Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με τη πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
  • [02] Θ. Θεοχαρόπουλος: Έχω ταχθεί διαχρονικά και σταθερά υπέρ της απλής αναλογικής
  • [03] Συναντήσεις με τη νέα πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τη νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα έχει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας
  • [04] Ο κορεσμός στην αγορά πετρελαίου παραμένει βασικός επιβαρυντικός παράγοντας για τις τιμές του αργού
  • [05] Η Ελλάδα θα συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων Ιράν - ΕΕ
  • [06] Πανευρωπαϊκό, αυστηρότερο αλλά δίκαιο σύστημα παροχής ασύλου
  • [07] Ανοδος του υδραργύρου αύριο, πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο
  • [08] Οι κίνδυνοι για την υγεία από τη μη σωστή χρήση κλιματιστικών
  • [09] Τέσσερις οι νεκροί πρόσφυγες ανατολικά της Λέσβου
  • [10] Κον Μπεντίτ στη Welt: H καμπάνια του Βrexit ήταν η πολιτική κλοπή του αιώνα
  • [11] Ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι τα φαρμακευτικά φυτά
  • [12] Σε τελική φάση έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • [13] ΕΕ: Ο Μοσκοβισί τάσσεται υπέρ «μηδενικών κυρώσεων» για Μαδρίτη και Λισαβόνα

  • [01] Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με τη πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

    Συνάντηση με τη νέα πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη μία μετά το μεσημέρι και στη συνέχεια (στις 2 μ.μ.) με τη νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένια Δημητρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία της πρόσφατης ανάληψης καθηκόντων από τις δύο ανώτατες δικαστικές λειτουργούς.

    [02] Θ. Θεοχαρόπουλος: Έχω ταχθεί διαχρονικά και σταθερά υπέρ της απλής αναλογικής

    «Έχω ταχθεί διαχρονικά και σταθερά υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής και της κατάργησης του μπόνους», είπε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα, λογικό και αναμενόμενο το γεγονός ότι στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπάρχει διαφωνία με το ΠΑΣΟΚ, γύρω από το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

    Μιλώντας στην εκπομπή "ΑΠΕριττα", ο κ. Θεοχαρόπουλος εξήγησε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένας συνασπισμός κομμάτων, ο οποίος συγκροτήθηκε στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας και επισήμανε ότι τα δύο κόμματα (ΔΗΜΑΡ - ΠΑΣΟΚ), δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ταυτίζονται πολιτικά σε όλα τα κεντρικά νομοσχέδια. «Μέχρι τώρα σε όλα τα κεντρικά νομοσχέδια (παιδεία, υγεία, κ.α.) έχουμε κοινή στάση και αυτά που μας ενώνουν είναι πολλαπλάσια των αποκλίσεων που υπάρχουν», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε, ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές θέσεις οι οποίες έχουν σχέση με τις ιστορικές διαδρομές και τις αποφάσεις των συνεδρίων και των κεντρικών επιτροπών κάθε κόμματος. «Έχουμε διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία αλλιώς θα ήμασταν μέλη ενός κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.

    Χαρακτήρισε "πρώτο βήμα" την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, είπε, ότι θα πρέπει να υπάρξει και συνέχεια με την κατάπτωση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ενώ αναφερόμενος στην απλή αναλογική υπογράμμισε, ότι είναι ένα εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει τη βούληση των πολιτών, απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και στατιστικές αλχημείες.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Θεοχαρόπουλος, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κινείται με βάση μικροκομματικές σκοπιμότητες και κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα, ότι κατέθεσε την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, μόλις αντιλήφθηκε ότι δεν είναι πλέον πρώτο κόμμα, ενώ επέκρινε και τη ΝΔ λέγοντας, ότι αυτό που θέλει είναι να κρατήσει το "απαράδεκτο μπόνους", για να πετύχει μια τεχνητή βουλευτική πλειοψηφία.

    [03] Συναντήσεις με τη νέα πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τη νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα έχει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας

    Συνάντηση με τη νέα πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη μία μετά το μεσημέρι και στη συνέχεια (στις 2 μ.μ.) με τη νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένια Δημητρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία της πρόσφατης ανάληψης καθηκόντων από τις δύο ανώτατες δικαστικές λειτουργούς.

    [04] Ο κορεσμός στην αγορά πετρελαίου παραμένει βασικός επιβαρυντικός παράγοντας για τις τιμές του αργού

    Ο κορεσμός της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται και λειτουργεί ως βασικός επιβαρυντικός παράγοντας για τις τιμές του αργού παρά την ισχυρή αύξηση της ζήτησης και τις σημαντικές μειώσεις της παραγωγής σε χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, όπως ανέφερε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

    Ο IEA, που συντονίζει τις ενεργειακές πολιτικές των βιομηχανοποιημένων κρατών, ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο το 2016 και το 2017 κατά 0,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, στα 1,4 εκατ. και 1,3 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα.

    Παράλληλα, είπε ότι η ζήτηση αυξάνεται χάρη στην ικανοποιητική κατανάλωση στην Ινδία, την Κίνα και, όλως περιέργως, στην Ευρώπη.

    «Αυτό (η αύξηση της ζήτησης στην Ευρώπη) δεν αναμένεται, ωστόσο, να διαρκέσει, με τη συνεχιζόμενη ανασφάλεια των ευρωπαϊκών οικονομιών που τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη αβεβαιότητα μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο IEA.

    [05] Η Ελλάδα θα συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων Ιράν - ΕΕ

    Η ελληνική κυβέρνηση θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων του Ιράν, τόσο με τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με τις ΗΠΑ, ειδικά όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, το θαλάσσιο εμπόριο και τη φορολόγηση αγαθών, επισήμανε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, σε συνάντηση με τον Ιρανό Υφυπουργό Εξωτερικών Ματζίντ Ταχτ-ε-Ραβαντσί, στην οποία μετείχε ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης.

    Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε ακόμη την πρόθεση της Ελλάδας να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με το Ιράν, προσελκύοντας επενδυτές, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

    Ο Ματζίντ Ταχτ-ε-Ραβαντσί, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, τόνισε ότι η επίσκεψή του αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τεχεράνη, κατά την οποία συμφωνήθηκε ένας «οδικός χάρτης» συνεργασίας των δύο χωρών, που ανοίγει μεγάλες προοπτικές συμμαχιών μεταξύ Ιράν-Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, στις νέες τεχνολογίες και στον τουρισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη ναυτιλία και στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, τομείς στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει πολύτιμη τεχνογνωσία.

    Χθες οι κκ Ματζίντ Ταχτ-ε-Ραβαντσί και Σταθάκης καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, παραβρέθηκαν σε συνάντηση εργασίας με Έλληνες και Ιρανούς επιχειρηματίες, την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

    [06] Πανευρωπαϊκό, αυστηρότερο αλλά δίκαιο σύστημα παροχής ασύλου

    O Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Γκιούντερ 'Ετινγκερ και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε άρθρό τους το οποίο φιλοξενεί σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung περιγράφουν τη νέα διαδικασία παροχής ασύλου στην ΕΕ, η οποία προβλέπει αυστηρότερα, πλην δικαιότερα κριτήρια χορήγησής του, που θα ισχύει για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Η νέα διαδικασία θα αποφασισθεί από την Κομισιόν αυτή την εβδομάδα.

    Το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα παροχής ασύλου θα είναι "γενναιόδωρο για εκείνους οι οποίοι χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία και παράλληλα θα είναι πιο αυστηρό προς εκείνους, οι οποίοι προσπαθούν να το καταχραστούν", γράφουν οι δύο Επίτροποι στο κοινό τους άρθρο.

    Θα πρέπει κατ΄ αυτούς, για παράδειγμα, να καθιερωθούν αυστηρά αλλά δίκαια στάνταρντς. Δεν θα πρόκειται για ένα "μειοδοτικό διαγωνισμό" στον οποίο οι μεμονωμένες χώρες μπορούν να διαμορφώνουν συνειδητά ένα λιγότερο ελκυστικό σύστημα παροχής ασύλου από τους γείτονές τους", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    Η Ευρώπη δεν θα μπορούσε ποτέ να οικοδομηθεί ενάντια στη θέληση των εθνικών κρατών. Όλα μαζί τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι πιο ισχυρά απέναντι στις επικείμενες προκλήσεις όταν ενεργούν από κοινού. Αυτή η ισχύς πρέπει να καταδειχθεί τώρα και στην προσφυγική κρίση, τονίζουν οι Επίτροποι.

    Ιδίως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, η Κομισιόν είναι αποφασισμένη "να εργασθεί για μια καλύτερη Ευρώπη, να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα, όπως είναι η προσφυγική κρίση, τα οποία πρέπει να επιλύσουμε από κοινού και όλα τα υπόλοιπα να τα αφήσουμε στην κρίση των χωρών μελών". Έως τώρα η Ευρώπη βγήκε ενισχυμένη από τις κρίσεις. Αυτό πρέπει να αποδειχθεί και στην προσφυγική κρίση καταλήγουν οι Επίτροποι Γκίντερ 'Ετινγκερ και Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    [07] Ανοδος του υδραργύρου αύριο, πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο

    «Ήπια» θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες όσον αφορά τον καιρό στην Ελλάδα, με εναλλαγή των κάπως υψηλότερων θερμοκρασιών με το μελτέμι και τη δροσιά, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Λάλος, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, δηλαδή «μια χαρά καλοκαίρι για την Ελλάδα».

    Σύμφωνα με τον κ. Λάλο, μιάμιση ημέρα θα διαρκέσει η ζέστη που θα φέρει η άνοδος του υδράργυρου από αύριο Πέμπτη και όπως παρατηρεί ο ίδιος «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για καύσωνα όταν οι θερμοκρασίες είναι 37-38 βαθμοί στις περισσότερες περιοχές. Νομίζω ότι είναι απλά αρκετά φυσιολογικές τιμές για την εποχή καθώς βρισκόμαστε στον Ιούλιο».

    Πιο συγκεκριμένα, από αύριο ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει τους 37-38 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές, κυρίως ανατολικά της Πίνδου, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά , Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο.

    Στην Αττική, αύριο Πέμπτη το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει 37 βαθμούς μέσα στην Αθήνα, ενώ κοντά στις παραλιακές περιοχές η θερμοκρασία θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Την Παρασκευή στην Αθήνα, ο υδράργυρος είναι πιθανό να καταγράψει μικρή άνοδο και να αγγίξει τους 38 βαθμούς.

    Στην υπόλοιπη Ελλάδα, την Παρασκευή, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 38-39 βαθμούς Κελσίου σε ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο, ενώ θα αρχίσει να υποχωρεί σε δυτικές και βόρειες περιοχές μέχρι και τη Λάρισα.

    Το Σάββατο, ο υδράργυρος θα καταγράψει πτώση από 3-5 βαθμούς. Όπως σημειώνει ο κ Λάλος «στην Αθήνα, εάν την Παρασκευή αγγίξει τους 38 βαθμούς, θα κατέβει στους 34-35 το Σάββατο και λίγο πιο κάτω την Κυριακή».

    [08] Οι κίνδυνοι για την υγεία από τη μη σωστή χρήση κλιματιστικών

    Με τον υδράργυρο να «χτυπάει» κόκκινο, η δροσιά του κλιματιστικού είναι απόλαυση. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση τους και την μη σωστή συντήρησή τους.

    Όπως αναφέρει στο www.praktoreio-ygeias.gr/, του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Δημήτρης Βασσάλος, Πνευμονολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός συνεργάτης της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) ΤΕΙ Αθήνας, έχει παρατηρηθεί από ιατρικές μελέτες ότι αυξάνονται οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, δέρματος, μυών και αρθρώσεων σε ανθρώπους που ζουν ή και εργάζονται σε χώρους με κλιματισμό.

    Αύξηση της νοσηρότητα κατά τους μήνες που γίνεται μεγαλύτερη χρήση των κλιματιστικών, κατέγραψε, ανάλυση στην Καλιφόρνια, με πρώτη αιτία νοσηρότητας την πνευμονία, το άσθμα και την ΧΑΠ, ακολουθούσαν τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά.

    Σύμφωνα με τον κ. Βασσάλο, τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα υγείας στην Ελλάδα με τα οικιακά κλιματιστικά είναι: η φαρυγγίτιδα (επίμονη που κρατεί 2 εβδομάδες), η ρινίτιδα, λόγω ξηρότητας των βλεννογόνων από τον αέρα που ανακυκλώνεται με το κλιματιστικό, ο πονοκέφαλος, η ψύξη μυών, η επιδείνωση αρθρίτιδας ή νευρίτιδας, η ξηρότητα δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθειών, η εμφάνιση αλλεργιών από μύκητες και σκόνη από τα φίλτρα του κλιματιστικού, η ξηροφθαλμία και η επιπεφυκίτιδα.

    Επίσης, από κλιματιστικά σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία και χώρους εργασίας, λόγω κακής συντήρησης των συστημάτων αποθήκευσης και μεταφοράς του νερού στον κλιματισμό, μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν μια επικίνδυνη πνευμονία την Legionela (νόσος των Λεγεωνάριων).

    Ο κ. Βασσάλος εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε, ώστε η χρήση των κλιματιστικών να μην έχει επιπτώσεις στην υγεία μας:

  • Σωστή συντήρηση κλιματιστικών

  • Καθαρισμός φίλτρων σε τακτά χρονικά διαστήματα

  • Ρύθμιση σε 25 βαθμούς Κελσίου (ιδανικές συνθήκες θερμοκρασία 25-26 βαθμούς Κελσίου και 65% υγρασία)

  • Συχνός αερισμός του χώρου (π.χ. λίγο ανοικτό το παράθυρο συνεχώς)

  • Όχι απότομες εναλλαγές κρύο -ζεστό και αντίστροφα

    [09] Τέσσερις οι νεκροί πρόσφυγες ανατολικά της Λέσβου

    Σε τέσσερις ανέρχονται, μέχρι στιγμής, οι νεκροί που ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, μετά την ανατροπή λέμβου.Πρόκειται για ένα κοριτσάκι, περίπου τεσσάρων ετών, ένα μικρό αγόρι, μια γυναίκα και έναν άνδρα.

    Εκτός από τους τέσσερις νεκρούς, άλλοι τρεις άνδρες που επέβαιναν στη μοιραία πλαστική βάρκα με μετανάστες κι πρόσφυγες αγνοούνται και αναζητούνται από τις λιμενικές αρχές που επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του αεροδρομίου, νότια της πόλης της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που προέρχονται από τους διασωθέντες, μεταξύ των τριών αγνοουμένων είναι και ο Τούρκος μεταφορέας. Οι έξι διασωθέντες είναι πέντε άνδρες, ένας Παλαιστίνος και πέντε Σύροι, τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα.

    Οι τέσσερις σοροί ανήκουν σε ένα κορίτσι περίπου τεσσάρων ετών, ένα μικρό αγόρι, μια γυναίκα και έναν άνδρα. Άγνωστο παραμένει μέχρις στιγμής ποιοι από τους διασωθέντες συνδέονται με τους νεκρούς. Το σύνολο πάντως των διασωθέντων μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης και από εκεί στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

    Όπως έχει γίνει γνωστό από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, η βάρκα ξεκίνησε από την απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης περιοχή του Δικελί και σε αυτήν επέβαιναν συνολικά 13 άτομα. Την ώρα του ναυαγίου, περίπου στις 3.30 μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή έπνεαν βόρειοι άνεμοι έντασης 6 μποφόρ οι οποίοι στη συνέχεια έπεσαν στα 4 μποφόρ. Το ναυάγιο έγινε γνωστό περίπου στις 8.30 το πρωί όταν στη θαλάσσια περιοχή ένα μίλι από την ακτή νότια της πόλης της Μυτιλήνης εντοπίσθηκαν -από σκάφος του Λιμενικού Σώματος- δυο Σύροι πρόσφυγες να κολυμπούν προς το νησί. Αυτοί ενημέρωσαν για το ναυάγιο και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία της διάσωσης η οποία συνεχίζεται και στην οποία συμμετέχουν εκτός του Λιμενικού Σώματος, σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερο τύπου Super Puma.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών, ανατολικά της Λέσβου - Νεκρό ανασύρθηκε ένα κοριτσάκι

    [10] Κον Μπεντίτ στη Welt: H καμπάνια του Βrexit ήταν η πολιτική κλοπή του αιώνα

    Δεν μπορούσε καν να φανταστείτο Βrexit ο πράσινος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ,ο οποίος βλέπει τη Μεγάλη Βρετανία να γίνεται Μικρά Βρετανία. Την έξοδό της πάντως από την Ε.Ε.τη θεωρεί ευκαιρία να ξεκαθαριστούν τα πράγματα στην Ευρώπη και προτείνει μια θεμελιώδη αλλαγή στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές.

    «Eάν η Μ. Βρετανία παρέμενε τμήμα τη Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είμασταν ισχυρότεροι. Αλλά η Μ. Βρετανία ουσιαστικά ήταν ανέκαθεν με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από την Ε.Ε. Τώρα συμβαίνει το αντίθετο, είναι με το ένα έξω και με το άλλο μέσα. Από Μεγάλη Βρετανία θα γίνει Μικρά Βρετανία αν οι Σκωτσέζοι μείνουν στην Ε.Ε. και οι Βορειοϊρλανδοί ενωθούν ενδεχομένως με την Ιρλανδία» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

    Το ηγετικό στέλεχος του Μάη του ΄68 θεωρεί ότι το Brexit είναι μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ενωση: «Δεν πίστεψα ποτέ στο Brexit, δεν μπορούσα να το φανταστώ. Παρ΄όλα αυτά βλέπω τώρα μια ευκαιρία να φροντίσουμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Από το αρνητικό να βγάλουμε το θετικό. Κοιτάξτε τις δημοσκοπήσεις στην Δανία και την Σουηδία. Οι υποστηρικτές της Ε.Ε. αυξάνονται. Ιδίως σε μια ευρωσκεπτικιστική χώρα σαν τη Δανία. Είναι σαφές ότι οι πολίτες πήραν το μάθημά τους. Το παιχνίδι με την αποχώρηση είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Εξάλλου και η Μέρκελ βγήκε κερδισμένη. Σίγουρα υπάρχει εδώ κάποια σχέση με το Βrexit».

    Για τα κόμματα και τη στάση τους ως προς το μέλλον της Ευρώπης ο Κον Μπεντίτ είπε «Tά κόμματα πρέπει τώρα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ευρωπαϊκή προοπτική. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να να επιχειρατολογούν μόνο για την επόμενη μέρα. Πως θα πρέπει δηλαδή να εξελιχθεί η Ευρώπη δεδομένης της παγκοσμιοποίησης, της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνικής ανισορροπίας. Το χειρότερο θα ήταν η αδράνεια. Υπάρχουν δύο δυνατότητες: Μπορεί κανείς να διαχειρισθεί την ακινησία όπως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε ή να επεξεργασθεί μελλοντικά οράματα για την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε κοινωνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας των νέων, πρέπει να προωθήσουμε την πολιτιστική Ευρώπη, τις ανταλλαγές εντός αυτής. Πρέπει να επιτύχουμε επιτέλους την ομοσπονδία».

    Κάνει μάλιστα και μια συγκεκριμένη πρόταση για την πορεια της Eυρώπης: «Χρειαζόμαστε καταρχάς ένα θετικό όραμα για την Ευρώπη. Η πρότασή μου ειναι η εξής : Να κάνουμε στις επόμενες ευρωεκλογές του 2019 μια πραγματική ευρωπαϊκή αντιπαράθεση. Θα συντασσόμουν υπέρ ενός νέου εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με το οποίο θα εκλεγούν κανονικά οι βουλευτές όπως σήμερα σε κάθε χώρα. Επειδή όμως λόγω του Brexit έχουμε 70 λιγότερους, αυτές τις έδρες να τις κρατήσουμε για μια διευρωπαϊκή λίστα. Φαντάζομαι δηλαδή μια πανευρωπαϊκή περιφέρεια με κόμματα και υποψήφιους από όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης. Οι επικεφαλής αυτής της διευρωπαϊκής λίστας θα είναι ταυτόχρονα και οι υποψήφιοι για την Ευρωπαϊκη Επιτροπή / Κομισιόν».

    Τέλος, ο Κον Μπεντίτ καταφέρεται με σφοδρότητα κατά των νικητών του Brexit Φάραντζ και Τζόνσον: «Και οι δύο γνώριζαν φυσικά ότι όταν αναλάβουν την εξουσία θα σαρωθούν. Οι Αγγλοι λειτουργούν σαν χαμένοι, οι νικητές κρύβονται στη μαμά τους ελπίζοντας πως θα περάσει η θύελλ, οι δει χαμένοι και οι αναποφάσιστοι πρέπει τώρα να μαζέψουν τα κομμάτια. Η καμπάνια του Βrexit ήταν τόσο πολύ ψευδής, πρόκειται για την πολιτική κλοπή του αιώνα».

    [11] Ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι τα φαρμακευτικά φυτά

    Βιοποικιλότητα υψηλής οικονομικής αξίας σε επίπεδο αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, εξαιρετικό αριθμό ειδών με μοναδικούς χημειότυπους πολύ υψηλών αποδόσεων σε αιθέρια έλαια τα οποία μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην ανταγωνιστικότητα της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφουν επιστημονικές έρευνες στο νομό Έβρου και τη Θράκη γενικότερα.

    Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ) αντιλαμβανόμενη τον πλούτο που κρύβει η θρακική γη, αποφάσισε να προχωρήσει την τελευταία τριετία, μέσω συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), στην καταγραφή, περιγραφή και χημική ανάλυση, σε πρώτη φάση, των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που φύονται στη Σαμοθράκη, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αισιόδοξα όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε αιθέρια έλαια, αποτελέσματα.

    «Ο Έβρος αλλά ειδικότερα τα νησιά όπως η Σαμοθράκη έχουν μία ιδιαίτερη ποικιλία σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά με ενδιαφέροντα συστατικά τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα για τους καλλιεργητές. Στην έρευνά μας επιλέξαμε 127 είδη με κριτήρια την βιβλιογραφική αναφορά τους για αρωματικές-φαρμακευτικές ιδιότητες. Φυτά, σχετικά κοινά που οι πληθυσμοί τους ήταν αρκετά μεγάλοι, με γνωστή φαρμακευτική αξία. Στόχος της έρευνας η καταγραφή των αξιόλογων ειδών (όπως ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, μάραθο, σπαθόχορτο, αγριοσέληνο και φλισκούνι) για καλλιέργεια και διερεύνηση της εμπορικής αξίας που μπορεί να έχουν. Αυτή η εμπορική αξία λοιπόν στηρίζεται στα αιθέρια έλαια και στα εκχυλίσματα στα οποία έχουν μεγάλες αποδόσεις», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Δ.Π.Θ. επίκουρος καθηγητής Δασολογίας, Γιώργος Κοράκης.

    [12] Σε τελική φάση έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

    Στην τελική φάση της κατασκευής τους βρίσκονται έργα ενσωμάτωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε υποδομές δημόσιου σκοπού (νοσοκομεία, δημοτικά κτίρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα) σε ολόκληρη τη χώρα που χρηματοδοτούνται από πόρους του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

    Τα έργα που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα για τις ΑΠΕ (συνολικού προϋπολογισμού 11,2 εκατ. Euro) μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και την αξιολόγηση των προτάσεων από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες αφορούν στην εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο», στο Γενικό Νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο», στη Στέγη Ανηλίκων και στο Κέντρο Βρεφονηπιακής Αγωγής του Δήμου Νέας Ιωνίας, στις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις δημοτικές εγκαταστάσεις του Δήμου Άνδρου, στο «Πολυκοινωνικό» Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης Παιδείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Αλεξανδρούπολης και σε δημοτικές εγκαταστάσεις του Δήμου Καρπενησίου. Δύο επιπλέον έργα - που αφορούν τα αντλιοστάσια του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κολυμβητηρίου του Δήμου Ναυπλίου αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από την εξοικονόμηση πόρων του προγράμματος.

    [13] ΕΕ: Ο Μοσκοβισί τάσσεται υπέρ «μηδενικών κυρώσεων» για Μαδρίτη και Λισαβόνα

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ευχήθηκε σήμερα η ευρωζώνη να κινηθεί προς «μηδενικές κυρώσεις» σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις των χωρών αυτών.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκκίνησαν χθες μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων, για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος, σε βάρος των δύο χωρών καθώς έκριναν ότι δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσουν τα ελλείμματά τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον 20 ημέρες για να προτείνει το ύψος των οικονομικών κυρώσεων, που δεν θα ξεπερνά το 0,2% του ΑΕΠ των χωρών αυτών.

    «Εύχομαι να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε προς μηδενικές κυρώσεις δεδομένου ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μας δώσουν καλές εγγυήσεις», δήλωσε ο Μοσκοβισί στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

    «Ποτέ δεν υπήρξα υποστηρικτής της λιτότητας, δεν πιστεύω ότι οι κανόνες γίνονται για να τιμωρούν, δεν πιστεύω ότι οι κυρώσεις είναι η κατάλληλη απάντηση για όλα», σημείωσε ο Επίτροπος.

    Η διαδικασία που κινήθηκε από την ευρωζώνη είναι «περισσότερο μια διαδικασία παρακίνησης για μείωση των ελλειμμάτων» παρά «μια διαδικασία τιμωρίας», πρόσθεσε ο ίδιος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 July 2016 - 10:32:35 UTC