Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο
  • [02] Το κλείσιμο της Βαλκανικής Διαδρομής αποτελεσματικότερο της συμφωνίας με την Τουρκία, σύμφωνα με την FRONTEX
  • [03] "Πολλοί τραυματίες" από πυροβολισμούς σε μπαρ του Ορλάντο
  • [04] Μ. Ρέντσι: Τον Ιούνιο του 2014, ήμουν εντελώς μόνος. Δεν υπήρχε ακόμη ο Τσίπρας, που έφερε αριστερό άνεμο
  • [05] Επεισόδια αμαύρωσαν το Euro 2016
  • [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Θα προβώ σε αποκαλύψεις για τον «Θρόνο του Αγαμέμνονα», λέει ο Χριστοφίλης Μαγγίδης
  • [07] Αντικείμενα από τη συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας χαρακτηρίστηκαν κινητά μνημεία
  • [08] Ν. Φίλης: Υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής
  • [09] Η εκλογή του ΠτΔ από το λαό, θα προσδώσει κύρος στο θεσμό και στο αξίωμα

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο

    Ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, κατά την ομιλία του χθες το βράδυ σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στα Ιωάννινα.

    «Απέναντι μας, έχουμε μία αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο, χωρίς να μπορέσει να δώσει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση» τόνισε και πρόσθεσε ότι «προσπαθεί να κρυφτεί γύρω από σαχλές πρωτοβουλίες, όπως αυτή του «παραιτηθείτε», που προωθεί μία απολίτικη, ακροδεξιά λογική».

    Μάλιστα επισήμανε πως η άρνηση του ρόλου των κομμάτων, είναι μία πολιτική άρνησης της Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι η αντιπαράθεση γίνεται πάνω σε προγράμματα, ιδέες και θέσεις. «Αλίμονο αν το όραμα του κ. Μητσοτάκη και όλων αυτών που εκφράζουν σήμερα την Ν.Δ., έχει μία κοινωνία, χωρίς απόψεις κόμματα και συνδικάτα», είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα ο υπουργός, έστρεψε τα βέλη του και προς το ΠΑΣΟΚ που όπως είπε, την ίδια ώρα αρνείται να κάνει αυτοκριτική. «Οι βαρόνοι Βενιζέλος, Λοβέρδος και οι λοιποί, κάθε φορά που μιλάνε, προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την ορθότητα των επιλογών τους, δηλαδή την ορθότητα των μεγάλων πολιτικών εγκλημάτων που έκαναν και οδήγησαν σε αδιέξοδα», ανέφερε, για να προσθέσει πως, είναι κρίμα ένα ιστορικό κόμμα να κινείται στον αστερισμό της νεοφιλελεύθερης ΝΔ.

    Ο κ. Σκουρλέτης για το ζήτημα των ενδεχόμενων συμμαχιών, επανέλαβε πως το ενδιαφέρον βρίσκεται στις ζωντανές δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και στις όποιες δυνάμεις αρθρώνουν διαφορετικό λόγο στον συνδικαλιστικό χώρο, ενώ χαρακτήρισε, «μεταμοντέρνο μόρφωμα το ΠΟΤΑΜΙ και γραφικό, την Ένωση Κεντρώων του κ. Λεβέντη».

    [02] Το κλείσιμο της Βαλκανικής Διαδρομής αποτελεσματικότερο της συμφωνίας με την Τουρκία, σύμφωνα με την FRONTEX

    Το κλείσιμο της Βαλκανικής Διαδρομής αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό από την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας σε ό,τι αφορά την άμεση μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη, επισημαίνεται σε έκθεση της FRONTEX η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί και την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Welt am Sonntag».

    «Όταν μετά τις 19 Φεβρουαρίου οι αρχές της ΠΓΔΜ εφήρμοσαν αυστηρότερους κανόνες για την είσοδο από την Ελλάδα, μειώθηκε ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία», αναφέρεται στην ανάλυση της FRONTEX, ενώ επισημαίνεται και ο ρόλος της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου. «Τα δύο αυτά μέτρα πιθανότατα απέτρεψαν περαιτέρω ομάδες μεταναστών να εγκαταλείψουν την Τουρκία», εκτιμούν τα στελέχη της FRONTEX και περιγράφουν ως δευτερεύοντα τον ρόλο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

    [03] "Πολλοί τραυματίες" από πυροβολισμούς σε μπαρ του Ορλάντο

    Για "πολλούς τραυματίες" κάνει λόγο η αστυνομία του Ορλάντο, στη Φλόριντα, μετά τους πυροβολισμούς που ξέσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε ένα γκέι μπαρ της πόλης αυτής.

    "Υπάρχουν τραυματίες, προς το παρόν δεν ξέρω αν υπάρχουν και νεκροί", είπε ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, προσθέτοντας ότι συνάδελφοί του ερευνούν τον χώρο και προσπαθούν να βγάλουν έξω όλους τους πελάτες και το προσωπικό.

    "Πολλοί τραυματίες. Μην πλησιάζετε στη συνοικία" συμβούλευσε η αστυνομία μέσω του Twitter.

    Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο νάιτκλαμπ Pulse. Οι ιδιοκτήτες του έκαναν έκκληση μέσω του Facebook σε όσους ήταν παρόντες "να βγουν έξω και να τρέξουν".

    Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 7-20 τραυματίες από τα πυρά. Η πληροφορία που μετέδωσαν ορισμένα μέσα, ότι ο ένοπλος κρατάει ομήρους μέσα στο κλαμπ, δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι αστυνομικοί προχώρησαν σε μια "ελεγχόμενη έκρηξη" έξω από το νάιτκλαμπ.

    [04] Μ. Ρέντσι: Τον Ιούνιο του 2014, ήμουν εντελώς μόνος. Δεν υπήρχε ακόμη ο Τσίπρας, που έφερε αριστερό άνεμο

    «Την πρώτη φορά που έθεσα το θέμα της ευελιξίας σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Ιούνιο του 2014, ήμουν εντελώς μόνος. Και η προσπάθεια καταβλήθηκε μόνον για να πετύχω να ενταχθεί η λέξη ευελιξία στο τελικό κείμενο», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε ανοικτή συζήτηση που οργάνωσε στην Ρώμη η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

    «Πρέπει να λάβετε υπόψη σας πως τότε δεν υπήρχε ακόμη ο (πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης) Τσίπρας -ο οποίος στην συνέχεια έφερε έναν αριστερό άνεμο στη συζήτηση-και ούτε στην Ισπανία είχαμε τα σημερινά δεδομένα», συνέχισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

    «Τώρα, μετά από δυο χρόνια, μοιάζει να υπάρχει μια εναλλακτική, την οποία, ως χώρα, υποστηρίζουμε» συνέχισε ο Ρέντσι, τονίζοντας πως έχει πει επανειλημμένα στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ότι θα ήθελε να έδειχνε κι η Γαλλία λίγο περισσότερο θάρρος.

    «Θεωρώ ότι η Γερμανία χρειάζεται και η ίδια να μην παραμείνει σε ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη, διότι διαφορετικά θα κάνει κακό στην Ευρώπη αλλά και στον ίδιο της τον εαυτό» συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο ή «η Ευρώπη πρέπει να αναμορφωθεί εκ των έσω, με συγκεκριμένες προτάσεις».

    [05] Επεισόδια αμαύρωσαν το Euro 2016

    Η αποδοκιμασία και συνάμα η ανησυχία είναι διάχυτες στα σημερινά πρωτοσέλιδα του βρετανικού και του γαλλικού Τύπου, έπειτα από τα ωμά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν χθες στη Μασσαλία, στα περιθώρια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Ρωσίας και της Αγγλίας για το Euro 2016.

    «Ντροπή», γράφει στον τίτλο της η «L'Equipe», η οποία περιγράφει ως «σκηνή αντάρτικου πόλης» τα επονείδιστα γεγονότα στην παραλιακή μεγαλούπολη, στη διάρκεια των οποίων τραυματίσθηκαν 35 άνθρωποι, ένας εκ των οποίων, ¶γγλος οπαδός, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Για τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα της Γαλλίας, «το Euro ήδη έχει παραδοθεί στον φόβο».

    «Η Γαλλία απέναντι στους χούλιγκαν», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η «Le Parisien Aujourd'hui» έπειτα από τις «ανήκουστες σκηνές βίας», που μεταδόθηκαν κι εξακολουθούν ν'αναμεταδίδονται διαρκώς στις τηλεοπτικές οθόνες, κάνοντας τον γύρο του κόσμου.

    Την ίδια ανησυχία συμμερίζεται και η «Journal Du Dimance»: «Οι χούλιγκανς αυτοπροσκλήθηκαν στο Euro».

    Οι επώδυνες αναμνήσεις από το φαινόμενο των χούλιγκανς που κάποτε μίαινε το αγγλικό ποδόσφαιρο ξύπνησαν και στον βρετανικό Τύπο: «Επιστροφή στα μαύρα χρόνια», τιτλοφορεί το αθλητικό της ένθετο η σημερινή έκδοση της «Mail on Sunday».

    Η «Sunday Telegraph» εκφράζει επίσης την «ντροπή» της και επιρρίπτει την καταισχύνη στους «ταραξίες οπαδούς».

    Εν μέσω των λαμπρών τελετών για τους εορτασμούς των 90ων γενεθλίων της Βασιλίσσης Ελισάβετ, η «Sunday Mirror» αποτολμά μία παράφραση της γνωστής φράσης «happy and glorious» (ευτυχισμένη κι ένδοξη) στον βρετανικό εθνικό ύμνο God save the Queen (ο Θεός να σώζει τη Βασίλισσα), παραθέτοντας τον τίτλο «Happy...Inglorious» (Ευτυχής...¶δοξη), καυτηριάζοντας την «αξιοκατάκριτη» στάση των οπαδών της εθνικής Αγγλίας.

    [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Θα προβώ σε αποκαλύψεις για τον «Θρόνο του Αγαμέμνονα», λέει ο Χριστοφίλης Μαγγίδης

    Στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Τρίτη, 14 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ καθώς και στη διάλεξή του στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, την Πέμπτη, 16 Ιουνίου, στις 7 μ.μ. παραπέμπει ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Ντίκινσον και ανασκαφέας στην Κάτω Πόλη των Μυκηνών, κ. Χριστοφίλης Μαγγίδης, όσον αφορά στην ανακάλυψη του «Θρόνου του Αγαμέμνονα».

    Ο καθηγητής κρατά κλειστά ακόμη τα χαρτιά του και υπόσχεται να δώσει όλα τα στοιχεία και όλα τα επιχειρήματα την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και αναμένεται να δοθούν όλες οι επιστημονικές απαντήσεις.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μαγγίδης συνοψίζει τα έως τώρα γνωστά στοιχεία γύρω από την Κάτω Πόλη των Μυκηνών και την ανακάλυψη του «Θρόνου του Αγαμέμνονα», μιλά για τις συνήθεις αντιθέσεις που έχει συναντήσει κάθε παρόμοια προσπάθεια και προαναγγέλλει ότι θα προβεί σε σειρά επιστημονικών αποκαλύψεων.

    [07] Αντικείμενα από τη συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας χαρακτηρίστηκαν κινητά μνημεία

    Εξήντα οκτώ αντικείμενα από τη συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, που αποτελούν μαρτυρίες της παρουσίας στην Ελλάδα μιας από τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης, χαρακτηρίστηκαν μνημεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

    Ο χαρακτηρισμός ήρθε έπειτα από αίτημα του Εβραϊκού Μουσείου, ενώ στόχος της αρμόδιας Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και ¶υλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού είναι, όπως ανέφερε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης, Σταυρούλα Φωτοπούλου, να εισάγει για χαρακτηρισμό και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με μαρτυρικές τοποθεσίες της Ελλάδας, όπως εκθέματα από το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

    Πρόκειται για ένα σύνολο ιστορικών τεκμηρίων (έγγραφα, εκδόσεις, φωτογραφίες), θρησκευτικών και λειτουργικών αντικειμένων οικιακής και συναγωγικής χρήσης, παραδοσιακών ενδυμάτων, καθώς και αντικειμένων και εγγράφων από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα που «σφράγισε» τραγικά τη μοίρα και των Ελλήνων Εβραίων.

    [08] Ν. Φίλης: Υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής

    Υπέρ «της απλής και άδολης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος» ώστε «να εκφραστεί αυθεντικά η λαϊκή γνώμη και να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε ο δημόσιος βίος να ξεκολλήσει από τις παλαιοκομματικές αγκυλώσεις και εκβιασμούς και να ανανεωθεί ριζικά», δηλώνει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

    Για την πρόσφατη τοποθέτηση του απέναντι στο κίνημα «παραιτηθείτε» διευκρινίζει ότι δεν είναι αντίθετος στην πραγματοποίηση μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας, αλλά σημειώνει ότι ανάμεσα στους διοργανωτές και υποστηρικτές της συγκέντρωσης «είναι πρόσωπα που διατυπώνουν ακροδεξιές απόψεις».

    Ο κ. Φίλης σημειώνει ότι «τα μέτρα που ψηφίσαμε είναι δύσκολα και έξω από τον πυρήνα των ιδεών μας» για να προσθέσει όμως στη συνέχεια ότι «η αναπτυξιακή ώθηση που θα δοθεί στην οικονομία και η ένταξή μας στη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις αυτών των μέτρων».

    Ο ίδιος απορρίπτει το ενδεχόμενο διεύρυνσης τους κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα από την Κεντροαριστερά, εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επιδιώκει ευρείες συναινέσεις, που μπορεί να αποδειχθούν ντόμινο για ευρύτερες ανατροπές στο πολιτικό σύστημα».

    Σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στο Γυμνάσιο, ο υπουργός αναφέρει ότι, μεταξύ άλλων, επιμηκύνεται το σχολικό έτος, το οποίο θα χωρίζεται σε δύο τετράμηνα αντί για τρία τρίμηνα και μειώνονται οι ημέρες των εξετάσεων και κατά τρεις ώρες την εβδομάδα το ωρολόγιο πρόγραμμα.

    [09] Η εκλογή του ΠτΔ από το λαό, θα προσδώσει κύρος στο θεσμό και στο αξίωμα

    Την αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης «σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ» επισημαίνει ο 'Ελληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκτιμώντας ότι «πλέον υπάρχει η συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και της κοινωνίας». Σε παρέμβαση του στην «Καθημερινή», που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα kathimerini.gr ο κ. Αβραμόπουλος υποστηρίζει την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες, λόγω της κρισιμότητας των περιστάσεων.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Αβραμόπουλος επαναφέρει την πρόταση που είχε καταθέσει, ήδη από το 2011, σημειώνοντας: «Παραμένω συνεπής περισσότερο από ποτέ. Η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί ισχυρό πολιτειακό παράγοντα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες κατ'ελάχιστον από αυτές του Συντάγματος του 1975».

    «Η άμεση εκλογή του Προέδρου θα προσδώσει κύρος στον θεσμό και στο αξίωμα και στη θεσμική τάξη της χώρας. Ο Πρόεδρος πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά και συνεκτικά προς όφελος του έθνους όπου απαιτηθεί, σε αρμονική συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, την κοινωνία και το λαό μας», προσθέτει ο ίδιος, θεωρώντας ότι η αναθεώρηση του συντάγματος όχι μόνον είναι επιτακτική ανάγκη αλλά πλέον υπάρχει η «συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας αλλά και της κοινωνίας που απορρέει από μια δύσκολη πορεία 35 ετών, που έφερε στην επιφάνεια δυσλειτουργίες του μεταπολιτευτικού συστήματος».

    «Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα χρειάζεται Νέο Καταστατικό Χάρτη. Διότι έχουμε μπει πλέον για τα καλά σε νέα μεταπολιτευτική περίοδο. Με την τελευταία πράξη του σκηνικού της τελευταίας δεκαετίας, με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στην εξουσία, έχει επέλθει σε μεγάλο βαθμό, εκ των πραγμάτων συμφωνία αρχών ως προς τη θέση της χώρας μας στον κόσμο και στην Ευρώπη, πέρα και πάνω από θεμιτές διαφορές και διαφοροποιήσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων», καταλήγει ο Έλληνας Επίτροπος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 12 June 2016 - 10:32:32 UTC