Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης Αλ. Τσίπρα-Τ. Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη
  • [02] Φώφη Γεννηματά: Σήμερα γράφεται ταπεινωτική σελίδα στην ιστορία της χώρας
  • [03] Θ. Δρίτσας: Η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στην εύρεση ισοδύναμων ώστε να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια
  • [04] Αλλαγές στη φορολόγηση των εταιριών τυχερών παιγνιδιών. Θα ισχύσει ενιαίος συντελεστής 35%
  • [05] Γ.Χουλιαράκης: Δεν θα υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα έως το 2018
  • [06] Συλλαλητήρια ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου
  • [07] Tα πρώτα παγκύπρια αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών
  • [08] Αυστρία: Μάχη στήθος με στήθος για τους δύο υποψήφιους για την προεδρία
  • [09] Ο Γιλντιρίμ, νέος ηγέτης του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος
  • [10] Οκτακομματική βουλή στην Κύπρο δείχνουν τα exit polls
  • [11] Κυρ. Μητσοτάκης: Συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία και με την Ευρώπη για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια
  • [12] Γ. Χουλιαράκης: Δεν θα ισχύσει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων

  • [01] Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης Αλ. Τσίπρα-Τ. Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη

    Με τα βλέμματα στραμμένα στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν σχετικές διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύριο στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πάρουν μέρος στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ.

    Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θεωρείται "κλειδί" για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

    Η διμερής συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Τ. Ερντογάν

    Η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στις 18:00, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, που φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη.

    Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη διμερή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

    Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

    Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

    Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο

    Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο του ΟΗΕ, ο κ. Τσίπρας θα έχει ομιλίες και παρεμβάσεις. Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ:

    Το πρόγραμμα ξεκινά τη Δευτέρα με την υποδοχή των Ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Συνεδριακό Κέντρο Κωνσταντινούπολης (Istanbul Congress Center), 07:30-07:50. Εν συνεχεία, από τις 08:00-10:00 πραγματοποιείται η συνάντηση Ηγετών (Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) υπό τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και ακολουθεί η Τελετή Έναρξης Εργασιών της Συνόδου (10:15-10:45). Η Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου θα εξελίσσεται από τις 11:00 έως τις 18:15. Ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει επίσης και στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: "Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού".

    Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων , Θεοδόσης Πελεγρίνης.

    [02] Φώφη Γεννηματά: Σήμερα γράφεται ταπεινωτική σελίδα στην ιστορία της χώρας

    Επίθεση στη κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε ως «πρόθυμο πρωθυπουργό των πιο συντηρητικών κύκλων», εξαπέλυσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι σήμερα γράφεται μια ταπεινωτική σελίδα στην ιστορία της Ελλάδος με το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της Αξιολόγησης.

    Ταυτόχρονα, μίλησε για ισχνή-οριακή πλειοψηφία της συγκυβέρνησης, η συνοχή της οποίας όπως είπε, έχει ως συγκολλητική ύλη την παραμονή της στην εξουσία και για θέατρο του παραλόγου και κακή παράσταση που έχει ημερομηνία λήξης και επανέλαβε την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.

    «Πλέον γνωρίζουμε με ντοκουμέντα και όχι με εικασίες ότι η δημαγωγία και ο λαϊκισμός, η πόλωση και ο διχασμός, τα ψέματα και η ανικανότητα οδήγησαν τη χώρα σε ταπεινωτική εποπτεία, τη δημοκρατία υπό περιορισμό, τον δημόσιο πλούτο στη διαχείριση ξένων για έναν αιώνα και τα σπίτια των Ελλήνων στα κοράκια των αγορών. Είναι συμφωνία με όρους συνθηκολόγησης ηττημένου», υποστήριξε η κ. Γεννηματά, και πρόσθεσε απευθυνόμενη στο πρωθυπουργό:

    «Ο άνθρωπος που θα καταργούσε τα μνημόνια με ένα άρθρο και ένα νόμο προτείνει μνημόνιο για πάντα και διαρκή περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε λέγοντας "είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα, υπονομεύει και παρακάμπτει το ρόλο της Βουλής. Ο άνθρωπος που θα άλλαζε την Ευρώπη έγινε ο πρόθυμος πρωθυπουργός των πιο συντηρητικών κύκλων. Ο άνθρωπος που θα χόρευε τις αγορές με νταούλια και ζουρνάδες στήνει χορό πλειστηριασμών. Ο άνθρωπος που θα έδινε αξιοπρέπεια στο λαό φορτώνει ασήκωτα βάρη στους αδύναμους, διαλύει τη μεσαία τάξη και οδηγεί τη χώρα σε φτωχοποίηση».

    Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για «κλαψουρίσματα, ψέματα και υποκρισία» της κυβέρνησης, και πρόσθεσε ότι «αυτό που σας νοιάζει μόνο και σας ενώνει είναι η καρέκλα της εξουσίας».

    Η κ. Γεννηματά, υποστήριξε ότι το «πολυνομοσχέδιο αποτυπώνει το «αποκρουστικό σχέδιο της πολιτικής της κυβέρνησης», μιας πολιτικής όπως είπε, που έφερε τη χώρα πέρυσι στο χείλος του γκρεμού και φόρτωσε τη χώρα με το επαχθέστερο μνημόνιο 3 και 4.

    Παράλληλα, μίλησε για εκχώρηση του εθνικού πλούτου και περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, και υποστήριξε ότι η χώρα οδηγείται σε ταπεινωτική εποπτεία, με τον Αυτόματο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Προσαρμογής, και ο «κόφτης», τη βάζει σε ένα στενό «κορσέ» δια βίου».

    «Τα σκίσατε τα μνημόνια κ. Τσίπρα!

    [03] Θ. Δρίτσας: Η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στην εύρεση ισοδύναμων ώστε να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια

    Η κυβέρνηση θα είναι συνεπής με την βελτιωτική ρύθμιση που κατέθεσε για ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην υλοποιηθεί το «πάγωμα» της ωρίμανσης των ειδικών μισθολογίων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

    Απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει στα μούτρα τους ένστολους» φέρνοντας στη Βουλή μια «υποθετική ρύθμιση», ο κ. Δρίτσας είπε πως η διάταξη αυτή ήρθε μετά από διαβουλεύσεις όλης της κυβέρνησης για να θέσει σε αίρεση την εφαρμογή της «αναγκαστικής» πρόβλεψης του «παγώματος» και εξασφαλίζοντας όρους που δεν θα είναι σε βάρος των εργαζόμενων, οι οποίοι αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο.

    «Που βρίσκεται το πρόβλημα επ' αυτού; Λαμβάνουμε μια σειρά πρωτοβουλιών για να αντιμετωπίσουμε διάφορες προοπτικές που διαγράφονται. Θα είμαστε συνεπείς», κατέληξε ο κ. Δρίτσας προσθέτοντας πως αυτή η βελτίωση αποτυπώνει την ευθύνη της κυβέρνησης στις πιέσεις και τους εξαναγκασμούς που δέχεται.

    [04] Αλλαγές στη φορολόγηση των εταιριών τυχερών παιγνιδιών. Θα ισχύσει ενιαίος συντελεστής 35%

    Ενιαίος συντελεστής 35% επί των μεικτών εσόδων θα ισχύσει τελικά για τη φορολόγηση των εταιριών τυχερών παιγνιδιών. Με νομοτεχνική βελτίωση επί της συγκεκριμένης διάταξης του νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατάργησε την κλιμακωτή τιμολόγηση με συντελεστές που θα κυμαίνονταν από 30 έως 35% ανάλογα με τα μεικτά έσοδα και την αντικατέστησε με τον ενιαίο συντελεστή 35% .

    [05] Γ.Χουλιαράκης: Δεν θα υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα έως το 2018

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα καθώς καλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, το 2017 και το 2018, έδωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

    Ο κ. Χουλιαράκης, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και τόνισε ότι, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, κλείνει ένας κρίσιμος κύκλος στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

    "Η αξιολόγηση που ολοκληρώνεται σήμερα δεν είναι η τελευταία, είναι όμως αναμφίβολα η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική και κλείνει όλες τις χρηματοπιστωτικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έως το 2018" σημείωσε.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο αναγνώρισε ότι "είναι μέτρα που επιβαρύνουν το διαθέσιμο εισόδημα" και πρόσθεσε ότι, "οι περισσότεροι φόροι που αποτελούν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, δημιουργούν λάθος κίνητρα και λειτουργούν υφεσιακά".

    Συνεχίζοντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το βάρος της προσαρμογής να γίνει με τρόπο ήπιο και κοινωνικά δίκαιο ήπιο.

    "Τα χαμηλά εισοδήματα επιβαρύνονται ελάχιστα ή και καθόλου, η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών επιβαρύνεται λιγότερο από πριν και υπάρχει μεγάλη διασπορά στους έμμεσους φόρους, ώστε κάθε νοικοκυριό με ένα μικρό κομμάτι επιβάρυνσης", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    "Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να διατηρήσει την αξιοπιστία της χώρας και να απαλλαγεί από την επιτροπεία μια ώρα νωρίτερα", τόνισε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι η χώρα οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση επειδή προηγούμενες κυβερνήσεις "δημιουργούσαν ελλείμματα σα να μην υπάρχει αύριο".

    'Ασκησε τέλος κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη που ζητούν μείωση των φόρων.

    "Μείωση σημαίνει επιστροφή των ελλειμμάτων και απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας ή μεγάλη μείωση δαπανών και περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους. Η επιστροφή στο νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό της δεκαετίας του 1980, δεν βοηθάει ούτε την παράταξή σας ούτε τη χώρα", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και κατέληξε λέγοντας πως, "το μόνο πειστικό αφήγημα για τη χώρα είναι αυτό της κυβέρνησης της Αριστεράς".

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Χουλιαράκης: Δεν θα ισχύσει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων

    [06] Συλλαλητήρια ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

    Σε εξέλιξη είναι τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας κατά του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται στη Βουλή . Η ΓΣΕΕ απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων «κατά του νέου "αντεργατικού" νομοσχεδίου», ενώ η ΑΔΕΔΥ ζήτησε «να μην περάσει το νέο βάρβαρο πακέτο μνημονιακών μέτρων, να μην περάσει ο αυτόματος κόφτης μισθών και συντάξεων και να αποτραπεί η φοροεπιδρομή».

    Στο συλλαλητήριο καλεί και ηΑΔΕΔΥζητώντας«να μην περάσει το νέο βάρβαρο πακέτο μνημονιακών μέτρων, να μην περάσει ο αυτόματος κόφτης μισθών και συντάξεων και να αποτραπεί η φοροεπιδρομή». Σε μαζική συμμετοχή καλεί τοΠΑΜΕστο συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 5.30 μ.μ. στην Ομόνοια, «ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, που η κυβέρνηση προωθεί να ψηφιστεί με τη διαδικασία του "επείγοντος", ξανά μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως έκανε και με το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό». Στο συλλαλητήριο καλεί και η ΠΑΣΕΒΕ. Οι προσυγκεντρώσεις για την Αθήνα έχουν οριστεί στις 5 μ.μ. Η Λαϊκή Ενότητα καλεί «την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία να κατέβουν μαζικά και μαχητικά και να πλημμυρίσουν την πλατεία Συντάγματος» στις 5:30 το απόγευμα στο συλλαλητήριο εργατικών συνδικάτων και λαϊκών φορέων στο Σύνταγμα. Σημείο συνάντησης της ΛΑΕ, Όθωνος και Αμαλίας.

    Διαβάστε επίσης:Απαγόρευση συγκεντρώσεων στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα

    Εν τω μεταξύ στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αντιδρούν και οι εργαζόμενοι σε μετρό τραμ και ηλεκτρικό που από χθες πραγματοποιούν σαρανταοκτάωρη απεργία. Ακινητοποιημένα είναι από σήμερα τα ξημερώματα έως τα ξημερώματα της Δευτέρας, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ και ΟΛΘ.

    Κανονικά κινούνται τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος το Σαββατοκύριακο, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να μην προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, άμεσα, επειδή οι επιβάτες έχουν, ήδη, προμηθευτεί εισιτήρια για ταξίδια το Σάββατο και την Κυριακή.

    Αποχή από κάθε εργασία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου,αλλά και κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων από την Πέμπτη, 26 Μαϊου, σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, αποφάσισαν σε συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών Αρχιεργατών, με αφορμή την πώληση του μετοχικού κεφαλαίων των δύο λιμανιών.

    [07] Tα πρώτα παγκύπρια αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών

    Τα πρώτα παγκύπρια συγκεντρωτικά αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 5,3%, που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών , είναι:

    Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ) 30.36%

    ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις 22.37%

    Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) 16.34%

    ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών 10.21%

    Συμμαχία 5,4%

    Αλληλεγγύη 4,89%

    Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) 4.16%

    Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών 3,7%

    Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου 1,2%

    Κοινωνικό Κίνημα Σημαία 0,56%

    Πνοή Λαού 0.55%

    Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης (Ο.Α.Δ) 0.30%

    Ολοι στον Αγώνα 0.01%

    Εγγεγραμμένοι:28.813 Ψήφισαν: 19.182 (66.57%) Αποχή: 9.631 (33.43%) . Έγκυρα:18.642 (97.18%) 'Ακυρα: 359 (1.87%) Λευκά:181 (0.94%)

    [08] Αυστρία: Μάχη στήθος με στήθος για τους δύο υποψήφιους για την προεδρία

    Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Αυστρίας, ο Νόρμπερτ Χόφερ του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FP?) και ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, των Πράσινων, δίνουν μάχη στήθος με στήθος, σύμφωνα με τις προβολές ινστιτούτων δημοσκοπήσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις έκλεισαν οι κάλπες.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ORF, ο υποψήφιος του FP? φέρεται να λαμβάνει 50,2% έναντι 49,8% του αντιπάλου του στις δημοσκοπήσεις που έχουν ένα περιθώριο λάθους +/- 2% για τις εκλογές αυτές τις οποίες παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή η Ευρώπη.

    [09] Ο Γιλντιρίμ, νέος ηγέτης του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος

    Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι ο νέος ηγέτης του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Εξελέγη κατά το σημερινό έκτακτο συνέδριο του κόμματος, όπου ήταν μοναδικός υποψήφιος και έλαβε το σύνολο των 1405 έγκυρων ψήφων.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ιστορικός ηγέτης του κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε τη σκυτάλη από τον Αχμέτ Νταβούτογλου και την έδωσε στον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στην ομιλία που έκανε στο συνέδριο, ο Γιλντιρίμ υποσχέθηκε «ένα νέο σύνταγμα για τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα», ενώ αναφέρθηκε αρκετές φορές στο όνομα του Ερντογάν.

    Ταυτόχρονα με τον νέο ηγέτη, στο συνέδριο εξελέγη και η νέα Κεντρική Επιτροπή, όπου άλλαξαν περίπου τα μισά μέλη. Στο σύνολό της η Επιτροπή αποτελείται από ονόματα εμπιστοσύνης του Ερντογάν.

    Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να δώσει, ίσως και απόψε, στον Γιλντιρίμ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, παρότι θεωρητικά την εντολή μπορεί να λάβει οποιοσδήποτε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

    [10] Οκτακομματική βουλή στην Κύπρο δείχνουν τα exit polls

    Όλες οι δημοσκοπήσεις εξόδου για τις σημερινές βουλευτικές εκλογές συγκλίνουν στα αποτελέσματα τους. Γενική εκτίμηση είναι ότι ο ΔΗΣΥ, που είναι το κόμμα το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση, διατηρεί την πρώτη θέση , αλλά με μειωμένη δύναμη από το 34,72% του 2011. Το ΑΚΕΛ είναι δεύτερο, αλλά επίσης έχει απώλειες από 31,31% . Το ίδιο και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ , που το 2011 είχαν λάβει 15,77% και 8,4% αντίστοιχα. Ο τηλεοπτικό σταθμός Mega, δεν διεξήγαγε «exit poll», αλλά έκανε εκτίμηση αποτελέσματος μετά από τηλεφωνική δημοσκόπηση.

    Τα αποτελέσματα είναι:

    ANT1

    ΔΗΣΥ: 29, 5 -33,5

    ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις: 25,5 - 29,5

    ΔΗΚΟ: 12, 5 - 14,5

    Κ.Σ. ΕΔΕΚ: 5,3 - 6,7

    Συμμαχία Πολιτών: 4,3 - 5,7

    Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών: 3,3 - 4,7

    Κίνημα Αλληλεγγύη: 3,8 - 5,2

    ΕΛΑΜ: 3,8 - 5,2

    Λοιποί: 2,7 - 4,1

    Mega

    ΔΗΣΥ: 30,5 - 33,5

    ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις: 26 - 29

    ΔΗΚΟ: 11,5 - 14

    Κ.Σ. ΕΔΕΚ: 4,5 - 6,5

    Συμμαχία Πολιτών: 4,5 - 6,5

    Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών: 3,5 - 5,5

    Κίνημα Αλληλεγγύη: 3,5 - 5,5

    ΕΛΑΜ: 2,5 - 4,5

    Sigma

    ΔΗΣΥ: 29 - 34

    ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις: 24 - 29

    ΔΗΚΟ: 12 - 15

    Κ.Σ. ΕΔΕΚ: 4 - 6,5

    Συμμαχία Πολιτών: 4,5 - 7

    Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών: 3,5 - 6

    Κίνημα Αλληλεγγύη: 4,5 - 7

    ΕΛΑΜ: 3 - 5,5

    'Αλλοι: 1,5 - 3,5

    Alpha

    ΔΗΣΥ: 29,5 - 33,5

    ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις: 25 - 29

    ΔΗΚΟ: 11 - 15

    Κ.Σ. ΕΔΕΚ: 4 - 7

    Συμμαχία Πολιτών: 4 - 7

    Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών: 3 - 6

    Κίνημα Αλληλεγγύη: 4 - 7

    ΕΛΑΜ: 3 - 4,5

    [11] Κυρ. Μητσοτάκης: Συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία και με την Ευρώπη για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια

    Σκληρή, προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ παράλληλα αποδόμησε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της δικής του πολιτικής για την έξοδο από την κρίση.

    Ο κ. Μητσοτάκης προέταξε μία "συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία και την Ευρώπη για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια". Παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του για την επόμενη ημέρα. Υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μακροπρόθεσμα δεν είναι εφικτό. Σημείωσε ότι θα επιδιώξει μία νέα συμφωνία με τους εταίρους για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% με παράλληλη επίτευξη ποσοστού ανάπτυξης στο 4% με θετικές επιπτώσεις. Εξήγησε: «Είναι εφικτός ο στόχος του 4%; Βεβαίως αλλά όχι με το μείγμα πολιτικής που ψηφίζουμε σήμερα. Και σίγουρα όχι με αυτήν την κυβέρνηση. 4% για τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια σημαίνει ότι το 2022 το Α.Ε.Π. της χώρας μας, αυξανόμενο κατά 4% το χρόνο, θα είναι 220 δισ. ευρώ. 220 δισ. ευρώ ΑΕΠ σημαίνει 2.100 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό ανά έτος. Σημαίνει 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Οτιδήποτε λιγότερο - ακόμη και στο μαύρο χάλι που έχετε φέρει σήμερα τη χώρα - υπονομεύει τις δυνατότητες της Ελλάδας και θα πρέπει να θεωρείται αποτυχία. Αυτός είναι ο πήχης: 4% το χρόνο. Κάθε χρόνο μέχρι τουλάχιστον το 2022. Αυτό είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ως κυβέρνηση. Απέναντι σε αυτό το στόχο θέλουμε να μετρηθούμε και να αξιολογηθούμε».

    Αποδόμησε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το χρέος λέγοντας: "«Το χρέος δεν είναι το θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Το πρόβλημα είναι το έλλειμμα μεταρρυθμίσεων, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, το έλλειμμα επενδύσεων και η επίμονη ανεργία. Με άλλα λόγια ο παρανομαστής, το Α.Ε.Π., είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τον αριθμητή, το χρέος. Εσείς όμως κάνατε το κούρεμα του χρέους σημαία σας. Αυταπατηθήκατε για άλλη μια φορά θεωρώντας ότι στις 24 Μαΐου θα λάβετε ως αντίδωρο για τα πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα που σήμερα εισηγείστε έναν οδικό χάρτη διευθέτησης του χρέους. Η αυταπάτη σας δεν διήρκεσε πολύ ετούτη τη φορά. Τώρα γνωρίζετε πως οι πιστωτές μας δεν συζητούν το ενδεχόμενο κουρέματος και δεν πρόκειται να συζητήσουν ουσιαστική παρέμβαση στο ελληνικό χρέος πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018".

    Αναφερόμενος σε παλαιότερη αναφορά του πρωθυπουργού περί αυταπατών είπε: "δεν ξέρω τί είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατόμενος πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του. Είτε ψεύτης είτε αυταπατόμενος δεν αξίζει να είσαστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας...Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον πρωθυπουργό τους. Εκτός όμως από την αυταπάτη υπήρξε και οργανωμένη πολιτική απάτη. Η χυδαιότερη επιχείρηση πολιτικής απάτης που έγινε ποτέ".

    Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε: "Είσαστε οπορτουνιστής λαϊκιστής και εξουσιολάγνος, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι παραμονή στην εξουσία. Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για την χώρα. Εμείς θα οικοδομήσουμε μία νέα πολιτική συμμαχία, το πλατύ μεταρρυθμιστικό μέτωπο που έχει ανάγκη η χώρα...Η προσωπική αναξιοπιστία σας επιμολύνει τη χώρα και δεσμεύει τις επόμενες γενιές. Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για τη χώρα. Είναι μια μέρα ντροπής για τη Βουλή των Ελλήνων. Δεν αρκεί που πληρώσαμε τις αυταπάτες σας ήδη πολύ ακριβά. Τώρα πληρώνουμε τα πρόστιμα για τα ψέματά σας και προκαταβάλλουμε ρήτρες για την αναξιοπιστία σας».

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την εναλλακτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την πενταετία 2017 - 2021, προκειμένου να ξεφύγει η χώρα από τον κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας, που βασίζεται σε μία συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες: «...Το σημείο αφετηρίας αυτής της νέας συμφωνίας αλήθειας πρέπει να είναι η διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία είναι αδύνατον να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3.5% για τα επόμενα 15 χρόνια. Τέτοια πλεονάσματα είναι εφικτά για σύντομες περιόδους, αλλά είναι αδύνατον να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Καμία χώρα δεν το έχει πετύχει και είναι παράλογο να ζητείται κάτι τέτοιο από την Ελλάδα. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να αναθεωρηθεί στο 2%. Οι συνθήκες είναι ώριμες για μία μεγάλη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Εμείς θα σας δώσουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και εσείς θα δεσμευθείτε σε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και εσείς θα μας δώσετε μία ρύθμιση του χρέους που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία».

    Κάνοντας συνολική αποτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής και των συνεπειών του πολυνομοσχεδίου υποστήριξε: «...Η ελληνική οικονομία θα χάσει αθροιστικά το 2015 και το 2016, 21 δισ. ευρώ σε Α.Ε.Π. από την επιστροφή στην ύφεση. Αν είχαμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προέβλεπαν στο τέλος του 2014, δεν θα χρειαζόμασταν πρόσθετα μέτρα λιτότητας».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψία και για άγνοια του πως λειτουργεί η πραγματική οικονομία: "Οι νέοι φόροι θα στραγγαλίσουν την επιχειρηματική δράση. Θα δυναμιτίσουν κάθε προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Θα οδηγήσουν περισσότερους να κρυφτούν στην παραοικονομία, μειώνοντας τα προσδοκώμενα έσοδα. Θα πλήξουν δυσανάλογα τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Με τα μέτρα που νομοθείτε στερείτε από τη χώρα μας τη δυνατότητά της να ανακάμψει, να προοδεύσει, να αναπτυχθεί? Εξοντώνετε τους πάντες".

    Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και για τις δύο βασικές προβλέψεις την αυτόματη περικοπή δαπανών και για το Ταμείο Ακίνητης Περιουσίας, τα οποία απέδωσε στην "προσωπική αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα". «Καμία χώρα στον πλανήτη - σε καμία ήπειρο - δεν βρέθηκε ποτέ σε τόσο χαμηλό επίπεδο αξιοπιστίας ώστε οι δανειστές της να καταφεύγουν στην εξευτελιστική πρακτική της απαίτησης νομοθέτησης μέτρων περικοπής δαπανών εκ προοιμίου. Αλλά, ακόμα χειρότερα, και της επιβολής ενός μηχανισμού ελέγχου του συνόλου της δημόσιας περιουσίας μιας χώρας. Ο ?'κόφτης'' είναι η ρήτρα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας κ. Τσίπρα. Επειδή οι δανειστές γνωρίζουν ότι τα μέτρα που εσείς τους προτείνατε δεν βγαίνουν, σας επιβάλλουν εκ των προτέρων συμπληρωματικά μέτρα»

    Ακολούθως αναφέρθηκε στο «Υπερταμείο»: «Γι' αυτό σας ζήτησαν να υποθηκεύσετε ολόκληρη τη χώρα. Και να δεσμεύσετε όχι μόνο τις επόμενες Κυβερνήσεις αλλά και τις επόμενες γενιές. Κι εσείς το κάνετε. Πρόθυμα. Για την καρέκλα. Είναι ντροπή σας...Εμάς δεν τόλμησαν ποτέ οι δανειστές μας να μας ζητήσουν ένα αποικιοκρατικό ?'Υπερταμείο''. Και δεν θα το κάνουν και στο μέλλον όταν γίνουμε Κυβέρνηση. Γιατί εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις. Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με αναπτυξιακό πρόσημο. Στον περιορισμό του ρόλου του κράτους στις εποπτικές και ρυθμιστικές του αρμοδιότητες. Γι' αυτό δεν έχουμε και καμία δυσκολία να στηρίξουμε τις σωστές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με το παρόν νομοσχέδιο».

    Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως ο συσχετισμός των δυνάμεων έχει ήδη αλλάξει: «κάθε μέρα που περνά ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας ενώνονται στην πλατιά μεταρρυθμιστική συμμαχία. Οι μύθοι γκρεμίζονται. Οι αυταπάτες διαλύονται. Το εκκρεμές της ιστορίας έφυγε από το ακραίο σημείο του ψεύδους και του λαϊκισμού. Και επιστρέφει στην κανονικότητα. Επιστρέφει στην αλήθεια. Αυτό στερείτε κ. Τσίπρα από την Ελλάδα. Τη δυνατότητα να ζήσει με βάση τις πραγματικές δυνατότητές της. Και αυτό θα φέρουμε».

    [12] Γ. Χουλιαράκης: Δεν θα ισχύσει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων

    Νομοτεχνική διόρθωση που αφορά στο άρθρο 236 του πολυνομοσχεδίου για τα ειδικά μισθολόγια κατέθεσε ο αν. υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με την οποία δίδεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016 να καταθέσει ισοδύναμα μέτρα επί του προϋπολογισμού ώστε να μην ισχύσει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων. Έτσι, σύμφωνα με την βελτίωση, δεν θα ισχύσει η τροπολογία η οποία προέβλεπε το «πάγωμα» της μισθολογικής ωρίμανσης και των προαγωγών για δύο χρόνια των εργαζόμενων που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο.

    Τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα

    Ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αμέσως μετά την κατάθεση της σχετικής διάταξης ανέφερε ότι η εν εξελίξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι αναμφίβολα η πιο δύσκολη, κρίσιμη και σημαντική γιατί κλείνει όλες τις δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η επόμενες αξιολογήσεις δεν θα περιλαμβάνουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 May 2016 - 16:32:22 UTC