Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Αίτημα των Ελλήνων πολιτών ήταν και παραμένει περισσότερη και πραγματική δημοκρατία
  • [02] Μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένονται οι προτάσεις για τα ισοδύναμα μέτρα των ειδικών μισθολογίων
  • [03] Η ΕΚΤ δεν εξετάζει επί του παρόντος να αλλάξει τους κανόνες για τις αγορές ομολόγων
  • [04] Εντείνεται η «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, καθιστά σαφές ο Τρ. Αλεξιάδης
  • [05] Αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος
  • [06] Ξεκίνησε η συζήτηση των αιτήσεων για προσωρινή προστασία του Ομίλου «Μαρινόπουλος»
  • [07] Θα επαναληφθεί ο δεύτερος γύρος των αυστριακών προεδρικών εκλογών
  • [08] Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στο τηλεοπτικό τοπίο

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Αίτημα των Ελλήνων πολιτών ήταν και παραμένει περισσότερη και πραγματική δημοκρατία

    «Αίτημα των Ελλήνων πολιτών ήταν και παραμένει περισσότερη και πραγματική Δημοκρατία», αναφέρει, για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal.gr. Μεταξύ άλλων η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στα εξής ζητήματα:

    H απλή αναλογική

    «Η αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κάνουμε λοιπόν και έγκαιρα. Φέρνουμε την πρόταση για απλή αναλογική πολύ νωρίτερα από τον εκλογικό χρόνο, ώστε να μην υπάρχει ούτε καν η υπόνοια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Το είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εκλογές και συνεπώς τηρούμε τη δέσμευσή μας», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καταθέτει τον εκλογικό νόμο για να διαιωνίσει τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στα κυβερνητικά σχήματα, η κ. Γεροβασίλη απαντά ότι εκ του πονηρού θα ήταν αν υποστήριζε η κυβέρνηση το παρόν σύστημα που δημιουργεί έντονες στρεβλώσεις στην αντιπροσωπευτικότητα και δημιουργήθηκε από τους προκατόχους της, ακριβώς με τη λογική της ωφελιμιστικής διαχείρισης του εκλογικού αποτελέσματος.

    «Το αίτημα των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, πιστεύουν στην απλή αναλογική, ήταν και παραμένει "περισσότερη" και "πραγματική Δημοκρατία". Ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος καθιστά τη Βουλή πραγματικά αντιπροσωπευτικό της ελληνικής κοινωνίας θεσμό, και ταυτόχρονα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία, δίνοντας ουσιαστικότερο ρόλο και λόγο στους νεότερους πολίτες», δηλώνει η Όλγα Γεροβασίλη και σημειώνει πως «είναι θετικό το γεγονός ότι τα περισσότερα κόμματα της Βουλής βρίσκονται σε παρόμοια λογική, αφήνοντας τη Νέα Δημοκρατία μόνη να επιμένει παράφωνα σε ένα στρεβλό και ελάχιστα αντιπροσωπευτικό σύστημα».

    [02] Μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένονται οι προτάσεις για τα ισοδύναμα μέτρα των ειδικών μισθολογίων

    Μέχρι τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών αναμένει από τα αρμόδια υπουργεία τις προτάσεις τους με ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μην ισχύει από 1/1/2017 το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων, δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.

    Απατώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ Α. Δαβάκη, ο κ. Χουλιαράκης διευκρίνισε ότι τα υπουργεία Άμυνας, Δικαιοσύνης και Παιδείας είναι αρμόδια να βρουν τα ισοδύναμα μέτρα και όχι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, όπως είπε, θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των προτάσεων οι οποίες πάντως μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί.

    «Αυτές τις μέρες γίνεται η επεξεργασία από τα αρμόδια υπουργεία για την κατάθεση της δικής τους πρότασης για τα νέα μισθολόγια. Στόχος είναι να κατατεθούν πριν το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 τα ειδικά μισθολόγια, που αφορούν καθηγητές πανεπιστημίων, διπλωμάτες, δικαστικούς και μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε:

    «Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι η απλοποίηση και η αποκατάσταση ενός συστήματος δικαιοσύνης που θα δίνει κίνητρο στη προσπάθεια, θα επιβραβεύει την αριστεία και θα έχει συμβατότητα με το δημοσιονομικό πλαίσιο».

    [03] Η ΕΚΤ δεν εξετάζει επί του παρόντος να αλλάξει τους κανόνες για τις αγορές ομολόγων

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εξετάζει επί του παρόντος το ενδεχόμενο να αγοράζει ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης σε αναλογία μεγαλύτερη από αυτή της συμμετοχής των χωρών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ, δήλωσαν πηγές της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στην κατάργηση της αναλογίας αυτής.

    Οι αγορές των ομολόγων έκαναν ράλι σήμερα, μετά από δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ότι η ΕΚΤ εξετάζει την κατάργηση του κριτηρίου της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ, λόγω της έλλειψης γερμανικών ομολόγων, τα οποία οι επενδυτές θεωρούν ως ασφαλή και έχουν σπεύσει να τα αγοράζουν μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.

    Πηγές, ωστόσο, που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της ΕΚΤ, δήλωσαν ότι θα εξεταστούν πρώτα μία σειρά από άλλες αλλαγές πριν από μία τέτοια κίνηση, η οποία θα είχε μεγάλες πολιτικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου υπάρχει ήδη δυσφορία πολλών για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

    [04] Εντείνεται η «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, καθιστά σαφές ο Τρ. Αλεξιάδης

    Το πρώτο πεντάμηνο του έτους τα έσοδα από τον ΦΠΑ υπερβαίνουν τον στόχο του προϋπολογισμού, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο οποίος παράλληλα προανήγγειλε αλλαγές, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που συντελείται με την μη έκδοση αποδείξεων.

    Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο τα πρόστιμα όσο και την απάλειψη των κινήτρων για φοροδιαφυγή με την αποφυγή έκδοσης αποδείξεων.

    Ο αναπληρωτής υπουργός, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, αναφερόμενος στο ΦΠΑ στα νησιά εξήγησε ότι το πρώτο πεντάμηνο κάθε έτους τα έσοδα από την κατηγορία αυτή είναι χαμηλότερα από τους στόχους οι οποίοι υπερκαλύπτονται σε ετήσια βάση και αφού προηγηθεί η καλοκαιρινή περίοδος. Αυτός είναι ο λόγος, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, για τον οποίο τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά το πρώτο πεντάμηνο φέτος ήταν μειωμένα κατά 9,8% σε σχέση με τον στόχο.

    Για τον ίδιο λόγο το 2015 η υστέρηση αυτή ήταν 18% και το 2014 28%. Αναφερόμενος ειδικότερα στον ΦΠΑ της Μυκόνου είπε ότι το πρώτο πεντάμηνο οι εισπράξεις ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 6,6 εκατ. ευρώ γεγονός που, όπως διευκρίνισε, οφείλεται στον παραπάνω λόγο αλλά και στο ότι αφορά περιορισμένες επιχειρήσεις που κάνουν δήλωση ΦΠΑ στο νησί και όχι το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί.

    Ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι πράγματι στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το πρόβλημα των χαμηλών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων με εντατικοποίηση των ελέγχων και με νομοθετικές παρεμβάσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι και τα υψηλά πρόστιμα είχαν δοκιμασθεί στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα για τη φοροδιαφυγή.

    Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δίνεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μετά την καταβολή των επικουρικών τους συντάξεων που θα γίνεται πλέον τις πρώτες μέρες κάθε μήνα.

    Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο εξήγησε ότι η πολιτική κατασχέσεων δεν αφορά την πρώτη κατοικία των φορολογούμενων αλλά όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και δεν το κάνουν.

    [05] Αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

    Αμετάβλητος έναντι του προηγουμένου μηνός, στις 89,7 μονάδες, παρέμεινε τον Ιούνιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σε επίδοση πάντως σημαντικά χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (91,2 μονάδες).Όπως επισημαίνεται σε έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα δύο αντίρροπων τάσεων: της βελτίωσης των προσδοκιών σε Βιομηχανία, και της επιδείνωσης στο Λιανικό Εμπόριο και στις Υπηρεσίες, όταν στις Κατασκευές σημειώνεται σταθερότητα.

    [06] Ξεκίνησε η συζήτηση των αιτήσεων για προσωρινή προστασία του Ομίλου «Μαρινόπουλος»

    Ξεκίνησε, μέσα σε ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, η συζήτηση των τεσσάρων αιτήσεων του Ομίλου «Μαρινόπουλος», για την έκδοση προσωρινής διαταγής προστασίας έως την εκδίκαση των προσφυγών του Ομίλου για την υπαγωγή του στο άρθρο 99.

    Στο δικαστήριο ασκήθηκε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων της «Μαρινόπουλος» για προσωρινή προστασία, από τράπεζες όπως η Παγκρήτια, η Επενδυτική Ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας Πανγαία, το σωματείο εργαζομένων, το ΙΚΑ, αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις. Το ελληνικό δημόσιο τάχθηκε κατά των αιτήσεων της εταιρείας.

    Με την έναρξη της συζήτησης, οι δικηγόροι επεσήμαναν πως υπήρξε συμφωνία της επιχείρησης με τους εργαζόμενους να εξαιρεθούν από την προσωρινή διαταγή, ώστε να έχουν δυνατότητα εάν δεν πληρώνονται να προχωρούν σε ενέργειες κατάσχεσης.

    Σημειώνεται, ότι οι τέσσερις αιτήσεις υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99 αναμένεται να συνεκδικαστούν τον Σεπτέμβριο.

    Η συζήτηση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου συνεχίζεται.

    [07] Θα επαναληφθεί ο δεύτερος γύρος των αυστριακών προεδρικών εκλογών

    Την επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου αποφάσισε σήμερα το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, εγκρίνοντας την προσφυγή που είχε καταθέσει πριν τρεις εβδομάδες κατά του εκλογικού αποτελέσματος το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, του οποίου ο υποψήφιος στις εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του νικητή των εκλογών και υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

    [08] Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στο τηλεοπτικό τοπίο

    «Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θεσπίζει τα ασυμβίβαστα για τη συμμετοχή σε αυτόν και από τα οποία προκύπτει ότι δεν αρκεί μόνο η άσκηση ποινικής δίωξης, για να αποκλειστεί κάποιος υποψήφιος από τον διαγωνισμό» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου.

    Ο κ. Παπάς διευκρίνισε πως, «μόνον όσοι έχουν καταδικαστεί αμετακλήτως για συγκεκριμένα αδικήματα, όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αποκλείονται από το διαγωνισμό» και πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε φάση που έχουν υποβληθεί, οι αιτήσεις όλων των ενδιαφερομένων.

    Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ακόμη ότι, την ερχόμενη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων και στις αρχές Αυγούστου θα διεξαχθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

    «Η διαδικασία είναι αντικειμενική. Η κυβέρνηση δεν έχει προσωπικά με κανένα αλλά δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το καθεστώς της ασυδοσίας και τελικά θα περάσουμε σε βιώσιμα σχήματα» είπε ο κ. Παππάς, για να συμπληρώσει ότι η κριτική που είχε δεχθεί η κυβέρνηση για την επιλογή να χορηγήσει τέσσερις τηλεοπτικές άδειες «φαντάζει ξεπερασμένη υπό το φως των γεγονότων χρεοκοπίας μεγάλων καναλιών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 July 2016 - 10:32:39 UTC