Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Έφυγε» ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος
  • [02] Συνεδριάζει το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Αύριο και μεθαύριο συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  • [04] Συνάντηση Σπίρτζη- Σόκολοφ στο Σότσι
  • [05] Συνάντηση Ευ. Τσακαλώτου με τον αντιπρόεδρο του IFC, Δ. Τσιτσιράγκο
  • [06] Δεν θα ισχύσουν την ερχόμενη χρονιά οι όποιες αλλαγές στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τον Αν.Λιάκο
  • [07] Γιούνκερ: Ο Ερντογάν θα πρέπει να το σκεφτεί δύο φορές πριν αθετήσει τη συμφωνία με την ΕΕ
  • [08] Ελλάδα και Βουλγαρία, άγκυρα σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη, τόνισαν οι Ν. Κοτζιάς και Μπ. Μπορίσοφ
  • [09] Ο Ν. Παππάς στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ για τα Οπτικοακουστικά Ζητήματα
  • [10] Μείωση 15% από την 1η Ιουλίου σε συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ
  • [11] Super League: Απειλούν με αποχή από το νέο πρωτάθλημα οι «11»

  • [01] «Έφυγε» ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος

    Απεβίωσε τοπρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.Όπως έγινε γνωστό, τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο των Αθηνών.

    Ο Γιώργος Παναγιωτοκόπουλος εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1974 , ενώ από το 1982 μέχρι το 1996 ήταν γραμματέας της επιτροπής κινητοποιήσεων.Από το 1984 μέχρι 2005 διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, και το 2003 μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου.

    Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2013εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και στη συνέχεια μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, διαφωνώντας με τις τότε επιλογές της ηγεσίας του κόμματος αποχώρησε.

    Συλλυπητήρια του προέδρου της Βουλής για το θάνατο του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου

    Τη βαθύτατη λύπη του για τον θάνατο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης.

    Η δήλωση του προέδρου της Βουλής έχει ως εξής:

    «Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, ενός ιστορικού πολιτικού στελέχους που αγωνίστηκε με συνέπεια για τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο, ενός ανθρώπου που διακρίθηκε για την ακεραιότητα και την αφοσίωσή του σε ιδέες και αρχές.

    Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους φίλους και τους συναγωνιστές του».

    [02] Συνεδριάζει το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

    Το σκηνικό που διαμορφώνεται μετά και το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος και τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, αναμένεται να συζητήσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδριάζει στις 5.30 το απόγευμα.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να γίνει συζήτηση και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται το αμέσως επόμενο διάστημα και που στο επίκεντρό τους θα έχουν την αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική. Στην Πολιτική Γραμματεία αναμένεται επίσης να γίνει συζήτηση και για το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου.

    [03] Αύριο και μεθαύριο συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    Αύριο Τετάρτη 1η Ιουνίου και την Πέμπτη 2 Ιουνίου θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως έκανε γνωστό απόψε ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης.

    Επίσης, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί αργά απόψε ή αύριο το πρωί και θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, ενώ την Παρασκευή 3 Ιουνίου αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής επελέγησαν, με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, οι τρεις αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ, Διονύσιος Λασκαράτος, Ηλίας Νικολόπουλος και Θανάσης Παπαϊωάννου, καθώς και τα 24 μέλη του.

    Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ο στόχος είναι να πληρωθούν, εντός του Ιουνίου, οι κενές θέσεις και των υπόλοιπων ανεξάρτητων Αρχών.

    [04] Συνάντηση Σπίρτζη- Σόκολοφ στο Σότσι

    Συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σόκολοφ θα έχει ο υπουργός υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για το Σότσι της Ρωσίας για να λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Μεταφορών των χωρών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης είναι συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, καθώς και συζήτηση του θέματος της διασυνδεσιμότητας μεταξύ των μεταφορών και του τουρισμού στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

    Παράλληλα, συνεχίζονται οι επαφές της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με ενδιαφερόμενους επενδυτές, αφού μετά την χθεσινή συνάντηση με εννεαμελή αντιπροσωπεία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων επίκειται και συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη από τους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους.

    Για πρώτη φορά, όπως αναφέρουν στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επίσημα στελέχη των Ρωσικών Σιδηροδρόμων συναντήθηκαν με τη διοίκηση της εταιρίας, τον διευθύνοντα σύμβουλο Φίλιππο Τσαλίδη και τον πρόεδρο Παναγιώτη Θεοχάρη προκειμένου να ενημερωθούν για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας και την πορεία της για το 2015.

    Επισημαίνεται, πως η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας και των προοπτικών συνεργασίας που ανοίγονται στους τομείς των μεταφορών.

    [05] Συνάντηση Ευ. Τσακαλώτου με τον αντιπρόεδρο του IFC, Δ. Τσιτσιράγκο

    Οι δραστηριότητες και τα μελλοντικά σχέδια στην Ελλάδα του επενδυτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, του IFC, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού, Δημήτρη Τσιτσιράγκο.

    Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και τη συμφωνία για το χρέος, ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον IFC για την παρουσία του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για τον ρόλο του ως εγγυητή πιο μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων και ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα.

    [06] Δεν θα ισχύσουν την ερχόμενη χρονιά οι όποιες αλλαγές στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τον Αν.Λιάκο

    Δεν θα ισχύσουν από του χρόνου, όποιες από τις προτάσεις της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου εφαρμοστούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Λιάκο.

    Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εκπροσώπων της Επιτροπής προς δημοσιογράφους, ο κ. Λιάκος ανέλυσε το τρίπτυχο της πρότασης, το οποίο συνίσταται στην αναμόρφωση του λυκείου, την εισαγωγή συντελεστή βαρύτητας όσον αφορά στις προτεραιότητες για την επιλογή σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την κινητικότητα μεταξύ πανεπιστημίων.

    Αναλυτικότερα, για το "αναμορφωμένο λύκειο", ο κ. Λιάκος ανέφερε ότι προβλέπει ένα πρόγραμμα που θα καθορίζεται από κάθε μαθητή με βάση την κλίση του, κάτι που, όπως είπε, θα επιτρέπει πολλές δυνατότητες επιλογών μαθημάτων. Κομβικό σημείο θα είναι οι αξιόπιστες ενδοσχολικές εξετάσεις, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις πανελλαδικές. Με τις εξετάσεις αυτές, οι μαθητές θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις και σε πανεπιστήμια εξωτερικού. Με τον τρόπο αυτό εξετάσεων και αξιολόγησης, τα πανεπιστήμια θα έχουν λογο να συγκροτούν τα κριτήρια τους για τους υποψήφιους. "Ο μαθητής έτσι θα γλιτώνει δυο χρόνια λυκείου που τώρα καταστρέφονται", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάκος. Ωστόσο, το πώς θα εξασφαλίζεται η αξιοπιστία και το αδιάβλητο των ενδοσχολικών εξετάσεων πανελλαδικής εμβέλειας, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. "Αυτή η πρόταση αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό. Σε δεύτερη φάση θα δούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες και λύσεις", ανέφερε σχετικά ο κ. Λιάκος, "πάντως ο στόχος μας είναι η συγκρότηση ενός εθνικού πλαισίου γνώσης".

    Για τον συντελεστή βαρύτητας στον υπολογισμό των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βασικός στόχος είναι να πριμοδοτείται ο υποψήφιος που έχει μεγαλύτερη βεβαιότητα για το πού θέλει να περάσει. Τα συγκεκριμένα ποσοστά και η μετάφρασή τους σε μόρια θα διαμορφωθούν από το υπουργείο, σε περίπτωση που προχωρήσει η συγκεκριμένη αλλαγή.

    [07] Γιούνκερ: Ο Ερντογάν θα πρέπει να το σκεφτεί δύο φορές πριν αθετήσει τη συμφωνία με την ΕΕ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει "να το σκεφτεί δύο φορές" πριν αθετήσει τη συμφωνία που συνήψε με την ΕΕ για τους μετανάστες.

    "Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να το σκεφτεί δύο φορές πριν πει, όπως το λένε ορισμένοι από τους υπουργούς του, ότι η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί", δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια γεύματος που οργανώθηκε στο Παρίσι από την γαλλική Ένωση Προεδρικού Τύπου (Association de la presse pr?sidentielle, APP), την ένωση των δημοσιογράφων που είναι διαπιστευμένοι στην προεδρία της Δημοκρατίας.

    Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την ΕΕ ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα εμποδίσει την εφαρμογή της συμφωνίας για τους μετανάστες, αν δεν πραγματοποιηθεί καμιά πρόοδος σε ό,τι αφορά την εξαίρεση των συμπατριωτών του από την υποχρέωση να έχουν θεώρηση εισόδου στα διαβατήριά τους όταν επισκέπτονται τις χώρες της ΕΕ.

    Αν αθετήσει αυτή τη συμφωνία, συνέχισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους θα πρέπει "να δώσει εξηγήσεις στους νεαρούς Τούρκους, στους επιχειρηματίες, στους δημοσιογράφους και στους άλλους, γιατί είναι απομονωμένοι μόνο στο τουρκικό έδαφος", ενώ επισήμανε μια "υποχώρηση των φιλοδοξιών" της Τουρκίας έναντι της Ευρώπης τα δύο τελευταία χρόνια.

    [08] Ελλάδα και Βουλγαρία, άγκυρα σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη, τόνισαν οι Ν. Κοτζιάς και Μπ. Μπορίσοφ

    Πυκνώνουν στο επόμενο διάστημα οι επαφές Ελλάδας Βουλγαρίας, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την «εξαιρετικά καλή» συνάντηση που είχε στη Σόφια με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ συνοδευόμενος από τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ Ντάνιελ Μίτοφ.

    «Υπάρχουν πολλές συναντήσεις με τη βουλγαρική πλευρά που θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, μιας και Ελλάδα και Βουλγαρία, όπως συμφωνήσαμε με τον κ. Μπορίσοφ, αποτελούν άγκυρα σταθερότητας και ασφάλειας για τη ΝΑ Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο Independent Balkan News Agency, επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να οργανωθούν περισσότερες άτυπες συναντήσεις ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο κρατών. «Η πρώτη που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η συνάντηση των δύο κυβερνήσεων με τη συμμετοχή πολλών υπουργών, η δεύτερη είναι να επισκεφθεί ο Βούλγαρος πρωθυπουργός την Ελλάδα και η τρίτη είναι η επανάληψη της Διαβαλκανικής τον προσεχή Οκτώβριο», σημείωσε.

    Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι κατά τη συνάντηση, με τον κ. Μπορίσοφ, η οποία διήρκησε μία ώρα, συζητήθηκαν πολλά θέματα, όπως η «προετοιμασία της αυριανής Διαβαλκανικής Συνόδου Κορυφής, το περιεχόμενό της και ποιοι είναι οι βασικοί τομείς που θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας μέσω αυτής, όπως είναι τα οικονομικά, η εξωτερική πολιτική και ο ρόλος μας στην περιοχή, αλλά και για άλλα ζητήματα, όπως είναι ο πολιτισμός, η έρευνα, η συνεργασία των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων».

    Συζητήθηκαν επίσης, όπως προσέθεσε ο κ. Κοτζιάς, οι καθ' αυτό διμερείς σχέσεις όσον αφορά στην κοινή δράση και τα κοινά έργα που μπορούν να κάνουν οι δύο χώρες, μεγάλα έργα όπως είναι σιδηρόδρομος, αυτοκινητόδρομοι, και ενεργειακά, αλλά και μικρότερα έργα που αφορούν τις διασυνοριακές σχέσεις.

    Από τα θέματα συζήτησης δεν μπορούσε να λείπει και ο τουρισμός, «όπως ήταν φυσικό, καθώς είναι γνωστό πόσο λατρεύουν οι Βούλγαροι την Ελλάδα και πόσο συχνά έρχονται», όπως είπε ο κ. Κοτζιάς.

    [09] Ο Ν. Παππάς στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ για τα Οπτικοακουστικά Ζητήματα

    Στη σύσκεψη των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης EYCS (Παιδείας, Νεότητας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Οπτικοακουστικών Ζητημάτων), που διεξήχθη χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα Οπτικοακουστικά Ζητήματα.

    Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε θετική, ως βάση συζήτησης, την πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση της Οδηγίας Υπηρεσιών Οπτικοακουστικών Μέσων 2010/13/ΕΕ, ώστε τα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν τη διασυνοριακή κυκλοφορία του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού περιεχομένου, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή οπτικοακουστική παραγωγή, η οποία -παρότι παρουσιάζει ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη- δεν υποστηρίζεται από αντίστοιχα αποτελεσματικές πρακτικές διανομής.

    Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ολλανδικής Προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντική και η πρωτοβουλία για ενίσχυση του ρόλου των ρυθμιστικών φορέων» και πρόσθεσε: «Η εμπειρία μας στην Ελλάδα καταδεικνύει ότι τυχόν περιορισμένη εμβέλεια των ρυθμιστικών φορέων έχει ως επίπτωση το χαμηλό επίπεδο του παραγόμενου τηλεοπτικού προγράμματος που φτάνει στον τηλεθεατή».

    Ακόμη, τονίστηκαν οι σχετικές πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπως:

    α) Η υπογραφή σύμβασης της ΕΡΤ με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5 για δωρεάν ανταλλαγή προγράμματος και προώθηση των εγχώριων παραγωγών των δύο χωρών στο ελληνικό και το γαλλικό κοινό.

    β) Η σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων, μίας σύγχρονης πλατφόρμας για τη συγκέντρωση, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη φωτογραφικού και οπτικοακουστικού αρχειακού υλικού από το σύνολο των πολιτιστικών φορέων στην Ελλάδα.

    γ) Το Μητρώο On Line Media που θα λειτουργήσει ως μηχανισμός διαφάνειας για την κρατική διαφήμιση και αναβάθμισης του on line ενημερωτικού περιεχομένου.

    Στην ελληνική αποστολή συμμετείχε και ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.

    [10] Μείωση 15% από την 1η Ιουλίου σε συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ

    Σε μειώσεις κατά 15% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού τόσο για οικιακούς καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις εφόσον είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους θα προχωρήσει η ΔΕΗ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας σήμερα στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής. Όπως είπε, η σχετική εισήγηση προγραμματίζεται να συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης και αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα.

    Εξειδικεύοντας ως προς τον όρο συνεπείς πελάτες, ο κ.Παναγιωτάκης διευκρίνισε ότι πρόκειται για καταναλωτές που εξοφλούν τον τρέχοντα λογαριασμό τους και όσοι τηρούν τους διακανονισμούς, τους οποίους έχουν συνάψει με την επιχείρηση.

    "Πιστεύουμε", δήλωσε ο κ.Παναγιωτάκης προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, "ότι αυτό θα αποτελέσει κίνητρο ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός και ο αριθμός εκείνων που προσέρχονται σε διακανονισμούς με την ΔΕΗ".

    Πρόσθεσε ότι θα εισηγηθεί το μέτρο την προσεχή Τετάρτη στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, ώστε να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

    Η δήλωση Παναγιωτάκη επιβεβαιώνει τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι η ΔΕΗ προχωρά σε μια πιο «επιθετική» πολιτική υπέρ των καταναλωτών της μετά και την πολύ καλή ανταπόκριση που είχε το μέτρο της υπαγωγής σε ρύθμιση των ανεξόφλητων λογαριασμών.

    Η μείωση των τιμολογίων συνδέεται αφενός με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου που επικρατούν τους τελευταίους μήνες και αφετέρου με την πρόοδο των διακανονισμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που τέθηκε πέρυσι σε εφαρμογή, αλλά και με την εντονότερη δραστηριοποίηση των εναλλακτικών προμηθευτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη στα αποτελέσματα τριμήνου η ΔΕΗ επεσήμανε συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις ενώ μέχρι σήμερα έχουν διακανονισθεί οφειλές συνολικού ύψους άνω των 430 εκατ. ευρώ από 145.000 πελάτες.

    Στο ίδιο διάστημα η πτώση των τιμών των καυσίμων απέφερε όφελος για την επιχείρηση άνω των 150 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά διαμορφώθηκε στο 94,1%, (που σημαίνει ότι οι εναλλακτικοί προμηθευτές άγγιξαν το 6%), από 97,1% κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και τον Απρίλιο διολίσθησε περαιτέρω κάτω από το 92%. Στην κατεύθυνση μείωσης των τιμολογίων συμβάλλει και η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.

    Η ΔΕΗ εφαρμόζει ήδη πρόγραμμα επιστροφών 10% στα ανταγωνιστικές χρεώσεις για τις συνεπείς επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης ενώ στους συνεπείς Οικιακούς πελάτες του 2015 επιστρέφεται εφέτος το διπλάσιο του παγίου σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό τους.

    Στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής ο κ. Παναγιωτάκης διαβεβαίωσε ότι τόσο το φετινό καλοκαίρι όσο και μεσοπρόθεσμα, αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο ενεργειακός σχεδιασμός ώστε να επιλεγούν οι πιο κατάλληλες και χαμηλού κόστους λύσεις μεταξύ των εναλλακτικών που περιλαμβάνουν διασύνδεση των νησιών ή ενίσχυση / εκσυγχρονισμό της τοπικής παραγωγής δεδομένου ότι η Κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει περιορισμούς στη λειτουργία των παλαιών μονάδων, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

    [11] Super League: Απειλούν με αποχή από το νέο πρωτάθλημα οι «11»

    Έντεκα από τις ομάδες της Super League γνωστοποίησαν τα αιτήματά τους ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, απειλώντας με αποχή από το νέο πρωτάθλημα αν δεν ικανοποιηθούν.

    Οι συγκεκριμένες ΠΑΕ (εκτός των τεσσάρων «μεγάλων» και του Ηρακλή) ζητούν διαφορετική κατανομή των τηλεοπτικών εσόδων για να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι και βλέπουν θετικά την προοπτική να υπάρξει κεντρικός χορηγός στις φανέλες, με κριτήριο την καλύτερη οικονομικά πρόταση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 May 2016 - 14:32:29 UTC