Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν γοητευόμαστε από τον πρωθυπουργό απλά και μόνο επειδή θα συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο»
  • [02] Προσλήψεις στη ΜΟΔ, προανήγγειλε ο Αλέξης Χαρίτσης
  • [03] Ν. Φίλης: Το μεγάλο στοίχημα, νέο εκπαιδευτικό έτος με όλο το προσωπικό και τα βιβλία
  • [04] «Το όνομα της φέτας είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην ευρωπαϊκή αγορά»
  • [05] Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Δοκού Ευβοίας
  • [06] «Ο Παίκτης, Εγώ»: Μια παράσταση για την εξάρτηση από τον τζόγο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
  • [07] Άμεση λύση στο πρόβλημα 8.000 δικαιούχων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ? Οίκον»
  • [08] Την Παρασκευή, η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, από τον ΟΓΑ
  • [09] Άτυπη συνάντηση του Ευ. Τσακαλώτου με εκπροσώπους των θεσμών
  • [10] Ντ. Κοστέλο: Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος «κουρέματος» για τις καταθέσεις

  • [01] «Δεν γοητευόμαστε από τον πρωθυπουργό απλά και μόνο επειδή θα συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο»

    «Μπορούμε να φτάσουμε τόσο κοντά όσο να ακούσουμε τις προτάσεις του αλλά όχι τόσο κοντά, όσο να συνεργαστούμε με μια τόσο κακή κυβέρνηση. Δεν γοητευόμαστε από τον πρωθυπουργό απλά και μόνο επειδή θα συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο », δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

    Ενόψει της συνάντησης της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι είναι καχύποπτος καθώς δεν γνωρίζει τι προτείνει η κυβέρνηση και τόνισε ότι, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στοιχειωδώς, θα έπρεπε να είχαν παρουσιάσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η πρότασή τους για τον εκλογικό νόμο. Επέκρινε όμως, και την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία όπως είπε, παίζει "κρυφτούλι".

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του "ΣΚΑΙ" είπε πως το Ποτάμι προτείνει: « Μένει το 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, μειώνεται το μπόνους των 50 εδρών σε 15 - 25 έδρες, πρέπει να σπάσουν οι περιφέρειες και να αποσαφηνιστεί το αν θα υπάρχουν λίστες ή σταυρός, όπως επίσης και το αν θα ψηφίζουν οι έλληνες του εξωτερικού και για πόσες έδρες ». Πρότεινε επίσης, 5 έδρες να εκλέγονται από τους κατοίκους του εξωτερικού.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ζ.Κ. Γιούνκερ είπε ότι: « O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ό,τι περίπου λέμε εμείς, ότι με αυτό το πρόγραμμα θα ζήσουμε και το ότι η αλλαγή του προγράμματος είναι έξω από την πραγματικότητα », καταρρίπτοντας τις οποίες υποσχέσεις της αντιπολίτευσης για αλλαγές στα συμφωνηθέντα.

    [02] Προσλήψεις στη ΜΟΔ, προανήγγειλε ο Αλέξης Χαρίτσης

    Προσλήψεις για τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής.

    Ο υφυπουργός, που είναι αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, πρόσθεσε ότι, η διαδικασία των προσλήψεων αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και υπογράμμισε, πως υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της ΜΟΔ με νέα στελέχη, δεδομένου του ότι είχαν να γίνουν προσλήψεις εδώ και δέκα χρόνια.

    Συνεχίζοντας ανέφερε, ότι, στόχος είναι να υπάρξει ένα αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προσωπικού για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ.

    Αναφερόμενος στη μείωση της γραφειοκρατίας επισήμανε ότι, με το νέο ΕΣΠΑ θα υπάρξει δραστική μείωση των ενδιάμεσων φορέων, οι οποίοι μειώνονται από 60 σε πέντε, ενώ οι επιτελικές δομές θα είναι ανάλογες με τις επιτελικές δομές των υπουργείων.

    Από την πλευρά της η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, είπε ότι για τα προβλήματα των αρτοποιιών θα υπάρξει χωριστή νομοθετική παρέμβαση, για την τροποποίηση της αρτοποιητικής δραστηριότητας.

    [03] Ν. Φίλης: Το μεγάλο στοίχημα, νέο εκπαιδευτικό έτος με όλο το προσωπικό και τα βιβλία

    Να ξεκινήσουν τα σχολεία την πρώτη μέρα του νέου εκπαιδευτικού έτους με όλο το προσωπικό και τα βιβλία θέτει ως «το μεγάλο στοίχημα για φέτος» ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση».

    «Τα βιβλία σε πολλά σχολεία έχουν ήδη φτάσει. Δηλαδή το στοίχημα αυτό φαίνεται να κερδίζεται και θα κερδηθεί μέχρι τις 12 του Σεπτέμβρη, που θα ανοίξουν τα σχολεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Πάμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση που να καθιστά το σχολείο ελκτικό κι όχι έναν διάδρομο για τα παιδιά που περνούν και φεύγουν και δεν δίνουν καμία σημασία».

    «Αυτό», όπως εξήγησε, «σημαίνει ότι το περιεχόμενο των μαθημάτων πρέπει ν' αλλάξει και πρέπει το ωράριο να είναι πιο λογικό. Διότι τα επτάωρα κάθε μέρα απλώς και μόνο για να βάζουμε μαθήματα χωρίς να είναι ουσιαστική η διδασκαλία τους είναι ένα πρόγραμμα που διώχνει τα παιδιά, δεν τα κερδίζει».

    Αφού επεσήμανε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση, με το ζήτημα της παραπαιδείας, «είναι ευθύνη ενός συστήματος, το οποίο έχει υποβαθμίσει, σχεδόν νεκρώσει το λύκειο», ο κ. Φίλης σημείωσε πως «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις πραγματικές καταστάσεις ούτως ώστε να μην είναι αναγκαίο το παιδί να πηγαίνει σε φροντιστήρια», κάτι που, όπως σημείωσε, «δεν μπορεί να γίνει σήμερα-αύριο, αλλά δεν είναι κάτι που δεν θα γίνει ποτέ».

    Επανέλαβε ότι θα πρέπει να αλλάξει η λειτουργία του λυκείου και του γυμνασίου ως εξεταστικού κέντρου, ενώ σε ό,τι αφορά τα ΕΠΑΛ, είπε ότι ξεκινάει από φέτος ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των σχολείων αυτών, καθώς «είναι αναγκαία η τεχνική εκπαίδευση για να βγούμε από την κρίση».

    Ο κ. Φίλης τόνισε ακόμη πως η εκπαιδευτική πολιτική δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μιας θητείας ή μιας κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι πρέπει να επιδιώκουμε συναινέσεις και συγκλίσεις [...]. Με σαφήνεια είπαμε ότι εμείς δεν ήρθαμε από το μηδέν να δημιουργήσουμε από το μηδέν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Υπάρχουν θετικές κατακτήσεις, τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει, να βελτιώσει κανείς γι αυτό και επιδιώξαμε διάλογο με όλα τα κόμματα».

  • Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Μπλιάτκας.

    [04] «Το όνομα της φέτας είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην ευρωπαϊκή αγορά»

    Την πεποίθηση ότι «θα αλλάξουν τα πράγματα πριν προλάβει να καθιερωθεί μια αρνητική κατάσταση» σε ό,τι αφορά το θέμα της φέτας, εξέφρασε, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντική» τη δέσμευση που ανέλαβε ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, σε ό,τι αφορά την προστασία της ΠΟΠ φέτας.

    Η προστασία της ΠΟΠ φέτα στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ν. Αφρική και τον Καναδά είναι ανεπαρκής, παραδέχθηκε ο κ. Αποστόλου, υπογραμμίζοντας την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να αποσπάσει τη δέσμευση της Κομισιόν ότι κατά τη μεταβατική περίοδο των πέντε χρόνων από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας με τη Ν. Αφρική, η ΕΕ θα αρχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης της συμφωνίας, «με σκοπό να επιτύχει για όλες τις γεωγραφικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας».

    Πάντως, όπως έκανε σαφές ο υπουργός, «το όνομα της φέτας είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ στις τρίτες χώρες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία απολύτως προστασία και παρόλα αυτά είχαμε τα τελευταία χρόνια αύξηση στις εξαγωγές».

    [05] Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Δοκού Ευβοίας

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, πριν από λίγη ώρα, η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι, στην περιοχή Δοκού Ευβοίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν αυτή την ώρα, 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 14 ατόμων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, δεν κινδύνευσαν κατοικημένες περιοχές από την πυρκαγιά.

    [06] «Ο Παίκτης, Εγώ»: Μια παράσταση για την εξάρτηση από τον τζόγο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

    « Γεννήθηκα στην Ικαρία το 1974... Ο παππούς μου με έμαθε να παίζω τάβλι στα πέντε μου. Ένα βράδυ θυμάμαι, ο πατέρας μου μπήκε με οκτώ κουβέρτες στο σπίτι... Τις είχε κερδίσει στα ζάρια...Έχασα τρεις δουλειές λόγω τζόγου... Με φοβίζει πολύ η φυλακή αλλά κανένα κάγκελο δεν είναι πιο τρομακτικό από αυτό που έχω ζήσει...».

    Μία ομάδα ανθρώπων που κάποτε εξαρτήθηκαν από τον τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια συγκεντρώνονται γύρω από μία θεατρική σκηνή, κρατώντας στα χέρια τον «Παίκτη» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Το μυθιστόρημα και οι ζωές των ηρώων του γίνονται πηγή έμπνευσης και αφορμή για παιχνίδι. Με βάση το θέατρο της αλήθειας ή θέατρο - ντοκουμέντο, δημιουργείται μία επί σκηνής αφήγηση, με εικόνες και μαρτυρίες της πραγματικής ζωής για την εξάρτηση από τον τζόγο.

    Η θεατρική παράσταση « Ο Παίκτης, Εγώ » σε σκηνοθεσία Ιωάννας Βαλσαμίδου και Γιολάντας Μαρκοπούλου, θα παρουσιαστεί απόψε (22/6) στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού διημέρου «Reload: Η τέχνη της απεξARTησης» που φιλοξενεί η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

    «'Ατομα που κάποτε βίωσαν την απομόνωση και τη σιωπή στην ακρότητά της, μετατρέπουν την αλαλία σε δημιουργία και αναπαριστούν εικόνες ζωής από το πριν, το τώρα, τις σχέσεις, τις απορρίψεις, τις αναμνήσεις, την ανάγκη και την πορεία τους προς την απελευθέρωση » αναφέρει στο ΑΠΕ, η Ιωάννα Βαλσαμίδου.

    Στην παράσταση πρωταγωνιστούν πέντε άτομα που εξαρτήθηκαν στο παρελθόν από τον τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής διαδικασίας στο πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, οι πέντε ηθοποιοί συμμετείχαν στο θεατρικό εργαστήριο « ο Παίκτης », που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 και φιλοξενείται στο χώρο του "ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ", στο Μεταξουργείο.

    «Με την καθοδήγηση των καλλιτεχνών - συντελεστών, ασκήθηκαν επί 9 μήνες στη θεατρική πράξη και διαπραγματεύτηκαν επί σκηνής το μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Τα θέματα που πραγματεύεται ο Ντοστογιέφσκι στον "Παίκτη", οι χαρακτήρες και τα πάθη των ηρώων του βιβλίου τροφοδότησαν το υλικό του εργαστηρίου. Οι ηθοποιοί επέλεξαν, εξέλιξαν και εν τέλει, μετασχημάτισαν τον "Παίκτη" σε μία αφήγηση της δική τους ζωής και της εξάρτησής τους από τον τζόγο» σημειώνει η Ιωάννα Βαλσαμίδου.

    [07] Άμεση λύση στο πρόβλημα 8.000 δικαιούχων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ? Οίκον»

    Λύση στο πρόβλημα 8.000 δικαιούχων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με χρηματοδότηση των επενδύσεών τους αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε και για τις υπόλοιπες αιτήσεις (εκτιμάται ότι είναι συνολικά περί τις 35.000) θα υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο νέο πρόγραμμα που πρόκειται να προκηρυχθεί σύντομα.

    Συγκεκριμένα, κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Α. Χαρίτση, προβλέπει ότι πόροι από τις επιστροφές των δανείων θα διατεθούν για την κάλυψη περισσότερων δικαιούχων, οι οποίοι δεν στάθηκε δυνατό να ενταχθούν στο πρόγραμμα την προηγούμενη περίοδο, λόγω εξάντλησης των σχετικών κονδυλίων, ήδη από το 2014.

    Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι πόροι αυτοί σε συνδυασμό με έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς επίσης και τόκοι των κεφαλαίων του Ταμείου θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τη δυνατότητα υπαγωγής περίπου 8.000 από τις αιτήσεις που εκκρεμούν στο υφιστάμενο πρόγραμμα. Οι αποφάσεις υπαγωγής αναμένεται να εκδοθούν τον Ιούλιο οπότε θα ειδοποιηθούν οι δικαιούχοι για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων.

    [08] Την Παρασκευή, η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, από τον ΟΓΑ

    Την Παρασκευή 24 Iουνίου 2016, θα καταβληθούν σε 12.984 δικαιούχους οικογενειακά επιδόματα (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών) εκκρεμών αιτήσεων (A21) του έτους 2015, που ελέγχθηκαν, έως 11-4-2016, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ.

    Όπως αναφέρει η διοίκηση του ΟΓΑ, η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσόν των 10.211.706 ευρώ.

    Χρήσιμες πληροφορίες παρέχονται από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr ), όπου υπάρχει η ένδειξη Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΓΑ, στην ενότητα «Υπηρεσίες προς το Κοινό», στο πεδίο « Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων ».

    [09] Άτυπη συνάντηση του Ευ. Τσακαλώτου με εκπροσώπους των θεσμών

    Άτυπη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών είχε, στο περιθώριο του συνεδρίου του «Economist», ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία από την πρώτη στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

    [10] Ντ. Κοστέλο: Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος «κουρέματος» για τις καταθέσεις

    Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, εμφανίστηκε κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο.

    Σύμφωνα επίσης με τον κ. Κοστέλο, η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα είναι απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις. Δεν προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης αξιολόγησης, αλλά ανέφερε ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν έως τις 11 Δεκεμβρίου εφέτος.

    Ο κ. Κοστέλο διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος «κουρέματος» για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες,, ενώ ανέφερε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους ετήσιας εξυπηρέτησης. Παράλληλα, σχολίασε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αποκλειστικά απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, ωστόσο επισήμανε ότι για την Ευρώπη, η παρουσία τού Ταμείου είναι κρίσιμης σημασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 June 2016 - 12:32:26 UTC