Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύο αιτήσεις για να συνεχιστεί η δίκη της Siemens κατέθεσε ο Ν. Παρασκευόπουλος
  • [02] Συμφωνία παροχής εγγυήσεων υπέγραψαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η Εθνική Τράπεζα
  • [03] Δεν θα καταρτιστεί προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας
  • [04] Με δέκα σελίδες γεμάτες Κίνα κυκλοφορεί το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο»
  • [05] Δήλωση Ισ. Ντογιάκου για την υπόθεση Siemens
  • [06] Πίστωση χρόνου ζητεί η Τ. Μέι ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit
  • [07] Μπόρις Τζόνσον: Οι σχέσεις της Βρετανίας με τις ΗΠΑ θα έχουν προτεραιότητα
  • [08] Ένας... νεαρός Ληρ στο Φεστιβάλ Αθηνών
  • [09] Βάση δεδομένων με... «μια ματιά» φαίνεται πως έχει ξεκινήσει το FBI
  • [10] Παρουσίαση του προγράμματος PRODEX του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος
  • [11] Δωρεάν σύστημα επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και υποβοήθησης αποκατάστασης για άτομα με αναπηρία
  • [12] Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Ν. Παρασκευόπουλος, για την υπόθεση Siemens
  • [13] Το 4ο Ελληνικό Φόρουμ Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας διοργανώνει ο «Δημόκριτος»

  • [01] Δύο αιτήσεις για να συνεχιστεί η δίκη της Siemens κατέθεσε ο Ν. Παρασκευόπουλος

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος επισκέφθηκε σήμερα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και κατέθεσε δύο αιτήσεις για να συνεχιστεί η δίκη της Siemens.Ο κ. Παρασκευόπουλος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι όλες οι ενέργειες για την επίσπευση της δίκης της Siemens που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν γίνει.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

    «Υπέβαλα δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των δυο υποθέσεων της Siemens, οι οποίες κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, της κοινωνίας και όλων νομίζω έχουν μία εξαιρετική σημασία και βαρύτητα και γι' αυτό δικαιολογείται και μία κατ' εξαίρεση δικονομική πορεία όσον αφορά την ταχύτητα.

    Είναι μια υπόθεση η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, έχει πολλές διαστάσεις πέρα από αυτές που έχουν φανεί, όχι κοινωνικές-οικονομικές, αλλά δικονομικές. Θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω σε καμία λεπτομέρεια που έχει σχέση με ζητήματα που αυτή τη στιγμή ερευνώνται, τα οποία θα ερευνηθούν από τα αρμόδια όργανα στα οποία δεν ανήκω εγώ.

    Όλες οι ενέργειες για την επίσπευση που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν γίνει και η ταχεία εξέλιξη της δίκης είναι κάτι που εύχονται όλοι και ελπίζουμε από εδώ και πέρα να φανεί».

    [02] Συμφωνία παροχής εγγυήσεων υπέγραψαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η Εθνική Τράπεζα

    Την πρώτη συμφωνία παροχής εγγυήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «COSME», υπέγραψαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η Εθνική Τράπεζα, αξιοποιώντας τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, κεντρικού πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.Όπως έγινε γνωστό, τo «COSME» είναι το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, το οποίο τρέχει από το 2014 έως το 2020 με ένα συνολικό προϋπολογισμό 2,3 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον 60% του προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

    Σήμερα, υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία στην Ελλάδα παροχής εγγυήσεων στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα στην Εθνική Τράπεζα να χορηγήσει εντός της επόμενης τριετίας δάνεια συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ σε πάνω από 350 ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με μειωμένες απαιτήσεις παροχής εγγυήσεων και μειωμένο κόστος χρηματοδότησης, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την πρόσβαση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε βιώσιμη χρηματοδότηση. Οι εταιρείες θα μπορούν να δανείζονται είτε για κεφάλαιο κίνησης είτε για δάνειο παγίων, με ελάχιστο ποσό ανά επιχείρηση 10.000 ευρώ και μέγιστο ποσό 1.500.000 ευρώ.

    [03] Δεν θα καταρτιστεί προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

    Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, δηλώνει ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί έκτακτο προϋπολογισμό, και ότι το υπουργείο θα παρακολουθεί την κατάσταση της οικονομίας το καλοκαίρι, πριν ανακοινωθούν οι οικονομικοί στόχοι το φθινόπωρο.Ο Χάμοντ μετακινήθηκε χθες από το υπουργείο των Εξωτερικών στο υπουργείο των Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση υπό την Τερίσα Μέι.

    «Πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά. Η πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσουμε σε ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό το φθινόπωρο, όπως γίνεται συνήθως, ενώ θα παρακολουθούμε την κατάσταση της οικονομίας το καλοκαίρι»δήλωσε ο Χάμοντ στο Sky News.Παράλληλα συμπλήρωσε: «Θα δω τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας σήμερα το πρωί και θα εξετάσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».

    Ο Βρετανός υπουργός των Οικονομικών τόνισε στο ITV ότι δεν θα χρειαστούν έξι χρόνια για μία συμφωνία για το Brexit, τονίζοντας ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες διαβεβαίωσης των διεθνών αγορών ότι θα γίνουν όλα τα βήματα που είναι αναγκαία.Ο Χάμοντ τόνισε ακόμη ότι η αξιοπιστία θα αποκατασταθεί σταδιακά, ενώ οι Βρετανοί θα καταλάβουν σύντομα το νέο μέλλον, το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση Μέι.

    [04] Με δέκα σελίδες γεμάτες Κίνα κυκλοφορεί το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο»

    Με δέκα σελίδες γεμάτες Κίνα κυκλοφορεί σήμερα το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο, όπου τον συνόδευσε κλιμάκιο υπουργών και περίπου 40 Έλληνες επιχειρηματίες. Ο Μιχάλης Ψύλος γράφει για τη νέα υπερδύναμη, τις ανησυχίες που προκαλεί σε άλλες υπερδυνάμεις η μετεωρική της άνοδο. Σημειώνει δε ότι «η Κίνα μεταμορφώνεται σε μια παγκόσμια οικονομική δύναμη που δεν συμμορφώνεται με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της τιμωρητικής λιτότητας και χαράσσει τη δική της πορεία». Επίσης, ο Χρίστος Καλουντζόγλου περιγράφει τι είδε ένας Έλληνας στην πόλη των 5 εκατομμυρίων Γκουιλίν, στην επαρχία Γουανσί. Μία πανέμορφη πόλη που φιλοδοξεί να γίνει η πρωτεύουσα της τουριστικής βιομηχανίας, στη μεγάλη Ασιατική χώρα.

    Το σύνδρομο της Κίνας

    του Μιχάλη Ψύλου

    Ο Aμερικανός καθηγητής Αλφρεντ Μακόι στο βιβλίο του με τίτλο «η Γεωπολιτική της παγκόσμιας αμερικανικής παρακμής» γράφει χαρακτηριστικά:

    "Η Κίνα έχει βουτήξει βαθειά στο παγκόσμιο χωριό προσπαθώντας να αναμορφώσει σε βάθος τις γεωπολιτικές βασικές αρχές της παγκόσμιας δύναμης ... Αν η Κίνα κατορθώσει να συνδέσει την αυξανόμενη βιομηχανική της ισχύ με τους τεράστιους φυσικούς πόρους της καρδιάς της Ευρασίας ,τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε μπροστά μας μια νέα παγκόσμια ηγεμονική δύναμη».

    Στο ίδιο μήκος κύματος, η υποψήφια για την αμερικανική προεδρία Χίλαρι Κλίντον προειδοποιεί με άρθρο της στο περιοδικό "Foreign Affairs υπό τον τίτλο «Αιώνας του Ειρηνικού για τις ΗΠΑ ότι «το μέλλον της παγκόσμιας πολιτικής δεν θα αποφασιστεί στο Αφγανιστάν ή στο Ιράκ, αλλά στην Ασία και στην Κίνα»

    Είναι σαφές ότι η μετεωρική άνοδος της Κίνας ανησυχεί ιδιαίτερα την Ουάσινγκτον, όχι γιατί η Κίνα είναι μια απειλή για τους γείτονές της ή την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά επειδή η επιρροή της Κίνας επεκτείνεται οικονομικά σε όλη την περιοχή της Ευρασίας. Με τη δημιουργία οικονομικών θεσμών όπως η τράπεζα των BRICS ή η ασιατική τράπεζα επενδύσεων, την κατασκευή υποδομών που απαιτούνται για τη σύνδεση των ηπείρων ,όπως σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας για το νέο δρόμο του Μεταξιού που ακούει στο όνομα «Μια ζώνη ,ένας δρόμος», η Κίνα προσελκύει πλέον νέους συμμάχους που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της για την ανάπτυξη και την ευημερία.

    Ηδη το Πεκίνο άρχισε να συνεργάζεται με τα γειτονικά κράτη για ένα τεράστιο έργο ενοποίησης των εθνικών σιδηροδρομικών δικτύων της χώρας σε ένα διηπειρωτικό δίκτυο.

    Αυτό είναι που ανησυχεί τη Δύση: Η Κίνα μεταμορφώνεται σε μια παγκόσμια οικονομική δύναμη που δεν συμμορφώνεται με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της τιμωρητικής λιτότητας και χαράσσει τη δική της πορεία.

    Όπως γράφει η Χίλαρι Κλίντον «η αξιοποίηση της ανάπτυξης και ο δυναμισμός της Ασίας είναι κεντρικής σημασίας για τα αμερικανικά οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα...Οι ανοικτές αγορές στην Ασία παρέχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με πρωτοφανείς ευκαιρίες για επενδύσεις, στο εμπόριο και την πρόσβαση στην τεχνολογία αιχμής .Η περιοχή έχει ήδη περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής και σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου εμπορίου».

    Ταυτόχρονα, το Πεκίνο ρίχνει τεράστιο βάρος στην έρευνα και την τεχνολογία. Όπως γράφει το περιοδικόNature "η oικονομική άνθηση της Κίνας οφείλεται και σε μια παρόμοια άνοδό της στην υψηλή ποιότητα της επιστήμης" .Το Nature γράφειότι η Κίνα είναι πλέον δεύτερη στον κόσμο σε υψηλής ποιότητας επιστημονικές δημοσιεύσεις και ο όγκος αυτός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Τώρα η Κίνα είναι στα πρόθυρα να η μηχανή του κόσμου στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Και αυτό ωθεί την κινεζική οικονομία προς τα εμπρός, ακόμη πιο γρήγορα, γιατί η τεχνολογία και η επιστήμη είναι οι κινητήριες δυνάμεις για τη σύγχρονη οικονομική ανάπτυξη.

    Αυτό λέει πολλά αν θυμηθούμε ότι τα τελευταία 500 χρόνια , η Δύση κυριάρχησε στον κόσμο χάρη στην τεχνολογική της υπεροχή.Η τεχνολογία ήταν με άλλα λόγια το κλειδί για την υποταγή του πλανήτη στη Δύση. Τώρα όλα αυτά αλλάζουν...

    Ο 21ος αιώνας θα είναι Ασιατικός

    Ο Κουρτ Κέιμπελ , πρώην υφυπουργός Εξωτερικών για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου για μια νέα αμερικανική πολιτική Ασφαλείας, το λέει με μια πρόταση: «Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του 21ου αιώνα πρόκειται να εξελιχθεί στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού»

    Φυσικά ,οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αγνοήσουν και το γεγονός ότι «η σημερινή σχέση μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κάτι που δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία των διεθνών σχέσεων» όπως λέει ο κινέζος πολιτικός επιστήμονας Πάνγκ Τσοννγινγκ . «Το επίπεδο αλληλεξάρτησης μεταξύ των δύο χωρών είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία. Οι δύο χώρες χρειάζονται η μία την άλλη και συνδέονται μεταξύ τους με ένα σύνθετο πλέγμα οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεσμών».

    Για παράδειγμα η Κίνα διαθέτει αμερικανικά ομόλογα ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ελέγχει με άλλα λόγια ένα σημαντικό τμήμα του αμερικανικού εξωτερικού χρέους. Αυτή η αλληλεξάρτηση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επέμβουν στα εσωτερικά της Κίνας με τον ίδιο τρόπο που το επιχειρούν στη Ρωσία , χωρίς να θέσουν την ίδια την Αμερική σε κίνδυνο.

    Η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας -Κίνας

    Πολύ σωστά λοιπόν η Ελλάδα επέλεξε τα τελευταία 10 χρόνια να προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με την Κίνα. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο και τη Σαγκάη «η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη είναι η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία .Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας».

    Ενθαρρυντικά και τα λόγια του κινέζου πρεσβευτή στην Αθήνα Ζου Σιαολί σε συνέντευξή του Αθηναικό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο αποτελεί «ορόσημο» στην ιστορία των σχέσεων Ελλάδας- Κίνας.Οπως είπε χαρακτηριστικλά ο κ.Ζού «οι συναντήσεις και οι συμφωνίες που υπεγράφησαν είναι σημαντικές, αλλά ακόμα πιο σημαντικό όπως είπε, είναι «το μήνυμα που στέλνουμε ο ένας στον άλλο, ότι σας εμπιστευόμαστε και σας θεωρούμε στρατηγικούς εταίρους».

    [05] Δήλωση Ισ. Ντογιάκου για την υπόθεση Siemens

    Σε «σκόπιμες διαρροές με αισχρά υπονοούμενα» αναφέρεται με ανακοίνωση που εξέδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, μετά την έντονη κριτική που δέχεται με αφορμή την επ' αόριστον αναβολή της δίκης για την υπόθεση της Siemens.

    Η ανακοίνωση του κ. Ντογιάκου έχει ως εξής: «Με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά την αναβολή της δίκης στην υπόθεση της Siemens, ανακοινώνεται ότι στις 8-4-2015, δηλαδή πολύ πριν την έναρξη της δίκης στις 27 Νοεμβρίου του 2015, ο αρμόδιος εισαγγελέας με το υπ΄ αριθμόν πρωτ. 23002/8-4-2015 έγγραφό του προς τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε τη μετάφραση του υπ΄ αριθμόν 399/2015 παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών από την ελληνική στη γερμανική γλώσσα. Λόγω της καθυστέρησης στη μετάφραση ακόμη και μετά την έναρξή της δίκης, με αλλεπάλληλα έγγραφά του, τα οποία προς ενημέρωση και για την αναγκαία συνδρομή κοινοποιήθηκαν στα γραφεία των κ.κ. υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (αριθμός πρωτ. 61406/4-11-015, 70277/11-12-2015, 29410/27-4-2016), ζήτησε επιμόνως την επίσπευση της μετάφρασης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 13-5-2-16 και το βούλυεμα υποβλήθηκε μεταφρασμένο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στις 16-5-2016. Σε όλα τα στάδια ελέγχου της δικογραφίας και προσδιορισμού της υπόθεσης προς εκδίκαση, τηρήθηκαν επακριβώς οι ισχύουσες διατάξεις και η νομολογία του Αρείου Πάγου και άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων. Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια».

    Ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

    Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε σκληρή ανακοίνωσή της κάνει λόγο για επιχειρούμενη απαξίωση της Δικαιοσύνης από ελάχιστους πολιτικούς και μη, σε σημείο μάλιστα άκρας συκοφαντίας.

    Αναλυτικότερα, η ΕΔΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

    «Η επιχειρούμενη, ευτυχώς από ελάχιστους πολιτικούς και μη, απαξίωση της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της δημοσίως (μέσω των ΜΜΕ κ.λπ.) και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να αμφισβητείται γενικώς και αορίστως η αμεροληψία και η αξιοπιστία της, αφ΄ ενός μεν αποτελεί άκρα συκοφαντία κατά της ισότιμης και ισόκυρης με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, δικαστικής εξουσίας, αφ' ετέρου δε δημιουργεί στους πολίτες ανασφάλεια χωρίς τουλάχιστον μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε τελικά αυτή η συμπεριφορά ποιον εξυπηρετεί.

    Εμείς, οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας (κενές οργανικές θέσεις, έλλειψη αναλόγων κτιριακών εγκαταστάσεων, επαρκούς γραμματειακής υποστήριξης, μηχανογραφικής οργάνωσης, μεταφραστικού τμήματος, διερμηνέων, δικαστικής αστυνομίας κ.λπ.) θα συνεχίσουμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε, έχοντας βεβαίως υποχρέωση προς τούτο, να προσφέρουμε αόκνως τις υπηρεσίες μας στους πολίτες της χώρας μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πάντοτε σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και προπαντός με τη συνείδησή μας».

    [06] Πίστωση χρόνου ζητεί η Τ. Μέι ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit

    Η νέα πρωθυπουργός τηςΒρετανίας ΤερέζαΜέι ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χθες ότι η κυβέρνησή της θα χρειαστεί χρόνο προτού ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η Μέι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, λίγες ώρες αφότου αντικατέστησε στην πρωθυπουργία τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε ανακοινώσει μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου γιατην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ότι θα παραιτηθεί.

    "Σε όλες τις τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις, η πρωθυπουργός τόνισε τη δέσμευσή της να εκπληρώσει τη βούληση του βρετανικού λαού να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε μια εκπρόσωπος της Μέι.

    Η πρωθυπουργός εξήγησε ότι "θα χρειαστούμε λίγο χρόνο να προετοιμαστούμε για τις διαπραγματεύσεις αυτές" και εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα διεξαχθούν με εποικοδομητικό και θετικό πνεύμα.

    [07] Μπόρις Τζόνσον: Οι σχέσεις της Βρετανίας με τις ΗΠΑ θα έχουν προτεραιότητα

    Ο Μπόρις Τζόνσον είπε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι "πρώτες στην ουρά" μετά τον αναπάντεχο διορισμό του ως υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

    Η δήλωσή του αναφερόταν σε προειδοποίηση του Aμερικανού Pροέδρου Μπαράκ Ομπάμα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία θα "βρεθεί στο τέλος της ουράς" όσον αφορά τις εμπορικές συμφωνίες, εάν αποφασίσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δήλωση αφορούσε τις διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μια νέα και ξεχωριστή συμφωνία για εμπόριο με τη Βρετανία θα μπορούσε να γίνει στο απώτερο μέλλον, αλλά "όχι σύντομα, εφόσον η προτεραιότητά μας είναι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ", όπως είχε δηλώσει ο Ομπάμα στο BBC και είχε μεταδώσει το Reuters.

    Όταν ο Τζόνσον ρωτήθηκε από έναν ρεπόρτερ του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού Sky News εάν σκόπευε να ζητήσει συγγνώμη από τον Ομπάμα για τις δηλώσεις του σε άρθρο που είχε γράψει για την βρετανική εφημερίδα Sun ότι "ο ημι-Κενυάτης" Πρόεδρος ήταν προκατειλημμένος εναντίον της Βρετανίας λόγω "μιάς προγονικής απέχθειας για την βρετανική αυτοκρατορία", ο Τζόνσον απάντησε, "Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα είναι πρώτες στην ουρά".

    "Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία στη χώρα αυτή να αποκτήσουμε μεγάλη επιτυχία στη νέα σχέση μας με την Ευρώπη και παγκόσμια, και είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από το ότι μου ζητήθηκε να παίξω και εγώ ένα ρόλο σε αυτό", είπε.

    [08] Ένας... νεαρός Ληρ στο Φεστιβάλ Αθηνών

    Έτος 2016. Σε ένα νοσοκομείο. Κάπου. Στον προθάλαμο της αίθουσας χειρουργικών επεμβάσεων, πέντε αδέρφια βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, καθώς ο πατέρας τους υποβάλλεται σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη επέμβαση. Τα λεπτά περνούν. Ύστερα από πολλές στιγμές αμηχανίας, φόβου και σιωπηρής αγωνίας, ο πρώτος γιος παίρνει τον λόγο. Αναλαμβάνει τον ρόλο του πατέρα. Τα λόγια του είναι τα λόγια του «Βασιλιά Ληρ» και βγαίνουν αβίαστα από το στόμα του. Οι συνομιλητές του τον υποδέχονται διστακτικά. Γιατί κάποιος να θέλει τον ρόλο του πατέρα; Σταδιακά υποκύπτουν στο παιχνίδι του και τον ακολουθούν. Τον υπονομεύουν. Τον προκαλούν.

    Στην παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη, «Young Lear», που παρουσιάζεται στις 17 και 18 Ιουλίου στην «Πειραιώς 260», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το σεξπιρικό δράμα για τον βασιλιά της Βρετάνης επιχειρεί να μεταφερθεί στο σήμερα.

    Σε ελεύθερη διασκευή από την σκηνοθέτη που υπογράφει επίσης τη μετάφραση και την κίνηση του έργου: «Η παράσταση προέκυψε από μία φράση μέσα στον Βασιλιά Ληρ, "έγινε παιδί, ενώ εγώ έγινα πατέρας" που τη λέει ο Έντγκαρ ο γιος του Γκλόστερ, για τον Ληρ, και περιγράφει μία κατάσταση, όπου ο γέρος άνθρωπος ξεμωράθηκε και ο νέος αναγκάστηκε να πάρει πολλές ευθύνες στους ώμους του και μεγάλωσε απότομα. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση αυτή η φράση κι άρχισα να φαντάζομαι μία εκδοχή, στην οποία τον ρόλο του Βασιλιά Ληρ να τον παίζει κάποιος πολύ νέος σε ηλικία ηθοποιός» σημειώνει η Ιόλη Ανδρεάδη.

    [09] Βάση δεδομένων με... «μια ματιά» φαίνεται πως έχει ξεκινήσει το FBI

    Δεδομένα από την ίριδα του ματιού περίπου 430.000 ατόμων φέρεται να έχει συγκεντρώσει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) κατά τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα τεχνολογίας The Verge.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επικαλούμενο τα στοιχεία της έρευνας, το εγχείρημα του FBI που ξεκίνησε ως πιλοτικό το 2013 εξελίχθηκε τελικά σε μια σημαντική βάση δεδομένων «χωρίς να έχει προηγηθεί καμία δημόσια συζήτηση επί του θέματος ή εποπτεία».

    Το FBI αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης ενός συστήματος για τη φωτογράφιση και αναγνώριση της ίριδας του ματιού. Το εγχείρημα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013, με το FBI να συνεργάζεται με φορείς τόσο στο Τέξας και το Μιζούρι όσο και στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.

    Τα δεδομένα από τη «σάρωση» της ίριδας του ματιού, τα οποία συνέλεξε το Γραφείο από κρατουμένους, μπορούν καταγράφονται μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια της σάρωσης δημιουργείται μια λεπτομερής εικόνα της επιφάνειας του χρωματιστού μέρους των ματιών, μέρος που είναι τόσο μοναδικό όσο ένα δακτυλικό αποτύπωμα.

    [10] Παρουσίαση του προγράμματος PRODEX του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

    Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας διοργάνωσε σήμερα στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ εκδήλωση για την παρουσίαση του προαιρετικού Προγράμματος PRODEX (PROgramme de Dveloppement d'Expriences scientifiques), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), κύριο αντικείμενο του οποίου είναι η χρηματοδότηση της βιομηχανικής ανάπτυξης επιστημονικών οργάνων ή πειραμάτων.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υποστήριξης της συμμετοχής της Ελλάδας στο PRODEX, στο οποίο συμμετέχουν πλέον 12 κράτη μέλη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη επιστημονικών οργάνων ή πειραμάτων, τα οποία προτείνονται από Ινστιτούτα ή Πανεπιστήμια από χώρες που συμμετέχουν σε αυτό και έχουν επιλεγεί από τον ESA για διάφορους τομείς, που αφορούν στην διαστημική έρευνα (επιστήμη, μικροβαρύτητα, παρατήρηση της Γης κτλ.).

    Αυτά τα επιστημονικά όργανα ή πειράματα ορίζονται είτε ως hardware υλικό είτε ως έργα λογισμικού, η ανάπτυξη των οποίων πραγματοποιείται μέσω συνεργασίας των βιομηχανιών των συμμετεχόντων χωρών, με απώτερο στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των επιστημονικών και βιομηχανικών κύκλων. Τα όργανα και τα πειράματα που αναπτύσσονται σε εθνικό επίπεδο επιλέγονται από τον ESA, σύμφωνα με τους κανόνες και τις απαραίτητες διαδικασίες.

    [11] Δωρεάν σύστημα επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και υποβοήθησης αποκατάστασης για άτομα με αναπηρία

    Την υλοποίηση ενός πληροφορικού συστήματος για άτομα με αναπηρία, το οποίο θα τους επιτρέπει να επικοινωνούν καλύτερα, να ψυχαγωγούνται αυτόνομα και να ασκούνται αποτελεσματικότερα, ξεκίνησε η SciFY (http://www.scify.gr/).

    Το έργο, με το χαρακτηριστικό τίτλο Talk and Play, αναπτύσσεται από τη SciFY, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με την ολοκλήρωσή του, θα προσφερθεί δωρεάν σε όλους, δίνοντας λύση σε εκατοντάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Talk and Play είναι ένα σύστημα που θα επιτρέπει σε άτομα με αναπηρίες να επικοινωνούν, να ακούν μουσική, να βλέπουν ταινίες και να εξασκούνται, για να επιταχύνουν την αποκατάστασή τους.

    [12] Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Ν. Παρασκευόπουλος, για την υπόθεση Siemens

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης μετέβη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ' απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

    Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με χθεσινήανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση αναλαμβάνειπρωτοβουλία για την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων Siemens.Την Τετάρτη οπρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησεμε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.

    Κυβερνητικές πηγές: Συστηματική προσπάθεια να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση

    «Η ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών», τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, και καταγγέλουν «συστηματική προσπάθεια», όχι μόνο για να παρακωλυθεί -όπως σημειώνουν- η υπόθεση της Siemens και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ΞένηΔημητρίου, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ό,τι έχει ξεκινήσει διερεύνηση για το ποιος ευθύνεται για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens.

    «Λέμε σαφέστατα ότι αυτά που ζήτησε η Εισαγγελία Εφετών τα έχει λάβει (τη μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens), άρα η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτή», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. Στο ίδιο πλαίσιο, υπονοώντας «μεθόδευση», σχολιάζουν σκωπτικά ότι «ο Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη».

    Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διατυπώνουν την εντύπωση που τους προξενεί το γεγονός, όπως λένε, ότι από χτες «έχει βγει όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πάει να παραγράψει ευθύνες». Παραπέποντας σε υποθέσεις ή περιστατικά του παρελθόντος που ενέπλεκαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Siemens, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι «τουλάχιστον θράσος» να κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων «έχουν κάνει ένα σωρό απροκάλυπτες ενέργειες», είτε στην κατεύθυνση της παρακώλυσης της υπόθεσης και παραγραφής ευθυνών προσώπων, είτε είχαν ευθεία εμπλοκή, όπως τονίζουν. Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρονται στη σχέση της κ. Μπακογιάννη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, στη διαφυγή εκείνου και του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ και στα «μαύρα λεφτά» που, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παραδεχτεί ο κ. Τσουκάτος ότι πήγε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ.

    [13] Το 4ο Ελληνικό Φόρουμ Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας διοργανώνει ο «Δημόκριτος»

    Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο «Δημόκριτος», το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα το 4ο Ελληνικό Φόρουμ Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (4th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation).

    Το Φόρουμ, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, αποτελεί κάθε χρόνο το κυριότερο πεδίο συνάντησης των Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς και του εσωτερικού, διευκολύνοντας να αναπτυχθεί ένα δίκτυο αμφίδρομων συνεργασιών κατά τα διεθνή πρότυπα.

    Στην προσπάθεια συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες αλλά και ξένοι επιστήμονες, δίνοντας ώθηση στην μετατροπή των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, σε τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, προωθούνται η λειτουργία νέων κοινών προγραμμάτων εκπόνησης διδακτορικών, οι συνεργασίες για την υποβολή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και οι αμφίδρομες μετακινήσεις νέων επιστημόνων, πράγμα που αποτελεί αντίβαρο στη «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain).

    Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 15 Ιουλίου, στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή, θα παρουσιασθούν οι τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της νανοεπιστήμης και νανοτεχνολογίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των βιοεπιστημών, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 July 2016 - 8:32:41 UTC