Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις επόμενες εκλογές, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έχει διψήφιο ποσοστό, εκτίμησε ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
  • [02] Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης τον Μάιο δείχνει η "Εργάνη"
  • [03] Τρ. Αλεξιαδης: Το αργότερο τον Αύγουστο, η σύνδεση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το αφορολόγητο
  • [04] Ποσό 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό Δημόσιο μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων
  • [05] Γιώργος Σταθάκης: Στα 15 δισ. ευρώ, οι πραγματικές οφειλές προς το Δημόσιο
  • [06] Στοιχεία για τη λειτουργία των δημοτικών, από τον Σεπτέμβριο, έδωσε ο Νίκος Φίλης
  • [07] Φιλόξενη αγκαλιά για 25 οικογένειες προσφύγων στη Θεσσαλονίκη
  • [08] Στάσεις εργασίας στα μέσα σταθερής τροχιάς και πενθήμερη απεργία των εργαζομένων στην ΥΠΑ
  • [09] Ένα πολύ σύντομο Eurogroup, χωρίς συζήτηση για Ελλάδα, προανήγγειλε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης
  • [10] Διεθνές Συνέδριο Περιοδικών Δρόμου: Κοινωνικές ανισότητες, στερεότυπα και τρόποι περιορισμού
  • [11] Έκαναν το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης... θερινό
  • [12] «Μνήμη Παλμύρας» από τον εικαστικό Αλέκο Λεβίδη
  • [13] Την πρόταση για άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό θέτει προς συζήτηση ο Π. Κουρουμπλής
  • [14] Τζορτζ Όσμπορν: Πραγματικά χρήματα φεύγουν από τη βρετανική οικονομία λόγω φόβων για Brexit

  • [01] Στις επόμενες εκλογές, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έχει διψήφιο ποσοστό, εκτίμησε ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

    Την πεποίθηση ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πάρει διψήφιο ποσοστό εξέφρασε ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είναι Κεντροαριστερά, ούτε προοδευτικό κόμμα.

    «Το δίλημμα είναι, αν θα φτιαχτεί μία ουσιαστική μεγάλη παράταξη, η οποία θα ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτών ή απλά θα είμαστε ένα μικρό κόμμα, το οποίο δεν θα παίζει ουσιαστικό ρόλο στις επόμενες εξελίξεις. Εγώ θεωρώ ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη -και θα το δείτε ό,τι κι αν γράφουν οι δημοσκοπήσεις- στις επόμενες εκλογές θα έχει διψήφιο ποσοστό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

    Για το «Ποτάμι» και τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη επισήμανε: «Έχω την άποψη ότι το Ποτάμι ανήκει στο προοδευτικό κέντρο, μου κάνει για συζήτηση και γι' αυτό συζητάμε. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από ταμπέλες. Δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες, απλώς όταν ο διάλογος βγάλει σε κάτι, τότε θα πρέπει να δούμε αν συμφωνούμε πολιτικά ή όχι όλοι μαζί. Ας περιμένουμε μέχρι τις 4 Ιουλίου, να τελειώσει αυτή η διαδικασία».

    Σε ερώτηση, αν έχει θέση ο Γιώργος Παπανδρέου στον διάλογο για την Κεντραριστερά, ο κ. Κωνσταντινόπουλος απάντησε: «Δεν μπορούμε να μπούμε στη συζήτηση εφόσον ο κ. Παπανδρέου λέει ότι προϋπόθεση είναι στη συζήτηση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Για μας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Κεντροαριστερά, δεν είναι προοδευτικό κόμμα».

    [02] Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης τον Μάιο δείχνει η "Εργάνη"

    Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης τον Μάιο του 2016 καταγράφουν τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 76.591 θέσεις εργασίας.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης από την «Εργάνη», για το μήνα Μάιο του 2016, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 230.965, ενώ οι αποχωρήσεις σε 154.374. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 76.591 θέσεις εργασίας.

    Σχετικά με τις 154.374 αποχωρήσεις, οι 74.422 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 79.952 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

    Από τη σύγκριση των στοιχείων του Μαΐου 2015 και του Μαΐου 2016 προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά 9.555 λιγότερων θέσεων εργασίας για τον Μάιο 2016 (θετικό ισοζύγιο 76.591 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (86.146) τον Μάιο του 2015.

    Ο Μάιος 2016 είναι ο τέταρτος σε σειρά μήνας που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Η επίδοση του Μαΐου 2016 είναι η δεύτερη υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου μηνός Μαΐου από το 2001 μέχρι σήμερα.

    Αθροιστικά, για την περίοδο Ιανουάριος - Μάιος 2016,οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 824.017 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 622.961, εκ των οποίων οι 325.982 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 296.979 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

    Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου πενταμήνου του έτους 2016 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 201.056 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου πενταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

    [03] Τρ. Αλεξιαδης: Το αργότερο τον Αύγουστο, η σύνδεση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το αφορολόγητο

    Τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, το αργότερο, θα έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί η σύνδεση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το αφορολόγητο. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί άμεσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης και τόνισε πως οι πολίτες έως την εφαρμογή θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις.

    Κάλεσε τους πολίτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην εφορία, σημειώνοντας ότι όσοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια θα πρέπει να κινηθούν για να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους. Είπε ότι από ένα σημείο και πάνω ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης από τραπεζικούς λογαριασμούς ή ακινήτων, για τα οποία, όπως είπε, δεν προβλέπεται προστασία εκτός από όσους εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη.

    Κάλεσε, επίσης, τους πολίτες να δηλώσουν ακατάσχετο λογαριασμό, ενώ αναγνώρισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα με τη μη ύπαρξη ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της τιμής της βενζίνης, στο πλαίσιο του επανακαθορισμού των τελών κυκλοφορίας, για το 2017. Είπε πως ήταν μία από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην επιτροπή που μελετά το θέμα και προέβλεπε μείωση των τελών και αύξηση του ειδικού φόρους κατανάλωσης στη βενζίνη.

    Σημείωσε ότι, στόχος είναι να εισπραχθούν έσοδα από 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα με κατατεθειμένες πινακίδες στην Εφορία και από 600 χιλιάδες αυτοκίνητα που δεν έχουν πληρώσει τέλη. «Δεν έχουμε τη διάθεση το 2016, να κάνουμε ότι και το 2015 και να πάμε σε παρατάσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων» ξεκαθάρισε ο κ. Αλεξιάδης και κάλεσε τους πολίτες να «τρέξουν να καταθέσουν τις δηλώσεις μέσα στην προθεσμία που έχει τεθεί έως τα τέλη του μήνα». Μιλώντας στο ΑΝΤ1 είπε, πάντως, ότι έχουν κατατεθεί 3 εκατομμύρια δηλώσεις και πως ο ρυθμός είναι αυξανόμενος.

    Συμπλήρωσε ότι ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί σε διμηνιαίες δόσεις αν και σημείωσε ότι έγινε προσπάθεια στη διαπραγμάτευση για μηνιαίες καταβολές.

    Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι οι δόσεις θα καταβάλλονται μηναίως μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων έως το τέλος του χρόνου.

    Υπογράμμισε ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις έγιναν λόγω πολιτικής αναγκαιότητας σημειώνοντας ότι δεν είναι ευτυχής ούτε πανηγυρίζει όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τα δύσκολα μέτρα. Προσέθεσε πως γνωρίζει τα προβλήματα των πολιτών καθώς «δεν ζει σε πύργο αλλά μέσα στην κοινωνία». Τόνισε πάντως ότι τα μέτρα ελήφθησαν μέσα σε ένα συνολικό σχεδιασμό γιατί εάν δεν είχε κλείσει η διαπραγμάτευση και δεν υπήρχε συμφωνία δεν θα είχε δοθεί η δόση.

    Τέλος, ανέφερε ότι θα έλθουν και άλλες ρυθμίσεις για το φορολογικό όπως για τα τεκμήρια οι οποίες βρίσκονται στη φάση της μελέτης.

    [04] Ποσό 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό Δημόσιο μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων

    Ποσό 1,3 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό δημόσιο κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας με αμετάβλητο επιτόκιο 2,70% συγκριτικά με την προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων αντίστοιχης διάρκειας.

    Το ύψος των προσφορών υπερκάλυψε κατά 1,30 φορές το δημοπρατούμενο ποσό του 1 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    [05] Γιώργος Σταθάκης: Στα 15 δισ. ευρώ, οι πραγματικές οφειλές προς το Δημόσιο

    Από τα περίπου 80 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των οφειλών φορολογουμένων προς το Δημόσιο, μόνο τα 15 δισ. ευρώ είναι οι πραγματικές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα υπόλοιπα 65 δισ. ευρώ είναι οφειλές εταιρειών που έχουν κλείσει ή προσώπων που έχουν αποβιώσει ήδη από την δεκαετία του 1980.

    Αυτό ανέφερε στην Ολομέλεια, όπου διεξάγεται η συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό νόμο, απευθυνόμενος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

    Ο κ. Σταθάκης, υποστήριξε επίσης, ότι οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί και ότι η κάμψη που εμφανίζεται είναι εικονική, διότι συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή, τα οποία λόγω της μείωσης των τιμών δημιουργούν λάθος εικόνα.

    Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει στο Κοινοβούλιο τα σχετικά στοιχεία.

    "Το να ερχόμαστε και να υποδεκαπλασιάζουμε τα οφειλόμενα με ελεύθερη μετάφραση, δεν είναι σωστό. Με πετρελαιοειδή και χωρίς αυτά, κάμψη δείχνουν οι εξαγωγές", είπε ο κ. Δένδιας.

    [06] Στοιχεία για τη λειτουργία των δημοτικών, από τον Σεπτέμβριο, έδωσε ο Νίκος Φίλης

    Για τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, από τον Σεπτέμβριο, μίλησε στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Όπως περιέγραψε «από την Α' τάξη δημοτικού, σε όλα τα σχολεία της χώρας, τα παιδιά θα διδάσκονται τα μαθήματα της πληροφορικής και των αγγλικών. Επίσης, θα έχουν το μάθημα της θεατρικής αγωγής και τα καλλιτεχνικά. Στην Ε' και την Στ' τάξη θα μπορούν τα παιδιά να κάνουν επιλογή για δεύτερη γλώσσα. Και όλα αυτά σε ένα πρόγραμμα που θα είναι εξάωρο, κάθε μέρα, σε όλη την Ελλάδα, για λόγους παιδαγωγικούς, γιατί πιστεύουμε ότι τα παιδιά δεν μπορούν να είναι επτά ώρες στο σχολείο μέσα, και μάλιστα σε κτίρια που δεν είναι λειτουργικά. Τα μαθήματα θα τελειώνουν 13:15 κάθε μέρα σε όλη την Ελλάδα».

    Όμως, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, «σε όλες τις αγροτικές περιοχές θα μπορούν όλα τα παιδιά να συμμετέχουν στο σχολείο έως τις 16:00, και στις αστικές περιοχές, θα μπορούν να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο έως τις 16:00, οι γονείς οι οποίοι είτε εργάζονται και οι δύο, είτε είναι άνεργοι και οι δύο, είτε είναι ο ένας εργαζόμενος και ο άλλος άνεργος, είτε πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες. Δηλαδή, περίπου το 10% από τους εξακόσιους χιλιάδες μαθητές δημοτικών σχολείων, περίπου 60 χιλιάδες παιδιά συμμετέχουν κάθε χρόνο στο ολοήμερο, αυτό θα γίνει και φέτος».

    Αναφορικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό ο κ Φίλης τόνισε: «Φέτος θα πάρουμε χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Όμως, αξιοποιούμε το θέμα του ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών. Αυτό θα γίνει. Δεν θα υπάρχουν ωράρια τα οποία δεν θα είναι αυτά που προβλέπει ο νόμος, σε όλα τα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα». Ο κ. Φίλης υπογράμμισε, επίσης: «Δεν θα έχουμε, όπως λέει η ΔΟΕ, 7 χιλιάδες λιγότερους αναπληρωτές στα δημοτικά σχολεία, αυτά είναι νούμερα για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Θα έχουμε από την πρώτη μέρα δημοτικά τα οποία θα λειτουργούν με όλο το προσωπικό στη θέση του και με όλα τα βιβλία. Τα βιβλία για τον Σεπτέμβριο έχουν πάει ήδη σε πάρα πολλά σχολεία και θα ολοκληρωθεί η διανομή τους μέσα στον μήνα. Η εκπαίδευση έχει ανάγκη από χιλιάδες αναπληρωτές επί τη βάσει όμως των εκπαιδευτικών αναγκών. Δεν μπορεί το σχολείο να λειτουργεί επί τη βάσει της ικανοποίησης του αιτήματος να βρω δουλειά. Υπάρχουν 110 χιλιάδες υποψήφιοι αναπληρωτές και παίρνουμε το πολύ είκοσι χιλιάδες κάθε χρόνο. Θα υπάρχει αξιοποίηση του προσωπικού και όπου υπάρχουν πλεονάσματα δεν θα κάνουμε προσλήψεις αναπληρωτών».

    Για το θέμα που έχει προκύψει με τον μισθό του Ιουνίου για τους αναπληρωτές της χρονιάς που τελειώνει, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, αν και εκτίμησε ότι «θα βρεθεί κάποια λύση».

    Για το θέμα της προσευχής και της παρέλασης, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι «θα δοθεί η εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς κάθε σχολείου να αποφασίζουν για το ζήτημα αυτό». «Δεν θέλουμε να υπάρχει μια κεντρικά εμπορευόμενη γραμμή, που να δεσμεύει όλον τον κόσμο σε τέτοια ζητήματα. Δίνουμε την ευκαιρία στον σύλλογο να αποφασίζει για αυτά τα ζητήματα. Είναι μια προσπάθεια που εντάσσεται στον εκδημοκρατισμό του σχολείου» τόνισε.

    Τέλος, αναφερόμενος στην αποψινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ο κ. Φίλης παρατήρησε: «Μιλήσαμε και κατορθώσαμε να αποκαλύψουμε ότι πίσω από τη συγκέντρωση υπήρχε η ΝΔ. Κρυβόντουσαν και πήγαιναν μουλωχτά να κάνουν συγκέντρωση. Τώρα, αναγκάστηκαν να βγουν δημόσια και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Επίσης, με την παρέμβαση αυτή αναγκάσαμε και άλλα κόμματα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. να τοποθετηθούν. Το μεν ΠΑΣΟΚνα πάρει ρητές αποστάσεις, το δε ΠΟΤΑΜΙ να προσπαθεί κι αυτό να οριοθετηθεί από αυτή τη διαδικασία. Παράλληλα, κατορθώσαμε να υπενθυμίσουμε τα αυτονόητα -γιατί γίνονται λαθροχειρίες- ότι είναι άλλο πράγμα το κίνημα των αγανακτισμένων στις πλατείες και άλλο αυτό που γίνεται σήμερα. Οι αγανακτισμένοι ήταν ένα ευρωπαϊκό, με ρώμη, ρεύμα κατά της λιτότητας και υπέρ τη δημοκρατίας, δεν ήταν καπελωμένες καταστάσεις».

    [07] Φιλόξενη αγκαλιά για 25 οικογένειες προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

    Με ελάχιστα αγγλικά, πολύ google translate και με τα ...μάτια συνεννοούνται οι ιδιοκτήτες σπιτιών που φιλοξενούν πρόσφυγες προσφέροντάς τους μία αξιοπρεπή διαβίωση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασής τους.

    Περίπου 25 οικογένειες προσφύγων φιλοξενούνται σε διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιεί εδώ και δύο μήνες η ΜΚΟ SolidarityNow. Ένα απ' αυτά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και έχει παραχωρηθεί από τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Ελευθεριάδη σε μία τριμελή οικογένεια Σύρων, που περιμένει ένα ακόμα παιδί. Μάλιστα, η 25χρονη μητέρα, που είναι τεσσάρων μηνών έγκυος, εξουθενωμένη από τις άθλιες συνθήκες ζωής στον καταυλισμό της Ειδομένης, είχε πάει στο νοσοκομείο για να κάνει έκτρωση, όπου την εντόπισαν μέλη ΜΚΟ και την παρέπεμψαν στην οργάνωση.

    "Δεν ήθελα να γεννήσω το δεύτερο παιδί μου μέσα στις λάσπες" είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεαρή Άλα,κρατώντας στην αγκαλιά της τον δίχρονο Χάντι, που αν και το όνομά του, όπως συμπλήρωσε χαριτολογώντας, σημαίνει "ήσυχος", είναι ακριβώς το αντίθετο!

    [08] Στάσεις εργασίας στα μέσα σταθερής τροχιάς και πενθήμερη απεργία των εργαζομένων στην ΥΠΑ

    Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ θα μείνει η πρωτεύουσα από τις 9.00 σήμερα το βράδυ μέχρι το τέλος της βάρδιας καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά του ενδεχόμενου ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών μετά την ένταξή τους στο υπερταμείο. Επίσης με τρίωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Ειδικότερα:

    - Δεν θα κινούνται τρένα και προαστιακός από τη 1.00 το μεσημέρι έως 4.00 το απόγευμα, από τις 9.00 το βράδυ έως 12.00 τα μεσάνυχτα και από τις 5.00 έως 8.00 το πρωί σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη.

    - Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας και της απεργίας των σιδηροδρομικών, δεν θα κυκλοφορούν οι συρμοί του μετρό από τον σταθμό «Δουκ. Πλακεντίας» έως το αεροδρόμιο.

    Επίσης από τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ξεκινούν πενθήμερη απεργία η οποία θα λήξει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 24 Ιουνίου.

    Εντω μεταξύ αύριο, και όχι την Παρασκευή όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί, θα πραγματοποιηθεί τελικά η στάση εργασίας των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς. Έτσι, μετρό, τραμ και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος δεν θα κινηθούν αύριο από τις 12 το μεσημέρι έως τις πέντε το απόγευμα.

    [09] Ένα πολύ σύντομο Eurogroup, χωρίς συζήτηση για Ελλάδα, προανήγγειλε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης

    Ένα πολύ σύντομο Eurogroup, χωρίς συζήτηση για Ελλάδα, προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Είναι η πρώτη ενημέρωση Τύπου στην οποία δε χρειάζεται να μιλήσω για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ικανοποιημένος.

    Απαντώντας ωστόσο σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επικύρωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και την έγκριση της εκταμίευσης των 7,5 δισ., από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σημείωσε πως η αυριανή συνεδρίαση των Διοικητών του ESM αναμένεται να είναι «ομαλή» και χωρίς εκπλήξεις.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης το φθινόπωρο, αρκέστηκε λέγοντας, ότι, «υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν» και έδωσε ραντεβού μετά το καλοκαίρι, όταν όλοι θα έχουν περισσότερη «ενέργεια».

    [10] Διεθνές Συνέδριο Περιοδικών Δρόμου: Κοινωνικές ανισότητες, στερεότυπα και τρόποι περιορισμού

    «Είναι πολύ δύσκολο να είσαι φτωχός σε μια πλούσια χώρα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κάρμεν Μπέρχτολντ από το ελβετικό περιοδικό «Σουρπρίζ», το οποίο συμμετέχει στο 20ό Διεθνές Συνέδριο Περιοδικών Δρόμου, το οποίο ξεκίνησε χτες στην Αθήνα.

    «Οι περισσότεροι άστεγοι δεν καταφέρνουν να βρουν δουλειά στην ελβετική αγορά και συνεχίζουν για χρόνια να πουλούν τα περιοδικά δρόμου, είναι σαν την οικογένειά τους. Η ανισότητα είναι τόσο μεγάλη στην Ελβετία. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, στην Ελλάδα ένας άστεγος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να ορθοποδήσει, έστω με μικρό εισόδημα, από ό,τι στην Ελβετία. Εκεί η αγορά είναι αμείλικτη και πολύ αυστηρά δομημένη».

    Οι κοινωνικές ανισότητες, τα στερεότυπα αλλά και τρόποι για τον περιορισμό τους συζητήθηκαν στο 20ό Διεθνές Συνέδριο Περιοδικών Δρόμου, το οποίο φιλοξενείται από το Ίδρυμα Ωνάση και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή.

    «Η υγεία εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων. Η μέση ηλικία θανάτου των αστέγων στην επαρχία της Βρετανικής Κολούμπια του Καναδά είναι 40 με 49, ενώ όλου του πληθυσμού στην ίδια επαρχία τα 76 χρόνια», επισήμανε η Τζέσικα Χάνον από το περιοδικό δρόμου «Μέγκαφον» του Βανκούβερ.

    Στον Καναδά το Κοινωνικό Στεγαστικό Πρόγραμμα σταμάτησε στη δεκαετία του 1990 και οι άστεγοι κάθε χρόνο αυξάνονται. Μόνο από το 2013 έχει σημειωθεί άνοδος κατά 70%. Για πρώτη φορά, στη δημοσκόπηση πριν από τις τελευταίες εκλογές, η στέγαση και η φτώχεια αναδείχθηκαν ως τα κύρια προβλήματα της Βρετανικής Κολούμπια. «Η αποικιοκρατία και ο ρατσισμός, από την αρχή της ίδρυσης του κράτους του Καναδά, έβαλαν τα θεμέλια για τις μεγάλες ανισότητες του σήμερα», εκτίμησε η κ. Χάνον. Το περιοδικό «Μέγκαφον» ξεκίνησε καμπάνιες για τη συγκέντρωση χρημάτων, ώστε οι άστεγοι να βρουν σπίτια και η ανταπόκριση είναι θεαματική, περιέγραψε η κ. Χάνον.

    [11] Έκαναν το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης... θερινό

    Έκαναν το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ...θερινό κι έστησαν το καλύτερο σινεμά της πόλης, της χώρας και «γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε» (όπως χαρακτηριστικά έλεγε, ατενίζοντας τον Θερμαϊκό -μόλις που είχε πέσει ο ήλιος- ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης) της... Ευρώπης.

    «Το κάναμε θερινό» έλεγε ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νικήτας Μυλόπουλος, για το «ιδανικό περιβάλλοντον ορίζοντα, τον χωρίς οπτικά εμπόδια» μίλησε ο πιανίστας- καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ Γιώργος- Εμμανουήλ Λαζαρίδης, στις «γέφυρες ανάμεσα στον κινηματογράφο και τις άλλες τέχνες», που φιλοδοξούν να στήσουν όλοι οι νέοι διαχειριστές των πολιτιστικών φορέων της πόλης για τη «συνέργεια όλων μαζί των εραστών του πολιτισμού» αναφέρθηκε (σε καλομελετημένα και καλο-προβαρισμένα ελληνικά, που είχε την ευγένεια να μάθει) η Γαλλίδα νέα γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό.

    Η πρώτη δημόσια εμφάνιση (των εκπροσώπων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου) είχε το ιδανικό σκηνικό για το πρώτο... πλάνο. Ένα «Σινεμά με θέα». Αυτό που στήθηκε στον 6ο όροφο του δεύτερου κτιρίου του Μεγάρου Μουσικής (Μ2).

    [12] «Μνήμη Παλμύρας» από τον εικαστικό Αλέκο Λεβίδη

    Ένα ευαίσθητο σχόλιο πάνω στην καταστροφή της Παλμύρας από έναν ευαίσθητο δέκτη όσων συμβαίνουν γύρω μας, είναι η διακριτική εγκατάσταση του Αλέκου Λεβίδη στο Μουσείο Μπενάκη, στην Κουμπάρη.

    Μέσα σε μία παλιά μουσειακή προθήκη, ο ζωγράφος, «γοητευμένος από την υβριδική τέχνη της ελληνιστικής και ρωμαϊκής Ανατολής», τοποθέτησε αντικείμενα, γνήσια και κίβδηλα, που ζωντανεύουν τις ώρες και τις μέρες της περιπλάνησής του στους αμμόλοφους, τους ταφικούς πύργους, τους κίονες και την κεντρική λεωφόρο των καραβανιών της Παλμύρας, σε ταξίδι του το 1982. Ανάμεσα τους και άλλα αντικείμενα, που κατασκεύασε εκ των υστέρων, στα κατά καιρούς νοητά ταξίδια του στη μαγική πολιτεία. «Μόνο που τα αντικείμενα αυτά είναι ανήσυχα, ακατάστατα τοποθετημένα, σαν να οσμίζονται το αίμα των αποκεφαλισμών και τον κονιορτό από τα ανατιναγμένα μνημεία. Είναι τοποθετημένα ανάμεσα στα ρωμαϊκά εκθέματα του Μουσείου, ώστε να σταματά για λίγο ο επισκέπτης και να σκεφτεί», μας παρακινεί ο Αλέκος Λεβίδης, μιλώντας για την εγκατάσταση.

    Βασικό κίνητρο γι' αυτήν την εικαστική παρέμβασή του είναι «η αίσθηση ότι είμαι κι εγώ υπεύθυνος για την καταστροφή, που είναι απότοκο του άμετρου πολιτισμού που χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύαμε ότι ο ειρηνικός, ανεξίθρησκος κόσμος μας θα υπήρχε για πάντα. Ξαφνικά, παλιά φαντάσματα ξυπνούν και μπήκαμε σε έναν κόσμο μισαλλοδοξίας», λέει ο ζωγράφος.

    [13] Την πρόταση για άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό θέτει προς συζήτηση ο Π. Κουρουμπλής

    Την πρόταση για εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό θέτει στο τραπέζι της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9FM", ενώ εξέφρασε τη γνώμη του και για τις αποψινές συγκεντρώσεις του κινήματος "παραιτηθείτε".

    "Υπάρχει ένας σοβαρός προβληματισμός ότι θα πρέπει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό και εφόσον εκλέγεται από τον λαό, βέβαια, θα πρέπει να έχει και αυξημένες αρμοδιότητες. Εγώ δεν θέλω να προκαταλάβω κανέναν, λέω μια πρόταση και τη βάζω στο τραπέζι. Από εκεί και πέραη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα αναδείξει" δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε: "Υπάρχειτρόπος με συνταγματικές ρυθμίσεις να σταθεροποιήσουμε την κυβερνητική λειτουργία και να αποφεύγονται οι εκλογές. Λέω μία περίπτωση, δεν θα ήταν πάντα χρήσιμο η μη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας να οδηγεί σε εκλογές. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις. Είναι ώριμο στον πολιτικό κόσμο να συμφωνήσουμε ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα χρόνια, δεν εκλέγονται για ένα χρόνο".

    Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας και υπογράμμισε: "Η αλλαγή του Συντάγματος δεν μπορεί να είναι υπόθεση των συνταγματολόγων, των δημοσιογράφων και των πολιτικών, αλλά πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας. Το να ενοχοποιούμε με έναν αμετροεπή, θα έλεγα τρόπο, τη συμμετοχή της κοινωνίας πραγματικά με εκπλήσσει, ιδιαίτερα από κάποιους ανθρώπους που έχουν καταστεί δημόσια πρόσωπα από την ίδια την επιλογή της κοινωνίας".

    [14] Τζορτζ Όσμπορν: Πραγματικά χρήματα φεύγουν από τη βρετανική οικονομία λόγω φόβων για Brexit

    Η πρόσφατη υποχώρηση της στερλίνας και της βρετανικής χρηματιστηριακής αγοράς αντιπροσωπεύει «πραγματικά χρήματα» που έχουν φύγει από τη βρετανική οικονομία λόγω των φόβων για το μέλλον της στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

    Ο Όσμπορν πρόσθεσε ότι η Βρετανία δεν έχει κάποιο εναλλακτικό οικονομικό σχεδιο για την περίπτωση μιας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι οι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν και να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες.

    «Δεν πρόκειται για απλές προειδοποιήσεις από έναν υπουργό των Συντηρητικών, είναι πραγματικά χρήματα εκεί έξω στον πραγματικό κόσμο και αυτή είναι μια αμετάκλητη απόφαση την οποία αντιμετωπίζουμε την επόμενη Πέμπτη», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 June 2016 - 10:32:33 UTC