Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Η Ελλάδα είναι ειλικρινής και αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ
  • [02] Άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • [03] Τιμητικός τόμος για τον Μανόλη Κορρέ
  • [04] Φεστιβάλ Αθηνών: Αστροφυσική και τέχνη στην οπτικοακουστική εγκατάσταση ΑΤΛΑΣ

  • [01] Ν. Παππάς: Η Ελλάδα είναι ειλικρινής και αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ

    Με αναφορά στο αυριανό κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της ή όχι στην Ευρωπαίκή Ένωση, ξεκίνησε την ομιλία του στο 20ο συνέδριο του Economist στο Καβούρι, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι φέτος δεν υπάρχουν οι αβεβαιότητες της περασμένης χρονιάς σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, πράγμα που δεν συμβαίνει στην άλλη άκρη της Ηπείρου, ένα 24ωρο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία.

    Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι μία χώρα και μάλιστα αυτού του μεγέθους πάει στις κάλπες με ένα τέτοιο ερώτημα, τονίζοντας ότι θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό αν ο λαός στη Βρετανία αποφασίσει για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Επίσης, δήλωσε ότι το κόστος αποχώρησής της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι τεράστιο χαρακτηρίζοντας αφελείς όσους ισχυρίζονται το αντίθετο.

    Αφελείς χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας και όσους πέρυσι τέτοιο καιρό έπαιζαν με τη φωτιά, προκρίνοντας το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. «Είναι σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς τους ίδιους ανθρώπους να παρακαλούν να μην αποχωρήσει μια χώρα η οποία δεν είναι καν στο ίδιο νόμισμα» υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

    [02] Άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο

    Άνοιξαν σήμερα στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) οι κάλπες στη Βρετανία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το οποίο θα κριθεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

    Συνολικά 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της χώρας τους.

    Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

    Με τη λήξη της διαδικασίας, το καθένα από τα 382 κέντρα καταμέτρησης θα συγκεντρώσει τον αριθμό των ψηφοδελτίων και θα ανακοινώσει τα ποσοστά συμμετοχής του εκλογικού σώματος (το τελικό ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να ανακοινωθεί στις 05:00 τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας).

    Στη συνέχεια το κάθε κέντρο θα καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια και θα ανακοινώσει τον αριθμό αυτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής και αυτών που είναι υπέρ της αποχώρησης.

    Οι περισσότερες περιφέρειες αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

    Η τελευταία ανακοίνωση των τοπικών αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά στοιχεία για 12 περιφέρειες και στη συνέχεια το τελικό, εθνικό αποτέλεσμα.

    Ωστόσο η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του "Remain" και του "Leave".

    Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του "Remain".

    Απουσία exit poll, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

    [03] Τιμητικός τόμος για τον Μανόλη Κορρέ

    «Όποτε έχουμε απορίες για κάτι στην Ακρόπολη, προστρέχουμε στα φώτα του Μανόλη Κορρέ». Έτσι υποδέχθηκε χθες το απόγευμα στο Μουσείο της Ακρόπολης ο πρόεδρός του Δημήτρης Παντερμαλής τον καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μ. Κορρέ. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον άνθρωπο που είχε την ευθύνη για το έργο αποκατάστασης του Παρθενώνα για πάνω από μια δεκαπενταετία (1983-1999) και ο οποίος είναι σήμερα μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και των επιστημονικών επιτροπών του υπουργείου Πολιτισμού για τη συντήρηση μνημείων ή συνόλων (μεταξύ αυτών και η Ακρόπολη). Την αφορμή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης έδωσε ο τιμητικός για τον Κορρέ τόμος «Αρχιτέκτων», που μόλις κυκλοφόρησε (τα πρώτα αντίτυπα έφτασαν στην Ακρόπολη λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση) από τις εκδόσεις Μέλισσα.

    «Ο Κορρές δεν είναι μόνο αρχιτέκτονας, αλλά και αρχαιολόγος», είπε ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης, αρχαιολόγος και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Οι αρχαιολόγοι τον κάλεσαν να συνεργαστεί μαζί τους στην έρευνα για τη διαφύλαξη του μνημείου της Ακρόπολης κι εκείνος απέδειξε αμέσως την ευφυΐα, τη συνδυαστική του σκέψη, το πάθος του για γνώση, όπως και την επιστημονική του αφοσίωση. Το στοιχείο που χαρακτηρίζει πρωτίστως τη δουλειά του Κορρέ είναι η σύλληψη της μορφής του μνημείου από τα σπαράγματά του και η αποτύπωσή της σε αρχιτεκτονικά σχέδια. Ως επικεφαλής του προγράμματος για την αποκατάσταση του Παρθενώνα, ο Κορρές συνέβαλε, μεταξύ άλλων, και στη διερεύνηση της επίδρασης την οποία άσκησε επί αιώνες ο Παρθενώνας».

    Ο ομιλητής τόνισε την πολυετή παρουσία του Κορρέ πάνω στον Βράχο της Ακρόπολης: «Γνώστης όλων των θεμάτων του Βράχου, ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στο μνημείο μετά τον σεισμό του 1999, για να διαπιστώσει ποιες ακριβώς ήταν οι ζημιές που είχαν προκληθεί. Ο Κορρές έχει την ικανότητα να διαισθάνεται μέσα από τον αδιαμόρφωτο κόσμο της πέτρας το αρχιτεκτονικό ή το γλυπτικό σχέδιο και δεν εργάστηκε μόνο στα μνημεία της Ακρόπολης, της Αττικής και της Νάξου, που είναι οι πιο γνωστές δουλειές του, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα - οπουδήποτε ένιωσε πως ήταν αναγκαία η βοήθειά του. Έτσι, συμμετείχε σε αναστηλωτικά προγράμματα από το Αιτωλικό μέχρι τον Έβρο και παράλληλα υπήρξε παραδειγματικός δάσκαλος: ένας δάσκαλος που απολαμβάνει μέχρι και σήμερα να μεταδίδει τις γνώσεις του».

    Τα περιεχόμενα του τιμητικού τόμου, που αποτελείται από 68 συμβολές για την έρευνα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, γραμμένες από συνεργάτες, φίλους και μαθητές του Μ. Κορρέ (απαιτήθηκε διετής επιστημονική και εκδοτική προετοιμασία), παρουσίασαν οι επιμελητές της έκδοσης Κώστας Ζάμπας, πολιτικός μηχανικός, Εύα Σημαντώνη-Μπουρνιά, αρχαιολόγος και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Aenne Ohnesorg, αρχιτέκτων του Πολυτεχνείου του Μονάχου (ο τέταρτος επιμελητής είναι ο Β. Λαμπρινουδάκης).

    Ο Μ. Κορρές έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρα και βιβλία και έχει τιμηθεί με το χάλκινο μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, με το αργυρό της Academie d' Architecture (Παρίσι), το βραβείο Alexander von Humbolt και το χρυσό της Ακαδημίας της Ρώμης (διεθνές βραβείο Feltrinelli 2013).

    Β. Χατζηβασιλείου

    [04] Φεστιβάλ Αθηνών: Αστροφυσική και τέχνη στην οπτικοακουστική εγκατάσταση ΑΤΛΑΣ

    Ο έναστρος ουρανός που πάντα γοήτευε τους ανθρώπους ενέπνευσε τον συνθέτη Παναγιώτη Βελιανίτη ο οποίος με το project ΑΤΛΑΣ δημιουργεί μια προσομοίωση του ουράνιου θόλου, φέρνει τους αστερισμούς σε απόσταση αναπνοής και μας καλεί να τους «αγγίξουμε».

    «Το project ΑΤΛΑΣ είναι μια οπτικοακουστική διαδραστική εγκατάσταση. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ έχει συμπεριληφθεί ως εικαστικό, όμως δεν είναι, διότι αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις είναι ένα ξεχωριστό είδος τέχνης. Όπως το Πολύτοπο του Ξενάκη» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνθέτης και δημιουργός Παναγιώτης Βελιανίτης και συμπλήρωσε «Ξεκινάμε με 12 εγκαταστάσεις, 12 οθόνες στις οποίες προβάλλονται 12 διαφορετικοί αστερισμοί κάθε φορά. Οι αστερισμοί αλλάζουν κάθε λεπτό, ώστε ο ένας να πηγαίνει από την μία οθόνη στην άλλη και έτσι παρατηρούμε την κίνηση του ουρανού αριστερόστροφα. Οι δώδεκα οθόνες βρίσκονται σε δώδεκα βάθρα και μπροστά από τις οθόνες υπάρχουν δώδεκα φωτεινές δέσμες και μια μικρότερη οθόνη που μας δείχνει πως έχουν χαρτογραφηθεί τα άστρα των αστερισμών. Σε αυτό το σκοτεινό χώρο που φωτίζεται μόνο από τις δώδεκα δέσμες μπαίνουν οι επισκέπτες και έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν σε ένα από αυτά τα βάθρα. Από τη στιγμή που θα βρεθούν κάτω από τη φωτεινή δέσμη, η οθόνη αναγνωρίζει τον άνθρωπο και προβάλει το περίγραμμά του μαζί με τον αστερισμό, με φόντο τον ουρανό. Επίσης με την κίνησή του, ο επισκέπτης, μπορεί να ακουμπήσει ένα από τα άστρα του αστερισμού το οποίο αμέσως γίνεται λαμπρότερο και παράγει ήχο».

    Ο συνθέτης χρησιμοποιεί τις σταθερές διατάξεις των άστρων για να αντιστοιχίσει το ηχητικό σύμπαν ηχογραφήσεων από την ανθρώπινη ιστορία μέσα από τις προσωπικές του αναζητήσεις και το προσωπικό του μουσικό ιδίωμα. Από κάθε αστερισμό δημιουργείται μια μουσική σύνθεση ανοικτής φόρμας για τον κάθε αστερισμό με ηχητικό υλικό βασισμένο σε ηχογραφήσεις, από τον φωναυτογράφο του ?douard-L?on Scott de Martinville μέχρι τον αχό των πρόσφατων βομβαρδισμών στην Συρία και τις κραυγές των προσφύγων, οι επισκέπτες, δημιουργούν μια αέναα μεταβαλλόμενη σύνθεση, αποτέλεσμα των επιμέρους αυτοσχεδιασμών μπροστά από κάθε εγκατάσταση.

    Στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης της εγκατάστασης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Ιουλίου στις 19:30 στο κτήριο Α της Πειραιώς 260 και για τέσσερις ξεχωριστές βραδιές, τρία φορητά τηλεσκόπια θα βρίσκονται τοποθετημένα έξω από τον χώρο της εγκατάστασης, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρούν τα - ορατά κάθε βραδιά - ουράνια σώματα. Επίσης στον κήπο της Πειραιώς 260 θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για θέματα Αστρονομίας από αστρονόμους και εξειδικευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Δευτέρα 4 Ιουλίου 23:00

    "Εξερευνώντας τον ήχο του Διαστήματος"

    Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού, Ph.D, Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

    Παρασκευή 8 Ιουλίου 23:00

    "Σελήνη: Πως δημιουργήθηκε"

    Δημήτριος Τσιμπίδας, MSc, Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

    Τρίτη 12 Ιουλίου 23:00

    "Ήλιος, το δικό μας άστρο"

    Αναστάσιος Αναστασιάδης, Διευθυντής Ερευνών ΙΑΑΔΕΤ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

    Παρασκευή 15 Ιουλίου 23:00

    "Αναζητώντας την αλήθεια με το φως"

    Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

    Η εγκατάσταση είναι επισκέψιμη καθημερινά, από τις 19:30 έως μισή ώρα μετά τη λήξη της τελευταίας παράστασης έως τις 15/07.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 June 2016 - 6:32:22 UTC