Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προχωράμε κανονικά", σημειώνουν κυβερνητικές πηγές ως προς τον εκλογικό νόμο
  • [02] Παρουσία του Αλ. Τσίπρα η Βουλή των Εφήβων
  • [03] Αντίθετος στη συνεχή ανακεφαλαιοποίηση ο Ντάισελμπλουμ
  • [04] Υπεραπόδοση καταγράφει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου
  • [05] Αποπληρωμή στεγαστικών δανείων για θύματα τρομοκρατικών πράξεων ή εγκλημάτων βίας
  • [06] Ανοδική η επιβατική κίνηση φέτος σε σχέση με το 2015
  • [07] Spiegel: Καλοκαίρι ελαφράς χαλάρωσης και ανάκαμψης για την Μέρκελ;
  • [08] Απαλλοτριώνεται το σπίτι του Αδόλφου Χίτλερ
  • [09] Αντίθετος στη συνεχή ανακεφαλαιοποίηση ο Ντάισελμπλουμ
  • [10] «Στην Άκρη Του Βατήρα», «Drops of Peace» και Ισιδώρα Ντάνκαν
  • [11] Δωρεάν σύστημα επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και υποβοήθησης αποκατάστασης για άτομα με αναπηρία
  • [12] Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη παραπαίει λόγω της κρίσης αξιών
  • [13] Σε δημόσιο διαγωνισμό για 20 αεροπορικές γραμμές η Αεροπορία Αιγαίου
  • [14] Έως τον Σεπτέμβριο αναστέλλει ο ΟΟΣΑ τη δημοσιοποίηση των βασικών οικονομικών του δεικτών
  • [15] Μέρκελ: "Τρομοκράτες" πέρασαν λαθραία στην Ευρώπη μαζί με τους πρόσφυγες

  • [01] "Προχωράμε κανονικά", σημειώνουν κυβερνητικές πηγές ως προς τον εκλογικό νόμο

    Ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση, ζητήματα κοινωνικής πολιτικής αλλά και ο προγραμματισμός για την πορεία του νομοθετικού έργου, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με στελέχη της κυβέρνησης και συνεργάτες του, στη Βουλή.

    «Προχωράμε κανονικά», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές ως προς το θέμα του εκλογικού νόμου και σημείωναν, σε σχέση με όσους δεν στηρίζουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απλή αναλογική, ότι «το πρόβλημα είναι στους άλλους, που είναι δέσμιοι του τακτικισμού τους».

    Συζήτηση έγινε για την συνταγματική αναθεώρηση και την πορεία του σχετικού θέματος, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν, ότι θα υπάρξουν άμεσα δημόσιες πρωτοβουλίες.

    Επιπλέον, συζητήθηκαν ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, σχετικά με τα οποία αποφασίστηκε προετοιμασία και επόμενη σύσκεψη ειδικά για αυτό το θέμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπήρξε ενημέρωση, ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, προχωρά κανονικά.

    Στη σύσκεψη έγινε προγραμματισμός για την πορεία του νομοθετικού έργου. Υπάρχουν σε διάφορα στάδια προγραμματισμού ο εκλογικός νόμος, το νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες, το νομοσχέδιο για δημόσιες συμβάσεις, το νομοσχέδιο για το διαδικτυακό έγκλημα, το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    [02] Παρουσία του Αλ. Τσίπρα η Βουλή των Εφήβων

    Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκεη ΚΑ' Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων.

    Ο πρωθυπουργός έτυχε θερμής υποδοχής απότους έφηβους βουλευτές, οι οποίοι έσπευσαν να τον συναντήσουν και να συνομιλήσουν μαζί του για θέματα που αφορούν την νεολαία, επί αρκετή ώρα Πολλοί ήταν αυτοί που «εκμεταλλεύτηκαν» την παρουσία του πρωθυπουργού στην αίθουσα της ολομέλειας του κοινοβουλίου και έβγαλαν μαζί του μια selfie.

    Στην συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής,Νίκος Βούτσης,ηπροέδροςτης Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ΦώφηΓεννηματά, οεπικεφαλής του Ποταμιού, ΣταύροςΘεοδωράκης και οπροέδροςτης Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

    Επίσης ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

    Η Βουλή των Εφήβων είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο λειτουργεί από το σχολικό έτος 1995-1996 και απευθύνεται στους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας, του απόδημου ελληνισμού και της Κύπρου.

    ΗΚΑ' Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων Βουλευτών

    «Με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας μπορεί να μην μπορούμε να αλλάξουμε όλον τον κόσμο, μπορούμε, όμως, να αλλάξουμε τον ίδιο τον κόσμο του παιδιού.

    Σε αυτήν τη φράση, ο έφηβος βουλευτής Ν. Αττικής, Αναστάσιος Δούκας, συμπεριέλαβε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς αλλά, κυρίως, τα πιστεύω και τα θέλω των νέων παιδιών, για τον κόσμο που ονειρεύονται και παλεύουν να έχουν.

    «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα του Παιδιού» ήταν το θέμα της ΚΑ' Συνόδου της Βουλής των Εφήβων Βουλευτών, η οποία ολοκλήρωσε τις τριήμερες εργασίες της στην Ολομέλεια.

    Η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας και οι προοπτικές βελτίωσης, η ανεργία, η μετανάστευση των νέων, το εκπαιδευτικό και εξεταστικό σύστημα, το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, οι κοινωνικές ανισότητες, η ανάγκη ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ικανότητες, η δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών στην υγεία και την παιδεία, ήταν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των θεμάτων που ανέπτυξαν οι 300 «έφηβοι βουλευτές», καταθέτοντας, ταυτόχρονα, τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες έγιναν δεκτές στο σύνολο τους, κατά πλειοψηφία.

    «Πολλές από τις προτάσεις σας θα συμπεριληφθούν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που καταρτίζει η Ειδική Επιτροπή», υποσχέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκεύπουλος, ο οποίος παρέλαβε το ψηφισθέν κείμενό τους, στους 300 «έφηβους βουλευτές», που συμμετείχαν σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής.

    Τη σκληρή κριτική, πάντως, των 300 μαθητών και μαθητριών της Β' Λυκείου, που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κοινοβουλίου, δέχθηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, διαδικασία που εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά.

    Το παρατεταμένο χειροκρότημα των συναδέλφων της δέχθηκε η Μαρία Πλιούρα, «βουλευτής Επικρατείας» και μαθήτρια με ειδικές ικανότητες, όταν μίλησε για την ανάγκη ίσων δικαιώματα των παιδιών με κινητικά και άλλα προβλήματα στην εκπαίδευση, και επέκρινε την πολιτεία για την αδιαφορία της, κάνοντας λόγο για ανύπαρκτη πολιτική σε ό,τι αφορά την ισότιμη πρόσβασή τους.

    «Εκ μέρους της πολιτείας, να εκφράσω την αυτοκριτική και τη ντροπή μας, γιατί η ειδική εκπαίδευση στα σχολεία, στο σύνολό της, είναι παραμελημένη. Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες», απάντησε ο κ. Φίλης, προαναγγέλλοντας, ταυτόχρονα, την ίδρυση νέου ειδικού σχολείου με τέσσερα χρόνια γυμνάσιο και τέσσερα χρόνια λύκειο, που θα καταλήγει σε έτος μάθησης.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, όσοι φοιτούν στο τελευταίο έτος μάθησης θα δουλεύουν, θα πληρώνονται, θα έχουν ασφάλεια και αυτό το μέτρο θα επεκταθεί και στο Επαγγελματικό Λύκειο.

    Την αντίθεσή του στην αλλαγή του ωρολογιακού προγράμματος, που προβλέπει και μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών, εξέφρασε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Γεώργιος Μπακάλης.

    «Βασική άποψή μας είναι ότι χρειάζονται λιγότερες εξετάσεις στο γυμνάσιο και περισσότερο ωφέλιμο διδακτικό χρόνο? Δεν είναι λογικό να διδάσκονται περισσότερα Αρχαία Ελληνικά αντί να δώσουμε έμφαση στα Νέα Ελληνικά, στη λογοτεχνία», επεσήμανε ο κ. Φίλης.

    «Όπως ένα δέντρο, ένα φυτό, δεν μπορεί να επιβιώνει χωρίς τις ρίζες του, έτσι δεν μπορεί να επιβιώνει η νέα ελληνική γλώσσα χωρίς τα Αρχαία», αντέτεινε ο έφηβος βουλευτής.

    «Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται το θέμα των Αρχαίων ιδεολογικά», σημείωσε ο κ. Φίλης.

    Ο υπουργός Παιδείας απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε από τον έφηβο βουλευτή Αρκαδίας, Φώτη Μουρούτσο, για την αμφισβήτηση της ανάγκης, όπως είπε, τόσο της πρωινής προσευχής στα σχολεία, όσο και της διδασκαλίας των θρησκευτικών, αλλά και των παρελάσεων.

    Ο έφηβος βουλευτής υποστήριξε ότι «με τις πολιτικές αμφισβήτησης της εθνικής μας ταυτότητας και συνείδησης, υπάρχει κίνδυνος να διχαστεί η μαθητική κοινότητα».

    «Δεν θα πάμε μπροστά αν δεν αναγνωρίζουμε και τη αντίθετη άποψη. Είναι παράλογο ένα σχολείο που είναι κοσμικό, να μετατρέπεται σε θρησκευτικό. Θέλουμε ένα "ουδετερόθρησκο" σχολείο και όχι ένα κατηχητικό σχολείο. Να μην παρεμβαίνει η επικρατούσα θρησκεία που είναι η χριστιανική. Ένα σχολείο που θα δίνει πληροφορίες για όλες τις θρησκείες. Όταν δίπλα σας κάθεται ένας μαθητής με γονείς μουσουλμάνους δεν θα θέλατε να μάθετε τι πιστεύει», απάντησε ο κ. Φίλης, ενώ αναφερόμενος στις μαθηματικές παρελάσεις, επεσήμανε: «Δεν είναι λιγότερο Έλληνες τα παιδιά που παρελαύνουν με το ζόρι ή που για αυτά είναι ρουτίνα η προσευχή. Τα εξωτερικά στοιχεία δεν καθορίζουν τον εσωτερικό κόσμο μας. Οι παρελάσεις καθιερώθηκαν από το 1937 επί δικτατορίας του Μεταξά. Αυτές δεν αποτελούσαν στοιχεία εθνικής ταυτότητας του παιδιού, αλλά στοιχείο φρονηματισμού. Οι εθνικοί επέτειοι έχει σημασία να διδάσκονται με γιορτές και όχι με βηματισμό στρατιωτικών αγημάτων». «Η βάση της εθνικής μας ταυτότητας είναι η δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Φίλης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε πολύ σημαντικές και ελπιδοφόρες τις απόψεις και τις προτάσεις που κατέθεσαν οι «μικροί πολιτικοί», δείχνοντας όπως σημείωσε, «τον δρόμο που πρέπει να ακολουθούν οι «μεγάλοι πολιτικοί».

    [03] Αντίθετος στη συνεχή ανακεφαλαιοποίηση ο Ντάισελμπλουμ

    Οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης είναι σαφείς και αυστηροί για το πότε μπορεί να γίνει διάσωση μιας τράπεζας εκ των έσω και με ποιά σειρά, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ σχετικά με το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών , επισημαίνοντας ότι γίνονται εποικοδομητικές συζητήσεις για να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.

    Προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι πάντοτε υπάρχουν τραπεζίτες που λένε ότι χρειάζονται περισσότερα για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες. «Είμαι εντελώς αντίθετος με αυτό, γιατί αυξάνει ξανά και ξανά το χρέος. Πρέπει να σταματήσει», τόνισε. «Χρειαζόμαστε τα δημόσια χρήματα για να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα. Πρέπει η ηγεσία των τραπεζών να λύνει μόνη της τα προβλήματά της» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    [04] Υπεραπόδοση καταγράφει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

    Σε υψηλό δύο εβδομάδων ανήλθε νωρίτερα ο βρετανικός δείκτης των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καταγράφοντας υπεραπόδοση έναντι του δείκτη των blue chips, μετά την αποχώρηση της Αντρέα Λίντσομ από την κούρσα για την πρωθυπουργία της χώρας.

    Η απρόσμενη κίνηση της Λίντσομ αφήνει πλέον ως μοναδική υποψήφια την Τερέζα Μέι, υπουργό Εσωτερικών τα τελευταία έξι χρόνια. Η Μέι αναμένεται πλέον να γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ.

    Στις 14:49 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250 σημείωσε άνοδο 2,6%, αφού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, ο δείκτης σημειώνει απώλειες περίπου 4% συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος στις 23 Ιουνίου εν μέσω ανησυχιών για τον αρνητικό αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

    «Είναι ενδιαφέρον να βλέπει κανείς μια τέτοια ανάκαμψη στο δείκτη FTSE 250... Με την νίκη της Μέι, δεν θα υπάρχει πλέον κενό πολιτικής, και αυτό αναμένεται να βοηθήσει τον δείκτη που είναι κυρίως επικεντρωμένος στις εγχώριες εταιρίες, καθώς και τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί πλήγμα», ανέφερε αναλυτής της IG.

    «Είναι μια ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι ικανοποιημένοι με τον περιορισμό της αβεβαιότητας που περιβάλλει τη βρετανική οικονομία», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο δείκτης FTSE 100, του οποίου οι μετοχές έχουν μεγάλες διεθνείς δραστηριότητες, κατέγραφε υποαπόδοση. Ο δείκτης των blue-chip σημείωσε άνοδο κατά 1% αφού ανήλθε σε υψηλό 11μήνου νωρίτερα στη συνεδρίαση. Ζήτηση υπήρχε για κλάδους που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την εσωτερική πολιτική και τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες, όπως οι κατασκευαστικές εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης Taylor Wimpey, Barratt Development και Persimmon που κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο μεταξύ 7,5% και 8,6%.

    [05] Αποπληρωμή στεγαστικών δανείων για θύματα τρομοκρατικών πράξεων ή εγκλημάτων βίας

    Η αποπληρωμή από το Δημόσιο, στεγαστικών δανείων των θυμάτων τρομοκρατικών πράξεων ή εγκλημάτων βίας, ρυθμίζεται με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

    Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ τεύχος Β΄, φύλλο 2092, της 7.7.2016), καθορίζεται η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και όλες οι λεπτομέρειες, ώστε το στεγαστικό δάνειο που έχει λάβει το θύμα ή ο/η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του θύματος, να αποπληρώνεται από το δημόσιο, εφόσον το ακίνητο εξυπηρετεί κοινές οικογενειακές ανάγκες.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον τρόπο αυτό «η Πολιτεία συμπαραστέκεται στα θύματα σοβαρών εγκλημάτων και ανταποκρίνεται στη δέσμευση που ανέλαβε με το άρθρο 8 του νόμου 4285/2014, επ? αφορμή της ανθρωποκτονίας, εν ώρα καθήκοντος, σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Μαλανδρίνου».

    [06] Ανοδική η επιβατική κίνηση φέτος σε σχέση με το 2015

    Συνεχίζει την ανοδική πορεία η επιβατική κίνηση σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας το α' εξάμηνο του έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου διακινήθηκαν 20,1 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σχέση με το 2015.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την κίνηση των αεροδρομίων, το α΄εξάμηνο του 2016 ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια έφθασε τις 189.008 (από τις οποίες 89.343 εσωτερικού και 99.665 εξωτερικού) παρουσιάζοντας αύξηση 4,2% (+4,7% στις πτήσεις εσωτερικού και +3,8% στις πτήσεις εξωτερικού), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 181.352 πτήσεις.

    Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το α' εξάμηνο του 2016 έφθασε τα 20.083.702 παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 όπου είχαν διακινηθεί 18.603.058 επιβάτες.

    [07] Spiegel: Καλοκαίρι ελαφράς χαλάρωσης και ανάκαμψης για την Μέρκελ;

    Οι αριθμοί των προσφύγων μειώνονται, τα ποσοστά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ανεβαίνουν, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι βαθιά διχασμένο: Θα καταφέρει η 'Αγγελα Μέρκελ να αναδυθεί και πάλι πολιτικά; Δεν πρέπει να τρέφει κανείς ψευδαισθήσεις, λένε στο ίδιο της το κόμμα.

    Η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί εμφανώς και σαφώς στο προσφυγικό. Πριν από ένα χρόνο κατέφθαναν στο Βερολίνο 1.000 πρόσφυγες καθημερινά και οι χαοτικές εικόνες στις υπηρεσίες είχαν προκαλέσει επικριτικά σχόλια στον Τύπο. Οι διοικητικές υπηρεσίες της πρωτεύουσας δεν είναι σε θέση να διαχειρισθούν την προσφυγική κρίση, όπως σ΄«ένα αποτυχημένο κράτος», σχολίαζε τότε το Spiegel. Σήμερα δεν είναι καν 100 και ο υπουργός Εσωτερικών, ο χριστιανοδημοκράτης Τόμας Ντε Μεζιέρ, δηλώνει αισιόδοξος στο θέμα αυτό, για την Ευρώπη και πολύ περισσότερο για την Γερμανία. Το ίδιο και η καγκελάριος, η οποία στη συνέντευξή της στο δεύτερο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ZDF) χθες υπεραμύνθηκε μάλιστα της πολιτικής της και δήλωσε ότι συνεχίζει να την υποστηρίζει.

    [08] Απαλλοτριώνεται το σπίτι του Αδόλφου Χίτλερ

    Για να αποτραπεί η μετατροπή του σε ένα είδος «μνημείου και τόπου προσκύνησης» για ναζιστές και ακροδεξιούς, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαικού Κόμματος πρόκειται να καταθέσει αύριο νομοσχέδιο για την απαλλοτρίωση του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε εκείνος που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα, ως ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της, ο Αδόλφος Χίτλερ.

    Πέραν κάποιων νομικών αποσαφηνίσεων, δεν έχουν υπάρξει στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης και γνωμοδότησης κάποιες αντιδράσεις ή επιφυλάξεις ως προς το νομοσχέδιο για την απαλλοτρίωση, το οποίο προβλέπει τη μεταβίβαση στο επίσημο κράτος του δικαιώματος ιδιοκτησίας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από την ιδιοκτήτρια του, στην οποία θα καταβληθεί η αναλογούσα αποζημίωση.

    [09] Αντίθετος στη συνεχή ανακεφαλαιοποίηση ο Ντάισελμπλουμ

    Οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης είναι σαφείς και αυστηροί για το πότε μπορεί να γίνει διάσωση μιας τράπεζας εκ των έσω και με ποιά σειρά, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ σχετικά με το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών , επισημαίνοντας ότι γίνονται εποικοδομητικές συζητήσεις για να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.

    Προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι πάντοτε υπάρχουν τραπεζίτες που λένε ότι χρειάζονται περισσότερα για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες. «Είμαι εντελώς αντίθετος με αυτό, γιατί αυξάνει ξανά και ξανά το χρέος. Πρέπει να σταματήσει», τόνισε. «Χρειαζόμαστε τα δημόσια χρήματα για να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα. Πρέπει η ηγεσία των τραπεζών να λύνει μόνη της τα προβλήματά της» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    [10] «Στην Άκρη Του Βατήρα», «Drops of Peace» και Ισιδώρα Ντάνκαν

    Με τρεις πολύ ιδιαίτερες παραστάσεις συνεχίζεται το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

    Την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού - Στούντιο, η ομάδα "Αμάλγαμα" και η χορογράφος Μαρία Γοργία, παρουσιάζουν το έργο "Στην Άκρη Του Βατήρα", που διαδραματίζεται σ΄ ένα χώρο που μεταμορφώνεται πότε σε σπίτι, πότε σε πασαρέλα, πότε σε γιαπωνέζικο λουτρό και πότε σε ατμόσφαιρα από έργο του Μπέκετ. Εκεί, μια γυναίκα, η καλαματιανή περφόρμερ, Σάνια Στριμπάκου, κολυμπά ανάμεσα στις αντιφάσεις της, στην αναποφασιστικότητά της και στα αδιέξοδα που, κατά κύριο λόγο, δημιουργεί η ίδια στον εαυτό της.

    Στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, στις 19 Ιουλίου οι "Drops of Peace" σε μια πολυαισθητηριακή παράσταση, που αρχίζει ως παιχνίδι για θεατές όλων των ηλικιών με ελεύθερη είσοδο. Οι χορογράφοι Αποστολία Παπαδαμάκη (ομάδα Quasi Stellar, Ελλάδα), Σοφί Μπουλμπουλιάν (Sophie Bulbulyan, ομάδα Dk-Bel, Γαλλία) και Λία Χαράκη (ομάδα Πέλμα - Κύπρος) δημιουργούν το "Drops of Peace", ως απόηχο του "Drops of Breath", της πρώτης διεθνώς υποβρύχιας παράστασης χορού. Ένας περίπατος στη φύση, κατά τον οποίο οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν το δικό τους ταξίδι, παρακολουθώντας τους χορευτές να συνθέτουν μνήμες, που έχουν καταγραφεί μέσα τους από την υποβρύχια εμπειρία τους.

    Τέλος, στις 19 και στις 24 Ιουλίου, επιλεγμένες χορογραφίες της Ισιδώρας Ντάνκαν, η οποία ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και δημιούργησε έργα πάνω στην αρχαιοελληνική μουσική, το χορό και την ποίηση - δράμα αλλά και της Λίζας Ντάνκαν (υιοθετημένης κόρης της Ντάνκαν) καθώς και της Μπάρμπαρα Κέιν, ιδρύτριας της ομάδας "Isadora Duncan Dance Company", παρουσιάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της έκθεσης, "Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας". Μέσα από την ομορφιά και τη ρευστότητα του χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν το δρώμενο της ομάδας, που περιλαμβάνει σόλο, ντουέτο και τρίο, αποπειράται να συνδεθεί με την έκθεση, δίνοντας νέα ζωή και έκφραση στα εκθέματά της όπου ξεναγούνται οι θεατές.

    [11] Δωρεάν σύστημα επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και υποβοήθησης αποκατάστασης για άτομα με αναπηρία

    Την υλοποίηση ενός πληροφορικού συστήματος για άτομα με αναπηρία, το οποίο θα τους επιτρέπει να επικοινωνούν καλύτερα, να ψυχαγωγούνται αυτόνομα και να ασκούνται αποτελεσματικότερα, ξεκίνησε η SciFY (http://www.scify.gr/).

    Το έργο, με το χαρακτηριστικό τίτλο Talk and Play, αναπτύσσεται από τη SciFY, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με την ολοκλήρωσή του, θα προσφερθεί δωρεάν σε όλους, δίνοντας λύση σε εκατοντάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Talk and Play είναι ένα σύστημα που θα επιτρέπει σε άτομα με αναπηρίες να επικοινωνούν, να ακούν μουσική, να βλέπουν ταινίες και να εξασκούνται, για να επιταχύνουν την αποκατάστασή τους.

    [12] Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη παραπαίει λόγω της κρίσης αξιών

    Στην κρίση αξιών, και όχι στα οικονομικά προβλήματα, απέδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, το γεγονός ότι η Ευρώπη παραπαίει. Μιλώντας στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της τελετής αδελφοποίησης του Ιδρύματος «Ελπίδα» Κύπρου για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία και του συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η Ευρώπη απομακρύνθηκε από τον άνθρωπο, από τις αρχές και τις αξίες εκείνες, οι οποίες μετά το Β'Παγκόσμιο Πόλεμο οδήγησαν στην προσπάθεια να φτιάξουμε την Ευρώπη».

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι με την παρουσία του στην τελετή αδελφοποίησης, η οποία έγινε στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, εκπληρώνει ένα αυτονόητο χρέος.

    Αναφέρθηκε στην προσπάθεια η οποία ξεκίνησε πριν από 26 χρόνια στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στην Ελλάδα αυτή η προσπάθεια, είπε, ξεκίνησε από θαρραλέες γυναίκες οραματίστριες με επικεφαλής την Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θέλησης. Σήμερα η «Ελπίδα» στην Ελλάδα «αποτελεί ένα κόσμημα του κοινωνικού κράτους», τόνισε ο Πρ. Παυλόπουλος.

    Σήμερα, συνέχισε, οι δύο «Ελπίδες» αδελφοποιούνται, προσφέροντας ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα, της ένωσης σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο και για τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης αλλά και κρίσης αξιών.

    Ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε η κοινή προσπάθεια, «ο σπόρος που τέθηκε σήμερα, να βλαστήσει και να θρέψει αυτή τη σιγουριά και προσδοκία που ανήκει στα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στη ζωή». Επίσης, τόνισε ότι η αδελφοποίηση είναι ο συμβολισμός του ελληνισμού και προσέθεσε: «Αυτή η προσφορά του ελληνισμού είναι προσφορά προς το δυτικό πολιτισμό, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, ο οποίος είναι περισσότερο κρίσιμος από κάθε άλλη φορά». Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει την προσπάθεια βοήθειας των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και λευχαιμία.

    Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την παρουσία του και τόνισε ότι «σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα των δύο κρατών μας να συμβάλουν τα μέγιστα ώστε να πετύχει ο στόχος και ο σκοπός, να αυξήσουμε την ελπίδα και τις προσπάθειες για βοήθεια των παιδιών με καρκίνο και λευχαιμία».

    Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκλεισε τον χαιρετισμό του με τη φράση της κ. Βαρδινογιάννη: «Το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατόν. Αρκεί να πιστέψουμε σε αυτό και να αγωνιστούμε».

    H κ. Βαρδινογιάννη επεσήμανε ότι η αδελφοποίηση ανοίγει νέους δρόμους προσφοράς για τα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία. Στην τελετή, η οποία έληξε με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών μίλησαν επίσης η Άντρη Αναστασιάδη, επίτιμη πρόεδρος του Ιδρύματος «Ελπίδα» Κύπρου», καθώς και ο πρόεδρός του Λοΐζος Λοΐζου.

    [13] Σε δημόσιο διαγωνισμό για 20 αεροπορικές γραμμές η Αεροπορία Αιγαίου

    Την πρόθεσή της να συμμετάσχει τόσο η ίδια όσο και ως μέλος κοινοπραξίας με την θυγατρική της Olympic AIR ΑΕ και να υποβάλλει προσφορές στο διαγωνισμό του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την εκμετάλλευση είκοσι τακτικών αεροπορικών γραμμών, ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Αεροπορία Αιγαίου ΑΕ (Aegean Airlines).

    Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει, τόσο η ίδια όσο και ως μέλος οινοπραξίας με την θυγατρική αυτής Olympic AIR ΑΕ και να υποβάλει προσφορές στον δημόσιο διαγωνισμό του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την εκμετάλλευση είκοσι τακτικών αεροπορικών γραμμών στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας από 1η Οκτωβρίου 2016 έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 3η Αυγούστου 2016 ή, σε περίπτωση αναβολής, η νέα ημερομηνία που θα οριστεί. Σημειώνεται ότι δεν ορίζεται ποσό στην πρόσκληση ως προϋπολογισμός δαπάνης για τον εν λόγω Διαγωνισμό.

    [14] Έως τον Σεπτέμβριο αναστέλλει ο ΟΟΣΑ τη δημοσιοποίηση των βασικών οικονομικών του δεικτών

    Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναστείλει την δημοσιοποίηση των βασικών οικονομικών του δεικτών έως τον Σεπτέμβριο, καθώς η αβεβαιότητα που δημιούργησε η ψήφος της Βρετανίας υπέρ του Brexit θα μπορούσε να καταστήσει τα στοιχεία παραπλανητικά ή ανακριβή.

    Κάθε μήνα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δημοσιοποιεί ένα σύνθετο πρόδρομο δείκτη για όλα τα κράτη-μέλη του, που έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει σημεία καμπής στην οικονομική δραστηριότητα. Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι κανένας δείκτης δεν θα ανακοινωθεί αυτόν ή τον επόμενο μήνα, προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερο σημαντικά στοιχεία.

    Ο ΟΟΣΑ έχει και στο παρελθόν αναστείλει την δημοσίευση στοιχείων λόγω «σημαντικών απρόβλεπτων ή μη αναμενόμενων γεγονότων», όπως τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2011 ύστερα από το μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία.

    Αναφερόμενος στον αντίκτυπο της ψήφου των Βρετανών υπέρ του Brexit, ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υποδείκνυαν σταθερή δυναμική ανάπτυξης στις χώρες του ΟΟΣΑ και άνοδο στις αναδυόμενες οικονομίες. Ωστόσο, τα στοιχεία που «αποτυπώνουν τις μεταγενέστερες και ενδεχομένως σημαντικές μεταβολές στις εκτιμήσεις δεν θα είναι διαθέσιμα έως τις αρχές Σεπτεμβρίου» ανακοίνωσε ο οργανισμός.

    Η επόμενη εκτίμησή του θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 8 Σεπτεμβρίου.

    [15] Μέρκελ: "Τρομοκράτες" πέρασαν λαθραία στην Ευρώπη μαζί με τους πρόσφυγες

    Μαχητικές οργανώσεις πέρασαν λαθραία μέλη τους στην Ευρώπη με το κύμα των προσφύγων που διέφυγαν από τη Συρία, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

    "Εν μέρει, η ροή των προσφύγων χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για να περάσουν λαθραία τρομοκράτες", δήλωσε η Μερκελ σε συγκέντρωση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσής της στην ανατολική Γερμανία.

    Η καγκελάριος είπε ακόμη πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία μετά την απόφαση της τελευταίας να εγκαταλείψει την Ένωση θα είναι δύσκολες.

    "Θα έχουμε δύσκολες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, δεν θα είναι εύκολο", δήλωσε η Μέρκελ.

    "Όμως γι' αυτό εμείς ως 27 κράτη μέλη πρέπει να αναρωτηθούμε, 'πώς θέλουμε να μοιάζει η Ευρώπη μας;' Και εκεί, πιστεύω, καθένας μπορεί να πει πόσο πολλή γραφειοκρατία υπάρχει", πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 July 2016 - 14:32:32 UTC