Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Σάλλας: Τέθηκαν οι βάσεις για την άρση της αβεβαιότητας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  • [02] Γ. Σταθάκης: Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα ο αναπτυξιακός νόμος
  • [03] «Βούληση της κυβέρνησης, να κατοχυρωθούν οι εργασιακές σχέσεις σε ΟΛΠ και ΟΛΘ»
  • [04] Διεκόπη έως τις 30 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής
  • [05] Κλιμάκωση του απεργιακού κινήματος στη Γαλλία
  • [06] Σύλληψη υπόπτου για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης, στην Αυστραλία
  • [07] Ένας νεκρός από ανταλλαγή πυροβολισμών σε συναυλία του ράπερ T.I. στη Νέα Υόρκη
  • [08] Γαλλία: Περιθώρια για «τροποποιήσεις, βελτιώσεις» στο ν/σ περί απασχόλησης άφησε ο Μ. Βαλς
  • [09] Ένα «Καταφύγιο» στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας
  • [10] Αινιγματικές κατασκευές σε γαλλικό σπήλαιο επιδεικνύουν τις δεξιότητες των Νεάντερταλ
  • [11] Ο βραχύς κατάλογος της Εταιρείας Συγγραφέων, για το βραβείο Γιάννη Βαρβέρη
  • [12] Πάνω από έναν αιώνα παρουσίας συμπληρώνει ο Ελληνισμός σε Ρουάντα και Μπουρούντι
  • [13] Έτοιμη να αποδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ

  • [01] Μ. Σάλλας: Τέθηκαν οι βάσεις για την άρση της αβεβαιότητας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας τέθηκαν οι βάσεις για την άρση μεγάλου μέρους της αβεβαιότητας καθώς και της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και της εδραίωσης και ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας.

    Ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτεί τη βάση για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την ύφεση και επισήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθουν στο 2% το 2017.Ο κ. Σάλλας έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στην υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016 που συνολικά μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Σάλλας εξέφρασε την εκτίμηση ότι από εδώ και πέρα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πραγματοποιείται με ταχύτερους ρυθμούς.

    [02] Γ. Σταθάκης: Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα ο αναπτυξιακός νόμος

    Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος και θα προσφέρει πακέτο χρηματοδότησης 3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία, δήλωσε ο υπουργος Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.Για την αξιολόγηση ανέφερε ότι το ΕΚΑΣ και η πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου είναι δύο από τα συμπληρωματικά θέματα που πρέπει να κλείσουν άμεσα. Για το ΕΚΑΣ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση.

    Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν δέχεται να πωληθούν σε funds «κόκκινα» δάνεια που είναι εγγυημένα από το ελληνικό κράτος και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ελληνική πρόταση, όπως είπε, προβλέπει απόσυρση της εγγύησης του Δημοσίου, ή διαφορετικά θα πρέπει να βρεθεί «ενδιάμεσο» σύστημα. Για την παραχώρηση του Ελληνικού, διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

    Ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν θα παραχωρήσει ούτε θα ιδιωτικοποιήσει εταιρείες ύδρευσης, τη ΔΕΗ και τις αστικές συγκοινωνίες Για το νερό, είπε, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η ΔΕΗ καλύπτεται από πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ποσό 7,5 δισ. ευρώ, αλλά αναγνώρισε ότι το ύψος της δόσης δεν δίνει «μαξιλαράκι».Υποστήριξε, πάντως, ότι με τα χρήματα αυτά έως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

    Για τα capital controls δήλωσε ότι υπάρχει συζήτηση για την εκπόνηση οδικού χάρτη που θα οδηγήσει στην οριστική άρση τους και απέρριψε εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου.

    [03] «Βούληση της κυβέρνησης, να κατοχυρωθούν οι εργασιακές σχέσεις σε ΟΛΠ και ΟΛΘ»

    Βούληση της κυβέρνησης είναι να κατοχυρωθούν πλήρως οι ασφαλείς και σταθερές θέσεις εργασίας των εργαζομένων στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας, ο οποίος το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων από τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, που έχουν κηρύξει από σήμερα 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ζητώντας την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και κατοχύρωση των εργασιακών τους σχέσεων.

    Ο κ.Δρίτσας, αναφερόμενος στο θέμα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, πρόσθεσε ότι τίποτα δεν είναι ξεκρέμαστο αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα πλέγμα προστασίας, που έχει ήδη αποτυπωθεί στο κείμενο της σύμβασης παραχώρηση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, αλλά και στο νομοσχέδιο για τη δημόσια αρχή λιμένος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί και επιπλέον πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεων των εργαζομένων από σήμερα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας δεν αποτελεί μοντέλο εθνικής λιμενικής πολιτικής, αλλά αντι-αναπτυξιακή πράξη και πρόσθεσε: «έχουμε δηλώσει προς την κυβέρνηση ότι σε κάθε εξέλιξη στα λιμάνια θέλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη σταθερή εργασία με κατοχυρωμένες εργασιακές σχέσεις».

    Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι αυτό που ζητούν αυτή τη στιγμή είναι έγκριση κανονιστική πράξης από το διοικητικό συμβούλιο των οργανισμών λιμένων με κοινή υπουργική απόφαση ή με απευθείας νόμο στην οποία θα προσδιορίζεται ότι η σχέση μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη να μην λύνεται παρά μόνον κάτω από συγκεκριμένους λόγους (πειθαρχικά παραπτώματα) και με αποφάσεις συλλογικών οργάνων.

    Συμπλήρωσε ότι σε αυτή την κανονιστική πράξη θα πρέπει να καθορίζονται οι υποχρεώσεις που έχει ο εργαζόμενος έναντι της επιχείρησης αλλά και της επιχείρησης έναντι του εργαζόμενου με τη δομή και τη λειτουργία του οργανισμού.

    Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ σημειώσε, εξάλλου, ότι ενόψει των νέων εξελίξεων στα δύο μεγάλα λιμάνια ο νέος οργανισμός, που θα προκύψει, θα πρέπει να λειτουργεί τακτικό προσωπικό που θα προσλαμβάνεται με οποιεσδήποτε προϋποθέσεις από τα διοικητικά συμβούλια των δύο οργανισμών λιμένων και όχι μέσω εργολάβων η θυγατρικών εταιρειών.

    Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών Αρχιεργατών προειδοποιούν με κλιμάκωση τις κινητοποιήσεων τους σε όλα τα λιμάνια της χώρας, αν δεν υπάρξει κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

    Απο τις κινητοποιήσεις αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ αλλά και στη φορτοεκφόρτωση των αποσκευών επιβατών στους σταθμούς κρουαζιέρας. Στις 11:00οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας.

    [04] Διεκόπη έως τις 30 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής

    Για τη Δευτέρα 30 Μαΐου διακόπηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Στη σημερινή συνεδρίαση, με την έναρξη της διαδικασίας ο κατηγορούμενος Γιώργος Σταμπέλος, ένας εκ των οποίων χθες δήλωσε κώλυμα της συνηγόρου του και το δικαστήριο προχώρησε σε αυτεπάγγελτο διορισμό άλλου υπερασπιστή, προσκόμισε δήλωση της εκπροσώπου του. Στη δήλωση η συνήγορος γνωστοποιεί στο δικαστήριο πως δεν έλαβε άδεια παράστασης της στη δίκη, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας, και ότι η απόφαση του δικαστηρίου να διορίσει αυτεπαγγέλτως άλλον συνήγορο στον εντολέα της είναι άκυρη καθώς ο κατηγορούμενος δεν ζήτησε κάτι τέτοιο. Ζήτησε δε, τη διακοπή της δίκης έως ότου λυθεί το θέμα ώστε να μπορεί να παρασταθεί για τον εντολέα της.

    Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, με ανάλογη πρόταση της εισαγγελέως Έδρας και διέκοψε τη διαδικασία προκειμένου να ενημερωθεί επί της δικογραφίας ο ένας εκ των διορισθέντων χθες συνηγόρων, ο οποίος δήλωσε πως αποδέχεται καταρχήν το διορισμό του αν και, όπως είπε ο κατηγορούμενος Σταμπέλος, του δήλωσε σε επικοινωνία που είχαν χθες πως δεν τον αποδέχεται καθώς έχει δικηγόρο.

    Η Πολιτική Αγωγή σχολιάζοντας με γραπτή δήλωσή της την όλη κατάσταση με την στάση της Υπεράσπισης αναφέρεται σε «μεθοδεύσεις των κατηγορουμένων χρυσαυγιτών για παρέλκυση της δίκης», ενώ αποδίδει «υποκριτικό χαρακτήρα» σε δηλώσεις τους περί «διακαούς επιθυμίας τους», για επιτάχυνση της δίκης.

    [05] Κλιμάκωση του απεργιακού κινήματος στη Γαλλία

    Διαδηλώσεις στο Παρίσι και την περιφέρεια, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε αποκλεισμό ή εκτός λειτουργίας, αναγγελία για απεργίες σε λιμάνια και πυρηνικούς σταθμούς: τα συνδικάτα που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση στην απασχόληση στη Γαλλία κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, για να κάμψουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ.

    Τα γαλλικά συνδικάτα οργανώνουν σήμερα νέα ημέρα εθνικής κινητοποίησης, την όγδοη από τον Μάρτιο κατά ενός σχεδίου νόμου που θεωρούν καταστροφικό για τα δικαιώματα των εργαζομένων.Η κινητοποίηση είχε κορυφωθεί στις 31 Μαρτίου: 390.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, 1,2 εκατομμύριο, σύμφωνα με τους οργανωτές. Εκτοτε φθίνει. Από την περασμένη εβδομάδα η διαμαρτυρία εκδηλώνεται με απεργίες.

    Ο ηγέτης της CGT, της γαλλικής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας, έχει σκληρύνει τις τελευταίες ημέρες τη στάση του καλώντας σε «γενίκευση της απεργίας».

    Διυλιστήρια και δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων είναι πλέον το επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας. Χθες, πέντε διυλιστήρια από τα οκτώ της Γαλλίας ήταν αποκλεισμένα ή εκτός λειτουργίας, με τις ελλείψεις να πλήττουν περισσότερα από 4.000 πρατήρια, σύμφωνα με μία εφαρμογή στο κινητό που χρησιμοποιούν οι οδηγοί αυτοκινήτων σε αναζήτηση καυσίμων.

    Απέναντι στα μπλόκα, η κυβέρνηση επέλεξε τη δυναμική απάντηση, στέλνοντας δυνάμεις ασφαλείας για να άρουν τους αποκλεισμούς.

    «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία των Γάλλων και την οικονομία», δεσμεύθηκε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Η χθεσινή ήταν η τρίτη ημέρα άντλησης από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαϊκών προϊόντων, που επαρκούν για 115 ημέρες.

    Η τροφοδοσία σε πετρέλαιο θα γίνει ακόμη πιο προβληματική σήμερα, με την απεργία στο «περισσότερα λιμάνια», σύμφωνα με τη CGT. Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες στα λιμάνια του Σεντ Ναζέρ, του Λοριάν και της Μπρεστ, ενώ παράλληλα η CGT επιδιώκει να επεκτείνει την απεργία και σε έναν άλλο στρατηγικό πόλο: τους πυρηνικούς σταθμούς.

    Η απεργιακές κινητοποιήσεις προκαλούν προβλήματα και στις μεταφορές. Η δημόσια επιχείρηση σιδηροδρόμων SNCF περνά από χθες το πέμπτο απεργιακό επεισόδιο από τον Μάρτιο.Στις αεροπορικές μεταφορές, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας συνέστησε στις αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν κατά 15% τις πτήσεις τους από και προς το αεροδρόμιο του Ορλί.

    Διαβάστε επίσης:Γαλλία: Περιθώρια για «τροποποιήσεις, βελτιώσεις» στο ν/σ περί απασχόλησης άφησε ο Μ. Βαλς

    [06] Σύλληψη υπόπτου για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης, στην Αυστραλία

    Η αντιτρομοκρατική αστυνομία στην Αυστραλία ανακοίνσε σήμερα ότι συνέλαβε έναν 24χρονο άντρα στο Σίδνεϊ, με την υποψία ότι σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση. Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη σε μια σειρά συλλήψεων στη χώρα, για την αποτροπή βίαιων πράξεων που εμπνέονται από την ακραία ισλαμιστική ιδεολογία.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στο δικαστήριο, ενώ του έχουν προηγούμενα απαγγελθεί κατηγορίες σχετικές με τρομοκρατική δράση, καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε προετοιμασίες τρομοκρατικής επίθεσης, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές.

    Την προηγούμενη εβδομάδα η αστυνομία πραγματοποίησε επιχειρήσεις στη Μελβούρνη, προκειμένου να εντοπιστούν πέντε άντρες που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στη Συρία, για να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, ενώ θα ταξίδευαν με σκάφος από την Αυστραλία στην Ινδονησία.Οι άντρες αυτοί, είναι ηλικίας από 21 έως 31 ετών, ενώ τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για προετοιμασία εισόδου «σε μια ξένη χώρα προκειμένου να εμπλακούν σε εχθρικές πράξεις».Η κατηγορία αυτή επιφέρει μεγάλη ποινή φυλάκισης στην Αυστραλία.

    [07] Ένας νεκρός από ανταλλαγή πυροβολισμών σε συναυλία του ράπερ T.I. στη Νέα Υόρκη

    Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα τρία τραυματίστηκαν από ανταλλαγή πυροβολισμών χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια συναυλίας του Αμερικανού ράπερ T.I.Η συναυλία πραγματοποιούνταν στην αίθουσα Irving Plaza, στη Νέα Υόρκη.

    Το επεισόδιο έγινε χθες στις 22:15 τοπική ώρα σε χώρο μουσικών εκδηλώσεων κοντά στην πλατεία Union Square. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 1.000 άτομα.Ένας άντρας πυροβολήθηκε στο στήθος κι ένας άλλος στο στομάχι, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Ο ένας από τους δύο άντρες πέθανε, χωρίς να έχει ακόμη διαπιστωθεί η ταυτότητά του.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα, χωρίς ωστόσο, ν' απειλείται η ζωή τους.Ο ράπερ δεν είχε βγει στη σκηνή όταν έγινε το επεισόδιο, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη κι ο αριθμός των ατόμων που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο.

    [08] Γαλλία: Περιθώρια για «τροποποιήσεις, βελτιώσεις» στο ν/σ περί απασχόλησης άφησε ο Μ. Βαλς

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς αναφέρθηκε σήμερα στην πιθανότητα «τροποποιήσεων» στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της απασχόλησης, που βρίσκεται στο επίκεντρο των απεργιακών κινητοποιήσεων που απειλούν να παραλύσουν τη χώρα τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του Euro 2016.

    «Μπορούν πάντα να υπάρξουν τροποποιήσεις, βελτιώσεις», δήλωσε στα δίκτυα BFMTV και RMC ο γάλλος πρωθυπουργός, αποκλείοντας ωστόσο «την αλλαγή πλαισίου» ή απόσυρσης του νομοσχεδίου κατά του οποίου οργανώνονται σήμερα νέες απεργίες και διαδηλώσεις.

    [09] Ένα «Καταφύγιο» στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

    Στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα, ένα από τα μαγικά παραρτήματα της «Αυλής των Θαυμάτων» ή αλλιώς του πολυαναμενόμενου νέου Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ), - του οποίου το κτιριακό συγκρότημα παραδίδεται σύντομα, μεσα στο καλοκαίρι- οι θερινές εκδηλώσεις επικαιροποιούν, περισότερο από ποτέ, έναν ιδανικό χώρο συνύπαρξης με διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικές εθνικές ή θρησκευτικές καταβολές.

    Μέσα στις αίθουσες και τα αποδυτήρια του ιστορικού χαμάμ, του μόνου διασωζόμενου δημόσιου Λουτρού της Αθήνας (στην οδό Κυρρήστου 8), οι επισκέπτες θα κοινωνήσουν τον Ιούνιο «Μαζί» (είναι ο τίτλος της σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται αυτό το καλοκαίρι από το ΜΕΛΤ) την τέχνη της πολυπολιτισμικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης. Ξεκινώντας από το Λουτρό των Αέρηδων, ένα ιδανικό καταφύγιο για το σώμα και την ψυχή. Εδώ φιλοξενείται έως τις 4/7 το «Καταφύγιο» της Τίνας Καραγεώργη, μια εγκατάσταση που η εικαστικός δημιούργησε από χάρτινα πανό ενισχυμένα με γάζες και ζωγραφισμένα σαν παλαιά χειρόγραφα, με κείμενα που τα γράμματα θυμίζουν ανατολίτικη καλλιγραφία. Τα κείμενα επαναλαμβάνουν τις λέξεις «Ζω» και «Ανάσα», «σε γλώσσες εθνοτήτων που κάποτε συμβίωναν στον ίδιο τόπο: ελληνικά, οθωμανικά, τουρκικά, σεφαραδατίκα, εβραϊκά, αρμένικα, ποντιακάκαι βλάχικα». Τα χάρτινα τρίπτυχα κρέμονται από ψηλά, γύρω από την παραδοσιακή μαρμάρινη εστία που κάποτε θέρμαινε την αίθουσα με καυσόξυλα, ανάμεσα στις γούρνες με το τρεχούμενο νερό, φωτισμένα από το φυσικό φως που διαχέει ακτινωτά το «μάτι» από τις θολωτές οροφές. Η έκθεση της Τίνας Καραγιώργη είχε παρουσιαστεί στο Αλατζά Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη. Στο Λουτρό των Αέρηδων θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου και θα πλαισιωθεί από μουσικές βραδιές, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, αφηγήσεις παραμυθιών, συναυλία με πορτογαλέζικα φάδο, τραγούδια και μουσικές από τη Λατινική Αμερική.

    [10] Αινιγματικές κατασκευές σε γαλλικό σπήλαιο επιδεικνύουν τις δεξιότητες των Νεάντερταλ

    Μυστήριες δακτυλιόσχημες κατασκευές που δημιουργήθηκαν πριν από 176.000 χρόνια από τους Νεάντερταλ με τη χρήση σπασμένων σταλαγμιτών βαθιά μέσα σε σπήλαιο της νοτιοδυτικής Γαλλίας υποδηλώνουν ότι οι πιό πρόσφατοι συγγενείς μας που έχουν εξαφανιστεί ως είδος ήταν περισσότερο επιδέξιοι από ό,τι γνωρίζαμε έως τώρα.Σε έρευνα που εκδόθηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Nature, επιστήμονες περιέγραψαν έξι κατασκευές από πέτρες που ανακαλύφθηκαν περίπου 336 μέτρα από την είσοδο του Σπηλαίου Μπρουνικέλ στο διαμέρισμα της Γαλλίας Αβεϊρόν. Ενώ η χρήση τους παραμένει άγνωστη, συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχαιότερων κατασκευών που ξέρουμε από ανθρώπινο είδος.

    Οι επιστήμονες απέδωσαν το έργο στους Νεάντερταλ, οι οποίοι άκμαζαν στην Ευρώπη τότε αλλά εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 40.000 χρόνια, μετά από την έλευση στην Ευρώπη του δικού μας είδους, Homo sapiens, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική πριν από περίπου 200,000 χρόνια.

    [11] Ο βραχύς κατάλογος της Εταιρείας Συγγραφέων, για το βραβείο Γιάννη Βαρβέρη

    Ανακοινώθηκε ο βραχύς κατάλογος πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών για το «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη» της Εταιρείας Συγγραφέων, το οποίο θεσπίστηκε το 2011 στην μνήμη του ποιητή και μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955 - 2011), με σκοπό να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας.

    Οι ποιητές και οι ποιήτριες που περιλαμβάνονται στον βραχύ κατάλογο των υποψήφιων για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή στη μνήμη του Γιάννη Βαρβέρη, είναι, κατ? αλφαβητική σειρά, οι εξής:

    Ένο Αγκόλλι, «Ποιητικό Αίτιο», εκδόσεις Εντευκτηρίου. Μαρία Θ. Αρχιμανδρίτη, «Η μοναξιά της καμπύλης», εκδόσεις Κέδρος. Μαίρη Κλιγκάτση, «Πλευρικά», εκδόσεις Γαβριηλίδης. Χρήστος Κολτσίδας, «Τα Ορεινά», εκδόσεις Μελάνι. Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, «Μυθογονία», εκδόσεις Μανδραγόρας. Γιάννης Κοτσιφός, «Ο πειρασμός της γραφής», εκδόσεις Μελάνι. Δάφνη Φαντριδάκη, «Ακίδες», εκδόσεις Μανδραγόρας.

    «Ωστόσο, η φετινή διαδικασία έχει μιαν ιδιαιτερότητα», αναφέρει στην ανακοίνωση της η Εταρεία Συγγραφέων. Και συγκεκριμένα, «ενώ η επιλογή των ποιητών που περιλαμβάνονται στον βραχύ κατάλογο, αποφασίστηκε ομόφωνα στις 11 Απριλίου από την τριμελή επιτροπή που έχει συστήσει η Εταιρεία Συγγραφέων και η οποία απαρτιζόταν από τους Ερρίκο Μπελιέ, Νίκο Λάζαρη και Νίκο Δαββέτα, η αναγγελία γίνεται τώρα υποχρεωτικά μόνο από τα δύο μέλη της επιτροπής (από τον Νίκο Λάζαρη και τον Νίκο Δαββέτα) οι οποίοι τελικά θα υπογράφουν και το σκεπτικό της απονομής του βραβείου. Και τούτο, γιατί το τρίτο μέλος, ο πρόεδρος της επιτροπής, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας και στενός φίλος του Γιάννη Βαρβέρη, ο Ερρίκος Μπελιές, απεβίωσε στις 19 Απριλίου, βυθίζοντας σε άφατη θλίψη τους οικείους, τους φίλους και τους συναδέλφους του στην Εταιρεία Συγγραφέων».

    «Με έντονη συναισθηματική φόρτιση» καταλήγει η ανακοίνωση «εκφράζοντας την οδύνη τους για την απώλεια του πολύτιμου συνεργάτη και ακριβού τους φίλου Ερρίκου, (με τον οποίο συνεργάστηκαν άψογα) τα δύο, πλέον, μέλη της επιτροπής δήλωσαν προς το Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων, ότι τη βραδιά της απονομής του βραβείου, θα έχουν, νοερά, στο πλάι τους τον Ερρίκο Μπελιέ, στην μνήμη του οποίου επιθυμούν να αφιερώσουν την φετινή εκδήλωση. Το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί, συγχρόνως με την απονομή του βραβείου, σε ειδική τελετή που θα γίνει τον Οκτώβριο».

    [12] Πάνω από έναν αιώνα παρουσίας συμπληρώνει ο Ελληνισμός σε Ρουάντα και Μπουρούντι

    Πάνω από έναν αιώνα παρουσίας συμπληρώνει ο ελληνισμός στη Ρουάντα και το Μπουρούντι, δύο μικρές αφρικανικές χώρες με ταραγμένη ιστορική διαδρομή, στην περιοχή των μεγάλων λιμνών. Η ελληνική παροικία δεν ήταν πολυάριθμη -εκτιμάται ότι στα μέσα της δεκαετίας του '60 ήταν 1.200 με 1.300 άτομα- όμως άφησε τη σφραγίδα της στην επιχειρηματική ζωή και στην ιστορία του τόπου.

    Όπως γράφει ο ιστορικός και ερευνητής της παρουσίας του Ελληνισμού στην Αφρική, Αντώνης Χαλδαίος στο καινούργιο του βιβλίο "Οι Έλληνες στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα", ο πρώτος Έλληνας που έφτασε στη Ρουάντα, μεταξύ 1900 και 1905 ήταν ο Δημήτρης (James) Καργαρώτος. Ωστόσο, το πρώτο κύμα μετανάστευσης στην περιοχή άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του '20 όταν η Κοινωνία των Εθνών ανέθεσε στο Βέλγιο τη διοίκηση της περιοχής μεταξύ των μεγάλων λιμνών, η οποία αποτέλεσε το κράτος της Ρουάντα-Ουρούντι και ενώθηκε διοικητικά με το βελγικό Κογκό.

    Σύμφωνα με τις γραπτές αλλά και τις προφορικές μαρτυρίες, οι πρωτοπόροι της μετανάστευσης, που αποτόλμησαν το μακρινό ταξίδι κατάγονταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τη Λέσβο.

    Ο κ. Χαλδαίος τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι πρώτοι μετανάστες προέρχονταν από αγροτικές οικογένειες και ασχολήθηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία με το εμπόριο, που ταίριαζε στο προφίλ του Έλληνα και απαιτούσε λιγότερο κεφάλαιο και γνώσεις. Στην αρχή, περιόδευαν με ένα μικρό καμιόνι, που ήταν μαγαζί και σπίτι μαζί, πουλώντας καφέ, είδη για το σπίτι και αργότερα ηλεκτρικά είδη.

    Οι Έλληνες έφτιαξαν τα πρώτα ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα Ουζουμπούρα, όπου έμεναν η βελγική διοίκηση και όσοι δούλευαν για αυτήν, έμποροι και όσοι εργάζονταν στα έργα των σιδηροδρόμων και έρχονταν στην πρωτεύουσα για να διασκεδάσουν.

    Ακόμη, ήταν πρωτοπόροι στην αλιεία. Στις λίμνες οι ιθαγενείς ψάρευαν με ξύλινες πιρόγες, καλάμια και αυτοσχέδια δίκτυα. Οι Μυτιληνιοί χρησιμοποίησαν σιδερένια σκάφη μήκους 8 με 10 μέτρων, ενώ εμφάνισαν το πυροφάνι και το γρι γρι, όπως έκαναν και στο νησί τους.

    Η ελληνική κοινότητα ιδρύθηκε το 1946 και το σχολείο την δεκαετία του '60 και ήταν ιδιωτική πρωτοβουλία Ελληνίδας που έκανε μαθήματα.

    Σε ένα περιστατικό πρωτοφανές στην ιστορία της ελληνικής διασποράς, οι Έλληνες ενεπλάκησαν σε πολιτική δολοφονία, αυτήν του πρίγκιπα του Μπουρούντι, Λουίς Ρουαγκασόρε, το 1961. Όπως αποδείχθηκε, ο Βέλγος διοικητής και άλλοι πολιτικοί που ήθελαν να αποτρέψουν την ανεξαρτησία της χώρας και την άνοδο των ιθαγενών στην εξουσία, βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία. Την σκανδάλη πάτησε ο Ιωάννης Καραγιώργης, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε. Ο Λιβέριος Αρχανιώτης φυλακίστηκε και ο Μιχάλης Ιατρού αρχικά αθωώθηκε, αλλά στην νέα δίκη που έγινε μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, το 1963, καταδικάστηκε και αυτός σε θάνατο.

    Χαρακτηριστικό είναι πως οι Μπουρουντέζοι δεν προέβησαν σε πράξη αντεκδίκησης σε βάρος των Ελλήνων, κάνοντας για παράδειγμα βανδαλισμούς στο μεγάλο κατάστημα που διατηρούσαν τα αδέλφια του Ιατρού, κατάλαβαν ότι ο βελγικός παράγοντας ήταν πίσω από τη δολοφονία.

    Οι σχέσεις των Ελλήνων με τους ντόπιους ήταν άριστες, τόνισε ο κ. Χαλδαίος, προσθέτοντας ότι δεν τους είδαν ως αποικιοκράτες και δεν υπήρξε εχθρότητα. Οι Έλληνες που δραστηριοποιήθηκαν στην ενδοχώρα βοήθησαν στην ανάπτυξη, με την κατασκευή δρόμων προς την πρωτεύουσα.

    Οι συγκρούσεις των φυλών Χούτου και Τούτσι, που συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας σφράγισαν την ιστορία και της ελληνικής παροικίας. Το κύμα φυγής των Ελλήνων ξεκίνησε στον πρώτο μεγάλο εμφύλιο το 1972 και ολοκληρώθηκε στις ταραχές του 1993.

    Σήμερα ζούνε 30 Έλληνες στο Μπουρούντι και μια μόλις μια οικογένεια στην Ρουάντα. Η παροικία ήταν ιδιαίτερα δεμένη και ακόμα και όσοι έχουν φύγει πριν από 20 και 30 χρόνια διατηρούν τους δεσμούς τους.

    Οι Έλληνες στο Μπουρούντι ανέπτυξαν επιχειρηματικότητα πρωτόγνωρη για την Αφρική, με εξαίρεση την Αίγυπτο. Λειτουργούσε μάλιστα και ελληνική τράπεζα, την οποία ίδρυσε ο Γιώργος Κουκούλης, συνεργαζόμενος με Μπουρουντέζους και Έλληνες μικρομετόχους. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα του Μπουρούντι και ανήκει κατά 50% στην οικογένεια Κουκούλη.

    Ο Ιωάννης Παγίδας είχε το μεγαλύτερο ξενοδοχείο και δραστηριοποιήθηκε ως έμπορος για πάνω από 30 χρόνια. Είχε την πρωτοβουλία για την ίδρυση φορέα από το ελληνικό κράτος, μέσω του οποίου πολλοί ντόπιοι, σπούδασαν στην Ελλάδα. Τη δεκαετία του '60 ο Νίκος Αλεξάκης ήταν δήμαρχος, στην πόλη της Ρουάντα Αστρίντα (σημερινό Μπουτάρε).

    Ο Αντώνης Χαλδαίος, σπούδασε, αρχικά, ηλεκτρονικός μηχανικός στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στις ανθρωπιστικές επιστήμες σπουδάζοντας, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τιμήθηκε με το παράσημο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

    Μελετά την ιστορία των Ελλήνων της Αφρικής και η έρευνα του ξεκίνησε όταν αναζήτησε τις δικές του ρίζες το Μαρόκο, το Σουδάν και σε άλλες χώρες. Έχει γράψει βιβλία για τους Έλληνες του Μαρόκο, της Τυνησίας, της Μοζαμβίκης Το επόμενο έργο του θα αφορά τους Έλληνες του Σουδάν, που είναι και το θέμα της διδακτορικής του διατριβής.

    [13] Έτοιμη να αποδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ

    Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει την επόμενη Πέμπτη ένα μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αποδεχόμενη τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για τη χορήγηση δανείων σε αυτό, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, που αποτελείται από τα έξι μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, θα συνεδριάσει στη Βιέννη την ερχόμενη Πέμπτη. Αξιωματούχοι στην Αθήνα ήταν πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει στη συνεδρίαση αυτή να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν τα κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο για την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, σημειώνει το δημοσίευμα.

    Η κίνηση αυτή θα αποτελούσε μία νέα στήριξη για την Ελλάδα, μετά τη συμφωνία σήμερα το πρωί στο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει η εφημερίδα.

    Πέρυσι το καλοκαίρι, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιό της θα έκανε αποδεκτά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, εφόσον υπήρχε «αξιόπιστη εφαρμογή» του προγράμματος.

    Εάν η ΕΚΤ ψηφίσει υπέρ της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φθηνότερα δάνεια της ΕΚΤ αντί των ακριβότερων δανείων από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA) που παίρνουν από την Τράπεζα της Ελλάδος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 May 2016 - 8:32:25 UTC