Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να συγκυβερνήσω ποτέ με τον Αλ. Τσίπρα
  • [02] Αντιπαράθεση Σκουρλέτη-Μανιάτη για το νομοσχέδιο με τους υδρογονάνθρακες
  • [03] Το μεσημέρι η συνάντηση Μπαράκ Ομπάμα και Αλέξη Τσίπρα
  • [04] Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων
  • [05] Χανς-Βέρνερ Ζιν: Η Φινλανδία πιθανή υποψήφια για αποχώρηση από την ευρωζώνη
  • [06] Ο πρόεδρος Ομπάμα θα ταξιδέψει στο Ντάλας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας
  • [07] Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο
  • [08] Τερίσα Μέι: Brexit σημαίνει έλεγχος της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων
  • [09] Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας
  • [10] Α. Τσίπρας: Η Ελλάδα αποτελεί δύναμη ειρήνης και πόλο σταθερότητας

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να συγκυβερνήσω ποτέ με τον Αλ. Τσίπρα

    Κατά οποιασδήποτε συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο, όπως λέει, τον χωρίζει άβυσσος.

    Σε συνέντευξή του στην DeutscheWelle που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψή του στη Φραγκφούρτη και στην ΕΚΤ την Τετάρτη και δημοσιεύεται σήμερα, ο Πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει το αίτημά του για εκλογές.

    «Το κόστος μιας προεκλογικής περιόδου θα είναι μικρότερο από το όφελος για την Ελλάδα. Η απάντηση στον λαϊκισμό δεν είναι περισσότερος λαϊκισμός, αλλά ορθός πολιτικός λόγος» τονίζει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πάντως πως ο ίδιος δεν μπορεί να επιβάλλει τις εκλογές.

    «Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσω να συγκυβερνήσω με τον κ. Τσίπρα, γιατί μας χωρίζει άβυσσος. Και θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους όσοι ενδεχομένως φαντασιώνονται ένα τέτοιο σενάριο, ότι εάν αυτό συνέβαινε θα είχαμε αξιωματική αντιπολίτευση τη Χρυσή Αυγή» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας ως ? κορυφαίο μνημείο λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ? το δημοψήφισμα πριν από ένα χρόνο, το οποίο οδήγησε την Ελλάδα «στα απόλυτα όριά της» όπως λέει.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο βιβλίο του κ.

    Γκαλμπρέιθ τονίζει πως παρουσιάζει ένα σχέδιο, το οποίο περίπου προσομοιάζει με ένα πραξικόπημα που έχει εκπονηθεί από κάποιους χωρίς να έχουν ακόμη δοθεί απαντήσεις και ζητά και πάλι τη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός, τι ακριβώς έγινε αυτούς τους πρώτους 6 μήνες του 2015».

    «Η υπερφορολόγηση τσακίζει, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμά του για την οικονομική ανάπτυξη και στην ενημέρωση που πραγματοποιεί για αυτό στο εξωτερικό, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως είναι

    πολιτικός με διαδρομή ο οποίος και έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται το πολιτικό κόστος και δεν είναι λαϊκιστής.

    «Εμείς ψηφίσαμε ένα πλαίσιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές που υποστηρίζουμε όχι γιατί είναι στο μνημόνιο, όχι γιατί μας τις επέβαλαν οι Γερμανοί ή οι Βρυξέλλες, αλλά γιατί είναι σωστές για τη χώρα. Αυτή είναι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει ξεκαθαρίζοντας πως διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. «Έχουμε τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές από πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης. Η υπερφορολόγηση δεν προσφέρει έσοδα στον προϋπολογισμό, αλλά το ανάποδο. Τσακίζει την επιχειρηματικότητα, διώχνει επενδυτές, οδηγεί πάρα πολλούς απασχολούμενους στη μαύρη οικονομία, τσακίζει την φορολογική συμμόρφωση» δηλώνει επισημαίνοντας την ανάγκη μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% σε συνδυασμό με ένα πλαίσιο επιθετικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος της ΝΔ τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την προσέλκυση επενδυτών κατηγορώντας την κυβέρνηση Τσίπρα πως ?ούτε ξέρει, ούτε θέλει, ούτε μπορεί» να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει μάλιστα στη διαμόρφωση ενός κλίματος αξιοπιστίας για τη χώρα.

    [02] Αντιπαράθεση Σκουρλέτη-Μανιάτη για το νομοσχέδιο με τους υδρογονάνθρακες

    Με μεγάλη πλειοψηφία -καθώς είχε τη συναίνεση όλων των κομμάτων πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής- υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά το πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ότι με αυτό το νομοσχέδιο η Ελλάδα έρχεται να καλύψει ένα κενό στον τομέα αυτό, ενώ έδωσε έμφαση ότι πλέον η ΔΕΗ θα έχει τους δικούς της πόρους.

    Το συναινετικό κλίμα πάντως, που υπήρχε στην Επιτροπή, υπονομεύθηκε, για λίγο, ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη, με ανταλλαγή απαξιωτικών χαρακτηρισμών.

    Η αντιπαράθεση ξεκίνησε, με αφορμή το σχόλιο του υπουργού Περιβάλλοντος, ότι ο κ. Μανιάτης ως πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, μιλάει πάντα, «δημιουργώντας την εντύπωση ότι υπάρχει η προ Μανιάτη και η μετά Μανιάτη εποχή».

    «Είναι σαν να λέμε πριν την μεταπολίτευση και μετά την μεταπολίτευση, εποχή», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη αντίθεσή του στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο κ. Μανιάτης για τους δημόσιους επιθεωρητές περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι ιδιώτες.

    «Αυτά τα λέει και η τρόικα. Μας λέτε να αντικαταστήσουμε τον ελεγκτικό ρόλο του Δημοσίου. Να βάλουμε πιστοποιημένους ιδιώτες και να συρρικνωθεί ο ρόλος του Δημοσίου. Δεν έχουμε αντίληψη κρατισμού αλλά θέλουμε ένα σύγχρονο κράτος να παίζει ανεξάρτητα τον ελεγκτικό του ρόλο. Εσείς εκφράζετε τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό», επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης.

    «Προτίθεστε να αναιρέσετε το ταμείο Νέας Γενιάς, το μόνο που κάνετε είναι να πετσοκόβετε μισθούς συντάξεις, να επιβάλλετε ΕΝΦΙΑ, να ξεπουλάτε τη ΔΕΗ και δεν ντρέπεστε που γελοιοποιείστε; Είστε ένας υβριστής?», αντέδρασε ο κ. Μανιάτης.

    «Λέτε ύβρεις, είστε ψεύτης και υβριστής, ντροπή σας», του αντέτεινε ο κ. Σκουρλέτης.

    «Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες δημιούργησαν το Ταμείο Αλληλεγγύης παίρνοντας τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες? Το χειρότερο δεν είναι η ιδεοληψία σας, αλλά ότι δεν βλέπετε πέρα από τη μύτη σας. Αν ο υπουργός δεν εκφράζει την άποψη της κυβέρνησης ότι ο ορυκτός πλούτος δεν αποτελεί προίκα και πηγή εσόδων, να παραιτηθεί τώρα. Διαφορετικά συντάσσεται με την άποψη του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου που θέλει όλα να ξεπουληθούν? Αυτά είναι παλαιοκομουνιστική, κουβανέζικη, βορεοκορεάτικη αντίληψη», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης.

    «Ο κ. Μανιάτης το έχει κάνει αυτό επανειλημμένα. Είναι κλασικός υβριστής. Δεν τιμά του ρόλο του.. Είναι βαρίδι για το ΠΑΣΟΚ μαζί με δυο τρεις άλλους. Είναι κατάντια στο όνομα του ΠΑΣΟΚ να υπάρχουν αήθεις ύβρεις?», αντέδρασε ο κ. Σκουρλέτης.

    Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση της προέδρου της Επιτροπής Εύης Καρακώστα η οποία ζήτησε να διαγραφούν από τα πρακτικά οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί.

    [03] Το μεσημέρι η συνάντηση Μπαράκ Ομπάμα και Αλέξη Τσίπρα

    Με την συνυπογραφή Κοινής Δήλωσης από τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και τους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζ. Κ. Γιούνκερ και Ντ. Τουσκ αντιστοίχως, στην οποία τονίζεται η απόφαση για περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και ο καθορισμός στόχων για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία.

    Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οικοδόμησης μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με στόχο την ειρήνη, την σταθερότητα και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων διεθνών και περιφερειακών συγκρούσεων, στην ανάγκη να περιλαμβάνεται στην αρχιτεκτονική αυτή η Ρωσία, και να υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής.

    Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ακόμα κι αν δεν συμφωνεί με όλα τα επιχειρήματα των Συμμάχων της, τονίζοντας ότι η χώρα μας αναμένει να υπάρξει αλληλεγγύη και για τις δικές της ανησυχίες ασφαλείας.

    Στην σημερινή δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, πρώτη θέση στην ατζέντα, από ελληνικής πλευράς, καταλαμβάνει η προγραμματισμένη για τις 14.30 (τοπική ώρα/15.30 ώρα Ελλάδος) συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα.

    Ο γγ του ΝΑΤΟ στην εναρκτήρια ομιλία του στην Σύνοδο αναφέρθηκε στην επαύξηση της παρουσίας της Συμμαχίας τόσο ανατολικά, όσο και νοτίως έως την Κεντρική Μεσόγειο, απαριθμώντας σειρά προκλήσεων που, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπιστούν.

    Ο κ. Στόλντενμπεργκ αναφερόμενος στην Ρωσία την χαρακτήρισε ως αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και τάχθηκε υπέρ ενός βιώσιμου διαλόγου με τον "μεγαλύτερο γείτονα μας", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι όλες οι ενέργειες της Συμμαχίας έχουν αμυντικό χαρακτήρα και είναι σύμφωνες με τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

    Ιδιαίτερο σημείο της χρονικής στιγμής σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής είναι ότι έχει προηγηθεί το δημοψήφισμα στην Βρετανία και την διαφαινόμενη -όπως έγραψε σε άρθρο του στους Financial Times ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα- έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

    Υπό αυτό το πρίσμα, το υπό διαμόρφωση κλίμα στην Σύνοδο Κορυφής, μάλλον έτεινε στην ανάδειξη του ΝΑΤΟ σε "ακόμα σημαντικότερη δύναμη συνεργασίας στην περιοχή", όπως σημείωσε ο Μπ. Ομπάμα στο προαναφερθέν άρθρο του.

    Η χθεσινή πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο παρέθεσε στους ξένους ηγέτες ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντζέι Ντούντα.

    Το πρωί ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος, θα συμμετάσχει στην συνεδρία της Συνόδου με θέμα το Αφγανιστάν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Καναδό ομόλογό του, αναμένεται να συναντηθεί με τους ΥΠΕΞ, Εσθονίας, Τουρκίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ.

    [04] Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων

    «Καμία σημαντική καθυστέρηση» δεν υπάρχει προς το παρόν στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, επισήμανε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά ζητημάτων.

    Το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup της 11ης Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες , ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν τον Σεπτέμβριο».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο που αναφέρονται σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι είναι ακόμα νωρίς για να μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο και ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, προσέθεσε ότι μια σειρά θεμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν, όπως π.χ. το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δεν αρκεί να τεθεί απλώς σε λειτουργία ως τον Σεπτέμβριο, αλλά να οριστεί η διοίκηση και το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου. «Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», κατέληξε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

    Εξάλλου, το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου είναι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η γενική οικονομική κατάσταση στη ευρωζώνη

    Τέλος, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος και τις επιπτώσεις του στην ευρωζώνη, οι υπουργοί οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για τις προοπτικές της ανάπτυξης και την κατάσταση στις αγορές, στη βάση παρουσίασης από την ΕΚΤ και την Επιτροπή.

    [05] Χανς-Βέρνερ Ζιν: Η Φινλανδία πιθανή υποψήφια για αποχώρηση από την ευρωζώνη

    Την σκανδιναβική χώρα θεωρεί βραχυπρόθεσμα ως υποψήφια προς αποχώρηση από τη νομισματική ένωση ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, διότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι σοβαρά και τυχόν αποχώρησή της από την ευρωζώνη δεν θα ήταν τόσο επώδυνη, όπως γράφει σε άρθρο του στο έγκριτο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche (WiWo). Ήδη στις αγορές γίνεται λόγος για Fiexit.

    Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, μετά την διάλυση της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η Φινλανδία υποτίμησε το νόμισμά της μάρκα κατά 30% σε σχέση με το γερμανικό μάρκο. Οι Φιλανδοί το θυμούνται ακόμα.

    Αυτόν τον καιρό η σκανδιναβική χώρα προσπαθεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας πραγματικής υποτίμησης εντός της ευρωζώνης. Έως ότου αποδώσουν όμως τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια όπως δείχνει η εμπειρία της νότιας Ευρώπης, γράφει ο Ζιν.

    Οι σημερινές δυσκολίες της Φινλανδίας έχουν κατ΄ αυτόν τρεις λίγους: την κατάρρευση της Νόκια, τη μείωση τη τιμής του χαρτιού και τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, οι οποίες εμποδίζουν τις εξαγωγές τροφίμων προς τη γειτονική χώρα. Αυτά τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα με εκείνα της Ισπανίας όπου η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 25% και της Ελλάδας (20%).

    Σήμερα το ΑΕΠ της Φινλανδίας είναι μόνο 5,5% μικρότερο από εκείνο πριν από την κρίση, αλλά η παραγωγή του μεταποιητικού εμπορίου είναι 20% χαμηλότερη.

    «Πολλοί στην Φινλανδία αναρωτιούνται γιατί πρέπει να παραμένει η χώρα στην ευρωζώνη, αφού η οικονομία της θα μπορούσε να ανακάμψει σύντομα εάν επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα», γράφει ο Ζιν, ο οποίος συντάσσεται με την γνώμη αυτή.

    Η Φινλανδία θα βγει κερδισμένη από την έξοδό της από την ευρωζώνη αφού «η παραίτηση από το ευρώ θα ήταν λιγότερο επώδυνη για τη χώρα από ότι για την Ελλάδα, την Ισπανία ή την Ιταλία διότι η Φινλανδία δεν επωφελείται από αυτό υπερβολικά και θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη σχετικά χωρίς απώλειες».

    [06] Ο πρόεδρος Ομπάμα θα ταξιδέψει στο Ντάλας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα ταξιδέψει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο Ντάλας, όπου πέντε αστυνομικοί δολοφονήθηκαν από πυρά ένοπλου, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

    Ο Ομπάμα, που βρίσκεται στην Βαρσοβία για τη Σύνοδο Κορυφής του NATO, θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον την Κυριακή το βράδυ, συντομεύοντας κατά μία μέρα το ταξίδι του στην Ευρώπη και δεν θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Σεβίλλη στην Ισπανία, τόνισε η αμερικανική προεδρία.

    [07] Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο

    Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στη δοκιμή ενός, όπως φαίνεται, βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας.

    Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε γύρω στις 11:30 πμ ώρα Σεούλ (05:30 ώρα Ελλάδος) στη θάλασσα ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου.

    [08] Τερίσα Μέι: Brexit σημαίνει έλεγχος της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων

    Η Τερίσα Μέι, μία από τις δύο φιναλίστ στην κούρσα της διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και τον θώκο του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε χθες πως η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημαίνει έλεγχος στην ελεύθερη μετακίνηση προσώπων που έρχονται στην Βρετανία.

    "Εάν γίνω πρωθυπουργός, θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ και μέρος αυτού θα είναι και ο έλεγχος της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων", δήλωσε η Μέι στην εφημερίδα The Daily Telegraph.

    Η αντίπαλος της Μέι για την διαδοχή, Άντρεα Λίντσομ, τόνισε από την πλευρά της πως οι πολίτες των κρατών-μελών της ΕΕ που θα έρχονται στην Βρετανία μόλις η χώρα θα χει αποχωρήσει από την Ένωση, θα πρέπει να αποκτούν άδειες εργασίας αν επιθυμούν να παραμείνουν στην χώρα.

    "Μόλις αποχωρήσει το ΗΒ από την ΕΕ, θα επιστρέψουμε στον έλεγχο της μετανάστευσης. Οι άνθρωποι που έρχονται για διακοπές, ή για επαγγελματικό ταξίδι, είτε στο πλαίσιο συνεργασίας τους για μια εργασία τους σε επιστημονικό πεδίο, θα είναι σε θέση να το κάνουν, αλλά το δικαίωμα στην παραμονή και στην εργασία στην χώρα θα γίνεται έπειτα από έκδοση άδειας εργασίας", δήλωσε η Λίντσομ στην εφημερίδα The Times.

    [09] Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας

    Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν χθες στους δρόμους διαφόρων πόλεων στις ΗΠΑ για να καταδικάσουν τον θάνατο δύο Αφροαμερικανών αυτήν την εβδομάδα από τα πυρά αστυνομικών, πραγματοποιώντας μαζικές πορείες σε λιγότερο από μια ημέρα μετά την επίθεση ενόπλου στο Ντάλας, ο οποίος σκότωσε πέντε αστυνομικούς που φρουρούσαν σε παρόμοια διαδήλωση.

    Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους στην πόλη της Νέας Υόρκης, στην Ατλάντα και την Φιλαδέλφεια χθες το βράδυ, ενώ μεγάλο πλήθος μετείχε σε παρόμοιες εκδηλώσεις που έγιναν στο Σαν Φρανσίσκο και το Φοίνιξ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν σημειώθηκαν σημαντικά περιστατικά και δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

    Χιλιάδες πραγματοποίησαν πορεία στην Ατλάντα στην όπως φαίνεται μεγαλύτερη από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα με τα οποία ζητούν δικαιοσύνη, δείχνει ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικά δίκτυα ενημέρωσης δείχνουν ένα τεράστιο πλήθος να έχει ακινητοποιήσει δεκάδες οχήματα της αστυνομίας σε μια τοπική διαπολιτειακή λεωφόρο.

    Ο δήμαρχος της Ατλάντα Κάσιμ Ριντ ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι η πορεία ήταν ως επί το πλείστον ειρηνική, μολονότι περίπου 10 άνθρωποι συνελήφθησαν.

    Χθες, Παρασκευή, ήταν η δεύτερη ημέρα που πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ σε διαμαρτυρία για τη χρήση αστυνομικής βίας στη χώρα, μετά τον θάνατο από τα πυρά αστυνομικών του 32χρονου Φιλάντο Καστίλε κοντά στο Σεντ Πολ στη Μινεσότα και του 37χρονου Άλτον Στέρλινγκ στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνας.

    Ο Καστίλε σκοτώθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου της τροχαίας αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενώ η σύντροφός του βιντεοσκόπησε με το κινητό της και μετέδωσε απ' ευθείας τις τελευταίες στιγμές του μετά τους πυροβολισμούς.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο ένοπλος του Ντάλας ταυτοποιήθηκε ως ο Μάικα Τζόνσον, ηλικίας 25 ετών

    [10] Α. Τσίπρας: Η Ελλάδα αποτελεί δύναμη ειρήνης και πόλο σταθερότητας

    Την αναγκαιότητα οικοδόμησης μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με στόχο την ειρήνη, την σταθερότητα και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων διεθνών και περιφερειακών συγκρούσεων, την ανάγκη να περιλαμβάνεται στην αρχιτεκτονική αυτή η Ρωσία, και να υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στην συνεδρία για θέματα αποτροπής και άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προσαρμογής του ΝΑΤΟ, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθές περιβάλλον, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει το πλήρες φάσμα των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά - κυρίως - τις ανησυχίες των μελών του. Η Συμμαχική ασφάλεια είναι αδιαίρετη: είτε ισχύει στην ολότητά της για τον κάθε ένα Σύμμαχο, είτε δεν υφίσταται καθόλου, τόνισε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

    Επισήμανε ότι μπορεί η Ελλάδα να μην συμφωνεί με όλα τα επιχειρήματα των Συμμάχων της για το πως να αντιμετωπιστεί η Ρωσία και η στάση της, προσθέτοντας, ταυτόχρονα, ότι η χώρα μας επιδεικνύει αλληλεγγύη στις ανησυχίες των Συμμάχων, όπως οφείλει, αναμένει όμως να υπάρξει αλληλεγγύη και "για τις δικές μας ανησυχίες ασφαλείας".

    Ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι αναμφισβήτητα η υλοποίηση του Σχεδίου Ετοιμότητας(Rapid Action Plan) και η προκεχωρημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, ενδυνάμωσε σε σημαντικό βαθμό την ετοιμότητά, την ικανότητα ανταποκρίσεως και την ευελιξία, καθώς και την εν γένει Συμμαχική αποτρεπτική και αμυντική διάταξη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η συλλογική ασφάλεια δεν μπορεί να οικοδομηθεί και να εξασφαλισθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με τον ίδιο τρόπο που η Συμμαχία επιδεικνύουμε την αποφασιστικότητά μας στρατιωτικά, θα πρέπει να επιδείξουμε την αποφασιστικότητά μας να παραμείνουμε δεσμευμένοι στον διάλογο και στην επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα και να απέχουμε από την απειλή ή την χρήση βίας, όπως προβλέπεται στην Ιδρυτική Συνθήκη της Ουάσιγκτον.

    Πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφευχθεί η ενίσχυση των διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως όλοι γνωρίζουμε, από την πρόσφατη ή παλαιότερη εμπειρία πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα εσφαλμένων υπολογισμών.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Συμμαχία πρέπει να μάθει από τα λάθη της όχι για να δοθεί έδαφος στην επιθετικότητα, αλλά για να αντιμετωπιστεί αυτή αποτελεσματικά.

    Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι νοητή χωρίς την Ρωσία με την τελευταία να αποτελεί μέρος του προβλήματος, ενώ συγχρόνως, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μέρος της λύσης.

    Η αποτροπή πρέπει να συνοδεύεται από ένα ισχυρό και ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία προκειμένου να αποφεύγονται εσφαλμένες εκτιμήσεις και αναίτια κλιμάκωση, ενώ ιδίως σε καιρούς όπου επικρατεί ένταση, ο διάλογος για την ενίσχυση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας είναι απαραίτητος, τόνισε ο πρωθυπουργός, τασσόμενος υπέρ της συνέχισης υλοποίησης του έργου της Συμμαχίας ακολουθώντας την διττή προσέγγιση της συλλογικής άμυνας και του ουσιαστικού διαλόγου.

    Ανέφερε στην συνέχεια ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα χαιρέτισε και υποστήριξε την απόφαση για την εκ νέου σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αλλά και για τον οποίο η Ελλάδα θεωρεί απαραίτητη την συνέχιση των προσπαθειών εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης ενός επαληθεύσιμου, αποτελεσματικού και νομικά δεσμευτικού καθεστώτος Ελέγχου των Συμβατικών Εξοπλισμών στην Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εκτός από την αστάθεια στον Βορρά υπάρχει αστάθεια και στον Νότο, υπογραμμίζοντας ότι η αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής επηρεάζει βαθιά την Ευρώπη, μέσω της συνεχούς ροής προσφύγων και μεταναστών, αλλά και μέσω της ενίσχυσης τρομοκρατικών δικτύων και υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα βρέθηκε και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των μεταναστευτικών πιέσεων.

    Η υλοποίηση του «Πλαισίου προσαρμογής του ΝΑΤΟ στις προκλήσεις ασφαλείας από το Νότο» οφείλει να αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης πολυδιάστατης απάντησης της διεθνούς κοινότητας για την οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή σε συνεργασία με εταίρους της Συμμαχίας, με τον ΟΗΕ και με την ΕΕ υπογράμμισε ο κ Τσίπρας.

    Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας, ο πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα αγωνίζεται με συνέπεια για αυτό το στόχο, τόσο μέσω όλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει, όσο και διαμορφώνοντας διμερή και τριμερή σχήματα διαλόγου, συνεργασίας και συνανάπτυξης στην περιοχή.

    Ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή η Ελλάδα προσπαθεί ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να αποτελέσει πόλο σταθερότητας και ταυτόχρονα δύναμη ειρήνης, συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, πάντοτε με σεβασμό στην αρχή της μη επέμβασης στα εσωτερικά τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 July 2016 - 6:32:33 UTC