Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σάλλας: Με την απόφαση του Εurogroup επιταχύνονται οι εξελίξεις για επαναφορά του τραπεζικού συστήματος σε τροχιά σταθεροποίησης και ανάπτυξης
  • [02] Άρθρο του Π. Λιαργκόβα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το Eurogroup βάζει τέρμα στην αβεβαιότητα
  • [03] Β. Σόιμπλε: Το Βερολίνο δεν αναμένει ότι θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας
  • [04] Τρίτη παγκοσμίως σε "γαλάζιες σημαίες" η Ελλάδα για τις καθαρές ακτές της. Πρωτιά στον νομό Χαλκιδικής
  • [05] Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των λιμενικών της Μυτιλήνης σε καρδιακές ανανήψεις με αφορμή τη δωρεά δύο απινιδωτών από την ΕΣΗΕΠΗΝ στο ΛΣ
  • [06] Τσίπρας: Aρχίζει ο μεγάλος αγώνας για την επούλωση των πληγών των πιο αδυνάμων
  • [07] Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας η συμφωνία στο Eurogroup, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody΄s
  • [08] Ζ. Γκάμπριελ: Δεν υπάρχει πλέον καμία συζήτηση για πρόσθετα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα
  • [09] Ο Άρης μείωσε τη σειρά των «μικρών» τελικών
  • [10] Στην αποστολή της ΑΕΚ μετά από τρεις μήνες ο Ζουκουλίνι
  • [11] Ανακοίνωσε Ντιόγκο Φιγκέιρας ο Ολυμπιακός

  • [01] Σάλλας: Με την απόφαση του Εurogroup επιταχύνονται οι εξελίξεις για επαναφορά του τραπεζικού συστήματος σε τροχιά σταθεροποίησης και ανάπτυξης

    «Με τη χθεσινή απόφαση του Εurogroup, επιταχύνονται οι εξελίξεις για επαναφορά του τραπεζικού συστήματος σε μονιμότερη τροχιά σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Η εκτιμώμενη βαθμιαία βελτίωση της ρευστότητας και η δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση, θα απελευθερώσουν πόρους για τη χρηματοδότηση υγιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων και θα ενισχύσουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών», αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, με αφορμή την ανακοίνωση αποτελεσμάτων του Ομίλου.

    «Η Τράπεζα Πειραιώς, ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ελληνικών επιχειρήσεων, θα συμβάλει από θέση ευθύνης στην εθνική προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε ο κ. Σάλλας.

    Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Σταύρος Λεκκάκος, επισημαίνει ότι η τράπεζα επέτυχε το πρώτο τρίμηνο του 2016, ετήσια αύξηση των κερδών προ φόρων και προβλέψεων κατά 9% στα 263 εκατ ευρώ, καθώς τα καθαρά έσοδα επέδειξαν ανθεκτικότητα, +2% ετησίως, ενώ το κόστος λειτουργίας υποχώρησε κατά 3%, με προοπτική περαιτέρω μείωσης μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος αποχώρησης προσωπικού.

    Το έξοδο προβλέψεων ως προς τα δάνεια εξομαλύνεται σταδιακά σε επίπεδο κάτω των 180 μονάδων βάσης, παράλληλα με την εξέλιξη των θεμελιωδών της ελληνικής οικονομίας. Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μειώθηκαν κατά 0,5 δισ., ευρώ, πορεία που είναι σύμφωνη με τον στόχο της Τράπεζας για το 2016 για σημαντική μείωση των NPLs κατά τη διάρκεια του έτους, Η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει αρνητικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης το 2008, είπε ο κ. Λεκκάκος.Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου στις 31.03.16 ανήλθαν σε 10 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET-1 διαμορφώθηκε στο 17,6%. Ο στόχος κερδοφορίας για τον Όμιλο το 2016 είναι καθ' όλα επιτεύξιμος, τόνισε ο Σταύρος Λεκκάκος.

    Κύρια Σημεία Αποτελεσμάτων και Μεγεθών Ομίλου/Αποτελέσματα πρώτου 3μήνου 2016

    Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του Ομίλου το 1ο 3μηνο 2016 αυξήθηκαν ετησίως κατά 9% στα 263 εκατ. ευρώ. Τα οργανικά έσοδα (καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών) συνιστούν το 95% των καθαρών λειτουργικών εσόδων και αυξήθηκαν κατά 2% τριμηναίως. Τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 478 εκατ., ευρώ αυξημένα κατά 3% έναντι του 4ου 3μηνου 2015, ευνοημένα από τον περιορισμό της χρήσης εγγυήσεων του Ν.3723/2008, τη μείωση της χρήσης του ELA και την περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς, αποδεσμεύθηκε πλήρως από τη χρήση του Ν.3723 στα τέλη Απριλίου 2016, πρώτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στο 2,81% από 2,69% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών, διαμορφώθηκαν στα 74 εκατ. ευρώ το 1ο 3μηνο του 2016, επηρεασμένα από τις συνθήκες του οικονομικού περιβάλλοντος (-1,3% ΑΕΠ στην Ελλάδα σε ετήσια βάση), εν αναμονή και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

    [02] Άρθρο του Π. Λιαργκόβα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το Eurogroup βάζει τέρμα στην αβεβαιότητα

    Η χθεσινή σμφωνία στο Eurogroup «χωρίς αμφιβολία, θα συντελέσει σημαντικά στην άρση της αβεβαιότητας», επισημαίνει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο οποίο αναλύει τι σημαίνει η απόφαση για τη χώρα, πώς θα δούμε αλλαγές στην πραγματική οικονομία, καθώς και τι σημαίνει η συμφωνία για το δημόσιο χρέος.

    Ολόκληρο το άρθρο του Π. Λιαργκόβα έχει ως εξής:

    Τι σημαίνει η απόφαση για τη χώρα;

    Η χθεσινή πολυαναμενόμενη απόφαση του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Τρίτου Προγράμματος της Ελλάδας. Χωρίς αμφιβολία, θα συντελέσει σημαντικά στην άρση της αβεβαιότητας (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα), δεδομένου ότι αποφεύγονται επιζήμιες για τη χώρα εξελίξεις στην οικονομία (πχ ενδεχόμενη στάση πληρωμών). Να σημειωθεί ότι η τελευταία επιτυχής αξιολόγηση είχε συμβεί την Άνοιξη του 2014! Συγκεκριμένα:

    - Η συμφωνία εξασφαλίζει τα απαραίτητα κεφάλαια( 7,5 δισ. τον Ιούνιο) για την εξυπηρέτηση κυρίως του χρέους της χώρας τους επόμενους μήνες και για μια πρώτη εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση όμως της βελτίωσης ορισμένων σημείων, στους τομείς του ασφαλιστικού, της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Eurogroup.

    - Η συμφωνία εξασφαλίζει επίσηςκαι κεφάλαια (από τα συνολικά 10,3 δισ. της δόσης) για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου που θα εκταμιευθούν κυρίως «μετά το καλοκαίρι» και μάλιστα μετά από θετική εισήγηση των θεσμών επί της ομαλής έως τότε εξόφλησης των οφειλών.Σημειώνεται πάντως ότι τα ληξιπρόθεσμα που προβλέπεται να εξοφληθούν συσσωρεύτηκαν -κυρίως- τους τελευταίους 17 μήνες.

    -Η συμφωνία επίσης περιέχει και μια πολύ θετική δέσμευσητων εταίρων (αν και όχι ποσοτικοποιημένη) για ουσιαστικές παρεμβάσεις στο χρέος της χώρας όταν και αν χρειαστεί μακροπρόθεσμα. Συνδέεται η βιωσιμότητα του χρέους με τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησής του ως ποσοστό του ΑΕΠ και όχι βάσει του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Προβλέπεται στην απόφαση οι δαπάνες εξυπηρέτησης να μην ξεπερνούν το 15% μεσοπρόθεσμα και το 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

    -Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για χρήση εργαλείων της ΕΚΤ:επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) επί των ελληνικών ομολόγων, αλλά και συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτά, σε συνδυασμό με την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας, αναμένεται να συντελέσουν στη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

    -Παρ' όλα αυτά, η τμηματική καταβολή της δόσης και μάλιστα με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και λεπτομερή εποπτεία των Θεσμών δείχνει την επιφυλακτικότητα των εταίρων. Η αυστηρότητα του όλου πλαισίου αναδεικνύει το μέγεθος της δουλειάς και της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί.

    Πώς θα δούμε αλλαγές στην πραγματική οικονομία;

    Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παρά την προσωρινή ευφορία με την οποία θα συνοδεύεται, δεν μπορεί από μόνη της να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην καθημερινότητα καταναλωτών κι επιχειρήσεων. Η βελτίωση κάποιων δεικτών (χρηματιστηριακός, αποδόσεις ομολόγων, οικονομικό κλίμα) που προκύπτει δεν αρκεί και στη συνέχεια απαιτείται ισχυρή υποστήριξη: προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος, με έμφαση στην εισπραξιμότητα των νέων φόρων, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων (ειδικά των αποκρατικοποιήσεων και της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων) και εδραίωση κλίματος σταθερότητας και αποφασιστικότητας, που θα συνδράμει και στο στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων. Επίσης, συντονισμένες δράσεις απαιτούνται και στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ). Η αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία από τις διάφορες πηγές (ευρωπαϊκά κονδύλια, δόση, ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ) σε συνδυασμό με το κλίμα σταθερότητας και αποφασιστικότητας είναι δυνατόν να αμβλύνουν -εν μέρει- τις αρκετά υφεσιακές επιπτώσεις των νέων μέτρων. Εξαιρετικά κρίσιμο επίσης είναι να επιδιωχθεί, με την πρώτη ευκαιρία, η πιθανή υπεραπόδοση κάποιων μέτρων κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς, να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του υπερβάλλοντος φορολογικού βάρους στην ελληνική οικονομία.Με άλλα λόγια, να γίνει αποτελεσματική αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου.Στο πλαίσιο αυτό,είναι απολύτως σαφές ότι αντικρουόμενες δηλώσεις, υπαναχωρήσεις, παλινωδίες και άλλες αμφιλεγόμενες κινήσεις δεν είναι συμβατές με το στόχο της επιστροφής στην ανάπτυξη.

    Τι σημαίνει η συμφωνία για το δημόσιο χρέος;

    Στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχουμε επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη παρεμβάσεων στο δημόσιο χρέος της χώρας. Είναι ένα θετικό βήμα ότι αυτή η ανάγκη γίνεται αντιληπτή πλέον και από τους εταίρους, μέσω μιας δέσμευσης -αν και όχι ακόμα ποσοτικοποιημένη και σαφώς ορισμένη- με εξαίρεση τα όρια 15% και 20% μέσο- και μάκρο- πρόθεσμα αντίστοιχα για τις δαπάνες εξυπηρέτησης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Βασικός στόχος είναι η διευκόλυνση της επιστροφής της χώρας στις αγορές. Οι δράσεις θα είναι σε βράχυ- , μέσο- και μάκρο- πρόθεσμο ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό, στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (μέχρι το τέλος του προγράμματος) θα ομαλοποιηθούν οι αποπληρωμές προς τον EFSF και θα μειωθεί και ο κίνδυνος του επιτοκίου. Μεσοπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, προβλέπεται εκτός άλλων και χρήση αδιάθετων κεφαλαίων για επαναγορά χρέους. Σε κάθε περίπτωση όμως, παρά τη δέσμευση των εταίρων να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας, ουσιαστικές αποφάσεις δεν προβλέπεται να ληφθούν πριν το τέλος του 2018, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, με βάση τα δεδομένα που θα έχουν δημιουργηθεί τότε. Όμως, παρά την ώθηση που μπορεί να δώσει στην εφαρμογή του προγράμματος η δέσμευση των εταίρων, δεν αποτελεί την πλέον κατάλληλη λύση για το πρόβλημα του χρέους της χώρας, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα.

    [03] Β. Σόιμπλε: Το Βερολίνο δεν αναμένει ότι θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

    Όπως έχουν τα πράγματα, η Γερμανία δεν αναμένει ότι θα υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφού οι χώρες της ευρωζώνης κατέληξαν στη διάρκεια της νύκτας σε μια συμφωνία με την οποία προτείνεται στην Αθήνα η πιο κατηγορηματική μέχρι σήμερα προσφορά για ανακούφιση του χρέους.

    [04] Τρίτη παγκοσμίως σε "γαλάζιες σημαίες" η Ελλάδα για τις καθαρές ακτές της. Πρωτιά στον νομό Χαλκιδικής

    Την τρίτη θέση κατέκτησε η Ελλάδα στη λίστα των 50 χωρών, των οποίων οι ακτές και οι μαρίνες, έλαβαν φέτος τις περισσότερες «γαλάζιες σημαίες» παγκοσμίως, με τον νομό Χαλκιδικής να κατέχει τα πρωτεία μεταξύ των ελληνικών προορισμών (από άποψη αριθμού βραβευμένων παραλιών).

    Σε σύνολο 3462 βραβευμένων ακτών και 660 μαρίνων ανά τον κόσμο, η γαλάζια σημαία κυματίζει πλέον σε 430 ελληνικές παραλίες και εννέα μαρίνες. Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Ισπανία με 588 παραλίες και 100 μαρίνες και στη δεύτερη η Τουρκία με 444 ακτές και 21 μαρίνες αντίστοιχα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Γαλλία και η Πορτογαλία.

    Οι περιοχές που έλαβαν φέτος γαλάζιες σημαίες, ανακοινώθηκαν σήμερα στη Χαλκιδική, για πρώτη φορά εκτός της φυσικής έδρας του θεσμού, η οποία βρίσκεται στη Δανία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα, αφού μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» και για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE). γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο τύπου από την έδρα του φορέα.

    Οι τρεις νομοί με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες

    Αναλυτικότερα, οι περισσότερες παραλίες με γαλάζια σημαία στην Ελλάδα εντοπίζονται στην περιοχή του νομού Χαλκιδικής (52), ενώ ακολουθούν κατά σειρά οι νομοί Λασιθίου (41), Δωδεκανήσων (34), Κυκλάδων (30), Χανίων (29), Ηρακλείου (17), Ρεθύμνου και Ζακύνθου (από 15) και Καβάλας και Λέσβου (από 14).

    Σε επίπεδο δήμων ωστόσο, την πρώτη θέση κατέχει η Ρόδος με 28 γαλάζιες σημαίες και έπονται οι δήμοι Αγίου Νικολάου (26), Ζακύνθου (15), Αριστοτέλη, Σιθωνίας και Προποντίδας (από 14), Κεφαλλονιάς (12), Χερσονήσου (11), Χανίων, Λέσβου και Κέρκυρας (από 10),. Βόλου (εννέα), Σητείας, Βόλβης, Κασσάνδρας, Ρεθύμνου και Λευκάδας (από οκτώ). Τις βραβευμένες ακτές ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια σημαία» στην Ελλάδα.

    Αναφερόμενος στην πραγματοποίηση της τελετής απονομής των γαλάζιων σημαιών για πρώτη φορά εκτός Δανίας, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, επισήμανε ότι πρόκειται για συμβολική κίνηση, η οποία τιμά την Ελλάδα και τον τουρισμό της, που παρά τις οικονομικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

    Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Πρέπει επιιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους

    [05] Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των λιμενικών της Μυτιλήνης σε καρδιακές ανανήψεις με αφορμή τη δωρεά δύο απινιδωτών από την ΕΣΗΕΠΗΝ στο ΛΣ

    Στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) προσέφερε στο Λιμενικό Σώμα δυο φορητές απινιδωτές για τα δυο πλωτά σκάφη του λιμενικού Σώματος που έδιναν καθημερινά αγώνα ζωής για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, παιδιά, γυναίκες και άνδρες στο μέσον της θάλασσας. Μάλιστα οι δυο αυτοί απινιδωτές παραδόθηκαν στο Λιμενικό Σώμα από τη Διοίκηση της Ένωσης, στη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «H Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση» που πραγματοποίησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ? Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Μυτιλήνη στις 13 του περασμένου Φεβρουαρίου.

    Από σήμερα, και με αφορμή αυτή τη δωρεά, τα πληρώματα των δύο πλωτών σκαφών του λιμενικού σώματος στη Μυτιλήνη, του ΠΛΣ 602 και ΠΛΣ 618, 25 συνολικά άτομα, είναι τα πρώτα στην Ευρώπη στο σύνολο τους με εκπαίδευση σε καρδιακές ανανήψεις με χρήση απινιδωτών.

    Η εθελόντρια διασώστρια Ζωή Λειβαδίτου, με την συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Υποστήριξης Ζωής και τη συνδρομή της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, εκπαίδευσε τους λιμενικούς σε θέματα χρήσης απινιδωτή, και βασικής υποστήριξης ζωής σε πνιγμό και πνιγμονή, σε αιμορραγίες και εγκαύματα. Φανερά ικανοποιημένη η κ. Λειβαδίτου από αυτή την εξέλιξη δήλωσε πως «τώρα όλοι οι λιμενικοί έχουν τη δύναμη της γνώσης και μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν σε παρά πολλά προβλήματα. Θα συνεχίσουμε με την εκπαίδευση των στελεχών του σκάφους στο Μόλυβο, ενώ στόχος μας είναι η εκπαίδευση να επεκταθεί και στα λιμεναρχεία των άλλων νησιών».

    Τα πτυχία παρέδωσε, σήμερα στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ο Κεντρικός λιμενάρχης Μυτιλήνης, Πλοίαρχος Νίκος Πασάδης, τονίζοντας ότι: «οι άνδρες του λιμενικού έχουν διασώσει χιλιάδες πρόσφυγες και έχουν έρθει αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Αυτή η γνώση θα χρησιμοποιεί, όταν απαιτηθεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τα δύο σημαντικά εργαλεία που έχουν στα χέρια τους, τους απινιδωτές, από την σημαντική προσφορά της ΕΣΗΕΠΗΝ».

    Ανάλογη και η παρέμβαση της εργασιακής εκπροσώπου της ΕΣΗΕΠΗΝ στο βόρειο Αιγαίο Αναστασίας Σπυριδάκη που σημείωσε πως «η Ένωση δεν έκανε τίποτα άλλο από το να συνδράμει τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που μετρούν χιλιάδες διασώσεις και νιώθουν πως με την προσφορά των δημοσιογράφων της ελληνικής περιφέρειας θα καταφέρουν να συνεχίσουν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα στον συνάνθρωπο».

    «Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις και δεν είχαμε μέχρι τώρα τις γνώσεις για να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες μέσα στη θάλασσα σε ανθρώπους που κινδύνευαν, Έλληνες ή ξένους δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η σωτηρία των ανθρώπων που κινδυνεύουν και σε αυτό το σκοπό είμαστε ταγμένοι. Είμαστε πλέον πιστοποιημένοι σε πρώτες βοήθειες, σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και χρήση απινιδωτή και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ευτυχείς» δήλωσε ο προϊστάμενος του πλωτού σκάφους ΠΛΣ 618 ανθυποπλοίαρχος Σπύρος Μπότης.

    [06] Τσίπρας: Aρχίζει ο μεγάλος αγώνας για την επούλωση των πληγών των πιο αδυνάμων

    «Μέσα από τον πυρήνα δύο κρίσεων ταυτόχρονα, της οικονομικής και της προσφυγικής που ήταν πρωτοφανής για τη χώρα μας, βγαίνουμε αλώβητοι, όρθιοι και τώρα αρχίζει ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας για να επουλώσουμε τις πληγές που έχουν υποστεί οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας και αυτή είναι μια προσπάθεια για την οποία όλοι αξίζει να καταβάλλουμε τον καλύτερο εαυτό μας».

    Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης - Εσωτερικών Υποθέσεων - Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μίλησε για πολύ σημαντική ημέρα μετά την «πολύ σημαντική συμφωνία στο Eurogroup», συμπληρώνοντας ότι «περιμέναμε 4 χρόνια να υπάρξει μια απόφαση που βάζει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη και δεσμεύσεις για το χρέος», για να τονίσει: «αποδεικνύει ότι η έννοια της αλληλεγγύης από την πλευρά των εταίρων είναι μια πραγματοποιήσιμη έννοια και όχι μια ευχή».

    «Το σημαντικότερο», σημείωσε, «είναι ότι αποκαθίσταται πλήρως η σταθερότητα, φεύγει η αβεβαιότητα, τελειώνει όλη αυτή η συζήτηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να παραμείνει στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης».

    Είπε ότι σήμερα είχαμε κι άλλη μια καλή είδηση, αναφερόμενος στην Ειδομένη: «Χωρίς βία -κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- καταφέραμε να εκκενώσουμε ουσιαστικά και τη σιδηροδρομική γραμμή, αλλά να εκκενωθεί επί της ουσίας και η Ειδομένη, που αποτελούσε μια πληγή στην διαχείριση του προσφυγικού, που κατά γενική ομολογία είναι μια επιτυχής διαχείριση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μεγάλη επιτυχία της απόφασης της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία».

    Επ? αυτού ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «αυτό που συντελέσθηκε αυτές τις ημέρες στην Ειδομένη είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς ολόκληρη την Ευρώπη, ότι με ανθρωπιά, με ευαισθησία αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να τύχουν φιλοξενίας και υποστήριξης, απαλείφοντας μια εικόνα που πραγματικά, όπως είχε λεχθεί στο παρελθόν, ήταν όνειδος για την Ευρώπη, για τον κόσμο, για την πολιτισμένη ανθρωπότητα». «Τώρα τα πράγματα αλλάζουν», πρόσθεσε και τόνισε ότι να πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών και πως ήδη τα αποτελέσματα είναι θετικά, οι ροές έχουν μειωθεί εντυπωσιακά. Είπε ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες τελευταίες προς ρύθμιση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η συνεννόηση που απαιτείται και πως διαπιστώνει από τις συχνές επισκέψεις του και στην Τουρκία ότι υπάρχει η καλή θέληση. «Τούτη την ώρα είμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο, γιατί αν δεν συνεχισθεί η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε δυσμενείς εξελίξεις, κάτι που κανένας δεν θέλει».

    Ως προς τη συμφωνία του Eurogroup, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι περνάμε σε ένα καινούριο στάδιο». «Νομίζω, όμως, είναι θετικό το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup, ξέρω ότι δεν ήταν εύκολη η πορεία μέχρι το χτεσινό Eurogroup, αλλά τελικά άνοιξε μια καινούρια περίοδος και ευχόμαστε όλοι να είναι θετική για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά», σημείωσε.

    [07] Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας η συμφωνία στο Eurogroup, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody΄s

    Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας (credit positive) θεωρεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

    Ειδικότερα, ο Moody's σημειώνει: «Η συμφωνία μειώνει τον κίνδυνο μίας πίεσης στη ρευστότητα, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα, καθώς οι πληρωμές χρεολυσίων και τόκων από την Ελλάδα από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο φέτος ανέρχονται σε 7,5 δισεκ. ευρώ.

    »Το Eurogroup έδωσε, επίσης, έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, που είναι θετικός για το αξιόχρεο, καθώς σηματοδοτεί μία αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωζώνης και των θεσμών, δηλαδή του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους».

    »Αν και η ανακοίνωση δεν αναφέρει λεπτομέρειες για τη μορφή της ελάφρυνσης του χρέους, είναι σαφές ότι ουσιαστική ελάφρυνση θα εξετασθεί μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 και υπό την προϋπόθεση της ικανότητας της Ελλάδας να εφαρμόσει επιτυχώς τους όρους του προγράμματος».

    [08] Ζ. Γκάμπριελ: Δεν υπάρχει πλέον καμία συζήτηση για πρόσθετα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα

    "Δεν υπάρχει πλέον καμία συζήτηση για πρόσθετα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα"τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο.

    Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση του Eurogroup τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάμπριελ «όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα βρέθηκε κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά επέτυχε μια πολύ σημαντική οικονομική ανάπτυξη ,την οποία δεν περίμενα».

    Επαινοι από την Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών

    Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) χαιρέτισε επίσης « τη συμφωνία του Eurogroup με την Ελλάδα» Όπως τόνισε ο πρόεδρος της BDI Μάρκους Κέρμπερ «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προώθησε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων .Η Ελλάδα υιοθέτησε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις , αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσει καθώς χρειάζεται να προωθηθούν οι αποφάσεις για τις επενδύσεις και την ενίσχυση της απασχόλησης»

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του οικονομικού Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φεστ τόνισε πώς αναμένει ότι θα υπάρξει μια εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτό θα βαρύνει τους Γερμανούς φορολογούμενους.

    ---Ανάρτηση της γερμανικής κυβέρνησης για την απόφαση του Eurogroup: «Είναι ένα καλό αποτέλεσμα»

    «Δρόμος ανοιχτός για την δεύτερη δανειακή δόση», είναι ο τίτλος άρθρου που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση του χθεσινού Eurogroup για την Ελλάδα.

    Το άρθρο έχει ως εξής:

    «Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες έδωσαν το πράσινο φως για την δεύτερη δανειακή δόση. Τον Ιούνιο θα απoδεσμευθούν τα πρώτα χρήματα. Συνολικά 10,3 δισ. πρόκειται να διοχετευθούν στην Αθήνα. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Γκάμπριελ επαίνεσε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

    Στην Ελλάδα πρόκειται να εισρεύσουν πληρωμές από το πρόγραμμα βοήθειας, ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αποφάσισαν οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Επτάμισι δισεκατομμύρια θα καταβληθούν τον Ιούνιο. Τα υπόλοιπα πρόκειται να ακολουθήσουν αργότερα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνάντηση.

    Οι ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές επιβεβαίωσαν ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για ?πολύ καλά νέα', τα οποία δείχνουν ότι το πρόγραμμα βρίσκεται και πάλι πλήρως εντός τροχιάς.

    Το Ελληνικό Κοινοβούλιο νομοθέτησε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επιπλέον βήματα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που ζητήθηκαν από τους δανειστές. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αυξήσεις φόρων, η ίδρυση ενός ταμείου αποκρατικοποιήσεων, όπως και η θεσμοθέτηση ενός ?φρένου χρέους'.

    --Το ΔΝΤ παραμένει

    Το ΔΝΤ σηματοδότησε την ετοιμότητά του να συμμετέχει σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Το ΔΝΤ είχε προηγουμένως ζητήσει σημαντικές ελαφρύνσεις χρέους. Αυτές όμως θα υπάρξουν μόνο όταν το πρόγραμμα βοήθειας θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το 2018.

    --Όχι «κούρεμα» χρέους

    Μέχρι τότε, το Eurogroup θέλει να ανακουφίσει την Ελλάδα από το βάρος του χρέους. Έτσι πρόκειται βραχυπρόθεσμα να τροποποιηθούν οι προϋποθέσεις για την αποπληρωμή δανείων. Με μια πλήρη υλοποίηση του προγράμματος, το Eurogroup επιθυμεί την καταβολή μεσοπρόθεσμων κερδών στην Ελλάδα. Κέρδη, τα οποία έχουν επιτευχθεί από την ΕΚΤ κατά την διενέργεια πράξεων επί ελληνικών ομολόγων. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Αθήνας πρόκειται να εισπράξει περίπου 20 δισεκατομμύρια, τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν για την διάσωση των ελληνικών τραπεζών.

    Οι διεξαγόμενες επί του παρόντος συνομιλίες είναι μέρος του τρίτου προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης αποφάσισαν το καλοκαίρι του 2015 ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα ύψους έως 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν από αυτά καταβληθεί 21, 4 δισεκατομμύρια».

    [09] Ο Άρης μείωσε τη σειρά των «μικρών» τελικών

    Ο Άρης επικράτησε δύσκολα της ΑΕΚ με 74-69 στο "Nick Galis Hall", στον τρίτο αγώνα των «μικρών» τελικών, και μείωσε τη σειρά σε 2-1. Κορυφαίος για τους γηπεδούχους ήταν ο Βασίλης Σίμτσακ που έκανε νταμπλ-νταμπλ με 22 πόντους και 10 ριμπάουντ, με άξιο συμπαραστάτη τον ΜακΝιλ που είχε 14 πόντους, 8 ασίστ και 7 ριμπάουντ. Από την Ένωση ξεχώρισαν οι Κάρτερ (18π.), Χέρστον (16π.) και Μπράουν (14π.). Ο επόμενος αγώνας των δύο ομάδων θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ το ερχόμενο Σάββατο (28/5, 19:00).

    Τα δεκάλεπτα: 18-16, 36-30, 49-54, 74-69

    [10] Στην αποστολή της ΑΕΚ μετά από τρεις μήνες ο Ζουκουλίνι

    Μια καλή και μια κακή είδηση προέκυψε από την απογευματινή προπόνηση της ΑΕΚ. Ο Θέσαρ Άρθο ένιωσε ενοχλήσεις στη γάμπα και αποκλείστηκε από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Έτσι, στην αποστολή συμπεριλήφθηκε ο Μπρούνο Ζουκουλίνι, ακριβώς τρεις μήνες μετά τον σοβαρό τραυματισμό του (κάταγμα στο μετατάρσιο) και αφού ολοκλήρωσε την αποθεραπεία του.

    [11] Ανακοίνωσε Ντιόγκο Φιγκέιρας ο Ολυμπιακός

    Την απόκτηση του Πορτογάλου αμυντικού, Ντιόγκο Φιγκέιρας, από τη Σεβίλη ανακοίνωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Στις πρώτες δηλώσεις του ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα των «ερυθρολεύκων» για την καλοκαιρινή περίοδο τόνισε ότι είναι έτοιμος να συμβάλει στις επιτυχίες της ομάδας.

    «Είμαι έτοιμος για αυτή τη νέα πρόκληση στην καριέρα μου. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, γεμάτο προκλήσεις και πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για μεγάλα πράγματα. Έρχομαι με μεγάλη διάθεση και όρεξη να βοηθήσω την ομάδα και να συμβάλω στις επιτυχίες της» ήταν τα πρώτα λόγια του 24χρονου άσου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 May 2016 - 18:32:33 UTC