Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eνόχληση του Προεδρικού Μεγάρου για δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή»
  • [02] Σία Αναγνωστοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπολογίζουμε στη στήριξη του εκλογικού νόμου από τις δημοκρατικές δυνάμεις
  • [03] Δ. Σταμάτης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Όταν έχεις να κάνεις με τον κ. Τσίπρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά
  • [04] Φ. Γεννηματά: Δεν θα ψηφίσουμε εκλογικό νόμο «κουρελού», ούτε θα μπούμε σε κανενός είδους παζάρι
  • [05] Κριτική για την πολιτική που άσκησε το ΔΝΤ στην Ελλάδα ασκεί το Γραφείο Εσωτερικής Αξιολόγησής
  • [06] Τσακαλώτος: Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μετατραπεί η ύφεση σε ανάπτυξη
  • [07] Ολιγοήμερη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων
  • [08] Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας με εντολή του Ν. Τόσκα
  • [09] Πολιτικό άσυλο ζήτησαν τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου
  • [10] Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Νίκαια
  • [11] Πρωθυπουργός Τουρκίας: 161 οι νεκροί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος
  • [12] ΥΠΕΞ: Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες που βρίσκονται στην Τουρκία
  • [13] Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ν. Κοτζιά με Τσαβούσογλου, Λαβρόφ, Μογκερίνι και Τζεντιλόνι
  • [14] Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη
  • [15] Το Anadolu χαιρετίζει τη στήριξη του Αλ. Τσίπρα στη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία
  • [16] Προσωρινός αρχηγός ενόπλων δυνάμεων Τουρκίας: Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε

  • [01] Eνόχληση του Προεδρικού Μεγάρου για δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή»

    Συνομιλητές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, μετέφεραν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την ενόχληση του Προεδρικού Μεγάρου «για το ανακριβέστατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" περί εμπλοκής του Προεδρικού Μεγάρου στα του εκλογικού νόμου».

    [02] Σία Αναγνωστοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπολογίζουμε στη στήριξη του εκλογικού νόμου από τις δημοκρατικές δυνάμεις

    «Ελπίζω η Δημοκρατική Συμπαράταξη για μικροπολιτικές σκοπιμότητες να μην επιτρέψει να ναυαγήσει μία διεκδίκηση την οποία και το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται ότι είχε» τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας για την απλή αναλογική και υπογραμμίζει ότι «η ΧΑ δεν είναι ούτε στο πολιτικό μας, ούτε στο ιδεολογικό μας τοπίο και δεν μας αφορά η ψήφος της όπως δεν μας αφορά σε οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο». Η κ. Αναγνωστοπούλου υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. μετά το Brexit, «οφείλει να ξαναδεί τον εαυτό της και να σκεφτεί γιατί οι λαοί των κρατών-μελών αναπτύσσουν τέτοιας έντασης και έκτασης ευρωσκεπτικιστικά αισθήματα» και εκτιμά ότι «αν συνεχίσει προς την κατεύθυνση της άτεγκτης λιτότητας αυτό σίγουρα θα έχει επιπτώσεις άμεσα στην Ελλάδα κυρίως στο θέμα των διαπραγματεύσεων, μεσοπρόθεσμα όμως και μακροπρόθεσμα θα έχει ίσως πολύ πιο σύνθετες συνέπειες στην ίδια την συνοχή αλλά και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Η αν. υπουργός Παιδείας αποκλείει το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 ώστε να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, και δηλώνει ότι στις προτεραιότητές της είναι «η ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού των ανώτατων ιδρυμάτων» η «ανάσχεση της διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό" και η "ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας".

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν ψηφίζει την απλή αναλογική, τι σημαίνει αυτό για σας;

    «Ελπίζω η Δημοκρατική Συμπαράταξη για μικροπολιτικές σκοπιμότητες να μην επιτρέψει να ναυαγήσει μία διεκδίκηση την οποία και το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται ότι είχε. Από την άλλη μεριά, αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη να χαρίσει στον κύριο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία τη διατήρηση της αναχρονιστικής ενισχυμένης αναλογικής που νοθεύει σε μεγάλο βαθμό τη βούληση του ελληνικού λαού».

    Πόσο πιθανό θεωρείται το να περάσει η απλή αναλογική με 200 ψήφους; Σας ενοχλεί ότι μπορεί να περάσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου εξαιτίας της στήριξης της ΧΑ;

    «Δεν μπορώ να υπολογίσω, ούτε είναι στις προθέσεις μου να κάνω αριθμητικούς υπολογισμούς για το αν θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών. Είναι ευθύνη ατομική και συλλογική των βουλευτών και των κοινοβουλευτικών ομάδων. Δεν είναι θέμα παζαριού. Δεν κατεβάσαμε το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο είτε συνομιλώντας είτε διαπραγματευόμενοι με την Χρυσή Αυγή. Κατεβάσαμε ένα νομοσχέδιο το οποίο βασίζεται στις πάγιες θέσεις της αριστεράς. Από την άλλη μεριά υπολογίζαμε στη στήριξη του εκλογικού νόμου από τις δημοκρατικές δυνάμεις. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ούτε στο πολιτικό μας, ούτε στο ιδεολογικό μας τοπίο και δεν μας αφορά η ψήφος της όπως δεν μας αφορά σε οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο».

    Ως υπουργός της κυβέρνησης γνωρίζατε ότι υπήρχε plan B, όπως υποστηρίζουν Βαρουφάκης και Γκάλμπρεϊθ, το οποίο θα εφαρμοζόταν σε περίπτωση μη συμφωνίας με τους δανειστές;

    «Δεν μπορώ να συζητήσω ένα θέμα που συντηρείται αποκλειστικά και μόνο από αυτούς που επιδιώκουν εδώ και ενάμισι χρόνο να ''στήσουν στον τοίχο'' τον ΣΥΡΙΖΑ με εμφυλιακούς όρους ως προδοτικό κόμμα. Πλάνα και σενάρια μια κυβέρνηση οφείλει να κάνει όταν διεξάγει σκληρές διαπραγματεύσεις. Μακάρι να διεξήγαγαν σκληρές διαπραγματεύσεις και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ας είχαν όσα πλάνα ήθελαν στα συρτάρια τους».

    Πιστεύετε ότι το Brexit θα μας βοηθήσει στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου ή οι απαιτήσεις τους θα είναι περισσότερες και σκληρότερες;

    «Το Brexit σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία μπορούν να αναδειχθούν πολλές και πολύπλοκες καταστάσεις. Δεν μπορούμε λοιπόν να υπολογίσουμε τις συνέπειές του με γνώμονα μόνο τις διαπραγματεύσεις. Η Ε.Ε. οφείλει πια να ξαναδεί τον εαυτό της και να σκεφτεί γιατί οι λαοί των κρατών-μελών αναπτύσσουν τέτοιας έντασης και έκτασης ευρωσκεπτικιστικά αισθήματα. Αν συνεχίσει λοιπόν προς την κατεύθυνση της άτεγκτης λιτότητας αυτό σίγουρα θα έχει επιπτώσεις άμεσα στην Ελλάδα κυρίως στο θέμα των διαπραγματεύσεων, μεσοπρόθεσμα όμως και μακροπρόθεσμα θα έχει ίσως πολύ πιο σύνθετες συνέπειες στην ίδια την συνοχή αλλά και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στους τομείς των αρμοδιοτήτων σας;

    «Αυτές που έχουν ήδη διαφανεί στο διάστημα που είμαι σε αυτή τη θέση δηλαδή: ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού των ανώτατων ιδρυμάτων, ανάσχεση της διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Όπως γνωρίζετε ίσως, δόθηκαν θέσεις μελών ΔΕΠ στα ανώτατα ιδρύματα μετά από έξι χρόνια. Επίσης μετά από τόσα χρόνια ξαναλειτουργεί ο θεσμός των υποτροφιών του ΙΚΥ για διδακτορικές -μεταδιδακτορικές σπουδές, ενισχύονται τα ιδρύματα με νέους ερευνητές με μεταδιδακτορικές υποτροφίες και για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας των νέων επιστημόνων. Από την άλλη μεριά ενισχύονται οι υποτροφίες σε προπτυχιακούς φοιτητές με χαμηλά ή ανύπαρκτα εισοδήματα και εξασφαλίζονται κονδύλια για επιπλέον στήριξη της φοιτητικής μέριμνας. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε το DNA των πανεπιστημίων, θέλουμε να επιβιώσει το επιστημονικό δυναμικό από το οποίο εξαρτάται και η επιβίωση των ιδρυμάτων».

    Στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης πιστεύετε ότι μπορεί να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 για ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια;

    «Δεν το συζητάω καν».

    Συμμετείχατε στην αποστολή της κυβέρνησης στην Κίνα. Ποια είναι τα οφέλη για την Ελλάδα, από την επίσκεψη;

    «Έχει αναφερθεί ο πρωθυπουργός διεξοδικά. Αυτό που θα τόνιζα είναι ότι η Ελλάδα, έστω και μικρή χώρα φαίνεται να έχει κατοχυρώσει μια σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Πρώτον λόγω μιας μακράς ιστορικής πορείας, δεύτερον λόγω της γεωπολιτικής της θέσης -κράτος μέλος τη Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ιστορικός πολιτικός συνομιλητής τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της ανατολίτικης κουλτούρας. Από την άλλη μεριά η Ελλάδα όπως φάνηκε στην Κίνα διαθέτει τεχνογνωσία και παράγει έρευνα σε θέματα υψηλής εξειδίκευσης»

    Τη συνέντευξη πήρε η Φωτεινή Γιαννούλη

    [03] Δ. Σταμάτης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Όταν έχεις να κάνεις με τον κ. Τσίπρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά

    «Η εφαρμογή της απλής αναλογικής οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μακρά αστάθεια και ακυβερνησία», δηλώνει στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δημήτρης Σταμάτης, αν και τίθεται υπέρ «της εκλογίκευσης του μπόνους για το πρώτο κόμμα».

    Εκτιμά ότι η κυβέρνηση «ματαιοπονεί», αναζητώντας τις 200 ψήφους στην Βουλή.

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Σταμάτης υποστηρίζει πως «όταν έχεις να κάνεις με τον κ. Τσίπρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» ενώ θεωρεί ότι ίσως η κυβέρνηση αναγκαστεί να προσφύγει λόγω των εξελίξεων στην οικονομία, καθώς θεωρεί ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Υποστηρίζει ακόμη ότι ο κίνδυνος του grexit δεν έχει εκλείψει.

    Ο πρώην υπουργός Επικρατείας τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, ωστόσο θεωρεί ότι η αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι το κρίσιμο θέμα. Όσο για το αν διχάζει το κόμμα του απαντά ότι «Η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων σε ένα θέμα, που όπως σας είπα δε θεωρώ κρίσιμο, δεν αποτελεί σοβαρό λόγο διχασμού».

    Είστε κατά της απλής αναλογικής, ωστόσο δεν είναι υπερβολικό το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα;

    «Η αντίθεσή μας στην απλή αναλογική δεν είναι σημερινή. Αποτελεί πάγια και σταθερή θέση μας, από την οποία δεν έχουμε παρεκκλίνει ακόμα κι όταν βλέπαμε πως χάνουμε τις εκλογές, όπως το Γενάρη του 2015. Γιατί η εφαρμογή της οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μακρά πολιτική αστάθεια και ακυβερνησία. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει τις εκλογές για να καταγράφονται απλώς οι κομματικές δυνάμεις αλλά κυρίως για να σχηματίζονται βιώσιμες κυβερνήσεις.

    Όσον αφορά στην εκλογίκευση του μπόνους των 50 εδρών, είναι πράγματι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί με τα άλλα κόμματα, στα πλαίσια ενός σύγχρονου νέου εκλογικού νόμου, όπως πριν λίγες μέρες δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματός μας κ. Μητσοτάκης. Και αυτό θα κάνουμε ως κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές».

    Νομίζετε ότι θα βρει τους 200 βουλευτές η κυβέρνηση ώστε ο εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές;

    «Οι απόψεις των κομμάτων αλλά και των ανεξάρτητων βουλευτών, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώνει τις 200 ψήφους που απαιτούνται. Ακόμα κι αν ψηφίσει υπέρ αυτής η Χρυσή Αυγή. Γι' αυτό διερωτώμαι, τι νόημα έχουν δηλώσεις υπουργών πως «μέχρι τη συζήτηση στη Βουλή υπάρχει αρκετός χρόνος». Τι εννοούν; Επιδιώκουν την αλλαγή στάσης κάποιων βουλευτών έναντι ανταλλαγμάτων; Επιχειρούν «εξαγορά» ψήφων;

    Πιστεύω πως ματαιοπονούν».

    Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ικανοποιεί με την απλή αναλογική ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς.

    «Όταν ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει το 3ο μνημόνιο και κάθε συμπληρωματική απαίτηση των δανειστών, η επίκληση της απλής αναλογικής, ως πάγιου αιτήματος της Αριστεράς, μόνον ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί! Όλα τα έχει η Μαριωρή ο φερετζές της έλειπε!

    Όλοι καταλαβαίνουν πως ξαναθυμήθηκε την απλή αναλογική τώρα που βλέπει πως χάνει τις εκλογές. Γιατί επενδύει στο χάος που θα προκληθεί, προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος και η «παρέα του Μαξίμου».

    Νομίζετε ότι η ηγεσία του κόμματός σας θα έπρεπε να πάρει κι άλλες πρωτοβουλίες για να αποτρέψει την ψήφιση του νέου νόμου, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης;

    «Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, προχθές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό τοπίο διαλόγου και συνεννόησης με τα άλλα κόμματα. Ένα πλαίσιο πολύ πιο διευρυμένο και από το θέμα του εκλογικού νόμου»

    Θεωρείτε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέχρι το τέλος του έτους; (Συνήθως μια κυβέρνηση κάνει εκλογές όταν νομίζει ότι θα τις κερδίσει).

    «Όταν έχεις να κάνεις με τον κ. Τσίπρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ο άνθρωπος είναι αφερέγγυος και αδίστακτος. Γι αυτό δεν αποκλείω να προσφύγει στις κάλπες μέσα στο 2016, βλέποντας πως η παραμονή του στην εξουσία θα τον οδηγήσει, κυριολεκτικά, σε εκλογική νίλα. Ίσως, λοιπόν, προτιμήσει μία διαχειρίσιμη ήττα από μία κατάρρευση».

    Εκτιμάτε ότι η εξέλιξη των οικονομικών πραγμάτων και η δυσαρέσκεια του κόσμου μπορεί να αναγκάσουν την κυβέρνηση να προσφύγει στην κάλπη;

    «Αυτό ακριβώς! Γιατί σήμερα οι πολίτες βιώνουν τα αχρείαστα μέτρα, που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση και δεν εξαπατώνται πια από την γκεμπελική προπαγάνδα της κυβέρνησης. Τώρα πια οι πολίτες νιώθουν στο πετσί τους όσα η κυβερνητική προπαγάνδα είχε ωραιοποιήσει όταν ψήφιζε τα μέτρα. Τις υποσχέσεις για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων, των συνταξιούχων και την πολιτική με το "αριστερό" πρόσημο. Σημειώστε επίσης, πως ούτε τα μέτρα έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, ούτε οι συνέπειές τους έχουν αναδειχτεί πλήρως. Κάθε μέρα που περνά θα είναι για τους πολίτες χειρότερη από την προηγούμενη, και κυρίως θα αναδεικνύει την συνέχιση μιας αδιέξοδης και ατελέσφορης βασανιστικής πορείας»

    Θα βγει το οικονομικό πρόγραμμα ή θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει κι άλλα μέτρα;

    «Υπάρχει λογικός άνθρωπος που πιστεύει πως μέσα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, μπορούν να αποδώσουν μέτρα που στηρίζονται σε αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών; Ούτε οι δανειστές το πιστεύουν! Για αυτό και υποχρέωσαν την κυβέρνηση να νομοθετήσει την ενεργοποίηση του "κόφτη", όταν θα διαπιστωθεί η απόκλιση από τους στόχους τους προγράμματος.

    Το μοντέλο προσαρμογής με το " αριστερό πρόσημο" που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, με τη μη μείωση των δαπανών του κράτους και την αύξηση της φορολογίας, μπορεί να ικανοποιεί κάποιους κομματικούς εγκάθετους "που βολεύονται", αλλά κυριολεκτικά αδικεί και συνθλίβει όλους τους άλλους πολίτες. Και, κυρίως, σκοτώνει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και την εθνική οικονομία».

    Το ενδεχόμενο κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας νομίζετε ότι έχει αποκλειστεί;

    «Για τη Νέα Δημοκρατία, τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Η συνδιαχείριση των λανθασμένων επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει να προσφέρει τίποτα καλό στη χώρα.

    Εξάλλου, πώς να συνεργαστείς με ένα πρόσωπο, όπως ο κ. Τσίπρας, που λέει μονίμως ψέματα και δεν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει έστω μία συγνώμη απ΄τον ελληνικό λαό; Όσοι είδαν την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ, φαντάζομαι πως δε μπορεί να αισθάνονται υπερηφάνεια για το πολιτικό ήθος και την αξιοπιστία του πρωθυπουργού της χώρας.

    Αυτό δε σημαίνει πως η ΝΔ, ως πρώτο κόμμα μετά τις εκλογές, δε θα επιδιώξει συγκλίσεις και συνεργασίες με τα κόμματα που πιστεύουν σταθερά στη ευρωπαϊκή προοπτική της Πατρίδας μας. Τουναντίον, θα τις επιδιώξουμε με συνέπεια στα πλαίσια ενός εντίμου δημοκρατικού διαλόγου, χωρίς καιροσκοπισμούς και ηγεμονισμούς».

    Δεν έχουν λόγο οι εταίροι και δανειστές να βοηθήσουν την όποια ελληνική κυβέρνηση ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα;

    «Ασφαλώς και έχουν πολλούς λογούς να το κάνουν. Το κάνουν ήδη, παρά τα λάθη που έχουν και οι ίδιοι διαπράξει στο παρελθόν.

    Όμως, η κύρια ευθύνη για την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και αξιοπιστίας ανήκει σε μας τους Έλληνες. Δε μπορεί να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους ή να φορτώνουμε σε αυτούς τα δικά μας λάθη και τις παραλείψεις. Δε μας φταίνε οι εταίροι μας για την τραγική διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη, που μας κόστισε πάνω από 100 δισ. ευρώ. Ούτε για την επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, στο νέο τρίτο μνημόνιο, να φορτώσει με φόρους τους πολίτες αντί να μειώσει τις δαπάνες του κράτους, πάρα τις αντίθετες παραινέσεις των ιδίων των δανειστών».

    Αποκλείετε να πετύχει τους στόχους της η κυβέρνηση και να ανοίξει και το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους;

    «Αμφιβάλλω αν έχει κάποιους συγκεκριμένους στόχους στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας. Πιστεύω πως τρέχει πίσω από τη φορά των πραγμάτων, με μοναδική επιδίωξη την πολιτική του διάσωση. Τώρα προσπαθεί με λάθος πρόγραμμα και ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, να επιτύχει, τάχα, το υποτιθέμενο μεγάλο «όραμά» της για μείωση του χρέους. Αυτό, δηλαδή, που η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει, με πολύ λιγότερα μέτρα, από τον Δεκέμβρη του 2012!».

    Νομίζετε ότι το ενδεχόμενο grexit έχει εκλείψει οριστικά;

    « Η οριστική εξάλειψη του grexit προϋποθέτει τη μόνιμη και διαρκή επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Όσο θα υπάρχει απόκλιση - είτε γιατί το πρόγραμμά μας είναι λάθος είτε γιατί οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι ανέφικτοι - η απειλή του grexit θα αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας. 'Αλλοτε πιο διακριτικά και άλλοτε πιο πιεστικά».

    Η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και να έχει εναλλακτικά σχέδια;

    « Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε επισήμους κυβερνητικούς εναλλακτικούς σχεδιασμούς αντιμετώπισης μιας κατάστασης και σε σχεδιασμούς που κάνει κάποιος για να αντιμετωπίσει γεγονότα που ο ίδιος προκαλεί. Αυτό, δηλαδή, που έκανε το δίδυμο Τσίπρα - Βαρουφάκη, με συνωμοτικές διαδικασίες και «κέντρο επιχειρήσεων» ένα ψυγείο!

    Ο κος Τσίπρας τρέχει τώρα να τα μπαλώσει, έντρομος από τις συνέπειες των αποκαλύψεων των Βαρουφάκη-Γκάλμπρεϊθ. Την Εξεταστική, όμως, δε θα μπορέσει να την αποφύγει...».

    Η πρόταση του κόμματός σας, που περιλαμβάνει προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισ. μέσα σε μία πενταετία , δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο και παράλληλα μείωση της υποχρέωσης για το πλεόνασμα από το 3,5 % στο 2% με σταθερή ανάπτυξη 4%, δεν ακούγεται κάπως υπερβολική;

    «Κάθε άλλο! Είναι απόλυτα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε οριστικά από την κρίση, δίνοντας ώθηση στην οικονομία και ανάσα στους πολίτες. Όμως, αυτό δε μπορεί να γίνει με μια κυβέρνηση που ιδεολογικά αποστρέφεται τις επενδύσεις και οι μισοί Υπουργοί της κάνουν ότι μπορούν για να τις εμποδίσουν».

    Γιατί οι εταίροι να μπουν ξανά σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος;

    « Ακριβώς για να βοηθήσουν πραγματικά. Εξ' άλλου, οι ίδιοι όπως γνωρίζετε, θεωρούν εσφαλμένη την επιλογή της Κυβέρνησης να επιλέξει την αύξηση των φόρων επιχειρήσεων και πολιτών , αντί για μείωση των κρατικών δαπανών .

    Ποιο λόγο, λοιπόν, θα έχουν να αντιδράσουν σε μια πρόταση που κινείται στη δική τους λογική και από μια Κυβέρνηση με αξιόπιστη συμπεριφορά;

    Πιστεύω, ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

    Είσαστε υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος;

    « Ασφαλώς και είμαι υπέρ της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Σας θυμίζω πως η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει το 2014 την πρότασή της για την αναθεώρησή του και είχε ξεκινήσει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι συνταγματικές αλλαγές είναι στενά συνδεδεμένες με το πέρασμα της πολιτικής και οικονομικής μας ζωής σε μια νέα εποχή.

    Το κρίσιμο θέμα είναι η αλλαγή του τρόπου ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα πρέπει να γίνεται η εκλογή από το εκλογικό σώμα με παράλληλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου;

    «Θα μου επιτρέψετε να σας πω πως , κατά την άποψή μου , δεν είναι το πιο κρίσιμο θέμα. Είναι ασφαλώς το πιο «επικοινωνιακό» και πρόσφορο σε δημόσιες αντιπαραθέσεις και τακτικισμούς.

    Είδα τον κ. Τσίπρα προχθές να προαναγγέλλει, μάλιστα, δημοψήφισμα για το θέμα αυτό. Είναι φανερό πώς επιδιώκει μετάθεση του πολιτικού ενδιαφέροντος, από τα ψέματα και τις αποτυχίες της πολιτικής του. Ο άνθρωπος δεν έχει συναίσθηση των ευθυνών και των υποχρεώσεών του. Συνεχίζει και κινείται στη λογική των 15μελών σχολικών συμβουλίων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων του».

    Πάντως είναι ένα θέμα που διχάζει και το κόμμα σας.

    «Η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων σε ένα θέμα, που όπως σας είπα δε θεωρώ κρίσιμο, δεν αποτελεί σοβαρό λόγο διχασμού. Μην ανησυχείτε?»

    Εάν υπάρξει αδιέξοδο ανάμεσα στην πρόταση της κυβέρνησης και την δική σας, (πχ υπάρχει κάθετη αντίθεση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια), πώς βλέπετε την πρόθεση του πρωθυπουργού, οι υπό αναθεώρηση διατάξεις να τεθούν σε δημοψήφισμα;

    «Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος είναι αυστηρά προσδιορισμένη από το ίδιο το Σύνταγμα. Κάθε προσπάθεια «λαϊκίστικης προσέγγισης» του θέματος δεν είναι μόνο αθέμιτη αλλά και χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα.

    Θα συνιστούσα στον κ. Τσίπρα να διαβάσει τα σχετικά άρθρα και να μην παίζει επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους θεσμούς».

    Πώς βλέπετε την εξέλιξη γύρω από τη δίκη Ζίμενς;

    « Η ολιγωρία (;) ή η ανικανότητα της κυβέρνησης για το φιάσκο, δεν μπορεί να μετατίθεται στη Δικαιοσύνη. Δεν ξέρω δικονομικά τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.

    Όμως πάει πολύ οι υπεύθυνοι για το φιάσκο να βγάζουν γλώσσα από πάνω και να ρίχνουν τις ευθύνες στους λειτουργούς της δικαιοσύνης».

    Το Brexit διαταράσσει τις ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμάτε ότι μπορεί να υποχωρήσει το Βερολίνο και να υπάρξει χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας;

    «Δεν είναι η λιτότητα που επηρέασε αποφασιστικά την απόφαση των Βρετανών. Έχουν γίνει τεράστια λάθη από τους Βρετανούς πολιτικούς, από τη λήψη της απόφασης για δημοψήφισμα μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας. Φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και μετέθεσαν από τις πλάτες τους στους πολίτες την ευθύνη μιας απόφασης που, νομίζω, θα έχει δυσάρεστες συνέπειες κυρίως για την ιδία τη Μεγάλη Βρετανία».

    Τη συνέντευξη πήρε ο Σπύρος Γκουτζάνης

    [04] Φ. Γεννηματά: Δεν θα ψηφίσουμε εκλογικό νόμο «κουρελού», ούτε θα μπούμε σε κανενός είδους παζάρι

    «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε εκλογικό νόμο "κουρελού", ούτε πρόκειται φυσικά να μπούμε σε κανενός είδους παζάρι», ξεκαθαρίζει, σε συνέντευξη της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η Φώφη Γεννηματά.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατηγορεί την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι παίζουν «το δικομματικό τους παιχνίδι» με φόντο τον εκλογικό νόμο, «κόντρα στην απαίτηση του λαού για εθνική συνεννόηση». Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να ανάγει το ζήτημα του εκλογικού νόμου σε παιγνίδι «μικροκομματικής τακτικής και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης», ενώ αναφορικά με τη στάση της ΝΔ, σχολιάζει ότι αρνείται κάθε συζήτηση για αλλαγές θεωρώντας «κεκτημένο» το μπόνους των 50 εδρών.

    Η κ. Γεννηματά επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή του εκλογικού νόμου, σε συνδυασμό όμως με μια «σοβαρή μεταρρύθμιση στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος», που θα προκύψει μέσα από μια «ουσιαστική συζήτηση και ευρύτερες συναινέσεις».

    Παράλληλα, επαναλαμβάνει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «έχει μια ενιαία λογική τόσο στην κατεύθυνση της δίκαιης αναλογικής κατανομής των ψήφων, όσο και σε σχέση με την απόδοση ενός μικρότερου μπόνους στο πρώτο κόμμα, εφόσον η λαϊκή ετυμηγορία τού δώσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό». «Το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες είναι επίσης για μας, μαζί με το όριο του 3%, μια σαφής κόκκινη γραμμή», προσθέτει και συνεχίζει: «Εάν ο κ. Τσίπρας πράγματι δεν θέλει εκλογές με το μπόνους των 50 εδρών και ο κ. Μητσοτάκης πράγματι ενδιαφέρεται για τη μη ακυβερνησία, ας συντρέξουν στην πρότασή μας, ιδού η Ρόδος».

    Εξάλλου, η κ. Γεννηματά επαναλαμβάνει ότι το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα έχει «σταθερή και καθαρή θέση», ότι «η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με προγραμματικές συγκλίσεις, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν όλα τα δημοκρατικά κόμματα και οπωσδήποτε μεταξύ αυτών το πρώτο και δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη».

    Ακόμη, αναφέρει ότι οι συζητήσεις με το Ποτάμι βρίσκονται σε «κομβικό σημείο», καθώς «διαφαίνεται δυνατότητα προγραμματικές συμφωνίας». «Εμείς επιδιώκουμε να συναντηθούμε χωρίς να εκβιάσουμε τις εξελίξεις. Θέλουμε να γεννηθεί το νέο, το καινούριο, όχι να το εκβιάσουμε», τονίζει η κ. Γεννηματά και προσθέτει: «Δεν αναζητάμε το πάρτυ των κομματικών ελίτ, αλλά κάνουμε ανοικτό κάλεσμα σε κάθε προοδευτικό πολίτη».

    Τέλος, για το θέμα της εκλογής αρχηγού, η κ. Γεννηματά τονίζει ότι θα γίνει από τη βάση, αφού συμφωνηθούν όλα τα επόμενα βήματα, « μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» που θα «συνεκτιμά τη διάσταση των πολιτικών εξελίξεων». «Κανείς δεν επιθυμεί μια σύγκρουση κομματικών μηχανισμών, θα ήταν παράλογο και ανόητο κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, που είναι τόσο κρίσιμη για τη δημοκρατική παράταξη και τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, είμαι αποφασισμένη να διασφαλίσουμε μια διαδικασία δημοκρατική, άψογη και διαφανή», καταλήγει.

    [05] Κριτική για την πολιτική που άσκησε το ΔΝΤ στην Ελλάδα ασκεί το Γραφείο Εσωτερικής Αξιολόγησής

    Κριτική στους χειρισμούς που έκανε το ΔΝΤ στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ήταν σε κρίση, ασκεί το Γραφείο Εσωτερικής Αξιολόγησης του Ταμείου με έκθεσή του, η οποία συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Διοικητικό Συμβούλιό του, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ.

    Η FAZ αναμεταδίδει τμήματα της έκθεσης, που διέρρευσε σε μία άλλη γερμανική εφημερίδα, τη Sueddeutsche Zeitung. Η κεντρική κριτική του Γραφείου ασκείται για τη μορφή και τον τρόπο, με τον οποίο το Ταμείο λειτούργησε ως ανεξάρτητος διαχειριστής κρίσεων. Στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ «έχασε τη χαρακτηριστική ικανότητά του ως διαχειριστής κρίσεων», αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με τη διαρροή. Και επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματευόταν εκ μέρους των χωρών της Ευρωζώνης, οι συνεργάτες του ΔΝΤ «ήταν εκτεθειμένοι στις τεχνικές αναλύσεις τους από την αρχή σε πολιτική πίεση».

    Οι εμπειρογνώμονες του Γραφείου ασκούν κριτική στις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, οι οποίες ήταν πολύ αισιόδοξες, όπως σημειώνουν, ιδιαίτερα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Το ΔΝΤ δεν μπόρεσε από την άποψη αυτή να στηρίξει τη φήμη του ως «ανεξάρτητου, τεχνοκρατικού θεσμού», αναφέρεται στην έκθεση.

    Οι εμπειρογνώμονες επικρίνουν, επίσης, την ταλάντευση του ΔΝΤ από την αρχή της κρίσης. Παράλειψη θεωρούν ότι το Ταμείο δεν θέσπισε κατευθυντήριες γραμμές, πώς και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να δίνονται δάνεια σε νομισματικές ενώσεις, οι χώρες των οποίων δεν έχουν τη δυνατότητα υποτίμησης του εγχώριου νομίσματος.

    [06] Τσακαλώτος: Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μετατραπεί η ύφεση σε ανάπτυξη

    Καίριο βήμα προς τη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Χρηματοδότησης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή15 Ιουλίου, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ν. Φίλη, του αναπλ. υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Φωτάκη και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Τζ, Τέιλορ, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα.

    Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης, την οποία ακολούθησε η εκταμίευση των 7.5 δισ. ευρώ και η επαναφορά του waiver καθώς επίσης και η συμφωνία για το χρέος, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του οδικού χάρτη της κυβέρνησης για την επιστροφή του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τη δημιουργία ενός καθαρού διαδρόμου για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

    " Η Ελλάδα αλλάζει πλέον σελίδα καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μετατραπεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης σε έναν ενάρετο κύκλο δίκαιης ανάπτυξης, με επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας", επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

    Είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτή την νέα πορεία της χώρας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο επενδύοντας σε τομείς πρωταρχικής σημασίας για την κυβέρνηση, όπως εκείνους της ενέργειας, της υγείας, της παιδείας και εν προκειμένω της έρευνας και της καινοτομίας. Οι επενδυτικές αυτές πρωτοβουλίες της ΕΤΕΠ αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

    [07] Ολιγοήμερη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων

    Ολιγοήμερη παράταση μέχρι και τη Δευτέρα (18 Ιουλίου) για την υποβολή των δηλώσεων φυσικών προσώπων και μέχρι την μεθεπόμενη Δευτέρα (25 Ιουλίου) για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των Λογιστών της χώρας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση «μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί συνολικά 5.865.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, από το σύνολο των 6.000.000 που αναμένεται να υποβληθούν. Η διαδικασία υποβολής, από την αρχή της μέχρι και σήμερα, κύλησε ομαλά, χωρίς να παρουσιαστεί σχεδόν κανένα τεχνικό πρόβλημα στο Taxis, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως είχε δηλώσει από την αρχή το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, την Πέμπτη 14.7.2016 υποβλήθηκαν 164.000 φορολογικές δηλώσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

    Για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων, υπάρχει ακόμα σημαντικός αριθμός δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί».

    Οι νέες και οριστικά καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων είναι:

    1) Για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, η Δευτέρα 18.7.2016 ώστε να έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν και οι φορολογικές δηλώσεις που απομένουν.

    2) Για τις φορολογικές δηλώσεις νομικών προσώπων, η Δευτέρα 25.7.2016.

    Διαβάστε επίσης:

    ΥΠΟΙΚ: Ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο

    [08] Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας με εντολή του Ν. Τόσκα

    Σε επιφυλακή τέθηκαν οι αστυνομικές υπηρεσίες με εντολή του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου, στα νησιά και στα αεροδρόμια - στις εισόδους της χώρας. Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, η επιφυλακή διατάχθηκε για παν ενδεχόμενο δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι όμορη χώρα με την Τουρκία, ενώ το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκεσύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,όπου ο αναπληρωτής υπουργός και οι επιτελείς της ΕΛΑΣ παρακολουθούν τις εξελίξεις.

    Διαβάστε επίσης:Ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα: Ανοιχτή η είσοδος στην Τουρκία όχι όμως και η έξοδος προς Ελλάδα

    [09] Πολιτικό άσυλο ζήτησαν τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου

    Πολιτικό άσυλο ζήτησαν από τηνΕλλάδατα οκτώ μέλη του πληρώματος του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

    Όπως μεταδίδει ηανταποκρίτρια του ΑΠΕ - ΜΠΕ στην Αλεξανδρούπολη, Λαμπρινή Παπαδημητρίου, τα μέλη του πληρώματος οδηγήθηκαν στην ΑστυνομικήΔιεύθυνσηΑλεξανδρούπολης.

    [10] Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Νίκαια

    Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 84 ανθρώπους στη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη γαλλική εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου στη Νίκαια, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση.

    "Το πρόσωπο που πραγματοποίησε την επιχείρηση στη Νίκαια της Γαλλίας ήταν ένας από τους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους. Έφερε σε πέρας την επιχείρηση ως απάντηση στις εκκλήσεις για να γίνουν στόχοι οι υπήκοοι των χωρών του συνασπισμου που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος", μετέδωσε το Amaq.

    [11] Πρωθυπουργός Τουρκίας: 161 οι νεκροί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος

    Η απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε στην Τουρκία στη διάρκεια της νύχτας από στασιαστές στρατιωτικούς προκάλεσε 161 θανάτους και 1.440 τραυματισμούς, χωρίς να υπολογίζονται οι πραξικοπηματίες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Ο Γιλντιρίμ, που μιλούσε σε συνεντευξη Τύπου στην Άγκυρα, είπε πως 2.839 στρατιωτικοί συνελήφθησαν σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία χαρακτήρισε "κηλίδα" στη τουρκική δημοκρατία. Η κατάσταση είναι "υπό πλήρη έλεγχο", πρόσθεσε.

    [12] ΥΠΕΞ: Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες που βρίσκονται στην Τουρκία

    Καλά στην υγεία τους είναι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Στην ίδια ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ τονίζει ότι για πληροφορίες που αφορούν στην αρωγή Ελλήνων πολιτών στην Τουρκία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το υπουργείο Εξωτερικών στα τηλέφωνα 210 368 1730 /1259, καθώς και με το Προξενικό Γραφείο της πρεσβείας 'Αγκυρας, (0090312) 448 0647, 448 0387, το Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης, (0090212) 3938290-1-2, 3938294, το Γενικό Προξενείο Σμύρνης, (0090232) 4643160 και το Προξενείο Αδριανούπολης, (0090284) 2355804.

    [13] Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ν. Κοτζιά με Τσαβούσογλου, Λαβρόφ, Μογκερίνι και Τζεντιλόνι

    «Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε απόπειρα πραξικοπήματος και στηρίζει την πάλη του τουρκικού λαού για δημοκρατία και προάσπιση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε προ ολίγου μαζί του, η οποία διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα.

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε επίσης ο κ. Κοτζιάς και με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και με την Ύπατη Εκπροσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι.

    Ο κ.Κοτζιάς βρίσκεται καθ'οδόν προς την Αθήνα,- αναμένεται να βρίσκεται αργά το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών- μετά την εσπευσμένη αναχώρησή του από το Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας, όπου συμμετείχε στην Ευρωασιατική σύνοδο κορυφής, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Τουρκία.

    [14] Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη

    Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο, στο οποίο επιβαίνουν μόνο μέλη του πληρώματος,προσγειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

    Περισσότερα σε λίγη ώρα από την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Αλεξανδρούπολη, Λαμπρινή Παπαδημητρίου.

    [15] Το Anadolu χαιρετίζει τη στήριξη του Αλ. Τσίπρα στη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία

    Σε κύριο άρθρο υπό τον τίτλο «ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη στην Τουρκία» το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρεται στη στάση της Αθήνας αναφορικά με την απόπειρα πραξικοπήματος στη Γείτονα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε στο twitter ότι «η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας» σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Το Anadolu στέκεται επίσης με έμφαση στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη ότι «η ελληνική κυβέρνηση, σταθερά, στέλνει μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας στην Τουρκία, της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και βεβαίως της συνταγματικής νομιμότητας».

    Το τουρκικό πρακτορείο προσθέτει ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός επικοινωνεί και ενημερώνεται συνεχώς και έγινε επικοινωνία σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο κ.Τσίπρας αναμένεται να έχει στη διάρκεια της ημέρας επικοινωνία με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας».

    Διαβάστε επίσης:Η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία

    ΥΠΕΞ: Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες που βρίσκονται στην Τουρκία

    [16] Προσωρινός αρχηγός ενόπλων δυνάμεων Τουρκίας: Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε

    Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, που συγκλόνισε την Τουρκία στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, απέτυχε, ανακοίνωσε ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, προσωρινός αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, διευκρινίζοντας πως σκοτώθηκαν 104 πραξικοπηματίες.

    "Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε", δήλωσε ο Ντουντάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. Επιβεβαίωσε πως 90 πρόσωπα --41 αστυνομικοί, δύο στρατιώτες και 47 πολίτες-- "έπεσαν ως μάρτυρες" στη διάρκεια των βιαιοτήτων.

    Ο στρατηγός δήλωσε ακόμη πως πολλοί στρατιωτικοι διοικητές συνελήφθησαν όμηροι από πραξικοπηματίες στρατιώτες.

    Ο ίδιος πρόσθεσε στη δήλωσή του, που μεταδόθηκε ζωντανά από το CNN Turk, πως η Τουρκία έχει "κλείσει το κεφάλαιο" των πραξικοπημάτων για τα καλά και δεν θα το ανοίξει ποτέ ξανά.

    Ωστόσο η τουρκική προεδρία κάλεσε από την πλευρά της μέσω του Twitter τους πολίτες να παραμείνουν στους δρόμους και προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει "νέα ανάφλεξη".

    "Το πραξικόπημα απέτυχε χάρη στην πλήρη αλλεγγύη που υπάρχει ανάμεσα στον ανώτατο διοικητή μας και πρόεδρο, τον πρωθυπουργό μας και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις", δήλωσε ο στρατηγός Ντουντάρ, ο οποίος αντικαθιστά προσωρινά επικεφαλής του επιτελείου τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ. Αυτός ο τελευταίος είχε κρατηθεί από τους αντάρτες όλη τη νύκτα, πριν απελευθερωθεί με στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοοιήθηκε εναντίον μιας αεροπορικής βάσης σε προάστιο της Άγκυρας.

    Ο στρατηγός Ντουντάρ επιβεβαίωσε εξάλλου πως 1.563 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με το αιματηρό πραξικόπημα, στη διάρκεια του οποίου οι αντάρτες έκαναν χρήση μαχητικών αεροπλάνων και αρμάτων μάχης.

    Ο Ντουντάρ δήλωσε επίσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είναι αποφασισμένες να εξαλείψουν από τις τάξεις τους τα μέλη της "παράλληλης δομής". Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι χρησιμοποιούν την έκφραση "παράλληλη δομή" όταν αναφέρονται στους υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 July 2016 - 10:32:42 UTC