Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διευκρινιστική δήλωση του Θ. Φορτσάκη για το κίνημα «Παραιτηθείτε»
  • [02] Στ. Πιτσιόρλας: Έχουμε διαφορετικές απόψεις με τον κ. Σπίρτζη
  • [03] Εγκρίθηκε η νέα σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ - Συνεχίζονται οι απεργίες στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης
  • [04] ΓΣΕΕ: Να σταματήσουν τα ψέματα για τις ομαδικές απολύσεις
  • [05] Φρ. Ολάντ: Το Euro 2016 είναι επίσης μια γορτή της ευρωπαϊκής ιδέας
  • [06] Με την Αϊντα στο Ηρώδειο ανοίγει απόψε το Φεστιβάλ Αθηνών
  • [07] Έκκληση να σταματήσει η απεργία στα λιμάνια, απηύθυναν βουλευτές της ΝΔ

  • [01] Διευκρινιστική δήλωση του Θ. Φορτσάκη για το κίνημα «Παραιτηθείτε»

    Διευκρινήσεις σχετικά με όσα είπε για το κίνημα «Παραιτηθείτε» δίνει ο βουλευτής της ΝΔ, Θόδωρος Φορτσάκης.

    Η δήλωση του κ. Φορτσάκη έχει ως εξής: «Κάποιοι σκόπιμα σπεύδουν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις και παρανοήσεις για τα όσα ανέφερα για την εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών της 15ης Ιουνίου. Να σταματήσουν να το κάνουν. Αυτό που είπα είναι ότι το σύνθημα "Παραιτηθείτε" από μόνο του δεν δίνει λύσεις. Είναι, όμως, μία αυθεντική έκφραση της πραγματικής αγανάκτησης που αισθάνεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων για την καταστροφική πολιτική της χειρότερης μεταπολιτευτικά κυβέρνησης που είχε η Ελλάδα. Οι πολίτες δεν δέχονται πια να υποβαθμίζεται καθημερινά η ζωή τους, να τους παραπλανούν με ψέματα και "αυταπάτες" και είναι λογικό και αναμενόμενο να αντιδρούν».

    [02] Στ. Πιτσιόρλας: Έχουμε διαφορετικές απόψεις με τον κ. Σπίρτζη

    «Δεν προτίθεμαι να απαντήσω στον κ. Σπίρτζη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στην ΕΡΤ.

    Ειδικότερα, ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι «στον κ. Σπίρτζη δεν προτίθεμαι να απαντήσω. Εκτός από διαφορετικές απόψεις, έχουμε τελείως διαφορετική διαδρομή και διαφορετική κλίμακα αξιών».

    [03] Εγκρίθηκε η νέα σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ - Συνεχίζονται οι απεργίες στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης

    Σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση επιβατών κρουαζιερόπλοιων, αλλά και στις διακινήσεις εμπορευματοκιβωτίων, έχουν δημιουργηθεί στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, από τη συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων για περισσότερες από 15 ημέρες, που ζητούν την εξασφάλιση των εργασιακών τους σχέσεων.

    Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, εάν δεν λυθεί το θέμα της εργασιακής συνέχειας.

    Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίστας, σε επιστολή του αλλά και σε συνάντηση που είχε μαζί με τους εργαζόμενους, περιέγραψε τα αναγκαία βήματα με τα οποία εξασφαλίζονται οι σχέσεις εργασίας, ενώ μιλώντας, χθες, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «η κυβερνητική στάση για το θέμα πρέπει να εκτιμηθεί και να είναι αυτό μία καλή βάση».

    Σημειώνεται, ότι η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενέκρινε σήμερα τη νέα σύμβαση παραχώρησης που θα οδηγηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου να αναλάβει σε λίγο καιρό- αφού καταβληθεί και το ανάλογο τίμημα- τη διαχείριση του λιμανιού η Cosco.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής ΓΣ των μετόχων, αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των εργαζομένων ζήτησε να τους δοθεί ο λόγος, πράγμα το οποίο έγινε.

    Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, τόνισε: «Ένα τέτοιο ξεπούλημα μόνο σε μία τέτοια αίθουσα σιδηρόφραχτη θα μπορούσε να γίνει μακριά από τον λαό και τους εργαζόμενους. Θεωρούμε, για τους λόγους που είχαμε εκθέσει και στο εξώδικο, ότι η νέα σύμβαση παραχώρησης είναι παράνομη, καθώς δεν έχει εγκριθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και ψευδώς αναγράφεται μέσα στο κείμενο, όπως επίσης και ότι δεν υπάρχει γι' αυτήν έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού».

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ο κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε ότι δεν έχει επιλυθεί το θέμα των εργαζομένων, οι οποίοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. «Δεν θα αναστείλουμε καμία απεργιακή κινητοποίηση. Θα μείνουμε μέσα στο λιμάνι, αν δεν λυθεί το θέμα της εργασιακής συνέχειας με ασφαλείς και σταθερές θέσεις εργασίας, όπως δυστυχώς στα λόγια παραδέχεται η κυβέρνηση αλλά στην πράξη δεν κάνει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, χθες, απέστειλε επιστολή προς τις ενώσεις των εργαζομένων των δύο λιμανιών με τους οποίους συναντήθηκε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει, ήδη, σημαντικά βήματα προόδου στην κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων.

    Σύμφωνα με την επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, απαντά προς τον υπουργό Ναυτιλίας, ότι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ο Γενικός Κανονισμός Εργασίας στον ΟΛΠ διατηρείται σε ισχύ, ενώ σε περίπτωση τροποποίησής του τυγχάνουν εφαρμογής οι σχετικές διατάξεις του Ν. 2688/99.

    Σε κλίμα έντασης διεξήχθη η γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), στην Αποθήκη Δ' του Λιμανιού, καθώς εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την ιδιωτικοποίηση.

    [04] ΓΣΕΕ: Να σταματήσουν τα ψέματα για τις ομαδικές απολύσεις

    Τα ψέματα για τις ομαδικές απολύσεις πρέπει να σταματήσουν, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και «δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αγώνες των εργαζομένων συνεχίζονται και θα κορυφωθούν. Τα ψέματα και τα κροκοδείλια δάκρυα τελείωσαν». Ζητάει δε από την κυβέρνηση «να δηλώσει ανοιχτά ποιος είναι ο σκοπός των σχεδιαζόμενων παράλληλων παρεμβάσεων στις ομαδικές απολύσεις, στην απεργία και στον συνδικαλιστικό νόμο», καθώς και «ποιες επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις σκοπεύουν να εξυπηρετηθούν ή ποιες επενδύσεις με την εγγύηση τριτοκοσμικών όρων εργασίας περιμένουν να γίνουν σε αντάλλαγμα της περαιτέρω μείωσης του επιπέδου προστασίας των εργαζομένων».

    «Το υπουργείο Εργασίας γνωρίζει πολύ καλά τις καταγγελίες της ΓΣΕΕ ότι ακόμα και το ήδη υφιστάμενο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις δεν εφαρμόζεται και ότι το κράτος περιορίζεται στον ρόλο απλού θεατή της κλιμακούμενης ανομίας, με συστάσεις στους εργαζόμενους για προσφυγή στα δικαστήρια, όταν επί μήνες μένουν απλήρωτοι και απολύονται χωρίς αποζημίωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [05] Φρ. Ολάντ: Το Euro 2016 είναι επίσης μια γορτή της ευρωπαϊκής ιδέας

    Το Euro 2016 δεν θα είναι μόνο μια "γιορτή του ποδοσφαίρου", αλλά και μια "γιορτή της ευρωπαϊκής ιδέας", δήλωσε σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ, μερικές ώρες πριν δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα της διοργάνωσης και ανάμεσα σε δύο αστεϊσμούς για τη Ρουμανία και τη Βρετανία.

    "Για τη Ρουμανία, δεν επιμένω επειδή απόψε υπάρχει ένας αγώνας ποδοσφαίρου (της εθνικής ομάδας της Γαλλίας) με τη Ρουμανία, άρα αγαπάμε πολύ τη Ρουμανία, μέχρις ενός ορισμένου σημείου", αστειεύθηκε ο αρχηγός του Κράτους.

    "Όπως και να 'χει θα υποδεχθώ σε λίγο τον ρουμάνο πρωθυπουργό και αυτή θα είναι επίσης μια γιορτή για την Ευρώπη", είπε κατά την απονομή του "Βραβείου καλλιτεχνικής και πολιτιστικής τόλμης" σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στο προεδρικό μέγαρο.

    "Θα έρθουν να παίξουν ομάδες που εκπροσωπούν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης", εφόσον αποφασίσουν να μείνουν, είπε ακόμη ο Ολάντ, υπαινισσόμενος τη Βρετανία η οποία θα αποφανθεί στις 23 Ιουνίου με δημοψήφισμα για την παραμονή της ή όχι στην Ένωση.

    "Αλλά η Βρετανία έχει πάντα ιδιαιτερότητες", ειρωνεύτηκε ο Ολάντ, επισημαίνοντας ότι η χώρα αυτή "εκπροσωπείται από τρεις ομάδες" στη διοργάνωση.

    [06] Με την Αϊντα στο Ηρώδειο ανοίγει απόψε το Φεστιβάλ Αθηνών

    Με τη μεγαλειώδη Αϊντα του Τζουζέππε Βέρντι, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει απόψε το Φεστιβάλ Αθηνών, στις 10, 11, 12, 15 Ιουνίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η δημοφιλής όπερα παρουσιάζεται σε νέα παραγωγή της ΕΛΣ, από το φημισμένο Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Ενρίκο Καστιλιόνε.

    «Είναι σίγουρα ένα μεγάλο προνόμιο για μένα να σκηνοθετώ την όπερα Αϊντα, που θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, επειδή είμαι αντιμέτωπος με την πρόκληση του μετασχηματισμού των ερειπίων του θεάτρου σε αρχαίο αιγυπτιακό περιβάλλον. Είναι μία νέα πρόκληση, που ξεπερνά αυτή της Ταορμίνας, όπου το 2009, για πρώτη φορά, παρουσίασα αυτήν την παράσταση» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ενρίκο Καστιλιόνε και πρόσθεσε: «Πρόκληση είναι η μετατροπή του θεάτρου σε περιβάλλον αρχαίας Αίγυπτου, το οποίο γίνεται με προβολές, με βάση τα δομικά στοιχεία του Ωδείου, τους κίονες, τις κόγχες και τις καμπύλες του. Ο μετασχηματισμός αυτός γίνεται με την τεχνολογία, αλλά και με την πυραμίδα που σχεδίασα και στην οποία εκτυλίσσεται όλη η δράση της όπερας. Όλα αυτά, ελπίζω ότι θα επιτρέψουν στο κοινό να ζήσει μία μοναδική εμπειρία, να εισαχθεί στην αρχαία Αίγυπτο, όχι μόνο μέσα από τη μουσική, αλλά και χάρη στο θέαμα της παράστασης, καθώς όπου και αν κάθεται ο θεατής θα έχει την αίσθηση ότι είναι μέσα στο ανάκτορο της Αμνέριδας ή μεταξύ των Αιγυπτίων κατά τη διάρκεια του θριάμβου».

    Η Αϊντα αποτελεί έργο ορόσημο της ιταλικής μουσικής και ισορροπεί ανάμεσα στη ρομαντική όπερα και την γαλλική μεγαλόπρεπη όπερα. Οι σπουδαίες άριες, οι εντυπωσιακές σκηνές πλήθους, τα εκτενή ντουέτα και το εντυπωσιακό μπαλέτο, κάνουν αυτήν την όπερα να ξεχωρίζει, ενώ σηματοδοτούν νέες κατακτήσεις στη μουσικοδραματική γλώσσα του Βέρντι. Το θριαμβικό εμβατήριο αποτελεί μία εντυπωσιακή σελίδα μεγαλόπρεπης, εξωτικής μουσικής. Στη διαχρονική δημοτικότητά της συνεισφέρει, επίσης, το πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζεται η όπερα, καθώς η δράση ξετυλίγεται στη φαραωνική Αίγυπτο σε μυθική εποχή. Όμως, αυτή είναι μονάχα μία από τις όψεις της Αϊντας του Βέρντι. Στο κέντρο της όπερας υπάρχει ακόμα ένα διάσημο ερωτικό τρίγωνο, όπως σε αρκετά από τα έργα του Βέρντι: η Αϊντα, πριγκίπισσα της Αιθιοπίας και αιχμάλωτη στην αυλή των Φαραώ, είναι ερωτευμένη με τον Αιγύπτιο στρατηγό Ρανταμές, ο οποίος ανταποδίδει τα αισθήματά της δυσαρεστώντας την Αμνέριδα, κόρη του Φαραώ, που είναι επίσης ερωτευμένη μαζί του. Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται η Αϊντα, παγιδευμένη ανάμεσα στα συναισθήματά της για τον άντρα που αγαπά και στο καθήκον απέναντι στον πατέρα και την πατρίδα της.

    [07] Έκκληση να σταματήσει η απεργία στα λιμάνια, απηύθυναν βουλευτές της ΝΔ

    Τις εγκαταστάσεις του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Σίμος Κεδίκογλου, Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης), οι οποίοι συναντήθηκαν με τη διοίκηση του ΟΛΘ και ναυτιλιακούς πράκτορες, αλλά όχι με τους εργαζόμενους, καθώς οι τελευταίοι ήθελαν έναν ανοιχτό διάλογο, παρουσία συγκεντρωμένων απεργών, και όχι συνάντηση με εκπροσώπους τους, όπως είχαν προγραμματίσει οι βουλευτές.

    Κατόπιν αυτού οι βουλευτές της ΝΔ έφυγαν από τον χώρο του εντευκτηρίου του ΟΛΘ, όπου επρόκειτο να γίνει η συνάντηση και η συνέντευξη Τύπου και έδωσαν ραντεβού με τους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς". Όπως εξήγησαν δεν υπήρχε η δυνατότητα διαλόγου με τους εργαζόμενους σε συνθήκες "οχλοβοής", ενώ παρατήρησαν πως μεταξύ των απεργών ήταν και κάποιοι "εγκάθετοι" με σκοπό να δημιουργήσουν μια εικόνα σε βάρος του κλιμακίου της ΝΔ ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων. Προσέθεσαν πως εξάντλησαν κάθε πιθανότητα για έναν ήρεμο και γόνιμο διάλογο με την πρόταση να συναντηθούν με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών σε άλλη αίθουσα του ΟΛΘ και όχι στο εντευκτήριο, αλλά απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις καταστροφικές συνέπειες από την απεργία των εργαζομένων στον ΟΛΘ, λέγοντας πως οι βουλευτές διαπίστωσαν ότι η κατάσταση στο λιμάνι είναι δραματική. Κάλεσε τους εργαζόμενους να σταματήσουν την απεργία και τη διοίκηση του ΟΛΘ να ασκήσει ένδικα μέσα εναντίον τους. Παράλληλε εξέφρασε την εκτίμηση ότι από την επιστολή του υπουργού Ναυτιλίας προκύπτει ότι διασφαλίζονται επαρκώς τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΛΘ.

    Η ζημιά από την 18ήμερη απεργία των εργαζομένων στον ΟΛΘ είναι μεγαλύτερη από εκείνη των πολυήμερων κινητοποιήσεων του 2008, θίγονται δεκάδες επιχειρήσεις, κυρίως οι εξαγωγικές, και ο τζίρος του ΟΛΘ έχει πέσει στα 50.000.000 ευρώ όταν το 2007 ήταν 70.000.000 ευρώ, επισήμανε ο Θεόδωρος Καράογλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 June 2016 - 14:32:30 UTC