Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οπαδοί του Ερντογάν συγκεντρώνονται στην Κωνσταντινούπολη
  • [02] Άρματα μάχης περικύκλωσαν την τουρκική εθνοσυνέλευση, άνοιξαν πυρ
  • [03] Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία, τονίζουν κυβερνητικές πηγές
  • [04] Κριτική για την πολιτική που άσκησε το ΔΝΤ στην Ελλάδα ασκεί το Γραφείο Εσωτερικής Αξιολόγησής
  • [05] Τσακαλώτος: Η Ελλάδα αλλάζει πλέον σελίδα καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μετατραπεί η ύφεση σε ανάπτυξη
  • [06] Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας με εντολή του Ν. Τόσκα
  • [07] Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα
  • [08] Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Τουρκία
  • [09] Μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούν πάνω από την Άγκυρα
  • [10] Πραξικόπημα σε εξέλιξη στην Τουρκία

  • [01] Οπαδοί του Ερντογάν συγκεντρώνονται στην Κωνσταντινούπολη

    Οπαδοί του Ερντογάν συγκεντρώνονται στην Κωνσταντινούπολη Στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ έχουν συγκεντρωθεί πολλοί οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ερντογάν. Ταυτόχρονα μπροστά από το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην Άγκυρα, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη συγκεντρώνονται επίσης οπαδοίτου ΑΚΡ εκφράζοντας τηναντίθεσήτουςστο πραξικόπημα.

    [02] Άρματα μάχης περικύκλωσαν την τουρκική εθνοσυνέλευση, άνοιξαν πυρ

    Άρματα μάχης περικύκλωσαν πριν από λίγο το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

    Πυρά ακούστηκαν σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    [03] Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία, τονίζουν κυβερνητικές πηγές

    Σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί από τις 22:30 από τον διοικητή της ΕΥΠ, από τον οποίο ζήτησε να ενημερώσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολούθως επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

    Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Τουρκία

    Έκτακτη σύσκεψη υπό τον αναπλρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, για τις εξελίξεις στην Τουρκία πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο υπουργείο.

    Ο κ. Τόσκας έχει καλέσει τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και όλους τους επιτελείς με τους οποίους συζητάει το θέμα.

    Σύμφωνα με πληρογφορίες, σε αυτή τη φάση γίνεται αποτίμηση της κατάστασης προκειμένου να καθοριστούν και οι ενέργειες της ΕΛΑΣ αν χρειαστεί.

    [04] Κριτική για την πολιτική που άσκησε το ΔΝΤ στην Ελλάδα ασκεί το Γραφείο Εσωτερικής Αξιολόγησής

    Κριτική στους χειρισμούς που έκανε το ΔΝΤ στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ήταν σε κρίση, ασκεί το Γραφείο Εσωτερικής Αξιολόγησης του Ταμείου με έκθεσή του, η οποία συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Διοικητικό Συμβούλιό του, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ.

    Η FAZ αναμεταδίδει τμήματα της έκθεσης, που διέρρευσε σε μία άλλη γερμανική εφημερίδα, τη Sueddeutsche Zeitung. Η κεντρική κριτική του Γραφείου ασκείται για τη μορφή και τον τρόπο, με τον οποίο το Ταμείο λειτούργησε ως ανεξάρτητος διαχειριστής κρίσεων. Στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ «έχασε τη χαρακτηριστική ικανότητά του ως διαχειριστής κρίσεων», αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με τη διαρροή. Και επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματευόταν εκ μέρους των χωρών της Ευρωζώνης, οι συνεργάτες του ΔΝΤ «ήταν εκτεθειμένοι στις τεχνικές αναλύσεις τους από την αρχή σε πολιτική πίεση».

    Οι εμπειρογνώμονες του Γραφείου ασκούν κριτική στις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, οι οποίες ήταν πολύ αισιόδοξες, όπως σημειώνουν, ιδιαίτερα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Το ΔΝΤ δεν μπόρεσε από την άποψη αυτή να στηρίξει τη φήμη του ως «ανεξάρτητου, τεχνοκρατικού θεσμού», αναφέρεται στην έκθεση.

    Οι εμπειρογνώμονες επικρίνουν, επίσης, την ταλάντευση του ΔΝΤ από την αρχή της κρίσης. Παράλειψη θεωρούν ότι το Ταμείο δεν θέσπισε κατευθυντήριες γραμμές, πώς και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να δίνονται δάνεια σε νομισματικές ενώσεις, οι χώρες των οποίων δεν έχουν τη δυνατότητα υποτίμησης του εγχώριου νομίσματος.

    [05] Τσακαλώτος: Η Ελλάδα αλλάζει πλέον σελίδα καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μετατραπεί η ύφεση σε ανάπτυξη

    Καίριο βήμα προς τη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Χρηματοδότησης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 15 Ιουλίου 2016, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ν. Φίλη, του αναπλ. υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Φωτάκη και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Τζ, Τέιλορ, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα.

    Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης, την οποία ακολούθησε η εκταμίευση των 7.5 δις. ευρώ και η επαναφορά του waiver καθώς επίσης και η συμφωνία για το χρέος, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του οδικού χάρτη της κυβέρνησης για την επιστροφή του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τη δημιουργία ενός καθαρού διαδρόμου για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

    " Η Ελλάδα αλλάζει πλέον σελίδα καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μετατραπεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης σε έναν ενάρετο κύκλο δίκαιης ανάπτυξης, με επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας", επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

    Είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτή την νέα πορεία της χώρας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο επενδύοντας σε τομείς πρωταρχικής σημασίας για την κυβέρνηση, όπως εκείνους της ενέργειας, της υγείας, της παιδείας και εν προκειμένω της έρευνας και της καινοτομίας. Οι επενδυτικές αυτές πρωτοβουλίες της ΕΤΕΠ αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

    [06] Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας με εντολή του Ν. Τόσκα

    Σε επιφυλακή τέθηκαν οι αστυνομικές υπηρεσίες με εντολή του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου, στα νησιά και στα αεροδρόμια - στις εισόδους της χώρας. Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, η επιφυλακή διατάχθηκε για παν ενδεχόμενο δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι όμορη χώρα με την Τουρκία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου ο αναπληρωτής υπουργός και οι επιτελείς της ΕΛΑΣ παρακολουθούν τις εξελίξεις.

    [07] Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα που συντελείται στην χώρα και δεσμεύτηκε να τιμωρήσει όσους οργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV

    Ο Ερντογάν δήλωσε πως εκείνοι που αποπειράθηκαν να διαπράξουν το πραξικόπημα δεν έκαναν καμία απόπειρα να τον συλλάβουν.

    [08] Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Τουρκία

    Έκτακτη σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, για τις εξελίξεις στην Τουρκία πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο υπουργείο.

    Ο κ. Τόσκας έχει καλέσει τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και όλους τους επιτελείς με τους οποίους συζητάει το θέμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση γίνεται αποτίμηση της κατάστασης προκειμένου να καθοριστούν και οι ενέργειες της ΕΛΑΣ αν χρειαστεί.

    [09] Μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούν πάνω από την Άγκυρα

    Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε πριν από λίγο στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, ενώ μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούν πάνω από την πρωτεύουσα, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του RIA Novosti, αλλά και το Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

    [10] Πραξικόπημα σε εξέλιξη στην Τουρκία

    Έκκληση στο λαό της χώρας να συγκεντρωθεί στις πλατείες και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες απεύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

    Ο Ερντογάν είπε πως πρόκειται για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» και ότι «με την απάντηση που θα δώσει ο λαός, θα δοθεί η δέουσα απάντηση».

    Ο Ερντογάν είπε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια και τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».

    Ανακοίνωση ενόπλων δυνάμεων στην κρατική τηλεόραση

    Πολύ σκληρή ανακοίνωση που κάνει λόγο για προδοσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβάστηκε πριν από λίγο από τα κανάλια της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, με την οποία ανακοινώθηκε ότι ο στρατός ανέλαβε την εξουσία και επέβαλε στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πολιτική εξουσία κατάργησε το λαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Αναφέρεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν το δρόμο για τη σύνταξη συντάγματος που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φυλετικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών διαφορών.

    Αναφέρεται ότι η νέα διοίκηση θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τις σχέσεις της με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι όσοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

    Παρά την ανακοίνωση, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι συγκεχυμένη. Ο υπουργός άμυνας Φικρί Ισίκ ανακοίνωσε πως «πρόκειται για πειρατική ανακοίνωση». Ο προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αμπντουλκαντίρ Σελβί μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια υποστηρίζει ότι πρόκειται για ανακοίνωση μιας χούντας», δηλαδή μια ομάδας των ενόπλων δυνάμεων.

    Ο Ερντογάν βρίσκεται ακόμη στην εξουσία ανέφερε πηγή προσκείμενη στην προεδρία

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση βρίσκονται ακόμη στην εξουσία και δεν θα ανεχθούν οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης της δημοκρατίας, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

    Θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ανθρώπινες απώλειες, δηλώνει ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

    Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία.Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία.

    Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια. Κλείνουν τα αεροδρόμια της χώρας

    Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, ενώ κλείνουν τα αεροδρόμια της χώρας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 July 2016 - 22:32:34 UTC