Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Μουζάλας: Καταμερισμός προσφύγων σε όλη την Ελλάδα
  • [02] Στη Βουλγαρία ο Ν. Κοτζιάς για τη σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας
  • [03] Το προσφυγικό και τα θέματα της οικονομίας στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ-Μητσοτάκη
  • [04] ΝΔ: Άμεση σύγκληση της Ολομέλειας για την κατάργηση της διάταξης για τις offshore
  • [05] ΥΠΟΙΚ: Καμία παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις
  • [06] Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί ανέμεναν
  • [07] Η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών
  • [08] Το ευρώ σημειώνει οριακή πτώση 0,04% στα 1,1132 δολάρια
  • [09] Τα λείψανα του Αγ. Βαλεντίνου στη Λέσβο, πόλος έλξης για νέα ζευγάρια από όλο τον κόσμο
  • [10] Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ προσφύγων στη Ν. Καβάλα Κιλκίς, επεισόδιο με έναν τραυματία στους Ευζώνους
  • [11] Στο τελευταίο στάδιο η επιχείρηση απελευθέρωσης της Φαλούτζα από τους τζιχαντιστές, στο Ιράκ
  • [12] Η Βαρσοβία ξεκινά εκ νέου τη διαδικασία έκδοσης του Ρομάν Πολάνσκι στις ΗΠΑ
  • [13] Δ. Μάρδας: Και από τη σκόνη που αφήνει πίσω η επίσκεψη Πούτιν, υπάρχει όφελος για την Ελλάδα
  • [14] Ανταλλαγή "πυρών" κυβέρνησης-ΝΔ
  • [15] Γ. Σταθάκης: Το ΕΚΑΣ θα καλυφθεί από την εθνική σύνταξη
  • [16] ESM: Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου η εκταμίευση της πρώτης δόσης
  • [17] Πάνω από ένας στους πέντε χρήστες «έξυπνου» κινητού μπλοκάρει τις online διαφημίσεις

  • [01] Ι. Μουζάλας: Καταμερισμός προσφύγων σε όλη την Ελλάδα

    "Τέλη Ιουνίου θα αρχίσει η κατασκευή καινούργιων καταυλισμών με σπιτάκια αντί σκηνές, στο πρότυπο του Ελαιώνα, και οι περισσότερες δομές προσωρινής φιλοξενίας θα διαλυθούν το Σεπτέμβρη. Ο καταμερισμός των προσφύγων θα γίνει σε όλη την Ελλάδα βάσει γεωγραφικών και πληθυσμιακών δεδομένων", επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΡΤ "Φόκους" του δημοσιογράφου Πάνου Χαρίτου.

    Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στην επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, ενώ τόνισε πως επόμενη προτεραιότητα είναι η μεταφορά των ανθρώπων από το Ελληνικό, μόλις δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις. Επίσης, υποστήριξε πως "η διαδικασίες ασύλου προχωρούν, σε σχέση με το πού ήμασταν", λέγοντας πως "κάθε μέρα εξετάζονται 50 περιπτώσεις και από τις 6 Ιουνίου συνεργεία θα επισκέπτονται όλες τις δομές για το άσυλο."

    Στις μεγάλες καθυστερήσεις στην φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων στάθηκε ο κ. Μουζάλας, λέγοντας πως ως τα τέλη Ιουνίου θα έχουν διαμορφωθεί 800 θέσεις για να τους υποδεχτούν.

    "Πρέπει να είμαστε λογικοί στο τι ταχύτητες μπορούμε να αναπτύξουμε", σχολίασε ο κ. Μουζάλας, δηλώνοντας ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές με τους ρυθμούς που προχωρούν τα ζητήματα στο προσφυγικό θέμα, προσθέτοντας πως μέχρι πέρσι η Ελλάδα δεν είχε καθόλου δομές και ξαφνικά μέσα σε δυόμιση μήνες έπρεπε να διαχειριστεί 55.000-60.000 πρόσφυγες, όταν έκλεισαν τα σύνορα.

    Προαπαιτούμενο για αίσια έκβαση του προσφυγικού αποτελεί η επιτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, υποστήριξε ο κ. Μουζάλας. "Εμείς κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε, το ίδιο μένει στην ΕΕ και την Τουρκία". Εκτίμησε πως η παρουσία του ΝΑΤΟ δεν μείωσε τις ροές, αλλά αυτό έγινε λόγω της συμφωνίας.

    Τέλος, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε πως "ο Δυτικός κόσμος πρέπει να αποκτήσει μια πολιτική απέναντι στη μετανάστευση", γιατί η μετανάστευση θα συνεχιστεί για χρόνια, εξαιτίας των πολέμων, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής.

    [02] Στη Βουλγαρία ο Ν. Κοτζιάς για τη σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας

    Στη Βουλγαρία μεταβαίνειο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας στο πλαίσιο της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Αρχικά,ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στο Πράβετς όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, και αύριοθα βρίσκεται στη Σόφια, όπου θα συμμετάσχει, εκπροσωπώντας την χώρα μας, στην Σύνοδο Κορυφής, των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Διαβαλκανικής.

    H Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Southeastern Europe Cooperation Process - SEECP) δημιουργήθηκε το 1996, με ελληνική και βουλγαρική πρωτοβουλία και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, το 1997. Στο σχήμα συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Βοσνία & Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, η Σλοβενία και το Κόσοβο. Θεμελιώδεις στόχοι της SEECP αποτελούν η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και η δημιουργία μιας ζώνης ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας, με απώτερο στόχο την πλήρη ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλης της περιοχής.

    Στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο αντίκτυπος αυτών στην περιφερειακή συνεργασία. Θα διερευνηθούν, επίσης, τρόποι ενίσχυσης της Διαβαλκανικής Συνεργασίας επ' ευκαιρία της επετείου των είκοσι ετών από την υλοποίηση της πρωτοβουλίας SEECP.

    Ειδικότερα με την ευκαιρία της επετείου ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να τονίσει τη σημασία του δημοκρατικού ευρωπαϊκού προσανατολισμού όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και θα υπογραμμίσει την προστιθέμενη αξία των σχέσεων καλής γειτονίας και της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.

    Με δεδομένο ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Διαβαλκανικής δίνοντας έμφαση στη δημιουργία δικτύων, έργων υποδομών και επιχειρηματικών συνεργασιών ο κ. Κοτζιάς θα αναφερθεί, στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης ενεργειακών υποδομών, όπως ο αγωγός ΤΑΡ και ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου IGB που προωθούν την περιφερειακή ανάπτυξη και ενισχύουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

    [03] Το προσφυγικό και τα θέματα της οικονομίας στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ-Μητσοτάκη

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε τη Δευτέραστο Λουξεμβούργο με την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ.

    Η συνάντηση κράτησε περίπου μισή ώρα, σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν το προσφυγικό και θέματα της οικονομίας.

    Σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ, εξηγήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη η ανάγκη ενός άλλου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής καθώς και η επίσπευση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν πνοή στην ελληνική οικονομία.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει ρυθμούς ανάπτυξης 4%.

    Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης δαπανών και φόρων.

    Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης, τονίζουν οι ίδιες πηγές , αναφέρθηκε «στην προβληματική τακτική της κυβέρνησης που διόγκωσε το πρόβλημα», στάθηκε στην ανάγκη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να είναι μακράς πνοής έτσι ώστε οι ροές να παραμείνουν περιορισμένες και επισήμανε πως την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας, πχ στο Ελληνικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Άρθρο του Κυρ. Μητσοτάκη στην «Huffington Post»

    [04] ΝΔ: Άμεση σύγκληση της Ολομέλειας για την κατάργηση της διάταξης για τις offshore

    Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να νομοθετήσει την κατάργηση της διάταξης για τις offshore, πριν από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, ζητεί η Νέα Δημοκρατία.

    Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, ζητεί παράλληλα από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στον καταλογισμό των ευθυνών για τον εμπνευστή και τον συντάκτη της απαράδεκτης, όπως λέει, αυτής ρύθμισης, καθώς και να «αποκαλύψει τα υποκρυπτόμενα συμφέροντα που επέβαλαν τη νομοθέτησή της».

    Ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει πως η Νέα Δημοκρατία σε κάθε περίπτωση θα καταργήσει αυτή τη διάταξη κάνοντας λόγο για μεγάλο πολιτικό, νομικό και ηθικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι offshore ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλο πολιτικό, νομικό και ηθικό θέμα, η κοινωνία και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης το καταδικάζουν με ένταση, το θέμα είναι μείζον, δεν τελειώνει, δεν ξεπλένεται με ένα πρωτοσέλιδο» τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος.

    [05] ΥΠΟΙΚ: Καμία παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

    Το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει στους φορολογούμενους, ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το έτος 2015, είναι η Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016. Επισημαίνει δε, ότι ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου (αν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό) είναι η 29η Ιουλίου 2016.

    Από το υπουργείο Οικονομικών, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, δόθηκε ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα, για την υποβολή των δηλώσεων και την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των λογιστών - φοροτεχνών. «Δεν επιθυμούμε όμως να επαναληφθούν τα προβλήματα του 2015 με τις συνεχείς παρατάσεις, για πολλούς μήνες. Για το 2016 ο προγραμματισμός είναι, παράταση να δοθεί μόνο αν υπάρξουν έκτακτα προβλήματα (π.χ. καθυστερήσεις στο TAXIS) και για συγκεκριμένες ημέρες» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη ανακοίνωση.

    Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους πολίτες, τους λογιστές - φοροτέχνες, το ΟΕΕ και όλους τους σχετικούς φορείς, να συμβάλουν ώστε να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία έγκαιρα και χωρίς την λογική της «τελευταίας στιγμής», που μπορεί να οδηγήσει σε ταλαιπωρίες και υπερφόρτωση του συστήματος.

    Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

    1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

    2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

    3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

    4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

    [06] Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί ανέμεναν

    Η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν πολλοί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την προοπτική τής χώρας.Τώρα αισθάνομαι πιο αισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας από ό,τι προηγουμένως, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μιλώνταςσε συνέδριο του υπουργείο Οικονομικών για την βιωσιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της Γερμανίας, αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

    Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι οι κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν αντιδημοφιλείς δημοσιονομικές αποφάσεις, δήλωσε ωστόσο πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος για την σταθερότητα του προϋπολογισμού.

    Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Βρετανοί «θα λάβουν στο τέλος λογική» απόφαση, ενώ σε ό,τι αφορά την νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ επανέλαβε την άποψη ότι δεν είναι επωφελής για τη Γερμανία και υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να είναι ανοιχτοί στον δημόσιο διάλογο.

    [07] Η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών

    Η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, με συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους της. Ποιες προοπτικές όμως ανοίγονται για την ελληνική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και κατ' επέκταση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους;Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, οι οποίες καλούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας όσο και στο κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, καταθέτουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την άποψή τους.

    Δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οι τράπεζες, που επιστρέφουν στην κερδοφορία, είναι πλέον έτοιμες να συμβάλλουν στην αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την πελατειακή τους βάση, δίνοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς,Σταύρος Λεκκάκοςυπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ήρθε σε μία κρίσιμη για τη χώρα μας στιγμή. Πεποίθησή μας είναι ότι η σταθεροποίηση του διεθνούς οικονομικού κλίματος, παράλληλα με τις χαμηλές τιμές ενέργειας και τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας (ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ) συνιστούν ευκαιρία και ανάσα για την ελληνική οικονομία, ώστε να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να μπορέσει να ανακάμψει σταδιακά μετά την πολυετή ύφεση».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας,Λεωνίδας Φραγκιαδάκηςεπισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «μετά από 7 έτη ύφεσης, η οικονομία μας βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο όπου πρέπει να στρατευτούν όλες οι δυνάμεις, παραγωγικές, χρηματοδοτικές και θεσμικές, ώστε η καθεμία από την πλευρά της να υποστηρίξει και να υλοποιήσει αναπτυξιακές δράσεις», υπογραμμίζοντας, ότι «η ανάπτυξη δεν θα έρθει από μόνη της, σαν αυτόματο αντανακλαστικό στη βούληση όλων για τον τερματισμό της ύφεσης».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank,Φωκίων Καραβίαςαναφέρει ότι «η συμφωνία στο Eurogroup αίρει ένα σοβαρό παράγοντα αβεβαιότητας για τις προοπτικές της χώρας και ανοίγει το δρόμο για μια σειρά θετικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα στην ελληνική οικονομία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η ανάκτηση της βαθιά κλονισμένης εμπιστοσύνης απαιτεί πειθαρχία και προσήλωση στους στόχους».

    [08] Το ευρώ σημειώνει οριακή πτώση 0,04% στα 1,1132 δολάρια

    Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,04% και διαμορφώνεται στα 1,1132 δολάρια.

    Το ευρώ βρίσκεται στα 123,810 γεν, στο 0,7609 με τη στερλίνα και στο 1,1043 με το ελβετικό φράγκο.

    Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,07% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 111,223 γεν.

    Το δολάριο βρίσκεται στο 1,4631 με τη στερλίνα και στο 0,9919 με το ελβετικό φράγκο.

    [09] Τα λείψανα του Αγ. Βαλεντίνου στη Λέσβο, πόλος έλξης για νέα ζευγάρια από όλο τον κόσμο

    Τα λείψανα του παγκόσμιου Αγίου των ερωτευμένων, του Αγίου Βαλεντίνου, που φυλάσσονται στην Καθολική Εκκλησία της Μυτιλήνης φαίνεται πως αποτελούν πόλο έλξης ερωτευμένων από όλο τον κόσμο, που αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους στο νησί.

    Γάμοι στην καθολική εκκλησία είχαν να πραγματοποιηθούν πάρα πολλά χρόνια. Ελλείψει τοπικής καθολικής Κοινότητας αλλά και δεδομένης της ερήμωσης του ναού της Μυτιλήνης, η «Φραγκοκλησιά» της πόλης είχε ξεχαστεί. Η ανακαίνιση όμως του ναού - μνημείου, η αποκάλυψη της φύλαξης λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στον ναό, αλλά προπάντων η επαναδημιουργία μιας μικρής πλην όμως πολύ δραστήριας κοινότητας καθολικών φαίνεται πως προσέθεσαν, πέρα της ψηφίδας πολυπολιτισμικότητας, και μια αναπτυξιακή τουριστική προοπτική. Αυτή του γαμήλιου τουρισμού αφού νέα ζευγάρια από όλο τον κόσμο ενθαρρύνονται να πραγματοποιήσουν τους γάμους τους στη Μυτιλήνη.

    Ο Marek Gitrowski και η Fiona Jeganaphan διακεκριμένη βιοχημικός, ερευνήτρια για τον καρκίνο, αποφάσισαν να παντρευτούν στο νησί, δηλώνοντας λάτρεις του. Όπως είπαν, το προσφυγικό πρόβλημα και η αρνητική προβολή δεν επηρέασαν καθόλου την απόφαση τους. Μάλιστα η κ. Fiona Jeganaphan δήλωσε χαρακτηριστικά πως «μετά από τόση πίεση που έχει δεχθεί το νησί με το προσφυγικό είναι θετικό το ότι γιορτάζουμε εδώ ένα χαρούμενο γεγονός όπως είναι ο γάμος μας».Το ζευγάρι ζει μόνιμα και εργάζεται στην Αγγλία. Έχουν όμως συγγενείς και φίλους στις τέσσερις πλευρές του πλανήτη.

    [10] Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ προσφύγων στη Ν. Καβάλα Κιλκίς, επεισόδιο με έναν τραυματία στους Ευζώνους

    Αιματηρή συμπλοκή, κατά την οποία τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, σημειώθηκε χθες το βράδυ στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, ενώ, ένα ακόμη αιματηρό επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών καταγράφηκε κοντά σε ξενοδοχείο των Ευζώνων, όπου στήθηκε πρόχειρος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών, με απολογισμό έναν τραυματία.

    Στο κεντρο της Νέας Καβάλας, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, περίπου δέκα Ιρακινοί επιτέθηκαν με διάφορα αντικείμενα σε Σύρους, λόγω μεταξύ τους διαφορών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά τη συμπλοκή που ακολούθησε, τραυματίστηκαν τέσσερις Σύροι πρόσφυγες, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς.

    Δύο εκ των τραυματιών, ένας 17χρονος κι ένας 18χρονος, αποχώρησαν μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ οι άλλοι δύο νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Πρόκειται για έναν 20χρονο που φέρει τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο στους γλουτούς κι έναν 35χρονο που τραυματίστηκε -κι αυτός από αιχμηρό αντικείμενο- στην κοιλιά και υποβλήθηκε σε χειρουργείο.

    Μία ώρα νωρίτερα, είχε σημειωθεί αιματηρό επεισόδιο κοντά στο ξενοδοχείο «Χαρά» στους Ευζώνους Κιλκίς, κατά το οποίο 29χρονος Πακιστανός δέχθηκε πυροβολισμό από άγνωστο συμπατριώτη του, ύστερα από μεταξύ τους καβγά για οικονομικές διαφορές. Το θύμα μεταφέρθηκε με τραύμα στην ωμοπλάτη στο νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

    [11] Στο τελευταίο στάδιο η επιχείρηση απελευθέρωσης της Φαλούτζα από τους τζιχαντιστές, στο Ιράκ

    Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ, βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της κατάληψης της πόλης Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους από το 2014.Η εξέλιξη αυτή, θα δώσει μια ανάσα ανακούφισης στην κυβέρνηση της Βαγδάτης.

    Η τελευταία φάση της επίθεσης ενεργοποιήθηκε χθες από τις ιρακινές δυνάμεις, με αντικειμενικό σκοπό την απελυθέρωση της Φαλούτζα, αλλά και των γύρω περιοχών από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

    Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και παραστρατιωτικές δυνάμεις σιιτών και σουνιτών, που συνεχίζουν την προώθησή τους προς την πόλη, ενώ αεροπορική κάλυψη παρέχουν αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας -υπό τις ΗΠΑ- που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

    Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν επίσης και αεροσκάφη της νεοσύστατης ιρακινής αεροπορίας.

    Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προβάλλουν αδύναμη αντίσταση στην προέλαση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σκοτωθεί από τα προπαρασκευαστικά πυρά, τα οποία προηγήθηκαν των χερσαίων επιχειρήσεων.

    Οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν ελεύθερους σκοπευτές, παγιδεύσεις δρόμων με εκρηκτικά, αλλά κι επιθέσεις αυτοκτονίας, προκειμένου να εμποδίσουν την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων.

    Οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν ελέγχουν (ακόμη) το κέντρο της πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ στα δυτικά της Βαγδάτης.

    [12] Η Βαρσοβία ξεκινά εκ νέου τη διαδικασία έκδοσης του Ρομάν Πολάνσκι στις ΗΠΑ

    Η Πολωνία θα ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία για την έκδοση στις ΗΠΑ του γαλλο-πολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι όπου διώκεται για τον βιασμό μιας ανήλικης το 1977, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγνιου Ζιόμπρo.

    Ο υπουργός της πολωνικής υπερσυντηρητικής κυβέρνησης του PiS, που είναι και γενικός εισαγγελέας, και του οποίου οι αρμοδιότητες διευρύνθηκαν πρόσφατα, δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου "απόφαση του δικαστηρίου της Κρακοβίας να μην εκδώσει τον Πολάνσκι στις ΗΠΑ, ενώ κατηγορείται για ωμό έγκλημα σε βάρος ενός παιδιού, τον βιασμό ενός παιδιού", δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία.

    "Δεν μας εκπλήσσει αυτό", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους δικηγόρους του Ρομάν Πολάνσκι, ο Γέρζι Στασόβιτς. "Το περιμέναμε. Ο Ζμπίγνιου Ζιόμπρo είχε ανακοίνωσε στο παρελθόν ότι θα το έκανε. Επί του παρόντος, δεν μπορούμε να προβούμε σε σχόλιο γιατί δεν ξέρουμε αν το έχει κάνει ή θα το κάνει", δήλωσε ο δικηγόρος.

    Το δικαστήριο της Κρακοβίας αποφάσισε στις 30 Οκτωβρίου να αρνηθεί να εκδοθεί ο Ρομάν Πολάνσκι και η εισαγγελία της ίδιας πόλης απέφυγε στα τέλη Νοεμβρίου να προσφύγει κατά της απόφασης.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί είτε να επιβεβαιώσει την απόφαση είτε να την ακυρώσει εν μέρει ή πλήρως και να παραπέμψει την υπόθεση σε δικαστήριο.

    Το 1977 στην Καλιφόρνια, ο τότε 43χρονος Ρομάν Πολάνσκι είχε διωχθεί ποινικά για τον βιασμό της 13χρονης Σαμάνθα Γκάιμερ.

    [13] Δ. Μάρδας: Και από τη σκόνη που αφήνει πίσω η επίσκεψη Πούτιν, υπάρχει όφελος για την Ελλάδα

    Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζει την πρόσφατη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, υπογραμμίζοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος με την παρουσία του στην Αθήνα επαύξησε και επικύρωσε σειρά επιχειρηματικών και επενδυτικών συμφωνιών, οι οποίες δρομολογήθηκαν από τις μικτές διυπουργικές επιτροπές των δύο χωρών τούς τελευταίους μήνες.

    «Και από τη σκόνη που αφήνει πίσω η επίσκεψη Πούτιν, υπάρχει όφελος για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» ο κ. Μάρδας και πρόσθεσε ότι από το γεγονός και μόνο ότι οκτώ συναρμόδιοι υπουργοί συνόδευσαν τον Ρώσο Πρόεδρο στην Ελλάδα για να υπογράψουν τις παραπάνω συμφωνίες, υπάρχει όφελος για τη χώρα.

    Εξάλλου, στο ερώτημα αν είναι εφικτό να απλουστευθούν περισσότερο οι διαδικασίες στο ζήτημα της έκδοσης βίζας για τους Ρώσους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα, ο κ. Μάρδας έκανε γνωστό ότι συνεχίζεται η αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και οι αποσπάσεις αστυνομικών στην ελληνική πρεσβεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, αλλά υπενθύμισε ότι οι διαδικασίες έκδοσης είναι δεδομένες για όλα τα κράτη ? μέλη της ΕΕ που ανήκουν στη συνθήκη Σένγκεν.

    «Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις δυνατότητες τις οποίες είχε το προξενείο μας πέρσι με σκοπό την έκδοση βίζας» τόνισε ο κ. Μάρδας, υπογράμμισε ότι η όποια διαδικασία απλούστευσης στην έκδοση βίζας πρέπει να συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ και επισήμανε ότι οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα παρουσιάζουν ήδη αύξηση συγκριτικά με πέρσι.

    Στο ερώτημα αν οι εικόνες από την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα αποτρέπουν τους επενδυτές, ο κ. Μάρδας είπε ότι στη διάρκεια των 100 και πλέον συναντήσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, το προσφυγικό ζήτημα τους απασχόλησε ελάχιστα. «Η αίσθηση ότι υπήρχε μια υπερβολή εκ μέρους του Τύπου, του εθνικού και του διεθνούς, είναι διάχυτη σε όλους τους επενδυτές» σχολίασε και ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία, παραμένει πολύ μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων, η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα προβλήθηκε πολύ περισσότερο.

    [14] Ανταλλαγή "πυρών" κυβέρνησης-ΝΔ

    Κυβερνητικοί κύκλοι επαναφέρουν τα ερωτήματα που έθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, "γιατί φαίνεται", όπως σημειώνουν, "ότι οι επικοινωνιακοί «πύραυλοι» της Νέας Δημοκρατίας, είτε δεν ξέρουν να διαβάζουν, είτε έχουν χάσει κάθε ίχνος πολιτικής σοβαρότητας."

    Συγκεκριμένα αναφέρουν δήλωση της κ. Γεροβασίλη σύμφωνα με την οποία "ακούσαμε σήμεραότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να προωθήσει ένα «νέο πλαίσιο συμφωνίας με τους εταίρους» το οποίο θα προβλέπει «χαμηλότερα πλεονάσματα έναντι μεταρρυθμίσεων».

    Μάλλον έχει έρθει η ώρα να εξηγήσει για τι είδους μεταρρυθμίσεις μιλάει:

    Αναφέρεται σε περικοπές δαπανών από μισθούς και συντάξεις;

    Αναφέρεται σε απολύσεις από το δημόσιο; (Για τις οποίες είχε δεσμευτεί άλλωστε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης;)

    Αναφέρεται σε απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση της προστασίας στην εργασία;

    Αναφέρεται σε κατάργηση των «αντιαναπτυξιακών» και «ταξικά μεροληπτικών» μέτρων της κυβέρνησης, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 2 εκατ. ανασφάλιστους, η κάρτα σίτισης για τους άπορους και η προστασία των δανείων που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία;

    "Ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, όλα αυτά αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι για πολύ καιρό ακόμα στην αντιπολίτευση" καταλήγει στην δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη.

    Απάντηση της ΝΔ στην Ο. Γεροβασίλη: Ούτε λέξη για την υπόθεση των «offshore ΣΥΡΙΖΑ»

    «Για την ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση των "offshore ΣΥΡΙΖΑ" η συνήθως λαλίστατη εκπρόσωπος του κ. Τσίπρα συνεχίζει να μην λέει λέξη», απαντά η ΝΔ σε δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη.

    Η Συγγρού σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας «άφωνος στα πιεστικά ερωτήματα της κοινωνίας και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης», αρνείται να απαντήσει σε τρία απλά ερωτήματα:

    «Γιατί νομοθέτησε την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση που επιτρέπει σε υπουργούς και βουλευτές να συμμετέχουν σε εταιρείες offshore; Γιατί το έκανε με αυτόν το δόλιο τρόπο κρύβοντάς την μέσα σε 7.500 σελίδες; Για χάριν ποιών το έκανε;».

    Η ΝΔ προσθέτει πως ήδη οι Έλληνες πολίτες στηρίζουν κάθε μέρα περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη μεταρρυθμιστική του πρόταση, «τη μόνη που μπορεί να φέρει δίκαιη ανάπτυξη και δουλειές, τη μόνη που εγγυάται την οριστική έξοδο του τόπου από την κρίση».

    [15] Γ. Σταθάκης: Το ΕΚΑΣ θα καλυφθεί από την εθνική σύνταξη

    Το ΕΚΑΣ θα καλυφθεί από την Εθνική Σύνταξη, τόνισε ουπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

    «Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά και θα αντικατασταθεί από την Εθνική Σύνταξη και θα βγάζει άθροισμα μεγαλύτερο από σήμερα» είπε ο κ.Σταθάκης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε πως «ένας συνταξιούχος θα λαμβάνει την εθνική σύνταξη, που σήμερα υπολογίζεται στα 385 ευρώ μηνιαίως, και την όποια σύνταξή του».

    Στην περίπτωση που η σύνταξη πέφτει κάτω από το Ελάχιστο Εγγυημένον Εισόδημα, είπε ότι θα καλύπτεται η διαφορά.

    Σημείωσε ότι, αύριο - μεθαύριο, θα γίνουν οι βελτιώσεις για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα και να εκταμιευθεί η δόση, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς.

    Για το θέμα των «κόκκινων» δανείωνμε την εγγύηση του Δημοσίου, υπογράμμισε ότι θα δοθεί λύση που δεν θα προκαλεί δημοσιονομικό κόστος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, στο πλαίσιο της λύσης, θα προβλέπεται η εξαίρεση των δανείων που προκαλούν δημοσιονομικό κόστος.

    [16] ESM: Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου η εκταμίευση της πρώτης δόσης

    Σε μεγαλύτερη ανάλυση των αποφάσεων του Eurogroup της 25ης Μαΐου για το ελληνικό χρέος προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), με ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.

    Αναφορικά με τη δόση των 10,3 δισ. ευρώ, ο ESM σημειώνει ότι η εκταμίευσή της θα γίνει «σε αρκετές εκταμιεύσεις», η πρώτη από τις οποίες, ύψους 7,5 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει στο δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου, εφόσον η Ελλάδα ικανοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα. Για την εκταμίευση της δόσης θα χρειασθεί, επίσης, η έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων.

    Αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο ESM σημειώνει ότι θα εφαρμοσθούν έως το τέλος του προγράμματος το 2018. Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, η εξομάλυνση του προφίλ των δανείων που πήρε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται σε 130,9 δισ. ευρώ, μπορεί να γίνει με την επιμήκυνση συγκεκριμένων δόσεών τους εντός της προβλεπόμενης ανώτατης σταθμισμένης μέσης διάρκειας των 32,5 ετών. Παράλληλα, ο EFSF/ESM «εργάζεται με διάφορους τρόπους για να βελτιστοποιήσει τη διάρθρωση του ανεξόφλητου χρέους, σύμφωνα με τα διαφορετικά προφίλ των δανείων που έχουν πάρει οι χώρες (από τα δύο αυτά ταμεία)».

    Με αυτούς τους τρόπους θα μπορέσει ο EFSF/ESM να μειώσει τον κίνδυνο του επιτοκίου για την Ελλάδα (να κλειδώσει χαμηλά επιτόκια με πιο μακροπρόθεσμα δάνεια), χωρίς να αυξήσει το κόστος για άλλες χώρες - μέλη που πήραν δάνεια από το EFSF/ESM. Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνεται, τα δύο ταμεία βοήθειας θα συνεχίσουν τη στρατηγική διαφοροποιημένης χρηματοδότησής τους με την έκδοση ομολόγων αναφοράς σε όλα τα τμήματα της καμπύλης τους.

    Εάν χρειασθεί, θα εξετασθούν περαιτέρω μέτρα ανασχεδιασμού του ελληνικού χρέους, μεταξύ των οποίων η επιμήκυνση του ισχύοντος σταθμικού μέσου όρου των δανείων (32,5 ετών), ο ανασχεδιασμός του σχεδίου αποπληρωμών του EFSF, η θέσπιση πλαφόν και η μετάθεση πληρωμής τόκων.

    Μακροπρόθεσμα, θα υπάρχει ένας μηχανισμός λήψης μέτρων για το χρέος (σ.σ.: ο κόφτης, όπως τον αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος), ο οποίος θα ενεργοποιηθεί μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο μηχανισμός αυτός θα προβλέπει μέτρα, όπως περαιτέρω ανασχεδιασμό των δανείων του EFSF και πλαφόν καθώς και μετάθεση των πληρωμών τόκων.

    Η βιωσιμότητα του χρέους θα στηρίζεται στο πλαφόν 15% του ελληνικού ΑΕΠ των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεσοπρόθεσμα και 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια. «Αυτό θα φέρει το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ σε μία σταθερά πτωτική πορεία και θα διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αναφέρει ο ESM.

    [17] Πάνω από ένας στους πέντε χρήστες «έξυπνου» κινητού μπλοκάρει τις online διαφημίσεις

    Όλο και περισσότεροι χρήστες «έξυπνων» κινητών στον κόσμο - περισσότεροι πλέον από ένας στους πέντε- χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό, το οποίο μπλοκάρει στις συσκευές τους την εμφάνιση των online διαφημίσεων, τόσο αυτών που φορτώνονται από τις ιστοσελίδες του διαδικτύου, όσο και εκείνων που φορτώνονται από τις διάφορες εφαρμογές (apps). Το γεγονός αυτό ανησυχεί εταιρείες, όπως η Google και το Facebook, που βγάζουν τα περισσότερα χρήματά τους ακριβώς από τέτοιες διαφημίσεις.

    Νέα στοιχεία από τις εταιρείες ερευνών PageFair και Priori Data, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», δείχνουν ότι σχεδόν 420 εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς (περίπου το 22% των συνολικά 1,9 δισεκατομμυρίων χρηστών smartphones) ενεργοποιούν το μπλοκάρισμα των διαφημίσεων, όταν πλοηγούνται στο διαδίκτυο από το κινητό τους. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μια αύξηση 90% σε ετήσια βάση, δηλαδή υπήρξε φέτος σχεδόν διπλασιασμός σε σχέση με το 2015.

    Το ζήτημα έχει διχάσει τον ψηφιακό κόσμο. Οι υποστηρικτές θεωρούν ότι οι χρήστες έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο που επιθυμούν, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να «φορτώνονται»και τις -όχι σπάνια ενοχλητικές- διαφημίσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 May 2016 - 8:32:30 UTC