Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [02] «Θα ήμουν ανακόλουθος αν άλλαζα θέση για τον εκλογικό νόμο και δεν στήριζα την απλή αναλογική»
  • [03] «Ο Κ. Μητσοτάκης θα χάσει όχι από τον εκλογικό νόμο, αλλά εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων θέσεών του»
  • [04] "Η κορυφαία ευρωπαϊκή επίδοσή σας τιμά την Ελλάδα και τη γενιά σας", αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του στην
  • [05] Τη σύσταση φορέα στεγαστικής πολιτικής για ευάλωτες ομάδες ανακοίνωσε η Θ. Φωτίου
  • [06] Αρχίζουν αύριο οι θερινές εκπτώσεις των καταστημάτων
  • [07] Χανς-Βέρνερ Ζιν: Η Φινλανδία πιθανή υποψήφια για αποχώρηση από την ευρωζώνη
  • [08] Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο κερδίζει την Κίνα
  • [09] Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι αγρότες
  • [10] Συνελήφθησαν δύο άτομα για την πυρκαγιά στη Σάμο
  • [11] Ισπανία: Προς παράταση του πολιτικού αδιεξόδου
  • [12] Σε 272 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στις συγκρούσεις στην πρωτεύουσα του Ν.Σουδάν
  • [13] Έναρξη Παγκόσμιου Συνεδρίου με θέμα τη «Φιλοσοφία του Αριστοτέλη»
  • [14] Κυβ. Πηγές: Αναβαθμίζεται ο διεθνής ρόλος της Ελλάδας
  • [15] Συγχαρητήρια του Προέδρου της Βουλής στην "χρυσή" πρωταθλήτρια Κατερίνα Στεφανίδη

  • [01] Με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Reuven Rivlin, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολύ θερμή συνάντηση, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, ότι το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος για τη χώρα μας και εξέφρασε την χαρά του που η πολιτική προσέγγιση, μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, είναι μια πολιτική, η οποία υιοθετήθηκε και υιοθετείται από όλες τις ελληνικές Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

    «Σταθήκαμε ιδιαίτερα και στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Μια οικονομική συνεργασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις από το Ισραήλ στην Ελλάδα, σε μια εποχή που η χώρα μας χρειάζεται την προσέλκυση ξένων επενδύσεων», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός είναι ένας κλάδος, στον οποίο η διακρατική συνεργασία μπορεί να κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Σημείωσε επ' αυτού, ότι ήδη 400.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχουν πολύ σημαντικά περιθώρια συνεργασίας και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, της αγροδιατροφής, της διαχείρισης των υδάτων.

    «Στη συνέχεια της επίσκεψής μου, θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές εταιρίες start ups, για να μπορέσω να διαπιστώσω ο ίδιος τον τρόπο, με τον οποίο το Ισραήλ ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ανάκαμψης και της ελληνικής οικονομίας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και επιτέθηκε στην κυβέρνηση. «Δυστυχώς, τα δείγματα γραφής που έχουμε δει από την κυβέρνηση στον τομέα αυτό, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Αλλά σίγουρα το Ισραήλ μπορεί να μας διδάξει πολλά, για το πώς στηρίζονται νέες επιχειρήσεις, πώς μεγαλώνουν, πώς προσελκύουν κεφάλαια και πώς τελικά δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, που πρέπει να είναι το βασικό ζητούμενο για την ελληνική οικονομία σήμερα», είπε συγκεκριμένα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ Μητσοτάκης και Rivlin, συμφώνησαν ότι ο λαϊκισμός καταστρέφει οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για να διορθωθούν προβλήματα της χώρας. Ειδικότερα, ο κ. Rivlin, αναφερόμενος στα ζητήματα τρομοκρατίας, τόνισε την απειλή του ισλαμικού φονταμενταλισμού, φέρνοντας ως παράδειγμα το ισλαμικό κράτος (ISIS) και το Ιράν, ενώ έκανε αναφορά στη στάση τόσο του ιδίου του κ. Μητσοτάκη, όσο και συνολικά της οικογένειάς του - που διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με το Ισραήλ - στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

    [02] «Θα ήμουν ανακόλουθος αν άλλαζα θέση για τον εκλογικό νόμο και δεν στήριζα την απλή αναλογική»

    «Η θέση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι διαχρονική και πάγια για την Ανανεωτική Αριστερά και θα ήταν ανακόλουθο αν άλλαζα στάση. Είναι στις 50 θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος για την απόφαση του κόμματός του να ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, όπως προτείνει η κυβέρνηση, διαφοροποιούμενος από την αντίθετη στάση του ΠΑΣΟΚ.

    Ωστόσο διαβεβαιώνει ότι δεν θα κλονισθεί η συνεργασία των δυο κομμάτων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη επειδή το κάθε κόμμα ακολουθεί τη δική του γραμμή. «Έχουμε συμφωνήσει σ΄ όλα τα νομοσχέδια στη Βουλή, λογικό είναι να υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις στο θέμα του εκλογικού νόμου», επισημαίνει.

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρει ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις που δεν θα αντιμετωπίζουν τεχνητά διλήμματα ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού και θα γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα προέλθουν από συνεργασίες, και απορρίπτει την κριτική ότι ευνοείται με τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ ή αντιθέτως θα ευνοηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    [03] «Ο Κ. Μητσοτάκης θα χάσει όχι από τον εκλογικό νόμο, αλλά εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων θέσεών του»

    Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς επιτροπείας, η δημιουργία όρων δίκαιης ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας που θα ξαναχαρίσουν στη νέα γενιά το όραμα μιας καλύτερης ζωής, είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση Τσίπρα, όπως το περιγράφει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η κ. Βάκη δεν παραλείπει να αναγνωρίσει ότι ο ήδη εξουθενωμένος λαός είναι φυσικό να αισθάνεται ότι εξαντλείται η υπομονή του, διατυπώνει όμως την εκτίμηση ότι ο λαός ακόμη εμπιστεύεται την κυβέρνηση και κατανοεί πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες και ότι δίνεται ένας τιτάνιος αγώνας ανοικοδόμησης μιας «έρημης χώρας».

    Όταν ερωτάται για την κατάργηση του μπόνους που συζητείται ήδη στη Βουλή με τις αλλαγές του εκλογικού νόμου και για το περί ακυβερνησίας επιχείρημα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι η αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμων κυβερνήσεων, καθώς και άλλα φαινόμενα, όπως η εξαέρωση μεγάλων παραδοσιακών κομμάτων και η πολυκομματική Βουλή, δεν οφείλονται στον εκλογικό νόμο, αλλά στην κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και συνεπώς αυτά τα ζητήματα δεν επιλύονται από τη διατήρηση ή την αλλαγή του.

    «Πραγματικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η θωράκιση και ενδυνάμωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια», αναφέρει η κ. Βάκη και για όσους κατηγορούν την κυβέρνηση πως καταθέτει νέο εκλογικό νόμο για να ανακόψει την πορεία του προέδρου της ΝΔ προς την εκλογική νίκη, απαντά πως «την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την εκλογική νίκη δεν θα την ανακόψει κανένας εκλογικός νόμος αλλά οι ίδιες οι ακραιφνώς νεοφιλελεύθερες θέσεις του» και ακόμη η ταύτισή του με τα «μνημόνια ως ευλογία»».

    Αναφερόμενη στο Brexit και τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα για να αποτιμηθούν τα αίτια της κρίσης, η Φωτεινή Βάκη σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς αποτέλεσε ένα «ενοχλητικό» αντιπαράδειγμα, καθώς αμφισβήτησε τα άρθρα πίστεως της νεοφιλελεύθερης λιτότητας όσο και την «Ευρώπη φρούριο» επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και ανθρωπιά στους πρόσφυγες.

    Πώς αντιλαμβάνεται όμως μια νεοεκλεγείσα βουλευτής την παρακαταθήκη του «όχι» από το περσινό δημοψήφισμα; «Την ιστορία γράφουν πράξεις πολιτικής ανυπακοής και αντίστασης των λαών», απαντά και υπογραμμίζει πως «το όχι είναι παρακαταθήκη δημοκρατίας και μήνυμα αντίστασης σε μια Ευρώπη που έδειξε το αποκρουστικό νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της και το έλλειμμα δημοκρατίας».

    [04] "Η κορυφαία ευρωπαϊκή επίδοσή σας τιμά την Ελλάδα και τη γενιά σας", αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του στην Κατερίνα Στεφανίδη

    «Η κορυφαία ευρωπαϊκή επίδοσή σας, η οποία έρχεται να προστεθεί στις πολλές μεγάλες επιτυχίες σας, τιμά την Ελλάδα και την γενιά σας και μας κάνει να αισθανόμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι, τόσο για τις ικανότητές σας όσο και για την μελλοντική σας προοπτική. Θερμά συγχαρητήρια και καλή δύναμη για την συνέχεια, ιδίως ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στην Κατερίνα Στεφανίδη, για την κατάκτηση του Χρυσού Μεταλλίου, στο άλμα επί κοντώ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου.

    [05] Τη σύσταση φορέα στεγαστικής πολιτικής για ευάλωτες ομάδες ανακοίνωσε η Θ. Φωτίου

    Τη σύσταση φορέα στεγαστικής πολιτικής για ευάλωτες ομάδες, ως άμεσο επόμενο βήμα, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Αυγή", τονίζοντας ότι: "θα εποπτεύεται από το υπουργείο μας, θα "προικοδοτηθεί" με την μικροϊδιοκτησία του Δημοσίου, δηλαδή, με διαμερίσματα διασπαρμένα, και μικρά ακίνητα χαμηλής αξίας, τα οποία παραμένουν κενά και αναξιοποίητα. Στην πολιτική για τη στέγαση ανήκει βέβαια και η επιδότηση ενοικίου στο πλαίσιο του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που χορηγείται σε περίπου 22.000 νοικοκυριά. Το εθνικό σχέδιο αποσκοπούμε να έχει ολοκληρωθεί και δοθεί για διαβούλευση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο".

    Επίσης, η κ. Φωτίου προαναγγέλλει δράσεις για την καλύτερη φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, λέγοντας ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα φιλοξενούνται σε ξενώνες υψηλών προδιαγραφών περίπου 350 παιδιά και συμπληρώνει ότι: "έχουμε καθορίσει και τις προδιαγραφές για το επιστημονικό προσωπικό που πρέπει να συνοδεύει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Αυτή είναι μια επιστημονική ομάδα από συνολικά έντεκα ειδικούς για κάθε τριάντα παιδιά."

    "Εκείνο που προέχει είναι η προστασία των αδυνάμων", υποστηρίζει η κ. Φωτίου, υπογραμμίζει ότι: "σήμερα, και αυτό είναι συνέπεια της καταστροφικής πολιτικής του παλαιού καθεστώτος, το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις που εμείς στην Αριστερά τις θεωρούμε αυτονόητες" και καταλήγει: "πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε πόρους αλλού. Αντίθετο με τις ιδέες της Αριστεράς θα ήταν να παραιτηθούμε από τη στήριξη των αδυνάμων, επειδή οι δημόσιοι πόροι δεν επαρκούν".

    [06] Αρχίζουν αύριο οι θερινές εκπτώσεις των καταστημάτων

    Αρχίζουν αύριο οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, αφού επισημαίνει ότι οι εκπτώσεις δίνουν την ευκαιρία να προμηθευτούμε προϊόντα που ενδεχομένως δεν είναι εύκολο να αποκτήσουμε στην αρχική τους τιμή, δίνει έξι συμβουλές προς τους καταναλωτές προκειμένου να κάνουν προσεκτικές επιλογές και να αποφύγουν πιθανές παγίδες.

    Αναλυτικά ο Συνήγορος του Καταναλωτή συστήνει:

    1. ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΥΝΕΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

    - Αγοράζουμε έχοντας υπόψη τις οικονομικές μας δυνατότητες και τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό. Kαταρτίζουμε λίστα με τα απαραίτητα είδη.

    - Δεν αγοράζουμε υπό πίεση. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 31.8.2016, οπότε μπορούμε να κάνουμε έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών και ποιότητας, σε συνάρτηση με τις ανάγκες μας.

    - Στην περίπτωση της αγοράς με πίστωση (πιστωτική κάρτα, με δόσεις ή με καταναλωτικό δάνειο), ελέγχουμε προσεκτικά τους επιμέρους όρους και λαμβάνουμε υπόψη τις χρεώσεις που συνεπάγεται και, κυρίως, τους τόκους, τον αριθμό των δόσεων κ.λ.π. σε σχέση με το οικογενειακό μας εισόδημα.

    - Καμία επιβάρυνση δεν επιτρέπεται λόγω της χρήσης συγκεκριμένου μέσου πληρωμής, όπως είναι η πιστωτική και η χρεωστική κάρτα.

    2. ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ

    - Ελέγχουμε προσεκτικά τα προϊόντα που αγοράζουμε, ώστε να μην είναι ελαττωματικά, δεύτερης διαλογής κ.λ.π..

    - Συγκρίνουμε τις τιμές των προϊόντων και δεν παρασυρόμαστε από την τυχόν χαμηλή τιμή κάποιου μεμονωμένου προϊόντος του καταστήματος (προϊόν - κράχτης) ή από υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που αναγράφονται ενιαία στις βιτρίνες, τα οποία δεν αφορούν το σύνολο των προϊόντων που διαθέτει.

    - Κρατάμε πάντοτε την απόδειξη αγοράς. Θα τη χρειαστούμε στην περίπτωση που το προϊόν αποδειχθεί ελαττωματικό ή ως απόδειξη για την εγγύηση.

    - Επισκεπτόμαστε, αν είναι δυνατόν, τα καταστήματα πριν από τις εκπτώσεις ή κάνουμε έρευνα αγοράς μέσω του διαδικτύου, για να εντοπίσουμε, εύκολα και γρήγορα, τα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν και να ελέγξουμε αν οι εκπτώσεις είναι πραγματικές.

    - Ρωτάμε για την πολιτική του καταστήματος για τυχόν αλλαγές, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως. Τα καταστήματα έχουν εκ του νόμου υποχρέωση επιστροφής μόνο αν το προϊόν είναι ελαττωματικό.

    - Δεν παρασυρόμαστε από τις διαφημίσεις και από τα υπερβολικά ποσοστά εκπτώσεων. Εστιάζουμε στην τελική τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας.

    3. ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

    - Οι πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές είναι παράνομες. Αποτελούν μορφή παραπλάνησης του καταναλωτή και, ως εκ τούτου, απαγορεύονται.

    - Το κατάστημα υποχρεούται, σύμφωνα με τον "Κώδικα Δεοντολογίας για την Προστασία του Καταναλωτή κατά τις Προσφορές, τις Εκπτώσεις και τις Προωθητικές Ενέργειες", να αναγράφει σε όλα τα πωλούμενα είδη την τιμή πριν, την τιμή μετά την έκπτωση και, προαιρετικά, το ποσοστό της έκπτωσης, στο ίδιο καρτελάκι, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να κάνει τη σύγκριση. Δεν αρκεί η αναγραφή ενός γενικού ποσοστού έκπτωσης στη βιτρίνα του καταστήματος. Το ίδιο ισχύει και για τις προσφορές.

    - Σε περίπτωση που παρέχονται διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορία προϊόντων, πρέπει να αναγράφεται στη βιτρίνα του καταστήματος το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού (από ....% έως......%). Εάν οι εκπτώσεις αφορούν λιγότερο από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, πρέπει να αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

    - Ειδικά για τα καταστήματα stock ή outlet, πρέπει να αναγράφονται, για λόγους σαφήνειας και διαφάνειας: η αρχική τιμή, όλες οι ενδιάμεσες τιμές του stock ή του outlet διαγεγραμμένες και, με έντονη γραφή, η τελική τιμή της έκπτωσης.

    - Αν τη μειωμένη τιμή τη δικαιούται συγκεκριμένη μόνο κατηγορία καταναλωτών, π.χ. οι κάτοχοι κάρτας πελάτη του καταστήματος, αυτό θα πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς δίπλα από την τιμή.

    - Αν η υψηλή έκπτωση ισχύει μόνο για προϊόντα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, π.χ. μόνο για ρούχα ή παπούτσια συγκεκριμένου μεγέθους ή χρώματος, τότε θα πρέπει αυτό να αναφέρεται σαφώς π.χ. το "προϊόν είναι διαθέσιμο και σε άλλα μεγέθη ή χρώματα αλλά χωρίς έκπτωση".

    - Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν σε περίπτωση ελέγχου, αμέσως ή σε εύλογο χρονικό διάστημα, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    4. ΔΕΝ ΣΥΓΧΕΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

    - Οι εκπτώσεις διενεργούνται τέσσερις (4) φορές το χρόνο (τακτικές και ενδιάμεσες) και αφορούν προϊόντα της εποχής (σαιζόν), που προσφέρονται σε χαμηλότερη τιμή. Οι προσφορές μπορούν να γίνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από τις περιόδους των εκπτώσεων, και αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα ή προϊόντα ορισμένης κατηγορίας.

    - Δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα.

    5. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

    - Δικαιούμαστε, και κατά τις εκπτώσεις, να ενημερωνόμαστε από τον προμηθευτή για την ποιότητα, την προέλευση και τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος και ζητούμε κάθε σχετική πληροφορία, όπως για την πιθανή διάρκεια ζωής του, τη διάρκεια της εμπορικής εγγύησης κ.λ.π.

    - Ζητούμε, εκτός από την απόδειξη, την εγγύηση του προϊόντος (για διαρκή καταναλωτικά αγαθά) και τις οδηγίες χρήσης, οι οποίες πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα.

    - Σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος ή έλλειψης συμφωνημένης ιδιότητας, τα δικαιώματά μας για επισκευή, αντικατάσταση, μείωση του τιμήματος ή υπαναχώρηση ισχύουν και στην περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν η ελκυστική τιμή του προϊόντος οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικό και υπάρχει σχετική ενημέρωσή μας.

    - Και στις εκπτώσεις ισχύει το δικαίωμα της αναιτιολόγητης υπαναχώρησης εντός 14 ημερολογιακών ημερών για προϊόντα ή υπηρεσίες που προμηθευθήκαμε εξ αποστάσεως (τηλεφωνικά ή μέσω του διαδικτύου), με τις εξαιρέσεις που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

    6. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

    - Για παραπλανητικές πρακτικές και πλασματικές ή ανακριβείς κατά το ποσοστό εκπτώσεις αρμόδια είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης καταναλωτών 1520), η οποία επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

    - Για εξωδικαστική επίλυση προβλημάτων από συναλλαγή μας με προμηθευτή που έχει την έδρα του την Ελλάδα μπορούμε να υποβάλουμε αναφορά στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή».

    [07] Χανς-Βέρνερ Ζιν: Η Φινλανδία πιθανή υποψήφια για αποχώρηση από την ευρωζώνη

    Την σκανδιναβική χώρα θεωρεί βραχυπρόθεσμα ως υποψήφια προς αποχώρηση από τη νομισματική ένωση ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, διότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι σοβαρά και τυχόν αποχώρησή της από την ευρωζώνη δεν θα ήταν τόσο επώδυνη, όπως γράφει σε άρθρο του στο έγκριτο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche (WiWo). Ήδη στις αγορές γίνεται λόγος για Fiexit.

    Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, μετά την διάλυση της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η Φινλανδία υποτίμησε το νόμισμά της μάρκα κατά 30% σε σχέση με το γερμανικό μάρκο. Οι Φιλανδοί το θυμούνται ακόμα.

    Αυτόν τον καιρό η σκανδιναβική χώρα προσπαθεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας πραγματικής υποτίμησης εντός της ευρωζώνης. Έως ότου αποδώσουν όμως τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια όπως δείχνει η εμπειρία της νότιας Ευρώπης, γράφει ο Ζιν.

    Οι σημερινές δυσκολίες της Φινλανδίας έχουν κατ΄ αυτόν τρεις λίγους: την κατάρρευση της Νόκια, τη μείωση τη τιμής του χαρτιού και τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, οι οποίες εμποδίζουν τις εξαγωγές τροφίμων προς τη γειτονική χώρα. Αυτά τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα με εκείνα της Ισπανίας όπου η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 25% και της Ελλάδας (20%).

    Σήμερα το ΑΕΠ της Φινλανδίας είναι μόνο 5,5% μικρότερο από εκείνο πριν από την κρίση, αλλά η παραγωγή του μεταποιητικού εμπορίου είναι 20% χαμηλότερη.

    «Πολλοί στην Φινλανδία αναρωτιούνται γιατί πρέπει να παραμένει η χώρα στην ευρωζώνη, αφού η οικονομία της θα μπορούσε να ανακάμψει σύντομα εάν επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα», γράφει ο Ζιν, ο οποίος συντάσσεται με την γνώμη αυτή.

    Η Φινλανδία θα βγει κερδισμένη από την έξοδό της από την ευρωζώνη αφού «η παραίτηση από το ευρώ θα ήταν λιγότερο επώδυνη για τη χώρα από ότι για την Ελλάδα, την Ισπανία ή την Ιταλία διότι η Φινλανδία δεν επωφελείται από αυτό υπερβολικά και θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη σχετικά χωρίς απώλειες».

    [08] Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο κερδίζει την Κίνα

    Παναγιώτης Τσάκος: Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο κερδίζει την Κίνα

    «Θα ήθελα να συγχαρώ αυτούς τους μπροστάρηδες από την παρέα των συμπατριωτών μας οι οποίοι υπέγραψαν σήμερα πάρα πολύ ενδιαφέρουσες συμφωνίες στο Πεκίνο και τη Σαγκάη». Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος λάμπει από χαρά μέσα στην μεγαλοπρεπή αίθουσα συνεδρίων του Λαϊκού Κογκρέσσου, στο Πεκίνο.

    Μόλις έχει τελειώσει η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο 2ο Ναυτικό Συνέδριο Ελλάδας-Κίνας που οργάνωσε το Enterprise Greece ενώπιον εκατοντάδων Κινέζων και Ελλήνων επιχειρηματιών και ο καπετάν Τσάκος δεν κρύβει την αισιοδοξία του. «Υπεγράφησαν συμφωνίες αυξημένης αξίας και υψηλής τεχνολογίας που μας κάνει υπερήφανους ως Έλληνες», λέει στον απεσταλμένο του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο καπετάν Τσάκος, ο εφοπλιστής που παρά την οικονομική κρίση, έχει καταφέρει να χτίσει έναν στόλο περίπου 90 πλοίων, με συνολικό τονάζ 8,5 εκατ. Τόνους, και έχει συνάψει μερικά από τα μεγαλύτερα deals. Πρόσφατα ναυπήγησε τρία πλοία στη Ρουμανία στα οποία ύψωσε την ελληνική σημαία. «Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Στα τρία πλοία έδωσα τα ονόματα του αδελφού μου Ηλία και δύο φίλων μου», λέει ο καπετάν Τσάκος συγκινημένος. Αγαπά την Ελλάδα, αγαπά την νέα γενιά και για τον λόγο αυτό έχει πάρει στην εταιρεία του 80 νέα παιδιά για να βάλει στα καράβια του. «Είναι αγόρια και κορίτσια που θα δουλέψουν στα καράβια της εταιρείας μας. Η προσοχή όλων μας θα πρέπει να στραφεί στο ανθρώπινο στοιχείο. Πρέπει να προσελκυσθεί μεγάλος αριθμός προσωπικού, να εκπαιδευθεί και να αφιερωθεί με ενθουσιασμό στο ναυτικό επάγγελμα».

    Ο καπετάν Παναγιώτης είναι πραγματικός πατριώτης. Τα περισσότερα πλοία του ταξιδεύουν με την ελληνική σημαία στα ιστία τους. Τα πληρώματα τους είναι Χιώτες στην πλειοψηφία.

    «Θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου για το μέλλον της χώρα μας. Αυτό που είδα αυτές τις ημέρες στο Πεκίνο, με την ευκαιρία αυτού του φόρουμ, και από τις δύο πλευρές, δεν το έχω ξαναδεί σε παρόμοιες περιπτώσεις. Και το θεωρώ ένα πάρα πολύ καλό σημάδι για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών. Αλλά είναι πάρα πολύ καλό σημάδι και για την σύσφιξη των σχέσεων, για να έρθει επιτέλους μία ισορροπία μεταξύ των δισεκατομμυρίων. Η Ελλάς επενδύει διά της ελληνικής ναυτιλίας πέντε δισεκατομμύρια τον χρόνο, τουλάχιστον, όταν η Κίνα επενδύει πέντε δισεκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα, τότε θα είμαστε στα ίσια μας και τότε θα συντελέσει όσο τίποτε άλλο στην πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας μας», λέει ο καπετάν Τσάκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Σαράντα πέντε Έλληνες επιχειρηματίες στην Κίνα

    Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα, το Enterprise Greece, διοργάνωσε την επιχειρηματική αποστολή στην οποία συμμετείχαν 45 Έλληνες επιχειρηματίες και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, προερχόμενοι κυρίως από τους τομείς της τεχνολογίας, της ναυτιλίας, της ενέργειας, του τουρισμού, της υγείας, των καλλυντικών, της αγροδιατροφής και του μηχανολογικού εξοπλισμού.

    «Το Enterprise Greece διοργάνωσε στο Πεκίνο και τη Σαγκάη δύο μεγάλα επιχειρηματικά φόρουμ με τη συμμετοχή 500 Κνέζων και δεκάδων Ελλήνων επιχειρηματιών, στη διάρκεια των οποίων έγιναν και πάνω από 350 διμερείς επαφές» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος.

    Ο πρόεδρος του Enterprise Greece στις παρεμβάσεις του στα φόρουμ αναφέρθηκε τους τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για επενδύσεις από την Κίνα στην Ελλάδα και για εξαγωγές από την Ελλάδα στην Κίνα. Ήδη 8 επιχειρηματικές συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών στους τομείς της τεχνολογίας (νανοτεχνολογία- "έξυπνα" υλικά από NanoPhos) και του μηχανολογικού εξοπλισμου (Doppler).

    Το πρόγραμμα της αποστολής διαμορφώθηκε από ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα κλαδικών επισκέψεων, το οποίο περιλάμβανε επενδυτικά σεμινάρια και εταιρικές παρουσιάσεις στους τομείς του τουρισμού, της τεχνολογίας, των εξαγωγών, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η επιχειρηματική αποστολή ολοκληρώθηκε με σεμινάριο για τις επιχειρήσεις τουρισμού από την κινεζική εταιρεία CTRIP, η οποία διακινεί περισσότερους από 20 εκατ. Κινέζους ετησίως στον κόσμο.

    «Σουσάμι» με την Alibaba

    Δίαυλο επικοινωνίας με τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, την κινεζική Alibaba, έχει ανοίξει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, διαπιστώνοντας την άμεση ανάγκη για στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στην εξωστρέφεια και στις εξαγωγές, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου.

    Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε την πρωτοβουλία να καλέσει τον προηγούμενο μήνα στην Ελλάδα εκπροσώπους της εταιρείας Alibaba με στόχο να ανοίξει έναν δρόμο στους Έλληνες επιχειρηματίες για περισσότερες εξαγωγές και να τους στρέψει προς την τεράστια κινέζικη αγορά, καθώς υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και εξαιρετικές προοπτικές για κερδοφόρες συνέργειες. Επίσης στους στόχους του Επιμελητηρίου περιλαμβάνεται και η προσέλκυση τουριστών από την Κίνα.

    Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου συμμετείχε στην ελληνική πολιτική και επιχειρηματική αποστολή που επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την Κίνα.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της ελληνικής αποστολής στην Κίνα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Alibaba, παρουσία του προέδρου του ΕΕΑ, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για συνεργασία των δύο πλευρών, με μοναδικό στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε: «το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ως εκφραστής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα -έχουμε ως μέλη τυπικά 250.000, ουσιαστικά κάπου 150.000- θέλει να βρει τον τρόπο καταρχήν να υπάρχει συνεργασία αυτών των επιχειρήσεων με την μεγαλύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί μόνο στην Κίνα».

    Η Alibaba, σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα του κόσμου με τζίρο 500 δισ. δολ. στην Κίνα και 430 εκατ. πελάτες. Η κύρια αναφορά της είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Όσον αφορά στη δραστηριοποίηση της Alibaba στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, όταν ανοίξει η πλατφόρμα οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να πουλάνε προϊόντα στην Κίνα στους 430 εκατ. πελάτες που έχει ήδη η Alibaba.

    «Το σχήμα λειτουργεί ως εξής: τα προϊόντα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Alibaba. Στη συνέχεια, εφόσον το προϊόν αρχίζει να έχει ενδιαφέρον πηγαίνει σε αποθήκες στη Σαγκάη και στο Πεκίνο και από εκεί αγοράζει ο τελικός καταναλωτής στην Κίνα. Τα προϊόντα μπορούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να βρεθούν σε 430 εκατ. καταναλωτές ηλικίας από 15 έως 40 χρόνων οι οποίοι κατά 80% αγοράζουν μέσω κινητού τηλεφώνου», όπως αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

    Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Alibaba προσφέρει πολύ μεγάλες δυνατότητες για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην Κίνα και πρόσθεσε ότι τα κύρια προϊόντα που ενδιαφέρουνε τους καταναλωτές στην Κίνα είναι τα τρόφιμα. Επίσης ενδιαφέρον εκδηλώνεται για το θαλάσσιο αγγούρι, τα οπωροκηπευτικά, το κρασί και το λάδι. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, οι ευκαιρίες είναι πολλές και μεγάλες για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν στην Κίνα και προς αυτή τη κατεύθυνση σημαντική θα είναι η βοήθεια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Alibaba.

    Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, άνοιξε το δρόμο για μια στενή συνεργασία των ελληνικών επιχειρήσεων με την Alibaba καθώς εκτιμά ότι η εξωστρέφεια που πρέπει να επιδείξουν αποτελεί μονόδρομο. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πολλές ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να εξάγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα, γεγονός που θα τις βοηθήσει να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο.

    Πάνος Παπαδόπουλος- διευθύνων σύμβουλος της Forthnet: Ένα δεύτερο δίκτυο πρόσβασης σε υψηλές ταχύτητες έχει τεράστια σημασία για όλη την εθνική οικονομία

    Για το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Forthnet και της ΖΤΕ που υπεγράφη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα, προκειμένου να καταρτιστεί επιχειρηματικό σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση και ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος.

    «Πρόκειται για μια συμφωνία με την ZTE, που είναι ένας από τους παγκόσμιους κολοσσούς σε τεχνολογία δικτύων, όπου από κοινού θα φτιάξουμε ένα επιχειρησιακό πλάνο και θα χρηματοδοτήσουμε ουσιαστικά την ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλών ταχυτήτων νέας γενιάς, τα λεγόμενα next generation networks (ngas). Από κοινού με την ZTE θα φτιάξουμε το επιχειρηματικό πλάνο για να ξεκινήσουμε την ανάπτυξή τους στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει μόνο ένα δίκτυο πρόσβασης προς τους τελικούς καταναλωτές, προς τα νοικοκυριά, αυτό είναι το γνωστό χάλκινο δίκτυο. Η ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι από τις λίγες αγορές στις οποίες υπάρχει μόνο ένα δίκτυο πρόσβασης. Δηλαδή, τα νοικοκυριά για να συνδεθούν ουσιαστικά στο ίντερνετ και στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας έχουν μία και μόνη επιλογή. Η φιλοδοξία της εταιρείας μας, λοιπόν, σε συνεργασία με τη ZTE, είναι να αναπτυχθεί ένα δεύτερο τεχνικό δίκτυο πρόσβασης που θα δώσει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να συνδέονται με το ίντερνετ σε πολύ μεγάλες ταχύτητες», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στον χρόνο που θα αρχίσουν να παρέχονται οι υπηρεσίες στους τελικούς καταναλωτές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σημείωσε: «Νομίζω ότι θα χρειαστούμε 18 με 24 μήνες προετοιμασίας. Χρειάζεται ένα διάστημα ανάλυσης, ένα διάστημα συμφωνίας όλων των πλευρών, και χρηματοδότησης ώστε να ξεκινήσει μετά το κατασκευαστικό κομμάτι. Όμως μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο πλάνο, ένα πλάνο το οποίο θα δώσει πνοή και ανάπτυξη σε πάρα πολλούς τομείς, γιατί τα δίκτυα νέας γενιάς είναι ένας βασικός πυλώνας, στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη όλων των τομέων που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών. Η Ελλάδα για να αναπτύξει περαιτέρω τον ρόλο της, και ειδικά στην παροχή υπηρεσιών, χρειάζεται ένα δεύτερο δίκτυο πρόσβασης προς επιχειρήσεις και προς νοικοκυριά, και ιδιαίτερα ένα δίκτυο υψηλών ταχυτήτων. Όταν μία χώρα έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών στις τηλεπικοινωνίες αυτό διευκολύνει κάθε βιομηχανία που παρέχει υπηρεσίες, να κάνει την Ελλάδα κέντρο της προσοχής της». Και προσέθεσε: «Δεν είναι σημαντικό μόνο για την εταιρεία μας, ένα δεύτερο δίκτυο πρόσβασης σε υψηλές ταχύτητες έχει τεράστια σημασία για όλη την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη της οικονομίας μας».

    Το σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη στο κέντρο Ερευνών και Ανάπτυξης της ΖΤΕ στη Σαγκάη, μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της Forthnet Πάνου Παπαδόπουλου και του Deng Chao, διευθύνοντος συμβούλου της ΖΤΕ Ελλάδος.

    Ευτύχης Βασιλάκης- αντιπρόεδρος Aegean Αirlines: Διαχρονική η προσπάθεια της Ελλάδας να ανοίξει μία στρατηγική συνεργασίας με τους Κινέζους

    «Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι έχει συνέπεια διαχρονική η προσπάθεια της Ελλάδας να ανοίξει μία στρατηγική συνεργασίας με τους Κινέζους, έχει σημασία ότι ολοκληρώνεται η ιστορία της Cosco και φέρνει νοήματα θετικά, το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπουμε μια διαχρονικότητα στην προσπάθεια και μια σχέση μαζί τους», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευτύχης Βασιλάκης, αντιπρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Aegean Αirlines, που μετείχε στην επίσκεψη στο Πεκίνο.

    «Εντάξει είμαστε μικρή χώρα, αλλά τουλάχιστον φαίνεται ότι έχουμε μία συνέπεια στην προσπάθεια, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και κατευθύνσεων, άρα αυτό ελπίζω ότι θα το εκτιμήσουν, και τη λογική ότι είμαστε μια πόρτα στην Ευρώπη. Το καταλαβαίνουμε, το πιστεύουμε, και πιστεύω ότι μετά την Cosco να μπορέσουν να το υποστηρίξουν και σε άλλα θέματα», επισημαίνει.

    - Σε σχέση με τον τουρισμό ακούγεται ότι χρειάζεται προσπάθεια να υπάρξει αεροπορική σύνδεση Ελλάδας-Κίνας. Η Aegean τι μπορεί να κάνει σε αυτή την κατεύθυνση;

    «Για την Aegean απαιτείται μια διαφοροποίηση του τρόπου λειτουργίας και μια συνεργασία με μια μεγάλη ξένη αεροπορική εταιρεία -μπορεί να είναι δυτική, ανατολική- για να μπορέσουμε να μπούμε σε τέτοια κατεύθυνση. Η δικιά μας προσπάθεια εστιάζει στο να φτιάξουμε ουσιαστικά το δίκτυο που θέλει 100 προορισμούς στην Αθήνα, με αποστάσεις έως 5 ώρες, προκειμένου να προετοιμαστούμε και σαν κόμβος να στηρίξουμε την Αθήνα και σαν κόμβος να στηρίξουμε όλη την Ελλάδα. Αυτό βοηθάει και την ανάπτυξη πτήσεων, είτε είναι δικές μας, είτε είναι άλλων εταιρειών».

    - Φεύγετε από την Κίνα πιο αισιόδοξος απ΄ ότι ήρθατε;

    «Φεύγω από το φόρουμ αισιόδοξος, για τη διαχρονικότητα της ελληνικής προσπάθειας για σχέση με την Κίνα, αυτό είναι που περισσότερο από όλα με ικανοποίησε. Διότι βλέπω ότι υπάρχει μια αξιοποίηση των προσπαθειών που έχουν κάνει όλοι στην ίδια κατεύθυνση. Και πιστεύω οι Κινέζοι να το κλείσουν αυτό, γιατί κακά τα ψέματα δεν είμαστε και μια χώρα αντίστοιχου μεγέθους».

    Ιωάννης Βογιατζής- διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της οινοποιίας Μπουτάρη: Η δημιουργία της Greek Wine Academy, ισχυρό εργαλείο των εισαγωγέων και των Ελλήνων οινοπαραγωγών

    Το ενδιαφέρον από αρκετούς για να εισάγουν κρασιά στην Κίνα, διαπίστωσε ο Δρ Ιωάννης Βογιατζής, ένας από τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες οινολόγους, διευθύνων σύμβουλος & γενικός διευθυντής στην οινοποιία Μπουτάρη. Ως πρόεδρος και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου αναφέρθηκε σε μια προσπάθεια που ξεκινά ο ΕΔΟΑΟ, προώθησης για το ελληνικό κρασί στην Κίνα, η οποία είναι η δημιουργία της Ελληνικής Ακαδημίας Οίνου, το Greek Academy. «Είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα: στην πραγματικότητα προσαρμόζουμε εκπαιδευτικά προγράμματα στα κινέζικα για το ελληνικό κρασί, από τα οποία μπορεί να γίνεται εκπαίδευση εκπαιδευτών, και επομένως να δημιουργήσουμε εκπαιδευτές για το ελληνικό κρασί. Αυτό είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των εισαγωγέων και των Ελλήνων οινοπαραγωγών που έρχονται εδώ και θέλουνε να προωθήσουνε τα κρασιά τους».

    - Εκπροσωπείτε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους για την ελληνική οικονομίας, τον κλάδο του κρασιού. Φεύγετε απ' αυτό το φόρμουμ πιο αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την κινεζική αγορά;

    «Πάντα υπάρχει μια αισιοδοξία σε αυτές τις περιπτώσεις, αρκεί να μετατραπεί σε πωλήσεις, σε νούμερα, σε δουλειά. Υπήρχε στον δικό μου τον κλάδο, στο δικό μου τραπέζι, ενδιαφέρον από αρκετούς για να εισάγουν κρασιά στην Κίνα. Και έχουμε και άλλες επαφές, που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση».

    - Αυτή τη στιγμή το επίπεδο των εξαγωγών μας δεν είναι ικανοποιητικό για μια τέτοια αγορά όπως η Κίνα. Τι πρέπει να αλλάξει;

    «Δεν ξέρω ποια πρέπει να είναι η σύγκριση. Γιατί αν το συγκρίνουμε με αυτό που είμαστε πριν μια πενταετία θα δούμε ότι έχουμε κοντά στα 600% αύξηση εξαγωγών στην Κίνα. Αλλά έτσι είναι όταν μια αγορά ξεκινάει: δηλαδή ξεκινήσαμε από 150.000 ευρώ και πήγαμε στο 1,2 - 1,5 εκατομμύριο. Άρα δεν είναι ένα μεγάλο νούμερο ακόμα.

    Επίσης δεν πρέπει να το συγκρίνουμε με τον πληθυσμό, δεν σημαίνει ότι ο στόχος θα είναι όλοι οι Κινέζοι να πίνουν ελληνικό κρασί, αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Άρα μια αύξηση η οποία να είναι λογική και σταθερή στη συνέχεια. Δηλαδή το ελληνικό κρασί να αποκτήσει μια οντότητα και ένα καταναλωτικό κοινό».

    - Σε σχέση με τη δική σας εταιρεία;

    «Η εταιρεία Μπουτάρη έχει μια στρατηγική συνεργασία με τον κεντρικό διανομέα, με την κεντρική εταιρεία, την αντίστοιχη της Cosco, την Cofco, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης. Ήδη φέτος, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλοι. Και επομένως κι εγώ έχω τις επαφές αυτές εδώ, για να βοηθήσουμε και να πάμε πιο μπροστά αυτή τη συνεργασία».

    Ο Σπύρος Κοτρώτσιος της Euromedica στο ΑΠΕ ΜΠΕ: Ιατρικός τουρισμός από την Κίνα στην Ελλάδα

    «Ήταν για μένα μια πρωτόγνωρη εμπειρία να παραβρεθώ σε ένα τέτοιο επίσημο ταξίδι», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Euromedica, Σπύρος Κοτρώτσιος.

    «Είχα δύο στόχους και ευελπιστώ να εξάγω κάποια καλά αποτελέσματα: ένας ήταν λόγω της κρίσης αν μπορεί να βρεθεί δυνητικός επενδυτής σε κάποια project που έχει η Euromedica, και έτσι κάναμε σήμερα μία συνάντηση με την China Developement Bank, όπου παραδώσαμε ένα φάκελο με ένα project, και ένα δεύτερο ήταν οι "B-to-B" συναντήσεις που ουσιαστικά είχαν να κάνουν με τον ιατρικό τουρισμό.

    Κάναμε κάποιες καλές επαφές για μια προσέλκυση Κινέζων που μπορεί να έχουν κάποια προβλήματα υγείας, ώστε να μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα για επεμβάσεις, και το αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ καλό. Γιατί εμάς μας ενδιαφέρει πρώτα από όλα η υγεία των ανθρώπων και το αποτέλεσμα να είναι πάντοτε καλό.

    - Δεν είναι παρά πολύ μακρινή η απόσταση ώστε να μπορέσει ένα τέτοιο project να προχωρήσει;

    «Πράγματι η απόσταση είναι μακρινή, οι ίδιοι μου είπαν ότι πηγαίνουν ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στη Γερμανία για συγκεκριμένες επεμβάσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε όλη την γκάμα των επεμβάσεων, δεν μπορούμε, δηλαδή, αν υπάρχει ένα έμφραγμα να κάνουμε μια καρδιοχειρουργική επέμβαση, αλλά υπάρχει μια σειρά από αισθητικές επεμβάσεις, όπως είναι η πλαστική, όπως ο καταρράκτης και μια σειρά από άλλες, οι οποίες μπορούν να προγραμματιστούν. Είναι επεμβάσεις τέτοιες που μετά το πέρας τους (οι ασθενείς) μπορούν να κάνουν και τις διακοπές τους σε κάποιο μέρος της Ελλάδας».

    - Είναι ουσιαστικά και τουρισμός στον τομέα της υγείας...

    «Για παράδειγμα μπορεί ένας να κάνει μια πλαστική ή να κάνει καταρράκτη στα μάτια. Αυτό κρατάει λιγότερο από μία μέρα και μετά μπορεί να κάνει τις διακοπές του».

    - Λένε κάποιοι ότι αν δεν μπορεί να πάει ο Μωάμεθ στο βουνό πάει το βουνό στο Μωάμεθ. Υπάρχει σκέψη ή πρόταση για να έρθει η Euromedica στο Πεκίνο;

    «Η τέταρτη συνάντηση που έγινε ήταν από μία επαρχία της Κίνας, όπου τους ενδιέφερε πάρα πολύ το operating και το management των νοσοκομείων, πράγμα που εμείς το ξέρουμε, το έχουμε κάνει πάρα πολλές φορές -από κτίσιμο νοσοκομειακών μονάδων μέχρι και το running των μονάδων αυτών. Είμαστε σε μία επαφή, ήδη στείλαμε ένα πρώτο e-mail και περιμένουμε ένα θετικό feed back».

    - Είσαστε μια ιδιωτική εταιρεία. Το ερώτημα είναι, θα μπορούσε να υπάρχει μία σύμπραξη Δημοσίου και της εταιρείας για την προώθηση των στόχων σας;

    «Σαφέστατα. Αυτό το πρεσβεύουμε πάρα πολλά χρόνια και ευελπιστούμε και ελπίζουμε να γίνει αυτό σε όλους τους τομείς και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

    - Άρα έχετε κάποια πρόταση να υποβάλλεται στην κυβέρνηση ή στο υπουργείο Υγείας, για παράδειγμα;

    «Στο υπουργείο Υγείας ή και στο υπουργείο Ανάπτυξης μπορούμε να δούμε πάρα πολλά πράγματα. Εφόσον υπάρχουν ευήκοα ώτα είμαστε ανοιχτοί, το ξαναλέω, δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Συμπληρωματικοί είμαστε στην υγεία, και αυτό είναι που όλοι πρέπει να το αντιληφθούν».

    - Αν είχατε απέναντί σας τον πρωθυπουργό τι θα του λέγατε;

    «Να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είμαστε αντίπαλοι είμαστε συνεργάτες».

    Θανάσης Σαβάκης- πρόεδρος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας: Οι Κινέζοι μας θεωρούν αξιόπιστο εταίρο

    «Είδα ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις από ένα πολύ μεγάλο αριθμό κινεζικών επιχειρήσεων. Αυτό που είδα είναι ότι αναγνωρίζουν την ποιότητα, την αξιοπιστία, και την τεχνογνωσία που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις», λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Θανάσης Σαβάκης, πρόεδρος των Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας».

    «Μας θεωρούν έναν αξιόπιστο εταίρο και αν θέλετε, το βήμα για να μπουν στην ευρωπαϊκή αγορά, πάντα με τα υψηλά στάνταρντ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη υπήρχε και ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον για εισαγωγή ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά. Γεγονός είναι ότι έγινε ένα πολύ σοβαρό ξεκίνημα, σε ένα πολύ μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων και πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει συνέχεια η οποία θα καταλήξει σε συμφωνία».

    - Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα;

    «Η Βόρεια Ελλάδα έτσι και αλλιώς έχει ένα πάρα πολύ δυναμικό κλάδο αγροδιατροφής. Και για τα διατροφικά προϊόντα της Βορείου Ελλάδας υπήρχε ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον, άλλωστε. Και μία συμφωνία υπογράφηκε και αφορούσε το ελαιόλαδο».

    - Τι προβλέπει η συμφωνία αυτή;

    «Είναι η συμφωνία μεταξύ μιας επιχείρησης της Θεσσαλονίκης και αντίστοιχου διανομέα εδώ, για να εισάγουμε το ελαιόλαδο στην κινεζική αγορά. Συνεπώς έγινε ένα ξεκίνημα, η Βόρεια Ελλάδα έχει μία τεράστια γκάμα προϊόντων να προσφέρει, η οποία είναι όχι μόνο ποιοτικά προϊόντα, αλλά είναι και κοντά στις διατροφικές συνήθειες τις οποίες ξεκινούν να υιοθετούν οι Κινέζοι. Συνεπώς βλέπω τεράστια μέλλον και εκεί».

    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος- Costa Navarino: Κλίμα καλών σχέσεων, εμπιστοσύνης και θέλησης για επενδύσεις.

    «Καταρχήν είναι σημαντικό που ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν περαιτέρω επενδύσεις από την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Costa Navarino. «Νομίζω ότι είναι πολύ καλό για την οικονομία της Ελλάδος γενικότερα, και ιδιαίτερα στο θέμα των κατασκευών, σε μια περίοδο που έχουμε θέμα με τις κατασκευές. Και επίσης νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό το ότι γίνανε πολλές συζητήσεις για τα θέματα του τουρισμού, τα οποία είναι σημαντικά για τη χώρα μας».

    - Σε ό,τι αφορά το Costa Navarino;

    «Εγιναν κάποιες πολύ σημαντικές συναντήσεις με μια μεγάλη εταιρεία, αλλά επειδή ακόμα δεν υπάρχουν αποτελέσματα θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ. Μάλιστα η μια συζήτηση ξεκίνησε από την Enterprise Greece και συνεχίζεται- δηλαδή ξεκίνησε πριν την επίσκεψη, έγιναν συναντήσεις κατά την επίσκεψη και έχουν σχεδιαστεί και συναντήσεις μετά την επίσκεψη».

    - Ποιόν τίτλο θα βάζατε μετά το τέλος της επίσκεψης στην Κίνα; Το κλίμα έχει αλλάξει;

    «Το κλίμα ήταν θετικό, ήταν καλό, ναι».

    - Όλοι λένε ότι εναπόκειται και σε σας τους επιχειρηματίες να μην χαθεί το μομέντουμ...

    «Πάντα αυτές οι επισκέψεις είναι σημαντικές γιατί δημιουργούν ένα κλίμα καλών σχέσεων, εμπιστοσύνης και θέλησης για επενδύσεις».

    Ν. Κουτσιανάς ?πρόεδρος ΑPIVITA: Η ηγεσία των Κινέζων θέλει τη συνεργασία με την Ελλάδα

    «Aυτές οι συναντήσεις είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Είδα πράγματι και από την πλευρά των Κινέζων μια συνεισφορά στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, και κυρίως μετά την υπογραφή με την Cosco βλέπω πολύ μεγάλη αλλαγή στο να θέλουν πραγματικά να επενδύσουν», τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του ομίλου APIVITA, Νίκος Κουτσιανάς.

    «Στις επαφές που είχαμε στο Πεκίνο και τη Σαγκάη έβλεπε κανείς ότι έχει αλλάξει το κλίμα. Παράλληλα, βεβαίως, τα προβλήματα που υπάρχουν στην εταιρεία τη δική μας, αλλά και σε κάποιες άλλες εταιρείες, περίπου 40 έχουμε φθάσει τον αριθμό από 13 που είμαστε, παραμένουν.

    Ναι μεν το γενικό πολιτικό κλίμα είναι πολύ θετικό, αλλά εδώ υπάρχουν θέματα, ας πούμε τα εμπορικά σήματα, το γνωστό που εφαρμόζουν οι Κινέζοι, να κλέβουν -στην ουσία περί κλοπής πρόκειται- το εμπορικό σήμα. Εμείς εδώ και μια δεκαετία έχουμε ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα με τους δικηγόρους και ακόμα το εμπορικό σήμα δεν μπορούμε να το πάρουμε.

    Εκείνο όμως που είναι σημαντικό είναι σ΄ αυτή τη συγκυρία που η ηγεσία των Κινέζων θέλει τη συνεργασία με την Ελλάδα, και το έχει δείξει και σε άλλα θέματα, δηλαδή το που σκέφτεται να επενδύσει. Χρειάζεται από την πλευρά μας να σταθούμε και εμείς στο ύψος των περιστάσεων, να απαιτήσουμε να απεμπλακούν τα 40 σήματα για να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν δραστηριότητες εκεί, να μην είναι μονόδρομος από την πλευρά των Κινέζων».

    - Σ΄ αυτή την αλλαγή του κλίματος τι πιστεύετε ότι συνέβαλε;

    «Συνέβαλε σίγουρα η Cosco, γιατί το μεγάλο θέμα των Κινέζων είναι να βρούνε δίοδο προς την Ευρώπη, και βεβαίως παίρνουν ό,τι καλύτερο μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για αυτή την εξέλιξη, και όλο αυτό άνοιξε πραγματικά τη διαδικασία επενδύσεων. Και βεβαίως, υπάρχουν κεφάλαια εκεί προς επένδυση, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή από την πλευρά μας. Και πρέπει το κράτος, η κυβέρνηση, επιτέλους να σκεφτούν μια στρατηγική: να έχουμε μια στρατηγική εθνική, η οποία να μην αλλάζει σε καθημερινό επίπεδο, αλλά να ξέρουμε όλοι, και ο επιχειρηματικός κόσμος, και η κοινωνία, και οι πολιτικοί, ότι έτσι θα πάμε. Και ξέρουμε όλοι ποια πρέπει να είναι η στρατηγική μας, και ο πρωθυπουργός το επεσήμανε και οι υπουργοί, ο κ. Σταθάκης, ότι αυτή τη στιγμή πέντε είναι βασικά οι στόχοι: ο αγροτουρισμός, κύρια ο τουρισμός, τα αγροτικά προϊόντα, η παιδεία και ο πολιτισμός, η ναυτιλία και βεβαίως ό,τι κατ΄ εμέ έχει να κάνει με την υγεία και την ομορφιά».

    - Στην οποία συμμετέχετε και εσείς ως εταιρεία...

    «Η υγεία και η ομορφιά είναι πολύ σημαντικό θέμα και πρέπει να το αναπτύξει η Ελλάδα. Και όταν λέμε ομορφιά δεν εννοούμε μόνο τα καλλυντικά, εννοούμε το κόσμημα και το ρούχο, που εκεί έχουμε καταπληκτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω και των μεγάλων σχεδιαστών που έχουμε και του περιβάλλοντος το οποίο μας βοηθάει.

    Εκείνο που χρειάζεται να πούμε αυτή τη στιγμή είναι και κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι χρειάζεται να αγαπήσουμε την Ελλάδα. Αν ξεκινήσουμε από το "αγαπάω την Ελλάδα», σημαίνει ασκώ τον εαυτό μου στα δύσκολα. Τι σημαίνει ασκώ τον εαυτό μου στα δύσκολα, σημαίνει αλλάζω νοοτροπία όσον αφορά την καταναλωτική μας συνήθεια, αγοράζοντας χρήσιμα και χρηστικά προϊόντα, καταρχήν. Και μετά βεβαίως, να αγοράσουμε τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπολείπονται σε τίποτα, ειδικά στις κατηγορίες που αναπτύσσονται. Και η κυβέρνηση να σκεφτεί ότι αν κάνει τις επιλογές, εκεί πρέπει να εστιάσει τις αποφάσεις της και τη δυναμική της, διότι οι πόροι είναι πολύ λίγοι, και σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά κυρίως οικονομικά. Δεν μπορεί να είμαστε καλοί παγκόσμια σε όλα αυτά που συζητούσαμε, και που συζητάμε γενικότερα, και στο εσωτερικό να υστερούμε. Χρειάζεται, δηλαδή να κάνουμε focus, όπως λέμε, εστίαση σ΄ αυτά τα ανταγωνιστικά σημεία που έχουμε και σε όλα τα επίπεδα, στην έρευνα, στην τεχνολογία, στα πάντα».

    Φώτης Προβατάς- πρόεδρος Ελληνο-κινεζικού Συμβουλίου: Να μην χάσουμε το μομέντουμ στις ελληνοκινεζικές σχέσεις

    «Νομίζω ότι για πρώτη φορά μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος ότι έχουμε μπει σε έναν σωστό δρόμο στις ελληνοκινεζικές σχέσεις, και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό», σημειώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Φώτης Προβατάς, πρόεδρος του Ελληνο-κινεζικού Συμβουλίου και πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων.

    «Όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα τα 2,5 τελευταία με το πρόβλημα της Cosco, είχαμε πραγματικά βρεθεί σε ένα αδιέξοδο. Οι Κινέζοι θεωρούσαν ότι μέχρι τώρα έχουμε συμπεριφερθεί όχι σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες στις συνεργασίες, και είχανε ουσιαστικά κηρύξει ένα εμπάργκο για οποιαδήποτε επένδυση και για οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σημαντική ανάμεσα στην Κίνα και στην Ελλάδα. Νομίζω αυτό τελείωσε».

    - Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας;

    «Στο γεγονός ότι έστω και όπως τελείωσε, με λίγα σκαμπανεβάσματα, το θέμα της Cosco στη Βουλή, όμως τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να τιμήσει όλα αυτά τα οποία είχε συζητήσει και είχε υπογράψει, και καλώς έκανε και ψήφισε και κύρωσε τη συμφωνία στη Βουλή. Άνοιξε αμέσως τους δρόμους της συνεργασίας. Ήδη ο Κινέζος πρέσβης το είχε δηλώσει δημόσια τη βραδιά που υπογράφηκε η συμφωνία της Cosco, ότι από απόψε όλα τα εμπόδια αίρονται, είμαι σίγουρος για τις οποιεσδήποτε επενδύσεις και εμπορικές δραστηριότητες».

    - Με την τεράστια πείρα που έχετε, τι πρέπει να προσέξουμε για να μην -όπως λέει απλά ο λαός- την πατήσουμε ξανά;

    «Πρώτα απ΄όλα, ο πρωθυπουργός -και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- έβαλε στις δύο βασικές ομιλίες του ένα πλαίσιο το οποίο είναι αυτή τη φορά απόλυτα καθαρό. Και επιτρέψτε μου να πω ότι δεν θεωρώ ότι το πλαίσιο είναι καθαρό μόνο σε μια στρατηγική συνεργασίας με την Κίνα, είναι και πολύ ευρύτερο. Αλλά για πρώτη φορά είχα εγώ την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός αυτά που λέει τα ξέρει πάρα πολύ καλά και τα εννοεί, και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ΄ όλα. Γιατί εξαγγελίες μπορεί να κάνει κανείς και ασκήσεις επί χάρτου, σημασία έχει ότι ο πρωθυπουργός είναι σαφέστατο ότι αυτά που έλεγε, με τον τρόπο που τα έλεγε, τα πίστευε, και νομίζω κανείς δεν έχει να πει το αντίθετο. Αυτό είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό. Τι να προσέξουμε; Πρέπει να προσέξουμε αυτό το μομέντουμ. Αυτή τη στιγμή είμαστε "καβάλα στο κύμα" στις ελληνοκινεζικες σχέσεις. Και οι Κινέζοι, όμως, είναι ευχαριστημένοι από την πλευρά τους γιατί έχουνε επενδύσει σε αυτή την ιδέα, να μπούνε στην Ευρώπη μέσα από την Ελλάδα, δηλαδή ο Δρόμος του Μεταξιού. Και εκείνοι έχουν να κερδίσουν και εμείς έχουμε να κερδίσουμε, win- win τα λένε οι Κινέζοι. Αλλά είναι το μομέντουμ, αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να χάσουμε λεπτό. Αύριο πρέπει οι επιχειρηματίες να στείλουνε απαντήσεις στις δεκάδες των επιχειρήσεων που συνάντησαν, να τους ευχαριστήσουνε, για αρκετούς από αυτούς από ό,τι ακούω έχουνε βρει κοινό έδαφος συνεργασίας, να τους πουν ότι θέλουν να συνεχίσουν. Και βεβαίως αντίστοιχα πρέπει να κάνει και η κυβέρνηση μας. Κατανοώ ότι δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο ανάπτυξης σε βάθος των σχέσεων αυτή τη στιγμή και οι συζητήσεις τώρα που έγιναν στην Κίνα έδωσαν υλικό».

    - Αχαρτογράφητα νερά ίσως...

    «Ναι, είναι γεγονός, η κυβέρνηση μέχρι χτες έκανε αξιολογήσεις κ.λπ. Τα θέμα, όμως, είναι τώρα τι λες, σήμερα τι λες. Και σήμερα είναι μια μέρα που είναι πριν από το αύριο, και αύριο πρέπει να δώσουμε τις πρώτες απαντήσεις, να τους ευχαριστήσει και η κυβέρνηση, να τους κουβεντιάσει, να κρατήσει δηλαδή την επαφή ζεστή, μην τους αφήσει να κρυώσουν. Οι Κινέζοι έχουν και άλλους, υπάρχουν και αλλού... πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια... Εμείς πρέπει να δουλεύουμε μαζί τους σε μια ισότιμη βάση, αλλά και να ξέρουμε ότι εμείς δεν έχουμε και πάρα πολλά άλλα σημεία να στηριχτούμε αυτή τη στιγμή, στην υφήλιο γενικά, και προφανώς και στην Ευρώπη που είναι φίλοι μας, είναι οι δικοί μας άνθρωποι, αλλά δεν μας στηρίζουνε σ'αυτό, περιμένουνε να γίνουνε οι επιχειρήσεις μας σαπάκια, μερικές φορές, για να τις αγοράσουνε για ένα κομμάτι ψωμί. Με τους Κινέζους μπορείς να το διαπραγματευτείς αν και είναι σκληροί διαπραγματευτές, αλλά είναι άλλη σχέση. Πρέπει εδώ και τώρα να την κρατήσουμε ζεστή αυτή τη σχέση και σε επίπεδο κυβερνητικό. Ελπίζω τις επόμενες, εννοώ τις επόμενες μέρες, να διαμορφωθεί μια συνεργασία, μια συμμαχία της κυβέρνησης μαζί με τους επιχειρηματικούς παράγοντες, που είναι -ειρήσθω εν παρόδω που έλεγαν οι παλιοί- πολύ ικανοποιημένοι εν γένει, πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα, μια τέτοια λοιπόν ιερή συμμαχία, ώστε να τα βάλουμε κάτω. Γιατί αυτό δεν είναι μόνο κυβερνητικό, η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις, θα χαράξει τη στρατηγική, αλλά πρέπει πολύ- πολύ γρήγορα από κοινού να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει με τους επιχειρηματίες για να διαμορφώσει άξονες. Όταν διαμορφωθούν αυτοί οι άξονες από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αποφασίσει τι θα κάνει, αλλά πρέπει εδώ και τώρα να μην κρυώσει η υπόθεση, να μην χάσουμε το μομέντουμ...».

    [09] Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι αγρότες

    Σε κινητοποιήσεις μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και συγκεκριμένα στο διάστημα από τις 20 Ιουλίου έως και τις 5 Αυγούστου, αποφάσισαν να προχωρήσουν στις κατά τόπους περιοχές τους οι συμμετέχοντες στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των 68 μπλόκων της Νίκαιας, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο Πρακτορείο ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων, Δημήτρης Μόσχος.

    Ο κ. Μόσχος είπε, επίσης, ότι στις αρχές Οκτωβρίου η Πανελλαδική Επιτροπή των 68 μπλόκων έχει αποφασίσει να απευθύνει γενικό κάλεσμα στους αγρότες, προκειμένου -σε συνάντηση που αναμένεται να γίνει στην περιοχή της Θεσσαλίας- να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τους τρόπους αντίδρασης "στον αφανισμό που επιχειρείται", όπως χαρακτηριστικά είπε. Ασφαλιστικό, κατασχέσεις, κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές και καθυστέρηση πληρωμής των κοινοτικών πόρων, αποτελούν "ορισμένα μόνο από τα θέματα που μας αναγκάζουν να βγούμε και πάλι στους δρόμους", συμπλήρωσε.

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα η Πανελλαδική Επιτροπή μπλόκων, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι "οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ αυξήθηκαν, ήδη, κατά 3% από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα ακολουθήσουν, απανωτές αυξήσεις στα επόμενα χρόνια, ώστε το 2022 οι εισφορές για την ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Αγροτική Εστία να φτάσουν στο 27,20% του εισοδήματος". Επίσης, αναφέρεται ότι "οι περικοπές στις επιδοτήσεις-ενισχύσεις, που ξεκίνησαν με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, στα πρώτα δύο χρόνια ξεπέρασαν το 23% και το τέλος του 2019 θα αγγίξουν το 60%, ενώ το μέτρο της περικοπής κατά 60% της σύνταξης όσων συνταξιούχων αγροτών εξακολουθούν να απασχολούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία και εισπράττουν επιδοτήσεις-ενισχύσεις θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα".

    [10] Συνελήφθησαν δύο άτομα για την πυρκαγιά στη Σάμο

    Δύο άτομα συνελήφθησαν σήμερα, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς χθες το απόγευμα, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Παλιά Χωματερή του νησιού.

    Οι συλληφθέντες, ένας 46χρονος και ένας 23χρονος , θα οδηγηθούν αύριο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

    Παράλληλα, η πυρκαγιά στη Σάμο βρίσκεται πλέον σε ύφεση και οι πυροσβεστικές δυνάμεις την έχουν οριοθετήσει.

    [11] Ισπανία: Προς παράταση του πολιτικού αδιεξόδου

    Οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας θα καταψηφίσουν μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, το κόμμα του οποίου επικράτησε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, αυξάνοντας τις πιθανότητες το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα, που διαρκεί ήδη 7 μήνες, να παραταθεί.

    Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την εκλογική αναμέτρηση, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του ούτε θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Ραχόι για τον πρωθυπουργικό θώκο στην ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ούτε θα απόσχει προκειμένου να διευκολύνει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης υπό το Λαϊκό Κόμμα (PP)

    «Θα πρέπει να σκιαγραφήσει τις πολιτικές που θα του επιτρέψουν να κερδίσει την στήριξη των φυσικών του συμμάχων, μεταξύ των οποίων δεν συγκαταλέγονται οι Σοσιαλιστές, και δεν θα πρέπει να περιμένει από τους άλλους να επιλύσουν τα προβλήματά του» επισήμανε ο Σάντσεθ σε ομιλία που παραχώρησε σε συνεδρίαση του κόμματός του.

    Με τους Σοσιαλιστές να μην συναινούν, ο Ραχόι θα πρέπει να πείσει τους κεντρώους Ciudadanos, που κατέλαβαν την τέταρτη θέση στις εκλογές, όπως και δύο μικρά περιφερειακά κόμματα προκειμένου να τον υποστηρίξουν ή να απόσχουν από τη διαδικασία.

    «Θα ήταν βλακώδης η διεξαγωγή νέων εκλογών» σημείωσε ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ομιλία του ηγέτη των Σοσιαλιστών.

    «Θα ήθελα να σχηματιστεί σύντομα μια κυβέρνηση ώστε να μην χαραμίσουμε το καλοκαίρι με συζητήσεις» επισήμανε.

    Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφορήσουν για μία ακόμη φορά, η Ισπανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν τρίτο γύρο εκλογών κι ενώ η οικονομική ανάκαμψη της χώρας από την βαθιά ύφεση πρέπει να υπερβεί προσκόμματα όπως η αβεβαιότητα που προκάλεσε η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ αλλά και οι ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών στη Μαδρίτη σχετικά με το έλλειμμά της.

    [12] Σε 272 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στις συγκρούσεις στην πρωτεύουσα του Ν.Σουδάν

    Σε 272 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών, στους οποίους περιλαμβάνονται 33 άμαχοι, από τις συγκρούσεις στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν Τζούμπα, δήλωσε σήμερα πηγή του υπουργείου Υγείας της χώρας στο Reuters.

    Οι μάχες αυτές ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και αυτές που είναι πιστές στον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ.

    Και οι δύο δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τα αίτια του πρόσφατου αυτού ξεσπάσματος βίας μεταξύ των δυνάμεων που τους υποστηρίζουν.

    Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα και κάτοικοι της Τζούμπα δήλωσαν ότι νέες ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν το πρωί στην πρωτεύουσα της χώρας.

    [13] Έναρξη Παγκόσμιου Συνεδρίου με θέμα τη «Φιλοσοφία του Αριστοτέλη»

    Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου με θέμα τη «Φιλοσοφία του Αριστοτέλη» και εναρκτήριες ομιλίες των Dermont Moran από την Ιρλανδία και Βασιλικής Καραβάκου από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διεξάγεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων απ' όλο τον κόσμο και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου.

    Αφορμή του Συνεδρίου είναι τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλους και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (International Federation of Philosophical Societies (FISP). Στόχος του, είναι κυρίως να διερευνήσει και να τονίσει τη σπουδαιότητα του φιλοσοφικού στοχασμού του Αριστοτέλη για τα δημόσια πράγματα, αλλά και εν γένει για τα παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα.

    Το Συνέδριο διεξάγεται στην Αθήνα, όπου ο Αριστοτέλης έζησε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του, μαθήτευσε επί μακρόν και δίδαξε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, ίδρυσε το Λύκειο, δίδαξε και μεγαλούργησε. Οι αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές που έφεραν πρόσφατα στο φως το Λύκειον του Αριστοτέλους, θα είναι στο επίκεντρο του Συνεδρίου. Επίσης, για την υφή και την ποιότητα της δημοκρατικής πολιτείας θα υπάρξουν ειδικές συνεδρίες με επιλεγμένους ομιλητές στον ιερό και ιστορικό χώρο του Λυκείου, της Ακαδημίας Πλάτωνος, της Πνύκας και του Ολυμπίου Διός.

    Στη Φιλοσοφική Σχολή, σε όλη την διάρκεια του συνεδρίου, λειτουργεί έκθεση βιβλίου φιλοσοφικού επιστημονικού περιεχομένου, ενώ στο πλαίσιο του συνεδρίου ο υφυπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, θα παρουσιάσει στις 13 Ιουλίου τη θεατρική παράσταση «Αριστοτέλης» σε σκηνοθεσία Νίκου Παροίκου.

    [14] Κυβ. Πηγές: Αναβαθμίζεται ο διεθνής ρόλος της Ελλάδας

    Η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κλείνει έναν σημαντικό κύκλο επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τους ισχυρότερους ηγέτες του κόσμου, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, καθώς μέσα στον τελευταίο ενάμιση μήνα έλαβαν χώρα και οι συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ.

    Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το γεγονός αυτό, που κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι, δείχνει την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας, καθώς και την ανάδειξή της σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής εντάσσονται οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη και το Ιράν. Όπως τονίζουν, οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που οικοδομεί η Ελλάδα με μια σειρά από χώρες, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πόλου ειρήνης και σταθερότητας, ιδιαίτερα αναγκαίου, σε μια περίοδο όξυνσης των περιφερειακών εντάσεων και συγκρούσεων. Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός παρομοιάζει την Ελλάδα με «ένα δέντρο που έχει τις ρίζες του στη Δύση, αλλά απλώνει τα κλαδιά του στην Ανατολή, τον Νότο και τον Βορρά».

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο αναβαθμισμένος περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας, αναγνωρίζεται ρητά στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τις επίσημες συναντήσεις με τον Ρώσο και τον Κινέζο Πρόεδρο. Από την δική του πλευρά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε έμφαση στο ρόλο αυτόν που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ενώ έδειξε -για την ακρίβεια υπογράμμισε- ότι είναι απόλυτα ενήμερος για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ρωσία και την Κίνα.

    Η αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι καρπός μιας προσπάθειας, ή οποία καταβλήθηκε μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, στη δίνη μιας σοβαρότατης διπλής κρίσης: της οικονομικής κρίσης και της κρίσης του προσφυγικού. Σήμερα, που η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης, η δημιουργία μιας αμεσότερης και εποικοδομητικότερης σχέσης με τις τρεις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις, ανοίγει σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές, στρατηγικού χαρακτήρα, σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας, όπως οι υποδομές, οι μεταφορές, η ενέργεια, η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, οι νέες τεχνολογίες, ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, τα χρηματοπιστωτικά.

    Ταυτόχρονα, όπως σημειώνουν, ενισχύονται αποφασιστικά η θέση και το διεθνές κύρος της χώρας. Η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στο διεθνές πεδίο, γιατί έχει αυτόνομη ατζέντα, δεν σύρεται πίσω από την εξωτερική πολιτική κανενός, σέβεται τις γεωπολιτικές διαφοροποιήσεις και μιλάει πάντοτε τη γλώσσα της συνεργασίας και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο. Η ιδιότητά της, ως μέλους της ΕΕ, συμβάλλει στην ακόμα μεγαλύτερη προσέγγιση μιας σειράς από χώρες με την Ευρώπη.

    [15] Συγχαρητήρια του Προέδρου της Βουλής στην "χρυσή" πρωταθλήτρια Κατερίνα Στεφανίδη

    Τα συγχαρητήριά του προς την πρωταθλήτρια Κατερίνα Στεφανίδη, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο άλμα επί κοντώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Άμστερνταμ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικός Βούτσης.

    "Η μεγάλη σας νίκη", δήλωσε ο κ. Βούτσης, "μας γεμίζει χαρά και περηφάνια. Σας ευχόμαστε υγεία και δύναμη στην προετοιμασία για τη συμμετοχή σας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο τον ερχόμενο μήνα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 July 2016 - 10:32:32 UTC