Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βλ. Πούτιν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Είμαι φίλος της Ελλάδας
  • [02] Δ. Κουτσούμπας: Αποπροσανατολιστική η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος
  • [03] Δ. Αβραμόπουλος: Η ένταξη προσωπικού από τρίτες χώρες θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Ευρώπης
  • [04] Κατά 0,5% μειώθηκε το ΑΕΠ στην Ελλάδα το α' τρίμηνο του 2016
  • [05] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, στο δημοτικό θέατρο Πειραιά
  • [06] Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζει η θετική άποψη των Ευρωπαίων για την ΕΕ
  • [07] Ανοίγει ο δρόμος για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία
  • [08] Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από το 2014
  • [09] Ο Ομπάμα συνεχάρη την Κλίντον για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών
  • [10] «Στην επιφάνεια» δύο μεγάλα τεχνικά έργα, ένα αρχαίο κι ένα σύγχρονο, στον Πειραιά
  • [11] Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος «πάει» στην Άνδρο
  • [12] «Ο Φόβος είναι αμαρτία»: Βιβλίο με την αλληλογραφία της Οριάνα Φαλάτσι
  • [13] Αύξηση 1,2% των κινεζικών εξαγωγών, τον Μάιο
  • [14] Η Χ. Κλίντον κέρδισε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών

  • [01] Βλ. Πούτιν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Είμαι φίλος της Ελλάδας

    Τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ για τα ΜΜΕ, στη Μόσχα, με θέμα "Νέα εποχή στη δημοσιογραφία, αντίο στην εποχή της μετα-συμβατικότητας", οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στη Μόσχα.

    Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Πούτιν στο φόρουμ, ο Ρώσος Πρόεδρος είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ - ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλο, ο οποίος μετείχε σε πάνελ για θέματα "Λογοκρισίας και Ελευθεροτυπίας", υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι φίλος της Ελλάδας».

    Ο Μ. Ψύλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο Άγιον Ορος και από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν τόνισε με έμφαση τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις.

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τηνομιλία του, ανέφερε, ότι η δημοσιογραφία πρέπει να είναι αντικειμενική και να μην υπόκειται σε τυχόν κατασταλτική δράση, τονίζοντας, ότι «οι πληροφορίες δεν θα πρέπει να είναι στόχος κάθε άποψης και να μην υπόκεινται σε κατασταλτικές ενέργειες με σκοπό την προσαρμογή»

    Συνεχάρη το «Ρωσία Σήμερα»για την 75η επέτειο της λειτουργίας του, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι θα συνεχίσει, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια να προβάλλει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας, την ελκυστικότητα των επενδύσεων στη ρωσική οικονομία και να δίνει στο κοινό ένα ευρύτερο φάσμα απόψεων.

    Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ - ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος μιλώντας στο Φόρουμ αναφέρθηκε στο θέμα της λογοκρισίας στα ΜΜΕ και τόνισε ότι η λογοκρισία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο ."Το περιεχόμενο της λογοκρισίας συγκρούεται με την ιδέα της δημοκρατίας. Τα ΜΜΕ δεν είναι φυσικά στην πλειοψηφία τους ένας αμερόληπτος παρατηρητής αλλά ένα όπλο το οποίο οι πιο ισχυροί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για το δικό τους συμφέρον. Ο στόχος δεν μπορεί όμως να είναι η λογοκρισία τους αλλά η αντιμετώπιση των θεμάτων εκείνων που οδηγούν ίσως στην "ανάγκη" της λογοκρισίας".

    Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ - ΜΠΕ στάθηκε επίσης και στο φαινόμενο της αυτολογοκρισίας από την πλευρά των δημοσιογράφων .Ένα φαινόμενο που παρατηρείται συνήθως σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας στον κλάδο αλλά και λόγω του φόβου για τις ενδεχόμενες συνέπειες αν δημοσιευτεί κάποια πληροφορία. "Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερο ψέμα από εκείνο που βασίζεται στην επιμέρους και επιλεκτική χρήση της αλήθειας. Όταν κρατάς κάποιον στο σκοτάδι και ξαφνικά ανοίγεις ένα παράθυρο ίσως το μόνο πράγμα που θα πετύχεις είναι να τον τυφλώσεις", πρόσθεσε.

    [02] Δ. Κουτσούμπας: Αποπροσανατολιστική η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

    Το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος "είναι πρώτο θέμα στους τηλεοπτικούς δέκτες, το πρώτο θέμα για τον λαό είναι άλλο" επισήμανε ο γγτης ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή τουστην ΕΡΤ1, τονίζοντας στησυνέχεια ότι αν δεν αλλάξει τάξη στην εξουσία, αν δεν αλλάξει αυτό το σύστημα και οι κυβερνήσεις του, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκό Σύνταγμα.

    Χαρακτήρισε την όλη συζήτηση ως "αποπροσανατολιστική", προκειμένου "να μην βλέπει ο λαός αυτά που πληρώνει σήμερα και αυτά που έρχονται το φθινόπωρο", πρόσθεσε.

    Πέραν τούτων, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι υπάρχουν και συγκεκριμένες διαδικασίες με τις οποίες γίνεται συνταγματική αναθεώρηση και πρόσθεσε χαρακτηριστικά "ρωτήστε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    Σε ότι αφορά την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι αυτό συνιστά αλλαγή του πολιτικού συστήματος, όμως "δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά την εργατική τάξη".

    Είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη "θα δώσει υπερεξουσίες σε ένα πρόσωπο", προσθέτοντας ότι "υλοποιώντας (ο ΠτΔ) αντιλαϊκές πολιτικές, θα είναι αρνητικό για τον λαό" και τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι "επίφαση δημοκρατίας που είναι δημοκρατία για τους λίγους, αυτούς που κατέχουν την πραγματική εξουσία".

    Με την απευθείας εκλογή του ΠτΔ "δεν αλλάζει η αντεργατική πολιτική, αυτό πρέπει να έχει στο μυαλό του ο λαός" πρόσθεσε.

    Σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι πάγια θέση του ΚΚΕ είναι η καθιέρωση της άδολης απλής αναλογικής, τουτέστιν, "η ψήφος να μεταφράζεται σε έδρες στην βουλή, χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν 3% και χωρίς κατάτμηση εκλογικών περιφερειών".

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, είπε ότι η Κυβερνητική Εκπρόσωπος (σ σ που δεν απέκλεισε το δημοψήφισμα) "ήλθε να απαντήσει στην δυσαρέσκεια που προκάλεσε ένας υπουργός με δηλώσεις του που αφορούσαν το άρθρο 16 για τα ΑΕΙ".

    [03] Δ. Αβραμόπουλος: Η ένταξη προσωπικού από τρίτες χώρες θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Ευρώπης

    «Η έγκαιρη και αποτελεσματική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών, είναι καθοριστική για την ανάδειξη της μετανάστευσης σε πλεονέκτημα για την οικονομία και τη συνοχή της κοινωνίας μας» ανέφερε ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε., Δ. Αβραμόπουλος, σχετικά με το σχέδιο της Κομισιόν, για την διευκόλυνση της εισαγωγής μεταναστών υψηλής εξειδίκευσης από τρίτες χώρες.

    Η αναθεώρηση του συστήματος της ευρωπαϊκής «μπλε κάρτας» για την άδεια εργασίας, η οποία προβλέπεται στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «θα κάνει ευκολότερη και πιο ελκυστική την εγκατάσταση και απασχόληση στην ΕΕ υπηκόων τρίτων χωρών με υψηλή ειδίκευση και θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη» υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος. Ανέφερε δε, δύο λόγους για τους οποίους χρειαζόταν η αναθεώρηση αυτή του συστήματος της «μπλε κάρτας»: Τις αυξανόμενες ελλείψεις σε δεξιότητες σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η πληροφορική, καθώς και τη μείωση και γήρανση του εργατικού δυναμικού.

    Μακροπρόθεσμος στόχος της πολιτικής αυτής, κατά τον Επίτροπο Μετανάστευσης, είναι πάντως η σωστή διαχείριση της μετανάστευσης. «Όλοι οφείλουμε να αρχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα προς όφελος όλων» παρατήρησε σχετικά. Συμπλήρωσε δε, πως για τους μετανάστες που θα λάβουν προστασία ή νομικό καθεστώς παραμονής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας και να ενταχθούν στους κοινωνικούς ιστούς των κρατών-μελών, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

    [04] Κατά 0,5% μειώθηκε το ΑΕΠ στην Ελλάδα το α' τρίμηνο του 2016

    Κατά 0,5% μειώθηκε το ΑΕΠ στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat. Την ίδια περίοδο το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,6% και στην «ΕΕ των 28» κατά 0,5%.

    Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 το εποχιακά διορθωμένο ΑΕΠ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1,9%, ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,7% και στην «ΕΕ των 28» κατά 1,8%.

    Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη στηρίχθηκε κυρίως από την κατανάλωση των νοικοκυριών που αυξήθηκε κατά 0,6% όπως και σε επίπεδο ΕΕ (έναντι αύξησης 0,3% και 0,4% αντιστοίχως το προηγούμενο τρίμηνο). Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,4% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην «EΕ των 28» (έναντι αύξησης 0,7% και 0,8% το προηγούμενο τρίμηνο).

    Τα κράτη-μέλη που κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι η Ρουμανία (1,6%), η Κύπρος (0,9%), καθώς και οι Ισπανία, Λιθουανία, Αυστρία και Σλοβακία (0,8%). Αντίθετα, μειώσεις σημειώθηκαν εκτός από την Ελλάδα, στην Ουγγαρία (-0,8%) και την Πολωνία (-0,1%), ενώ στην Εσθονία το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό.

    [05] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, στο δημοτικό θέατρο Πειραιά

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στο δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ζητώντας την εξασφάλιση των εργασιακών τους σχέσεων, ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων.

    Οι εργαζόμενοι που ζητούν δεσμεύσεις από τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα γραφεία του ΟΛΠ.

    Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι πιθανότατα να υπάρξει κάποια απάντηση από τους εμπλεκόμενους φορείς ενόψει και της έγκρισης της σύμβασης παραχώρησης από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων την Παρασκευή 10 Ιουνίου.

    Ο κ.Γεωργακόπουλος τόνισε ότι πέραν τη διαφωνίας για την ιδιωτικοποίηση των δύο λιμανιών, οι εργαζόμενοι θέτουν επι τάπητος το θέμα των εργασιακών σχέσεων και τη σταθερότητα στην εργασία. Πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με κάθε τρόπο βάσιμο και νομοθετημένο, προκειμένου να μη βρεθούν κάτω από την απειλή της ανεργίας οι δεκάδες εργαζόμενοι που έχουν προσφέρει και στους δύο οργανισμούς των λιμανιών.

    «Θα πρέπει να βρεθεί νομοθετική ρύθμιση που να κατοχυρώνει το δεδομένο που υπήρχε μέσα από τις ρυθμίσεις του 2688/89 και από το γενικό κανονισμό εργασίας. Η εταιρεία δεν κλείνει, αλλά αλλάζει τη μετοχή της σύνθεση» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ.

    «Καλούμε τους παραγωγικούς φορείς, τους δημάρχους, τους επιστημονικούς φορείς, αλλά και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς που βρίσκονται σε αγωνιστική δράση να ενημερωθούν και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας που με υπευθυνότητα διεξάγουμε οι εργαζόμενοι στους ΟΛΠ και ΟΛΘ. Διεκδικούμε κατοχυρωμένες θεσπισμένες εργασιακές θέσεις και εργασιακή σταθερότητα, που σε κάθε περίπτωση προκύπτει από το εργασιακό μας ιστορικό στον ΟΛΠ και ΟΛΘ» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Λιμενεργατών Αρχιεργατών.

    «Μήνες τώρα, η κυβέρνηση έχει πολλές φορές διακηρύξει ότι στη διαδικασία υλοποίησης των δεσμευτικών, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, ιδιωτικοποιήσεων, βασικό μέλημα παραμένει η προστασία των εργασιακών σχέσεων» ανέφεραν πρόσφατα σε κοινή δήλωσή τους από την πλευρά τους οι υπουργοί Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας, Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος και Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτος. Ήδη βρισκόμαστε σε φάση ολοκλήρωσης αυτών των πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, είχαν τονίσει οι τρεις υπουργοί και κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους να βοηθήσουν στην προσπάθεια για μια δίκαιη λύση που άμεσα και μακροπρόθεσμα θα αποβεί σε όφελος όλων.

    [06] Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζει η θετική άποψη των Ευρωπαίων για την ΕΕ

    Οι λαοί των μεγαλύτερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχασαν κατά μεγάλο ποσοστό την πίστη τους στην ΕΕ την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα των Βρετανών στις 23 Ιουνίου για τον αν θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ ή όχι.Η δημοσκόπηση 10 μεγάλων χωρών-μελών της ΕΕ από το Κέντρο Ερευνών Pew που εδρεύει στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί έντονα την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση των 28 χωρών. Συνολικά, 89% των Σουηδών, 75% των Ολλανδών και 74% των Γερμανών θεωρούν την πιθανότητα εξόδου της χώρας αρνητικό γεγονός.

    Το πιό σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης, όμως, ήταν η κατακόρυφη πτώση της θετικής άποψης των Ευρωπαίων για την ΕΕ, πράγμα το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τη διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης και την οικονομία.Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Γαλλία, όπου μόνο 38% είπαν πως έχουν θετική άποψη για την ΕΕ, ένα ποσοστό που έδειξε πτώση κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες από πέρσι.

    Πτώση επίσης σημειώθηκε και στην Ισπανία κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες (47% με θετική άποψη), στη Γερμανία κατά οκτώ μονάδες (50%) και στη Βρετανία κατά επτά μονάδες (44%).Η μεγαλύτερη υποστήριξη για την ΕΕ σημειώθηκε στην Πολωνία και την Ουγγαρία, ειρωνικό καθότι οι χώρες αυτές έχουν τις δύο πιό καχύποπτες προς την ΕΕ κυβερνήσεις σε όλη την Ένωση. Σύμφωνα με το κέντρο Pew, 72% των Πολωνών και 61% των Ούγγρων εκτιμούν θετικά την ΕΕ.

    "Οι Βρετανοί δεν είναι οι μόνοι που αμφιβάλλουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση," αναφέρει το Pew. "Μεγάλο μέρος της δυσφορίας με την ΕΕ μεταξύ των Ευρωπαίων μπορεί να αποδοθεί στον χειρισμό από τις Βρυξέλλες του θέματος των προσφύγων. Σε κάθε χώρα που συμμετείχε στην έρευνα, οι συντριπτικές πλειονότητες αποδοκιμάζουν το πώς αντιμετώπισαν το πρόβλημα οι Βρυξέλλες", πρόσθεσε.

    Αυτό ήταν ιδιαίτερα αισθητό στην Ελλάδα, η οποία έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα από μετανάστες που διασχίζουν το Αιγαίο από την Τουρκία. Περίπου 94% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίστηκε λανθασμένα την προσφυγική κρίση. Στη Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό αποδοκιμασίας ήταν 88%, στην Ιταλία 77% και στην Ισπανία 75%.

    Οι Έλληνες ερωτηθέντες ήταν επίσης και αυτοί που αποδοκίμασαν περισσότερο από όλους την διαχείρηση από την ΕΕ της οικονομίας (92%), και ακολούθησαν οι Ιταλοί (68%) και οι Γάλλοι (66%).Περίπου δύο τρίτα των Ελλήνων και των Βρετανών είπαν ότι η εξουσία θα πρέπει να επιστραφεί από τις Βρυξέλλες σε κάθε χώρα, ποσοστό πολύ ψηλότερο από ό,τι οι ερωτηθέντες από άλλες χώρες.

    [07] Ανοίγει ο δρόμος για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικύρωσε την αναθεώρηση του Συντάγματος που προβλέπει την άρση της ασυλίας μελών της Βουλής, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει στην απομάκρυνση δεκάδων μελών ενός κόμματος που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Ο Ερντογάν κατηγορεί το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Εθνοσυνέλευση, ότι αποτελεί την πολιτική πτέρυγα των αυτονομιστών που διεξάγουν ανταρτοπόλεμο επί τρεις δεκαετίες και θέλει να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων.

    Η αναθεώρηση του Συντάγματος αυτή θεωρείται πως διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια του Ερντογάν να μετατρέψει το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.

    [08] Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από το 2014

    Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από το 2014 προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε στη Γενεύη ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Το 2014 υπήρξαν 3.500 νεκροί στη Μεσόγειο και πέρυσι 3.771, στους οποίους προστίθενται 2.814 θάνατοι από την αρχή του 2016, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για έναν "φρικτό" αριθμό.

    Από το 2014, ο αριθμός των θανάτων στη Μεσόγειο δεν έχει πάψει να αυξάνεται, δήλωσε ο εκπρόσωπος, "για να φθάσει σε περισσότερους από 10.000".

    Το κατώφλι αυτό, πρόσθεσε, "ξεπεράσθηκε στη διάρκεια των τελευταίων ημερών".

    Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος δεν εξαρτάται από τον ΟΗΕ, αλλά έχει την έδρα του στη Γενεύη, εκτιμά πως από την αρχή του 2016 σημειώθηκαν 2.809 θάνατοι στη Μεσόγειο, σε σύγκριση με 1.838 θανάτους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

    "Ο αριθμός των θανάτων στη Μεσόγειο το 2016 ξεπερνά κατά σχεδόν 1.000 ανθρώπους τον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου του 2015, ενώ απομένουν ακόμη 3 εβδομάδες πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016", αναφέρει ο ΔΟΜ σε ανακοίνωσή του.

    [09] Ο Ομπάμα συνεχάρη την Κλίντον για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε χθες στην πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να τη συγχαρεί για τη συμπλήρωση του απαραίτητου αριθμού των εκλεκτόρων που απαιτούνται για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.«Η ιστορική προεκλογική εκστρατεία της αποτέλεσε έμπνευση για εκατομμύρια Αμερικανούς και είναι προέκταση του αγώνα που κάνει μια ζωή, για τις οικογένειες και τα παιδιά της μεσαίας τάξης»ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε επίσης, με τον συνυποψήφιο της Χίλαρι Κλίντον, Μπέρνι Σάντερς, γερουσιαστή από το Βερμόντ, ενώ θα συναντηθούν αύριο στον Λευκό Οίκο, μετά από αίτημα του Σάντερς.«Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον γερουσιαστή Σάντερς για τη δραστηριοποίηση εκατομμυρίων Αμερικανών μέσω της δέσμευσής του, σε θέματα όπως η καταπολέμηση των ανισοτήτων στα εισοδήματα, αλλά και η επιρροή ειδικού ενδιαφέροντος που άσκησε ο Σάντερς στην αμερικανική πολιτική ζωή»τόνισε ο Έρνεστ.

    Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν τις κινήσεις του Πρόεδρου Ομπάμα στη δραστηριοποίησή του προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα του Δημοκρατικού Κόμματος.

    [10] «Στην επιφάνεια» δύο μεγάλα τεχνικά έργα, ένα αρχαίο κι ένα σύγχρονο, στον Πειραιά

    Δύο μεγάλα τεχνικά έργα στον Πειραιά, ένα αρχαίο κι ένα σύγχρονο, φέρνει «στην επιφάνεια» η ομώνυμη περιοδική έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στο κτίριο Ξυλαποθήκη επί της Οδού Πύλης 8, στις Αστικές Πύλες της πόλης.Από τις αρχαίες σήραγγες, τις δεξαμενές και το ρωμαϊκό υδραγωγείο ως τις σύγχρονες στοές των υπόγειων σταθμών του Μετρό και τα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων -που διοργανώνει την έκθεση σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό Α.Ε.-, οι «διαδρομές» ποικίλλουν. Το ίδιο και οι πληροφορίες.

    «Η έκθεση δεν απευθύνεται μόνο σε όσους πηγαίνουν στα αρχαιολογικά μουσεία. Μετά από συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, περιλαμβάνει και πολλή τεχνική πληροφορία» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Στέλλα Χρυσουλάκη. Η έκθεση, που περιέχει φωτογραφίες και βίντεο από τις διαδικασίες οι οποίες εξελίσσονται παράλληλα σε διαφορετικά σημεία του έργου, υπόγεια και πίσω από εργοταξιακές περιφράξεις, έχει κι άλλες ιδιαιτερότητες.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούνστις 20:30 από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η ομάδα χορού πρόσχημα σε χορογραφία της Μαρίας Κολιοπούλου. Ένα σπονδυλωτό έργο με βάση τη μνήμη με σειρά χορογραφικών δράσεων που ξεκινούν από τον αρχαιολογικό χώρο και καταλήγουν στο εσωτερικό της Ξυλαποθήκης. Ερμηνεύουν οι Ιωάννα Αποστόλου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Ευγενία Σιγαλού, Βιβή Χριστοδουλοπούλου. Νέυ παίζει ο Αλέξανδρος Σιγαλός, ενώ η φωτιστική εγκατάσταση είναι του Θωμά Οικονομάκου.

    [11] Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος «πάει» στην Άνδρο

    Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει γι' αυτό το καλοκαίρι αναδρομική έκθεση με τίτλο «Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης», με πάνω από 115 έργα του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου.

    Το εικαστικό αφιέρωμα στον Γιώργο Ζογγολόπουλο, η ζωή του οποίου ταυτίστηκε με την τέχνη, είναι μια αναδρομή σε όλες τις κατηγορίες και πτυχές της ολότητας του έργου του. Αν και καθιερώθηκε ως διαπρεπής γλύπτης, υπήρξε παράλληλα και ένας εμπνευσμένος αρχιτέκτων του μοντέρνου κινήματος καθώς και ένας προικισμένος χειριστής του χρωστήρα και της σχεδιαστικής γραφίδας.

    Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο

    Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουνίου - 25 Σεπτεμβρίου.

    Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00. Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά.

    [12] «Ο Φόβος είναι αμαρτία»: Βιβλίο με την αλληλογραφία της Οριάνα Φαλάτσι

    «La Paura e un peccato» (Ο Φόβος είναι αμαρτία) είναι ο τίτλος του βιβλίου που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Rizzoli, και περιέχει την πιο σημαντική αλληλογραφία της δημοσιογράφου και συγγραφέως Οριάνα Φαλάτσι.

    Όπως γράφει η εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο και την κηδεία του Αλέκου Παναγούλη, η Ιταλίδα δημοσιογράφος και σύντροφός του γράφει στον σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν: «με βομβάρδισαν όπως στο Ανόι. Επί εννέα ημέρες... Κάθε βόμβα ήταν μια κακή είδηση, μια πρόκληση, μια εκδίκηση, μια μαχαιριά στην καρδιά και στο μυαλό μου».

    Η εφημερίδα του Μιλάνου προσθέτει πως η αναφορά της Φαλάτσι ήταν στις κακές σχέσεις με την οικογένεια του ήρωα της ελληνικής αντίστασης «οι οποίες είχαν γίνει εμφανείς κατά τις ημέρες εκείνες του απέραντου πόνου, όταν η Οριάνα -όπως γράφει στο γράμμα της- βρέθηκε ένα μόλις βήμα πριν την αυτοκτονία».

    Η συγγραφέας και δημοσιογράφος με καταγωγή από την Φλωρεντία απαντά επίσης αρνητικά, σύμφωνα με την Κορριέρε, σε πρόταση του Ζιλ Ντασέν, να γυρίσει έργο με θέμα τηζωή και τις ανεξακρίβωτες συνθήκες του θανάτου του Αλέκου Παναγούλη.

    [13] Αύξηση 1,2% των κινεζικών εξαγωγών, τον Μάιο

    Οι κινεζικές εξαγωγές κατέγγραψαν ετήσια αύξηση σε τιμολόγηση του εθνικού νομίσματος (γουάν) 1,2% τον Μάιο, έναντι 4,1% τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες των τελωνείων.Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,1% ανακάμπτοντας από τη μείωση κατά 5,7% που κατέγραψαν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

    Το εμπορικό πλεόνασμα καταγράφηκε στα 324,8 δισ. γουάν (περίπου 50 δισ. δολάρια) έναντι 298 δισ γουάν τον Απρίλιο.Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας κατέγραψε ετήσια αύξηση κατά 2,8%, στα 2 τρισ. γουάν το Μάιο, ενώ για το πρώτο πεντάμηνο του 2016 μειώθηκε κατά 3,2% στα 9,2 τρισ. γουάν.

    [14] Η Χ. Κλίντον κέρδισε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών

    Η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσετη νίκη της, δηλώνοντας ότι: «μαζί εξασφαλίσαμε το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος»σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα της καμπάνιας της. Η Χίλαρι Κλίντον νίκησε στο Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με την πρόβλεψη του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

    Η κ. Κλίντον τόνισεότι η εκλογή μιας γυναίκας να είναι προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, αποτελεί ορόσημο, ενώ δήλωσεεπίσης, ότι θέλει να δώσει συγχαρητήρια στον Μπέρνι Σάντερς για τη διεξαγωγή της πρεκλογικής εκστρατείας.

    Παράλληλα η ίδια, επισήμανεότι η συζήτηση που άνοιξε ο Σάντερς για την ανισότητα των εισοδημάτων, ήταν καλή για το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Διαβάστε επίσης:Ο Ομπάμα συνεχάρη την Κλίντον για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 June 2016 - 6:32:28 UTC