Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Βούτσης: Στόχος να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος το καλοκαίρι με ευρεία συναίνεση
  • [02] Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών
  • [03] Ο Πιερ Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [04] Ευ. Τσακαλώτος: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, σπάει το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης
  • [05] Σπίρτζης για Ελληνικό: Κάποια δισ. ευρώ που θα βάρυναν τον ελληνικό λαό, τώρα θα βαρύνουν τον επενδυτή
  • [06] Την εκδοχή να είναι ο εκδότης Π. Μαυρίκος ο απανθρακωμένος άνδρας στην Αττική Οδό εξετάζει η ΕΛΑΣ
  • [07] Στον αέρα η νέα αθλητική ιστοσελίδα του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου
  • [08] Ένα πλήθος 14.000 ανθρώπων παρέστη στη μουσουλμανική κηδεία του Μοχάμεντ Άλι
  • [09] Ο Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Κλίντον
  • [10] Πάνω από 3.000 μετανάστες διασώθηκαν στην Μεσόγειο μέσα σε δύο ημέρες
  • [11] Δόθηκε το «πράσινο φως» από το Euro Working Group στο Ελσίνκι για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ.

  • [01] Ν. Βούτσης: Στόχος να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος το καλοκαίρι με ευρεία συναίνεση

    «Η κυβέρνηση εργάζεται για να τεθεί τώρα το θέμα του εκλογικού νόμου και αν είναι δυνατόν να επιλυθεί εντός του καλοκαιριού», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, προαναγγέλλοντας ταυτοχρόνως ότι θα επιδιωχθεί μια ευρύτατη συναίνεση ώστε ο εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

    Ευρεία συναίνεση

    Κατά την συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε ότι το εκλογικό σύστημα, θα συζητηθεί τον προσεχή μήνα και «ανεξάρτητα από το αν η Βουλή θα αποτελεί όπως και θα το ήθελε μέρος της αναθεωρητέας ύλης του Συντάγματος», θα γίνει οπωσδήποτε προσπάθεια να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση, ώστε ο εκλογικός νόμος -που θα αποφασιστεί από την Βουλή- να έχει τη συνταγματική βάση προκειμένου να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, μετά από τρία χρόνια και τρεισήμισι μήνες.

    Ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα των θεσμικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «το θέμα του εκλογικού νόμου, θα προχωρήσει τώρα, δεν θα γίνει σε μήνες» και προσέθεσε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα ξεκινήσει ουσιαστικά στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον μετά 3 με 4 μήνες, κατά τον Κανονισμό και το Σύνταγμα.

    Η απλή αναλογική

    Ως προς το ζήτημα της απλής αναλογικής, ο πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι η συζήτηση εξελίσσεται και είναι γνωστή η προγραμματική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική και το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα. «Η συζήτηση εξελίσσεται και δεν θέλω εγώ να την φορτίσω περισσότερο, είναι γνωστή και η άποψή μου και η προγραμματική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων μέσα στη Βουλή για την απλή αναλογική, για το μπόνους των εδρών και το όριο εισόδου στη Βουλή», είπε ο κ. Βούτσης.

    Ειδικά για το όριο εισόδου στη Βουλή υπογράμμισε ότι δεν είμαστε στη μεταπολιτευτική φάση, όπου για δεκαετίες υπήρχαν στη Βουλή τρία ή τέσσερα κόμματα. «Μέσα στην κρίση βρεθήκαμε σε μια οκτακομματική Βουλή και με δύο κόμματα στα πρόθυρα της εισόδου τους», είπε και προσέθεσε ότι η εμπειρία που προέκυψε κατά τη διάρκεια της κρίσης αναφορικά με την πορεία κυβερνήσεων συνεργασίας, θα αξιοποιηθεί όχι μόνο αξιακά και ιδεολογικά, αλλά και με βάση την πραγματικότητα της χώρας. Για το «κατώφλι» του 3% για την είσοδο στη Βουλή, είπε ακόμη ότι «συνηγορεί στο ότι έχει ήδη αποκατασταθεί, και μπορεί να αποκατασταθεί κι άλλο, ο πολιτικός πλουραλισμός και η παρουσία πολλών φωνών στο Κοινοβούλιο».

    Το στοιχείο της άδολης αναλογικής δεν μπορεί να αναφέρεται σε προσωπικά ή προσωποπαγή κόμματα και να διαμορφωθεί ένα «μπουκέτο» μερικών δεκάδων κομμάτων μέσα στη Βουλή, είπε ο κ. Βούτσης και εξήγησε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο και για την νομοθετική εργασία. «Αυτά είναι στοιχεία ενός διαλόγου που θα εξελιχθεί πάνω και σε αυτό το θέμα τον προσεχή μήνα», ανέφερε ωστόσο ο κ. Βούτσης.

    Δημοψηφίσματα

    Επίσης αναφέρθηκε και στα δημοψηφίσματα για να υπογραμμίσει ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα προχωρήσει με βάση το άρθρο 110 του Συντάγματος. Προσέθεσε όμως ότι το ζήτημα των δημοψηφισμάτων θα μπορούσε να συζητηθεί στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. «Ήταν λάθος που 40 χρόνια δεν είχε γίνει κανένα δημοψήφισμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να περάσουμε σε μια διαδικασία Ελβετίας. Έτσι κι αλλιώς το ίδιο το Σύνταγμα είναι αυστηρό και δίνει κατεύθυνση», είπε ο κ. Βούτσης και επέμεινε ότι δεν πρέπει να προκαταλάβουμε τον δημόσιο διάλογο, αφού δημοψηφίσματα σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν νοούνται, όπως επίσης είναι αμφιλεγόμενα και δημοψηφίσματα για μεγάλα δημοσιονομικά θέματα (προϋπολογισμού κλπ). Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει απόφαση για δημοψήφισμα π.χ. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους» και ανέφερε ότι υπάρχουν προτάσεις για ενίσχυση ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσω εκλογής του από λαό.

    [02] Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών

    Το μήνυμα ότι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών, στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, έστειλε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου έγινε μια πρώτη γενική συζήτηση με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε κατά την εισήγησή του ότι «η Αριστερά δεν μπορεί να καταγραφεί ως δύναμη καλύτερης διαχείρισης της κρίσης. Η διαχείριση της κρίσης, χωρίς όραμα για μεγάλες τομές, γρήγορα θα μετατραπεί σε κρίση της διαχείρισης». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι «η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών. Στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς», για να υπογραμμίσει ότι «θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης την κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημόσιων αγαθών». Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια βαθειά δημοκρατική τομή. Με χρονικό ορίζοντα το 2021 πρέπει να ξεκινήσουμε μια πλατιά διαδικασία διαλόγου με στόχο ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021».

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα μηνύματα που αναδείχτηκαν, όπως είπε, από τις εκλογές του Γενάρη του 2015, το δημοψήφισμα και τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη, για αλλαγή σελίδας και τομή με το παλιό. Είπε ειδικότερα ότι «οι εκλογές του περασμένου Γενάρη ήταν μεγάλη τομή, αναδεικνύοντας την επιθυμία του μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού να γυρίσουμε σελίδα» και ότι «μας έδωσε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης». Συμπλήρωσε ότι «το δημοψήφισμα του περασμένου Ιούλη αποτέλεσε ιστορική τομή, καθώς πέραν των άλλων, κατέγραψε την επιθυμία του ελληνικού λαού για μια μεγάλη αλλαγή και τομή με το παλιό», για να τονίσει πως «τον Σεπτέμβρη οι πολίτες έδωσαν εκ νέου εντολή να τελειώνουμε με το παλιό».

    Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης.

    [03] Ο Πιερ Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη βεβαιότητα του ότι στο επόμενο Eurogroup θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο Π. Μοσκοβισί ο οποίος συμμετείχε σήμερα σε πάνελ συζήτησης για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μαζί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο του Brussels Economic Forum στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα εξετάσει την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και θα επικυρώσει τις συζητήσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα. «Είμαι βέβαιος ότι η δουλειά που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς και την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 10,3 δισ. για την Ελλάδα από τα οποία τα 7,5 δισ. θα δοθούν άμεσα» υπογράμμισε ο Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως «ένα πολύ σημαντικό βήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε στο προηγούμενο Eurogroup. «Από τότε εργαζόμαστε σοβαρά και με θετικό τρόπο για να λύσουμε όποια προβλήματα υπάρχουν, το ένα μετά το άλλο. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να τα καταφέρουμε», επισήμανε ο Γάλλος επίτροπος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ένα «καλό» Eurogroup το οποίο θα είναι σε θέση να «επιβεβαιώσει ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε στην Ελλάδα».

    Αναφορικά με την επικείμενη εκταμίευση των 7,5 δισ., σημείωσε ότι θα αποτελέσει μια «πραγματική πηγή οξυγόνου» την οποία έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, καθώς ο σκοπός παραμένει «η επιστροφή της ανάπτυξης, η εμπιστοσύνη των επενδυτών, η δημιουργία θέσεων εργασίας».

    Τέλος, αναφέρθηκε και στις προβλέψεις της Κομισιόν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, στις οποίες καταγράφεται «επιστροφή της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, και ανάπτυξη κοντά στο 3% την επόμενη χρονιά». « Όλα αυτά βέβαια είναι υποθέσεις που στηρίζονται στην επιτυχία του προγράμματος» κατέληξε ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων

    [04] Ευ. Τσακαλώτος: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, σπάει το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης

    Την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια δεύτερη γενιά μεταρρυθμίσεων, καθώς το μείγμα της πολιτικής που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν ευνοούσε την ανάπτυξη, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε πάνελ με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Brussels Economic Forum. «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, σπάει το φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών μέτρων που προκαλούν ύφεση και με τη σειρά της η ύφεση φέρνει δημοσιονομικά μέτρα» υπογράμμισε ο Ευ. Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι η «αλληλουχία» των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν δεν ήταν σωστή και πως «η Ελλάδα κλήθηκε να ολοκληρώσει ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πολύ γρήγορα», σε βάρος της απασχόλησης και της οικονομίας.

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση του πάνελ με την παρουσίαση των «μεταρρυθμίσεων 2.0», τόνισε από την πλευρά του πως για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι μεταρρυθμίσεις πλέον σημαίνουν «τιμωρία» και όχι «πρόοδο». «Αυτό πρέπει να αλλάξει» υπογράμμισε ο επίτροπος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών η «παραγωγικότητα».

    Επιπρόσθετα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι επενδύσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως τα χαμηλά ή και μηδενικά επιτόκια δανεισμού από τα οποία ευνοούνται κάποιες χώρες, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να τονώσουν τις επενδύσεις. «Εάν η Ευρώπη δεν επενδύσει τώρα, θα το μετανιώσει σε 20 χρόνια» υπογράμμισε ο Ε. Τσακαλώτος, προτείνοντας

    μάλιστα οι δημόσιες επενδύσεις να μην υπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

    Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν επίσης η υπουργός Οικονομικών της Λεττονίας Ντάνα Ρεϊζνιέσε Όζολα, ο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Ντε Κρου και η επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Στρατηγικής, Αν Μέτλερ. Σε μια ανταλλαγή απόψεων για τα οφέλη ή όχι της παγκοσμιοποίησης, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως δεν συμφωνεί με την άποψη που εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκιλινγκ, ότι όλοι οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η παγκοσμιοποίηση είναι καλή, αλλά απλά υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας. Ο ίδιος εντόπισε το βασικό πρόβλημα στην άνιση κατανομή των κερδών από την αύξηση της παραγωγικότητας, και σημείωσε πως η καταπολέμηση του ευρωσκεπτικισμού δεν είναι μόνο θέμα «επικοινωνίας»: «Υπάρχουν νικητές και χαμένοι και πρέπει να εξασφαλιστεί ότι και οι χαμένοι θα έχουν μια ευκαιρία» τόνισε ο Έλληνας υπουργός, για να λάβει την αντίδραση του αντιπροέδρου της βελγικής κυβέρνησης ότι είναι «κυνικό» να λέει κανείς πως η παγκοσμιοποίηση δεν ωφέλησε τους λαούς και είναι λάθος να δίνεται περισσότερη σημασία στην «κοινωνική ανισότητα» αντί στην «κοινωνική κινητικότητα».

    Ο Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η «κοινωνική ανισότητα» και η «κοινωνική κινητικότητα» πάνε μαζί, ενώ υποστήριξε πως η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο «δημοφιλής» και να αντιμετωπίσει κοινωνικά ζητήματα όπως η «κοινωνική ένταξη».

    «Η περισσότερη Ευρώπη βγάζει νόημα μόνο αν είναι περισσότερο δημοκρατική και κοινωνική» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στη δεύτερη γενιά μεταρρυθμίσεων, η Ευρώπη θα λάβει υπόψη της τις ανάγκες των κοινωνιών.

    [05] Σπίρτζης για Ελληνικό: Κάποια δισ. ευρώ που θα βάρυναν τον ελληνικό λαό, τώρα θα βαρύνουν τον επενδυτή

    Βελτιώσαμε τους όρους αλλά το Ελληνικό έπρεπε να αξιοποιηθεί διαφορετικά και με άλλες διαδικασίες από αυτές του ΤΑΙΠΕΔ, τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στoν ραδιοσταθμό Real.

    «Εμείς βρήκαμε έναν διαγωνισμό ολοκληρωμένο, με συγκεκριμένο τίμημα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, και αυτό που έγινε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου (και σ' αυτόν και στο διαγωνισμό για τα αεροδρόμια) ήταν να βελτιώσουμε όσο μπορούσαμε τους όρους του διαγωνισμού που βρήκαμε ολοκληρωμένο» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης. Ως μία από τις βελτιώσεις δε, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κάποια δισ. ευρώ που θα βάρυναν τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος για βασικές υποδομές, τώρα θα βαρύνουν τον επενδυτή».

    «Από αυτά που έχω πει στο παρελθόν δεν παίρνω πίσω ούτε μία λέξη» δήλωσε ο υπουργός. «Το Ελληνικό έπρεπε να αξιοποιηθεί διαφορετικά κατά τη γνώμη μου και όχι με αυτές τις διαδικασίες που έχει επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ. Έπρεπε τα χρήματα που θα ζητούσαμε για το Ελληνικό, σύμφωνα με την εκτίμηση που είχαμε κάνει, να είναι πολλαπλάσια, για να πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους - γιατί αυτά τα χρήματα δεν έρχονται στην χώρα, πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους. Έπρεπε ο σχεδιασμός να γίνει από το κράτος και όχι από τον επενδυτή», τόνισε.

    Στο ερώτημα, αν η τωρινή του στάση συνιστά «οξύμωρο», ο κ. Σπίρτζης απάντησε με το επιχείρημα πως «όταν υπάρχουν κυβερνήσεις δημοκρατικά εκλεγμένες, δεν παύουν οι δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων γιατί κάνουμε εκλογές. Έγινε μία διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, έγιναν διαδικασίες, υπάρχει συνέχεια του κράτους και για να πάμε σε συμφωνία, οι δανειστές επέβαλαν να συνεχιστούν αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις. Ποιο είναι το οξύμωρο;» αναρωτήθηκε ο υπουργός. Υπενθύμισε δε, πως «εμείς είπαμε στον ελληνικό λαό πεντακάθαρα, ότι δεσμευτήκαμε για αυτά τα πράγματα, "έγκρινέ το ή απόρριψέ το". Το ενέκρινε...»

    Στο ίδιο πλαίσιο και στο ερώτημα εάν το τίμημα των 915 εκ. ευρώ είναι χαμηλό, ο κ. Σπίρτζης απάντησε: «Και βέβαια είναι χαμηλό. Μπαίνει θέμα για αυτό; Γιατί δεν ρωτάτε τον εισαγγελέα που κάνει έρευνα γι'αυτό;...Ο υπουργός και με την ιδιότητα του προέδρου του ΤΕΕ ,έλεγε ότι το τίμημα έπρεπε να είναι 3 δισ. και το λέω και σήμερα. Έπρεπε να είναι 3 δισ. Η διαφορά με τη διαπραγμάτευση που έγινε, είναι πως προσπαθήσαμε να το φέρουμε μέσω υποχρεώσεων του παραχωρησιούχου με υποδομές. Η ομάδα που χειρίστηκε αυτή τη διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η ομάδα που έκανε, πέτυχε πάρα πολλά πράγματα».

    [06] Την εκδοχή να είναι ο εκδότης Π. Μαυρίκος ο απανθρακωμένος άνδρας στην Αττική Οδό εξετάζει η ΕΛΑΣ

    Αναπάντητα παραμένουν μέχρι και αυτή την ώρα τα ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανεφλέγη το τζιπ Porsche Cayenne, της συζύγου του εκδότη της Ακρόπολης, Παναγιώτη Μαυρίκου, μέσα στο οποίο απανθρακώθηκε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο εκδότης.

    Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, από την μέχρι στιγμής έρευνα στο καμένο αυτοκίνητο που εξετάζεται στην Εγκληματολογική Υπηρεσία, δεν έχει βρεθεί το παραμικρό στοιχείο, (όπως υπολείμματα κάποιου μηχανισμού), που να οδηγεί στο συμπέρασμα δολιοφθοράς.

    Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

    Αύριο αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα DNA, για την ταυτότητα του θύματος, ώστε να υπάρξει επίσημη αναγνώριση, αν και οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής δεν έχουν αμφιβολία ότι πρόκειται για τον Παναγιώτη Μαυρίκο.

    Το απόγευμα η σύζυγος του εκδότη αναγνώρισε κάποια κοσμήματα που φορούσε ο αποθανών, καθώς το πτώμα δεν είναι αναγνωρίσιμο.

    Υπενθυμίζεται ότι το Porsche Cayenne, ανεφλέγη στις 14.50 μετά το μεσημέρι στην Αττική Οδό, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ελευσίνα, μεταξύ των εξόδων Ηρακλείου και Εθνικής Οδού.

    Όπως λένε οι αστυνομικοί το αυτοκίνητο κινούνταν στο αριστερό ρεύμα και όπως φαίνεται στις κάμερες, κάποια στιγμή άρχισε να επιβραδύνει και «έξυσε» το διαχωριστικό διάζωμα. Δευτερόλεπτα μετά τυλίχτηκε στις φλόγες.

    Ο εκδότης πιθανόν δεν κατάφερα να βγει γιατί το όχημα είχε κολλήσει στο διάζωμα και δεν άνοιγε η πόρτα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί και να απανθρακωθεί.

    [07] Στον αέρα η νέα αθλητική ιστοσελίδα του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου

    Αντικειμενικότητα και φωνή στον πραγματικό αθλητισμό υπόσχεται το νέο φιλόδοξο εγχείρημα του «Πρακτορείου, Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων», το «Πρακτορείο sport». Η καθημερινή, ηλεκτρονική εφημερίδα, που θα συγκεντρώνει ειδήσεις από όλα τα αθλήματα, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro 2016, καθώς το ποδόσφαιρο θεωρείται ο βασιλιάς των σπορ.

    Για «παράθυρο ελπίδας» που ανοίγει με την γέννησή της η νέα αθλητική ενημερωτική ιστοσελίδα του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έκανε λόγο ο υπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Ο κ. Κοντονής επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η νέα προσπάθεια στο φίλαθλο κοινό, ενώ έθιξε έντονα το ζήτημα της παθογένειας του αθλητισμού και μιας μερίδας κατευθυνόμενου αθλητικού Τύπου που εξυπηρετεί συμφέροντα. «Σε μεγάλο βαθμό ο ποδοσφαιροκεντρικός αθλητικός Τύπος είναι οπαδικός. Βλέπουμε καθημερινά παραπλανητικά δημοσιεύματα που στηρίζονται σε ένα ψεύδος. Με εξοργίζει ότι σε αυτό τον Τύπο φταίνε πάντα οι άλλοι, άλλοτε οι διαιτητές, άλλοτε οι άλλες ομάδες, η κυβέρνηση, εγώ. Κάνω έκκληση να σταματήσει ο κατήφορος, να βάλλουμε ένα φρένο, διαφορετικά δεν θα είμαστε θεατές, αλλά θα επέμβουμε με δραστικό τρόπο. Υπάρχουν βέβαια και συντάκτες που διαφωτίζουν το τι γίνεται στο ποδόσφαιρο. Βέβαια, πιστεύω ότι καλύτερα να έχουμε ακόμη κι αυτήν τη δημοσιογραφία παρά λογοκρισία». Καταλήγοντας ευχήθηκε το «Πρακτορείο sport» να είναι η απαρχή για ένα καλύτερο αύριο, ένα καλύτερο μέλλον».

    Για το «νέο παιδί, το 10ο στη σειρά του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου» έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος. Όπως χαρακτηριστικά είπε πρόκειται για μια «νέα προσπάθεια που θα είναι κοντά στην κοινωνία. Δεν θα είμαστε μόνο δέκτες πρωθυπουργών, υπουργών αλλά στόχος μας είναι να ακουμπήσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας. Αυτά είναι ο αντίπαλός μας, δεν πρόκειται να στρογγυλέψουμε τίποτε». Ο κ. Ψύλος αναφέρθηκε εκτενώς στο άνοιγμα του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου παρουσιάζοντας τα δέκα βήματα. Το «Πρακτορείο FM», το οποίο εκπέμπει από την Θεσσαλονίκη, αλλά «πρόκειται να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, ενώ φιλοδοξούμε να αποκτήσουμε φωνή και στην Αθήνα. Το site υγείας, το site σε συνεργασία του Πρακτορείου με την Ε.Ε. μέσα από το οποίο δίνουμε καθημερινά ειδήσεις από την Ευρώπη, από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η συνεργασία με το Πρακτορείο Ειδήσεων της Κίνας, με το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ρωσίας, η συνεργασία μας με το ειδησεογραφικό πρακτορείο στα αραβικά, με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων».

    Ο κ. Ψύλος αναφέρθηκε και στα info graphics υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί μια φωτογραφία να αξίζει χίλιες λέξεις, αλλά κι ένα γράφημα μπορεί είναι πάνω από 1000 φωτογραφίες». Τέλος για το «νεογέννητο» αθλητικό site επεσήμανε ότι στόχος είναι το «φίλαθλο πνεύμα κι όχι το οπαδικό. Θέλουμε να δώσουμε βήμα σε όλες τις Ομοσπονδίες και στα ?φτωχά' αθλήματα».

    Με τη σειρά του, ο αρχισυντάκτης του «Πρακτορείου sport», Γιάννης Νάνος παρουσίασε τη δομή της ιστοσελίδας και δήλωσε ότι «θα τονίσουμε την πραγματική αξία του αθλητισμού ώστε να γυρίσει ο κόσμος στον πραγματικό αθλητισμό».

    Για μέρα γιορτής μίλησε ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος. «Για μας χρειάζεται ενθάρρυνση ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Θέλουμε να προβάλλουμε αυτές τις προσπάθειες».

    Την εκδήλωση χαιρέτισε κι ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Κουμπιάς, ο οποίος έκανε λόγο για «εντυπωσιακή προσπάθεια και προσφορά στον Τύπο», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, Σωτήρης Τριανταφύλλου δήλωσε ότι «για πρώτη φορά αθλητικό πρακτορείο θα παράξει αθλητική ενημέρωση σε όλο το φάσμα του αθλητισμού».

    Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Ολυμπιονίκης Μιχάλης Μουρούτσος, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Μίμης Δομάζος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζούντο, Ιωάννης Καφενταράκης καθώς και ο πρωταθλητής ποδηλασίας, Χρήστος Βολικάκης.

    [08] Ένα πλήθος 14.000 ανθρώπων παρέστη στη μουσουλμανική κηδεία του Μοχάμεντ Άλι

    Χιλιάδες άνθρωποι, φίλοι, συγγενείς, φίλαθλοι και απλοί θαυμαστές του Μοχάμεντ Άλι παρέστησαν σήμερα στη μουσουλμανική τελετή που οργανώθηκε στη μνήμη του μεγάλου πυγμάχου και προσευχήθηκαν πάνω από τη σορό του ανθρώπου που αγωνίστηκε μέσα στα ρινγκ για τη νίκη και έξω από αυτά για την ειρήνη.

    Η ζανάζα, η κηδεία στα αραβικά, τελέστηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Φρίντομ Χολ, στο ίδιο συγκρότημα όπου ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών νίκησε τον Γουίλι Μπέσμανοφ το 1961, στον τελευταίο αγώνα που έδωσε στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

    Την τελετή παρακολούθησαν 14.000 άνθρωποι κάθε φυλής και δόγματος. Σχεδόν όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν κατ' επανάληψη στον Άλι χαρακτηρίζοντάς τον "πρωταθλητή του λαού".

    "Ο θάνατος του Μοχάμεντ Άλι μας έκανε όλους να αισθανθούμε πιο μόνοι μας στον κόσμο", είπε ο Σέρμαν Τζάκσον, μουσουλμάνος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Ο Τζάκσον έπλεξε το εγκώμιο του Άλι για τον αγώνα που έδωσε για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών τη δεκαετία του 1960. "Κάτι σοβαρό, κάτι μεγάλο, όμορφο, που μας έκανε να αισθανόμαστε ωραία για τη ζωή, έφυγε από αυτόν τον κόσμο", είπε για τον αθλητή που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει για τρία χρόνια τα ρινγκ, στο αποκορύφωμα της καριέρας του, επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

    [09] Ο Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Κλίντον

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε και επίσημα υπέρ της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

    «Είμαι μαζί της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε αναφερόμενος στην Κλίντον ότι «δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει ποτέ κάποιο πρόσωπο που να είχε περισσότερα προσόντα για να αναλάβει αυτό το αξίωμα», σε ένα σύντομο βίντεό του.

    Ο Δημοκρατικός πρόεδρος πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Κλίντον ότι «αδημονώ να βγω εκεί έξω και να συμμετάσχω στην προεκλογική εκστρατεία μαζί με τη Χίλαρι».

    Η πρώην πρώτη κυρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε αμέσως τον πρόεδρο Ομπάμα με ανάρτησή της στοTwitter για την επίσημη εκδήλωση της υποστήριξής του στο πρόσωπό της, τονίζοντας πως «την τιμά». Σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, είπε πως η απόφαση του Ομπάμα «σημαίνει πάρα πολλά» για την ίδια και «τη χαροποιεί αφάνταστα».

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο Ομπάμα αναμένεται να πάρει μέρος σε προεκλογικές εκδηλώσεις της Κλίντον την επόμενη εβδομάδα στο Ουισκόνσιν.

    [10] Πάνω από 3.000 μετανάστες διασώθηκαν στην Μεσόγειο μέσα σε δύο ημέρες

    Περισσότεροι από 3.000 μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ ανασύρθηκαν δύο ανθρώπινες σοροί, ανακοίνωσε σήμερα η ιταλική ακτοφυλακή.

    Η ακτοφυλακή συντόνισε σήμερα επιχειρήσεις διάσωσης 1.950 μεταναστών που επέβαιναν σε 15 διαφορετικά πλοιάρια, ενώ δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από μια φουσκωτή λέμβο. Περίπου 1.100 μετανάστες διασώθηκαν στη θάλασσα την Τετάρτη.

    Οι αρχές δεν διαθέτουν λεπτομέρειες για τις εθνικότητες των μεταναστών, ή των νεκρών.

    Όλες οι επιχειρήσεις διάσωσης διεξήχθησαν μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης.

    [11] Δόθηκε το «πράσινο φως» από το Euro Working Group στο Ελσίνκι για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ.

    Δόθηκε το «πράσινο φως» από το Euro Working Group στο Ελσίνκι- στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης- προς τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

    Αυτό ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, σύμφωνα επίσης με τους οποίους, το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από τα πέντε ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Στη συνέχεια, η οριστική έγκριση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει στις 16 Ιουνίου (κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup/Ecofin) στο Λουξεμβούργο. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα βρίσκεται στα δημόσια ταμεία αμέσως μετά, και πάντως νωρίτερα από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

    Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) που συνεδριάζει σήμερα στο Ελσίνκι επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 June 2016 - 20:32:30 UTC