Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Χαρίτσης: Η επιμονή στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας οδηγεί σε αδιέξοδο
  • [02] «Η Ελλάδα κατέχει καίρια θέση στην κινεζική στρατηγική για το Δρόμο του Μεταξιού»
  • [03] Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο φόβος απώλειας της εξουσίας το κίνητρο για το νομοσχέδιο του εκλογικού νόμου

  • [01] Α. Χαρίτσης: Η επιμονή στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας οδηγεί σε αδιέξοδο

    Εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης τις εκτιμήσεις περί ανάσχεσης της τουριστικής ροής ή περί καταβαράθρωσης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Βρετανίας λόγω του BREXIT, τονίζοντας ότι «οι δεσμοί ανάμεσα στις δυο χώρες είναι στέρεοι και ιστορικοί και δεν πρόκειται να διαταραχθούν από μια νέα μορφή της σχέσης μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε.».

    Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Χαρίτσης αναφέρει ακόμη ότι η επιμονή στις ακραίες και αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, εις βάρος της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, όσο και το έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία της Ένωσης, οδηγούν σε αδιέξοδο καθώς και ότι η σημερινή Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι αλλά χρειάζεται ριζικές αλλαγές.

    Ο κ. Χαρίτσης αναγγέλλει ακόμη ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός ο οποίος θα στηριχτεί σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη συντονισμένη αξιοποίηση των διαθέσιμων και νέων χρηματοδοτικών πόρων χωρίς αντιφάσεις και επικαλύψεις.

    Τονίζει ακόμη ότι:

    -Όλες οι νέες δράσεις που προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον, με συνέπεια να αυξηθεί ο προϋπολογισμός τους. Ήδη έχουν βγει προσκλήσεις για το 25% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το ποσοστό θα ανέλθει στο 50% που αντιστοιχεί σε ποσό 9 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη.

    - Επόμενες δράσεις που θα ακολουθήσουν είναι η ανάπτυξη clusters, meta-clusters και άλλων δομών ενεργούς στήριξης της επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, καθώς και δράση για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η προκήρυξη προγράμματος προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας σε σχέση με τη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και προγράμματος προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας .

    -Φέτος, όπως και πέρυσι που επιτεύχθηκε πλήρης απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007-13, θα επιτευχθούν όλοι οι ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το νέο ΕΣΠΑ.

    [02] «Η Ελλάδα κατέχει καίρια θέση στην κινεζική στρατηγική για το Δρόμο του Μεταξιού»

    Το περίφημο Σινικό Τείχος επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο.

    Ο πρωθυπουργός ανέβηκε μάλιστα ως τον υψηλοτερο πυργίσκο του νοτίου τμήματος του Τείχους.

    Μετά την ξενάγησή του ο κ.Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών εκφράζοντας τον βαθύ θαυμασμό του για ένα από τα μεγάλα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των επιτευγμάτων του ανθρώπου.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Wang Jianlin, πρόεδρο του χρηματο-οικονομικού κολοσσού της Κίνας Wanda Group, που δραστηροποιείται στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, των επιχειρήσεων Πολιτισμού και των χρηματοδοτήσεων. Το 2015 το ενεργητικό του ομίλου ήταν 85,65 δισ. ευρώ και τα έσοδα του ανήλθαν σε 39 δισ.ευρώ. Ειδικά η Wanda Cultural Industry Group είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Κίνας, με τέσσερεις τομείς δραστηριοτήτων: παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, αθλητικές διοργανώσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, παιδική διασκέδαση.

    Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Wanda Group, του οποίου ο πατέρας ήταν συνοδοιπόρος του Μάο στη θρυλική Μεγάλη Πορεία, εξέφρασε το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού για τη μαζική ανάπτυξη του κινεζικού τουρισμού στην Ελλάδα και για τη δημιουργία υποδομών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα. Μάλιστα, συμφωνήθηκε κλιμάκιο της Wanda Group να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά από δυο μήνες και αφού γίνει η σχετική προετοιμασία.

    Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CCTV

    Χθες το απόγευμα (ώρα Κίνας) ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι CCTV, που αποτελεί τον κυρίαρχο, κρατικό τηλεοπτικό οργανισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός μίλησε για την «αμοιβαία, επωφελή συμφωνία με την COSCO» που «ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας». Αναφέρθηκε στα ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια που εκπονεί η Ελλάδα και στις δυνατότητες συνεργασίας των δυο χωρών στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού. Τόνισε ότι κοινό χαρακτηριστικό των δυο λαών αποτελεί η μακραίωνη πολιτιστική τους παράδοση.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επρόκειτο για μια δύσκολη κρίση, αλλά πλέον «τα δύσκολα είναι πίσω μας». Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός έδειξε αντοχή και υπομονή, αλλά πλέον έκλεισε η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση. «Για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του χρέους» είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν «προϋποθέσεις για επενδυτική εμπιστοσύνη» και «δυνατότητες για να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη». Πρόσθεσε ότι η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη κατά το β' εξάμηνο 2016.

    Για το προσφυγικό, είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερή δύναμη ειρήνης και συνεργασίας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. «Είμαστε περήφανοι που απέναντι στο προσφυγικό ρεύμα αναδείξαμε το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης την ώρα που άλλοι γύριζαν την πλάτη» είπε και επισήμανε ότι «η κρίση ασφάλειας δεν οφείλεται στην προσφυγική κριση. Χρειάζεται πολιτική ασφάλειας με επιστροφή στις αξίες της αξιοπρέπειας».

    Επισήμανε ότι η Ελλάδα συνιστά εξαιρετικό προορισμό για τους Κινέζους πολίτες, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας κατέχει καίρια γεωγραφική θέση, στο πλαίσιο της κινεζικής στρατηγικής «μια ζώνη, ένας δρόμος». «Η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγική θέση και αυτό συμπίπτει με την κινεζική στρατηγική «μια ζώνη, ένας δρόμος». Αυτό είναι σημαντικό, διότι η Ελλάδα γίνεται πύλη εισαγωγής εμπορευμάτων αλλά και πολιτιστική πύλη» είπε ο πρωθυπουργός.

    Πρόσθεσε ότι επιδίωξη αποτελεί η εισαγωγή τεχνογνωσίας και καινοτομίας, οι ελληνικές εξαγωγές και η συνεργασία στον τομέα της Ναυτιλίας. Ειδικά για τον ναυτιλιακό τομέα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει επισκευές κινεζικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία και συνέργειες ελληνικών και κινεζικών ναυτιλιακών εταιρειών. Συγχρόνως, καθώς η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο σταθμό στην Ευρώπη, μπορούν να αναπτυχθούν επενδύσεις, όπως logistic center στο λιμάνι του Πειραιά, υποδομές για συναρμολόγηση προϊόντων και εν γένει ανοίγονται δυνατότητες για να αναβαθμισθεί το λιμάνι.

    Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι φιλική προς τους επενδυτές που αποσκοπούν στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Η Ελλάδα αποφάσισε να γίνει μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να αναπτυχθούν δυνατότητες χρηματοδότησης ελληνικών επενδύσεων σε ασιατικές χώρες και ασιατικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στην προοπτική συνεργασίας της Ελλάδας και με την τράπεζα των Brics και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι ένα δένδρο που έχει τις ρίζες του στη Δύση, αλλά απλώνει τα κλαδιά του σε Βορρά, Νότο και Ανατολή».

    Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες

    Αύριο ξεκινά το επίσημο μέρος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα που περιλαμβάνει τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ, κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας Λι Κεκιάνγκ, διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, υπογραφή διμερών συμφωνιών και συμμετοχή σε επιχειρηματικό φόρουμ.

    Την Τρίτη, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και συνάντηση με τον πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.

    Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba και τον πρόεδρο της COSCO. Θα επισκεφθεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΖΤΕ. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, θα επισκεφθεί το Μουσείο της Σαγκάης, θα συνανταθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες. Το ίδιο βράδι (τοπική ώρα Κϊνας) η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει από την Κίνα.

    [03] Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο φόβος απώλειας της εξουσίας το κίνητρο για το νομοσχέδιο του εκλογικού νόμου

    «Καρικατούρα» της απλής αναλογικής χαρακτήρισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου το σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κάνει τα ίδια ακριβώς με τις προηγούμενες, εκλογομαγειρέματα, κόλπα, λοβιτούρες για να παραμείνει στην εξουσία». «Είναι ξεκάθαρο ότι ο φόβος απώλειας της εξουσίας είναι και το κίνητρο κατάρτισης αυτού του νομοσχεδίου και είναι, επίσης, ξεκάθαρο ότι εδώ ξετσίπωτα διαπραγματεύονται μεταξύ τους τα εντός Βουλής κόμματα, προκειμένου να ανακυκλώσουν τον εαυτό τους στο κοινοβουλευτικό στερέωμα» ανέφερε, σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤopen, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και τόνισε: «Βεβαίως, υπολογίζουν κατά την γνώμη μου, χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι ο ελληνικός λαός. Και θα λάβουν την ώρα που θα γίνουν εκλογές, και δεν θεωρώ ότι θα αργήσουν, θα λάβουν το μάθημα, που η Δημοκρατία διδάσκει».

    Ενόψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως «ο αγώνας μας δεν έχει τελειώσει», «οι μάχες που πρέπει να δοθούν είναι ακόμη μπροστά μας». «Το ΟΧΙ μας υπάρχει. Καταγράφηκε ως ιστορικό γεγονός. Υπάρχει ως παρακαταθήκη, ως κληρονομιά μας και ως ευθύνη μας. Υπάρχει ευθύνη μας να το υπερασπιστούμε και υπάρχει ευθύνη μας να βροντοφωνάξουμε πως ό,τι συμβαίνει από τις 10 Ιουλίου πέρυσι μέχρι σήμερα, παραβιάζει το ΟΧΙ μας. Παραβιάζει την εντολή μας. Παραβιάζει την λαϊκή βούληση» τόνισε μεταξύ άλλων.

    Αναφερόμενη στην εκδήλωση που διοργανώνει η Πλεύση Ελευθερίας για τις 5 Ιουλίου στον Λυκαβηττό με τίτλο και σύνθημα «ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΙ ΤΟΥΣ» www.oxistanaitous.gr, -«ΟΧΙ στα ΝΑΙ που λένε, παραβιάζοντας το ΟΧΙ μας» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου- είπε πως θα είναι εκδήλωση-απαρχή μιας καμπάνιας «υπεράσπισης του ΟΧΙ, υπεράσπισης της Δημοκρατίας, υπεράσπισης των Δικαιωμάτων και Ελευθεριών των πολιτών, υπεράσπισης της Δημόσιας Περιουσίας». Και επισήμανε ότι η εκδήλωση θα γίνει στο πάρκινγκ έξω από το θέατρο του Λυκαβηττού (δεν λειτουργεί από το 2008 λόγω προβλημάτων στατικότατας), που είναι από τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 July 2016 - 12:32:30 UTC