Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Συνεχής η επίδραση του Αριστοτέλη, στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος
  • [02] «Ναι» από τη ΔΗΜΑΡ στον εκλογικό νόμο - Αιχμές για τη στάση του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Σε Λονδίνο - Φραγκφούρτη ο Κ. Μητσοτάκης για επαφές με ξένους επενδυτές
  • [04] Ευκ. Τσακαλώτος: Εκτός capital controls το "φρέσκο" χρήμα
  • [05] China Daily: Ο Πειραιάς θα καταστεί εμβληματικό έργο στη θαλάσσια συνεργασία Κίνας-Ευρώπης
  • [06] Ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • [07] Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα στον Αγ. Νικόλαο Κορίνθου - Σώος ο οδηγός
  • [08] Διακοπή ρεύματος στα νότια προάστια λόγω φωτιάς σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ
  • [09] Βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε μπροστά από αστυνομικό σταθμό, στην Ινδονησία
  • [10] Απεβίωσε ο Αμπάς Κιαροστάμι, αριστοτέχνης του μοντέρνου ιρανικού κινηματογράφου
  • [11] Το σκάφος Juno τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Δία
  • [12] Στην Απαγορευμένη Πόλη ο Αλέξης Τσίπρας

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Συνεχής η επίδραση του Αριστοτέλη, στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος

    Με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στην Ολλανδία και με αφορμή την ανακήρυξη του 2016 ως επετειακού έτους Αριστοτέλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δώρισε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Leiden, αντίγραφο προτομής του Αριστοτέλη, από το Μουσείο της Ακρόπολης.

    Αναφερόμενος στη συνεχή επίδραση του Αριστοτέλη στη σύγχρονη ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος, από τον φιλοσοφικό στοχασμό ως την επιστήμη εν γένει, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «στην μεταβατική και ρευστή περίοδο που διανύουμε, δεσπόζει πάντα το αριστοτελικό σύστημα σκέψης, με την θαυμαστή προσαρμοστικότητά του σε κάθε εποχή και σε κάθε πολιτισμό. Ολόκληρα τμήματα της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη ισχύουν ακόμη και σήμερα, όπως τεκμηριώνουν σύγχρονοι μελετητές του. Η τυπική λογική είναι σχεδόν πλήρως αριστοτελική, η φιλοσοφία της επιστήμης και του δικαίου στηρίζονται στις δικές του βασικές διακρίσεις, ενώ η αριστοτελική ηθική έχει, κατά μεγάλο μέρος, αναβιώσει στην εποχή μας και διατηρεί σημαντικούς υποστηρικτές».

    Παράλληλα, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο γλυπτό, που έφεραν στο φως το 2005 οι ανασκαφές για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, θεωρείται πως είναι το καλύτερο απ'όλα τα γνωστά σωζόμενα πορτρέτα -τα οποία δεν ξεπερνούν τα είκοσι- όχι μόνο για την ποιότητα, αλλά και για τη διατήρησή του. Χρονολογείται τον 2ο μ.Χ αιώνα και είναι το μόνο που σώζει τη μύτη του με την αναφερόμενη στις πηγές καμπυλότητα, ενώ η αναγλυφική απόδοση των επιμέρους χαρακτηριστικών του προσώπου, των βοστρύχων των μαλλιών και του γενιού είναι μοναδική. Υποστηρίζεται ότι παρουσιάζει τον Αριστοτέλη σε ηλικία 60, περίπου, χρόνων.

    [02] «Ναι» από τη ΔΗΜΑΡ στον εκλογικό νόμο - Αιχμές για τη στάση του ΠΑΣΟΚ

    «Στην ΔΗΜΑΡ σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή είναι και 1 από τις 50 θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου. Αυτή η θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα υποστηριχθεί καθώς αποτελεί θέση μας». Αυτό αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε το για να καθορίσει το τι θα ψηφίσει ο πρόεδρός της Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μετά τη στάση που αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης λόγω των αδιέξοδων πολιτικών του, φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος κι είναι φανερό ότι κινείται και αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο στη βάση των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων. Η ΝΔ από την άλλη επιδιώκει την διατήρηση του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών για να πετύχει για άλλη μία φορά μία απολύτως τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση».

    Διαβάστε επίσης:

    Φ. Γεννηματά: Δεν θα ψηφίσουμε εκλογικό νόμο με αποσπασματικές διατάξεις

    Υπέρ της απλής αναλογικής και του δικαιώματος ψήφου στα 17, τάσσεται ο Β. Λεβέντης

    [03] Σε Λονδίνο - Φραγκφούρτη ο Κ. Μητσοτάκης για επαφές με ξένους επενδυτές

    Τριήμερη περιοδεία σε Λονδίνο και Φραγκφούρτη πραγματοποιεί από χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της οποίαςέχει σειρά συναντήσεων με οικονομικούς παράγοντες και διαχειριστές κεφαλαίων, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.

    Αύριο Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει συνάντηση στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι.

    Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί αναγκαία για να βγει η χώρα από την κρίση την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 100 δισ. την επόμενη πενταετία και δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να αποδειχθεί εφικτός. Μιλά δε για «έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο που μπορεί να ξεκλειδώσει η επόμενη κυβέρνηση όχι όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία παρά τις διακηρύξεις της είναι εχθρική στην επιχειρηματικότητα».

    Στο Λονδίνο ο κ. Μητσοτάκηςέχει συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων Funds και επενδυτικών εταιρειών μεταξύ των οποίων η PIMCO, η Blackrock, KKR, Blackstone, Paulson & Co, Soros, Capital κ.α.

    Πηγές της λεωφόρου Συγγρού λένε ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση καθώς «ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζεται ως ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας».

    Στησυνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει την πρότασή του για μία διαφορετική συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους που να βασίζεται στα μειωμένα πλεονάσματα στο 2% με παράλληλη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στόχο την σταθερή ανάπτυξη στο 4% του ΑΕΠ.

    Τέλος, αύριοοΚυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντησημε το επιτελείοτης Deutsche Welle.

    [04] Ευκ. Τσακαλώτος: Εκτός capital controls το "φρέσκο" χρήμα

    Κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ1, προσθέτοντας ότι «τα δύσκολα δημοσιονομικά είναι πίσω, και τώρα είναι περισσότερο θεσμικά. Όσο περνά ο καιρός, θα διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας μας. Βέβαια, δεν υποστηρίζω ότι δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις».

    Επισήμανε δε, ότι η χώρα δεν έχει συμφέρον να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς επιδιώκει να δημιουργηθεί μια σταθερότητα και να πεισθούν οι θεσμοί για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης με τις παρεμβάσεις σε υγεία και παιδεία.

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις από την πρώτη εκλογική νίκη τον Ιανουάριο 2015, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως είχε επισημανθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από εκείνες τις εκλογές ότι κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη, και αυτό πλέον φαίνεται τώρα. Ανέφερε ότι «γνωρίζαμε πως χρειαζόταν η σύγκρουση, διότι αυτή η Ευρώπη χρειαζόταν αλλαγή. Είναι καλό που βρίσκεται η αριστερά στο ευρωπαϊκό 'παιχνίδι', γιατί διαφορετικά θα ήταν στην Ευρώπη μόνο η Λεπέν, ο Φάρατζ και η αυστριακή ακροδεξιά. Εάν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα υπήρχαν οι Ποδέμος και η στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «γνωρίζαμε ότι η διαπραγμάτευση (το 2015) δεν θα ήταν εύκολη. Κανένας πριν από τον Ιανουάριο δεν νόμιζε ότι θα ήταν το 'τσάι- πάρτι της βασίλισσας'». Ήμασταν προετοιμασμένοι, είπε, αλλά ξέραμε ότι θα υπάρχουν δυσκολίες, συμπληρώνοντας ότι χρειαζόταν η σύγκρουση με τους θεσμούς, γιατί ζητούσαν υπερβολικά μέτρα. «Ο ελληνικός λαός μας ζήτησε να παλέψουμε και να διαπραγματευτούμε», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας, πάντως, ότι «και εμείς είχαμε μια καμπύλη μάθησης. Μάθαμε ότι στα τεχνικά κλιμάκια πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη σύγκλιση, ώστε μετά η πολιτική να μπορεί να κλείσει το θέμα. Μάθαμε γρήγορα, αναγκαστικά».

    Ερωτηθείς για τα capital controls, είπε ότι υπάρχει μια διαρκής διαδικασία χαλάρωσής τους, προαναγγέλλοντας ότι στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ρύθμιση για να εξαιρείται από τους κεφαλαιακούς ελέγχους το «νέο χρήμα». Έκανε λόγο για συνεχή διαδικασία φιλελευθεροποίησης των κεφαλαιακών ελέγχων (σε συνάρτηση με τις προσδοκίες για επιστροφή στην ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες) και εκτίμησε πως η πλήρης άρση των ελέγχων δεν θα πραγματοποιηθεί πριν ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση από τους θεσμούς, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

    Σε σχέση με το εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιστρέψει ως χρηματοδότης του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το Ταμείο είναι σκληρό στα μέτρα που απαιτεί, αλλά και «σύμμαχος» της Ελλάδας στο χρέος. Πρόσθεσε πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό και θα προτιμούσε μια ευρωπαϊκή λύση, και ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα έπρεπε να είναι το ΔΝΤ της Ευρώπης. Ωστόσο, ανέφερε, «καταλαβαίνω και τις ευαισθησίες των Ευρωπαίων (σχετικά με την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ) και πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός σε αυτό το ευαίσθητο πλαίσιο».

    Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι το κόστος της πρώτης διαπραγμάτευσης ήταν 100 δισ. ευρώ (όπως και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και στον τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Σταϊκούρα, που έχουν κάνει λόγο για κόστος 80 δισ. ευρώ). «Μου κάνει εντύπωση που είναι οικονομολόγοι και λένε αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «είμαι σίγουρος ότι εάν βρισκόμασταν σε ένα τραπέζι, σε ένα σεμινάριο πανεπιστημίου, αποκλείεται να έλεγαν ότι ήταν 100 δισ. ευρώ το κόστος».

    Ο υπουργός προανήγγειλε ότι έως τις 5 Αυγούστου θα εισαχθούν στη Βουλή τρία νομοσχέδια - για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Με αυτά, όπως και με τις άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και θα γίνει εφικτή η μείωση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων. Τόνισε ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους υψηλούς φόρους, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή.

    Είπε ότι η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχασε το σχεδόν 25% του πλούτου της. «Εάν υποστηρίζεις ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα φτάσουν τώρα στα επίπεδα προ της κρίσης είναι εκτός πραγματικότητας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων στην οικονομία», πρόσθεσε.

    Εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο δημοσιονομικός «κόφτης» δεν θα τεθεί ποτέ σε εφαρμογή, καθώς η κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ εφέτος.

    Για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «εμείς δεν το επιλέξαμε. Ήταν πρόταση του (υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ) Σόιμπλε. Ήταν επιβολή από τη γερμανική πλευρά». Αλλά, είπε, ότι για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε αυτό, θα υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό για την αναδιάρθρωσή τους στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ θα μπορούν να διατηρήσουν τον κοινωνικό ρόλο τους. Έως τον Σεπτέμβριο θα συσταθεί το Εποπτικό Συμβούλιο, όπου ο πρόεδρος θα είναι από τους θεσμούς, αλλά δεν θα είναι CEO. «Το Εποπτικό θα εκλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και θα κοιτά ότι το δ.σ. και τα τέσσερα υποταμεία κάνουν τη δουλειά τους εντός του πλαισίου του νόμου».

    Σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι «κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Η ιδέα ότι χαρίσαμε τις τράπεζες στους τραπεζίτες δεν πείθει κανέναν». Χαρακτήρισε πολύ αυστηρό τον νόμο για τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι οι θεσμοί θέλουν να μην υπάρχουν Έλληνες στα δ.σ. των τραπεζών. Θέλουν όμως αυστηρά κριτήρια. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση πληρώνουμε το πελατειακό σύστημα των προηγούμενων ετών».

    Ερωτηθείς για τα «λουκέτα» και τα προβλήματα των επιχειρήσεων (π.χ. Μαρινόπουλος, Μαμιδάκης), δήλωσε ότι έχουν «ουρά» ετών, και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη διάχυση του προβλήματος και σε άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτές (π.χ. προμηθευτές).

    Τέλος, δήλωσε αντίθετος σε μια οικουμενική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη ΝΔ. Οι οικουμενικές που είναι τόσο 'φαρδιές', δεν βοηθούν, αδυνατίζουν τη δημοκρατία».

    [05] China Daily: Ο Πειραιάς θα καταστεί εμβληματικό έργο στη θαλάσσια συνεργασία Κίνας-Ευρώπης

    Ο Πειραιάς θα γίνει "ανωτάτου επιπέδου" πύλη της Κίνας στην Ευρώπη, γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η κινεζική εφημερίδα China Daily, αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

    "Σε μια συνάντηση χωρίς γραβάτες, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και ο Έλληνας ομόλογός του δεσμεύτηκαν να μετατρέψουν το περίφημο ελληνικό λιμάνι του Πειραιά σε μια υψηλού επιπέδου πύλη στη Μεσόγειο, μετά την έγκριση της συμφωνίας με την COSCO ", γράφει η κινεζική εφημερίδα.

    "Σε μια κίνηση χαλάρωσης, ο κ. Λι έβγαλε μάλιστα τη γραβάτα του, μιμούμενος τον κ. Τσίπρα, που έχει δεσμευτεί να μην φορέσει γραβάτα έως ότου η Ελλάδα επιλύσει το θέμα του χρέους της", γράφει η κινεζική εφημερίδα.

    «Είμαστε πρόθυμοι να καταβάλουμε προσπάθειες με την Ελλάδα να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά σε μια πύλη ψηλού επιπέδου και κέντρο logistics στην περιοχή της Μεσογείου, και να το καταστήσουμε με μια σημαντική πύλη για τη διασύνδεση Κίνας-Ευρώπης",τόνισε ο κινέζος πρωθυπουργός.

    Η κινεζική εφημερίδα δημοσιεύει ανάλυση του Wang Yiwei, ειδικού σε θέματα ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ρενμίν του Πεκίνου, ο οποίος εκτιμά ότι ο Πειραιάς "θα καταστεί ένα εμβληματικό έργο στον τομέα της θαλάσσιας συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης".

    Ο Wang προσθέτει ότι η συμφωνία με την Ελλάδα "θα αυξήσει σημαντικά τη διαπραγματευτική δύναμη της Κίνας στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, και η Ελλάδα θα διαδραματίσει έναν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό».

    [06] Ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

    Τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τις μεταθέσεις Γενικής Εκπαίδευσης από περιοχή σε περιοχή ανήλθαν σε 4.056. Από αυτές, ικανοποιήθηκαν οι 356 (ποσοστό 8,78 %). Για μεταθέσεις σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ και ΕΕΕΕΚ οι αιτήσεις ανήλθαν σε 149 και ικανοποιήθηκαν 90 (ποσοστό 60,40 %).

    Οι μετατιθέμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους, προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά σε σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής τους παρουσιάζονται για ανάληψη υπηρεσίας στις νέες τους θέσεις μέχρι και 8-7-2016.

    Όπως σημειώνει το υπουργείο, η ανάληψη της υπηρεσίας τους γίνεται δεκτή με αποστολή υπεύθυνης δήλωσης μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax).Οι διευθυντές, υποδιευθυντές σχολικών μονάδων, οι διευθυντές Διευθύνσεων και οι σχολικοί σύμβουλοι αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους.

    Τέλος, επισημαίνεται από το υπουργείο ότι όσοι εκπαιδευτικοί υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης και δεν περιλαμβάνονται στις καταστάσεις, δεν μετατίθενται είτε διότι δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις είτε διότι οι μετατιθέμενοι συγκεντρώνουν περισσότερες μονάδες μετάθεσης από αυτούς.

    [07] Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα στον Αγ. Νικόλαο Κορίνθου - Σώος ο οδηγός

    Όχημα ΙΧ με 48χρονο επιβαίνοντα, ξέφυγε τα ξημερώματα από την πορεία του και έπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Αγ. Νικολάου στην Κόρινθο.

    Ο 48χρονος που κατάφερε να βγει μόνος τους από τη θαλάσσια περιοχή μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Κορίνθου.

    [08] Διακοπή ρεύματος στα νότια προάστια λόγω φωτιάς σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ

    Φωτιά σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην Καλλιθέα όπου υπήρχε μετασχηματιστής προκάλεσε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος στα νότια προάστια, στην Καλλιθέα, τη Νέα Σμύρνη, τον Πειραιά, τα Πετράλωνα, το Φάληρο, το Μοσχάτο και άλλες περιοχές .

    Λόγω της διακοπής ρεύματος σταμάτησαν να λειτουργούν τα φανάρια προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 50 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ .

    Συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούν να αποκαταστήσουν την βλάβη και να τροφοδοτήσουν τις περιοχές όπου σημειώθηκε διακοπή ρεύματος από άλλους μετασχηματιστές.

    [09] Βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε μπροστά από αστυνομικό σταθμό, στην Ινδονησία

    Ένας βομβιστής αυτοκτονίας που επέβαινε σε μοτοσικλέτα επιτέθηκε σήμερα κατά αστυνομικού σταθμού στην πόλη Σόλο. Από την επίθεση σκοτώθηκε ο βομβιστής, ενώ τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

    «Έφτασε στην αυλή του σταθμού με μία μοτοσικλέτα κι ανατινάχτηκε»δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μπόι Ραφλί Αμάρ, στον τηλεοπτικό σταθμό MetroTV.

    Αμέσως μετά την επίθεση, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο, που κατάγεται από το Σόλο και έχει διατελέσει δήμαρχος της πόλης, διέταξε την αστυνομία να προχωρήσει σε συλλήψεις υπόπτων που ενδεχόμενα σχετίζονται με το βομβιστή αυτοκτονίας. «Έχω ζητήσει από τον αρχηγό της αστυνομίας να εξαρθρώσει το τρομοκρατικό δίκτυο και να εντοπίσει ποιος ήταν ο δράστης της επίθεσης. Ελπίζω ότι οι κάτοικοι της πόλης θα παραμείνουν ψύχραιμοι και ήρεμοι κατά την τελευταία ημέρα των εορτασμών. Δεν υπάρχει λόγος να προκληθεί φόβος»δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ινδονησίας.

    Οι αστυνομικές αρχές της Ινδονησίας βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, από τον περασμένο Ιανουάριο όταν το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε επίθεση στην Τζακάρτα, με συνέπεια το θάνατο τεσσάρων ατόμων, ενώ σκοτώθηκαν και οι τέσσερις τζιχαντιστές που έκαναν την επίθεση.

    [10] Απεβίωσε ο Αμπάς Κιαροστάμι, αριστοτέχνης του μοντέρνου ιρανικού κινηματογράφου

    Ο Αμπάς Κιαροστάμι, συγγραφέας και σκηνοθέτης που ανέδειξε τον κινηματογράφο του Ιράν ως έναν από τους πιό πρωτότυπους και συναρπαστικούς του κόσμου, απεβίωσε στο Παρίσιαπό επιπλοκές του καρκίνου, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα. Ήταν 76 χρονών.

    Μέλος ενός νέου ρεύματος στον ιρανικό κινηματογράφο που άρχισε τη δεκαετία του 1960 και έγινε γνωστό τις ρεαλιστικές ιστορίες πάνω στις ζωές κοινών ανθρώπων, ο Κιαροστάμι ήταν ένας από τους λίγους κινηματογραφιστές που έμειναν και διέπρεψαν στο Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση το 1979.

    Παρά τα πολύ εντόπια, ιρανικά θέματά τους, οι ταινίες του βρήκαν απήχηση σε ένα παγκόσμιο κοινό, και ο Κιαροστάμι κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1997 για την ταινία του "Η Γεύση του Κερασιού", που αφηγείται την ιστορία ενός μεσήλικα ο οποίος σκοπεύει να αυτοκτονήσει και ψάχνει να βρει κάποιον να τον θάψει όταν πεθάνει.

    "Αυτό που είναι περίεργο στην τέχνη του είναι ότι είναι συγχρόνως και ένας βαθιά ριζωμένος Ιρανός όσον αφορά το τοπίο του, τις αστικές του ευαισθησίες, την κινηματογραφική τέχνη", είπε ο Χαμίντ Νταμπάσι, καθηγητής ιρανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, "και έχει καταφέρει επίσης και να ανυψώσει αυτές τις ιρανικές όψεις σε στιγμές παγκοσμιότητας", πρόσθεσε.

    Ο αμερικανός σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορτσέζε είπε για το έργο του, "Ο Κιαροστάμι αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο καλλιτεχνικότητας στο σινεμά".

    Γεννημένος το 1940 στην Τεχεράνη, ο Κιαροστάμι σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Η πρώτη του δοκιμή στον κλάδο ήταν η παραγωγή σε βίντεο διαφημίσεων για την ιρανική τηλεόραση. Μετά την επανάσταση το 1979, όταν εκδιώχθηκε η μοναρχία στο Ιράν και εισήχθηκε ένα ισλαμιστικό σύστημα διακυβέρνησης, ο Κιαροστάμι επέλεξε να μείνει ενώ πολλοί καλλιτέχνες και συγγραφείς εγκατέλειψαν τη χώρα.

    Οι ταινίες του, οι οποίες συχνά επικεντρώνονταν σε παιδιά ή σε φτωχότερους Ιρανούς που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές, δεν θεωρήθηκαν ποτέ ιδιαίτερα πολιτικές, αλλά μερικά από τα σενάρια που έγραψε για τον προστατευόμενό του σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί ήταν.

    Η ταινία του Παναχί "Κόκκινο Χρυσάφι" (2003), μια ιλαροτραγική απεικόνιση ενός διανομέα πίτσας ο οποίος ταπεινώνεται για την χαμηλή κοινωνική του θέση στην Τεχεράνη, μια πόλη διαιρεμένη ταξικά και οικονομικά, θεωρήθηκε ως επικριτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας και απαγορεύτηκε στο Ιράν.

    [11] Το σκάφος Juno τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Δία

    Για δεύτερη φορά, μετά το Galileo (Γαλιλαίος) το 1995, ένα αμερικανικό διαστημικό σκάφος, το Juno (Ήρα), κατάφερε να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον τεράστιο και μυστηριώδη Δία, που περιβάλλεται από πυκνά νέφη.Το ρομποτικό σκάφος της NASA, μετά από ένα πενταετές ταξίδι, ενεργοποίησε τις μηχανές του για να επιβραδύνει όσο χρειαζόταν και στις 06:53 ώρα Ελλάδος αφέθηκε στη βαρυτική «αγκαλιά» του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, εισερχόμενο έτσι σε τροχιά γύρω του.

    Λίγες ώρες πριν, η ίδια αυτή βαρύτητα είχε επιταχύνει το σκάφος με ταχύτητα 265.000 χιλιομέτρων την ώρα, ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο γήινο αντικείμενο είχε ποτέ ταξιδέψει.Αν η μανούβρα εισόδου στην τροχιά του Δία είχε αποτύχει, δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξει δεύτερη προσπάθεια. Γι' αυτό, σύμφωνα με το BBC και το Space.com, οι επιστήμονες και μηχανικοί στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA ξέσπασαν σε ζητωκραυγές, χειροκροτήματα και αγκαλιές, μόλις το Juno πέτυχε τονστόχο του.

    [12] Στην Απαγορευμένη Πόλη ο Αλέξης Τσίπρας

    Στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου ξεναγήθηκεο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής τουστην Κίνα.

    Στη συνέχειαεγκαινίασετο μικτό εργαστήριο του Ινστιτούτου Έρευνας της Κρήτης με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Κίνας, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας του λέιζερ γίνεται αναστήλωση των μνημείων στην ΑπαγορευμένηΠόλη.

    Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο βιβλίο επισκεπτών: «όταν η τεχνολογία γίνεται το μέσο συνάντησης δύο αρχαίων πολιτισμών και προβολή τους στο σήμερα, τότε δύο λαοί, δύοχώρες με παραλληλη πορεία και συνεισφοράστην παγκόσμια πολιτιστικήκληρονομιά, μπορούν να έχουν και σπουδαία κοινήπορεία στο μέλλον».

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας,Κώστας Φωτάκης ανέφερε ότι η λειτουργία του μικτού εργαστηρίου αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας.

    Το εργαστήριο φέρει την ονομασία «Νίκη» -από την αρχαία πόλη Νίγια στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας - όπου είχαν εγκατασταθεί οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Ακολούθως οκ. Τσίπρας κατέθεσεστεφάνιστο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν.

    Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός συναντάται με τονΠρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

    Το απόγευμα ο Αλ. Τσίπρας αναχωρεί για τηΣαγκάη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 July 2016 - 6:32:36 UTC