Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ.Τσακαλώτος: Δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική
  • [02] Γ. Σταθάκης: Δεν θέσαμε ποτέ θέμα εξόδου από το ευρώ ως κόμμα
  • [03] Ανοδική η επιβατική κίνηση φέτος σε σχέση με το 2015
  • [04] Έφοδος της Ασφάλειας στα Εξάρχεια για την μαφία των ναρκωτικών. Δώδεκα συλλήψεις και κατασχέσεις κοκαϊνης και χασίς
  • [05] Ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την αναπτυξιακή πολιτική των ΟΤΑ
  • [06] Συνέχιση της απεργίας στα τρένα και προαστιακό μέχρι και την Πέμπτη 14/7
  • [07] «Πολιορκία» στις ακτές της Κέρκυρας από χελώνες καρέτα- καρέτα
  • [08] Αποπληρωμή στεγαστικών δανείων για θύματα τρομοκρατικών πράξεων ή εγκλημάτων βίας
  • [09] Ευ.Τσακαλώτος: Δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική

  • [01] Ευ.Τσακαλώτος: Δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή

    Κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα, ανέφεραν ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τόνισε ότι κατά την ελληνική άποψη δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, στον βαθμό που κάτι τέτοιο, με δεδομένο και το Brexit, θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει.

    Με την άποψη αυτή, συνέκλιναν, στην συνέχεια, η Γαλλία και η Ιταλία, αν και δεν εξέφρασαν ευθεία διαφωνία με την έναρξη της διαδικασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μ. Μαξίμου, αρχικώς μόνο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς. Ωστόσο, μετά την τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ακολούθησαν και ο Ιταλός και ο Γάλλος ομόλογός του, ζητώντας ελαστικότερη αντιμετώπιση, με το βασικό επιχείρημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι μετά το Brexit η σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά αυτή τη στιγμή στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές.

    [02] Γ. Σταθάκης: Δεν θέσαμε ποτέ θέμα εξόδου από το ευρώ ως κόμμα

    «Με αυτά προσπαθείτε να κάνετε πολιτική, να προτείνετε Εξεταστική Επιτροπή. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Δεν θέσαμε ποτέ θέμα εξόδου από το ευρώ ως κόμμα. Η προσπάθεια επιστροφής σε μια φαντασιακή έκδοση δείχνει τάση αδιέξοδου της ΝΔ. Τα προβλήματα είναι μπροστά μας, η κριτική είναι θεμιτή αλλά ας επικεντρωθούμε σε αυτά».

    Κατά τα άλλα, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες χρειάζονται ισορροπημένα μέτρα, με ισορροπημένες λύσεις. Σημείωσε παράλληλα, ότι η κυβέρνηση κάνει στοχευμένες πολιτικές για την ανακούφιση των χαμηλών και μικρομεσαίων κοινωνικών ομάδων.

    «Διαφωνώ πλήρως με τον ορισμό λαϊκή οικογένεια όπως την ορίζει το ΚΚΕ. Δεν μπορεί ένα αριστερό κόμμα να ορίζει ως «λαϊκή οικογένεια», μια που έχει έως 50.000 ευρώ φορολογητέο εισόδημα. Τα κριτήρια πρέπει να είναι πιο σαφή. Και πρέπει οι μισθοσυντήρητες λαϊκές ομάδες να προστατευθούν και να υπάρξει και κρατική αρωγή», τόνισε και κατέληξε:

    «Η πολιτική μας για την διαχείριση των κόκκινων δανείων αποτελεί τον υψηλότερο βαθμό προστασίας των χαμηλών εισοδημάτων από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Γίνεται υπό συνθήκες υπέρτατης προστασίας για την πρώτη κατοικία και για τις κοινωνικές ομάδες που το χρειάζονται».

    Από την πλευρά του ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης υποστήριξε ότι με τις «ρυθμίσεις που έκανε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να διευκολύνει τις τράπεζες, για να αντιμετωπίσουν τις υπαρκτές και τις μελλοντικές επισφάλειες και τους κινδύνους που θα έχουν».

    [03] Ανοδική η επιβατική κίνηση φέτος σε σχέση με το 2015

    Συνεχίζει την ανοδική πορεία η επιβατική κίνηση σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας το α' εξάμηνο του έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου διακινήθηκαν 20,1 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σχέση με το 2015.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την κίνηση των αεροδρομίων, το α΄εξάμηνο του 2016 ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια έφθασε τις 189.008 (από τις οποίες 89.343 εσωτερικού και 99.665 εξωτερικού) παρουσιάζοντας αύξηση 4,2% (+4,7% στις πτήσεις εσωτερικού και +3,8% στις πτήσεις εξωτερικού), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 181.352 πτήσεις.

    Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το α' εξάμηνο του 2016 έφθασε τα 20.083.702 παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 όπου είχαν διακινηθεί 18.603.058 επιβάτες.

    [04] Έφοδος της Ασφάλειας στα Εξάρχεια για την μαφία των ναρκωτικών. Δώδεκα συλλήψεις και κατασχέσεις κοκαϊνης και χασίς

    Οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά της «μαφίας»των ναρκωτικών στα Εξάρχεια, πραγματοποίησε το πρωί η Ελληνική Αστυνομία, με έρευνες σε σπίτια, καφενεία και άλλους χώρους.

    Κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων συνελήφθησαν 12 άτομα και συγκεκριμένα 10 Αλβανοί υπήκοοι και ένα ζευγάρι Ελλήνων, ενώ κατασχέθηκαν περίπου 3.600 μικροσυσκευασίες με ακατέργαστη κάναβη, συνολικού βάρους πάνω από 16 κιλά, κοκαΐνη και άλλες ουσίες.

    Την επιχείρηση σχεδίασε και συντόνισε η Δίωξη Ναρκωτικών Αττικής, αλλά συμμετείχαν και ομάδες της ΕΚΑΜ και άλλες υπηρεσίες.

    Σημειώνεται ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την ανάληψη ευθύνης για την δολοφονία του 36χρονου Αιγύπτιου με ψευδώνυμο Χαμπίμπι, (ο οποίος φέρεται ότι ήταν άνθρωπος των εμπόρων ναρκωτικών), από τις «Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων», που εμφανίζονται ως «φρουροί και τιμωροί».

    Ωστόσο, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος αξιωματικός, η αστυνομική επιχείρηση είχε σχεδιαστεί από καιρό από την Δίωξη Ναρκωτικών, είχαν γίνει παρακολουθήσεις μέσα στα Εξάρχεια και είχαν εντοπιστεί χώροι και κρυψώνες της μαφίας.

    Ο ίδιος αξιωματικός κάνει λόγο για σημαντική επιτυχία, καθώς εξαρθρώθηκε μια εγκληματική οργάνωση που δρα στην περιοχή των Εξαρχείων τα τελευταία περίπου 10 χρόνια και είχε γίνει φόβητρο της περιοχής, ενώ έχουν υπάρξει και άλλες συγκρούσεις με ομάδες αναρχικών.

    Αυτό που επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι η πρώτη τέτοια επιχείρηση που γίνεται στα Εξάρχεια μετά από δεκαετίες, ενώ όλα εξελίχτηκαν, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

    Για την υπόθεση και την απόλυτα επιτυχημένη έκβαση της αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας στη Βουλή .

    Αύριο αναμένονται λεπτομερείς ανακοινώσεις από την Ασφάλεια Αττικής, αφού ολοκληρωθεί η έρευνα και η προανάκριση.

    [05] Ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την αναπτυξιακή πολιτική των ΟΤΑ

    Η ουσιαστική αναδιάρθρωση του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας είναι πλέον γεγονός, μετά τη δρομολόγηση των σχετικών μεταρρυθμίσεων από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δήλωσε ο υφυπουργός, Γιάννης Μπαλάφας, σε ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), ενώ η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, έκανε λόγο για αναγκαιότητα «χάρτη άμεσα υλοποιήσιμων μεταρρυθμίσεων του κράτους και του Δημοσίου». Η ημερίδα, με θέμα «Οργάνωση Υπηρεσιών και Αναπτυξιακή Πολιτική των ΟΤΑ», διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ).

    Ο κ. Μπαλάφας, αναφερόμενος στο νόμο που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε ότι συνιστά «μεγάλη τομή στη Δημόσια Διοίκηση», σημειώνοντας ότι ο συγκεκριμένος τομέας χρήζει πολλών και μεγάλων αλλαγών και ότι μια αντίστοιχη καινοτομία σχεδιάζεται αυτήν την περίοδο από το ΥΠΕΣ στα επίπεδα των δήμων και των Περιφερειών». Ο ίδιος συνόψισε τη μεταρρύθμιση στα εξής έξη σημεία:

    -Η η μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά να αφορά συνολικά στην Δημόσια Διοίκηση με στρατηγικό στόχο ένα κράτος επιτελικό

    -Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου η νέα μεταρρύθμιση θα μπορούσε να διαμορφώσει ένα οδικό χάρτη δημοσιονομικής αποκέντρωσης

    -Η αλλαγή θα πρέπει να περιλαμβάνει την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου συγκρότησης και λειτουργίας της αυτοδιοίκησης

    - Απλοποίηση και αποτελεσματικότητα του ελέγχου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προσπάθεια απλοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών και του συστήματος εποπτείας, και τη συγκρότηση ενός εσωτερικού ελεγκτικού μηχανισμού, μέσα από την ενίσχυση των λειτουργιών διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου.

    - Αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών και του πολιτικού προσωπικού της αυτοδιοίκησης

    -Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μέσα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η πρόταση είναι να επιδιώξει η νέα μεταρρύθμιση την ουσιαστική βελτίωση αυτών των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας, καθώς σχετίζεται με το κρίσιμο θέμα της λειτουργίας και της αναπτυξιακής προοπτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρατήρησε ότι πρόκειται για «δύο ζητήματα που έχουν μια κοινή συνισταμένη: την άμεση υλοποίηση εκείνων των μεταρρυθμίσεων που βάζουν τις βάσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, διασφαλίζουν, δηλαδή, το δημόσιο συμφέρον». «Δημιουργούν τις βέλτιστες προϋποθέσεις για ένα υγιές αναπτυξιακό πρότυπο, απαλλαγμένο από τις κακοδαιμονίες και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος», σημείωσε και υπογράμμισε την αναγκαιότητα για άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων του κράτους και του Δημοσίου. Η κ. Δούρου, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες καθυστέρησης ή αναβολής για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», σημειώνοντας ότι στην Περιφέρεια Αττικής «δρομολογήσαμε από την πρώτη στιγμή την αλλαγή του προτύπου άσκησης Διοίκησης». Τέλος, αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει η Περιφέρεια με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την εκπαίδευση των εργαζομένων της Περιφέρειας «μέσω στοχευμένων, για πρώτη φορά, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών».

    Στην ημερίδα χαιρετισμούς απηύθυναν η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κωνσταντίνος Πουλάκης, ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, μέλος Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΔΔΑ, Γιώργος Ιωακειμίδης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου.

    [06] Συνέχιση της απεργίας στα τρένα και προαστιακό μέχρι και την Πέμπτη 14/7

    Τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιουλίου, αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

    Τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων «Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης» και «Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ», αποφάσισαν από κοινού την συνέχιση των επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας, μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιουλίου, ενώ για τα εμπορευματικά τρένα αποφάσισαν να μείνουν ακινητοποιημένα μέχρι και την Κυριακή 17 Ιουλίου. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των συγκεκριμένων σωματείων εργαζομένων, είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή.

    Υπενθυμίζεται πως αύριο όλη την ημέρα, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα σε όλο τον σιδηροδρομικό άξονα, καθώς και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, ενώ δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας προς Αεροδρόμιο και αντίστροφα, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

    Η ΠΟΣ, με ανακοίνωσή της, αντιδρά στην «επιβαλλόμενη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων συνολικά στον Σιδηρόδρομο και ιδιαίτερα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά τη δεσμευτική προσφορά που κατέθεσαν οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι («TRENITALIA») και στη μη υπογραφή ΣΣΕ και καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών αύριο στις 9:00.

    [07] «Πολιορκία» στις ακτές της Κέρκυρας από χελώνες καρέτα- καρέτα

    «Πολιορκία» στις ακτές της Κέρκυρας φέρεται πως κάνουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι χελώνες καρέτα- καρέτα, προκαλώντας το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων, αλλά και ξένων ιχθυολόγων.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ιχθυολόγος, Σταμάτης Γκίνης, είναι η τέταρτη συνεχή χρονιά που οι χελώνες καρέτα- καρέτα, που προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, βρίσκουν καταφύγιο στις ακτές της δυτικής Κέρκυρας, προκειμένου να γεννήσουν τα αυγά τους.

    «Διανύουμε την περίοδο ωοτοκίας της χελώνας και η παρουσία της στις κερκυραϊκές ακτές είναι όλο και συχνότερη, τονίζει ο κ. Γκίνης, περιγράφοντας την ιδιαίτερη διαδικασία που εκτελείται, καθώς όπως αναφέρει, «η τεράστια χελώνα προβαίνει πρώτα στον πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας της άμμου καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν και μετά αποφασίζει, αν θα γεννήσει τα αυγά της».

    [08] Αποπληρωμή στεγαστικών δανείων για θύματα τρομοκρατικών πράξεων ή εγκλημάτων βίας

    Η αποπληρωμή από το Δημόσιο, στεγαστικών δανείων των θυμάτων τρομοκρατικών πράξεων ή εγκλημάτων βίας, ρυθμίζεται με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

    Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ τεύχος Β΄, φύλλο 2092, της 7.7.2016), καθορίζεται η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και όλες οι λεπτομέρειες, ώστε το στεγαστικό δάνειο που έχει λάβει το θύμα ή ο/η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του θύματος, να αποπληρώνεται από το δημόσιο, εφόσον το ακίνητο εξυπηρετεί κοινές οικογενειακές ανάγκες.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον τρόπο αυτό «η Πολιτεία συμπαραστέκεται στα θύματα σοβαρών εγκλημάτων και ανταποκρίνεται στη δέσμευση που ανέλαβε με το άρθρο 8 του νόμου 4285/2014, επ? αφορμή της ανθρωποκτονίας, εν ώρα καθήκοντος, σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Μαλανδρίνου».

    [09] Ευ.Τσακαλώτος: Δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή

    Special French Service

    English Bulletin

    French Bulletin

    Economy & Business News

    Press Releases

    German Bulletin

    Special German Service

    4. ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    Καιρός

    Χρήσιμα

    Lifestyle - Ευ Ζην

    Υγεία

    VIDEO NEWS

    5. ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

    Γραφήματα HD

    Γραφήματα SD+T

    Γραφήματα SD

    Γραφήματα HD+T

    6. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Ελλάδα 48 ωρών

    Διεθνείς 48 ωρών

    Ελλάδα-Αθλητικές 48ωρου

    Διεθνείς-Αθλητικές 48ωρου

    Ελλάδα Αρχείο

    Διεθνές Αρχείο

    Ελλάδα Αθλητικό Αρχείο

    Διεθνές Αθλητικό Αρχείο

    7. ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

    Αρχείο Ειδήσεων

    Αρχείο Ανασκοπήσεων

    Αρχείο Αθλητ. Ειδήσεων

    Αρχείο Lifestyle - Ευ Ζην

    Ποδόσφαιρο - Μπάσκετ ( Αρχείο )

    Αρχείο Βιογραφιών

    Αρχείο Εκλογών

    News Bank

    8. ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

    Ανακοινώσεις Τύπου

    Φωτο-Ανακοινώσεις

    ΙΝΤ-ΤΙΤΛΟΙ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

    Ολυμπιακές Ειδήσεις

    Γενικό Δελτίο

    ΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΗΓΕΣ ΠΟΛΗ, ΧΩΡΑ ΛΕΞΕΙΣ ΓΛΩΣΣΑ

    Βέλγιο: Οι επιπτώσεις του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος στην ευρωζώνη, βρέθηκαν στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup (2). Τσακαλώτος: Δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων 11/07/2016 23:11 ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριάς μας Χρ. Βασιλάκη Βρυξέλλες, Βέλγιο 586 Greek

    Αριθμός Είδησης: 16841970

    Οι επιπτώσεις του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος στην οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη βρέθηκαν στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup.

    Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης μια «προκαταρκτική εκτίμηση» της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit θα στοιχίσει σε ανάπτυξη 1 - 2,5% του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ευρωζώνη 0,2 - 0,5% του ΑΕΠ. «Είδαμε την αντίδραση των αγορών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις για την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας οι επιπτώσεις θα είναι οικονομικές, αλλά και πολιτικές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ωστόσο, υπογράμμισε, πως η ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και την ενίσχυση των φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών.

    Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων κάλεσε την Τερέζα Μέι, που θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας την Τετάρτη, να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, κάτι που αποτελεί «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

    Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος ούτε της ευρωζώνης ούτε του ESM.

    Εξάλλου, σε ότι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία, λόγω των υπερβολικών ελλειμμάτων τους, οι 19 είχαν μια σύντομη συζήτηση επί της διαδικασίας που ενεργοποιείται για πρώτη φορά από την ίδρυση της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, υπήρξε ευρεία συμφωνία πως η Επιτροπή σωστά απεφάνθη ότι οι δύο χώρες δεν έλαβαν «ικανοποιητική δράση» για τη μείωση των ελλειμμάτων τους και πως στο αυριανό Ecofin αναμένεται να εγκριθεί η σύσταση της Επιτροπής «ομόφωνα».

    Ο Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κατά τη «σημερινή συνεδρίαση δεν λήφθηκαν αποφάσεις για κυρώσεις» και επανέλαβε πως οι κανόνες θα εφαρμοστούν με «έξυπνο» τρόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις δύο χώρες αυτές, οι οποίες μάλιστα βγαίνουν από μια «τρομερή» κρίση.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup και ο Γάλλος επίτροπος άφησαν να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα όσο πιο γρήγορα γίνεται, έτσι ώστε να καταλήξουν σ? ένα «σοφό αποτέλεσμα» με συνοπτικές διαδικασίες.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ιταλικές τράπεζες, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως επιθυμεί να μείνει μακριά από «εικασίες», παραπέμποντας στους ισχύοντες κανόνες περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον ESM. Όπως ανέφερε, το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των «αρμόδιων ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών», ενώ σχολίασε πως από τους κανόνες προβλέπεται η δυνατότητα περιορισμένης κρατικής παρέμβασης. Επισήμανε, ωστόσο, ότι το bail in είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την τραπεζική ενοποίηση. «Αυτοί που καρπώνονταν τα κέρδη τις καλές ημέρες, θα επωμιστούν τις απώλειες τις άσχημες», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    ---Κυβερνητικες πηγές

    Κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα, ανέφεραν ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τόνισε ότι κατά την ελληνική άποψη δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, στον βαθμό που κάτι τέτοιο, με δεδομένο και το Brexit, θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει.

    Με την άποψη αυτή, συνέκλιναν, στην συνέχεια, η Γαλλία και η Ιταλία, αν και δεν εξέφρασαν ευθεία διαφωνία με την έναρξη της διαδικασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 July 2016 - 20:32:29 UTC