Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Γκιουλέκας στο «Πρακτορείο FM»: Περίπου 4.000 άνθρωποι από την Ειδομένη μετακινούνται ανά την Ελλάδα
  • [02] Μήνυμα ειρήνευσης και ομόνοιας έστειλε από της Καρυές ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος
  • [03] Γ. Σταθάκης: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος επικεντρώνεται στην παραγωγή και στην καινοτομία
  • [04] Κλειστός ο σταθμός του μετρό «Ευαγγελισμός» από τις 18:45 έως τις 20:30 λόγω της επίσκεψης Πούτιν
  • [05] Γιόσκα Φίσερ: Grexit τέλος
  • [06] Οι Pink Floyd σε γραμματόσημο
  • [07] Στην Αθήνα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν
  • [08] Πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από Αγαθονήσι και Φούρνους
  • [09] Ι. Τζάκη: Η Ειδομένη ήταν μια ωρολογιακή υγειονομική βόμβα, που απενεργοποιήθηκε
  • [10] Απίστευτη «γκάφα» κόστισε στην Εθνική τον «μηδενισμό» της στον ματς με την Τουρκία
  • [11] Καινοτόμα συστήματα ασφάλειας διαθέτει το Audi A4
  • [12] Μετατέθηκε για τη Δευτέρα 30 Μαΐου ο τέταρτος τελικός Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός
  • [13] Παπαπέτρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πρόκληση ο τίτλος μέσα στο ΟΑΚΑ»
  • [14] Σε μετάθεση του 4ου τελικού Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός καταλήγει ο Κοντονής

  • [01] Κ. Γκιουλέκας στο «Πρακτορείο FM»: Περίπου 4.000 άνθρωποι από την Ειδομένη μετακινούνται ανά την Ελλάδα

    «Κανείς δεν είπε πού πήγαν οι περίπου 4.000 άνθρωποι που έφυγαν από την Ειδομένη πριν ξεκινήσει η αστυνομική επιχείρηση», ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το επιχειρησιακό σχέδιο εκκένωσης, αλλά και για τον διεθνή αρνητικό αντίκτυπο που προκάλεσε στη χώρα τους τελευταίους μήνες η γενικότερη εικόνα του καταυλισμού.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Γκιουλέκας, οι περίπου 4.000 άνθρωποι που έφυγαν νωρίτερα από την Ειδομένη αυτήν τη στιγμή «ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα μόνοι τους» και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι πού πήγαν αυτοί οι άνθρωποι; Τι ζητούν, πού θα μείνουν, τι θα κάνουν με τα παιδιά τους;», ενώ αναρωτήθηκε ποιο ήταν, τελικά, το επιχειρησιακό σχέδιο.

    Μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε «ξέφραγο αμπέλι», με «ανθρώπους να βουλιάζουν μέσα στις λάσπες» την εικόνα της χώρας, η οποία «ταξίδευε» στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της Ειδομένης, και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δόθηκαν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις επειδή- όπως είπε- δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση.

    [02] Μήνυμα ειρήνευσης και ομόνοιας έστειλε από της Καρυές ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος

    Το μήνυμα ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, στο σύγχρονο κόσμο των συγκρούσεων και των αντιθέσεων, χρειάζεται να επικρατήσει το πνεύμα της ομόνοιας και της ειρήνευσης έστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, κατά την αντιφώνησή του στην επίσημη και πανηγυρική δοξολογία που έγινε προς τιμήν του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους.

    Ο Πατριάρχης Μόσχας εξέφρασε το σεβασμό του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους εκπροσώπους των είκοσι μοναστηριών του Αγίου Όρους και είπε ότι ως εκπρόσωπος του σύγχρονου ρωσικού μοναχισμού ήρθε να υποβάλει τα σέβη του στον αγιορείτικο μοναχισμό. Παράλληλα, μίλησε για τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ρωσική Εκκλησία στο Άγιον Όρος, γεγονός που αποτυπώνεται και με τις επισκέψεις Ρώσων πολιτών στη μοναστική πολιτεία του Άθω.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στη συμπλήρωση χιλίων χρόνων από την έναρξη της παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος που γιορτάζεται φέτος και γι' αυτό το λόγο γίνεται και η προσκυνηματική επίσκεψη του Πατριάρχη.

    Στην προσφώνησή του, ο πρωτοεπιστάτης του Αγίου Όρους, γέροντας Παύλος, από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας, αναφέρθηκε στην ιστορία του Αγίου Όρους, στους αγώνες του για την Ορθοδοξία, τις περιόδους άνθησης αλλά και κρίσης που πέρασε. Ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος και ευχήθηκε για το ρωσικό λαό και τη ρωσική εκκλησία.

    Στη δοξολογία παρέστησαν ο πολιτικός διοικητικής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, ο μητροπολίτης Μιλήτου, Απόστολος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, μέλη της Ιεράς Κοινότητας και μοναχοί από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

    [03] Γ. Σταθάκης: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος επικεντρώνεται στην παραγωγή και στην καινοτομία

    Στην ενθάρρυνση της παραγωγής και της καινοτομίας και με εργαλείο την ανακατανομή των κονδυλίων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κι όχι τις παραδοσιακές μεγάλες επενδύσεις, είναι προσανατολισμένος ο αναπτυξιακός νόμος, που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

    Στο πλαίσιο της επερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για την ανάπτυξη, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως η παραγωγή και η καινοτομία αποτελούν την αιχμή του δόρατος του νέου αναπτυξιακού, επισημαίνοντας πως πρόκειται για νόμο που δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους, έχει οκτώ πυλώνες, ταυτίζεται με την παραγωγή, την καινοτομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κι όχι τις μεγάλες παραδοσιακές επενδύσεις. Υπενθυμίζοντας, ο κ. Σταθάκης, πως με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο το 4% των επενδύσεων πήραν πάνω από το 60% των πόρων, και το 70% ο τουρισμός και οι ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι τώρα «πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο, πολύ πιο επικεντρωμένο, πολύ διαφοροποιημένο και πιο συμβατό» με τις συνθήκες, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της χώρας.

    Απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων

    Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, που την διαδέχθηκε στο βήμα, ο κ. Σταθάκης είπε πως η απαρίθμηση των προβλημάτων που εμποδίζουν τις επενδύσεις είναι γνωστή (ευέλικτη δημόσια διοίκηση, ταχύτερο σύστημα δικαιοσύνης, φτηνότερο ενεργειακό κόστος) και προσέθεσε ότι είναι παραμορφωτική η εικόνα πως η ανάπτυξη φρέναρε εξαιτίας συσσώρευσης προβλημάτων από αυτή την κυβέρνηση, όταν αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μια οικονομία με εμπεδωμένα διαρθρωτικά προβλήματα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

    «Ξεκινήσαμε και προχωράμε βήμα-βήμα» για την άμβλυνση των προβλημάτων αυτών, είπε ο κ. Σταθάκης και απαρίθμησε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση:

    - Απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, απλοποίηση ώστε θα αρκεί μία ημέρα για την ίδρυση επιχειρήσεων και τρείς μέρες για την αδειοδότησή τους. «Είμαστε στο τελικό στάδιο για τέσσερις μεγάλες κατηγορίες που καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό της ελληνικής οικονομίας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Ιούνιο. Η απλοποίηση της αδειοδότησης σε επιλεγμένους τομείς καλύπτει πλέον τον τομέα μεταποίησης τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις τουριστικές δραστηριότητες και οι εξορυκτικές δραστηριότητες» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης.

    - Δημιουργία Κέντρων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων,

    - Εφαρμογή μέτρων για προδικαστικούς συμβιβασμούς, οι οποίοι θα αποτρέπουν την προσφυγή στα δικαστήρια με αφετηρία τον τομέα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που χρωστούν ταυτόχρονα στο Δημόσιο και τις τράπεζες.

    [04] Κλειστός ο σταθμός του μετρό «Ευαγγελισμός» από τις 18:45 έως τις 20:30 λόγω της επίσκεψης Πούτιν

    Κλειστός θα παραμείνει σήμερα, από τις 18:45 έως τις 20:30, ο σταθμός του μετρό «Ευαγγελισμός» μετά από υπόδειξη της αστυνομίας, λόγω της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται από τον σταθμό χωρίς, όμως, να πραγματοποιούν στάσεις. Ο σταθμός θα ανοίξει με νεότερη εντολή της ΕΛΑΣ.

    [05] Γιόσκα Φίσερ: Grexit τέλος

    O πράσινος πρώην υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση Σρέντερ, Γιόσκα Φίσερ, υποστήριξε μεταξύ άλλων ως κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου του Economist που έγινε στην Αθήνα με θέμα την ψηφιακή στρατηγική του μέλλοντος ότι:

    «Ο κόσμος αλλάζει, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε τεχνολογικό και σε οικονομικό, οι βασικές δομές δηλαδή μεταβάλλονται, μετατοπίζονται. Η Ευρώπη από την πλευρά της έχει τη δικιά της κρίση να αντιμετωπίσει. Άρα οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μη χάσουμε το τραίνο. Ουδείς στον 21ο αιώνα θα ενδιαφερθεί για τα δικά μας συμφέροντα. Αν οι Ευρωπαίοι δεν μείνουμε ενωμένοι, αν δεν διορθώσουμε τα προβλήματά μας, αν δεν αποτελέσουμε κομμάτι αυτής της αλλαγής, τότε οι άλλοι θα το πράξουν αυτό και εμείς θα είμαστε οι χαμένοι της υπόθεσης».

    «Η συμφωνία, η οποία επετεύχθη μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας είναι μια καλή συμφωνία, νομίζω ότι ανοίγει μία πόρτα. Μετά το 2018 τα στοιχεία της θα συνδυασθούν στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας».

    «Αισθάνομαι επίσης ότι θα υπάρξει και μια αλλαγή στη χώρα μου. Ξαφνικά πολλοί συνειδητοποίησαν τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας, η οποία δεν αποτελούσε επιχείρημα κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης. Ουσιαστικά τα σύνορά σας συμπίπτουν με τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα της πίεσης από τις μεταναστευτικές ροές στην κάθε χώρα. 'Η θα το κάνουμε όλοι μαζί ή θα πληρώσουμε όλοι ένα πολύ υψηλό τίμημα».

    [06] Οι Pink Floyd σε γραμματόσημο

    Μια νέα σειρά γραμματοσήμων πρόκειται να κυκλοφορήσουν τα βρετανικά ταχυδρομεία, για να τιμήσουν τους Pink Floyd. Η σειρά των δέκα γραμματοσήμων σηματοδοτεί τα 50 χρόνια από τότε που το συγκρότημα έγινε γνωστό και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξώφυλλα των άλμπουμ «The Piper at the Gates of Dawn», «The Dark Side of the Moon» και «Wish You Were Here».

    «Λίγες μπάντες στην ιστορία της ροκ έχουν καταφέρει να χαράξουν μία καριέρα τόσο πλούσια, όπως είναι αυτή των Pink Floyd», ανακοίνωσε η εταιρεία Royal Mail. Η πώληση των γραμματοσήμων μέσω των ταχυδρομείων θα ξεκινήσει στις 7 Ιουλίου, ενώ έχει ήδη αρχίσει η προπώλησή τους.

    [07] Στην Αθήνα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

    Στην Αθήνα έφτασε ο ΡώσοςΠροέδροςΒλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημηεπίσκεψηστη χώρα μας.

    Τον κ. Πούτιν υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος μεταβαίνειστο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Πούτιν επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους .

    Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, θα επικεντρωθεί

    α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

    Το Σάββατο ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση όπου στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» θα τον υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς.

    Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αναχωρήσει για το Λιμάνι της Τρυπητής και στη συνέχεια θα μεταβεί με σκάφος στις Καρυές όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

    Θα ακολουθήσει προσκυνηματική μετάβαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Άγιο Όρος και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ανεπίσημη τελετή προπομπής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει με ειδική πτήση. (20:45)

    Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας προπέμπει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης.

    [08] Πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από Αγαθονήσι και Φούρνους

    Σε λιγότερο από 10 λεπτά, τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων και το Αγαθονήσι, πετώντας δύο φορές πάνω από το κάθε νησί.

    Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ:

    - Στις 13:45, τέσσερα τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους, στα 3.300 πόδια.

    - Τρία λεπτά αργότερα τα άλλα δύο τουρκικά F-16 της εξάδας του σχηματισμού πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους, στα 5.200 πόδια.

    - Στις 13:50, τα συγκεκριμένα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, στα 8.800 πόδια.

    - Τέσσερα λεπτά αργότερα άλλα δύο τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω απο Αγαθονήσι, στα 20.000 πόδια.

    Άμεσα απογειώθηκαν από τη Σκύρο και τη Λήμνο ελληνικά μαχητικά, τα οποία προχώρησαν σε αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών.

    [09] Ι. Τζάκη: Η Ειδομένη ήταν μια ωρολογιακή υγειονομική βόμβα, που απενεργοποιήθηκε

    "Η Ειδομένη ήταν μία ωρολογιακή υγειονομική βόμβα, η οποία απενεργοποιήθηκε με την εκκένωσή της" δηλώνει η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωάννα Τζάκη, η οποία επισημαίνει ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση καλών υγειονομικών συνθηκών σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων είναι πλέον πιο ελεγχόμενη.

    "Θεωρούμε ότι τώρα τα πράγματα θα είναι πιο ελεγχόμενα, όμως με δεδομένο ότι δεν ερωτάται κανένας από την τοπική κοινωνία για το πού εγκαθίστανται οι πρόσφυγες, αυτό δημιουργεί δυσχέρειες στη διαχείρισή τους όσον αφορά το κομμάτι της υγείας. Κατ΄ αρχήν μιλάμε καθημερινά με όλους τους δήμους για να δούμε πού εγκαθίστανται, διότι ενημέρωση δεν έχουμε εμείς. Ενίοτε δεν έχουν και οι δήμοι" δήλωσε η κ. Τζάκη.

    Σε ό,τι αφορά στους υγειονομικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, γνωστοποίησε ότι γίνονται δύο φορές την εβδομάδα στις δομές που λειτουργούν στο νομό Θεσσαλονίκης και μία στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας. Το αντικείμενο των ελέγχων είναι η διαδικασία διανομής του φαγητού και των τροφίμων και οι συνθήκες ατομικής υγιεινής όσων διαμένουν μέσα στους χώρους. Εδώ και ένα μήνα, άλλωστε, έχει μοιραστεί σε όλες σχεδόν τις δομές φιλοξενίας έντυπο στα αραβικά και τα αγγλικά με οδηγίες για την ατομική υγιεινή, τη διαχείριση τροφίμων αλλά και τα κουνούπια.

    [10] Απίστευτη «γκάφα» κόστισε στην Εθνική τον «μηδενισμό» της στον ματς με την Τουρκία

    Η FIFA τιμώρησε την ΕΠΟ για την «γκάφα» της Ομοσπονδίας να χρησιμοποιήσει τον Απόστολο Γιάννου στο φιλικό αγώνα με την Τουρκία στις 17 Νοεμβρίου 2015. Ο ομογενής ποδοσφαιριστής δεν είχε δικαίωμα κλήσης, αφού είχε συμμετοχή σε αγώνα Νέων της Αυστραλίας.

    Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχασε το παιχνίδι με 0-3 στα χαρτιά (είχε λήξει 0-0), ενώ η ΕΠΟ θα πληρώσει πρόστιμο 4.000 ελβετικά φράγκα.

    [11] Καινοτόμα συστήματα ασφάλειας διαθέτει το Audi A4

    Η τελευταία γενιά του Audi A4 έχει εξοπλιστεί με νέα συστήματα ασφάλειας και άνεσης. Επίσης, το μήκους 4,73 μ. πολυτελές αυτοκίνητο προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα: μείωση του βάρους κατά 15 κιλά σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, συντελεστή οπισθέλκουσας 0,23 για το σεντάν και 0,26 για το Avant (στέσιον βάγκον), αναβαθμισμένη ηχομόνωση, μεγαλύτερο σε μήκος και πλάτος εσωτερικό, 480 λίτρα χώρου αποσκευών (505 στο Avant).

    Ο βασικός κινητήρας είναι βενζίνης 1.4 ΤFSI ισχύος 150 ίππων, έχει μέση κατανάλωση 5,2 λίτρα/100χλμ., εκπομπές CO2 123 γραμ./χλμ. Επιτάχυνση 0-100χλμ./ώρα σε 8,7??, τελική 210 χλμ./ώρα. Επίσης, 2.0 TFSI 252 ίππων και 2.0 TDI 150 είτε 190 ίππων. Συστήματα μετάδοσης, νέας γενιάς κιβώτια Stronic, tiptronic και χειροκίνητο. Κίνηση εμπρός ή quattro με επιλεκτικό έλεγχο κατανομής ροπής.

    Τα σημαντικότερα συστήματα ασφάλειας και άνεσης:

    Στο βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων περιλαμβάνεται το σύστημα ασφάλειας Audi pre sense city. Σε ταχύτητες μέχρι 85 χλμ/ώρα, σκανάρει μέσω μίας κάμερας στο παρμπρίζ τον δρόμο, και εντοπίζει σε ακτίνα 100μ. την παρουσία άλλων αυτοκινήτων ή πεζών. Εάν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης ο οδηγός λαμβάνει μία σειρά από προειδοποιητικά σήματα, και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, το σύστημα ενεργοποιεί και τα φρένα.

    Σε ταχύτητες μέχρι 40 χλμ/ώ. με την πλήρη ακινητοποίηση του αυτοκινήτου, το σύστημα μπορεί στο μέτρο του δυνατού να αποτρέψει πλήρως ένα ατύχημα.

    Σε ταχύτητες πάνω από τα 85 χλμ/ώ, τα προειδοποιητικά σήματα και η επέμβαση στα φρένα μπορούν να περιορίσουν την ταχύτητα μίας σύγκρουσης.

    Το σύστημα ελέγχου απόσπασης της προσοχής του οδηγού, αναλύει όλα τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς του οδηγού και προειδοποιεί μόλις αντιληφθεί ότι η προσοχή του δεν βρίσκεται σε αποδεκτά επίπεδα.

    Ο ρυθμιζόμενος περιοριστής ταχύτητας, στο βασικό εξοπλισμό, μπορεί να σεταριστεί για συγκεκριμένη τιμή ταχύτητας από τα 30 έως τα 250χλμ/ώρα ? είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο βοήθημα διατήρησης της ταχύτητας ειδικά στα όρια μίας πόλης, σε περιοχές όπου εκτελούνται έργα.

    Ενεργό cruise control που ενσωματώνει και τη λειτουργία υποβοήθησης σε μποτιλιάρισμα. Διατηρεί μία σταθερή απόσταση ανάμεσα στο προπορευόμενο αυτοκίνητο. καλύπτοντας ολόκληρο το φάσμα των ταχυτήτων από 0 έως 250 χλμ/ώρα.

    Σύστημα υποβοήθησης ελέγχου λωρίδας κυκλοφορίας. Σε ταχύτητες πάνω από τα 65 χλμ/ώρα, βοηθά τον οδηγό να παραμένει στα όρια της λωρίδας κυκλοφορίας του.

    Η λειτουργία αποφυγής ενεργοποιείται στην περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο εμπόδιο στην πορεία του αυτοκινήτου και χρειαστεί να το αποφύγει για να αποτρέψει το ατύχημα.

    Η υποβοήθηση στροφής ελέγχει την κυκλοφορία στις αριστερές στροφές. Λειτουργεί σε ταχύτητες από 2 έως 10 χλμ/ώρα, και σε περίπτωση διάγνωσης κινδύνου μπορεί να ακινητοποιήσει εντελώς το αυτοκίνητο. Το σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα μόλις ο οδηγός ανάψει το αριστερό φλάς.

    Λειτουργία πρόληψης οπίσθιας σύγκρουσης, προειδοποιεί για πιθανή σύγκρουση από πίσω και λαμβάνει προληπτικά μέτρα.

    Ο νέος πίνακας οργάνων Audi virtual cockpit με οθόνη LCD των 12,3 ιντσών ανάλυσης 1.440 x 540 pixels, εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας γραφικά. Στην απεικόνιση του στροφόμετρου για παράδειγμα, οι στροφές του κινητήρα μετρούνται 60 φορές το δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα η ?εικονική βελόνα? να κινείται εξαιρετικά ομαλά.

    Το σύστημα infotainment MMI Navigation plus, MMI με λειτουργία αφής και οθόνη MMI 8,3 ιντσών, περιλαμβάνει δυνατότητες δικτύωσης μέσω LTE και Wi-Fi hotspot.

    Σπύρος Ρέκκας

    [12] Μετατέθηκε για τη Δευτέρα 30 Μαΐου ο τέταρτος τελικός Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

    Την απόφαση να αναβληθεί ο 4ος τελικός Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός έλαβε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, μετά το πρόβλημα που ενέσκηψε με την προγραμματισμένη διεξαγωγή δύο αγώνων, ενός ποδοσφαιρικού (ΑΕΚ-ΠΑΟΚ για τα πλέι οφ της Super League) και ενός μπασκετικού, στο ΟΑΚΑ την ερχόμενη Κυριακή (29/5). Η σχετική απόφαση κοινοποιήθηκε σε Super League και ΕΣΑΚΕ. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η μπασκετική Λίγκα όρισε για την ερχόμενη Δευτέρα (30/5, 19:30) το τζάμπολ του 4ου τελικού στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

    [13] Παπαπέτρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πρόκληση ο τίτλος μέσα στο ΟΑΚΑ»

    Μία μοναδική ευκαιρία να πανηγυρίσει για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην έδρα του Παναθηναϊκού έχει ο Ολυμπιακός, την οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να αφήσουν ανεκμετάλλευτη οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου. «Πρόκληση ο τίτλος μέσα στο ΟΑΚΑ» δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) ο Ιωάννης Παπαπέτρου, μετά το 2-1 των «ερυθρόλευκων» στη σειρά των τελικών.

    Πόσο κοντά είναι ο Ολυμπιακός σε ένα 12ο τίτλο πρωταθλητή Ελλάδας; «Κάναμε μόνο το 2-1. Δεν είναι κάτι παραπάνω. Νομίζω πως απλά προηγούμαστε και δεν έχει τελειώσει η σειρά. Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι, να πάμε να τελειώσουμε τη σειρά στο επόμενο παιχνιδι, στο ΟΑΚΑ» τόνισε, δείχνοντας πως ελπίζει σε ένα δεύτερο «διπλό» στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, αφού υπογράμμισε στη συνέχεια: «Αν δεν το πιστεύαμε, δεν θα κατεβαίναμε να παίξουμε. Θέλουμε να τελειώσουμε τη σειρά στο επόμενο παιχνίδι. Δεν σκεφτόμαστε ότι υπάρχει και 5ο παιχνίδι. Θέλουμε να τα δώσουμε όλα να τελειώσουμε τη σειρά τώρα».

    Ερωτηθείς αν έχει κατά την άποψή του βαρύνουσα σημασία να κατακτήσει ο Ολυμπιακός τον τίτλο μέσα στην έδρα του Παναθηναϊκού απάντησε: «Όπου και να το πάρεις είναι τίτλος, είναι πρωτάθλημα! Νομίζω πως θέλουμε να το πάρουμε κατ' αρχάς και νομίζω πως αυτό που λες είναι μία καλή πρόκληση για εμάς για να προσπαθήσουμε να τα δώσουμε όλα μέσα στο ΟΑΚΑ και να στεφθούμε πρωταθλητές».

    [14] Σε μετάθεση του 4ου τελικού Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός καταλήγει ο Κοντονής

    Η Πολιτεία θα αποφανθεί εν τέλει για το πρόβλημα που ενέσκηψε με την προγραμματισμένη διεξαγωγή δύο αγώνων, ενός ποδοσφαιρικού και ενός μπασκετικού, στο ΟΑΚΑ την ερχόμενη Κυριακή (29/5). Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, καλείται να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι, καθώς η Αστυνομία και η ΔΕΑΒ δεν εγγυώνται για την ομαλή διεξαγωγή των δύο αναμετρήσεων, ΑΕΚ-ΠΑΟΚ για τα πλέι οφ της Super League και Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός για τη σειρά των τελικών στην Α1 μπάσκετ. Η αναβολή του 4ου τελικού Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός φαίνεται πως είναι η μοναδική λύση και προς τα εκεί προσανατολίζεται ο υφυπουργός Αθλητισμού. Εφόσον επισημοποιηθεί η απόφαση για αναβολή του 4ου τελικού, τότε πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής είναι η ερχόμενη Δευτέρα (30/5).
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 May 2016 - 14:32:32 UTC