Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Αναφαίρετο το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν» δηλώνει η Ρ. Σβίγκου.
  • [02] Απανθρακώθηκε άνδρας σε τροχαίο στην Αττική Οδό
  • [03] Η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ σκηνής στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
  • [04] O Άγγ. Δεληβορριάς εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Αρχαιολογία-Μουσειολογία
  • [05] «Οδύσσειες» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
  • [06] Αυξημένη η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια το α' πεντάμηνο του 2016
  • [07] Ανακοίνωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [08] Σε συνθήκες αποπληθωρισμού για 39ο συνεχή μήνα κινήθηκε τον Μάιο η οικονομία
  • [09] Στον Γιώργη Γιατρομανωλάκη το Τιμητικό Βραβείο του Αναγνώστη

  • [01] «Αναφαίρετο το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν» δηλώνει η Ρ. Σβίγκου.

    Το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν είναι αναφαίρετο, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξη που παραχώρησε, νωρίτερα σήμερα, στην τηλεόραση του Σκάι.

    «Η ξεκάθαρη απάντηση που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι σεβόμαστε απεριόριστα το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν», ανέφερε η κ. Σβίγκου και πρόσθεσε ότι η κριτική που άσκησε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στην κινητοποίηση του «Παραιτηθείτε», είναι πολιτική κριτική στον ακροδεξιό προσανατολισμό της συγκεκριμένης διαμαρτυρίας. «Οι νέες δηλώσεις Φίλη ήρθαν μετά από την απαίτηση της ΝΔ να παραιτηθεί ο υπουργός», σημείωσε για συμπληρώσει ότι «ουσιαστικά, η ΝΔ έσπευσε να στηρίξει μία δήθεν ακομμάτιστη συγκέντρωση της 15ης Ιουνίου».

    «Γνωρίζουμε και από το ρεπορτάζ -φαντάζομαι εσείς έχετε καλύτερη γνώση του ρεπορτάζ της ΝΔ από μένα- την εσωκομματική διαμάχη στους κόλπους της ΝΔ σχετικά με το αν έπρεπε να υπάρχει κομματική ή όχι στήριξη», απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος όταν ρωτήθηκε αν η επικείμενη κινητοποίηση είναι κομματική, και επεσήμανε ότι ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε δημοσίως τους πολίτες να προσέλθουν στη διαδήλωση. «Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να κάνουμε σπέκουλα πάνω στις δηλώσεις των υπουργών και πρέπει να τις δούμε μέσα στο πλαίσιο που έγιναν. Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε κατ' αρχήν στο αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, συμπληρώνοντας και κάνοντας μία πολιτική κριτική στον ακροδεξιό προσανατολισμό της συγκεκριμένης διαμαρτυρίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν είναι καινούργια η κριτική, έχει ασκηθεί και στο παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ, όπως εκφράζεται από τον Γεωργιάδη και από άλλους».

    [02] Απανθρακώθηκε άνδρας σε τροχαίο στην Αττική Οδό

    Ένας άνδρας απανθρακώθηκε μέσα στο ΙΧ αυτοκίνητο του, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 15:15 μετά το μεσημέρι στην Αττική Οδό, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ελευσίνα, στο ύψος του Νέου Ηρακλείου.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά από την αστυνομία, το ΙΧ προσέκρουσε σε τοιχίο και άρπαξε φωτιά, με αποτέλεσμα να τυλιχτεί ταχύτατα στις φλόγες.

    Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που έσβησε τη φωτιά, αλλά ήταν αργά για τον οδηγό του οχήματος, ο οποίος ανασύρθηκε απανθρακωμένος. Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί η Τροχαία Αττικής Οδού.

    [03] Η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ σκηνής στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

    Η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ ανεβαίνει ψηλά και ψηλότερα. Ανεβαίνει στην ταράτσα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για το καλοκαιρινό «Πανόραμα Τζαζ», που, όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Στέγης, Χρήστος Καρράς, «εστιάζει στην πολύ νέα γενιά των μουσικών. Ήδη, επαγγελματίες, αν και στα πρώτα τους βήματα, σε μία φάση διερεύνησης της μουσικής τους πορείας».

    Το καλοκαιρινό Πανόραμα, το οποίο κάνει πρεμιέρα απόψε, Πέμπτη 9 Ιουνίου, και ολοκληρώνεται το βράδυ το Σαββάτου, 11 Ιουνίου, συμπεριλαμβάνοντας τα σχήματα των Next Step Quintet, Stelios Chatzikaleas Quintet και Stephanos Chytiris Flux Project, συνοψίζει τρεις ενδεικτικές, μέσα από τη διαφορετικότητά τους, στυλιστικές προσεγγίσεις της τζαζ μουσικής τού σήμερα.

    Από την πρώτη σεζόν της λειτουργίας της, η Στέγη αφοσιώθηκε στην ανάδειξη καλλιτεχνών της ελληνικής τζαζ σκηνής, της ολοένα και ανερχόμενης, τολμηρής, ολοένα και περισσότερο καταρτισμένης. Ο κ. Καρράς διαπιστώνει πως πρόκειται για έναν μουσικό χώρο που σταδιακά εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται σε επίπεδο τεχνικής βάσης. Γεγονός που υπόσχεται πολλά για το μέλλον της. «Πρόκειται για μουσικούς που τις περισσότερες φορές έχουν περάσει από πανεπιστημιακά τμήματα, όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που είναι ένα φυτώριο της ελληνικής τζαζ. Επίσης, είναι μουσικοί τρομερά ανοιχτοί και ενήμεροι για το τι γίνεται στον κόσμο, γενικότερα. Συνεπώς, μιλάμε για μία πολύ εξωστρεφή σκηνή, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλον τον κόσμο» σημειώνει.

    Είναι αυτό το επίπεδο, η δεξιοτεχνία, η συνθετική ικανότητα των νέων Ελλήνων μουσικών που καθιστά, πλέον, την ελληνική τζαζ εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν, μάλιστα σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό και απαιτητικό χώρο παγκοσμίως. «Υπάρχουν, ήδη, μουσικοί που έχουν κάνει μία σταδιοδρομία στο εξωτερικό, υπάρχουν και μουσικοί που έχουν ηχογραφήσει στην ECM» συνηγορεί ο κ. Καρράς.

    Μοιραία, καθώς η ελληνική σκηνή τής τζαζ εξελίσσεται, πλαταίνει και το κοινό της. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Στέγης, πάντως, υπενθυμίζει πως η τζαζ τροφοδοτείται από τα live, όσο ελάχιστα μουσικά είδη μπορούν. «Η τζαζ μουσική προορίζεται να ακουστεί live, ακριβώς επειδή είναι μουσική που βασίζεται στη στιγμή. Είναι μία μουσική- πολυδουλεμένη μεν- που έχει μία ενέργεια και μία σύμπραξη της στιγμής, κάτι που μοιράζεται στους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στη σκηνή. Αυτή η συνθήκη την καθιστά, κατά τη γνώμη μου, μία μουσική εμπειρία ανεπανάληπτη».

    Στην τρίτη διοργάνωσή του, το «Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ-New Generation» παίρνει, πλέον, τον χαρακτήρα ενός μεγάλου φεστιβάλ. Τα τρία σχήματα που συμμετέχουν στο line-up της διοργάνωσης, οι Next Step Quintet (9/6), Stelios Chatzikaleas Quintet (10/6) και Stephanos Chytiris Flux Project (11/6), μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις live εμφανίσεις τους, τις μουσικές επιρροές τους και το μέλλον της τζαζ σκηνής στην Ελλάδα.

    [04] O Άγγ. Δεληβορριάς εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Αρχαιολογία-Μουσειολογία

    Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε σήμερα ως τακτικό μέλος της τον καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελο Δεληβορριά, στην προκηρυχθείσα έδρα Αρχαιολογία-Μουσειολογία. Ο κ. Δεληβορριάς είναι κλασικός αρχαιολόγος, ο οποίος ασχολήθηκε με τη γενική αρχαιολογία ως επιμελητής αρχαιοτήτων, με την ιστορία της αρχαίας τέχνης στις μελέτες του, με τη μουσειολογία ως επιμελητής αρχαιοτήτων του Δημοσίου και ως διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Επιπλέον, ακολουθώντας το παράδειγμα διακεκριμένων μελών της Ακαδημίας, του Χρήστου Καρούζου, του Μανόλη Ανδρόνικου και του Στυλιανού Αλεξίου, μελέτησε και τις νεώτερες περιόδους της ελληνικής τέχνης, της λογοτεχνίας και της ιστορίας και μας έδωσε σημαντικές μελέτες.

    Ο Άγγελος Δεληβορριάς γεννήθηκε το 1937. Σπούδασε αρχαιολογία-ιστορία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Freiburg. Το 1965 διορίστηκε, έπειτα από διαγωνισμό, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, από την οποία παραιτήθηκε το 1969. Από το 1969 έως το 1972 συνέχισε τις σπουδές αρχαιολογίας στο T?bingen με υποτροφία Alexander von Humboldt, το 1972 έλαβε το δίπλωμα του διδάκτορος με βαθμό Magna cum laude και το διάστημα 1972-1973 έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι, τη Σορβόνη και την ?cole Pratique des Hautes ?tudes.

    [05] «Οδύσσειες» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Τι σχέση έχει ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το χρυσό κύπελλο του Νέστορα και το μαρμάρινο άγαλμα διαδούμενου αθλητή από τη Δήλο;

    Εκτός από το γεγονός ότι ανήκουν στις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, είναι τρία από τα τουλάχιστον 180 μοναδικά εκθέματα που θα πλαισιώσουν τη νέα περιοδική έκθεση του μουσείου με τίτλο «Οδύσσειες».

    Η έκθεση, που διοργανώνεται με αφορμή τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του σημαντικότερου αρχαιολογικού μουσείου της χώρας (και όχι μόνον), θα ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου 2016, ημερομηνία που σηματοδοτεί ουσιαστικά και επέτειο, καθώς την ίδια μέρα το 1866 ετέθη ο θεμέλιος λίθος του πολυπόθητου, τότε, εθνικού μουσείου. Η διάρκειά της θα είναι ετήσια.

    Η έκθεση, που βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας, θα αφηγείται τις μικρές και μεγάλες περιπέτειες των ανθρώπων που έζησαν στον ελλαδικό χώρο από τη νεολιθική εποχή έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Στόχος της να «ταξιδέψει» το κοινό της στον χρόνο, με συνδετικό νήμα τις πανανθρώπινες αξίες και τους συνειρμούς που αναπόφευκτα προβάλλονται στο σήμερα. Στην έκθεση θα εκτεθούν μόνο πρωτότυπα αρχαία έργα, με εξαίρεση το εκμαγείο του αναθηματικού ανάγλυφου με τον «αυτοστεφανούμενο» αθλητή, που θα τοποθετηθεί έως ότου το πρωτότυπο έργο επαναπατριστεί από τις ΗΠΑ, όπου συμμετέχει στην έκθεση «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».

    [06] Αυξημένη η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια το α' πεντάμηνο του 2016

    Αύξηση 10,3% παρουσίασε ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το πρώτο πεντάμηνο του 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, φθάνοντας τα 13,6 εκατ. έναντι 12,3 εκατ. επιβατών πέρυσι στο α'πεντάμηνο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια το α΄ πεντάμηνο το έτους έφθασε τις 134.305 (από τις οποίες 70.372 εσωτερικού και 63.933 εξωτερικού), παρουσιάζοντας αύξηση 5,3% (+6,6% στις πτήσεις εσωτερικού και +4,0 % στις πτήσεις εξωτερικού), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 127.517 πτήσεις.

    Αναλυτικότερα, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το πεντάμηνο του 2016 έφθασε τα 13.597.700 έναντι 12.325.554 στο αντίστοιχο διάστημα το 2015.

    [07] Ανακοίνωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων προχώρησε στον επανασχεδιασμό του λογότυπού του, προβάλλοντας τη λέξη-κλειδί«ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ»,διατηρώντας όμως, ταυτόχρονα, στο σήμα του και μάλιστα με πιο ευδιάκριτους χαρακτήρες την ονομασία-κληρονομιά του,«ΑΘΗΝΑΪΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ».

    Ταυτόχρονα, διατηρεί ως ηλεκτρονική διεύθυνση τοwww.amna.grόπως και τοwww.ana-mpa.gr, καθώς αποτελούν κατοχυρωμένη ονομασία του ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ στο διαδίκτυο.

    Είναι σαφές, ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής της ιστορικής ονομασίας του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου, αλλά, αντίθετα, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, τιμώντας την ιστορία του, επενδύει στο αύριο με μία σειρά νέων, καινοτόμων υπηρεσιών, με τις οποίες στρατηγική μας επιλογή είναι να αναδείξουμε τον εθνικό και διεθνή χαρακτήρα του Πρακτορείου και τη δυναμική της ελληνικής περιφέρειας.

    Αντίθετη η ΝΔ σε αλλαγή της ονομασίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την αντίθεσή της ΝΔ στο ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

    «Η διοίκηση του ΑΠΕ σχεδιάζει να αλλάξει την ονομασία του Πρακτορείου Είδήσεων, αν δεν το έχει ήδη κάνει», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και σημειολογικά και πολιτικά». Γι' αυτό προτίθεται να καταταθέσει άμεσα σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Επικρατείας και τον υπουργό Εξωτερικών, όπως σημείωσε. «Μη διανοηθούν να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε ο εκπρόσπωπος της ΝΔ.

    [08] Σε συνθήκες αποπληθωρισμού για 39ο συνεχή μήνα κινήθηκε τον Μάιο η οικονομία

    Σε συνθήκες αποπληθωρισμού για 39ο συνεχή μήνα κινήθηκε τον Μάιο φέτος η ελληνική οικονομία, καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 0,9% έναντι μείωσης 2,1% τον Μάιο πέρυσι και πτώσης 1,3% τον Απρίλιο 2016.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,9% τον Μάιο, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

    1. Από τις μειώσεις των δεικτών:

    α) Κατά 4,6% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ενοίκια κατοικιών, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υπηρεσίες κοινοχρήστων και στον ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα στερεά καύσιμα.

    β) Κατά 1,9% της ομάδας «μιαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

    γ) Κατά 4,8% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως στις τιμές αγοράς αυτοκινήτων, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), πετρέλαιο κίνησης, άλλα καύσιμα, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς και στις συνδυασμένες μεταφορές επιβατών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, οδικές μεταφορές επιβατών και στις εγκαταστάσεις διοδίων και παρκόμετρων.

    δ) Κατά 1,5% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, είδη για παιχνίδια και αθλητισμό, παιχνίδια και χόμπι. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στις πολιτιστικές δραστηριότητες.

    ε) Κατά 1,3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    στ) Κατά 1,3% της ομάδας «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ατομικής φροντίδας και στην ασφάλιση οχημάτων.

    2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

    α) Κατά 0,8% της ομάδας «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, έλαια και λίπη, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί, πατάτες, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα και στον καφέ- κακάο- τσάι. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, νωπά ψάρια, χοιρινό, πουλερικά και στα γαλακτοκομικά και αυγά.

    β) Κατά 1,1% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό.

    γ) Κατά 1,2% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    δ) Κατά 1,6% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα και στις κλινικές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.

    ε) Κατά 2,7% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

    Ο γενικός δείκτης τον Μάιο 2016 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2016, παρουσίασε μείωση 0,4% έναντι μείωσης 0,8%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Ο εναρμονισμένoς πληθωρισμός μειώθηκε 0,2% τον Μάιο εφέτος έναντι μείωσης 1,4% τον Μάιο 2015 και από μείωση 0,4% τον Απρίλιο 2016. Σε μηνιαία βάση, σύγκριση Μαΐου με Απρίλιο 2016, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός δεν παρουσίασε καμία μεταβολή, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    [09] Στον Γιώργη Γιατρομανωλάκη το Τιμητικό Βραβείο του Αναγνώστη

    Τιμητικό Βραβείο θα απονείμει ο Αναγνώστης στον πανεπιστημιακό, κριτικό, φιλόλογο και συγγραφέα Γιώργη Γιατρομανωλάκη για τη συνολική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα. Η απονομή θα γίνει τη Δευτέρα 13 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη 2016.

    Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης είναι μια πολυσύνθετη προσωπικότητα. Κλασικός φιλόλογος, με ποικίλα ενδιαφέροντα, εκτείνει τις δραστηριότητες του σε πολλά πεδία με μεγάλη επιτυχία. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Όμηρο, τη λυρική ποίηση, την τραγωδία, τον Αριστοτέλη, το αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα, την αρχαία ελληνική λογοτεχνική κριτική και ασχολείται με τη μετάφραση κλασικών κειμένων. Τα ενδιαφέροντά του στρέφονται, επίσης, στη μελέτη της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας και έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Σολωμό, τον Σεφέρη, τον Σικελιανό, τον Ελύτη, τον Σινόπουλο, τον Εμπειρίκο, τον Ρίτσο, τον Εγγονόπουλο κ.ά.

    Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε στον Ζαρό Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Ph.D.) Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 June 2016 - 14:32:34 UTC