Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμο Eurogroup για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης
  • [02] Πανελλαδικών συνέχεια και για τα ΕΠΑΛ
  • [03] Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης
  • [04] Διμερής συμφωνία επιτρέπει, για πρώτη φορά, την ανάπτυξη στο Βιετνάμ του Ειρηνευτικού Σώματος των ΗΠΑ
  • [05] Διάσωση 2.000 μεταναστών, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, από την ιταλική ακτοφυλακή
  • [06] Διακόπτεται η παραγωγή της Coca Cola στη Βενεζουέλα, λόγω έλλειψης ζάχαρης
  • [07] Νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν
  • [08] Η συμφωνία για το προσφυγικό και η κατάσταση στο Αιγαίο, στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν
  • [09] Η συμφωνία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται

  • [01] Κρίσιμο Eurogroup για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης

    Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να επικυρώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεταξύ 9 με 11 δισ. ευρώ.Εξάλλου, οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επί τη βάσει των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που προτείνει ο ESM για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ.

    Στο μεταξύ, παραμένει η απόστασημεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης στο ζήτημα του χρέους.

    Σε συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, τό οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο αυριανό Eurogroup θα καταστεί δυνατή.

    O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα».

    [02] Πανελλαδικών συνέχεια και για τα ΕΠΑΛ

    Ξεκινά η δεύτερη εβδομάδα εξετάσεων για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα, σήμερα Τρίτη 24 Μαΐου.

    Ειδικότερα, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα μαθήματα: Κινητήρες αεροσκαφών ΙΙ, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης και Βοοτροφία-Αιγοπροβατοτροφία.

    Εξάλλου, την Τετάρτη 25 Μαΐου, θα εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που δίνουν με το νέο σύστημα (ομάδα προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) καθώς επίσης και οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα (μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων).

    [03] Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

    Ξεκίνησε το πρωί η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης που προβλέπει την μεταφορά των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας. Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία στα οποία θα επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

    Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

    Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ' όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

    Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει μέρες.

    Ήδη από χθες το βράδυ, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης.

    [04] Διμερής συμφωνία επιτρέπει, για πρώτη φορά, την ανάπτυξη στο Βιετνάμ του Ειρηνευτικού Σώματος των ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ και το Βιετνάμ υπέγραψαν σήμερα συμφωνία που επιτρέπει -για πρώτη φορά- την ανάπτυξη στη χώρα του Ειρηνευτικού Σώματος των ΗΠΑ (U.S. Peace Corps).Η υπογραφή της συμφωνίας,έγινε στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο Βιετνάμ.

    Η συμφωνία αυτή υπογράφτηκε μετά τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για δέκα και πλέον χρόνια μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να συγκροτηθεί επιχείρηση του Ειρηνευτικού Σώματος των ΗΠΑ, στο Βιετνάμ.

    Το πρόγραμμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στην επόμενη διετία και θα επιτρέψει σε εθελοντές του αναφερόμενου σώματος, να διδάξουν αγγλικά στα σχολεία των δύο μεγαλύτερων πόλεων, Ανόι και Χο Τσι Μινχ, δήλωσε η διευθύντρια του ειρηνευτικού σώματος, Κάρι Χέσλερ-Ραντελέτ, που υπέγραψε τη συμφωνία.Η συμφωνία αυτή, είναι ένα ακόμη βήμα στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Βιετνάμ, σχολίασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.

    [05] Διάσωση 2.000 μεταναστών, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, από την ιταλική ακτοφυλακή

    Δύο χιλιάδες μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανοικτά των λιβυκών ακτών, κατά την διάρκεια δεκαπέντε επιχειρήσεων υπό τον συντονισμό της ιταλικής ακτοφυλακής με έδρα την Ρώμη. Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν το πλοίο «Ντάτιλο» της ιταλικής ακτοφυλακής, οι μονάδες Nτουράντ Ντε Λα Πεν και Μπέτικα του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, δυο πλοία του μη κυβερνητικού οργανισμού Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και το ιρλανδικό στρατιωτικό πλοίο «Λε Ρουαζέν».

    Παράλληλα, το πλοίο «Πελούζο» της ιταλικής ακτοφυλακής συνεργάστηκε με τις αρχές της Μάλτας στη διάσωση διακοσίων είκοσι εννέα μεταναστών και παρέχοντας υποστήριξη στο εμπορικό πλοίο «Ταν Σι», κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης άλλων τετρακοσίων επτά μεταναστών.

    [06] Διακόπτεται η παραγωγή της Coca Cola στη Βενεζουέλα, λόγω έλλειψης ζάχαρης

    Η εταιρεία εμφιάλωσης της CocaCola στη Βενεζουέλα διέκοψε την παραγωγή του δημοφιλούς αναψυκτικού λόγω έλλειψης ζάχαρης, είπε εκπρόσωπος της CocaCola χθες.Η Βενεζουέλα βρίσκεται εν μέσω μιάς βαθιάς ύφεσης, και οι αυθόρμητες διαμαρτυρίες καθώς και οι λεηλασίες έχουν αυξηθεί καθώς χειροτερεύουν η έλλειψη τροφίμων, οι συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης και ο ψηλότερος πληθωρισμός παγκόσμια.

    Η παραγωγή των αναψυκτικών που βασίζονται στη ζάχαρη ως γλυκαντικό έχει σταματήσει, αλλά εκείνη των διαιτητικών αναψυκτικών όπως η Coca Cola light και άλλων ποτών που δεν χρησιμοποιούν ζάχαρη συνεχίζεται, είπε η εκπρόσωπος Κέρι Τρέσλερ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.«Οι προμηθευτές ζάχαρης στη Βενεζουέλα μας έχουν πληροφορήσει πως θα διακόψουν προσωρινά τις λειτουργίες τους λόγω έλλειψης πρώτων υλών», πρόσθεσε η Τρέσλερ.

    [07] Νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν

    Το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη του να υπηρετήσει όλους τους ανθρώπους, "καθώς για αυτό το λόγο εκλέγεται κανείς", τόνισε ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, στις πρώτες επίσημες δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ανακοίνωση αργά το απόγευμα, του τελικού αποτελέσματος του χθεσινού δεύτερου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών, στις οποίες αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 50,3% (συνολικά 2.254.484 ψήφοι), έναντι 49,7% (2.223.458) του αντιπάλου του, του υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ.

    Οι επιστολικές ψήφοι, των οποίων η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε μόλις το απόγευμα, σχεδόν ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων χθες στις 18.00 ώρα Ελλάδας, έδωσαν τελικά τη νίκη στον 72χρονο νέο Αυστριακό πρόεδρο της Αυστρίας, που ήταν υποψήφιος του κόμματος των Πράσινων, έχοντας διατελέσει στο παρελθόν επί ένδεκα χρόνια αρχηγός τους.

    Στόχος του είναι μία εποικοδομητική συνεργασία με την κυβέρνηση και τη Βουλή, πρόσθεσε ο πρώην καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Βιέννης, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος υπογραμμίζοντας την υπερκομματικότητα που θα τον διακρίνει, ανακοίνωσε την διαγραφή του ως μέλος του κόμματος των Πράσινων, ενώ θα ασκήσει κατά τον δυνατό καλύτερα τα καθήκοντά του με τις δικαιοδοσίες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το αξίωμα.

    Πρόθεσή του είναι η καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση από μέρους του, της Αυστρίας στο εξωτερικό, προς την Ευρώπη, προς τον κόσμο, η προώθηση στο εσωτερικό όλων εκείνων που ενώνουν έναντι εκείνων που χωρίζουν και το άνοιγμα δρόμων για την αυστριακή οικονομία στο εξωτερικό για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας στη χώρα, με στόχο σε έξι χρόνια στο τέλος της θητείας του να μπορούν όλοι οι άνθρωποι στην Αυστρία να λένε ότι "είμαι καλά, περνώ καλύτερα" και να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τη νίκη του υποψηφίου των Πρασίνων

    Την νίκη του υποψήφιου των Πρασίνων Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία χαιρετίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι «η ανάδειξη ενός Πράσινου για πρώτη φορά στο ύπατο αξίωμα της Αυστριακής Δημοκρατίας και μάλιστα σε βάρος ενός υποψήφιου της ακροδεξιάς, συνιστά νίκη για όλο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της Αυστρίας».

    Την ίδια ώρα ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι τα πολύ υψηλά ποσοστά του ακροδεξιού υποψήφιου στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο, αλλά και οι ανησυχητικές επιδόσεις των ακροδεξιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι καιρός να σημάνουν κόκκινο συναγερμό για όλη την Ευρώπη.

    «Η ξενόφοβη ρατσιστική άκρα δεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας, αν δεν τις έχει ήδη διαβεί», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι «μόνο η συστράτευση και η ενεργοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων σε μια μεγάλη συμμαχία για τη δημοκρατία στην Ευρώπη, μπορεί να αναχαιτίσει τη διολίσθηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών στον αυταρχισμό, την ξενοφοβία και την απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών».

    Διαβάστε επίσης:

    Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία

    [08] Η συμφωνία για το προσφυγικό και η κατάσταση στο Αιγαίο, στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν

    Εκτενής συζήτηση για τα θέματα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, τη Δευτέρα,που διήρκησε 45 λεπτά. Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ θερμό και εγκάρδιο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    Τα χαμόγελα περίσσευαν στο ξεκίνημα της συνάντησης των δύο ηγετών.Αφορμή ήταν το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό και προτού αποσυρθούν για τη διμερή συνάντηση, «έθιξε» το... φλέγον θέμα της γραβάτας, βάζοντάς του το ερώτημα: «Γραβάτα;». Ίσως την επόμενη φορά, απάντησε χαμογελώντας ο Αλέξης Τσίπρας. Κράτησε όμως για «πάσα» την ατάκα Ερντογάν και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, στο ίδιο πνεύμα, πρόσθεσε με νόημα ότι γραβάτα θα φορέσει όταν θα λυθεί το Κυπριακό.

    Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ειδικότερα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για την μέχρι σήμερα υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς έχουν ελλατωθεί οι ροές, έχουν αντιμετωπιστεί αρκετά οι διακινητές και η συμβολή του ΝΑΤΟ είναι καθοριστική, ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα «που πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».

    Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν ήταν, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κατάσταση στο Αιγαίο. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την εντεινόμενη τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο και συμφώνησαν να ενεργοποιηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι άμεσα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

    Στην συνάντηση τέθηκαν, επιπλέον, θέματα ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ανοίξει κατά την πραγματοποίηση του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν για τα ενεργειακά, αλλά και για τον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών (μεταξύ άλλων, σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης, απευθείας σύνδεση Σμύρνης - Αθήνας, σύνδεση Άγκυρας - Αθήνας).

    Οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, εκφράζοντας την υποστήριξη τους στις συνομιλίες των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Σημειώνεται ότι μεθαύριο Τετάρτη οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Κύπριο πρόεδρο για την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας: Προσβλέπουμε σε ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας

    [09] Η συμφωνία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα χρειάζεται να συζητήσει με τους θεσμούς της ΕΕ αναφορικά με τις ανησυχίες των Βρυξελλών για την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία ώστε να συνεχιστεί η εφαρμογή της κρίσιμης σημασίας συμφωνίας για το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων.

    Ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρει ότι ο Ερντογάν και η Μέρκελ συμφώνησαν, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης.

    Η ΕΕ έχει υποσχεθεί να καταργήσει τις βίζες για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στο Χώρο Σένγκεν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών εάν η Άγκυρα εκπληρώσει μια σειρά κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, που θεωρείται υπερβολικά ευρεία. Ο Ερντογάν αντιτείνει όμως πως η Άγκυρα δεν μπορεί να τροποποιήσει το νομικό της πλαίσιο για την τρομοκρατία τη στιγμή που μάχεται τόσο το Ισλαμικό Κράτος, όσο και τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 May 2016 - 4:32:23 UTC