Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβάστε το Σαββατοκύριακο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συνεντεύξεις που θα συζητηθούν
  • [02] Ευελιξία στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος ζητά ο Τζακ Λιου
  • [03] Υπ. Οικονομικών: Στόχος του νέου Ταμείου, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με μακροπρόθεσμη προοπτική
  • [04] Δ. Αβραμόπουλος: «Η Ελλάδα γίνεται ο μεγαλύτερος δικαιούχος πόρων από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα για τη μετανάστευση και
  • [05] Συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη εντόπισε το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου
  • [06] Ο Ν. Χόφερ φέρεται να προηγείται στο δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών
  • [07] Αφύπνιση στο β΄ ημίχρονο και νίκη για την ΑΕΚ

  • [01] Διαβάστε το Σαββατοκύριακο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συνεντεύξεις που θα συζητηθούν

    Συνεντεύξεις με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη, τον βουλευτή της ΝΔ και τομεάρχη Παιδείας Μάξιμο Χαρακόπουλο, το γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Ρήγα, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Γιάννη Μεϊμάρογλου, ηγετικό στέλεχος του Ποταμιού, δημοσιεύει αυτό το Σαββατοκύριακο το ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλά για το εκλογικό σύστημα, λέγοντας πως η αφετηρία που θα προσεγγίσει η Αριστερά αυτό το θέμα, όταν ξεκινήσει η συζήτηση επί της ουσίας, δεν μπορεί παρά να είναι η απλή αναλογική. Εκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα δοκιμαστεί στην κρίσιμη ψηφοφορία του δύσκολου πολυνομοσχεδίου που τίθεται το βράδυ της ίδιας ημέρας στη Βουλή προς ψήφιση. Και στην ερώτηση με ποια τομή ή μεταρρύθμιση θα ήθελε να συνδεθεί η θητεία του ως προέδρου της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης περιγράφει μια Βουλή που θα είναι ανοιχτή στην κοινωνία, ανοιχτή στους προβληματισμούς για τα μεγάλα σύγχρονα διακυβεύματα.

    Τους βασικούς άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης περιγράφει αύριο, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Επαναλαμβάνει τη δέσμευση ότι οι κύριες συντάξεις δεν θα μειωθούν, δηλώνει ότι η μεγάλη καινοτομία του νόμου είναι η καθιέρωση αρχών ισονομίας για όλους, ενώ χαρακτηρίζει την απαίτηση του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις απολύτως ιδεοληπτική, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από απολύσεις, αλλά από νέες θέσεις εργασίας.

    Για το προσφυγικό μιλά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στην αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ και στη νέα συνοριοφυλακή.

    Σκληρή γλώσσα εναντίον της κυβέρνησης χρησιμοποιεί ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαρακτηρίζοντας την ανεύθυνη και ανεπαρκή, εκτιμά ότι το μοντέλο της πολιτικής που εφαρμόζει θα αποτύχει, κάνει λόγο για φοροκαταιγίδα που θα χτυπήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες παραγωγούς, ενώ για την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή λέει ότι η στάση της ΝΔ υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο στενός συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη, Γιάννης Μεϊμάρογλου, μιλούν για τις διεργασίες στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, αλλά και για τις εκατέρωθεν «παρεξηγήσεις».

    Τέλος, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι πλέον κλείνει μια δύσκολη περίοδος διαπραγμάτευσης και ανοίγει ένας νέος πολιτικός κύκλος, της αποτελεσματικής διακυβέρνησης της χώρας. «Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή στην ανάπτυξη, με αιχμή τη μείωση της ανεργίας», τονίζει ο Πάνος Ρήγας και υπογραμμίζει ότι «οι μεγάλες μάχες που θα κληθεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος τετραετίας ή οκταετίας, αφορούν στην αποκατάσταση των αδικιών και ανισοτήτων που έχει δημιουργήσει η καταστροφική λιτότητα».

    [02] Ευελιξία στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος ζητά ο Τζακ Λιου

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου παρότρυνε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να είναι ευέλικτοι στις συνομιλίες με την Ελλάδα για το πώς να μπει σε βιώσιμη τροχιά το ελληνικό χρέος.

    Τα σχόλια του Λιου έγιναν σε συναντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) στο Σεντάι της νοτιοανατολικής Ιαπωνίας, όπως ανέφερε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

    Ο Λιου συζήτησε επίσης την πρόοδο στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

    [03] Υπ. Οικονομικών: Στόχος του νέου Ταμείου, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με μακροπρόθεσμη προοπτική

    Απαντήσεις σε διάφορα ζητήματα που αφορούν στο νέο Ταμείο Περιουσίας, δίνει ατύπως μέσω κύκλων του το υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν, κατ αρχήν η διάρκεια της ζωής του Ταμείου είναι τα 99 έτη, καθώς αυτό αποτελεί συνήθη πρακτική για μεγάλους οργανισμούς με μακροπρόθεσμους στόχους. Ο λόγος δε για τον οποίο η διάρκεια της νέας Εταιρείας είναι μεγαλύτερος από τη διάρκεια του δανείου, είναι διότι ο στόχος της είναι ευρύτερος από τις κοντόφθαλμες ιδιωτικοποιήσεις, όπως γινόταν στην περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ. Ο στόχος της εταιρείας είναι η διαχείριση και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με μακροπρόθεσμη προοπτική, στο πλαίσιο ενιαίας στρατηγικής, με στόχο την ανάπτυξη.

    Όπως επισημαίνουν οι παράγοντες του υπουργείου, «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσο πιο σύντομη είναι η διάρκεια ζωής της εταιρείας, και άρα όσο πιο σύντομα είναι αναγκασμένη να αποδώσει μέρος των εσόδων της για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης δανειακής σύμβασης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση για επιδίωξη βραχυπρόθεσμων εσόδων (ιδιωτικοποιήσεις για άμεσες αποπληρωμές). Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αποφύγουμε διευρύνοντας τον ορίζοντα λειτουργίας της εταιρείας, ώστε τα έσοδα να προκύψουν από σωστή διαχείριση και όχι ιδιωτικοποιήσεις. Ίσως αυτό είναι που ενοχλεί την αντιπολίτευση - ότι με ρητό τρόπο έχει γίνει σαφές στον νόμο (άρθρο 190, παρ. 2α) ότι «η Γενική Συνέλευση της εταιρείας (ο υπουργός Οικονομικών) [?]. Εγκρίνει, [?] το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της [?] που περιλαμβάνει τους όποιους στόχους αξιοποίησης ή ιδιωτικοποίησης της εταιρείας [?]).

    Συνεπώς, οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση προτείνεται από τα διοικητικά όργανα της εταιρείας πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό. Αυτό αφορά, φυσικά και τις ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Ταμείο (θυμίζουμε: ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΚΑ) σχετικά με τις οποίες έχει παραχθεί αδιανόητη παραπληροφόρηση. Οι ΔΕΚΟ αυτές δεν έχουν ενταχθεί στην εταιρεία για αποκρατικοποίηση».

    Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου, προσθέτουν ότι το σκέλος των εσόδων της εταιρείας που πηγαίνει στην απομείωση του χρέους αφορά μόνο στις υποχρεώσεις τού ν. 4336/2015 (τρίτη δανειακή σύμβαση). Μετά την κάλυψή τους, και συνεπώς για το υπόλοιπο της ζωής της εταιρείας, η λειτουργία του θα αφορά καθαρά αναπτυξιακούς στόχους.

    Αναφορικά με το ποια περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου μεταβιβάζονται στο νέο Ταμείο, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών απαντούν ότι στην εταιρεία δεν περνάει όλη η περιουσία του Δημοσίου, αλλά ένα μέρος της - ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών για τα οποία, πλέον, η ΕΤΑΔ θα έχει την αρμοδιότητα να κάνει διοικητικές αποβολές. Στο άρθρο 188, ορίζονται οι άμεσες θυγατρικές της εταιρείας και στο παράρτημα «Δ» ορίζονται ποιες ΔΕΚΟ περνούν σε αυτό για διαχείριση. Επισημαίνουν δε, ότι πουθενά στον νόμο δεν προβλέπεται πώληση των ΔΕΚΟ που μπαίνουν στο Ταμείο. Μάλιστα, είναι τεράστια η διαφορά μεταξύ αξιοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Σύμφωνα με το υπουργείο, «κατ' αρχάς μιλάμε για μακροπρόθεσμη διαχείριση. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η εταιρεία, και, επαναλαμβάνουμε, δεν μπορούν να αποφασιστούν χωρίς την έγκριση του υπουργού. Το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας εγκρίνεται από τον μοναδικό μέτοχο, δηλαδή το Δημόσιο, και περιλαμβάνει τις γενικές στρατηγικές κατευθύνσεις που παρέχονται από τον υπουργό Οικονομικών».

    Σχετικά με το πού θα οδεύουν τα έσοδα του Ταμείου, οι παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι «αυτά αφενός συμβάλλουν στην απομείωση του χρέους, αφετέρου δε διοχετεύονται σε επενδύσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα! Αυτό προβλέπεται ρητά στο άρθρο 200 παρ.2 όπου αναφέρεται ότι: "Ποσά τα οποία, [?], χρησιμοποιούνται για επενδυτικούς σκοπούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους ακόλουθους τύπους επενδύσεων:

    (α) Επενδύσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, και

    (β) Επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της"».

    Ανώτατο όργανο του Ταμείου, δηλώνουν από το υπουργείο, είναι η Γενική Συνέλευση, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών (άρθρο 190, παρ.2). Η πλειοψηφία στο Εποπτικό Συμβούλιο (3/5) ανήκει στο Δημόσιο και ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου δεν έχει επιπλέον αρμοδιότητες από τα υπόλοιπα μέλη. Δεν έχει διπλή ψήφο, και δεν έχει διαφορετικό σκοπό πέρα από την τήρηση του στόχου και της αποστολής της εταιρείας. Εξάλλου, και για τα δύο μέλη των θεσμών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών με δικαίωμα βέτο (άρθρο 191 παρ. 2.β).

    Το Εποπτικό Συμβούλιο ? συνεχίζουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών - εποπτεύει τη λειτουργία της εταιρείας. Δεν ασκεί τη διοίκησή της, η οποία ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου επιλέγονται από το Εποπτικό Συμβούλιο μέσα από μια διαφανή διαδικασία. Μάλιστα, παραθέτουν τα σχετικά άρθρα και συγκεκριμένα:

    «Ο υπουργός Οικονομικών συμμετέχει στην επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου σύμφωνα (άρθρο 192 παρ. 1) για να διασφαλίσει ότι το πρόσωπο που επιλέγεται έχει τα χαρακτηριστικά της μακροπρόθεσμης οπτικής για την εταιρεία και τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε αυτή.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο, το όργανο που διοικεί το Εταιρεία, υποχρεούται να συζητήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ετήσια έκθεση που καταρτίζει (άρθρο 192, παρ. 2ιβ). Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο ελέγχεται από την Γενική Συνέλευση, δηλαδή τον Υπουργό Οικονομικών (άρθρο 190). Το στρατηγικό σχέδιο της Εταιρείας εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών (άρθρο 190, παρ. 2α). Ρητή αναφορά στο νόμο ότι οι ΔΕΚΟ θα επιδιώκουν τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη των επιχειρήσεων (π.χ. καταναλωτές, εργαζόμενους)».

    Εν κατακλείδι, η εταιρεία είναι ελληνική, η διοίκησή της είναι ελληνική, εδρεύει στην Ελλάδα και διέπεται από το ελληνικό δίκαιο. Δεν πρόκειται δε να γίνουν, ούτε απολύσεις, ούτε αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ που θα μπουν στο Εταιρεία (άρθρο 197, παρ. 9).

    Απαντώντας, τέλος, στο εάν οι επενδύσεις του Ταμείου στα ίδια τα περιουσιακά του στοιχεία από το 50% των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις (το υπόλοιπο 50% θα δίδεται για αποπληρωμή του χρέους) αποτελούν αναπτυξιακή πολιτική, οι παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι «οι επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας είναι μόνο η μία πλευρά των παρεχόμενων δυνατοτήτων. Η άλλη σημαντική πλευρά, η οποία σκοπίμως αποσιωπάται, είναι οι επενδύσεις που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αφορούν σημαντικούς τομείς από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίοι εγκρίνονται από τον μοναδικό μέτοχο. Αλλά και οι επενδύσεις στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, αποσκοπούν στην αύξηση της αξίας τους, όχι μόνο για να πουληθούν, αλλά και για την αύξηση των εσόδων από τη διαχείρισή τους και γενικότερα κάθε είδους αξιοποίηση»

    ---Η απάντηση της ΝΔ

    Με ενημερωτικό σημείωμα στη ΝΔ αναφέρουν ότι από την άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης πληροφορήθηκαν τα εξής:

    "1ον. Η υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του 67% του Ο.Λ.Π. στην Cosco ήταν μια «κοντόφθαλμη ιδιωτικοποίηση» του κ. Τσίπρα. Τα ίδιο ισχύει, προφανώς και για σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που κυρώνεται με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

    2ον. Ότι δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, όταν μόλις πριν από λίγες ώρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, έλεγε στη Βουλή ότι θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις.

    3ον. Το νέο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.) έχει στόχους «αξιοποίησης ή ιδιωτικοποίησης», αλλά ότι οι ΔΕΚΟ (ΟΟΣΑ, Ο.Σ.Υ., ΣΤΑΣΥ, Ο.Σ.Ε., ΕΛΤΑ, ΟΑΚΑ) που εντάσσονται σε αυτό δεν «θα αποκρατικοποιηθούν», ούτε «προβλέπεται να πωληθούν». Πράγματι, προβλέπεται μόνο ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν, όχι να αποκρατικοποιηθούν".

    Στη Συγγρού κάνουν λόγο για τραγελαφικά και αντιφατικά σημεία σε αυτή την κυβερνητική ενημέρωση και τονίζουν τα εξής:

    "Η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει την ίδρυση του νέου Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσίας. Πρόκειται για πρωτοφανή εκχώρηση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας της χώρας, για διάστημα περίπου έναν αιώνα, χωρίς ουσιαστικό εθνικό και δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία, γεγονός που δεν συνάδει με τις έννοιες της εθνικής κυριαρχίας και εθνικής αξιοπρέπειας.

    Ειδικότερα:

    Το Ταμείο έχει διάρκεια 99 ετών, πολύ πέρα από τη λήξη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Ενδεικτικά, η μέση υπολειπόμενη διάρκεια των δανείων του 3ου Μνημονίου είναι τα 33 έτη. Ο κ. Τσίπρας που κραύγαζε να μη δεσμεύσει η προηγούμενη κυβέρνηση τη χώρα για έναν χρόνο, τώρα τη δεσμεύει για έναν αιώνα.

    Δημιουργείται πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο, με ισχυρές αρμοδιότητες, πρόεδρος του οποίου επιλέγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οι αποφάσεις του οποίου θα λαμβάνονται κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον τεσσάρων μελών, άρα με αναγκαία τη σύμφωνη γνώμη των μελών που επιλέγουν οι θεσμοί. Επομένως, το ότι ο πρόεδρος του Υπερταμείου του Εποπτικού Συμβουλίου δεν έχει «διπλή ψήφο» δεν έχει καμία σημασία. Δεν λαμβάνεται καμία απόφαση αν δεν είναι παρών και αν δεν συμφωνεί τουλάχιστον ένας εκ των δύο εκπροσώπων των δανειστών. Πρόκειται για ένα ετεροβαρές σχήμα λήψης αποφάσεων υπέρ των δανειστών.

    Μάλιστα το Εποπτικό Συμβούλιο διορίζει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Διοικητικού Συμβουλίου, ζητώντας την απλή γνώμη (!!!) του υπουργού Οικονομικών. Εν προκειμένω, όπως παραδέχεται και η κυβέρνηση, ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών είναι διακοσμητικός.

    Για την Επενδυτική Πολιτική που θα υλοποιήσει το Υπερταμείο και οι άμεσες θυγατρικές του αποφασίζει το Εποπτικό Συμβούλιο και όχι ο υπουργός Οικονομικών, όπως άλλωστε προκύπτει από το συνδυασμό των άρθρων 189 και 200 του πολυνομοσχεδίου. Επιπλέον, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τον Εσωτερικό Κανονισμό του Υπερταμείου, ούτε και τι αρμοδιότητες έχει, πως συγκροτείται και πως αποφασίζει η Επιτροπή Επενδύσεών του, η οποία εμφανίζεται και εξαφανίζεται στο άρθρο 200.

    Η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στο νέο Υπερταμείο γίνεται κατόπιν πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου και προσυπογράφεται από το Εποπτικό Συμβούλιο, ενώ στο ΤΑΙΠΕΔ με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου. Δηλαδή, ο ρόλος των δανειστών είναι αυξημένος στο νέο Υπερταμείο.

    Τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται στο νέο Υπερταμείο δεν είναι απολύτως σαφή. Απόδειξη, οι συνεχείς τροπολογίες που καταθέτει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αποκρύψει ή να συσκοτίσει την πραγματικότητα. Μάλιστα, μελλοντικά, περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν κατά κυριότητα στο ελληνικό Δημόσιο, δύναται να μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο, απλώς και μόνο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Δηλαδή, ουσιαστικά, εισφέρεται σε αυτό με αυστηρούς όρους και δεσμεύσεις το σύνολο σχεδόν του ενεργητικού της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο, κάτι που συνιστά ένα είδος εγγύησης - ενεχύρου έναντι της χρηματοδότησης που λαμβάνουμε («ρήτρα αφερεγγυότητας»).

    Για οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, δεν είναι απαραίτητο να γίνει εκτίμηση από ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να επιλέξει μία τράπεζα και αυτή να εκφράσει γνώμη, κάτι που δεν προβλέπεται, συνήθως, στα διεθνή εκτιμητικά πρότυπα.

    Δεν τίθεται «οροφή» στην αξία των περιουσιακών στοιχείων που το ταμείο θα αξιοποιεί και θα ρευστοποιεί. Στο 3ο Μνημόνιο υπήρχε τουλάχιστον η πρόβλεψη για 50 δισ. ευρώ. Στο σχέδιο νόμου τέτοια πρόβλεψη δεν υφίσταται, και αυτό γιατί η κυβέρνηση μεταβιβάζει ολόκληρη την περιουσία της χώρας, για τεράστιο χρονικό διάστημα, στο Υπερταμείο.

    Το 50% των κερδών χρησιμοποιούνται για τις επενδύσεις του Υπερταμείου. Επειδή μάλιστα δεν υφίσταται σχετική πρόβλεψη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και το σύνολο αυτού του ποσοστού για επενδύσεις στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, ώστε να βελτιωθεί το τίμημα πώλησής τους.

    Και φυσικά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για εθνικό έλεγχο και λογοδοσία".

    [04] Δ. Αβραμόπουλος: «Η Ελλάδα γίνεται ο μεγαλύτερος δικαιούχος πόρων από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα για τη μετανάστευση και την ασφάλεια»

    Άμεση εκταμίευση 56 εκατ. ευρώ, από το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου προς την Ελλάδα ως επείγουσα χρηματοδότηση προς τη χώρα για τη βελτίωση των συνθηκών των μεταναστών, την ενίσχυση της δυνατότητα των ελληνικών αρχών να καταχωρίζουν όσους μετανάστες εισέρχονται στη χώρα, καθώς και για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν.

    Με την νέα αυτή σημερινή χρηματοδότηση, όπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ «η Ελλάδα γίνεται ο μεγαλύτερος δικαιούχος πόρων από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα για τη μετανάστευση και την ασφάλεια».

    [05] Συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη εντόπισε το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου

    To υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου επιβεβαίωσε σήμερα ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας εντόπισε ανθρώπινα μέλη που πιστεύεται ότι ανήκουν στους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της EgyptAir το οποίο συνετρίβη στη Μεσόγειο.

    «Το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου μπόρεσε να ανασύρει επιπλέον συντρίμμια του αεροσκάφους, ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, ανθρώπινα μέλη και καθίσματα του αεροσκάφους. Η έρευνα συνεχίζεται» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του υπουργείου.

    Εξάλλου, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Σαρίφ Φατί διέψευσε τις φήμες ότι ενδέχεται να υπάρχουν επιζώντες από την συντριβή του Airbus A320.

    «Δεν έχουμε εντοπίσει επιζώντες -Οποιοσδήποτε διαδίδει φήμες ή άλλα σενάρια σχετικά με αυτήν την τραγωδία απλά παίζει με τα συναισθήματα των ανθρώπων» δήλωσε ο Φατί σε μια συνάντηση με τους συγγενείς των θυμάτων σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

    Διαβάστε επίσης:

    Εντοπίστηκε πετρελαιοκηλίδα που πιθανόν προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir

    [06] Ο Ν. Χόφερ φέρεται να προηγείται στο δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών

    Οι τελευταίες αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, που διεξάγεται μεθαύριο Κυριακή, φέρουν τον νικητή του πρώτου γύρου της 24ης Απριλίου, τον υποψήφιο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, να προηγείται του αντιπάλου του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, υποψήφιου των Πράσινων, ο οποίος ωστόσο, μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται να μειώνει σημαντικά την μεταξύ τους απόσταση.

    Καθ? όσον την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές δεν δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις, η αυστριακή εφημερίδα "Έστεράιχ", επικαλείται στο σημερινό της φύλλο, αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα για λογαριασμό της, επισημαίνοντας πως η αγωνία για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι η πλέον έντονη από ποτέ.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εφημερίδας, εάν ληφθούν υπόψιν όλοι οι ψηφοφόροι, δηλαδή κι εκείνοι που δεν είναι σίγουρο εάν την Κυριακή θα προσέλθουν στις κάλπες, ο Νόρμπερτ Χόφερ προηγείται με ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 49 - 57%, ενώ αντίστοιχα ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν περιορίζεται στο 43 - 51%.

    Λαμβάνοντας υπόψη τους ψηφοφόρους που σίγουρα θα ψηφίσουν την Κυριακή, τότε οι δύο υποψήφιοι έχουν τις ίδιες πιθανότητες και το ποσοστό για τον καθένα κυμαίνεται μεταξύ 45 - 55%.

    Σε μία τρίτη περίπτωση, των ψηφοφόρων που έχουν ήδη αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν προηγείται με ποσοστό 45 - 56%, έναντι 44 - 54% του Νόρμπερτ Χόφερ, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές της δημοσκόπησης, πως όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό συμμετοχής τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επικράτησης του υποψήφιου των Πράσινων.

    Στην ίδια δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την προχθεσινή ανακοίνωση της υποστήριξης της τρίτης του πρώτου γύρου Ιρμγκαρντ Γκρις (που είχε λάβει ποσοστό 19%) προς τον Βαν Ντερ Μπέλεν, διαπιστώνεται ότι ένα 55 - 75% των ψηφοφόρων της θα επιλέξουν μεθαύριο τον ίδιο και μόνον ένα 25 - 45% τον αντίπαλό του, τον Νόρμπερτ Χόφερ.

    [07] Αφύπνιση στο β΄ ημίχρονο και νίκη για την ΑΕΚ

    Την πρώτη της νίκη για play off της Super League πέτυχε η ΑΕΚ. Τρεις ημέρες μετά την κακάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας, οι «κιτρινόμαυροι» επικράτησαν 1-0 του Πανιωνίου, παρουσία 15.000 φίλων τους στο ΟΑΚΑ. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Πέτρος Μάνταλος στο 57ο λεπτό.

    Με απόντα τον Στέλιο Μανωλά λόγω υπερκόπωσης, στον πάγκο της ΑΕΚ βρέθηκε ο άμεσος συνεργάτης του, Νίκος Παναγιωτάρας. Παρέταξε την ίδια ομάδα με τον τελικό, με μοναδική διαφοροποίηση τον Βαγγέλη Πλατέλλα στη θέση του τραυματία, Ρόναλντ Βάργκας. Οι υπόλοιποι δέκα πάλεψαν με όση ενέργεια τους είχε απομείνει, 72 ώρες μετά τη νίκή επί του Ολυμπιακού. Οσο περνούσε η ώρα, όμως, γινόταν όλο και πιο φανερό ότι η... λυχνία τρεμόσβηνε. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς το άγχος και την πίεση του τελικού, μαζί με όλα όσα προηγήθηκαν και τις αλλεπάλληλες διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 May 2016 - 20:32:18 UTC