Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για την απλή αναλογική
  • [02] Γ. Κουμουτσάκος: Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την εξαπάτηση του ελληνικού λαού
  • [03] Την ερχόμενη εβδομάδα η συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τους κοινωνικούς εταίρους για τα εργασιακά
  • [04] Ι. Μουζάλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι ελληνικές προσπάθειες στην προσφυγική κρίση αναγνωρίζονται
  • [05] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του διεθνούς κολοσσού Alibaba
  • [06] Η ΕΚΤ παρουσίασε το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ - Θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2017
  • [07] Πανελλαδικές: Τι «δείχνουν» τα στατιστικά στοιχεία των μορίων των υποψηφίων
  • [08] Χειρόφρενο στα μέσα σταθερής τροχιάς - Στάση εργασίας στο τραμ
  • [09] Στο σκαμνί 104 κατηγορούμενοι ως μέλη του «παραδικαστικού Νο 2»
  • [10] Ο Ν. Τόσκας βράβευσε τους πιλότους του Canadair που έκανε αναγκαστική προσγείωση στα Δερβενοχώρια
  • [11] Παρατείνεται το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας στην Αυστραλία, μετά τις εκλογές
  • [12] Η Χ. Κλίντον διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του Ντ. Τραμπ
  • [13] Επτά νεκροί από συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Τουρκία
  • [14] Η Κομισιόν δίνει σε εθνικά κοινοβούλια τον λόγο στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά
  • [15] Το «West Side Story» στον Ναό του Ολυμπίου Διός
  • [16] Η Chinatown «πάει» στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης
  • [17] Έκθεση για τα 55 χρόνια του designer Στέργιου Δελιαλή
  • [18] Πεντακόσια εκατ. πρόσθετες επενδύσεις ανακοίνωσε η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά
  • [19] Τουλάχιστον έξι στρατιώτες νεκροί από δύο βομβιστικές επιθέσεις στην Υεμένη
  • [20] Υεμένη: Πληροφορίες για έκρηξη κοντά σε στρατόπεδο

  • [01] Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για την απλή αναλογική

    Κατατέθηκε στην Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου που έχει τον τίτλο «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος του εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών», αναμένεται ξεκινήσει στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης την προσεχή Πέμπτη.

    Στο σχέδιο νόμου, περιλαμβάνεται η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, και το δικαίωμα του εκλέγειν από το 17ο έτος της ηλικίας, ενώ το ποσοστό εισόδου ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή εξακολουθεί να είναι 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.

    [02] Γ. Κουμουτσάκος: Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την εξαπάτηση του ελληνικού λαού

    Ένας χρόνος από το δημοψήφισμα και η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «παρωδία», «μνημείο αναξιοπιστίας και ανευθυνότητας», καθώς και «έγκλημα εις βάρος του λαού» το οποίο και κόστισε ακριβά.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε πως το αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης και του δημοψηφίσματος το πληρώνουν πλέον οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί επιρρίπτοντας ξεκάθαρα ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα. «Όλα τα γνώριζαν στην κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας άλλα σχεδίαζε, άλλα ζήτησε και άλλα έκανε. Όταν οι πολίτες είπαν "όχι", εκείνος έκανε δεκτές σκληρότερες προτάσεις των δανειστών. Είναι έγκλημα γιατί κόστισε δεκάδες δισ. Επρόκειτο για έγκλημα συνειδητό. Γνώριζαν τις συνέπειές του. Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι συγκλονιστικά» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αρνείται να συζητήσει το αίτημα της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή.

    Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε μάλιστα και στις αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ επισημαίνοντας πως σχεδιαζόταν κήρυξη έκτακτης ανάγκης, διασφάλιση βασικών αγαθών από υπουργεία, εθνικοποίηση τραπεζών.

    «Ο κ. Τσίπρας πριν το δημοψήφισμα είχε επισκεφθεί το Υπουργείο Άμυνας. Ο κ. Καμμένος δήλωνε τότε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας» είπε ο κ. Κουμουτσάκος παρουσιάζοντας στοιχεία που, σύμφωνα με τη ΝΔ, αποδεικνύουν πως η απόφαση για το δημοψήφισμα στοίχισε στη χώρα και τους πολίτες περισσότερα από 70 δισ. ευρώ.

    Όπως είπε το Δημόσιο έχασε 25 δισ. ευρώ, χάθηκαν σοβαρές επενδύσεις, χάθηκαν 21 δισ. από το γεγονός ότι η οικονομία παραμένει στην ύφεση ενώ έκανε λόγο για απώλεια 21 δισ. ευρώ του ΑΕΠ, 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, μειώσεις 3 δισ. από εισπράξεις από τη ναυτιλία, μείωση στις εξαγωγές κατά 1,7 δισ. ευρώ ενώ τα λουκέτα στο α'εξάμηνο του 2016 αυξήθηκαν κατά 42%. Σύμφωνα με τη ΝΔ, το δημοψήφισμα προκάλεσε τεράστια ζημιά στη χώρα καθώς στα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνονται και τα μέτρα λιτότητας αλλά και ο κόφτης που, σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, μπορεί να φτάσουν και τα 17 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ οι ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού είναι τεράστιες, καθώς, όπως είπε, γνώριζαν στην κυβέρνηση πως θα έσερναν τη χώρα εκτός προγράμματος με καταστροφικές συνέπειες.

    [03] Την ερχόμενη εβδομάδα η συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τους κοινωνικούς εταίρους για τα εργασιακά

    "Η συζήτηση για τα εργασιακά που θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αποτελεί προσπάθεια για να επανασυνδεθούμε με την κανονικότητα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, που προβλέπει μια αγορά ρυθμισμένη από τα κοινωνικά δικαιώματα και τις εγγυήσεις του δικαίου" ανέφερε μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε:

    "Αυτή η μαυρίλα και η λιτότητα της προηγούμενης περιόδου ήταν ένα εξιτήριο εξόδου από την Ευρώπη".

    Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να συναντηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να επιβεβαιώσουμε μια κοινή στάση κατά τη διαπραγμάτευση, η οποία θα αποκλείει το δικαίωμα της ανταπεργίας και των ομαδικών απολύσεων και θα προωθεί το αίτημα για την επαναφορά κοινωνικών διαπραγματεύσεων.

    Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι, θα επιδιώξει τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων της Βουλής γιατί "πρόκειται για θέμα που υπερβαίνει τις παρατάξεις της Βουλής", όπως χαρακτηριστικά είπε.

    [04] Ι. Μουζάλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι ελληνικές προσπάθειες στην προσφυγική κρίση αναγνωρίζονται

    Αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση διαπίστωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας, κατά τις επαφές του στο Βερολίνο, τόσο με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ όσο και με τον γενικό διευθυντή της Ομάδας Συντονισμού Προσφυγικής Πολιτικής της Καγκελαρίας Γιαν Χάκερ. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μουζάλας σημειώνει ότι οι Γερμανοί συμφωνούν πως πρέπει οι λύσεις να είναι ευρωπαϊκές, ενώ, απαντώντας στην κριτική που ασκείται από οργανώσεις για καθυστέρηση στην διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τονίζει ότι θα εξακολουθήσουν να τηρούνται οι κανόνες που προβλέπονται, δηλαδή εξέταση κάθε αιτήματος ξεχωριστά.

    «Η πρόσκληση Ντε Μεζιέρ ήταν το αποκρυστάλλωμα μιας συνεργασίας που διήρκεσε πολύ καιρό, έπειτα από κάποιο μικρό διάστημα ενός παιχνιδιού καταλογισμού ευθυνών («blame game») σε βάρος της χώρας μας, ότι δεν φυλάμε τα σύνορα κλπ.», δηλώνει ο κ. Μουζάλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγώντας ότι η Γερμανία βοήθησε πολύ στο προσφυγικό - και σε πολιτικό και σε πρακτικό επίπεδο. «Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας», επισημαίνει ο υπουργός, ενώ αναφέρει ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και τα περιθώρια καλύτερης εφαρμογής της, οι προοπτικές της προεδρίας της Σλοβακίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η ανάγκη να προχωρήσει η μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση. Με τον κ. Ντε Μεζιέρ «είπαμε ότι η λύση πρέπει να παραμείνει ευρωπαϊκή και ότι δεν μπορεί να υπάρχουν κράτη-μέλη με συμπεριφορά α λα καρτ, λαμβάνοντας βεβαίως υπ' όψιν τις ιδιομορφίες κάθε χώρας», προσθέτει.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναστολής επαναπροώθησης προσφύγων που εφαρμόζει η Γερμανία προς την Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας παραπέμπει στην σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα ισχύει ως το τέλος Δεκεμβρίου, αλλά επισημαίνει ότι «σε μια χώρα όπου η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται στην μετεγκατάσταση και η οποία αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση, λόγω του κλεισίματος των συνόρων που έγινε παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια κρίση που κατάφερε να την σταματήσει μόλις πριν ξεκινήσει, έχοντας 60.000 ανθρώπους στην ενδοχώρα και 8.000 ανθρώπους στα νησιά, που αντιστοιχούν σε 500.000 ανθρώπους στην Γερμανία, θα ήταν λάθος να μιλάει κανείς για επιστροφές Δουβλίνου, με την έννοια ότι πολύ απλά η χώρα δεν θα το αντέξει», ενώ προειδοποιεί ότι σε τέτοια περίπτωση θα κατέρρεαν οι υπηρεσίες ασύλου και οι άλλες υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο, όπως λέει, δεν θα ήταν απλώς εθνική καταστροφή για την Ελλάδα, αλλά ούτε καλό για την Ευρώπη.

    Αναφερόμενος στην σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του «Δουβλίνου», ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξηγεί ότι η Αθήνα διαφωνεί τόσο με την Γερμανία όσο και με την πρόταση της Επιτροπής, αλλά διευκρινίζει ότι στην Ευρώπη δηλώνει μεν κανείς τις διαφωνίες του, αναζητεί όμως τρόπους προσέγγισης με την άλλη πλευρά. «Πρέπει να γίνουμε σοφότεροι. Το προηγούμενο "Δουβλίνο"κατέπεσε σε ένα μήνα - στην πράξη. Οι σχεδιασμοί του γραφείου δεν ανταποκρίνονται πάντα στη ζωή. Τώρα θα πρέπει να προσαρμοστούμε στη ζωή», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος προκειμένου η Ε.Ε. να καταλήξει σε συμφωνία.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας στην πράξη, ο Ιωάννης Μουζάλας κάνει λόγο για «διπλό παιχνίδι κατηγοριών» προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, από διάφορες οργανώσεις και θεσμούς, ότι «από τη μια πλευρά παραβιάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και από την άλλη ότι αργούμε να καταλήξουμε σε απόφαση για τα αιτήματα ασύλου, επειδή ακριβώς δεν παραβιάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα». Η συμφωνία είναι καλή, είναι μια ευρωπαϊκή λύση Ε.Ε. - Τουρκίας κι εμείς «προσπαθούμε να την εφαρμόσουμε τηρώντας μέχρι κεραίας τους νόμους και τα ανθρώπινα δικαιώματα, γεγονός το οποίο αναπόφευκτα προκαλεί καθυστερήσεις», εξηγεί και τονίζει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι, δεν το κάνουμε όμως μόνο για αυτό, αλλά και επειδή αυτή είναι η πολιτική μας άποψη - να εξετάζουμε όλα τα αιτήματα ασύλου και όλες τις προσφυγές ad hoc». Αναφερόμενος σε κάποιες οργανώσεις και ΜΚΟ, ο κ. Μουζάλας σημειώνει ότι θα πρέπει να δει κανείς τον ρόλο τους, καθώς, «με έναν φανατισμό που δεν είναι εξηγήσιμος με λογικούς όρους», προέτρεψαν όλους να καταθέσουν αίτηση ασύλου, με αποτέλεσμα, ενώ πριν στην Ελλάδα αίτηση ασύλου κατέθετε το 1%, τώρα κατέθεσε το 99%. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξετάσουμε 8.000-8500 αιτήσεις ασύλου, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος και οι διαδικασίες της Γενεύης, ξεχωριστά για τον καθένα. Αυτό είμαστε τόσο διατεθειμένοι όσο και υποχρεωμένοι να κάνουμε», ξεκαθαρίζει ο υπουργός.

    Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά για αυτές τις διαδικασίες, ο κ. Μουζάλας αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που εισπράττει ότι «η βοήθεια που υπόσχεται η Ε.Ε. μπορεί να μην έχει δοθεί όλη, αλλά υπάρχει ένα θετικό πρόσημο και καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες», προσθέτει δε ότι ένα από τα θέματα που έθιξε στις συναντήσεις του είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO), ειδικούς και μεταφραστές, καθώς εάν αυτοί διπλασιαστούν, θα μπορεί να διπλασιαστεί και η εξέταση των αιτημάτων ασύλου στα νησιά. Εκτιμά μάλιστα ότι βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στο αίτημά του.

    Ερωτώμενος εάν και κατά πόσο έχει βοηθήσει την προσπάθεια ελέγχου των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών η παρουσία της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο υπουργός σημειώνει ότι θα περίμενε περισσότερα και εξηγεί ότι αυτό που σταμάτησε τις ροές δεν ήταν καν το παράνομο - παρά τις αποφάσεις της Ε.Ε. - κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, αλλά η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Οι ροές, εξηγεί, συνέχισαν αμείωτες και μετά το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια και μέσα σε είκοσι μέρες εγκλωβίστηκαν 60.000 άνθρωποι. «Με κλειστά σύνορα, έφταναν 3000 την ημέρα», λέει χαρακτηριστικά και εκφράζει την εκτίμηση ότι αυτό που ήλεγξε τις ροές ήταν τελικά η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας. «Αυτές τις 100 μέρες από την υπογραφή της συμφωνίας, αν δεν υπήρχε η συμφωνία, στην Ελλάδα θα βρίσκονταν άλλοι 200.000 - 250.000 πρόσφυγες και μετανάστες» τονίζει, για να προσθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα ότι η επιλογή είναι μεταξύ της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και των ματωμένων σωσιβίων. «Η επιλογή ανάμεσα στα δύο είναι εύκολη», καταλήγει.

    Αυτή τη στιγμή πάντως, όπως λέει ο κ. Μουζάλας, δεν υπάρχει αύξηση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. «Θα θέλαμε βεβαίως να μηδενιστούν εντελώς οι ροές, αλλά οφείλουμε να πούμε ότι η Τουρκία συμβάλλει στο δικό της κομμάτι. Όταν από 3.000-4.000 είναι 60 την ημέρα, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί τη βοήθεια και την προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία να ανταποκριθεί στην συμφωνία. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει», σημειώνει, ενώ σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών των νησιών που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, για δραματική μείωση της τουριστικής κίνησης, εκφράζει την κατανόησή του και παραδέχεται ότι έχουν δίκιο να παραπονούνται. Αναφέρει ωστόσο τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, με τον διπλασιασμό των ημερών διαμονής σε αυτά τα νησιά μέσω του κοινωνικού τουρισμού, ενώ δηλώνει πεπεισμένος ότι, εάν ισχύσει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, η αξιοπρεπής στάση που έδειξαν οι νησιώτες θα εισπραχθεί πολλαπλά στον τουρισμό, καθώς, όπως λέει, η Ευρώπη έχει έναν κόσμο που αντιλαμβάνεται τι συνέβη σε αυτά τα νησιά, ενώ και η κυβέρνηση σκοπεύει να προβάλει την ιστορία της αλληλεγγύης που επέδειξαν οι άνθρωποι εκεί. Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει τους ισχυρισμούς για αυξημένα έσοδα των επιχειρηματιών κατά την χειμερινή περίοδο, λόγω ακριβώς της παρουσίας των προσφύγων και των οργανώσεων, ο κ. Μουζάλας είναι κατηγορηματικός: «Καλύτερα να μας έλειπε. Το ένα είναι αναπτυξιακό προϊόν, το άλλο μια δυστυχία - και τα όποια χρήματα καλύτερα να μην υπήρχαν».

    [05] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του διεθνούς κολοσσού Alibaba

    Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση με τον πρόεδρο του διεθνούς κολοσσού Alibaba Τζακ Μα, είχε το πρωί στη Σαγκάη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

    Η Αlibaba ειναι μια πλατφόρμα διαδικτυακών πωλήσεων που είναι προσανατολισμένη σε μικρές επιχειρήσεις και ειδικά σε νέους επιχειρηματίες που ξεκινούν start up εταιρίες. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται 10 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Προσφέρει υπηρεσίες από καταναλωτές προς καταναλωτές, επιχειρήσεις προς καταναλωτές και επιχειρήσεις προς επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

    Αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Alibaba, Τζακ Μα, ήταν η δραστηριοποίηση της εταιρίας στην Ελλάδα, γεγονός που θα δώσει σε παρά πολλές μικρές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους σε διεθνές επίπεδο.

    Ειδικότερος στόχος της συνεργασίας είναι:

  • Η επιμόρφωση των Ελλήνων επιχειρηματιών στις online υπηρεσίες.

  • Η τόνωση των εξαγωγών από ελληνικές επιχειρήσεις στην Κίνα.

    Ο Τζακ Μα ξεκαθάρισε μάλιστα ότι την ενδιαφέρει η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην τεράστια κινεζική αγορά και όχι η εισαγωγή κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε ιδιαίτερα και η αποφασιστική ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα προς την Ελλάδα.

    Ο Τζακ Μα που, ας σημειωθεί, ήρθε από τις ΗΠΑ στη Σαγκάη ειδικά για να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα, εκτίμησε μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα μπορεί να ανέβει από τους 130.000 στο 1.000.000. Όπως είπε μάλιστα ο Τζακ Μα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διευκολυνθεί η χορήγηση βίζας στους Κινέζους τουρίστες.

    Το πρόβλημα που υπάρχει είπε ο πρόεδρος της Alibaba είναι ότι πρέπει να συμφωνηθεί να γίνεται δεκτή στην Ελλάδα η ειδική κάρτα Alipay, με την οποία η εταιρία εφοδιάζει τους Κινέζους τουρίστες για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

    [06] Η ΕΚΤ παρουσίασε το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ - Θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2017

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρουσίασε σήμερα επισήμως το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ, το οποίο θα τεθεί σε κυκλοφορία στις 4 Απριλίου 2017. Η εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου αποτελεί το πιο πρόσφατο βήμα στην προσπάθεια να καταστούν τα τραπεζογραμμάτια ευρώ ακόμη ασφαλέστερα. Μετά τα 5, τα 10 και τα 20 ευρώ, τα 50 ευρώ είναι η τέταρτη ονομαστική αξία της δεύτερης σειράς τραπεζογραμματίων ευρώ, της αποκαλούμενης σειράς «Ευρώπη».

    «Η εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ θα κάνει το νόμισμά μας ακόμη πιο ασφαλές», δήλωσε ο Ιβ Μερς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ. «Τα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά ασφαλείας του συμβάλλουν στην προστασία του νομίσματός μας. Το βήμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των διαρκών προσπαθειών μας να διατηρούμε το ευρώ ως σταθερό νόμισμα, νόμισμα στο οποίο βασίζονται καθημερινά 338 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Η σταδιακή εισαγωγή των νέων τραπεζογραμματίων ευρώ με νέα και ενισχυμένα χαρακτηριστικά υπογραμμίζει επίσης τη δέσμευση του Ευρωσυστήματος να διατηρεί τα μετρητά ως αξιόπιστο και αποδοτικό μέσο πληρωμής».

    Το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ είναι το τραπεζογραμμάτιο ευρώ με την ευρύτερη χρήση, καθώς αντιστοιχεί στο 45% του συνόλου των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία. Υπάρχουν περισσότερα τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ σε κυκλοφορία από ό,τι τραπεζογραμμάτια των 5, των 10 και των 20 ευρώ μαζί. Επίσης, ο αριθμός των τραπεζογραμματίων των 50 ευρώ σε κυκλοφορία είναι σχεδόν ίσος με τον συνολικό αριθμό όλων των ονομαστικών αξιών που βρίσκονταν σε κυκλοφορία στο τέλος του 2002, έτος κατά το οποίο εισήχθησαν τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ.

    Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ περιλαμβάνει ένα παράθυρο με προσωπογραφία - ένα νέο και καινοτόμο χαρακτηριστικό που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ της σειράς «Ευρώπη». Όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως, ένα διαφανές παράθυρο στο επάνω μέρος του ολογράμματος αποκαλύπτει μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής από την ελληνική μυθολογία, η οποία είναι ορατή και στις δύο όψεις του τραπεζογραμματίου. Η ίδια προσωπογραφία εμφανίζεται και στο υδατογράφημα. Στην πρόσθια όψη του τραπεζογραμματίου υπάρχει ένας «αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα», ένας γυαλιστερός αριθμός ο οποίος, όταν παρατηρείται υπό γωνία, αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε και δημιουργεί μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας διευκολύνουν την εξακρίβωση της γνησιότητας του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ με τη μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος, εξέταση υπό γωνία».

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη προσαρμογή των μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων και των συσκευών εξακρίβωσης της γνησιότητας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ ώστε να δέχονται το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ, το Ευρωσύστημα εγκαινίασε ένα πρόγραμμα συνεργασίας. Το πρόγραμμα αυτό συγκεντρώνει περισσότερους από 500 φορείς από τους ενδιαφερόμενους κλάδους σε όλη την Ευρώπη και παρέχει ευρεία σειρά εκπαιδευτικών εργαλείων και άλλου υλικού σχετικά με το νέο τραπεζογραμμάτιο. Επίσης, στις 15 Ιουνίου 2016 πάνω από 50 συνεργάτες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με την προσαρμογή του εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων στο νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ, προκειμένου να υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν την ομαλή εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου.

    [07] Πανελλαδικές: Τι «δείχνουν» τα στατιστικά στοιχεία των μορίων των υποψηφίων

    Πάνω από το 1/4 των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 7.000 μόρια, ενώ οι υποψήφιοι που αρίστευσαν και συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι ελάχιστοι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού.

    Ειδικότερα, 758 είναι συνολικά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, με την πλειονότητα αυτών (462) να είναι στο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών. Πρακτικά, αυτό μπορεί να «μεταφραστεί» σε άνοδο των βάσεων στις ιατρικές σχολές, κάτι που θα «συμπαρασύρει» και τις σχολές Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας.

    Στον αντίποδα, σε απόλυτους αριθμούς, 19.863 είναι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια.

    Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, μικρές μεταβολές θα σημειωθούν στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Επίσης, μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα έχουν οι βάσεις των σχολών των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

    Υπενθυμίζεται, ότι την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία οριστικοποίησης των μηχανογραφικών των υποψηφίων, κάτι που θα δώσει επιπλέον δεδομένα για την

    [08] Χειρόφρενο στα μέσα σταθερής τροχιάς - Στάση εργασίας στο τραμ

    Στάση εργασίας, από τις 10:00 έως τις 14:00πραγματοποιούν σήμεραΤετάρτηοι εργαζόμενοι στο τραμ.

    Παράλληλα, ακινητοποιημένα είναι σήμερα τρένα, προαστιακός σιδηρόδρομος, μετρό και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος.

    Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρείας συντήρησης της σιδηροδρομικής υποδομής ΕΕΣΣΤΥ, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το ΤΑΙΠΕΔ.

    [09] Στο σκαμνί 104 κατηγορούμενοι ως μέλη του «παραδικαστικού Νο 2»

    Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για 104 κατηγορούμενους στην υπόθεση του αποκαλούμενου "παραδικαστικού Νο 2" για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, αποφάσισε με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών.

    Σύμφωνα με το υπ'αριθ. 1143/2016 βούλευμα του, το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει σε δίκη επιχειρηματίες, δικηγόρους, γνωστό κληρικό, συμβολαιογράφους και άλλους για, κατά περίσταση αδικήματα, που αφορούν συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απόπειρα εκβίασης, ψευδή βεβαίωση και άλλα.

    Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι ως μέλη κυκλώματος εντόπιζαν ακίνητα -φιλέτα, ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, τα καταλάμβαναν αυθαίρετα και ιδρύοντας εικονικές εταιρίες τα εμφάνιζαν ως ιδιοκτησίας μελών του κυκλώματος με στόχο να τα ιδιοποιηθούν. Φέρονται επίσης, σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από έρευνα εφετών ειδικών ανακριτών, να εξαπατούσαν δικαστήρια και να υπόσχονταν έναντι αμοιβής ευνοϊκές αποφάσεις δικαστηρίων επικαλούμενοι "καλές διασυνδέσεις" στη Δικαιοσύνη. Στην δικογραφία καταγράφονται περιπτώσεις που τέτοιου είδους ακίνητα τέθηκαν παρανόμως σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Η οργάνωση φαίνεται να λάμβανε για κάθε "εξυπηρέτηση" σε δικαστικές υποθέσεις ποσό 25 χιλιάδων ευρώ "ανά φάκελο".

    [10] Ο Ν. Τόσκας βράβευσε τους πιλότους του Canadair που έκανε αναγκαστική προσγείωση στα Δερβενοχώρια

    Το πλήρωμα του πυροσβεστικού αεροσκάφους Canadair, που πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα δύσκολη αναγκαστική προσγείωση κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια και διασώθηκε έπειτα από συντονισμένες και ψύχραιμες ενέργειες συναδέλφων τους και πυροσβεστών, επισμηναγό Ταξιάρχη Παπαμάρκο και τον Σμηναγό Ιωάννη Σεντουξή, τίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε ειδική εκδήλωση στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

    Αναμνηστικές πλακέτες για τη συμβολή τους στην επιχείρηση διάσωσης δόθηκαν, επίσης, στα πληρώματα των δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων Erickson, τα οποία πραγματοποίησαν ρίψεις νερού στη φλεγόμενη περιοχή, όπου προσγειώθηκε το αεροσκάφος το πρωί της 26ης Ιουνίου 2016 και συνέβαλαν καθοριστικά στη διάσωση των πιλότων. Πρόκειται για τους, Don Mc Leod, Jeff Brenhaug, Marnix Pyle, Άλκη Παρασκευόπουλος, Mike Strasser, Jeff Shelton, Gary Wilson και Σωτήρη Πάσχο.

    Τιμήθηκαν ακόμη οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Ιωάννης Καρακώστας και πυραγός Νέστορας Αποστολόπουλος, που έσπευσαν πρώτοι στην περιοχή και μετέφεραν το πλήρωμα του αεροσκάφους σε ασφαλές σημείο.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, έδωσε συγχαρητήρια στο πλήρωμα του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 και τόνισε ότι η προσφορά και η αυτοθυσία τους, αλλά και όλων όσων συμμετείχαν ήταν καθοριστική στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    [11] Παρατείνεται το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας στην Αυστραλία, μετά τις εκλογές

    Παρατείνεται το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας στην Αυστραλία, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών το προηγούμενο Σάββατο, με την ηγεσία του πρωθυπουργού Μάλκολμ Τέρνμπουλ να έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν αισιόδοξα για το σχηματισμό κυβέρνησης από το συντηρητικό συνασπισμό.«Η συντηρητική διακυβέρνηση μπορεί ακόμη να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας,»δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός των Οικονομικών Σκοτ Μόρισον στο κρατικό ραδιόφωνο της Αυστραλίας (ABC).

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η καταμέτρηση των 1,5 εκατ. επιστολικών ψήφων και των ψήφων των απόντων από τις εκλογικές τους περιφέρειες, που αναμένεται ότι θα έχουν καθοριστικό χαρακτήρα στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

    Η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών από τον Τέρνμπουλ εξελίχθηκε σε μεγάλο πολιτικό ρίσκο, καθώς ο συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται να έρχεται αντιμέτωπος με μία άνοδο της πολιτικής επιρροής των λαϊκιστών ανεξάρτητων βουλευτών, που εμπόδιζαν την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

    [12] Η Χ. Κλίντον διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του Ντ. Τραμπ

    Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον διεύρυνε το προβάδισμά της επί του αντιπάλου της του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ, από τον οποίο προηγείται κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

    Η δημοσκόπηση, που διεξήγαγε η εταιρεία από την 1η έως και την 5η Ιουλίου, συμπεριλαμβάνει απαντήσεις που δόθηκαν το Σαββατοκύριακο, προτού το FBI δηλώσει χθες ότι δεν θα ασκήσει δίωξη εναντίον της Κλίντον για το θέμα της χρήσης ιδιωτικών διακομιστών για ηλεκτρονικά μηνύματα και την "ιδιαίτερη αμέλεια", όπως την χαρακτήρισε, στον χειρισμό απόρρητων πληροφοριών ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.Σε προηγούμενη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Reuters/Ipsos στο διάστημα 27 Ιουνίου-1 Ιουλίου, η Κλίντον προηγούνταν του Τραμπ κατά 9 μονάδες.

    Η δημοσκόπηση έδειξε χθες ότι από τους Αμερικανούς που είναι πιθανό να ψηφίσουν, 46% υποστηρίζουν την Κλίντον και 33% τον Τραμπ. Άλλο ένα 22% των ερωτηθέντων είπαν ότι δεν θα ψηφίσουν κανέναν από τους δύο υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές (8 Νοεμβρίου).

    [13] Επτά νεκροί από συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Τουρκία

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ ακόμη τραυματίστηκαν από την συντριβή ενός ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός. Στο ελικόπτερο επέβαιναν τούρκοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και μέλη των οικογενειών τους.

    Η αιτία της συντριβής του ελικοπτέρου, τύπου Sikorsky S-70, που επέστρεφε στην πόλη της Κερασούντας από επίσκεψη σε στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής δεν μπορεί να καθοριστεί άμεσα, ανέφερε η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των ενόπλων δυνάμεων.

    Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως, κατά τις πρώτες ενδείξεις, η συντριβή προκλήθηκε από τις κακές μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

    [14] Η Κομισιόν δίνει σε εθνικά κοινοβούλια τον λόγο στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέκυψε σε πιέσεις να παραχωρήσει στα εθνικά κοινοβούλια των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δικαίωμα να επικυρώσουν μια συμφωνία-ορόσημο ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά, μια απόφαση που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει ανησυχίες της κοινής γνώμης αλλά η οποία ενδέχεται να καταστρέψει την ευρύτερη εμπορική στρατηγική της Ευρώπης.

    Αντιμέτωπος με την καχυποψία του κοινού για μυστικές εμπορικές συμφωνίες που ωφελούν μεγάλες επιχειρήσεις, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποχώρησε από τη θέση του ότι το σύμφωνο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρειαστεί μόνο της υποστήριξη των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να προχωρήσει.

    "Έχω εξετάσει τα νομικά επιχειρήματα και έχω ακούσει τους ηγέτες των κρατών ή κυβερνήσεων και τα εθνικά κοινοβούλια", είπε ο Γιούνκερ σε δήλωσή του χθες. "Διακυβεύεται το κύρος της εμπορικής πολιτικής της Ευρώπης", είπε.

    Το κείμενο των 1.600 σελίδων, που επεκτείνεται πέρα των δασμών για να καλύψει την ελάττωση των υπερατλαντικών εμποδίων για επιχειρήσεις, θα σταλεί τώρα σε κάθε κοινοβούλιο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, και, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτή του Βελγίου, σε τοπικά κοινοβούλια επίσης.

    Με την απαίτηση επικύρωσης από εθνικά κοινοβούλια, όπως είχε σχεδιαστεί το 2009, εγείρεται ο κίνδυνος να μην υιοθετηθεί ποτέ.

    [15] Το «West Side Story» στον Ναό του Ολυμπίου Διός

    Μπορεί η ξαφνική νεροποντή να μην επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η επίσημη πρεμιέρα του 6ου Athens Open Air Film Festival στις 28 Ιουνίου, όμως το «West Side Story» θα προβληθεί στον Ναό του Ολυμπίου Διός, την Τετάρτη 6 Ιουλίου, στις 21:00. Ο μουσικοχορευτικός θρίαμβος των 10 Όσκαρ σε σκηνοθεσία Τζερόμ Ρόμπινς και Ρόμπερτ Γουάιζ, με τις αξέχαστες μελωδίες του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν και το ιδιοφυές λιμπρέτο του Στίβεν Σόντχαϊμ, θα συναντήσει ξανά το κοινό σε μία επετειακή προβολή 55 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του, το 1961.

    Πριν την έναρξη της ταινίας, αξέχαστες κινηματογραφικές μελωδίες θα ντύσουν τον χώρο από τη Φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βασίλη Βασιλόπουλου.

    Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας και σεβασμού στον αρχαιολογικό χώρο, η είσοδος στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα γίνει μόνο μέσω αριθμημένων δελτίων εισόδου, τα οποία θα διανεμηθούν πριν την προβολή της ταινίας, από τις 19:00 έως τις 20:00, στην είσοδο του Ναού του Ολυμπίου Διός, μέχρι εξαντλήσεώς τους.

    Η προβολή θα διεξαχθεί με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ και με συνδιοργανωτή τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού κα Νεολαίας του δήμου Αθηναίων.

    [16] Η Chinatown «πάει» στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

    Η ...Chinatown πάει στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τη "μεταφορά" της θρυλικής ταινίας ανέλαβε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με πρόθεση τη δημιουργία νέων "ανοιχτών" κινηματογραφικών εμπειριών στο κοινό της πόλης.Το αριστουργηματικό φιλμ νουάρ Chinatown του Ρομάν Πολάνσκι, με τους Τζακ Νίκολσον, Φέι Ντάναγουεϊ και Τζον Χιούστον, θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο, την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016, στο πλακόστρωτο του Λιμανιού, με θέα τον Θερμαϊκό κόλπο.

    Από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, το Chinatown μας μεταφέρει στο Λος Άντζελες της δεκαετίας του '30, όπου ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ προσλαμβάνεται από τη σύζυγο ενός επιχειρηματία για να εξιχνιάσει μία υπόθεση μοιχείας. Στην πορεία, θα βρεθεί μέσα σε μία μυστηριώδη δίνη απληστίας, απάτης, διαφθοράς και δολοφονιών. Με το υποδειγματικό σενάριο του Ρόμπερτ Τάουνι, που θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο στην ιστορία του σινεμά, η ταινία συγκέντρωσε έντεκα υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.

    Η προβολή, που πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου, σε συνεργασία με τον ΟΛΘ και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, του Δήμου Καλαμαριάς και εταιρείας catering, θα αρχίσει στις 21.30.

    [17] Έκθεση για τα 55 χρόνια του designer Στέργιου Δελιαλή

    Τι κοινό έχουν... ένα εξώφυλλο του δίσκου του Διονύση Σαββόπουλου (Το Περιβόλι του Τρελού), η αφίσα της discotheque HELP και του Music Hall Medusa, οι φρυγανιές Βοσινάκη, οι σακούλες των βιβλιοπωλείων Μαλλιάρη και Μόλχο και οι επιγραφές γνωστών cafe-bar της Θεσσαλονίκης, όπως το On The Road και το CafeΝίκης 35; Έναν δημιουργό.

    Designer, δηλώνει ο Στέργιος Δελιαλής εδώ και 55 χρόνια.

    Σχέδια, χώροι κατασκευές, και ένα ολόκληρο Μουσείο Design - που έμεινε στα ...χαρτιά, αλλά και στο δημιουργικό μυαλό και τις συλλογές του -όλα δημιουργίες του ανήσυχου Στέργιου Δελιαλή- θα φιλοξενηθούν στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης- Αποθήκη Β1.

    Είναι μάλιστα χαρακτηριστική "σύμπτωση" πως ...η Αποθήκη Β1 υποδέχεται τον άνθρωπο που την επανασχεδίασε το 1997, με μία έκθεση που αφορά όλη την επαγγελματική ζωή και πορεία του. Ο περιμετρικός διάδρομος γίνεται το ίδιο το εργαστήριο του δημιουργού, με ειδικές κατασκευές- ταμπλό από μονωτικό υλικό στους τοίχους, όπως ακριβώς υπάρχουν και στο εργαστήριό του, στα οποία βλέπει κανείς γραφιστικές παραγγελίες και δουλειές του Στέργιου Δελιαλή, οργανωμένες ανά δεκαετίες, ξεκινώντας από το 1950. Πρωτότυπα σχέδια, προσχέδια και σκίτσα, εταιρικές ταυτότητες, μονογραφίες, projects, όλα συμβάλλουν στη μεταφορά των συνθηκών και του τρόπου εργασίας αλλά και του τρόπου που αντιμετωπίζει το design, σε όλες του τις εκφάνσεις, ο Στέργιος Δελιαλής.

    [18] Πεντακόσια εκατ. πρόσθετες επενδύσεις ανακοίνωσε η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά

    Πρόσθετες επενδύσεις άνωτων 500 εκατ. ευρώ πρόκειται να κάνει η Cosco στο λιμάνιτου Πειραιάπέραν των 350 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία παραχώρησηςτου ΟΛΠ, ακοίνωσεσήμερα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οπρόεδροςτης CoscoΧου Λιρόνγκ.

    Όπως είπεχαρακτηριστικάο πρόεδρος της Coscoστον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση που είχανστην έδρα της εταιρείαςστη Σαγκάη, προτεραιότητα τουκινεζικούκολοσσούείναι οι μεγάλεςεπενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά,καθώς ήδη η Coscoέχει επαφές με μεγάλες διεθνείς εταιρείεςκρουαζιέρας που δείχνουν μεγάλοενδιαφέρον να κάνουν το λιμάνι του Πειραιάβάση τους.

    Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο πρόεδρος τηςCosco,θα γίνει αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιούώστε να δέχεται και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιοτου κόσμουμε 4.000 επιβάτες.Στόχος είναι να αυξηθεί στα 3 εκατομμύριαο αριθμός των τουριστών κρουαζιέρας στην Ελλάδα και η επένδυση αυτή έχει προϋπολογισμό 200 εκατ.ευρώ.

    Δεύτερη προτεραιότητατης Coscoείναι η αναβάθμιση των υποδομών του λιμανούστην πρώτη προβλήταγια τη διακίνηση των εμποροκιβωτίων. Με την επένδυση αυτή, πρόσθεσε οΧου Λιρόνγκ,θα μπορούν στην προβλήτανα αποθηκευτούν7 εκατ. κοντέινερς και στο μέλλον 10 εκατ. Αυτό σημαίνειοτι ο Πειραιάςθα γίνει το μεγαλύτερολιμάνι κοντέινερς στη Μεσόγειο. Επίσης,θα γίνουν επενδύσεις 200 εκατ.ευρώ στηναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και πάγκινγκ οχημάτων όπου θα μπορούν να σταθμεύουν 20.000 οχήματα.

    Ο πρωθυπουργός ΑλέξηςΤσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησήτου για το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα της Coscoκαι τόνισε πως πρόκειται για ένανσημαντικό σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών.

    «Οισχέσεις αυτέςτων δύο χωρώνανεβαίνουνεπίπεδο. Περνάμε σε ένα νέοεπίπεδο μετά την ολοκλήρωσητης συμφωνίας με την Cosco. Τα στρατηγικά σχέδια Ελλάδας και Κίνας συμπίπτουν.Η Ελλάδα, ως πρώτοςσταθμόςστην ΕΕ του κινεζικούδρόμου, μπορείνα μετατραπείσε μια γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και τον δυτικό κόσμο,ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη.Τώραμπορούμε να σχεδιάσουμε τη νέα φάση συνεργασιάς των δύοχωρών Σχεδιάζουμε μια σειράαπό επενδύσειςκαι θα θέλαμε να προσελκύσουμε και άλλες κινεζικές εταιρείες στην Ελλάδα.

    Παραδείγματος χάρηστο Θριάσιομπορεί να γίνει logistic center μαζίμε μια γραμμήσυναρμολόγησης προϊόντων. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος. Τα ελληνικάναυπηγεία έχουν υψηλή τεχνογνωσίαανθρώπινου δυναμικούκαι θα μπορούσαν να προσελκύσουν κινεζικά πλοία για ναυπηγοεπισκευή.Θα ήταν σημαντικό επίσης τα κινεζικά ναυπηγεία να περιλάβουν και τα ελληνικά προϊόντα στις λίστεςεξοπλισμού».

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, ότιστα επενδυτικά σχέδια είναι η αναβάθμισητου σιδηροδρόμουώστε τα προϊόντα από το λιμάνι του Πειραιά να μεταφέρονται στις αγορές τηςΕυρώπης.Με τις επενδύσεις αυτές το λιμάνι του Πειραιά, είπε ο πρωθυπουργός,μπορεί να βρεθεί σύντομα από την 3η θέση στην 1η των λιμανιών της Μεσογείου.

    «Το πολύ φιλόδοξο επενδύτικο σχέδιο που παρουσιάσατε» είπεαπευθυνόμενος στον πρόεδρο της Cosco, «επιβεβαιώνει την επιλογή μας να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας».

    Τέλος, οπρωθυπορυγός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Coscoθα συμμορφωθεί πλήρως με την ελληνική νομοθεσία, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι.

    [19] Τουλάχιστον έξι στρατιώτες νεκροί από δύο βομβιστικές επιθέσεις στην Υεμένη

    Τουλάχιστον έξι στρατιώτες της Υεμένης σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα, όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατίναξαν τα αυτοκίνητά τους σε μια στρατιωτική βάση στην πόλη του Άντεν στα νότια της χώρας, σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας.

    Μετά τις εκρήξεις οι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση από περίπου 30 αντάρτες, ενώ οι μάχες συνεχίζονται, καθώς στην περιοχή φτάνουν στρατιωτικές ενισχύσεις.

    [20] Υεμένη: Πληροφορίες για έκρηξη κοντά σε στρατόπεδο

    Πληροφορίες αναφέρουν έκρηξη κοντά σε στρατόπεδο, ενώ εκφράζονται φόβοι για θύματα μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 July 2016 - 6:32:36 UTC