Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» συνιστά ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος
  • [02] Ν. Βούτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Όσο η Ευρώπη δεν λαμβάνει μεγάλες αποφάσεις θα υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα
  • [03] Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς - Η πρώτη «χαρτογράφηση» των συγκλίσεων
  • [04] Γ. Αμανατίδης: Ανανεώνουμε και ενισχύουμε τους ιστορικούς δεσμούς μας με τη Ρωσία
  • [05] Για μια προοδευτική μεταρρύθμιση στην ΕΕ μακριά από τη λιτότητα, καλεί η Γκάμπι Τσίμερ
  • [06] Βραβείο καλύτερης ταινίας για το «Suntan», στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου
  • [07] Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος
  • [08] Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη ταξιδεύει στην Αμερική
  • [09] Για τρίτη χρονιά στην Αντίπαρο οι Ημέρες Κινηματογράφου
  • [10] Ανοιχτός στο διάλογο για τον εκλογικό νόμο ο επικεφαλής του Ποταμιού
  • [11] Με αναφορές ανησυχίας για το Brexit η συνάντηση Τσίπρα-Λεβέντη
  • [12] Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Το Βερολίνο ήλπιζε για άλλο αποτέλεσμα, αλλά είναι προετοιμασμένο
  • [13] Ο Τουσκ συγκαλεί σύνοδο κορυφής των 27 χωρίς τη Βρετανία

  • [01] «Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» συνιστά ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος

    Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ζήτησε σήμερα από τη Σύρο όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος προφανώς και πρέπει να γίνει σεβαστό.

    Ταυτόχρονα όμως, είπε, πως υποχρεώνει όλους να κοιταχθούν στον καθρέφτη για να μπορέσουν να διαγνώσουν, γιατί το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν φαίνεται να συγκινεί πια τους ευρωπαίους πολίτες. «Θα πρέπει να μετατρέψουμε αυτήν την πολύ μεγάλη πρόκληση σε μια ευκαιρία για την Ευρώπη. Η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, ένα νέο πολιτικό αφήγημα, το οποίο θα μπορέσει να επανασυνδέσει την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης με την καθημερινή ζωή των πολιτών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως έτσι θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών και των πολιτών που αισθάνονται πια ότι η ευρωπαϊκή ιδέα δεν τους αφορά στο βαθμό που τους αφορούσε στο παρελθόν.

    «Σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία θα συνιστούσα πάνω από όλα ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Η Ευρώπη έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Έχει καταφέρει να τις ξεπεράσει. Έτσι θα τις ξεπεράσει και τώρα» κατέληξε στη δήλωσή του.

    Το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β?, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεώργιο Λεονταρίτη, καθώς και με τον Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης κ. Γιώργο Μαραγκό.

    [02] Ν. Βούτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Όσο η Ευρώπη δεν λαμβάνει μεγάλες αποφάσεις θα υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα

    Όσο δεν λαμβάνονται μεγάλες αποφάσεις για αλλαγές στην αρχιτεκτονική και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιλαμβάνεστε ότι ο καρπός αυτής της αβελτηρίας και της εμμονής στις συγκεκριμένες αυστηρές πολιτικές θα φέρνει τέτοια αποτελέσματα όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και αλλού. Και με αυτή την έννοια καταθέτω την ανησυχία διότι απεδείχθη ότι η αριστερή κριτική και η αντίσταση στις ασκούμενες πολιτικές είναι πολύ πιο φιλοευρωπαϊκή από δεξιές και ακροδεξιές καταστάσεις που οδηγούν σε οριακές καταστάσεις διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

    Ο κ. Βούτσης συμφώνησε πως πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο στην κατεύθυνση του να υπάρξει μια Ευρωπαϊκή Ένωση ριζικά και ριζοσπαστικά μετασχηματισμένη ως προς την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, ως προς την πολιτική ενοποίηση, ως προς τη στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, του προσφυγικού κ.λπ. πράγματα που «μπαίνουνε στην άκρη, μπαίνουνε κάτω από το τραπέζι, ενώ η κρίση σοβούσε όλα τα τελευταία χρόνια και τώρα ήρθε στην επιφάνεια με ένα δραματικό τρόπο».

    Ο κ. Βούτσης εκτιμά ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και θετικές συνέπειες από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, π.χ., όπως ανέφερε, «για το ζήτημα του χρέους μπορεί να επανέλθει η πρόταση να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη και επίλυση των θεμάτων των οικονομικών. Αντίστοιχα για το προσφυγικό, αντίστοιχα για τις διατλαντικές συμφωνίες, την TTIP και τις άλλες που συζητιούνται τώρα εν κρυπτώ και παραβύστω, δηλαδή μπορούν να επιταχυνθούν κάποιες εξελίξεις στις οποίες η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, να είναι παρούσα».

    Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως ελπίζει πως μέσα από τις συζητήσεις με τους αρχηγούς θα διαμορφωθεί μια ευρύτατη συναίνεση. «Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα κατατεθεί πρόταση την οποία θα συζητήσουμε στην Κεντρική Επιτροπή. Προσωπική μου γνώμη είναι για απλή, απλούστατη αναλογική, με το κατώτατο όριο», κατέληξε.

    [03] Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς - Η πρώτη «χαρτογράφηση» των συγκλίσεων

    Στην πρώτη «χαρτογράφηση» με τις θέσεις των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση προχωρά το κυβερνητικό επιτελείο, μετά την ολοκλήρωση των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνει την εκτίμηση ότι υπάρχουν κεφάλαια του εκλογικού νόμου που συγκεντρώνουν ισχυρή δυναμική και άρα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία δύο τρίτων (σ.σ. 200 βουλευτές). Τα σημεία που φαίνεται ότι υπάρχουν συγκλίσεις είναι για παράδειγμα, το δικαίωμα ψήφου στα 17, η πλήρης κατάργηση του μπόνους των εδρών και με «κάποιο τρόπο» και η διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Αντίθετα, αντικρουόμενες θέσεις διατυπώνονται στο ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, θέμα για το οποίο υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες».

    Αναφορικά με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κυβερνητικοί παράγοντες διατυπώνουν την εκτίμηση ότι όποιος πολιτικός αρχηγός αρνηθεί την κατάργηση του μπόνους θα πιεστεί. Για τον λόγο αυτό κυβερνητικός παράγοντας σχολίαζε, νωρίτερα σήμερα, ότι οι αντιρρήσεις του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη στην κατάργηση του μπόνους δεν ανατρέπουν την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει να επιδιώκει πλειοψηφία 2/3 στην πρόταση αναλογικού συστήματος.

    Το επόμενο βήμα γίνεται με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το Σαββατοκύριακο, για την οποία η προσδοκία είναι το βράδυ της Κυριακής να υπάρξουν αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή ποιες συμμαχίες θα πρέπει να επιδιώξει, καθώς, μετά το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και η Ελλάδα να συμβάλει πρωταγωνιστικά στη συγκρότηση ενός πόλου που θα θέσει την κοινωνική ατζέντα απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση.

    [04] Γ. Αμανατίδης: Ανανεώνουμε και ενισχύουμε τους ιστορικούς δεσμούς μας με τη Ρωσία

    «Επιβεβαιώνουμε στην πράξη τις κοινές μας πολιτιστικές αξίες, ανανεώνουμε και ενισχύουμε τους ιστορικούς δεσμούς μας με τη Ρωσία, εδραιώνουμε τις διμερείς μας σχέσεις και σε άλλα πεδία και μεταλαμπαδεύουμε την κοινή μας κουλτούρα και στις νέες γενιές». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης εγκαινιάζοντας στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη την έκθεση «Το Βυζάντιο στο Πέρασμα των Αιώνων» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

    Μία έκθεση με σκοπό την παρουσίαση στο ρωσικό κοινό εξαίρετων έργων της βυζαντινής περιόδου, από τον 4ο μέχρι τον 15ο αιώνα, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερα σημαντικές εικόνες της πρώιμης κρητικής σχολής, που περιλαμβάνονται στα 120 περίπου έργα από ελληνικά μουσεία και συλλογές: φορητές εικόνες, γλυπτά, τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων και τοιχογραφιών, χειρόγραφοι κώδικες καθώς και πολυτελή χρυσά κοσμήματα.

    Στην έκθεση, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, εξετάζονται θέματα όπως η μετάβαση από την ύστερη αρχαιότητα στο πρώιμο Βυζάντιο και η ιδέα της βυζαντινής οικουμενικότητας, προβάλλονται πλευρές της πνευματικής ζωής και της χριστιανικής λατρείας, ενώ αναδεικνύονται όψεις της πολυτελούς ζωής των Βυζαντινών, αλλά και οι σχέσεις τους με τους γειτονικούς λαούς, σε Ανατολή και Δύση. Ενώ η σύνδεση μεταξύ Βυζαντίου και Αναγέννησης και η σπουδαία κληρονομιά της βυζαντινής πνευματικής και καλλιτεχνικής παράδοσης στην παγκόσμια τέχνη και τον πολιτισμό καταδεικνύεται, όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, στον επίλογο με την παρουσίαση ενός εξαιρετικού πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού και ως «El Greco».

    «Το πανόραμα του Βυζαντίου στο Ερμιτάζ» υπογράμμισε ο κ. Αμανατιδης «αποτελεί σταθμό για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς υπενθυμίζει τις κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές καταβολές των δύο λαών», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ρωσικό κοινό θα βρει στα βυζαντινά εκθέματα αντανακλάσεις της ταυτότητάς του.

    [05] Για μια προοδευτική μεταρρύθμιση στην ΕΕ μακριά από τη λιτότητα, καλεί η Γκάμπι Τσίμερ

    «Σεβόμαστε απόλυτα τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις επιθυμίες του βρετανικού εκλογικού σώματος. Εναπόκειται τώρα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, το να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος προς τα εμπρός που θα είναι δίκαιος και για τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την έξοδο» δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

    Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωσή της η κ. Τσίμερ αναφέρει πως οι εκστρατείες και των δύο πλευρών, υπέρ και κατά του Brexit, βασίστηκαν στην «καπηλεία του φόβου, την παραπληροφόρηση και μισές αλήθειες» και πως έτσι δόθηκε στους Βρετανούς ψηφοφόρους μια «δυαδική επιλογή ανάμεσα σε μια ολοένα και πιο αντιδημοκρατική, ασύδοτη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή ένα όραμα νοσταλγικό, ξενοφοβικό και αντι-μεταναστευτικό για το Ηνωμένο Βασίλειο».

    Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα, η κ. Τσίμερ σημείωσε πως «η Βρετανία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την απόφαση αυτή αμέσως».

    «Δεν δεχόμαστε την πρόταση του Ντέιβιντ Κάμερον να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για ένα νέο πρωθυπουργό να αποφασίσει πότε θα αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την απόσυρση. Σήμερα είναι η μέρα που ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να φύγει. Δεν θα δεχτούμε ο Κάμερον να παίξει ένα βρώμικο παιχνίδι τώρα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να βρει τρόπους για να μην εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά υποστηρίζει το αίτημα του αριστερού κόμματος Sinn Fein, που καλεί για μια ψηφοφορία για την ιρλανδική ενοποίηση μετά από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

    [06] Βραβείο καλύτερης ταινίας για το «Suntan», στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου

    Το Βραβείο καλύτερης ταινίας στο διεθνές τμήμα του 70ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου κέρδισε το «Suntan», η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (μετά το «Bank Bang» και το «Wasted Youth»).

    Το «Suntan», το οποίο έκανε την πρεμιέρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, επιλέχθηκε για το βραβείο από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή της διοργάνωσης που αποτελείται τον ηθοποιό Άνγκους Μακφάντιεν, την παραγωγό και ηθοποιό Σάντι Φροστ και τον συντάκτη του Screen International, ενός από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά περιοδικά παγκοσμίως, Ματ Μίλερ.

    Σύμφωνα με την επιτροπή, «αν και υπήρχαν πολλά εξαιρετικά φιλμ στο διεθνές διαγωνιστικό, το «Suntan» ήταν η ταινία που είχε πραγματική απήχηση σε εμάς. Η ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου είναι ένα συναρπαστικό πορτρέτο της "διαδρομής" ενός ανθρώπου από την ερωτική τρέλα στην απόγνωση, που ξεχωρίζει για την εξαιρετική ερμηνεία του πρωταγωνιστή της Μάκη Παπαδημητρίου».

    Ο σκηνοθέτης Αργύρης Παπαδημητρόπουλος δήλωσε: «Πίσω, στα τέλη της δεκαετίας του '90, ήμουν φοιτητής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλες οι ταινίες που βραβεύονταν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου κυριαρχούσαν στις συζητήσεις μας. Αρκούσε να βλέπαμε στην αφίσα ότι μία ταινία διακρίθηκε στο Εδιμβούργο για να πάμε να τη δούμε. Πού να ήξερα τότε ότι 15 χρόνια αργότερα θα είχα την τιμή να είμαι ο αποδέκτης ενός τέτοιου βραβείου. Ανυπομονώ να εκτυπώσω νέες αφίσες. Ευχαριστώ όλους τους υπέροχους ανθρώπους του Φεστιβάλ και την καταπληκτική κριτική επιτροπή. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένος».

    [07] Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος

    Αντίστροφα μετρά, πλέον, ο χρόνος, έως ότου το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος να είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό. Μέχρι τότε, το κοινό μπορεί να πάρει μία «γεύση» του χώρου, μέσα από τη σειρά εκδηλώσεων «Metamorphosis», που θα διαρκέσει ως την Κυριακή 26 Ιουνίου.

    Το έργο, ως φυσικό αντικείμενο, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένουν οι τελικές δοκιμές, κυρίως δοκιμές λειτουργίας και συστημάτων. Επίσης, συνεχίζονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που, πλέον, γίνονται σε περιορισμένη έκταση ενάμισι στρέμματος, και τις έχει αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού.

    Έως τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να παραδώσει ο εργολάβος το έργο στο Ίδρυμα Νιάρχος, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία παράδοσης της μίας και μοναδικής μετοχής της εταιρείας «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΕ» από το Ίδρυμα στο ελληνικό Δημόσιο. Στη συνέχεια, το σύνολο του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας θα παραιτηθεί και θα διοριστεί νέο από το Δημόσιο. Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στα νέα κτίρια, ενώ το Κέντρο Πολιτισμού αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

    Μια πρόγευση του ολοκληρωμένου πια έργου μπορεί να πάρει το κοινό μέσα από το πρόγραμμα εκδηλώσεων «Metamorphosis», το οποίο ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως την Κυριακή. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει η γενική διευθύντρια συναυλιών και διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, Λίμορ Τόμερ και προσκεκλημένη καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος είναι η διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Λόρι Άντερσον. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Όπως εξήγησε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον αρχιτέκτονα του έργου, Ρέντσο Πιάνο, ενώπιον δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των τετραήμερων εκδηλώσεων και μέχρι την παράδοση του έργου στο ελληνικό κράτος το πάρκο, η Όπερα και η Βιβλιοθήκη θα παραμείνουν κλειστά. Ωστόσο, το κοινό θα έχει πρόσβαση στις αθλητικές υποδομές που υπάρχουν στα δυτικά του συγκροτήματος, στην Αγορά και στην έκθεση «Φως και Χρώμα ελληνικό στη ζωγραφική του Τέτση», που λειτουργεί μέχρι τις 31 Ιουλίου στο κτίριο υποδοχής της Αγοράς, τον χώρο, δηλαδή, που ενώνει τα κτίρια της όπερας και της βιβλιοθήκης. Επίσης, όλο τον Ιούλιο θα φιλοξενείται σειρά εκδηλώσεων στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού. Όπως επεσήμανε ο κ. Δρακόπουλος, υπάρχει η σκέψη να ανοίξει για το κοινό και το πάρκο.

    [08] Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη ταξιδεύει στην Αμερική

    Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στα ελληνικά ταμεία, συγκεντρώνοντας πάνω από 400.000 εισιτήρια και έξι βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ταινίας, φωτογραφίας, σκηνικών, κοστουμιών, ήχου και μακιγιάζ), καθώς και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σανγκάης, η «Μικρά Αγγλία» ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    Η ενδέκατη ταινία του Παντελή Βούλγαρη, σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της σε επιλεγμένες αμερικανικές αίθουσες σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Λος 'Αντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Σικάγο, Μαϊάμι, Πόρτλαντ, Χάρτφορντ,Κλήβελαντ και Σαν Ντιέγκο, είναι από τις ελάχιστες ελληνικές ταινίες που διανέμονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά μέσω του Netflix, του Amazon και του iTunes, πλατφορμών που είναι γνωστές για την ποικιλία και την εκλεκτική λίστα των ταινιών τους, και όπου, ήδη, αποσπά πολύ θετικές κριτικές από τους χρήστες. Από τις 14 Ιουνίου κυκλοφορεί στην αμερικάνικη αγορά και το DVD της ταινίας.

    Ανάμεσα στις θετικές κριτικές, ο Boydvan Hoeij στο "Hollywood Reporter" περιγράφει την ταινία ως ένα «εικαστικά πανέμορφο και με άψογη ενέργεια» φιλμ, ενώ ο Ray Pride από το "Chicago's New City Film" χαρακτηρίζει την «Μικρά Αγγλία» ως «ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνικής φαντασμαγορίας, ενός μελοδράματος που επικεντρώνεται σε τρεις νέες γυναίκες στην Άνδρο του 1930».

    [09] Για τρίτη χρονιά στην Αντίπαρο οι Ημέρες Κινηματογράφου

    Στην Αντίπαρο επιστρέφουν, από τις 22 έως τις 25 Ιουλίου, οι Ημέρες Κινηματογράφου, για τρίτη χρονιά, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου καθώς και προβολές ελληνικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους, στο θερινό κινηματογράφο του νησιού "Cine Oliaros", με ελεύθερη είσοδο.

    Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας και ενός νεότερου κινηματογραφόφιλου κοινού. Οι Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου φέρνουν σε επαφή τους νέους με αναγνωρισμένους Έλληνες δημιουργούς, προσφέροντάς τους μια πλατφόρμα για να συζητήσουν τις τάσεις και εξελίξεις στο σύγχρονο κινηματογράφο, να μάθουν τους βασικούς άξονες της κινηματογραφικής γλώσσας και να εξοικειωθούν με τα ψηφιακά μέσα. Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων δεν απαιτούνται ιδιαίτερες κινηματογραφικές γνώσεις, αλλά διάθεση για μάθηση και ομαδικό πνεύμα.

    Οι Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου είναι ιδιαίτερα περήφανες που «οι διδάσκοντες του προηγούμενου καλοκαιριού διέπρεψαν με τα ντοκιμαντέρ τους στα διεθνή φεστιβάλ: Ο Απόστολος Καρακάσης συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA), το σπουδαιότερο στο είδος του, με το ντοκιμαντέρ του, "Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία" (και το οποίο θα προβληθεί εφέτος στην Αντίπαρο) ενώ ο Θάνος Αναστόπουλος παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ του, "Η Τελευταία Παραλία" στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών τον περασμένο Μάιο».

    Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αρχές Ιουλίου. Για να δηλώσετε συμμετοχή απευθυνθείτε στο sofia@onefromtheheart.gr ή στο τηλέφωνο 6947 639724 ή στην αίθουσα τέχνης Αντί στην Αντίπαρο, μέχρι τις 10 Ιουλίου.

    [10] Ανοιχτός στο διάλογο για τον εκλογικό νόμο ο επικεφαλής του Ποταμιού

    Ανοιχτός στο διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου εμφανίστηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα μολονότι, όπως επισήμανε, «δεν έχουμε πλήρες σχέδιο από την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αναζητεί την κοινή συνισταμένη».

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι το κόμμα του έχει πλήρη πρόταση για τον εκλογικό νόμο, την οποία ανέλυσε στον κ. Τσίπρα,«πολλά σημεία της οποίας τα θεωρεί λογικά αλλά βεβαίως πρέπει να υπηρετήσει και μια κομματική γραμμή», ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης, διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει σύγκλιση γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση».

    Ο πρόεδρος του Ποταμιού σημείωσε ότι είναι θετικός στη διατήρηση του ορίου του 3%, στο σπάσιμο των περιφερειών, στη μείωση του μπόνους των 50 εδρών αλλά να δίνεται μικρότερο και στην ψήφο των αποδήμων.

    Εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολο να βρεθούν 200 ψήφοι για να αλλάξει τώρα το εκλογικό σύστημα καθώς αυτό, όπως ανέφερε, συνάγεται από τις δηλώσεις των πολιτκών αρχηγών που έχουν αντιδιαμετρικές αντιλήψεις.

    Ο κ. Θεοδωράκης πάντως σημείωσε, ότι η συζήτηση συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες καθώς δεν θα πρέπει προβλήματα που χρειάζονται λύση να αναβάλλονται.

    [11] Με αναφορές ανησυχίας για το Brexit η συνάντηση Τσίπρα-Λεβέντη

    Με αναφορά στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, ξεκίνησε η συνάντηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που έγινε στο πλαίσιο του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    "Κακώς έγινε το δημοψήφισμα στη Βρετανία, η Ευρώπη χρειάζεται όλα τα κράτη", δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ενώ για το ίδιο θέμα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "«Είναι ένα σοκ αυτό για την Ευρώπη, ας ελπίσουμε ότι θα το διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

    «Εγώ πιστεύω ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε την Ευρώπη μεγαλύτερη και σοβαρότερη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. «Και καλύτερη» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, «και όχι τάσεις δραπέτευσης και αποχώρησης», συνέχισε ο κ. Λεβέντης.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, όπως είπε στους δημοσιογράφους, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι το κόμμα του είναι υπέρ της κατάργησης του μπόνους, ενώ διαφωνεί με το σπάσιμο των περιφερειών. Επίσης, ζητά να παραμείνει το 3%, να καταργηθεί το ψηφοδέλτιο επικρατείας και να μειωθεί σε 200 ο αριθμός των βουλευτών.

    Ως προς το Σύνταγμα, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε πως «είναι σοφό, δεν πρέπει να το πειράξουμε πολύ», τασσόμενος υπέρ της απάλειψης του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της ασυλίας των βουλευτών.

    Ως προς το ενδεχόμενο ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας απ' ευθείας από τον λαό, ο κ. Λεβέντης είπε ότι έτσι θα δημιουργούνταν δύο πόλοι εξουσίας.

    [12] Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Το Βερολίνο ήλπιζε για άλλο αποτέλεσμα, αλλά είναι προετοιμασμένο

    «Ελπίζαμε για ένα άλλο αποτέλεσμα, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι» για κάθε ενδεχόμενο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα, αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει δημοσίευμα της Handelsblatt περί «κρυφού Σχεδίου Σόιμπλε για το Brexit».

    Δεν δημοσιοποιήθηκε τέτοιο έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών, δεν γνωρίζω από πού προέρχεται, διευκρίνισε ο κ. Γιέγκερ, τόνισε όμως ότι «είναι σαφές και αυτονόητο και έχει ήδη συζητηθεί ότι είχαμε λάβει εκ των προτέρων προληπτικά μέτρα», αλλά δεν συνδέονται με συγκεκριμένες και οριστικές αποφάσεις.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας, το υπουργείο Οικονομικών έχει εκπονήσει σχέδιο οκτώ σελίδων, με τίτλο «Η γερμανική στρατηγική για το Brexit», στο οποίο επισημαίνεται ότι το Βερολίνο προσανατολίζεται σε ένα καθεστώς σύνδεσης με την Βρετανία, αλλά δεν επιθυμεί να προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις, προκειμένου να αποτρέψει πιθανούς μιμητές της βρετανικής στάσης. Εκείνο που θα προσφερθεί στο Λονδίνο, αναφέρεται στο έγγραφο, είναι «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή της», αν και αναμένονται δυσκολίες, κυρίως σε ό,τι αφορά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις έναντι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αλλά και το αν η χώρα μπορεί να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, όπως ήταν προγραμματισμένο για το 2017.

    [13] Ο Τουσκ συγκαλεί σύνοδο κορυφής των 27 χωρίς τη Βρετανία

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συγκαλέσει την πρώτη σύνοδο κορυφής των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την παρουσία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, την επόμενη Τετάρτη προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 June 2016 - 16:32:23 UTC