Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Στον πυρήνα του σχεδίου μας είναι η μέριμνα για όσους έπληξε περισσότερο η κρίση
  • [02] Brexit, εκλογικός νόμος και αναθεώρηση του συντάγματος στο επίκεντρο της συζήτησης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής
  • [04] Πλημμύρες στη Μεγαλόπολη λόγω της κακοκαιρίας
  • [05] Η Μέρκελ ζητεί νηφάλιες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία
  • [06] Γερμανική Αριστερά: H Ευρώπη έχει γίνει αντικοινωνικότερη και πιο άγρια
  • [07] Ανοίγει αύριο για το κοινό το μουσείο της Ελεύθερνας

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Στον πυρήνα του σχεδίου μας είναι η μέριμνα για όσους έπληξε περισσότερο η κρίση

    «Αυτό που επιδιώκουμε είναι ένας βαθύς και ουσιαστικός διάλογος με όλους και όλες, όχι μόνο με τα πολιτικά κόμματα αλλά και με την κοινωνία, θεωρώντας ότι οι όποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στηρίζονται στις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις», τονίζει, για το ζήτημα του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «η Αξία».

    «Είναι παράδοξο να μας κατηγορούν για το γεγονός ότι ανοίγουμε έναν διάλογο με ευρύ χρονικό ορίζοντα, αλλά αυτό λέει πολλά για την άποψη που έχουν κάποιοι για την δημοκρατία και τον διάλογο. Κανένας αντιπερισπασμός και καμία μορφή αιφνιδιασμού. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο. Και φυσικά, αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, υπάρχει η πάγια θέση της αριστεράς, εδώ και δεκαετίες, υπέρ ενός συστήματος απλής αναλογικής», σημειώνει η κ. Σβίγκου.

    Αναφερόμενη στο πρόβλημα της ανεργίας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το μοντέλο στο οποίο είχε βασιστεί τα προηγούμενα χρόνια η οικονομία ήταν ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που είχε στον πυρήνα του τον σφικτό εναγκαλισμό μεταξύ ενός στενού κύκλου μεγαλοεπιχειρηματιών και των εκάστοτε κυβερνώντων, με υπερκοστολογημένα έργα, με καρτέλ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ένα πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα υπέρ λίγων και «εκλεκτών», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει για να υπογραμμίσει ότι τελικά η «ισχυρή Ελλάδα» του Χρηματιστηρίου και των Ολυμπιακών Αγώνων, αποκαλύφθηκε μόλις ξέσπασε η κρίση.

    «Όλα αυτά οφείλουν να αλλάξουν εκ βάθρων», αναφέρει η κ. Σβίγκου και σημειώνει ότι αυτή η πολιτική είχε ως αποτέλεσμα ένα ποσοστό ανεργίας πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της μεταπολεμικής Ευρώπης, «μια ανεργία η οποία μόνο με μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μπορεί να μειωθεί». Η κ. Σβίγκου τονίζει στο σημείο αυτό ότι το πρώτο βήμα της μεταρρύθμισης που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με εργαλεία όπως το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, φορολογικά κίνητρα και σύγχρονα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο αναπτυξιακό ταμείο, και στόχος είναι μια ανάπτυξη εξωστρεφής, βασισμένη σε τομείς στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή, ο τουρισμός και η ναυτιλία. Όπως δηλώνει όμως το κυριότερο, αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η έγνοια για μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, η μέριμνα για όσους κι όσες έπληξε περισσότερο η κρίση, για τους πιο αδύναμους. «Οι εποχές των φαραωνικών έργων, της τεχνητής διόγκωσης, του πλουτισμού των «ημετέρων» με κρατικό χρήμα έχουν παρέλθει οριστικά», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ερωτηθείσα για τον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης και τα εργασιακά, η κ Σβίγκου επισημαίνει ότι οι νεοφιλελεύθερες συνταγές έχουν οδηγήσει, εδώ και χρόνια, στην αποδιάρθρωση του προστατευτικού πλαισίου της εργασίας, και αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια θεσμική αναδιοργάνωση και προστασία της εργασίας, κι όχι μια περαιτέρω συρρίκνωση.

    [02] Brexit, εκλογικός νόμος και αναθεώρηση του συντάγματος στο επίκεντρο της συζήτησης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

    Το κλίμα ανησυχίας, έντονου προβληματισμού και ρευστότητας που επικρατεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, αποτυπώθηκε πλήρως στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ κατά την σημερινή πρώτη ημέρα της διήμερης συνεδρίασης.

    Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής διεξάγονται χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση ήταν γόνιμη καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατατέθηκαν προτάσεις και ιδέες ενώ οι παρεμβάσεις κάλυψαν μια τεράστια γκάμα θεμάτων, αλλά οι βασικοί άξονες ήταν το Brexit, ο εκλογικός νόμος, η συνταγματική αναθεώρηση και η πορεία του κόμματος προς το συνέδριο.

    Ειδικότερα, ο απόηχος του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος ήταν ιδιαίτερα ισχυρός, καθώς οι τοποθετήσεις για το θέμα αυτό ήταν περισσότερες ακόμη και από το θέμα του εκλογικού νόμου. Πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής απέδωσαν το αποτέλεσμα στις ανισότητες, τις πολιτικές λιτότητας, τις δυσλειτουργίες της ΕΕ και την υιοθέτηση, αλλά και θεσμοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ενώ έμμεσα αλλά με σαφήνεια επικρίθηκε το Βερολίνο για την στάση του.

    Πολλά μέλη της ΚΕ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την άνοδο της ακροδεξιάς και την απέδωσαν στα προαναφερθέντα προβλήματα. Αρκετοί μάλιστα εκτίμησαν ότι αν δεν υπάρξουν αλλαγές, η άνοδος αυτών των δυνάμεων θα ενισχυθεί.

    Απάντηση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να δοθεί με την αλλαγή των συσχετισμών και την συνεργασία πολλών χωρών. Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν αναφορές στις επικείμενες εκλογές στην Ισπανία για να υπογραμμίσουν ότι πιθανή νίκη του Podemos μπορεί να δημιουργήσει ένα συμμαχικό μέτωπο Ισπανίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας, ίσως και άλλων χωρών που να επηρεάσει την πορεία των αλλαγών στην ΕΕ.

    Στις τοποθετήσεις για τον εκλογικό νόμο υπερίσχυσε συντριπτικά η θέση υπέρ της απλής αναλογικής, ωστόσο παράλληλα αναπτύσσεται και προβληματισμός για την αναζήτηση συμμαχιών που απαιτούνται για την διακυβέρνηση της χώρας σε περίπτωση εφαρμογής της απλής αναλογικής. Υπέρ των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του συντάγματος τάχθηκαν πολλά στελέχη του κόμματος.

    Η πορεία του κόμματος προς το συνέδριο, οργανωτικά και διαδικαστικά θέματα, τέθηκαν από πολλά μέλη του οργάνου. Μεταξύ άλλων τέθηκε και το θέμα καλύτερης συνεργασίας κυβέρνησης -κόμματος.

    Ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ή το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση αύριο θα υπάρξει απόφαση και ήδη αναζητείται ο κατάλληλος χώρος για την πραγματοποίησή του.

    Στην αυριανή συνεδρίαση θα μιλήσουν οι περισσότεροι υπουργοί. Οι εργασίες της ΚΕ θα ολοκληρωθούν με την ψήφιση της Πολιτικής Απόφασης και τις αλλαγές στο Καταστατικό.

    [03] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής

    Υπό μερικό έλεγχο έχουν θέσει οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής.

    Ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα συμμετέχουν στην επιχείρηση με στόχο την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    Το έργο της κατάσβεσης συνεχίζεται από 62 πυροσβέστες με 31 οχήματα και χωματουργικά μηχανήματα και 41 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

    Η φωτιά ξέσπασε γύρω στη 1 το μεσημέρι σε περιοχή ανάμεσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς και το Ν. Μαρμαρά, κατέκαψε ελαιόδεντρα και χαμηλή βλάστηση και οι φλόγες έφθασαν πολύ κοντά σε σούπερ μάρκετ και κατοικίες.

    [04] Πλημμύρες στη Μεγαλόπολη λόγω της κακοκαιρίας

    Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στη Μεγαλόπολη από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή τις τελευταίες ώρες. Η καταρρακτώδης βροχή και το χαλάζι σε μέγεθος? κάστανου σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους έχουν θέσει την περιοχή σε συναγερμό.

    Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια σπιτιών, ενώ έπεσαν και σκεπές. Περισσότερες από 60 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία για άντληση υδάτων και παροχή βοήθειας. Μεγάλες είναι οι καταστροφές και για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής καθώς καταστράφηκαν πολλά στρέμματα καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ χάθηκαν και αρκετά πουλερικά.

    Υπήρξε διακοπή παροχής ρεύματος σε όλη την περιοχή και αποκαθίσταται σταδιακά, ενώ για αρκετή ώρα δεν υπήρχε και δυνατότητα επικοινωνίας με κινητά τηλέφωνα.

    Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την όλη την Πελοπόννησο, αλλά και την Αττική, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια στους πληγέντες.

    Για αρκετή ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Μεγαλόπολης αμέσως μετά την σήραγγα Ραψομμάτη προς Μεγαλόπολη. Λόγω της κακοκαιρίας το οδόστρωμα γέμισε λάσπες από το χώμα που έπεσε από το βουνό ενώ υπήρξε και συσσώρευση υδάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλά αυτοκίνητα σε μήκος ενός χιλιομέτρου περίπου και σταδιακά οι αστυνομικοί απομακρύνουν τα αυτοκίνητα, επιστρέφοντας τα στην Τρίπολη, ενώ συνεργεία που βρίσκονται στο σημείο προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

    [05] Η Μέρκελ ζητεί νηφάλιες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να διεξαχθούν νηφάλιες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με τον "στενό εταίρο" πρέπει να πραγματοποιηθούν σε καλό κλίμα.

    Η Μέρκελ ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη βιασύνη για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

    Η Μέρκελ επέλεξε την ήπια προσέγγιση, παρά την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών μελών της ΕΕ ζητώντας ένα γρήγορο διαζύγιο από τη Βρετανία, ασκώντας της πίεση να κινήσει τη διαδικασία για την έξοδο από την ΕΕ, μετά τη ψήφο των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια, μια έκβαση που κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στο ευρωπαϊκό σχέδιο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    "Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν σε καλό κλίμα, που θα δείχνει επαγγελματισμό", δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά μια συνεδρίαση του συντηρητικού κόμματος της στο Χερμανσβέρντερ, έξω από το Πότσνταμ, δυτικά του Βερολίνου.

    "Η Βρετανία θα παραμείνει ένας στενός εταίρος, με τον οποίο μας συνδέουν οικονομικές σχέσεις", τόνισε η καγκελάριος προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για τη Βρετανία να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου από την Ένωση. "Ειλικρινά, δεν θα πρέπει να πάρει μια αιωνιότητα, αυτό είναι αλήθεια, αλλά εγώ δεν θα ζητούσα επιμόνως τώρα ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα".

    "Όσο η Βρετανία δεν το κάνει και όσο μια συμφωνία (μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ) δεν υπάρχει, η Βρετανία παραμένει πλήρες μέλος της ΕΕ", δήλωσε η Μέρκελ υπενθυμίζοντας ότι οι ψηφοφόροι είπαν ότι "δεν θέλουν να είναι μέλος της ΕΕ, μέλος της κοινής αγοράς".

    [06] Γερμανική Αριστερά: H Ευρώπη έχει γίνει αντικοινωνικότερη και πιο άγρια

    Πρέπει να σταματήσει η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη και να ξεκινήσει η ανοικοδόμησή του,είπε σε συνέντευξή της στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της γερμανικής Αριστεράς «DieLinke» Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία επισήμανε ότι υπέρ της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.ψήφισαν ιδίως περιοχές με υψηλή ανεργία.

    Κατά την Σάρα Βάγκενκνεχτ η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να«αναρωτηθείμετά το Brexit γιατί έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι απλουστευτικό να επιρρίπτεται η ευθύνη στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ή στο συντηρητικό κόμμα των Τορις διότι έκαναν τη λάθος καμπάνια για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε.Το αποτέλεσμα οφείλεται στη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, ενώ αρνητική ήταν η ψήφος όσων έχουν ζημιωθεί»,είπε η αριστερή πολιτικός.

    Η Σάρα Βάγκενκνεχτ τόνισε επίσης ότι«η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ήταν αρχικά ένα κοινωνικό εγχείρημα, το οποίο θα έφερνε ευημερία. Αυτό εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά» και τα κράτη-μέλη πιέζονται έντονα να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Αντίθετα, μεγάλες επιχειρήσεις δεν φορολογούνται αναλογικά. «Η Ευρώπη έχει γίνει αντικοινωνικότερη και πιο άγρια».

    Πέραν τούτου,«πολλοί θεωρούν τις Βρυξέλλες ως μια ζώνη απομακρυσμένη από τη δημοκρατία. Η Ε.Ε. θεωρείται «λομπικρατία», στην οποία οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις και οι πολίτες κανέναν».

    [07] Ανοίγει αύριο για το κοινό το μουσείο της Ελεύθερνας

    Ξεναγήσεις ξεκινούν και επίσημα στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας από αύριο Κυριακή 26 Ιουνίου. Μετά τα εγκαίνια του μουσείου, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου την Κυριακή 19 Ιουνίου, το μουσείο μπαίνει και επισήμως στα προσβάσιμα για τους Έλληνες και ξένους αποτελώντας έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό καθώς το αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι ιδιαιτέρως υψηλό.

    Το μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε ημέρα εκτός Δευτέρας από τις 10.00 έως τις 18.00 και προς το παρόν η είσοδος είναι ελεύθερη. Όπως έχει ανακοινωθεί, αύριο Κυριακή 26 Ιουνίου 2016, από τις 10.00 έως τις 18.00 θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις από επαγγελματίες ξεναγούς του Σωματείου Ξεναγών Κρήτης για όσους επιθυμούν να το επισκεφτούν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 June 2016 - 18:32:20 UTC