Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [02] Β. Λεβέντης: Η θέση της Ένωσης Κεντρώων είναι απλή και άδολη αναλογική, χωρίς μπόνους
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Το ταξίδι στην Κίνα θα είναι σημαντική ευκαιρία ώστε να αναδείξουμε όσα ενώνουν τους δύο λαούς
  • [04] Να τηρηθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ζητά ο Κλ. Ρέγκλινγκ
  • [05] Την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο ESM
  • [06] Ε.Κουντουρά: Σε πλήρη εξέλιξη οι δράσεις για την αύξηση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία
  • [07] Το "κρυφτό" με την προσφυγιά
  • [08] Κύπρος: Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά σε τρία μέτωπα
  • [09] Ο Κάμερον καλεί τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ
  • [10] Σόιμπλε: Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει όπως κι αν ψηφίσουν οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα
  • [11] Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την Ελλάδα και την ΕΕ, στο επίκεντρο του βιβλίου «Προσφυγικό»
  • [12] Έκθεση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, από τις 23 Ιουνίου, στο περιστύλιο της Βουλής
  • [13] Έμμεση αλλά σαφή στήριξη στις κυβερνητικές θέσεις για τα εργασιακά θέματα από τον Ζ.Κ.Γιούνκερ
  • [14] Κ. Μητσοτάκης: Λιγότεροι φόροι, ο πυρήνας της κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ
  • [15] Κύπρος: Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά σε τρία μέτωπα

  • [01] Το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου

    Με αλλαγές στις ώρες συνάντησης του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ζήτημα του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης, επικαιροποιήθηκε το πρόγραμμα των συναντήσεων που θα γίνουν την τρέχουσα εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι συναντήσεις, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

  • Με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, σήμερα Τρίτη.

    Οι συναντήσεις με τους υπολοιπους πολιτικούς αρχηγούς έχουν ως εξής:

  • Με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη το μεσημέρι.

  • Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, την Πέμπτη 23/6 στις 16:00.

  • Με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη 23/6 στις 18:00.

  • Με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, την Παρασκευή 24/6 στις 10:00.

  • Με τον Επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, την Παρασκευή 24/6 στις 12:00.

    [02] Β. Λεβέντης: Η θέση της Ένωσης Κεντρώων είναι απλή και άδολη αναλογική, χωρίς μπόνους

    «Απλή και άδολη αναλογική, χωρίς μπόνους», είναι η θέση της Ένωσης Κεντρώων, την οποία ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης θα επαναλάβει την Παρασκευή το μεσημέρι στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος, επικαλούμενη και τις σημερινές δηλώσεις του κ. Λεβέντη στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

    Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι οι απόψεις του είναι ήδη γνωστές στην κυβέρνηση, πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, «αφήνοντας να εννοηθεί σαφώς ότι έχουν γίνει ήδη οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις, με στελέχη της κυβέρνησης».

    Ερωτηθείς εάν θα δεχθεί κάποιου είδους μπόνους για το πρώτο κόμμα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε τέτοια θέση, σημειώνοντας ότι «ο Λεωνίδας Κύρκος δεν έβαζε κρεμμύδια και σάλτσες όταν μιλούσε για απλή αναλογική».

    Απέρριψε ιδέες, όπως να δηλώνουν από πριν τα κόμματα με ποιον θα συνεργαστούν μετεκλογικά, ενώ ξεκαθάρισε πως «εγώ με τη Δεξιά δεν πρόκειται να πάω, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει στροφή προς τα δεξιά».

    Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη σχετικά με τη Δικαιοσύνη, κράτησε αποστάσεις, αλλά προσέθεσε ότι «και η Δικαιοσύνη δεν κάνει το καθήκον της». Σημείωσε πάντως, πως μπορεί ο κ. Πολάκης να μην έχει στοιχεία, αλλά είναι πιθανόν να έχει δει σαπίλα και σήψη και γι? αυτό η Ένωση Κεντρώων ζητά να ερευνηθούν οι καταγγελίες του.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Το ταξίδι στην Κίνα θα είναι σημαντική ευκαιρία ώστε να αναδείξουμε όσα ενώνουν τους δύο λαούς

    «Το ταξίδι μας στην Κίνα θα είναι μια σημαντική ευκαιρία ώστε να αναδείξουμε τα όσα ενώνουν τους δυο λαούς», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γκουό Τζινλόνγκ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, γραμματέα της Οργάνωσης Πεκίνου του Κόμματος και πρώην δήμαρχο Πεκίνου.

    [04] Να τηρηθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ζητά ο Κλ. Ρέγκλινγκ

    Να τηρηθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς αυτός αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, ζήτησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

    Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο- και αφού είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα-, ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι η συμφωνία για 3,5% του ΑΕΠ έχει επιτευχθεί από πέρυσι σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ευρωζώνης και υπουργών Οικονομικών, με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσο και του κ. Τσακαλώτου.

    Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν πρέπει ο στόχος αυτός να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ ή και στο 1,5% του ΑΕΠ (που ζητεί το ΔΝΤ), ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι «εγώ θα πρέπει να σεβαστώ αυτή τη συμφωνία», προσθέτοντας πως «δεν ειπώθηκε η διάρκεια (του 3,5% του ΑΕΠ) αλλά σίγουρα είναι για πάνω από έναν χρόνο».

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δύο παράλληλες διαδικασίες, μια για την ελάφρυνση του χρέους και μια για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, θα βρίσκονται σε εξέλιξη έως το τέλος του χρόνου.

    Ειδικά για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ στις παραδοχές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη δυναμική του χρέους, αποφεύγοντας να προβλέψει την κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. «Δεν θέλω να πω ότι το ΔΝΤ κάνει λάθος», ανέφερε, σημειώνοντας, όμως, ότι οι ευρωπαϊκές παραδοχές και προβλέψεις είναι πιο ρεαλιστικές, παρά τη μεγάλη δόση αβεβαιότητας που εμπεριέχει κάθε μακροπρόθεσμη πρόβλεψη. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις προβλέψεις ότι η διαδικασία δεν θα τελειώσει πριν από το τέλος του έτους, εμμένοντας στην άποψή του ότι ήδη έχουν γίνει πολλά για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σημείωσε δε ότι ο ESM έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή των βραχυχρόνιων μέτρων διαχείρισης του χρέους.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η λύση, εάν βρεθεί, θα βρεθεί την τελευταία στιγμή. «Τα καλά νέα είναι ότι το Eurogroup βρίσκει συνήθως λύση. Το κακό είναι ότι τη βρίσκει την τελευταία στιγμή, μετά τα μεσάνυχτα», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι και πριν από τις 24 Μαΐου δεν ήταν προφανές ότι θα υπάρξει συμφωνία. «Δεν συμβουλεύω τους δημοσιογράφους να κρατήσουν την αναπνοή τους έως τότε, διότι μπορεί η λύση να βρεθεί πάλι την τελευταία στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε παράλληλα ότι σήμερα εκταμιεύεται η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες) και παρέσχε τη διαβεβαίωση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα όσο η χώρα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Ο ESM είναι μακροχρόνιος εταίρος και ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας (με χαμηλότοκα δάνεια με επιτόκιο περίπου 0,8% και για 32 έτη), ανέφερε, και στο πλαίσιο αυτό θέλει να πετύχει η Ελλάδα.

    [05] Την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο ESM

    Την εκταμίευση της δανειακης δόσης ύψους 7,5 δισ. προς την Ελλαδα ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μέσω twitter. Όπως αναφέρει στο μήνυμα του ο ΕSM τα εν λόγω κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρετηση του χρέους (5,7 δισ.) και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου (1,8 δισ.) .Το συνολικό ποσο των δανείων του ESM προς την Ελλαδα ανέρχεται τώρα στα 170,7 δισ. ευρώ.

    [06] Ε.Κουντουρά: Σε πλήρη εξέλιξη οι δράσεις για την αύξηση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία

    Στις ελληνικές δράσεις για την σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία αναφέρθηκε η Αν. Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αρμόδια για τον τουρισμό κα Άλα Μανίλοβα χθες στη Μόσχα. Οι δύο υπουργοί επισήμαναν τις θετικές προοπτικές για το 2016 και επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία και την ισχυρή κοινή βούληση για την περαιτέρω προώθηση των τουριστικών σχέσεων.

    Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στις συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, δίνοντας έμφαση στην έναρξη από τον φετινό Ιούνιο της έκδοσης θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων τριετούς και πενταετούς διάρκειας για τους Ρώσους επισκέπτες. Σχετικά με τις αυξημένες απαιτήσεις του νέου συστήματος βιομετρικών στοιχείων, επισήμανε ότι έχουν πλήρως ξεπεραστεί οι αρχικές δυσκολίες και κατόπιν των δραστικών ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών για την επιπλέον στελέχωση και ενίσχυση των δομών, πλέον οι διαδικασίες της έκδοσης πραγματοποιούνται με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς, καλύπτοντας πλήρως την αυξημένη ζήτηση.

    Η κα Μανίλοβα δήλωσε την θερμή υποστήριξή της και την εμπιστοσύνη της στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την τον υπ?αριθμόν ένα εταίρο της Ρωσίας στον τομέα του τουρισμού καθώς και κορυφαίο προορισμό για τους Ρώσους το 2016 χάρις και στο φετινό Αφιερωματικό έτος Ελλάδας- Ρωσίας που δίνει ισχυρή ώθηση στην αύξηση της ποιότητας και το εύρος των σχέσεων και ενθαρρύνει την ανταλλαγή τουριστικών ροών. Καταγράφεται, όπως είπε, σημαντική αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα από τις Περιφέρειες της Ρωσίας και για θεματικές μορφές τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για το επίπεδο της συνεργασίας με το Ελληνικό Υπουργείο και για την ενεργή συμβολή της κας Κουντουρά στην προώθηση κοινών δράσεων και τουριστικών συνεργασιών.

    [07] Το "κρυφτό" με την προσφυγιά

    Για τη Λέσβο δεν ήξερε τίποτα άλλο, μόνο, ότι είναι η πατρίδα της μεγάλης ποιήτριας της αρχαιότητας, της Σαπφούς. Κι αυτό όχι γιατί είχε διαβάσει ποιήματα της, εξομολογείται, αλλά γιατί είχε δει ένα πίνακα ζωγραφικής που την εικόνιζε και είχε εκπλαγεί, από τη δύναμη στη ματιά αυτής της γυναίκας. Μιας δύναμης που εικονίζονταν στον πίνακα.

    Πολύ αργότερα τη γνώρισε και την έζησε τη Λέσβο. Τη ζει? Μια προσωπική της σχέση την έφερε στο νησί όπου τους τελευταίους μήνες δημιουργεί. Και προχθές τα έργα της, πίνακες ζωγραφικής που συναποτελούν μια ενότητα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κρυφτό» εκτέθηκαν στη δημοτική πινακοθήκη Μυτιλήνης, στο πάλαι ποτέ αρχοντόσπιτο του Χαλήμ Μπέη, στη γειτονιά των Ρωμιών προσφύγων του 1922 στην Επάνω Σκάλα. Και κοίτα να δεις μια σύμπτωση. Λίγα μέτρα παραπέρα, εκεί στο ύψωμα «?ες κορύφαν πόληος » που έγραφε κι ο Αλκαίος, έστεκε ο ροδώνας της Σαπφούς. Η σχολή της ποιήτριας με τα ιερά προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης.

    Το «κρυφτό» είναι μια ενότητα έργων τέχνης που όλα εικονίζουν στρουθοκαμήλους. Τα συμπαθή ζώα που συνηθίζουν να παίζουν «κρυφτό» με την πραγματικότητα.

    Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα θα πείτε? Η πραγματικότητα όμως τρέχει στους δρόμους. Αποβιβάζονταν κατά χιλιάδες μέχρι πριν λίγο καιρό στις ακτές. Πονούσε, δάκρυζε, πνίγονταν... Η πραγματικότητα της προσφυγιάς που η Νόρα Άμποβα από τη Βουλγαρία απεικόνισε στους πίνακες της στο αρχοντικό του τούρκου πρόσφυγα Χαλήμ Μπέη και της φαμίλιας του όπου και θα εκτίθενται έως τις 30 Ιουνίου, στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων για τη μέρα του πρόσφυγα, που διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ο δήμος Λέσβου.

    Και γέμισε το ανακαινισμένο υπεραιωνόβιο αρχοντόσπιτο με χαμογελαστές στρουθοκαμήλους που παίζουν κρυφτό με το μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης, και όχι μόνο, προσφυγιάς. Άλλες σοβαρές κι άλλες μισοχαμένες στην πραγματικότητα, φορώντας το σήμα κατατεθέν των σύγχρονων προσφύγων που πέρασαν το Αιγαίο, τα πορτοκαλιά σωσίβια. Με τα μεγάλα τους μαύρα μάτια γεμάτα θλίψη μα και ελπίδα. Να κρύβονται από τη μια γωνιά και να ξεπροβάλλουν με το μακρύ τους λαιμό από την άλλη. Με φόντο χρυσαφένια νησιά στο σχήμα της Λέσβου? Κεφάλια στρουθοκαμήλων που παίζουν κρυφτό με την ειρωνεία, την αυτοκριτική, μερικές φορές και με ένα πικρό χιούμορ.

    Η Νόρα Άμποβα, αν και μόλις 28 χρόνων, βρίσκεται ανάμεσα στους πιο ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες της Βουλγαρίας, όπου γεννήθηκε. Πρόσφατα ήταν υποψήφια για το μεγάλο εθνικό βραβείο « Stoyan Kambarev », διάκριση που προστίθεται στα επιτεύγματά της στη γενέτειρά της αλλά και το εξωτερικό. Ενώ εστιάζει σε ανεξάρτητες εκθέσεις, η Νόρα έχει συμμετάσχει σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις όπως, στην «Έκθεση Νέας Γενιάς» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έγινε στο Βέλγιο το 2015. Μπορείτε να περιηγηθείτε στα έργα της στη σελίδα: www.noraampova.com.

    [08] Κύπρος: Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά σε τρία μέτωπα

    Αναζωπυρώθηκε, στα μέτωπα Σπήλια- Κούρδαλι και Ασίνου, η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων χρόνων, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις των χερσαίων και των εναέριων μέσων διεξάγονται με μεγάλη δυσκολία, λόγω του πυκνού καπνού. Τα δύο μέτωπα είναι πολύ κοντά στα χωριά Κούρδαλι, Σπήλια, Καννάβια και Αγία Ειρήνη.

    Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν δύο αεροσκάφη «Καναντέρ», δύο ελικόπτερα «Σούπερ Πούμα» της Ελληνικής Δημοκρατίας, τρία αεροσκάφη του Ισραήλ και δύο ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων. Αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο τρία αεροσκάφη από τη Γαλλία και ένα από την Ιταλία.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη στην περιοχή, δήλωσε ότι η σκέψη του στρέφεται προς τις οικογένειες των δύο δασοπυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους. Είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο, αύριο, θα επιληφθεί όλων των θεμάτων σχετικά με τις καταστροφές και τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. «Πέρα από το σπιτικό του υπάρχει και το περιβάλλον. Δεν επιτρέπεται σε κανένα να παραβιάζει τη νομοθεσία», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντα, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι στο έργο της κατάσβεσης είναι έτοιμη να βοηθήσει και η Ειρηνευτική Δύναμη.

    [09] Ο Κάμερον καλεί τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ

    Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε έκκληση στους Βρετανούς, ιδιαίτερα στους πιο ηλικιωμένους ψηφοφόρους, να συλλογιστούν τον αντίκτυπο που θα έχει στη χώρα και στις μελλοντικές γενιές μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Με μόλις δύο ημέρες να απομένουν για το δημοψήφισμα με θέμα τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη είναι τόσο πολύ μοιρασμένη ώστε το αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα.

    "Θα είσαι μόνον εσύ πίσω από το παραβάν. Μόνον εσύ, που θα πάρεις μια απόφαση η οποία θα επηρεάσει το μέλλον σου, το μέλλον των παιδιών σου, το μέλλον των εγγονιών σου", δήλωσε σε μια σπάνια ομιλία του μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτοντας ότι θέλει να απευθυνθεί απ' ευθείας σε ανθρώπους "της δικής μου γενιάς και μεγαλύτερους".

    Μέσα στην ΕΕ "έχουμε το καλύτερο από δύο κόσμους. Σκεφτείτε τα όνειρα και τις προσδοκίες των παιδιών σας" τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ένα Brexit θα ήταν "τρομερός κίνδυνος" για την οικονομία της χώρας.

    "Δεν μπορούν να αναιρέσουν την απόφαση που θα πάρουμε", υπογράμμισε. "Αν ψηφίσουμε έξω, αυτό είναι. Είναι αμετάκλητο. Θα φύγουμε από την Ευρώπη για τα καλά και η επόμενη γενιά θα πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες πολύ περισσότερο απ' ό,τι εμείς οι υπόλοιποι".

    [10] Σόιμπλε: Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει όπως κι αν ψηφίσουν οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει είτε η Βρετανία ψηφίσει να παραμείνει είτε ψηφίσει να αποχωρήσει απ' αυτόν τον συνασπισμό κρατών στο δημοψήφισμά της την Πέμπτη, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    "Η Ευρώπη δεν είναι σε καλή κατάσταση", δήλωσε ο Σόιμπλε μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Βερολίνο.

    Ο βετεράνος γερμανός πολιτικός εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της στην ΕΕ, αλλά πρόσθεσε πως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, "δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα, αλλιώς οι άνθρωποι θα πουν 'δεν κατάλαβαν'".

    "Η Βρετανία είναι μια σημαντική αγορά για τη γερμανική οικονομία και ενδεχόμενη βρετανική έξοδος θα προκαλούσε σημαντική ζημιά", πρόσθεσε.

    [11] Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την Ελλάδα και την ΕΕ, στο επίκεντρο του βιβλίου «Προσφυγικό»

    Στιγμιότυπα του φλέγοντος και εξαιρετικά επίκαιρου προσφυγικού ζητήματος, που εξελίσσεται διαρκώς σε συνθήκες αδιάγνωστες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καταγράφει, εξετάζει και επιχειρεί να ερμηνεύσει το βιβλίο του Δημήτρη Χριστόπουλου και της Γεωργίας Σπυροπούλου «Προσφυγικό: "Θα τα καταφέρουμε";», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαζήση».

    Οι δύο συγγραφείς, που έχουν ασχοληθεί ευρέως με το συγκεκριμένο ζήτημα, αποτυπώνουν στις σελίδες του βιβλίου την πραγματική, διοικητική και νομική κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με τις προσφυγικές ροές, εξετάζουν τους λόγους που διαμορφώνουν τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος εν μέσω της οικονομικής κρίσης, σκιαγραφούν τις δομικές ανεπάρκειες που υπάρχουν στη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διατυπώνουν προτάσεις για μια ανθρώπινη διαχείριση του φαινομένου, όπως την ανάγκη σύστασης χαρτοφυλακίου σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού Επικρατείας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και η ανάγκη ύπαρξης ενός ασφαλούς διαδρόμου από την Τουρκία στην Ελλάδα διαμέσου του Έβρου για όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας

    Το βιβλίο γράφτηκε την άνοιξη του 2016 και κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες, εν μέσω δηλαδή πυκνών γεγονότων γύρω από το προσφυγικό ζήτημα. «Τα γεγονότα που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες ήταν χρονικά συμπυκνωμένα και ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από εξαιρετική σφοδρότητα. Ένα χρόνο πριν, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τη μαζικότητα των αφίξεων, το άνοιγμα του βαλκανικού δρόμου, το άνοιγμα των γερμανικών συνόρων και τη σκληρότητα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γεωργία Σπυροπούλου, νομικός και εμπειρογνώμονας στον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

    Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, «επιχειρήσαμε μία καταγραφή αυτού του φλέγοντος ζητήματος σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη πολιτικά, διοικητικά και κοινωνικά το προηγούμενο διάστημα, έχοντας επίγνωση ότι όλα αλλάζουν διαρκώς και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο».

    Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τονίζει πως «όταν κανείς ασχολείται με τα προβλήματα τού παρόντος είναι πάντα αντιμέτωπος με το ότι ο χρόνος τον προλαβαίνει. Από αυτό δεν δραπετεύεις». Όπως εκτιμά ο ίδιος, οι προτάσεις διεξόδου που καταγράφονται «ούτως ή άλλως διατηρούν την εγκυρότητά τους, όποιες και να είναι οι εξελίξεις».

    [12] Έκθεση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, από τις 23 Ιουνίου, στο περιστύλιο της Βουλής

    Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, παρουσιάζει στις 23 Ιουνίου την έκθεση «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1919-1996: προσωπική και πολιτική διαδρομή», στο περιστύλιο της Βουλής.

    Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια παρουσιάζουν τη ζωή και το έργο του ακαδημαϊκού, πολιτικού και πρωθυπουργού, που αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η έκθεση, δομημένη χρονολογικά, επιχειρεί να αναδείξει πτυχές της σκέψης του, του οράματός του, των πολιτικών πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων του.

    Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και της ΕΡΤ, της Τραπέζης της Ελλάδος, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, του Μουσείου Μπενάκη, του ΚΕΠΕ, του Κολλεγίου Αθηνών, του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Σημίτης», του Πειραματικού Σχολείου και του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας κ.ά.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου.

    [13] Έμμεση αλλά σαφή στήριξη στις κυβερνητικές θέσεις για τα εργασιακά θέματα από τον Ζ.Κ.Γιούνκερ

    Ταύτιση απόψεων σε μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την ΕΕ καταγράφηκε σήμερα κατά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ αξιοσημείωτα ήταν και τα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής για τη νέα αξιολόγηση με επίκεντρο τα εργασιακά, ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η ελληνική πραγματικότητα και ότι δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων, διευκρινίζοντας ότι δεν θα ήθελε να μπει σε λεπτομέρειες. Ο κ. Τσίπρας, είπε για το ίδιο θέμα ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί στην συντριβή της εργασίας και την κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

    Εμφανώς προβληματισμένοι ήταν οι δύο άνδρες ενόψει του δημοψηφίσματος στην Αγγλία με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει την ανάγκη για μια καλύτερη Ευρώπη, προτείνοντας και την σχετική έναρξη ενός διαλόγου για την αλλαγή πορείας. Ο κ. Γιούνκερ από την πλευρά του αναφέρθηκε πολλές φορές στο λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ» αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μπορεί να δρομολογήσει μια πολιτική ανάπτυξης για όλη την ΕΕ, ενώ σημείωσε και την στήριξη προς την Ελλάδα και την χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος αυτού.

    Ο κ. Τσίπρας στην δήλωσή του εξήρε την προσωπικότητα του κ Γιούνκερ, που όπως είπε σε οριακές στιγμές απέδειξε την στενή σχέση του με την Ελλάδα και την πίστη του στην ευρωπαϊκή ιδέα.

    Τσίπρας και Γιούνκερ συμφώνησαν ότι το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης πέρασε έναν σημαντικό κάβο και τώρα μπορεί να μπει σε σωστό δρόμο.

    Οι δύο άνδρες είχαν την ίδια άποψη και για την στάση ορισμένων χωρών που ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, καθώς και ο πρωθυπουργός και ο κ. Γιούνκερ έκαναν λόγο για ανόητη επιθυμία. Γι αυτό, είπε ο κ. Γιούνκερ «δεν ήμουν ποτέ σύμφωνος με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

    Ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος και να γίνει κατανοητό, προσέθεσε, ότι δεν είναι προϊόν προστάγματος από τις Βρυξέλλες, αλλά είναι προς όφελος της χώρας και των επόμενων γενεών στην Ελλάδα.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιταχυνθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ενώ σημείωσε και τη στάση της κυβέρνησης ότι πρέπει να αρχίσει χωρίς καθυστερήσεις η διαπραγμάτευση για τη νέα αξιολόγηση.

    Για το δημοψήφισμα στη Βρετανία, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας αυτής στην ΕΕ, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι η ΕΕ βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η ΕΕ, προσέθεσε ο πρωθυπουργός, πρέπει να επαναπροσδιορίσει το όραμά της, να δώσει προοπτική και να πείθει τους λαούς. Το θέμα είπε, δεν είναι λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη, αλλά μια καλύτερη Ευρώπη.

    Ο επικεφαλής της Κομισιόν επικέντρωσε τον προβληματισμό του στις πολιτικές λιτότητας, επισημαίνοντας ότι το πακέτο Γιούνκερ, σε συνδυασμό με την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας, μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε αναπτυξιακή τροχιά.

    Κυπριακό -προσφυγικό

    Το Κυπριακό και το προσφυγικό ήταν δύο ακόμη θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό που να εμπεδώνει την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη σε όλον τον κυπριακό λαό, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων.

    Ο κ. Γιούνκερ εξήρε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Επιτροπής προς τη χώρα μας.

    [14] Κ. Μητσοτάκης: Λιγότεροι φόροι, ο πυρήνας της κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ

    Τον πυρήνα της κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ, που βασίζεται στο δίπτυχο «λιγότεροι φόροι - μικρότερες δαπάνες», παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για έναν μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση, που είναι «μια συμφωνία αλήθειας με τους Ευρωπαίους εταίρους και την ελληνική κοινωνία». Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια δέσμευση για την πραγματική υλοποίηση γενναίων μεταρρυθμίσεων, με αντάλλαγμα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% και για επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 4% από το 2018 και μετά, προσθέτοντας πως «για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο είναι απαραίτητο να κάνουμε μια στροφή προς τη συστηματική στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, εφαρμόζοντας την αρχή "λιγότεροι φόροι - μικρότερες δαπάνες", θέτοντας ως στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 10% κάθε χρόνο και ωθώντας τις επενδύσεις στο 20% του Α.Ε.Π., από 11% που είναι σήμερα μέσα σε μια πενταετία». Μάλιστα έθεσε και πάλι ως στόχο τη δημιουργία 120 χιλιάδες νέων θέσεων εργασίας τον χρόνο».

    Αναφερόμενος στην καχυποψία των πολιτών, για την οποία επεσήμανε πως δεν είναι αδικαιολόγητη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δυστυχώς τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας διέφθειραν συνειδήσεις όχι μόνο της πολιτικής αλλά και ενός μέρους της επιχειρηματικής τάξης». Μάλιστα μίλησε για ένα σφιχταγκαλιασμένο ταγκό ενός συχνά κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, πολιτικών δυνάμεων και επιχειρηματιών που υπονομεύσαν την παραγωγική βάση της χώρας. «Οι πολιτικοί παρασυρθήκαν από τις ιδεοληψίες του κρατισμού. Οι επιχειρηματίες συχνά μερίμνησαν μόνο για τα συμφέροντα των μετόχων και όχι για την συνολική ευρωστία της αγοράς. Και βέβαια δεν ήταν λίγα τα παραδείγματα χρεοκοπημένων επιχειρήσεων και πλούσιων επιχειρηματιών που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Συνολικά», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «η κοινωνία μας χρειάζεται τη συμφωνία αλήθειας. Πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο, να κατορθώσουμε να αλλάξουμε τη σημερινή στρεβλή εικόνα της χώρας. Να την επαναφέρουμε σε μία τροχιά αισιοδοξίας. Κι από αυτή την ανάπτυξη θα πρέπει όλοι να έχουν μέρισμα. Δεν μπορεί ο λαός να είναι συμμέτοχος μόνο στις ζημίες. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν μερίδιο και στα κέρδη της ανάπτυξης. Και κυρίως, οι νέοι μας θα πρέπει να αποκτήσουν και πάλι την σιγουριά ότι αυτή η χώρα νοιάζεται για αυτούς».

    Για να γίνουν αυτά, εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαιτούνται συγκεκριμένες πέντε προϋποθέσεις, τις οποίες και ανέπτυξε.

    Η πρώτη έχει να κάνει με την αξιοπιστία της χώρας: «Η πρώτη προϋπόθεση είναι κάτι θεμελιώδες: Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, η οποία υπέστη μεγάλο πλήγμα αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Να ξαναγίνουμε μια κανονική χώρα, στην οποία ένας επενδυτής θα έχει εμπιστοσύνη να έρθει και να επενδύσει. Για να επανέλθει η εμπιστοσύνη απαιτείται πρωτίστως μια κυβέρνηση η οποία είναι πραγματικά προσηλωμένη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Όχι μια κυβέρνηση που φοράει προσωρινά ένα μεταρρυθμιστικό προσωπείο, αλλά δεν διαθέτει ούτε τη θέληση, ούτε την ικανότητα να εφαρμόσει αυτά που νομοθετεί» είπε χαρακτηριστικά.

    Δεύτερη προτεραιότητα για τον κ. Μητσοτάκη είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας. «Με την αγορά να παραμένει στεγνή από ρευστότητα, το να συζητάμε για ανάπτυξη είναι σαν να συζητάμε για το πώς θα επιταχύνει ένα αμάξι χωρίς βενζίνη. Για να ανοίξουν πάλι οι βρύσες της ρευστότητας επείγει, πρώτα απ? όλα, να ξαναρχίσει να λειτουργεί ομαλά το τραπεζικό σύστημα μετά τα τεράστια χτυπήματα που υπέστη από τη φυγή κεφαλαίων και τα capital controls... Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να αυξηθεί η ρευστότητα πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις οι οποίες μειώθηκαν κατακόρυφα από τη στιγμή που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση», είπε.

    [15] Κύπρος: Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά σε τρία μέτωπα

    Αναζωπυρώθηκε, στα μέτωπα Σπήλια- Κούρδαλι και Ασίνου, η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων χρόνων, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις των χερσαίων και των εναέριων μέσων διεξάγονται με μεγάλη δυσκολία, λόγω του πυκνού καπνού. Τα δύο μέτωπα είναι πολύ κοντά στα χωριά Κούρδαλι, Σπήλια, Καννάβια και Αγία Ειρήνη.

    Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν δύο αεροσκάφη «Καναντέρ», δύο ελικόπτερα «Σούπερ Πούμα» της Ελληνικής Δημοκρατίας, τρία αεροσκάφη του Ισραήλ και δύο ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων. Αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο τρία αεροσκάφη από τη Γαλλία και ένα από την Ιταλία.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη στην περιοχή, δήλωσε ότι η σκέψη του στρέφεται προς τις οικογένειες των δύο δασοπυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους. Είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο, αύριο, θα επιληφθεί όλων των θεμάτων σχετικά με τις καταστροφές και τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. «Πέρα από το σπιτικό του υπάρχει και το περιβάλλον. Δεν επιτρέπεται σε κανένα να παραβιάζει τη νομοθεσία», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντα, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι στο έργο της κατάσβεσης είναι έτοιμη να βοηθήσει και η Ειρηνευτική Δύναμη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 June 2016 - 14:32:29 UTC