Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με το «Φύγετε» και τώρα προσπαθεί να πορευτεί με το «Παραιτηθείτε»
  • [02] Συνάντηση Τσίπρα - Μπαν Κι-Μουν το Σάββατο
  • [03] Αντιπαράθεση Σταθάκη - Χατζηδάκη για το νέο αναπτυξιακό νόμο
  • [04] Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν είναι ουσιαστικοί οι λόγοι για την αναβολή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου
  • [05] «Θετική» η νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον γγ της Συμμαχίας
  • [06] Άκαρπες οι έρευνες για την ανεύρεση του παιδιού που άρπαξε αλιγάτορας σε πάρκο της Disney
  • [07] Ο Ολάντ απειλεί ότι θα απαγορεύσει τις διαδηλώσεις λόγω Euro
  • [08] Το Μουσείο της Ακρόπολης μετρά επτά χρόνια λειτουργίας και 9,5 εκατ. επισκέπτες
  • [09] Εξήντα πέντε ταινίες συμμετέχουν στο 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
  • [10] Οι «Εξισορροπιστές» Ελλήνων και Κυπρίων νέων καλλιτεχνών στο Μουσείο Μπενάκη
  • [11] Νέα αποτελέσματα από τις έρευνες στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων
  • [12] Κομισιόν: Η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για να καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες της
  • [13] Έκαναν το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης... θερινό

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με το «Φύγετε» και τώρα προσπαθεί να πορευτεί με το «Παραιτηθείτε»

    «Ο κ. Μητσοτάκης έχει δει να αποτυγχάνουν όλες οι στρατηγικές του. Ξεκίνησε με το «Φύγετε», τώρα προσπαθεί να πορευτεί με το «Παραιτηθείτε»...αύριο κανείς δεν ξέρει», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ «Παραπολιτικά».

    Η κ. Σβίγκου έκανε λόγο για εκφυλισμό της πολιτικής πρότασης της ΝΔ, ανέφερε επίσης ότι «κομματικά, η ΝΔ ψαρεύει σε θολά νερά και ψάχνει να βρει καταφύγιο», ούσα σε μια κατάσταση win-win και υπογράμμισε ότι η κριτική που ασκήθηκε από την κυβέρνηση, είναι κριτική στο πολιτικό πλαίσιο της σημερινής συγκέντρωσης.

    Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ειδικότερα, ότι διατυπώνεται μια πολιτική κριτική και στα συνθήματα των «Παραιτηθείτε» και ως προς το πολιτικό πλαίσιο του καλέσματός τους. Ειδικά για τη δήλωση που έκανε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στο αίτημα και όχι στη συγκέντρωση αυτή καθεαυτή.

    Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι είναι λάθος οι όποιες συγκρίσεις του «Παραιτηθείτε» με κινήματα όπως αυτά των πλατειών που είχαν πραγματικά κοινωνική δυναμική. «Οι διαδηλώσεις που έγιναν και τον Νοέμβριο του 2012 και που γίνονταν και πριν, και με τις πλατείες, ήταν η κορύφωση μιας τεράστιας κοινωνικής αντίδρασης, μιας αντίδρασης και στη μνημονιακή πολιτική και στην αποδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος κ.ο.κ.», σημείωσε η Ράνια Σβίγκου.

    «Κανείς δεν λέει ότι είναι ακροδεξιό το αίτημα να γίνουν εκλογές», είπε ακόμη, σημείωσε όμως ότι «αυτό που είναι ακροδεξιό, είναι να υπάρχει αυτή τη στιγμή μια κατασκευή ενός τεχνητού κλίματος πόλωσης, με αναφορές περί εθνικοσοσιαλιστών». Ταυτόχρονα επισήμανε για τη ΝΔ, ότι από τη μία ο αντιπρόεδρός της καλεί επίσημα τον κόσμο να παρευρεθεί, από την άλλη υπάρχουν βουλευτές που προσπαθούν να κρατήσουν αποστάσεις, όπως ο κ. Φορτσάκης ή ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Καραμανλής, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους, λέγοντας ότι η ΝΔ δεν μπορεί να κάνει πολιτική κριτική στα πεζοδρόμια και με το μαινόμενο πλήθος.

    Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην προβολή που επιφυλάσσουν τα μέσα ενημέρωσης στο «Παραιτηθείτε». «Νομίζω ότι υπάρχει μια υπερβάλλουσα προβολή από πλευράς των μμε», παρατήρησε επίσης η κ. Σβίγκου και πρόσθεσε ότι ο βαθμός προβολής της κινητοποίησης αυτής δεν έχει να κάνει με προηγούμενες περιόδους, όπου υπήρχαν συγκεντρώσεις, όπου συστηματικά, είτε αποσιωπούνταν από τα μμε, είτε απαξιώνονταν οι διαμαρτυρίες.

    [02] Συνάντηση Τσίπρα - Μπαν Κι-Μουν το Σάββατο

    Στη Λέσβο θα μεταβεί το Σάββατο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, μετά τη συνάντηση που θα έχει το πρωί της ίδιας ημέρας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στην Αθήνα.

    Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής του στο νησί, όπου θα μεταβεί συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και θα επισκεφθεί προσφυγικές δομές.

    Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαν Κι- Μουν θα πραγματοποιηθεί στις 9:30, το Σάββατο, στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

    [03] Αντιπαράθεση Σταθάκη - Χατζηδάκη για το νέο αναπτυξιακό νόμο

    «Λυπούμαστε που δεν εφαρμόσαμε το πρόγραμμα Χατζηδάκη, γιατί στο μεταξύ άλλαξε η κυβέρνηση και μία καινούργια κυβέρνηση έχει δικαίωμα να εφαρμόζει τη δική της πολιτική», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη. «Δεν βγάλατε τις υπουργικές αποφάσεις για την απλοποίηση των αδειών αδειδότησης», πρόσθεσε, ενώ για τις χρηματοδοτήσεις που προβλέπει ο νέος νόμος είπε ότι οι χροηγήσεις μαζί με τις φοροαπαλλαγές είναι 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ προορίζονται για τα επενδυτικά προγράμματα των παλαιότερων νόμων.

    Στην ομιλία του, ο κ. Χατζηδάκης είχε αναφέρει ότι ο αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει χορηγήσεις 480 εκατ.ευρώ, όταν η χώρα για να εισέλθει στην ανάπτυξη χρειάζεται από 100 έως 120 δισ. ευρώ, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει καμιά πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, αντιθέτως ορθώνονται εμπόδια, όπως οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, η υπερφορολόγηση, το πάγωμα με νόμο των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων, και το πάγωμα των ΣΔΙΤ, ενώ η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έχει περιοριστεί στο 2%.

    «Η ελληνική οικονομία χρειάζεται 80 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανακάμψει», απάντησε ο κ. Σταθάκης. «Χθες λέγατε πως χρειάζεται 100 δισ. ευρώ, σήμερα είναι 120 δισ. ευρώ. Αποφασίστε», σημείωσε ο υπουργός και τόνισε ότι το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων καλύπτει τον στόχο των 80 δισ. ευρώ. «Υπάρχουν οι δημόσιες επενδύσεις, περί τα 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 20 δισ. ευρώ από την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τις τραπεζικές χορηγήσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» υπογράμμισε. «Μας αδικείτε στο θέμα των ΣΔΙΤ απορριμάτων. Το έργο της Κοζάνης έχει, ήδη, υπογραφεί και εκκρεμμεί της Ηπείρου και των Σερρών», πρόσθεσε.

    Τέλος, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει τη μείωση της γραφειοκρατίας για τη δημιουργία επιχιερήσεων και την ένταξη στο σχέδιο Γιουνκέρ των 42 έργων που έχουν ωριμάσει.

    [04] Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν είναι ουσιαστικοί οι λόγοι για την αναβολή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

    Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας έπρεπε να είχε συνέλθει προ πολλού, εκτιμά ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος. Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, λίγο πριν από την αναχώρηση του για την Κρήτη όπου θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας Κύπρου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, ο κ. Χρυσόστομος εκφράζει την πεποίθηση ότι οι λόγοι, που προβλήθηκαν για την αναβολή της, «δεν είναι ουσιαστικοί». Πίσω από τους λόγους που προβλήθηκαν «κρύβεται ο εγωισμός και ο εθνικισμός», δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

    Ο κ. Χρυσόστομος χαρακτηρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη πολύ συνετό και δηλώνει ότι ο κ. Βαρθολομαίος «γνωρίζει ποιο είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον όλης της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

    Επίσης, ο Κύπρου Χρυσόστομος διαμηνύει προς αυτούς οι οποίοι δεν θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο, ότι «δεν θα κερδίσουν, μάλλον θα ζημιωθούν».

    [05] «Θετική» η νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον γγ της Συμμαχίας

    Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμή του έναντι όποιας απειλής των μελών του, αλλά θα διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους πολιτικού και στρατιωτικού διαλόγου με τη Ρωσία και θα συνεργαστεί με την ΕΕ για αποτελεσματικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, με σκοπό τον έλεγχο της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης.

    Αυτό είναι το περίγραμμα της στρατηγικής που υιοθέτησαν χθες και σήμερα, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας, υπό τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προετοιμάζοντας τη σύνοδο κορυφής της Βαρσοβίας, στις 8 και 9 Ιουλίου, στην οποία οι αρχηγοί κρατών θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

    Ειδικότερα, για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις, ο κ. Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, αποτίμησε «θετικά» τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντάς την «αποτελεσματική» και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της, θέση την οποία επιθυμεί και στηρίζει η Ελλάδα. Μάλιστα, θεωρεί τη συνεργασία στο Αιγαίο με την Ελληνική Ακτοφυλακή και τη Frontex «καλό προηγούμενο» για να προχωρήσει η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Μεσόγειο.

    Ο κ. Π. Καμμένος, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο, τόνισε ότι «η γενική αποδοχή ότι η νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο πέτυχε, δικαιώνει την ελληνική πολιτική».

    [06] Άκαρπες οι έρευνες για την ανεύρεση του παιδιού που άρπαξε αλιγάτορας σε πάρκο της Disney

    Oι αγωνιώδεις προσπάθειες ενός πατέρα να σώσει το παιδί του από έναν αλιγάτορα, ο οποίος αναδύθηκε ξαφνικά από μια λίμνη εντός του θεματικού πάρκου της Disney World στο Ορλάντο, αποδείχθηκαν μάταιες και οι επιχειρήσεις για την ανεύρεση του παιδιού δεν έχουν προς το παρόν αποδώσει καρπούς.

    «Έχουμε επιβεβαιώσει ότι αυτό το παιδί ηλικίας 2 ετών έπαιζε στις όχθες της λίμνης και βρισκόταν σε βάθος περίπου 30 εκατοστών μέσα στο νερό όταν ο αλιγάτορας εμφανίστηκε και επιτέθηκε στο παιδί» δήλωσε σήμερα τα ξημερώματα ο σερίφης της κομητείας του Όραντζ, Τζέρι Ντέμινγκς, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    «Ο πατέρας έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, προσπάθησε να σώσει το παιδί, μάταια» πρόσθεσε ο αστυνομικός.

    Η διεύθυνση του πάρκου Walt Disney World στην Φλόριντα αποφάσισε σήμερα να αποκλείσει την πρόσβαση του κοινού στις παραλίες του, καθώς οι δυνάμεις επιβολής του νόμου αναζητούν τα ίχνη του άτυχου αγοριού, όπως επισήμαναν αστυνομικοί και μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Στελέχη της υπηρεσίας προστασίας άγριας ζωής αιχμαλώτισαν και έκαναν ευθανασία σε 4 αλιγάτορες από τη λίμνη προκειμένου να τους υποβάλλουν σε εξετάσεις για να εντοπίσουν τυχόν ίχνη του 2χρονου, ωστόσο δεν κατάφεραν να βρουν αποδείξεις ότι κάποιο από τα ζώα είχε εμπλακεί στο περιστατικό, δήλωσε ο Νικ Ουίλεϊ, εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής Προστασίας Άγριας Ζωής και Θαλάσσιας Πανίδας της Φλόριντας.

    Το αγόρι, το όνομα του οποίου δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από τις αρχές, δέχθηκε επίθεση από το ερπετό στη λίμνη Seven Seas στο Disney's Grand Floridian Resort & Spa στη Λίμνη Μπουένα Βίστα κοντά στο Ορλάντο, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της Κομητείας του Όραντζ.

    [07] Ο Ολάντ απειλεί ότι θα απαγορεύσει τις διαδηλώσεις λόγω Euro

    Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα πως οι διαδηλώσεις μπορεί να απαγορευθούν τις επόμενες μέρες στη Γαλλία, αν η προστασία των αγαθών και των προσώπων δεν μπορεί να "διασφαλισθεί", ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ.

    "Σε μια στιγμή που η Γαλλία φιλοξενεί το Euro, που αντιμετωπίζει την τρομοκρατία, δεν μπορεί να υπάρχει πλέον άδεια για πραγματοποίηση διαδηλώσεων αν οι όροι της προστασίας των αγαθών και των προσώπων και των δημόσιων αγαθών δεν έχουν διασφαλισθεί", δήλωσε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο αρχηγός του κράτους, σύμφωνα με τον Λε Φολ, την επομένη μιας βίαιης διαδήλωσης στο Παρίσι εναντίον του νόμου για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, στην οποία 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 44 συνελήφθησαν.

    [08] Το Μουσείο της Ακρόπολης μετρά επτά χρόνια λειτουργίας και 9,5 εκατ. επισκέπτες

    Η εξωστρέφεια παραμένει η βασική πολιτική του Μουσείου της Ακρόπολης από τα εγκαίνια του μέχρι σήμερα που συμπλήρωσε επτά χρόνια λειτουργίας. Συνολικά έχει δεχτεί 9,5 εκ. επισκέπτες και έως το φθινόπωρο φιλοδοξεί να ξεπεράσει τα 10 εκατ. επισκέπτες.

    «Υπάρχει σταθερότητα στην επισκεψιμότητα και μπορούμε να διατηρήσουμε τα μεγέθη από τον πρώτο χρόνο» δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, δίνοντας σήμερα στην δημοσιότητα τον ετήσιο απολογισμό του Μουσείου.

    «Η σταθερή διατήρηση του επιπέδου παρεχομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες, η αύξηση των ψηφιακών εφαρμογών στους εκθεσιακούς χώρους και η καθιέρωση ενός πρωτοποριακού προγράμματος περιοδικών εκθέσεων χαρακτήρισαν τον έβδομο χρόνο λειτουργίας του Μουσείου» είπε ο κ. Παντερμαλής, σύμφωνα με τον οποίο, «το προσωπικό φύλαξης και υποδοχής του Μουσείου, ανταποκρίθηκε με επιτυχία στον απαιτητικό αριθμό των, κατά μέσο όρο, 4.000 επισκεπτών ημερησίως».

    Ειδικότερα, την τελευταία χρονιά (από τον Μάιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016) το Μουσείο δέχθηκε συνολικά 1.425.100 επισκέπτες. Από αυτούς, η πλειοψηφία είναι Έλληνες , και ακολουθούν επισκέπτες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Αυστραλία , την Ισπανία, τον Καναδά και την Κίνα.

    Ο κ. Παντερμαλής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην επιτυχημένη περιοδική έκθεση για το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη , που άνοιξε όπως είπε, νέο κεφάλαιο στις δραστηριότητες του Μουσείου. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση ενός μεγάλου προγράμματος προβολής λιγότερο γνωστών αλλά πολύ σημαντικών έργων από μουσεία της ελληνικής περιφέρειας, με στόχο να εμπλουτίσει και να διεγείρει το ενδιαφέρον του επισκέπτη για τον τόπο προέλευσης και τα μνημεία του.

    Για το πρόγραμμα αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Παντερμαλής, υιοθετήθηκε ένας νέος τύπος έκθεσης, ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από τις ίδιες τις αρχαιότητες, κατασκευές που θυμίζουν τα συγκεκριμένα κτήρια, από τα οποία προέρχονται αυτές αλλά και πλούσια βίντεο με εικόνες του αρχαιολογικού χώρου προέλευσης και του φυσικού τοπίου.

    Σ' αυτό το πνεύμα κινείται και η δεύτερη περιοδική έκθεση με τίτλο «Δωδώνη. το μαντείο των ήχων», η οποία θα ανοίξει για το κοινό στο Μουσείο της Ακρόπολης, την Δευτέρα 20 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017. «Η έκθεση αυτή δεν έχει ούτε ένα μεγάλο εύρημα. Είναι όλα μικρά και σπουδαία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντερμαλής εξηγώντας ότι επέλεξαν να αναδείξουν τα εκθέματα όχι με περιγραφικό υπομνηματισμό αλλά με οπτικό, μέσω ενημερωτικών βιντεοπροβολών: «Είναι τεράστιο το κέρδος που μας προσφέρουν τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα» επανέλαβε ο ίδιος, παρουσιάζοντας την έκθεση που επιχειρεί να επικοινωνήσει ευρύτερα το ρόλο του παλαιότερου ελληνικού μαντείου, τον τρόπο λειτουργίας, τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.

    [09] Εξήντα πέντε ταινίες συμμετέχουν στο 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των ταινιών που θα συμμετάσχουν στο φετινό διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

    Από τις συνολικά 211 αιτήσεις, οι οποίες κατατέθηκαν (αριθμός που ξεπερνά κάθε προηγούμενο), επιλέχθηκαν 65 ταινίες, που θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 39ης διοργάνωσης. Από αυτές οι οκτώ είναι ντοκιμαντέρ και οι τρεις animation.

    Όπως ενημερώνει, με σημερινή ανακοίνωσή του, το Φεστιβάλ, οι σκηνοθέτες θα πρέπει να καταθέσουν την τελική κόπια προβολής στα γραφεία του Φεστιβάλ έως τις 25 Αυγούστου 2016.

    Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος, επισημαίνει ότι «η ενασχόληση των νέων κινηματογραφιστών με την κρίση και τις συνέπειές της, σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο, φαντάζει μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, γεγονός που προκύπτει από όλο το σώμα των ταινιών που υποβλήθηκαν».

    Η παρουσία των γυναικών σκηνοθετών είναι και φέτος ισχυρή, αλλά οι κωμωδίες είναι τρανταχτά απούσες από τη φετινή σοδειά ταινιών, σύμφωνα με το Φεστιβάλ.

    Tα μέλη της φετινής προκριματικής επιτροπής ήταν ο Αχιλλέας Κυριακίδης (συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης), ο Νίκος Σέκερης (παραγωγός, σκηνοθέτης), ο Γιώργος Φρέντζος (κινηματογραφιστής, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών, GSC, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας και σκηνοθέτης, Αντώνης Παπαδόπουλος.

    [10] Οι «Εξισορροπιστές» Ελλήνων και Κυπρίων νέων καλλιτεχνών στο Μουσείο Μπενάκη

    Η έκθεση «The Equilibrists- Οι Εξισορροπιστές» είναι μια συνεργασία του New Museum της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη, με την ευκαιρία της 33ης επετείου από την ίδρυση του ΔΕΣΤΕ. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μιας νέας γενιάς Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών που εργάζονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

    Η επιλογή τους έγινε από τους επιμελητές του New Museum Gary Carrion-Murayari και Helga Christoffersen με βάση τη δική τους έρευνα και τις προτάσεις μιας ομάδας είκοσι και πλέον επιμελητών, καλλιτεχνών και συγγραφέων στην Ελλάδα και μετά από επισκέψεις τους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κύπρο, το Λονδίνο και το Βερολίνο.

    Οι 33 καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών της έκθεσης υιοθετούν ποικίλες προσεγγίσεις και τρόπους συμμετοχής στον κόσμο γύρω τους. Με μια γκάμα μέσων που περιλαμβάνει ζωγραφική, γλυπτική, σχέδιο, βίντεο και περφόρμανς, αποδίδουν το εύθραυστο της παρούσας στιγμής μέσα από μια κοινή προσέγγιση της υλικότητας. Το έργο τους αγγίζει θέματα κάθε είδους, από την ιστορική μνήμη και τις αλλαγές στις απόψεις περί πολιτισμικής ταυτότητας μέχρι την πολιτική της αρχιτεκτονικής και των υποδομών, τις επιφάνειες και τις ροές του ψηφιακού χώρου.

    «Οι καλλιτέχνες ακροβατούν σε διάφορα μέσα και ταυτόχρονα ακροβατούν στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που ζούμε» είπε ο επιμελητής Gary Carrion-Murayari.

    Η συγκεκριμένη ομάδα καλλιτεχνών, ηλικίας περίπου μεταξύ 25-35 ετών, εμφανίζεται στο προσκήνιο και στο σημερινό κλίμα πολιτικής και οικονομικής αστάθειας ως μέρος μιας διεθνούς "νεανικής επισφάλειας" που αντιμετωπίζει αυξημένες προκλήσεις την τελευταία δεκαετία. Αντί να μείνουν αδρανείς υπό αυτές τις συνθήκες, οι νέοι αυτοί δημιουργοί ανταποκρίνονται με ένα πνεύμα αυτοσχεδιασμού και συνεργασίας. Ο ιδρυτής του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ Δάκης Ιωάννου, τόνισε ότι οι καλλιτέχνες υπερέβησαν τον εαυτό τους και έχουμε μια έκθεση που μπορεί να σταθεί οπουδήποτε στον κόσμο. «Πραγματικά έχω εκπλαγεί με την ποιότητα και τον πλούτο ο οποίος υπάρχει κρυμμένος. Αυτός είναι και ο ρόλος του ΔΕΣΤΕ από την ημέρα που ιδρύθηκε να δημιουργήσει αυτή την πλατφόρμα για να αναδείξει τη σύγχρονη τέχνη η οποία παράγεται στην Ελλάδα».

    Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 17 Ιουνίου έως τις 9 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή 10.00-18.00, Παρασκευή και Σάββατο 10.00-22.00. Εισιτήρια: Euro8, 4. Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς.

    [11] Νέα αποτελέσματα από τις έρευνες στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

    Μία ακόμα ερευνητική αποστολή, που μελετά το ναυάγιο των Αντικυθήρων, ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Πρόκειται για την αποστολή της επιστημονικής ομάδας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου "Woods Hole",που διήρκησε από τις 22 Μαΐου μέχρι 11 Ιουνίου 2016.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, η αποστολή συνέχισε σε πρώτη φάση, την «συστηματική ανασκαφή, η οποία ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο.

    Παράλληλα διενεργήθηκαν δοκιμαστικές τομές σε διάφορα σημεία, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα όρια του χώρου, όπου βρισκόταν η κύρια συγκέντρωση του φορτίου και πιθανόν λείψανα του ίδιου του πλοίου».

    Η μεγάλη διασπορά της κεραμικής, το μεγάλο βάθος καθώς και η διατάραξη, που έχει επιφέρει η ανέλκυση του 1900 και η ανασκαφή του 1976, κάνουν το έργο αυτό δύσκολο, τονίζει η ανακοίνωση και συνεχίζει:« Εν τούτοις, με τη δυνατότητα της ακριβούς τοποθέτησης κάθε πληροφορίας στον εξαιρετικά λεπτομερή ψηφιακό χάρτη του χώρου (GIS), η κατανόηση των ορίων του ναυαγίου γίνεται όλο και καλύτερη. Σε αυτό συμβάλλει και η μηχανική ανίχνευση στοιχείων κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα, τα οποία δίνουν την εικόνα της διασποράς του κεραμικού φορτίου, αλλά και των μεταλλικών στοιχείων του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά, σκωρίες σιδήρου, τμήματα της επιμολύβδωσης, κ.ο.κ.».

    [12] Κομισιόν: Η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για να καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες της

    Η Τουρκία έχει κάνει "πρόοδο" τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο δεν δεν πληροί ακόμη όλα τα κριτήρια που απαιτούνται προκειμένου να εξαιρεθούν οι Τούρκοι πολίτες από την υποχρέωση να εκδίδουν βίζα για να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν, σύμφωνα με μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    "Η πρόοδος συνεχίστηκε", μετά την προηγούμενη έκθεση της Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου, εκτιμούν οι Βρυξέλλες. Όμως "η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί στον οδικό χάρτη", υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Στη νέα έκθεση, η Επιτροπή αναφέρεται και πάλι στον ίδιο κατάλογο των κριτηρίων που μένουν να εφαρμοστούν (επτά σε σύνολο 72). Σε αυτά περιλαμβάνεται η τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου που θεωρείται από τους Ευρωπαίους υπερβολικά ευρύς και απειλητικός για την ελευθερία της έκφρασης.

    [13] Έκαναν το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης... θερινό

    Έκαναν το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ...θερινό κι έστησαν το καλύτερο σινεμά της πόλης, της χώρας και «γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε» (όπως χαρακτηριστικά έλεγε, ατενίζοντας τον Θερμαϊκό -μόλις που είχε πέσει ο ήλιος- ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης) της... Ευρώπης.

    «Το κάναμε θερινό» έλεγε ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νικήτας Μυλόπουλος, για το «ιδανικό περιβάλλοντον ορίζοντα, τον χωρίς οπτικά εμπόδια» μίλησε ο πιανίστας- καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ Γιώργος- Εμμανουήλ Λαζαρίδης, στις «γέφυρες ανάμεσα στον κινηματογράφο και τις άλλες τέχνες», που φιλοδοξούν να στήσουν όλοι οι νέοι διαχειριστές των πολιτιστικών φορέων της πόλης για τη «συνέργεια όλων μαζί των εραστών του πολιτισμού» αναφέρθηκε (σε καλομελετημένα και καλο-προβαρισμένα ελληνικά, που είχε την ευγένεια να μάθει) η Γαλλίδα νέα γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό.

    Η πρώτη δημόσια εμφάνιση (των εκπροσώπων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου) είχε το ιδανικό σκηνικό για το πρώτο... πλάνο. Ένα «Σινεμά με θέα». Αυτό που στήθηκε στον 6ο όροφο του δεύτερου κτιρίου του Μεγάρου Μουσικής (Μ2).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 June 2016 - 16:32:28 UTC