Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος για τις αλλαγές που προωθούνται στον εκλογικό νόμο
  • [02] «Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και ο πιο αξιόπιστος φίλος της Κίνας στην ΕΕ»
  • [03] Τεστ DNA για την πατρότητα της Καρατζοβίτικης πιπεριάς
  • [04] Συνάντηση Μουζάλα με τον Τόμας Ντε Μεζιέρ
  • [05] Στο κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια οι πρόσφυγες αυτο-οργανώνονται
  • [06] Γιούνκερ και Φερχόφστατ χλευάζουν τους Τζόνσον και Φάρατζ για τη στάση τους μετά το Brexit
  • [07] Ουγγαρία: Δημοψήφισμα για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην ΕΕ
  • [08] «Άσχημη περίοδο διαλέξατε να διαφωνήσετε...»: Ένα αφήγημα του Ρ. Ρινάλντι, για τα πολιτικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015
  • [09] Σε νέο επίπεδο εισέρχονται οι σχέσεις Ελλάδας - Κίνας
  • [10] Ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών στα ειδικά μαθήματα

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος για τις αλλαγές που προωθούνται στον εκλογικό νόμο

    Για σχέδιο ακυβερνησίας κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ, με αφορμή τις αλλαγές που προωθούνται στον εκλογικό νόμο, επισημαίνοντας πως αναζητά συμμάχους ακόμα και στη Χρυσή Αυγή.

    Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για «ανούσια φλυαρία» και «για διαστρέβλωση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ» υπενθυμίζοντας πως την απάντηση -όπως λέει- έχει δώσει, από τα μέσα Μαΐου, ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, που έλεγε πως αν καθιερωθεί η απλή αναλογική η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ.

    [02] «Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και ο πιο αξιόπιστος φίλος της Κίνας στην ΕΕ»

    Η Ελλάδα είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος, ο πιο αξιόπιστος φίλος της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο του Λαού.

    Ο Κινέζος πρόεδρος επισήμανε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, μετά από 10 χρόνια εταιρικής σχέσης, πραγματοποιείται σε μια καίρια και σημαντική στιγμή, προσθέτοντας ότι μετά την συμφωνία για τον ΟΛΠ πρέπει να προωθηθούν συνεργασίες σε όλους τους τομείς.

    «Είμαστε πεπεισμένοι ότι για την Ελλάδα αρχίζει ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι οι δύο πλευρές θα οδηγήσουν τις σινο-ελληνικές σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο.

    «Είμαστε βέβαιοι ότι ο Πειραιάς θα δημιουργήσει νέες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας στις μεταφορές, τις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες και την ναυτιλία. Παράλληλα είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε συνεργασία σε τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό και επιθυμούμε την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου», τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ. Επισήμανε εξάλλου τις προοπτικές αναβάθμισης του ρόλου των δύο χωρών στην διαπεριφερειακή συνεργασία.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε από την πλευρά του ότι «στις ελληνο-κινεζικές σχέσεις κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος» και ευχαρίστησε την Κίνα για την συμπαράστασή της στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας μάλιστα την ελληνική έκφραση «οι φιλίες φαίνονται στα δύσκολα».

    «Οι λαοί μας αγωνίστηκαν τον 20ό αιώνα για ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Ήταν πάντα υπέρ της ειρήνης και της ισότιμης συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον Κινέζο πρόεδρο την προοπτική περαιτέρω ενθάρρυνσης των επενδύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Κίνας, αλλά και στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο των ελληνοκινεζικών σχέσεων και παρουσίασε επενδυτικές προτάσεις της Ελλάδας σε έξι τομείς - οικονομία, τράπεζες, τουρισμό, έρευνα -καινοτομία, ελληνικές εξαγωγές και πολιτισμός.

    Κλείνοντας την συνάντηση, ο Κινέζος Πρόεδρος αποδέχτηκε πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για να επισκεφθεί την Ελλάδα.

    [03] Τεστ DNA για την πατρότητα της Καρατζοβίτικης πιπεριάς

    Εδώ και 100 χρόνια, στο Γαρέφι, στα τέλη του καλοκαιριού, οι πρώτες σπίθες άρχιζαν να λαμπυρίζουν κάτω από τις αυτοσχέδιες συρμάτινες σχάρες. Η μυρωδιά του κάρβουνου και τα αρώματα της Καρατζοβίτικης πιπεριάς από τη γη της Αριδαίας προσκαλούσαν όσους έμεναν στις γύρω γειτονιές, στο πρώτο μεγάλο κοινωνικό γεγονός της σεζόν, σε μια γιορτή γύρω από την παραδοσιακή καλλιέργεια του τόπου.

    Η φωτιά από τα ξύλα δεν έπρεπε να είναι σε μικρότερη απόσταση του ενάμισι μέτρου από τη σχάρα και οι γλυκιές πιπεριές τοποθετούνταν με προσοχή μακριά από τις καυτερές, μέσα στον πιπερώνα ή τον «όνταρ», όπως λέγεται στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, ο χώρος όπου γίνεται η ξήρανση της πιπεριάς. Όσοι αναλάμβαναν το κάπνισμα φρόντιζαν να μην σβήσει η φωτιά για το χρονικό διάστημα των 10 - 15 ημερών που απαιτούνταν, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ακολουθούσε το άλεσμα σε μύλο και τα προϊόντα ήταν πολλά: παραδοσιακό μπούκοβο, κόκκινο πιπέρι, γλυκό ή καυτερό, πάπρικα, πάστα, αλοιφή.

    Αργότερα, η καλλιέργεια εγκαταλείφθηκε και μετά από αρκετά χρόνια αναγεννήθηκε από τις στάχτες της ενώ σήμερα, με αφορμή το ενδιαφέρον της αγροτικής τοπικής οικονομίας για το προϊόν, η Καρατζοβίτικη πιπεριά βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του ΕΚΕΤΑ. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες DNA, να πιστοποιήσουμε την ποικιλία της Καρατζοβίτικης πιπεριάς, ώστε να δώσουμε στον παραγωγό ένα πιστοποιημένο γενετικό υλικό που διαθέτει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η νόστιμη γεύση και η υψηλή παραγωγικότητα»,εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αναγνώστης Αργυρίου, ερευνητής και αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ.

    Περιγράφοντας τη διαδικασία, την παραλληλίζει με εκείνη που λαμβάνει χώρα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας, όπου οι ερευνητές εντοπίζουν το δακτυλικό αποτύπωμα και οδηγούνται στον δολοφόνο. «Μπορούμε, αναλύοντας τον σπόρο της πιπεριάς και το DNA του, να καταλάβουμε ποιοι σπόροι ανήκουν στην τοπική ποικιλία ή όχι. Έτσι μπορούμε να οδηγήσουμε τους παραγωγούς σε μια πολύ γρήγορη γενετική βελτίωση της καλλιέργειάς τους και με τον όρο γενετική βελτίωση δεν εννοούμε μετάλλαξη αλλά διασφάλιση του ότι καλλιεργείται η συγκεκριμένη ποικιλία» προσθέτει ο κ. Αργυρίου. Με τον ίδιο τρόπο, όπως λέει, «έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε, για τυχόν κρούσματα νοθείας, δείγματα από προϊόντα που βρίσκονται στο εμπόριο και να διαπιστώσουμε, για παράδειγμα, αν αυτό που βρίσκεται στο σακουλάκι είναι φάβα Σαντορίνης ή φασόλια Πρεσπών».

    [04] Συνάντηση Μουζάλα με τον Τόμας Ντε Μεζιέρ

    Συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ θα έχει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στο Βερολίνο. Στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης βρίσκεται η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η πολιτική ασύλου και η ιδιαίτερη επιβάρυνση που υφίσταται η Ελλάδα.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Μουζάλας θα συναντηθεί ακόμη με τον Γιαν Χάκερ, γενικό διευθυντή της ομάδας συντονισμού προσφυγικής πολιτικής της Καγκελαρίας, ενώ θα επισκεφθεί κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Βερολίνο.

    [05] Στο κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια οι πρόσφυγες αυτο-οργανώνονται

    Ο ήλιος είχε μόλις αρχίσει να ξεδιπλώνει τις ακτίνες του πάνω από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια, όταν άρχισαν να προβάλλουν δειλά δειλά οι πρώτες ανθρώπινες φιγούρες από τις σκηνές. «Σήμερα παρακοιμηθήκαμε» μουρμουρίζει ένας νεαρός, καθώς ρίχνει λίγο νερό στο πρόσωπό του. «Δρόσισε λιγάκι χθες βράδυ κι επιτέλους χορτάσαμε ύπνο. Είναι πολύ ζεστά μέσα στη σκηνή και σηκωνόμαστε προτού καν ξημερώσει, αναζητώντας λίγη δροσιά κάτω από τα δέντρα ή δίπλα στο ποτάμι» λέει, ενώ λίγο πιο πέρα δύο ηλικιωμένοι ανταλλάσσουν τις παραδοσιακές ευχές του Ραμαζανιού.

    Ο νεαρός με την κοτσίδα και τη σχεδόν ασκητική μορφή, ο 25χρονος Χοσάμ από τη Συρία, είναι ένας από τους περίπου 880 πρόσφυγες (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) που ζουν στο κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια. Εκεί όπου, από τις 21 Απριλίου 2016, λειτουργεί χώρος φιλοξενίας προσφύγων, τον οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 880 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες από τη Συρία. Μια ομάδα προσφύγων έχουν, μάλιστα, δημιουργήσει τη δική τους δομή αυτο-οργάνωσης, προκειμένου να συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους εωσότου μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

    [06] Γιούνκερ και Φερχόφστατ χλευάζουν τους Τζόνσον και Φάρατζ για τη στάση τους μετά το Brexit

    Τους «θλιβερούς ήρωες» του Brexit χλεύασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    «Απλώς διαπιστώνω ότι οι χθεσινοί λαμπροί ήρωες του Brexit είναι οι θλιβεροί ήρωες του σήμερα», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν προκαλώντας το έντονο χειροκρότημα των ευρωβουλευτών.

    «Αυτοί που προκάλεσαν αυτό το αποτέλεσμα στη Μεγάλη Βρετανία εγκαταλείπουν τη σκηνή ο ένας μετά τον άλλον: ο Τζόνσον, ο Φάρατζ, ο ένας , ο άλλος...Πρόκειται για εθνικιστές-ρετρό, όχι για πατριώτες. Οι πατριώτες δεν εγκαταλείπουν το πλοίο όταν η κατάσταση δυσκολεύει, παραμένουν», συνέχισε.

    «Οι υποστηρικτές του Brexit μου θυμίζουν τα ποντίκια που εγκαταλείπουν το πλοίο που βυθίζεται», σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων του Ευρωκοινοβουλίου Γκι Φερχόφστατ.

    [07] Ουγγαρία: Δημοψήφισμα για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην ΕΕ

    Η Ουγγαρία θα διεξαγάγει στις 2 Οκτωβρίου το δημοψήφισμα που πρότεινε η κυβέρνηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο κατανομής των προσφύγων στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο αντιτίθεται ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ανακοίνωσε σήμερα η ουγγρική προεδρία.

    Οι Ούγγροι θα κληθούν στις κάλπες για να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα: "Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;".

    Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Γιάνος Άντερ.

    Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος υιοθετεί αντιμεταναστευτική ρητορική, είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες τη διεξαγωγή αυτής της ψηφοφορίας κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης εντός των κρατών μελών για τους 160.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες που αποτελούν τις πύλες εισόδου στην ΕΕ.

    [08] «Άσχημη περίοδο διαλέξατε να διαφωνήσετε...»: Ένα αφήγημα του Ρ. Ρινάλντι, για τα πολιτικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015

    Ένα χρόνο μετά τα συγκλονιστικά πολιτικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 ο Ρούντι Ρινάλντι, πρώην μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές των εσωκομματικών διεργασιών στο βιβλίο του που φέρει τον τίτλο «Άσχημη περίοδο διαλέξατε να διαφωνήσετε...», από τις εκδόσεις Α/συνέχεια.

    Όπως προκύπτει από την αφήγηση του Ρ. Ρινάλντι, οι διαφωνίες για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διατυπωθεί πριν ακόμη γίνει κυβέρνηση. Ο τίτλος μάλιστα του βιβλίου αποτελεί, σύμφωνα με τον συγγραφέα, απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ρινάλντι κατά τη συνάντησή τους τον Οκτώβριο του 2014, όταν η ΚΟΕ ζήτησε αυτή τη συνάντηση προκειμένου να εκφράσει τις διαφωνίες και τον προβληματισμό της για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνάντηση αυτή ο σημερινός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει απαρέγκλιτα στην εφαρμογή του σχεδίου «180-120» για τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόκληση εκλογών.

    Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, πολύ πριν από τις εκλογές του 2015 είχε αρχίσει η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επισημαίνει ότι «η περίοδος 2012-2014 χαρακτηρίστηκε από τη μεθοδική προσπάθεια λείανσης αιχμών και εγκατάλειψης ριζοσπαστικών στόχων». Από το βράδυ των ευρωεκλογών του 2014, ο κ. Ρινάλντι θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται πλήρως η πολιτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν θέτει θέμα αυτοδύναμης κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει κυβέρνηση συνεργασίας με το σχέδιο του «προωθητικού συμβιβασμού»

    [09] Σε νέο επίπεδο εισέρχονται οι σχέσεις Ελλάδας - Κίνας

    Σε νέο επίπεδο εισέρχονται οι σινο-ελληνικές σχέσεις μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.

    Κατά την συνάντηση που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, στο Μέγαρο του Λαού, τόνισε ότι μπροστά μας ανοίγεται μια νέα λαμπρή περίοδος συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει ένα διεθνές ενεργειακό, ναυτιλιακό και διαμετακομιστικό κέντρο.

    Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κίνας, τόνισε ότι σε μια περίοδο σύνθετη και δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία και εσωστρέφειας για τον δυτικό κόσμο, το όραμά σας "Μια Ζώνη - ένας Δρόμος" (One Belt, One Road) για τη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, δίνει μια νέα προοπτική σε παγκόσμια κλίμακα για την ειρήνη και την ανάπτυξη.

    Από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση η δέσμευση του κ. Τσίπρα να προωθήσει σημαντικά και να ενισχύσει τις σχέσεις συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας.

    Μετά τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, θα ενισχύσουμε ακόμα περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο επίπεδο, τόνισε ο κ. Τζινπίνγκκαι κατέληξε: η χώρα σας έχει βιώσει τις πιο δύσκολες στιγμές και ως φίλος είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα ανοίγει μια νέα σελίδα ανάπτυξης.

    [10] Ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών στα ειδικά μαθήματα

    Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, σήμερα Τρίτη, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του υπουργείου και πιο συγκεκριμένα, στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttps://results.it.minedu.gov.gr


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 July 2016 - 10:32:33 UTC