχει αυτή τη Γερμανία με τη Γερμανία του Βίλι Μπραντ; Για ποια Ευρώπη μιλάμε τελικά; Την Ευρώπη της κατανάλωσης; Μια Ευρώπη που νοιάζεται μόνο για τους αριθμούς; Πού είναι η γαλλική επανάσταση; Ο αγώνας για τον άνθρωπο; Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η κατάρρευση της Ευρώπης» υποστηρίζει, λίγο πριν συναντήσει ξανά, επί σκηνής τον τόσο αναγνωρίσιμο, δυστυχώς, ήρωά του, αποκαλύπτοντάς μας ωστόσο, ότι σ' αυτό το έργο που «φωταγωγεί την ανθρώπινη ψυχή και αποκαλύπτει το αστραφτερό παιχνίδι που παίζει η εποχή αυτή, η απίστευτη ανατροπή του τέλους γεμίζει το χώρο με νιφάδες σκέψης και συγκίνησης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 May 2016 - 6:32:23 UTC