Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Δεν ψηφίζουμε εκλογικό νόμο με δόσεις και τμηματικά
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Να επιμερίσουμε δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης
  • [03] Τα ξίφη στους νέους και νέες ανθυπολοχαγούς επέδωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος
  • [04] Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Ναυπλίου,γιορτάζει τα 25 του χρόνια. Συνέντευξη του Γ. Βακαρέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [05] Ο Ντελακρουά, ο Φιλιποτό και ο Έλληνας φωτοειδηεογράφος Δ. Μεσσήνης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
  • [06] Τιμητικός τόμος για τον Μανόλη Κορρέ
  • [07] Απάντηση του ΤΑΠ σε δημοσιεύματα για τη λειτουργία αναψυκτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους
  • [08] Στην Αγία Πετρούπολη ο Γ. Αμανατίδης για να εγκαινιάσει την έκθεση «Byzantium through the centuries» στο μουσείο Ερμιτάζ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Δεν ψηφίζουμε εκλογικό νόμο με δόσεις και τμηματικά

    Περισσότερο διερευνητική παρά συγκεκριμένη ήταν η συζήτηση της Φώφης Γεννηματά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή τους το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία κράτησε μία ώρα.

    «Δεν συμφωνήσαμε σε τίποτα», είπε η κ. Γεννηματά κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η συζήτηση για τα θέματα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις».

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι έχει εγκαίρως καταθέσει τις προτάσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο και τόνισε: «Αν και όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε. Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε».

    Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».

    Η γενική εντύπωση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ότι ο κ. Τσίπρας αναζητεί κοινά σημεία που μπορεί να ψηφιστούν από 200 βουλευτές. Η συζήτηση των δύο αρχηγών επικεντρώθηκε σε πέντε σημεία. Σχετικά με το μπόνους η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν αποσαφήνισε αν θα καταργηθεί ή θα μειωθεί και πόσο. Όσο για το όριο του 3% φαίνεται να διατηρείται, ενώ για το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών ο κ. Τσίπρας φέρεται να το άφησε εν αμφιβόλω ενώ δεν είναι ξεκάθαρη η θέση για την ψήφο των αποδήμων.

    Το μόνο σημείο το οποίο διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ήταν το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος από τα 17.

    Όσο για τη συνταγματική αναθεώρηση η κ. Γεννηματά έμεινε με την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί διάλογο με την κοινωνία μέχρι το τέλος του 2016 και από τις αρχές του 2017 να προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Να επιμερίσουμε δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης

    Τον προβληματισμό του για την πορεία της Ευρώπης, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Αγγλία, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στο συνέδριο του Economist, τονίζοντας ότι «ως Ευρώπη, μπαίνουμε σε μια περίοδο αναστοχασμού, εσωστρέφειας και βαθέως προβληματισμού γύρω από το μέλλον και την πορεία της Ένωσης».

    Είναι πλέον σαφές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα αν στα δύσκολα επανέρχονται οι εθνικές στρατηγικές και αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι να φορτωθούν τις ευθύνες, είπε ο πρωθυπουργός . Σημείωσε ότι η γήρανση του πληθυσμού, η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας, ο δημόσιος και ιδιωτικός υπερδανεισμός, η έλλειψη επενδύσεων και η μετατόπιση των τεκτονικών πλακών της παγκόσμιας οικονομίας, δικαιώνουν στην πράξη τις προοδευτικές φωνές, όσων ζητούσαμε μια διαφορετική αντιμετώπιση της κρίσης.

    «Αυτές οι σκέψεις και η αγωνία για το μέλλον της Ευρώπης είναι ο πραγματικός ευρωπαϊσμός και όχι η παθητική προσκόλληση στο ηγεμονικό στάτους κβο, που την χωρίζει σε πλούσιο κέντρο και φτωχούς περιφερειακούς εταίρους», δήλωσε ο πρωθυπουργός . Πρόσθεσε ότι , είναι αυτή η παγίωση της άνισης οικονομικής ισχύος και της εισοδηματικής απόκλισης που αμφισβητεί τη θεσμική ισοτιμία των κρατών μελών, τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και υπονομεύει την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την γρηγορότερη δυνατή εξειδίκευση των μέτρων της συμφωνίας για το χρέος και την αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ώστε να αρθεί οριστικά η αβεβαιότητα γύρω από την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

    Διότι, είπε ο κ. Τσίπρας, όλοι αναγνωρίζουν είτε δημοσίως είτε ιδιωτικώς ότι είναι απολύτως αδύνατον να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μετά το 2018 αν δεν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και αν δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας. Τα πρωτογενή πλεονάσματα με δεδομένα τα αποτελέσματα της υφεσιακής εξαετίας σε κράτος, κοινωνία και εργαζόμενους, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα 1,5 με 2%. Αυτό είναι κοινό μυστικό, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «ας μη κάνουμε ότι ξαφνιαζόμαστε ή ότι ανακαλύπτουμε την Αμερική όταν μιλάμε για αυτό».

    Στο σημείο αυτό άσκησε έντονη κριτική κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία του 2012 προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% από το 2016 μέχρι το 2031 και πρόσθεσε ότι παρά λοιπόν το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και οικονομικά και κοινωνικά, προσποιούνταν ότι όλα πηγαίνουν καλά. Αυτή την πρακτική της μετάθεσης του προβλήματος και της προσποίησης, οφείλουμε όλοι να την σταματήσουμε, είπε ο κ. Τσίπρας.

    Το τραπεζικό σύστημα

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την χθεσινή επαναφορά του waiver και την επικείμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι εξασφαλίζουν την άμεση πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο φθηνό δανεισμό των τυπικών μηχανισμών της ΕΚΤ και μειώνουν την εξάρτηση από τον ακριβότερο έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA.

    Αυτό, σημείωσε, συνεπάγεται περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και μείωση του χάσματος στο κόστος δανεισμού μεταξύ των επιχειρήσεων Βορρά-Νότου.

    Σταδιακά ανακτούμε την πιστοληπτική μας ικανότητα και συνεπώς την ταχύτερη επάνοδό μας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, είπε ο κ. Τσίπρας , ενώ δήλωσε ότι ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων βοηθά την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων, εκτοπίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και συμβάλλει στην κατανεμητική αποτελεσματικότητα των πόρων, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι άφθονοι.

    Εργασιακά

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων , ενώ επισήμανε ότι «επιμένουμε στην εκτίμηση ότι η επίθεση στο βασικό μισθό και τα εργασιακά κεκτημένα είναι ο ολισθηρός δρόμος που οδηγεί σ' έναν ανταγωνισμό προς τα κάτω, με χαμηλότερες αμοιβές και συνεχή παραγωγική υποβάθμιση».

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας προς την εξωστρέφεια, απαιτεί χρόνο και στοχευμένες επενδύσεις και δεν επιτυγχάνεται με έτοιμες, ξενόφερτες συνταγές νεοφιλελεύθερης έμπνευσης όπως η εσωτερική υποτίμηση και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Και επίσης, πρόσθεσε, δεν μπορεί η ανάπτυξη να στηριχτεί στη συντριβή της εργασίας. Και αυτό το «δεν μπορεί» έχει δύο έννοιες: Δεν μπορεί σημαίνει και δεν είναι αντικειμενικά δυνατό, αλλά ταυτόχρονα έχει και μια πολιτική, ηθική, κανονιστική διάσταση. «Δεν μπορεί»: δηλαδή δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Και δε θα το επιτρέψουμε.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κατά τη δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την αντίστοιχη δέσμευση ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα και πρακτικές καθυστερήσεων που υπονομεύουν τη δυναμική της ανάκαμψης. Για την στάση της κυβέρνησης , διαβεβαίωσε ότι «εμείς θα προσέλθουμε εγκαίρως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ενόψει της 2η αξιολόγησης, με μια επεξεργασμένη πρόταση για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στο πλαίσιο των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη ανάκαμψης των ιδιωτικών επενδύσεων διευκρινίζοντας ότι ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να συμπαρασύρουν μόνο στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν κλίμα γενικευμένης ανάκαμψης.

    Αναμένουμε τώρα και οι εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις να αντιστρέψουν την υποχώρηση των προηγούμενων ετών, είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

    [03] Τα ξίφη στους νέους και νέες ανθυπολοχαγούς επέδωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος

    Τα ξίφη στους νέους και νέες ανθυπολοχαγούς επέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της στρατιωτικής σχολής Ευελπίδων στη Βάρη Αττικής.

    Τον καθιερωμένο όρκο έδωσαν 237 νέοι και νέες ανθυπολοχαγοί, ανάμεσα τους 2 από το Μαυροβούνιο-ένας άνδρας και μία γυναίκα- 2 από το Αφγανιστάν, 1 από την Ιορδανία, 1 από την Αρμενία, 3 από τη Λιβύη και 1 από την Αλβανία.

    Από τους 196 Έλληνες ανθυπολοχαγούς οι 22 ήταν γυναίκες- 17 στα Όπλα και 5 στα Σώματα και από τους 31 Κύπριους η μία ήταν γυναίκα, στα Σώματα.

    Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαϊδης, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, εκπρόσωποι κομμάτων, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ακόλουθοι άμυνας ξένων χωρών.

    [04] Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Ναυπλίου,γιορτάζει τα 25 του χρόνια. Συνέντευξη του Γ. Βακαρέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι μικρές πόλεις όπως το Ναύπλιο, μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε πολιτιστικά δρώμενα, και το κοινό να έχει την ίδια δυναμική με εκείνο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Βακαρέλης, καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Ναυπλίου, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια κι έχει επετειακό χαρακτήρα.

    Επιπλέον, ο κ. Βακαρέλης τονίζει πως φεστιβάλ όπως αυτό στο Ναύπλιο, συμβάλλουν ώστε οι πόλεις που τα διοργανώνουν, να γίνονται γνωστές και να ελκύουν τουρισμό υψηλού επιπέδου - ενώ δηλώνει και ο ίδιος έκπληκτος από τη μακροζωία του θεσμού.

    Αναλυτικά η συνέντευξη του διεθνούς φήμης Έλληνα πιανίστα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο είναι χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ Ναυπλίου.

    [05] Ο Ντελακρουά, ο Φιλιποτό και ο Έλληνας φωτοειδηεογράφος Δ. Μεσσήνης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

    O Ευγένιος Ντελακρουά "απεικόνισε" με το πινέλο του τη σφαγή της Χίου (1822), που δεν "είδε" ποτέ, ο επίσης Γάλλος Ενρί Φιλιποτό και ο γιος του Πωλ ζωγράφισαν σε ...πανόραμα την υπεράσπιση του φρουρίου του Issy κατά την πολιορκία του Παρισιού (1871) και ο ...Έλληνας φωτοειδησεογράφος Δημήτρης Μεσσήνης διαλέγει μόνο "πρόσΣΩΠΑ" από τα χιλιάδες κλικ της 40ετούς καριέρας του κι επιβάλλει με την ένταση των μορφών τους το... "Σώπα" στον θεατή...

    Τα έργα των τριών ιδιότυπων καταγραφέων της έντασης, των εξεγέρσεων ανά τον κόσμο και ανά τους αιώνες θα βρίσκονται το Φθινόπωρο στο Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, το πρώτο ίδρυμα πολιτισμού - μουσείο, που ανακοίνωσε μόλις σήμερα- έγκαιρα τον προγραμματισμό της ερχόμενης περιόδου.

    Περί τα συνολικά 200 έργα φιλοτεχνημένα με "πινέλα" σε καμβάδες, αλλά και με ...έντεχνες- έμπειρες ματιές, καταγραμμένες σε ευαίσθητα φωτογραφικά φιλμ, ετοιμάζονται ήδη να καλύψουν τους εκθεσιακούς χώρους του Τελλογλείου σε τρεις - αλλά ουσιαστικά μία έκθεση και σειρά "ιστοριών" πίσω τους, για τη "ματιά" και τον τρόπο καταγραφής και απαθανάτισής της ανά τους αιώνες.

    Ειδικότερα, οι εκθέσεις "Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το '21" και "Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα για την Πολιορκία του Παρισιού", που θα εγκαινιαστούν παράλληλα τον Οκτώβριο, πέρα από το εικαστικό τους ενδιαφέρον, προσεγγίζουν το ζήτημα των ελληνογαλλικών σχέσεων τον 19ο αιώνα μέσα από μεγάλα κεφάλαια και άγνωστες πτυχές της Ιστορίας.

    Οι δύο εκθέσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Ελληνικής και Γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας.

    Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, το Τελλόγλειο ανοίγει τη σεζόν, παρουσιάζοντας την έκθεση "ΠρόΣΩΠΑ" του Έλληνα φωτοειδησεογράφου Δημήτρη Μεσσίνη. Τη γενική ευθύνη των εκθέσεων έχει η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια του ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά.

    [06] Τιμητικός τόμος για τον Μανόλη Κορρέ

    «Όποτε έχουμε απορίες για κάτι στην Ακρόπολη, προστρέχουμε στα φώτα του Μανόλη Κορρέ». Έτσι υποδέχθηκε χθες το απόγευμα στο Μουσείο της Ακρόπολης ο πρόεδρός του Δημήτρης Παντερμαλής τον καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μ. Κορρέ. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον άνθρωπο που είχε την ευθύνη για το έργο αποκατάστασης του Παρθενώνα για πάνω από μια δεκαπενταετία (1983-1999) και ο οποίος είναι σήμερα μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και των επιστημονικών επιτροπών του υπουργείου Πολιτισμού για τη συντήρηση μνημείων ή συνόλων (μεταξύ αυτών και η Ακρόπολη). Την αφορμή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης έδωσε ο τιμητικός για τον Κορρέ τόμος «Αρχιτέκτων», που μόλις κυκλοφόρησε (τα πρώτα αντίτυπα έφτασαν στην Ακρόπολη λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση) από τις εκδόσεις Μέλισσα.

    «Ο Κορρές δεν είναι μόνο αρχιτέκτονας, αλλά και αρχαιολόγος», είπε ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης, αρχαιολόγος και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Οι αρχαιολόγοι τον κάλεσαν να συνεργαστεί μαζί τους στην έρευνα για τη διαφύλαξη του μνημείου της Ακρόπολης κι εκείνος απέδειξε αμέσως την ευφυΐα, τη συνδυαστική του σκέψη, το πάθος του για γνώση, όπως και την επιστημονική του αφοσίωση. Το στοιχείο που χαρακτηρίζει πρωτίστως τη δουλειά του Κορρέ είναι η σύλληψη της μορφής του μνημείου από τα σπαράγματά του και η αποτύπωσή της σε αρχιτεκτονικά σχέδια. Ως επικεφαλής του προγράμματος για την αποκατάσταση του Παρθενώνα, ο Κορρές συνέβαλε, μεταξύ άλλων, και στη διερεύνηση της επίδρασης την οποία άσκησε επί αιώνες ο Παρθενώνας».

    Ο ομιλητής τόνισε την πολυετή παρουσία του Κορρέ πάνω στον Βράχο της Ακρόπολης: «Γνώστης όλων των θεμάτων του Βράχου, ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στο μνημείο μετά τον σεισμό του 1999, για να διαπιστώσει ποιες ακριβώς ήταν οι ζημιές που είχαν προκληθεί. Ο Κορρές έχει την ικανότητα να διαισθάνεται μέσα από τον αδιαμόρφωτο κόσμο της πέτρας το αρχιτεκτονικό ή το γλυπτικό σχέδιο και δεν εργάστηκε μόνο στα μνημεία της Ακρόπολης, της Αττικής και της Νάξου, που είναι οι πιο γνωστές δουλειές του, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα - οπουδήποτε ένιωσε πως ήταν αναγκαία η βοήθειά του. Έτσι, συμμετείχε σε αναστηλωτικά προγράμματα από το Αιτωλικό μέχρι τον Έβρο και παράλληλα υπήρξε παραδειγματικός δάσκαλος: ένας δάσκαλος που απολαμβάνει μέχρι και σήμερα να μεταδίδει τις γνώσεις του».

    Τα περιεχόμενα του τιμητικού τόμου, που αποτελείται από 68 συμβολές για την έρευνα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, γραμμένες από συνεργάτες, φίλους και μαθητές του Μ. Κορρέ (απαιτήθηκε διετής επιστημονική και εκδοτική προετοιμασία), παρουσίασαν οι επιμελητές της έκδοσης Κώστας Ζάμπας, πολιτικός μηχανικός, Εύα Σημαντώνη-Μπουρνιά, αρχαιολόγος και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Aenne Ohnesorg, αρχιτέκτων του Πολυτεχνείου του Μονάχου (ο τέταρτος επιμελητής είναι ο Β. Λαμπρινουδάκης).

    Ο Μ. Κορρές έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρα και βιβλία και έχει τιμηθεί με το χάλκινο μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, με το αργυρό της Academie d' Architecture (Παρίσι), το βραβείο Alexander von Humbolt και το χρυσό της Ακαδημίας της Ρώμης (διεθνές βραβείο Feltrinelli 2013).

    Β. Χατζηβασιλείου

    [07] Απάντηση του ΤΑΠ σε δημοσιεύματα για τη λειτουργία αναψυκτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους

    Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία αναψυκτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση ότι το πρόβλημα ανέκυψε σε αναψυκτήρια συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων- Αρχαία Ολυμπία, στο Ασκληπιείο της Κω, στη Λίνδο της Ρόδου και στην Αρχαία Μεσσήνη. Επίσης ότι πρόκειται για αναψυκτήρια των οποίων «έχουν λήξει τα συμβόλαια των προηγούμενων μισθωτών και για τη νέα μίσθωση διεξάγεται διαγωνισμός με όρους και κριτήρια που εξασφαλίζουν την ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων και την οικονομική φερεγγυότητα των μισθωτών ώστε να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό δημόσιο θα εισπράττει τα μισθώματα».

    Το ΤΑΠ, ενημερώνει ότι έχει προκηρύξει δύο διαγωνισμούς «τους οποίους οι πρώην μισθωτές προσβάλλουν συστηματικά στα δικαστήρια προκαλώντας καθυστερήσεις» και ότι έχει δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις οι οποίες «διαπιστώνουν μακροχρόνια προβλήματα και δυσλειτουργίες ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων που παρείχαν οι πρώην μισθωτές». Συγκεκριμένα, επισημαίνει η ανακοίνωση «οι δικαστικές αποφάσεις εντοπίζουν θέματα συμπεριφοράς των μισθωτών προς τους τουρίστες, προβλήματα καθαριότητας και υψηλών τιμών, μη διάθεση διατιμημένων προϊόντων επ΄ ωφελεία ακριβών προϊόντων, μη καταβολή ή μη έγκαιρη καταβολή μισθωμάτων, μη νόμιμη παρακράτηση των μισθίων και μη απόδοσή τους, φορολογικές, αγορανομικές και υγειονομικές παραβάσεις (αποφάσεις αρ. 1379 και 1380/2016 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών).»

    Με βάση και τις αναφορές των δικαστικών αποφάσεων, το ΤΑΠ «συνεχίζει στο δρόμο της εξυγίανσης και της οριστικής αντιμετώπισης παθογενειών του παρελθόντος. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση της διαγωνιστικής διαδικασίας λόγω των προσφυγών και μέχρι την έναρξη της λειτουργίας των αναψυκτηρίων με τις νέες προδιαγραφές, το ΤΑΠ εγκατέστησε μεγάλο αριθμό μηχανημάτων αυτόματων πωλητών μεταξύ άλλων και σε αυτούς τους τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους. Τα μηχανήματα αυτά διαθέτουν σε τιμές διατίμησης προϊόντα όπως νερό, αναψυκτικά και σνακ. Οι αυτόματοι πωλητές, εφοδιάζονται πλέον επαρκώς και οι έλεγχοι ως προς την επάρκεια των προϊόντων τους είναι συνεχείς.»

    Σχετικά με το αναψυκτήριο της Ακρόπολης, «που βρίσκεται σε λειτουργία και σύμφωνα με καταγγελίες τουριστών και επισκεπτών στα ΜΜΕ δεν πωλούσε νερό (προϊόν σε διατίμηση) με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να αγοράζουν άλλα ακριβότερα προϊόντα, το ΤΑΠ βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον συγκεκριμένο μισθωτή σχετικά με τη λήξη της μίσθωσης. Ως προς τις καταγγελίες, το ΤΑΠ θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και σε ελέγχους μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών. Επισημαίνεται, πάντως, ότι στο χώρο έχουν τοποθετηθεί από το ΤΑΠ τρεις αυτόματοι πωλητές που διαθέτουν επαρκή ποσότητα νερού σε τιμή διατίμησης».

    Όσον αφορά στα πωλητήρια σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, «το πρόβλημα εντοπίζεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπου αρχαιοφύλακες ζητούν να λαμβάνουν πέραν των αποδοχών που ορίζονται για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους από το Ενιαίο Μισθολόγιο, «μπόνους» 12% επί των εισπράξεων, απαίτηση που προφανώς δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή. Αυτή η παροχή, που δεν δίνεται σε κανέναν άλλο δημόσιο υπάλληλο, έχει καταργηθεί από το 2011 όταν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο το οποίο κατήργησε οποιαδήποτε άλλη αμοιβή - παροχή πέραν της μισθοδοσίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [08] Στην Αγία Πετρούπολη ο Γ. Αμανατίδης για να εγκαινιάσει την έκθεση «Byzantium through the centuries» στο μουσείο Ερμιτάζ

    Με μία ιδιαίτερα τιμητική αποστολή, να εγκαινιάσει αύριο από κοινού με τον υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι (V.R. Medinskiy) την έκθεση βυζαντινής τέχνης «Byzantium through the centuries» (Βυζάντιο ανά τους αιώνες) στο μουσείο Ερμιτάζ, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη από σήμερα στην Αγία Πετρούπολη ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.

    Ο κ. Αμανατίδης σήμερα επισκέφθηκε την έκθεση «Ελληνική χάρτινη αγιογραφία» στο Κρατικό Μουσείο Ιστορίας των Θρησκειών, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με αντιπροσωπεία καθηγητών και φοιτητών του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης.

    Το απόγευμα ο υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση εργασίας με ομογενείς της Αγίας Πετρούπολης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Συλλόγου Ελλήνων «ΠΕΤΡΟΠΟΛΙΣ», στο γενικό προξενείο της Ελλάδας.

    Αύριο ο κ. Αμανατίδης, πριν μεταβεί στο μουσείο Ερμιτάζ, θα γίνει δεκτός στο κυβερνείο της πόλης, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Α' αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Ίγκορ Λόνσκι (Igor Olegovich Lonskiy) και τον Α' αντιπρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού Αλεξάντερ Βορόνκο (Alexander Nikolaevich Voronko).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 June 2016 - 20:32:25 UTC