Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποτάμι: «Θεσμικό έγκλημα» η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο
  • [02] Σ. Κεδίκογλου στο «Πρακτορείο FM»: Χρειάζονται κοινές δράσεις στο ζήτημα των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών
  • [03] Το Brexit και η πορεία του ελληνικού προγράμματος, στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου-Γκάμπριελ
  • [04] Μετά την καταβολή των επικουρικών η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων των συνταξιούχων
  • [05] Μπ. Κερέ: Η ελληνική κρίση έδειξε την αδυναμία του σημερινού μοντέλου της Ευρωζώνης
  • [06] Δεκτές οι αιτήσεις του «Μαρινόπουλος ΑΕ» από το Πολυμελές Πρωτοδικείο
  • [07] Πρ. Παυλόπουλος: Η απελευθέρωση της Δράμας τεκμηρίωσε οριστικώς την ελληνικότητα της Μακεδονίας
  • [08] Περισσότεροι από 15.500 αιτούντες άσυλο έχουν ήδη προ-καταγραφεί στην ηπειρωτική Ελλάδα
  • [09] Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο
  • [10] Ρώμη: Oλοκληρώθηκε η συντήρηση της εξωτερικής πλευράς του Κολοσσαίου
  • [11] Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος
  • [12] Δεύτερη ευκαιρία σε κρατούμενους-απόφοιτους στις φυλακές Αγ. Στεφάνου στην Πάτρα
  • [13] Διευκρινίσεις από τη ΔΕΗ για την έκπτωση του 15%
  • [14] Τ. Πετρόπουλος: Θα υπάρξουν μέτρα για την αναπλήρωση των απωλειών από την κατάργηση του ΕΚΑΣ

  • [01] Ποτάμι: «Θεσμικό έγκλημα» η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο

    Την πλήρη διαφωνία του με την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο, που τέθηκε σε διαβούλευση, εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το Ποτάμι και καλεί όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση να μη συνανέσει στον τυχοδιωκτισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως αναφέρει.

    Το Ποτάμι επισημαίνει ότι η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις που να βασίζονται σε ειλικρινείς συνεργασίες και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τον διαμερισμό της εξουσίας.

    «Η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία», τονίζει και υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει καταθέσει, προβλέπεται αναλογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα, το οποίο είναι μία έδρα για κάθε 2% που λαμβάνει.

    Τέλος, εκφράζει την απογοήτευσή του γιατί δεν προβλέπεται τίποτα για την ψήφο των αποδήμων.

    [02] Σ. Κεδίκογλου στο «Πρακτορείο FM»: Χρειάζονται κοινές δράσεις στο ζήτημα των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών

    Την ανάγκη κοινής δράσης στο ζήτημα των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών, «για να βρούμε λύσεις», τόνισε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Sputnik Express».

    Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC), ο κ. Κεδίκογλου προήδρευσε των εργασιών της 47ης συνεδρίασης της ολομέλειας της Επιτροπής Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων της PABSEC, που ολοκληρώνονται σήμερα στη Μόσχα, με βασικό ζήτημα το προσφυγικό.

    «Στην προηγούμενη σύνοδο, στο Ερεβάν, είχε γίνει ένα λάθος, να γίνει έκθεση μόνο για το προσφυγικό,αλλά, ύστερα από παρέμβαση, καταφέραμε να συμπεριληφθεί και το πρόβλημα των παράτυπων μεταναστών και αυτό ήταν μία σημαντική επιτυχία», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου και πρόσθεσε: «Το προσφυγικό είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος, ενώ το πρόβλημα το μεγάλο είναι οι μαζικές ροές. Είναι πρόσφυγες αλλά είναι και παράτυποι μετανάστες. Στην Ελλάδα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα με τους παράτυπους μετανάστες για τους οποίους κανείς δεν ενδιαφέρεται. Κινδυνεύουν να μείνουν μπλοκαρισμένοι στην Ελλάδα και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες».

    [03] Το Brexit και η πορεία του ελληνικού προγράμματος, στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου-Γκάμπριελ

    Οι επιπτώσεις από την απόφαση για Brexit τέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον κ. Τσακαλώτο να αναφέρει ότι η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί και να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα.

    Από γερμανικής πλευράς τέθηκαν ερωτήσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τον «οδικό χάρτη» για την ελληνική οικονομία, ενώ δεν έγινε συζήτηση για το χρέος.

    Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών διήρκησε 10 λεπτά, ενώ τον κ. Γκάμπριελ συνόδευαν, στο υπουργείο Οικονομικών, Γερμανοί βουλευτές.

    [04] Μετά την καταβολή των επικουρικών η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων των συνταξιούχων

    Λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη μετακίνηση της ημερομηνίας καταβολής των επικουρικών συντάξεων σε συνταξιούχους που έχουν και φορολογικές υποχρεώσεις, δίνεται με σχετική υπουργική απόφαση, η οποία υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

    Γι' αυτούς τους φορολογούμενους, η ημερομηνία πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων που έληγαν στις 30.6.2016 (είτε είναι σε ρύθμιση, είτε όχι) μεταφέρεται για τις 7.7.2016.

    [05] Μπ. Κερέ: Η ελληνική κρίση έδειξε την αδυναμία του σημερινού μοντέλου της Ευρωζώνης

    Η ελληνική κρίση έδειξε την αδυναμία του σημερινού μοντέλου της Ευρωζώνης, τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αργά και έχουν υψηλό κόστος για όλους.

    Σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Κερέ υποστήριξε την ανάγκη ισχυρότερης ενοποίησης της Ευρωζώνης σημειώνοντας: «Το ευρώ είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να προστατευθεί. Αυτό υποθέτει ότι θα κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενοποίησης σε χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά θέματα, η οποία θα εστιάζει σε κοινούς θεσμούς της Ευρωζώνης που θα λογοδοτούν στους πολίτες. Χωρίς αυτή, η ικανότητά μας να αντιδρούμε θα είναι περιορισμένη και, για μια ακόμη φορά, θα χάσουν οι πιο ευάλωτοι και οι νεότεροι. Η εμπειρία από την κρίση με έχει πείσει ότι μία διακυβερνητική Ευρώπη, όπου οι δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές αποφάσεις λαμβάνονται μόνο από τις κυβερνήσεις, θα καταδίκαζε το ευρώ σε μακροχρόνια αδυναμία».

    [06] Δεκτές οι αιτήσεις του «Μαρινόπουλος ΑΕ» από το Πολυμελές Πρωτοδικείο

    Απόφαση υπέρ του ομίλου Μαρινόπουλος, αλλά και των εργαζομένων του, έλαβε το Πολυμελές Πρωτοδικείο το οποίο έκανε δεκτές τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για καθεστώς προστασίας της επιχείρησης ενόψει της διαδικασίας εξυγίανσης του άρθρου 99.

    Το δικαστήριο παρέχει με την απόφαση του προστασία της «Μαρινόπουλος» έως τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να εκδικαστούν οι προσφυγές του ομίλου για υπαγωγή του στο άρθρο 99.

    Με την απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύονται οι διαδικασίες κατασχέσεων από τους πιστωτές του ομίλου. Το δικαστήριο διατάσσει τη μη μεταβολή κάθε οικονομικού στοιχείου των επιχειρήσεων του ομίλου, παγώνοντας παράλληλα και κάθε διάθεση ακινήτου του αλλά και εξοπλισμού.

    Με την απόφαση επίσης γίνεται δεκτή η πρόσθετη παρέμβαση των εργαζομένων του ομίλου, οι οποίοι ζήτησαν να εξαιρεθούν από την προστασία υπέρ της «Μαρινόπουλος», ώστε να μπορούν αν δεν λαμβάνουν τους μισθούς τους να κινήσουν διαδικασίες για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.

    Εξαιρούνται επίσης και οι καταβολές των μισθωμάτων για τα ακίνητα του ομίλου.

    [07] Πρ. Παυλόπουλος: Η απελευθέρωση της Δράμας τεκμηρίωσε οριστικώς την ελληνικότητα της Μακεδονίας

    Οι αγώνες των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους τεκμηρίωσαν οριστικώς την ελληνικότητα της Μακεδονίας, δίνοντάς έτσι, τα επιχειρήματα εκείνα που γελοιοποιούν κυριολεκτικώς τη χονδροειδή και αδίστακτη σκοπιανή προπαγάνδα, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του από την ακριτική Δράμα, όπου βρέθηκε σήμερα το πρωί για να παραστεί στον εορτασμό για τη 103η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.

    Μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «η απελευθέρωση της Δράμας σηματοδοτεί μία από τις κορυφαίες στιγμές των Βαλκανικών Πολέμων, οι οποίοι σημάδεψαν ανεξίτηλα τη μετέπειτα ένδοξη πορεία του ελληνικού κράτους και του ελληνικού έθνους γενικότερα».

    «Η απελευθέρωση της Δράμας» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αλλά και οι όλοι αγώνες των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους από τη μια πλευρά τεκμηρίωσαν οριστικώς και αμαχήτως την ελληνικότητα της Μακεδονίας, δίνοντάς μας έτσι, στο διηνεκές, τα επιχειρήματα που γελοιοποιούν, κυριολεκτικώς, τη χονδροειδή και αδίστακτη σκοπιανή προπαγάνδα. Και, από την άλλη πλευρά, ιδίως δε με βάση την τραγική εμπειρία του εθνικού διχασμού, που επακολούθησε, μας διδάσκουν ότι τα εθνικά μας δίκαια και το εθνικό μας μέλλον οφείλουμε να τα υπερασπισθούμε, κυρίως σ'αυτούς τους εξαιρετικά κρίσιμους καιρούς, με γνήσια ανιδιοτέλεια και με αρραγή ενότητα».

    [08] Περισσότεροι από 15.500 αιτούντες άσυλο έχουν ήδη προ-καταγραφεί στην ηπειρωτική Ελλάδα

    Στις 8 Ιουνίου 2016, η Υπηρεσία Ασύλου εγκαινίασε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την προ-καταγραφή των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 15.500 άνθρωποι που διαμένουν σε ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας έχουν λάβει δελτία αιτούντος διεθνούς προστασίας, με ισχύ ένα έτος, που τους επιτρέπουν να μένουν νόμιμα στην Ελλάδα και να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε διάφορες υπηρεσίες μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής του αιτήματος ασύλου τους, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ) Γουίλιαμ Σπίντλερ (William Spindler) σε συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη. O κ. Σπίντλερ εξήγησε πως η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα κριτήρια για οικογενειακή επανένωση ή μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα της ΕΕ. Θα βοηθήσει επίσης στον εντοπισμό ανθρώπων με ιδιαίτερες ανάγκες ώστε να παραπεμφθούν στις αρμόδιες αρχές για να λάβουν την κατάλληλη βοήθεια και στήριξη.

    Η διαδικασία είναι ανοιχτή σε όσους έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως τις 20 Μαρτίου 2016 και πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών), με τη βοήθεια της ΥΑ και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Επίσης, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) παρέχει ενημέρωση για το πρόγραμμα Υποστηριζόμενης Εθελοντικής Επιστροφής (AVR).

    Από τους 15.500 ανθρώπους που έχουν προ-καταγραφεί μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί περίπου 680 ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά και έχουν παραπεμφθεί στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

    [09] Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο

    Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο.

    Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και την Πέμπτη θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, των αμαξοστοιχιών του προαστιακού σιδηρόδρομου της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, στα δρομολόγια προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς και στα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο - Πάτρα και αντιστρόφως.

    Ειδικότερα, για τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, την Τρίτη 5 Ιουλίου και την Πέμπτη 7 Ιουλίου έχουν εξαγγελθεί επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας (05:00 - 08:00, 13:00 - 16:00, 21:00 - 24:00), ενώ για την Τετάρτη 6 Ιουλίου 29 Ιουνίου 2016, 24ωρη απεργία.

    Για τις αμαξοστοιχίες που τα δρομολόγια τους επηρεάζονται από τις στάσεις εργασίας, ήδη έχει σταματήσει - με πρωτοβουλία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ - η προκράτηση εισιτηρίων.

    [10] Ρώμη: Oλοκληρώθηκε η συντήρηση της εξωτερικής πλευράς του Κολοσσαίου

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η συντήρηση της εξωτερικής πλευράς του Κολοσσαίου, του γνωστότερου μνημείου της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

    «Είναι μια ωραία ημέρα για την Ιταλία, τη Ρώμη και για το Κολοσσαίο» δήλωσε, κατά την επίσημη τελετή, ο υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Ρέντσι, Ντάριο Φραντσεσκίνι.

    Ο Φραντσεσκίνι υπενθύμισε ότι τα συγκεκριμένα έργα χρηματοδοτήθηκαν από ιδιώτες επιχειρηματίες και ότι το σύνολο των παρεμβάσεων συντήρησης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018.

    Επιβεβαίωσε παράλληλα, ότι προχωρούν οι μελέτες για να δημιουργηθεί στέγαστρο το οποίο θα καλύπτει τον εσωτερικό χώρο της αρένας του Κολοσσαίου.

    «Τελείωσαν οι εποχές των παραπόνων λόγω έλλειψης χρημάτων. Τα κονδύλια, από το κράτος και από ιδιώτες, υπάρχουν. Αλλά πρέπει να διαθέτουμε αυτοπεποίθηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε και επίγνωση των προβλημάτων της χώρας μας» δήλωσε από την μεριά του, ο Ματτέο Ρέντσι.

    [11] Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος

    Καθιέρωση της απλής αναλογικής με συνακόλουθη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη και διατήρηση του 3% ως ορίου για είσοδο στη Βουλή προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, και αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο.

    Το σχέδιο, που φέρει τον τίτλο, «Αναλογική εκπροσώπηση των Πολιτικών Κομμάτων, Διεύρυνση του Δικαιώματος Εκλέγειν και άλλες Διατάξεις περί Εκλογής Βουλευτών», προτείνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που καθιερώθηκε με τον νόμο 3231/2004 σε συνδυασμό με τον ν. 3636/2008, και το σύνολο των 300 εδρών του Κοινοβουλίου να κατανέμονται με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, δηλαδή όσα κατάφεραν να περάσουν το πλαφόν εισόδου, το οποίο εξακολουθεί να είναι 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.

    Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300. Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης.

    Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.

    «Η, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερη αντιστοίχηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού προς την πραγματική εκλογική του δύναμη αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

    [12] Δεύτερη ευκαιρία σε κρατούμενους-απόφοιτους στις φυλακές Αγ. Στεφάνου στην Πάτρα

    Επιστολή προς ανώνυμο παραλήπτη με θέμα την ελευθερία μέσα από το σχολείο, έγραψαν και έστειλαν οι μαθητές του παραρτήματος του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας Πάτρας, που λειτουργεί μέσα στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου και οι οποίοι έλαβαν πρόσφατα τους τίτλους σπουδών τους.

    Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι μαθητές - κρατούμενοι των φυλακών για την εμπειρία τους από το σχολείο, «εν ώρα μαθήματος έχουμε ανοικτά παράθυρα στο φως της γνώσης» και καταλήγουν τονίζοντας, ότι, «με την ενθάρρυνση και καθοδήγηση των δασκάλων μου μπορώ και ελπίζω ξανά!».

    Η επιστολή των μαθητών έχει ως εξής:

    «Φίλε μου,

    Πήρα μολύβι και χαρτί και άρχισα να γράφω... δεν ξέρω το γιατί, είναι κάτι που δεν συνηθίζω. Μια δύναμη μέσα μου με έσπρωξε να μιλήσω χωρίς να ζητάω απαντήσεις?

    Χθες επισκέφτηκα τον Άγιο Ελευθέριο? ένιωσα την ανάγκη αυτή. Όνειρο απατηλό, σκέφτηκα, ο Άγιος Ελευθέριος στο κατάστημα κράτησης του Αγίου Στεφάνου! Χαρά, λύπη, ανυπομονησία, ανάμεικτα συναισθήματα με το άκουσμα της λέξης ελευθερία.

    Μερικές φορές δεν μπορώ να βάλω σε μια τάξη σκέψεις και συναισθήματα, μέχρι να ακουστεί το χτύπημα του κουδουνιού στο σχολείο. Οι διαχωριστικές γραμμές είναι λεπτές. Εδώ μπαίνουν τα όρια της κοινωνίας χωρίς να χάνεται το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή και έκφραση. Εν ώρα μαθήματος έχουμε ανοικτά παράθυρα στο φως της γνώσης. Αυτό είναι ελευθερία; Ίσως? αναρωτιέμαι πως θα ήταν ο σκοτεινός κόσμος μου χωρίς παράθυρα. Στην αρχή δεν ήθελα ή μάλλον φοβήθηκα να τα βρω, αλλά με την ενθάρρυνση και καθοδήγηση των δασκάλων μου μπορώ και ελπίζω ξανά!»

    [13] Διευκρινίσεις από τη ΔΕΗ για την έκπτωση του 15%

    Διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής της έκπτωσης 15 % στα τιμολόγια του ρεύματος, που ισχύει από σήμερα 1η Ιουλίου, δίνει η ΔΕΗ. Μεταξύ άλλων προκύπτει ότι η έκπτωση θα εμφανιστεί στον επόμενο λογαριασμό (και όχι στον πρώτο που θα εκδοθεί μετά την 1η Ιουλίου), εφόσον βέβαια αυτός πληρωθεί εμπρόθεσμα ή ενταχθεί σε ρύθμιση. Για παράδειγμα, αν ένας καταναλωτής λάβει εκκαθαριστικό λογαριασμό στις 20 Ιουλίου, αυτός δεν θα περιλαμβάνει την έκπτωση: θα πρέπει αυτός ο λογαριασμός να εξοφληθεί εμπρόθεσμα ούτως ώστε η έκπτωση 15% να εμφανιστεί στον επόμενο λογαριασμό.

    Δεδομένου ότι οι λογαριασμοί για τους οικιακούς πελάτες εκδίδονται ανά δίμηνο, η έκπτωση θα φανεί στους λογαριασμούς που θα εκδίδονται από 1ης Σεπτεμβρίου.

    Προκύπτει επίσης ότι η διαδικασία εφαρμογής της έκπτωσης είναι αυτοματοποιημένη, δεν χρειάζεται δηλαδή να γίνει καμία ενέργεια από την πλευρά των καταναλωτών, ενώ παρέχονται πρόσθετες πληροφορίες για όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό ή άλλα ειδικά τιμολόγια.

    [14] Τ. Πετρόπουλος: Θα υπάρξουν μέτρα για την αναπλήρωση των απωλειών από την κατάργηση του ΕΚΑΣ

    «Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει ως κυβέρνηση θέτουν το πλαίσιο τής κυβέρνησης για την ανάπτυξη ώστε οι νέοι τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο επιχειρείν να αδράξουν την ευκαιρία», τόνισε από την Κοζάνη ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Πολιτικής, Τάσος Πετρόπουλος.

    Ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της πενιχρά μέσα και είναι τόσο πενιχρά που εάν δεν έχουμε γρήγορα αναπτυξιακά δεν θα αναστρέψουμε την κατάσταση καταλήγοντας «ότι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης». Αναφέρθηκε στο νέο νόμο για την κοινωνική ασφάλιση που πριν ακόμη αρχίσει να εφαρμόζεται διαστρεβλώνεται συνεχώς από κάποιους, και εξήγησε ότι στο θέμα του ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση εκπληρώνει συμφωνία παλαιότερων κυβερνήσεων.

    Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά έως το 2018 και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη γρήγορη αναπλήρωση μεγάλου μέρους των απωλειών που θα υποστούν οι δικαιούχοι. Ανακοίνωσε μάλιστα,ότι σε κάποιες περιπτώσεις δικαιούχων θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση δημιουργώντας μια καλύτερη βάση κατώτερης σύνταξης ενώ με το νέο σύστημα υπολογισμού, η μικρότερη σύνταξη θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 110%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 July 2016 - 16:32:32 UTC