Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές τώρα. Χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, μία νέα συμφωνία»
  • [02] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Το παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης έχει δράκο που κατασπαράζει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο
  • [03] Αυστρία: Δεκατρείς τραυματίες σε επεισόδια εθνικιστών και μελών του αντιφασιστικού κινήματος
  • [04] Τουλάχιστον 20 νεκροί απο βομβιστική επίθεση του ΙΚ στη Δαμασκό
  • [05] Βρετανία: Μικρό προβάδισμα του «Bremain» καταγράφει νέα δημοσκόπηση
  • [06] Μ. Ρέντσι: Τον Ιούνιο του 2014, ήμουν εντελώς μόνος. Δεν υπήρχε ακόμη ο Τσίπρας, που έφερε αριστερό άνεμο
  • [07] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Η κυβέρνηση δεν γίνεται να αποφύγει τις εκλογές»

  • [01] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές τώρα. Χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, μία νέα συμφωνία»

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλάει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα αλλά και για τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συγκρότηση ενός τρίτου πολιτικού πόλου.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού επικρίνει την κυβέρνηση ότι καθυστερεί σημαντικά στις αλλαγές που απαιτούνται για να βγει η χώρα από τα Μνημόνια με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται σε υπερφορολόγηση που επιβαρύνει την κοινωνία.

    Επίσης, τονίζει ότι δεν χρειάζονται εκλογές εάν δεν κλείσει ο κύκλος των αξιολογήσεων και η χρηματοδότηση της χώρας. «Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές. Ένα new deal», υποστηρίζει ο κ. Θεοδωράκης, δηλώνοντας ανοικτός στη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρει ότι βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού είναι ελεύθερα να πάνε στη συγκέντρωση «Παραιτηθείτε», στο Σύνταγμα, κι αποκρούει την όξυνση που επιχειρείται για τη συγκέντρωση.

    Καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται το Ποτάμι να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ και στέλνει μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις του κεντρώου χώρου ότι το Ποτάμι επιθυμεί να συνεργαστούν για μια μεγάλη εκσυγχρονιστική και μεταρρυθμιστική παράταξη.

    Ακόμη ο Σταύρος Θεοδωράκης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία της νέας παράταξης.

    [02] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Το παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης έχει δράκο που κατασπαράζει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας

    «Το παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης έχει δράκο, ο οποίος μαζί με το ζεστό χρήμα κατασπαράζει και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης», αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

    Επισημαίνει ότι η επιλογή της αστικής τάξης αυτή την στιγμή, για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, δεν εμποδίζει να παραμείνει ανοικτή η συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό και τονίζει πως τα βαριά μέτρα για τον λαό θα παραμένουν και θα ενισχύονται, γιατί αυτά συνοδεύουν τα κέρδη των μονοπωλίων, είναι- δεν είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης η καπιταλιστική Ελλάδα.

    Αναφέρει ότι ο κύριος άξονας αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού είναι η χωρίς καθυστερήσεις εφαρμογή των σκληρών μέτρων και ο εγκλωβισμός της λαϊκής δυσαρέσκειας στα όρια του συστήματος.

    Σε ό,τι αφορά το λαϊκό κίνημα, τονίζει πως στον δρόμο της ανατροπής, για να αλλάξει τάξη στην εξουσία, με ανασύνταξη του κινήματος, ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, ο λαός μπορεί σήμερα να αποτρέψει τα χειρότερα, να διεκδικήσει ανάσες ανακούφισης, να βελτιώσει τη ζωή του.

    Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρει πως οι επενδυτικές συμφωνίες Ελλάδας-Γαλλίας θα υλοποιηθούν στις στάχτες των εργασιακών δικαιωμάτων, τόσο των εργαζομένων στην Γαλλία όσο και στην Ελλάδα.

    Εκφράζει την ανησυχία του για τη δραστήρια συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για το ενδεχόμενο νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη και για την προκλητικότητα των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Αλβανίας.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επισημαίνει ότι η κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων δεν οδηγεί σε δίκαιη λύση για τον λαό αλλά σε "αναθέρμανση" ενός "σχεδίου Ανάν", που νομιμοποιεί τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και εγκυμονεί κινδύνους για μελλοντικές ιμπεριαλιστικές εμπλοκές με θύματα τους λαούς της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας.

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται και στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα λόγω συνολικά της πολιτικής της ΕΕ, καθώς και στην μονιμοποίηση της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στο Αιγαίο, ενώ, τέλος, μιλά για τις επόμενες πρωτοβουλίες και δράσεις του κόμματος ενόψει της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυσή του, το 2018.

    [03] Αυστρία: Δεκατρείς τραυματίες σε επεισόδια εθνικιστών και μελών του αντιφασιστικού κινήματος

    Δεκατρείς άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Σάββατο σε επεισόδια που ξέσπασαν ανάμεσα σε εθνικιστές και μέλη του αντιφασιστικού κινήματος στη Βιέννη, την πρωτεύουσα της Αυστρίας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν όταν τα περίπου χίλια πρόσωπα που συμμετείχαν σε μια πορεία του κινήματος για την προάσπιση της «εθνικής ταυτότητας» των Αυστριακών άλλαξαν την προσυμφωνημένη διαδρομή τους και συγκρούστηκαν με τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε αντιδιαδήλωση του αντιφασιστικού κινήματος.

    «Συνολικά τραυματίστηκαν 13 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αστυνομικών», ανέφερε η αστυνομία της Βιέννης σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

    Σε έναν από τους εθνικιστές ασκήθηκε ποινική δίωξη βάσει ενός νόμου του 1947 που απαγορεύει την άρνηση του Ολοκαυτώματος και των ναζιστικών εγκλημάτων, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Επτά αντιδιαδηλωτές συνελήφθησαν διότι πέταξαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των εθνικιστών.

    Η αστυνομία επενέβη επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της πορείας και της αντιδιαδήλωσης για να καταστείλει ταραχές. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού.

    Το λεγόμενο «ταυτοτικό» κίνημα της Αυστρίας προβάλλει το ιδεώδες της εθνικής ταυτότητας κι αντιτίθεται στην παγκοσμιοποίηση και τον πολυπολιτισμό.

    Πολλοί υποστηρικτές του ανήκουν σε ακροδεξιούς κύκλους.

    [04] Τουλάχιστον 20 νεκροί απο βομβιστική επίθεση του ΙΚ στη Δαμασκό

    Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, μία με παγιδευμένο αυτοκίνητο και άλλη μία επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκαν σήμερα κοντά στο σιιτικό μαυσωλείο Σαγιέντα Ζεϊνάμπ, στα προάστια της Δαμασκού.

    Το προάστιο Σαγιέντα Ζεϊνάμπ φιλοξενεί το ιερότερο σιιτικό μαυσωλείο της Συρίας και αποτελεί την έδρα των σιιτικών ομάδων από τον Λίβανο και το Ιράκ που πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq, που συνδέεται με το ΙΚ, οι τζιχαντιστές ανατίναξαν ένα αυτοκίνητο που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά την ίδια στιγμή που, σε απόσταση μερικών μέτρων, δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

    Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι από τις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν. Οι 13 από τους νεκρούς ήταν άμαχοι πολίτες, διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας πρόβαλαν εικόνες από την περιοχή όπου διακρίνονται οι τεράστιες ζημιές που έχουν προκληθεί σε μια πολυσύχναστη λαϊκή αγορά.

    [05] Βρετανία: Μικρό προβάδισμα του «Bremain» καταγράφει νέα δημοσκόπηση

    Ποσοστό της τάξης του 44% συγκεντρώνει η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι 42% που συγκεντρώνουν οι υπέρμαχοι του Brexit, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinium για λογαριασμό της εφημερίδας Observer.

    Οι Βρετανοί θα προσέλθουν στις κάλπες την 23η Ιουνίου σε ένα δημοψήφισμα που θα καθορίσει εάν η χώρα τους θα παραμείνει εντός της ΕΕ ή θα αποχωρήσει. Μια επιλογή που θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην πολιτική ζωή, την οικονομία, τον τομέα της Άμυνας και της διπλωματίας στη Βρετανία και όχι μόνο.

    Η δημοσκόπηση, όπου το 13% των ερωτηθέντων παραμένει αναποφάσιστο, έρχεται σε αντίθεση με μια έρευνα του ORB για την εφημερίδα Independent που δημοσιεύτηκε αργά χθες και στην οποία οι Βρετανοί πολίτες τάσσονται σε ποσοστό 55% υπέρ της εξόδου από την ΕΕ έναντι ποσοστού 45% υπέρ της παραμονής.

    [06] Μ. Ρέντσι: Τον Ιούνιο του 2014, ήμουν εντελώς μόνος. Δεν υπήρχε ακόμη ο Τσίπρας, που έφερε αριστερό άνεμο

    «Την πρώτη φορά που έθεσα το θέμα της ευελιξίας σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Ιούνιο του 2014, ήμουν εντελώς μόνος. Και η προσπάθεια καταβλήθηκε μόνον για να πετύχω να ενταχθεί η λέξη ευελιξία στο τελικό κείμενο», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε ανοικτή συζήτηση που οργάνωσε στην Ρώμη η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

    «Πρέπει να λάβετε υπόψη σας πως τότε δεν υπήρχε ακόμη ο (πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης) Τσίπρας -ο οποίος στην συνέχεια έφερε έναν αριστερό άνεμο στη συζήτηση-και ούτε στην Ισπανία είχαμε τα σημερινά δεδομένα», συνέχισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

    «Τώρα, μετά από δυο χρόνια, μοιάζει να υπάρχει μια εναλλακτική, την οποία, ως χώρα, υποστηρίζουμε» συνέχισε ο Ρέντσι, τονίζοντας πως έχει πει επανειλημμένα στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ότι θα ήθελε να έδειχνε κι η Γαλλία λίγο περισσότερο θάρρος.

    «Θεωρώ ότι η Γερμανία χρειάζεται και η ίδια να μην παραμείνει σε ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη, διότι διαφορετικά θα κάνει κακό στην Ευρώπη αλλά και στον ίδιο της τον εαυτό» συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο ή «η Ευρώπη πρέπει να αναμορφωθεί εκ των έσω, με συγκεκριμένες προτάσεις».

    [07] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Η κυβέρνηση δεν γίνεται να αποφύγει τις εκλογές»

    «Το ενδεχόμενο των εκλογών είναι ανοικτό, η κυβέρνηση δεν γίνεται να τις αποφύγει», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο. Προσθέτει ότι το αίτημα για εκλογές της ΝΔ δεν ήταν μία τακτική κίνηση και γι'αυτό παραμένει στο τραπέζι.

    Ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν βγαίνει και έχει αποτέλεσμα «να σερνόμαστε στη ζώνη του ευρώ χωρίς ευρώ». Σημειώνει, πάντως, ότι από πέρυσι τα σενάρια του grexit μπήκαν στο συρτάρι.

    Για τον εκλογικό νόμο, αποδίδει την κίνηση της κυβέρνησης σε σκοπιμότητα και προσθέτει ότι η ΝΔ είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση λέει ότι η ΝΔ δεν είναι το κόμμα των αλάθητων και ότι στο παρελθόν υπέκυψε στην γοητεία του λαϊκισμού.

    Ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δώσει λύση, γιατί το πρόβλημα είναι στο DNA του.

    Για τις συνεργασίες της ΝΔ με άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι και η Δράση, λέει ότι θα εξεταστούν μετά τις εκλογές. Για τις παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά αναφέρει ότι έχει το δικαίωμα να λέει τη γνώμη του και να υποστηρίζει το έργο του.

    Όσον αφορά τα εργασιακά λέει ότι η ΝΔ είναι κατά της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, αλλά υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, και προσθέτει ότι όσοι συμμετέχουν στον δημόσιο βίο, υπουργοί, βουλευτές, συνδικαλιστές κ.λπ., πρέπει να προσαρμοστούν στα καινούργια δεδομένα.

    Δεν κρύβει την ανησυχία του για το πώς θα εξελιχθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ λέει ότι αν επικρατήσει το Brexit στο δημοψήφισμα, η Ευρώπη θα βρεθεί μπροστά σε μία νέα κρίση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 12 June 2016 - 6:32:28 UTC