Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός
  • [02] Ν. Κακλαμάνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο Αλ. Τσίπρας θα υποστεί κοινοβουλευτική ήττα την ερχόμενη εβδομάδα
  • [03] Κ. Σκανδαλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Καιροσκοπική η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο
  • [04] Στάσεις εργασίας σε τρένα και προαστιακό από Δευτέρα έως Τετάρτη
  • [05] Αναγνωρίστηκαν ως ιαματικές τρεις πηγές σε Κόρινθο, Αιτωλοακαρνανία και Κύθνο
  • [06] Εικαστικές δημιουργίες και κατασκευές στη γραμμή των συνόρων
  • [07] Ένταση τη νύχτα στα Εξάρχεια
  • [08] Δύο νέες συλλήψεις σχετικά με την επίθεση στη Νίκαια
  • [09] Φ.Β. Στάινμαϊερ: Να τεθεί τέρμα στη βία και να τηρηθούν οι δημοκρατικοί κανόνες στην Τουρκία
  • [10] Η Μογκερίνι καλεί την Άγκυρα να «εντατικοποιήσει τον πολιτικό διάλογο»
  • [11] Σαουδάραβας πρίγκιπας στη Μυτιλήνη με τη θαλαμηγό «Χριστίνα»
  • [12] Συλλήψεις στο hot spot της Μόριας
  • [13] Ο Ερντογάν ζητά συσπείρωση και κατηγορεί τον ορκισμένο εχθρό του

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός

    Διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός δίνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξης που παραχωρεί στο Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι αυτό το ζήτημα είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγματεύσης. Αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος ορίζει τους άξονες της διαπραγμάτευσης, που είναι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει θέσει η κυβέρνηση, και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, που τέθηκαν από τους δανειστές.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Εργασίας απαντά ότι απ' ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι στην Ελλάδα κανείς- ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά, εκφράζοντας την άποψη ότι η στρατηγική του ΔΝΤ θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

    Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, υπογραμμίζει ότι επιδίωξη είναι να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια.

    Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι ο συνδικαλιστικός νόμος είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του, δεδομένου ότι ψηφίστηκε το 1982. Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, τάσσεται υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής.

    Κύριε υπουργέ, έχετε δηλώσει επανειλημμένως ότι στόχος της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πιστεύετε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί;

    Για να επιτευχθεί, επιδιώκουμε αφενός τη συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου διαπραγμάτευσης, ξεκινώντας από τους κοινωνικούς εταίρους και αφετέρου τη στήριξη στα διεθνή και ευρωπαϊκά στηρίγματα της χώρας, αλλά και όλους όσοι υποστηρίζουν τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας.

    Γιατί η έκβαση της διαπραγμάτευσης δεν αφορά μόνο τη χώρα, αλλά τη γενική κατεύθυνση των εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη θεμελιώδη επιλογή ανάμεσα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τη γενικευμένη απορρύθμιση, που ευαγγελίζεται το ΔΝΤ. Θεωρώ ότι η στρατηγική του τελευταίου θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό».

    Έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέμα μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού;

    «Όχι. Ούτε θα δεχθούμε να συζητηθούν παρόμοια θέματα, γιατί είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης, όπως αποτυπώνεται στη συμφωνία του Ιουλίου και που περιλαμβάνει μόνο τρεις άξονες: Επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχουμε θέσει εμείς και ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο, που τέθηκαν από τους δανειστές μας».

    Τι θα ισχύσει με τον κατώτατο μισθό;

    «Επιδιώκουμε να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια».

    Έχετε χαρακτηρίσει το ΔΝΤ ως τον ακραίο παίκτη της διαπραγμάτευσης. Έχει τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων;

    «Η διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμη επίσημα ξεκινήσει, γιατί αναμένεται ως εναρκτήριο λάκτισμά της η παράδοση του πορίσματος της επιτροπής ειδικών, που έχει συγκροτηθεί.

    Φαίνεται, όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ. Στην Ελλάδα, όμως, κανείς- ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά. Για το λόγο τούτο, θεωρώ ότι το Ταμείο θα απομονωθεί και θα χάσει και στο σημείο αυτό».

    Τι εκτιμάτε ότι πρέπει να αλλάξει στο καθεστώς που ισχύει για τις απεργίες, τη διαιτησία και τα συνδικάτα;

    «Το δικαίωμα στην απεργία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, πάση θυσία, ως το έσχατο όπλο των εργαζομένων. Η διαιτησία, επίσης, προβλέπεται από το Σύνταγμα μας, ακόμη και ως προς το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής σε αυτήν, όπως έκρινε, πριν από λίγο καιρό και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Είναι αλήθεια ότι τα συνδικάτα πρέπει να βρουν τρόπους ενίσχυσης της αντιπροσωπευτικότητάς τους, ιδίως μεταξύ των νέων, των γυναικών και όσων εργάζονται με ατυπικές μορφές εργασίας. Αυτό, όμως, είναι πρωταρχικά καθήκον των ίδιων και της κοινωνίας, λιγότερο του νομοθέτη. Βεβαίως, δεδομένου ότι ο συνδικαλιστικός νόμος ψηφίστηκε το 1982, είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του».

    Πιστεύετε ότι το πόρισμα που θα συντάξει η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, θα ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις; Επίσης, ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει, από τις επαφές σας με τους κοινωνικούς εταίρους;

    «Η Επιτροπή απαρτίζεται από ειδικούς υψηλού κύρους. Αν και τα θέματα της διαπραγμάτευσης είναι βαθύτατα πολιτικά, θέλω να πιστεύω ότι, αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι από τους ειδικούς, θα βασίσουν τις προτάσεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, στο οποίο θέλουμε να επιστρέψουμε.

    Η εικόνα που έχω από τις συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι ιδιαίτερα θετική. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα αποτυπωθεί και σε μία κοινή δήλωση τους, που θα αποτελεί τη βάση διαμόρφωσης της εθνικής θέσης διαπραγμάτευσης».

    Η κυβέρνηση έχει ανοίξει τον διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ποια είναι η θέση σας για το συγκεκριμένο ζήτημα;

    «Είμαι ανέκαθεν και από θέση αρχής υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής».

    Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει προαναγγείλει νέα νομοθετική ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Πείτε μας τι σχεδιάζει το υπουργείο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.

    «Έχουμε διάφορες σκέψεις, αλλά θα αποκρυσταλλωθούν, μετά το Σεπτέμβρη, αφού συζητηθούν και με τους δανειστές. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη, πάντως, η επανένταξη χιλιάδων ανθρώπων στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίοι αποβλήθηκαν βίαια από αυτό, λόγω της κρίσης».

    Πρόσφατα, δηλώσατε ότι εξετάζονται αντισταθμιστικά μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ, όπως ελάφρυνση στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ ή στον ΕΝΦΙΑ. Έχουν γίνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Έχετε συναντηθεί με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών;

    «Πρέπει πρώτα από όλα να θυμίσω ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για το νέο ασφαλιστικό, είχε αποφασιστεί ήδη από τον Ιούλιο, με ψήφους και της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού, αφού είχε προαναγγελθεί με το e-mail Χαρδούβελη. Για το μέλλον, θεσπίσαμε στη θέση του την εθνική σύνταξη, που παρέχει πληρέστερη προστασία από τον κίνδυνο της φτώχειας, χωρίς έλεγχο εισοδημάτων.

    Επειδή, όμως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ανακουφίσουμε αυτούς που το χάνουν σήμερα, έχουν γίνει πράγματι πολλές επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς, ορισμένες υπό την προεδρία του ίδιου του πρωθυπουργού, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα. Ήδη, κοστολογούνται εναλλακτικές προτάσεις και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα».

    Τη συνέντευξη πήρε η Γεωργία Μπάρλα

    [02] Ν. Κακλαμάνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο Αλ. Τσίπρας θα υποστεί κοινοβουλευτική ήττα την ερχόμενη εβδομάδα

    «Απλή αναλογική και κατάργηση του 3% είναι εθνικό έγκλημα» υποστηρίζει ο Αντιπρόεδρος της Βουλής. Νικήτας Κακλαμάνης που προδικάζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα βρει, τελικά, τις 200 ψήφους για τον εκλογικό νόμο. Δηλώνει υπέρμαχος του μπόνους των 50 εδρών για τον σχηματισμό κυβέρνησης και δεν αποκλείει εκλογές το φθινόπωρο.

    Ο κ. Κακλαμάνης υποστηρίζει ότι το «φύγετε» στην κυβέρνηση το λέει πια ο ελληνικός λαός και θεωρεί ότι«η πείρα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεχούς επαφής με τον κ. Μητσοτάκη».

    Αναφορικά με την άποψη του κ. Άδωνη Γεωργιάδη ότι ο κ. Τσίπρας αλλάζει τον εκλογικό νόμο για να αποφύγει το ειδικό δικαστήριο ο κ. Κακλαμάνης παίρνει αποφάσεις, λέγοντας «ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει ούτε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε την Κοινοβουλευτική Ομάδα». Τέλος συμφωνεί με την πρόταση Μεϊμαράκη για τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Κύριε Κακλαμάνη, πιστεύετε ότι τελικά η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργόςθα βρει τις πολυπόθητες 3 ψήφους για τους 200 (δηλαδή 3 «αντάρτες» από ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ) ώστε να εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση;

    «Πιστεύετε αλήθεια ότι ο απλός κόσμος ενδιαφέρεται για το αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους, για τον εκλογικό νόμο; Πλέον στα χέρια τους όλοι έχουν τα χαράτσια της εφορίας, μέχρι τέλη Αυγούστου έρχονται κι' αυτά του ΕΝΦΙΑ (που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μη ξεχνιόμαστε), ο ΦΠΑ είναι ήδη στο 24% κιακολουθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Το σύνολο των φόρων, που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες ως το τέλος του 2016 θα ξεπεράσει τα 30 δισ. Εσείς, πείτε μου αλήθεια, θα σκεφτόσαστε τις 3 ψήφους, που χρειάζεται ο κ. Τσίπρας;Αν πάντως, επιμένετε σε μία απάντηση, νομίζω ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας θα υποστεί κοινοβουλευτική ήττα»

    Γιατί πιστεύετε ότι έρχεται τώρα η αλλαγή εκλογικού νόμου; Αιφνιδιασμός ή πρόωρες εκλογές;

    «Ο κ. Τσίπρας προφανώς θεωρεί, ότι οι Έλληνες θα ξεχάσουν τι έχουν να πληρώσουν το επόμενο τετράμηνο. Προσπαθεί αλλά δεν θα τα καταφέρει. Η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι αυταπάτη και το τρίτο Μνημόνιο με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι εδώ. Και τα χειρότερα ίσως τα δούμε από τον Σεπτέμβριο, με τα εργασιακά. Δείτε τι γίνεται στη Γαλλία και θα καταλάβετε. Ο κ. Τσίπρας το ξέρει, γι' αυτό και δεν αποκλείω να προκαλέσει εκλογές θέτοντας διλήμματα τύπου: «Ψηφίστε με, για να διαπραγματευτώ τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις, καλύτερα από την ΝΔ». Αλλά σε αυτή τη περίπτωση ο ελληνικός λαός λέει: «Μία του κλέφτη, δύο του κλέφτη, τρεις και ...μέρα»

    Το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα ή μήπως πρέπει η ΝΔ να αλλάξει στρατηγική;

    «Για μένα το στοίχημα για την ΝΔ είναι να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό το πρόγραμμά της και να το καταθέσει στους Έλληνες. Ένα πρόγραμμα, που θα είναι λιτό, απλό και πάνω απ' όλα υλοποιήσιμο. Προσωπικά, θα ήθελα να πούμε 5 και να κάνουμε και τα 5, παρά να υποσχεθούμε...12 δισ.και να φορολογήσουμε μέχρι και τον αέρα που αναπνέουμε»

    Πιστεύετε κι εσείς ότι το «φύγετε» που ακούγεται από στελέχη της ΝΔ συσπειρώνει την κυβέρνηση Τσίπρα;

    «Το «φύγετε» δεν ακούγεται πλέον από τα στελέχη της ΝΔ αλλά από τη πλειοψηφία του ελληνικού λαού»

    Από την άλλη η ΝΔ λέει «όχι» σε όλα. Για παράδειγμα το μπόνους των 50 εδρών δεν είναι υπερβολικό;

    «Κατ' αρχήν, να ξεκαθαρίσουμε, ότι η ΝΔ δεν λέει όχι σε όλα. Δεν ταχθήκαμε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων ευθύς εξ' αρχής; Για θυμηθείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. Ούτε...μισό «ναι». Πάμε παρακάτω. Να καταργηθεί, λοιπόν, το μπόνους των 50 εδρών. Πέστε μου εσείς, πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Εδώ, δύο κόμματα υπάρχουν και διαγκωνίζονται μεταξύ τους, θα μπορέσουν να συμφωνήσουν τέσσερα και πέντε;Αν αποκτήσαμε μέσα σε λίγες μέρες τέτοια κουλτούρα, τότε εκπλήσσομαι. Απλή αναλογική και κατάργηση του 3% είναι εθνικό έγκλημαΠαρά ταύτα η πρόταση του Ποταμιού για το μπόνους, ίσως θα μπορούσε να συζητηθεί»

    Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί αρνείστε ως κόμμα την ψήφο στα 17.Μήπως γιατί δεν αποτελεί εκλογικό target group της ΝΔ;

    «Η ΝΔ δεν χωρίζει τον λαό σε "target group". Ο ελληνικός λαός είναι ένας και η ΝΔ τον σέβεται, τον υπολογίζει, και σε καμία περίπτωση δεν τον φοβάται. Εμείς τους 17άρηδες τους σεβόμαστε, δεν τους εκμεταλλευόμαστε. Εγώ όμως ξέρετε τι βλέπω; Ότι η Κυβέρνηση τον τρέμει και γι' αυτό επιχειρεί να τον χωρίσει σε «target group Θα σας αναφέρω όμως κάτι ακόμη. Ο πολιτικός μου πατέρας, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, μου είχε πει κάποτε: «Παιδί μου, να ξέρεις πως ότι και να κάνεις, από τη θέληση του λαού ουδείς μπορεί να γλιτώσει».

    Πώς σχολιάζετε τη πρόσφατη συνέντευξη του τέως προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μειμαράκη; Θεωρείτε σωστές τις ενστάσεις του για τη στρατηγική που ακολουθεί η ΝΔ;

    «Μην ψάχνετε, να βρείτε διχόνοιες στη παράταξη μας. Έχουμε έναν νέο αρχηγό, που θα πρέπει πρώτα να κριθεί, για ότι κάνει ή και για ότι δεν κάνει. Η ΝΔ από τη μέρα που την ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φημιζόταν για τη δημοκρατικότητα και τη πολυφωνία της. Νομίζετε ότι είναι τυχαίο που όσοι επιχείρησαν να τη διασπάσουν γύρισαν ξανά στις τάξεις της; Πιστεύετε, ότι είναι σύμπτωση, που μετά από 7 χρόνια Μνημονίων, παρέμεινε στο 30%, ενώ άλλα κόμματα διαλύθηκαν; Αυτό το δέντρο έχει βαθιές ρίζες, δεν ξεριζώνεται...Η πείρα του Βαγγέλη είναι μεγάλη και πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεχούς επαφής με τον κ. Μητσοτάκη».

    Η άποψή του ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μπροστά της 3,5 χρόνια σας βρίσκει σύμφωνο;

    «Θα φανεί τους επόμενους 3,5 μήνες...»

    Κύριε Κακλαμάνη και ως Αντιπρόεδρος της Βουλής θα ήθελα να μου σχολιάσετε την άποψη του Αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, ότι ο Τσίπρας σπεύδει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο γιατί φοβάται το Ειδικό Δικαστήριο. Πρόθεση της ΝΔ είναι να οδηγήσει σε ειδικό δικαστήριο τον σημερινό πρωθυπουργό εάν γίνει κυβέρνηση;

    «Ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις, αλλά ούτε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε την κοινοβουλευτική ομάδα μπορεί να υποκαταστήσει»

    Και η άποψή σας για την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας. Πρέπει να εκλέγεται από τον λαό;

    «Προσωπικά, είμαι κοντά στη πρόταση του Βαγγέλη Μειμαράκη. Αν, δηλαδή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκλέγεται μετά από 3 ψηφοφορίες στη Βουλή, τότε ο λόγος να δίνεται στον λαό. Είναι μία πρόταση ενδιαφέρουσα, που πρέπει να τη συζητήσουμε».

    Τη συνέντευξη πήρε η Ευτυχία Αδηλίνη

    [03] Κ. Σκανδαλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Καιροσκοπική η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο

    Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον εκλογικό νόμο και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, εξηγεί στο Πρακτορείοότι δεν στηρίζεται η πρόταση της κυβέρνησης για την κατάργηση του μπόνους γιατί είναι «επιλεκτική, αποσπασματική, ατελέσφορη και κυρίως καιροσκοπική επιλογή, που δεν λύνει κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το πολιτικό σύστημα και οδήγησαν στην σημερινή κρίση αντιπροσώπευσης».

    Επίσης επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποδίδοντάς τους καιροσκοπικά και μικροκομματικά κίνητρα, ενώ αντικρούει τη κριτική ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία . «Ο κ. Τσίπραςτην αβαντάρει», υποστηρίζει ο Κ. Σκανδαλίδης και επικρίνει τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως μικροκομματική και κατώτερη των περιστάσεων.

    Ο κ. Σκανδαλίδης επαναλαμβάνει τα πέντε σημεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και θεωρεί ότι όλα τα ενδεχόμενα για τις πολιτικές εξελίξεις είναι ανοιχτά. Όσον αφορά στις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι έχουν βήματα και συγκλίσεις, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά. Επίσης θεωρεί ότι η συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα είναι αναπόφευκτη, αλλά η μορφή του δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί καιπροειδοποιεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέα καπετανάτα.

    Ας αρχίσουμε, κ. Σκανδαλίδη, από το ζήτημα του εκλογικού νόμου που ανεβάζει την ένταση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων. Για ποιους, λοιπόν, λόγους το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τελικώς να μην ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών;

    «Γιατί πρόκειται για μια επιλεκτική, αποσπασματική, ατελέσφορη και κυρίως καιροσκοπική επιλογή, που δεν λύνει κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το πολιτικό σύστημα και οδήγησαν στην σημερινή κρίση αντιπροσώπευσης. Το πρόβλημα δεν είναι μια επιδερμική αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά μια ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Ιδιαίτερα μπροστά σε Συνταγματική Αναθεώρηση αυτή η αλλαγή αποκτά ευρύτερη σημασία».

    Δεν είναι ανακόλουθη η στάση σας όταν η βασική γραμμήσας ήταν ηκατάργηση του μπόνους; Τί άλλαξε;

    «Την κατάργηση του μπόνους πρότεινε ο κ. Βενιζέλος και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ παραμονές της κρίσιμης απόφασης για το Grexit, δίνοντας την ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να αναδιατάξει τις συμμαχίες του και να οργανώσει το κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο. Αντί να μας εγκαλούν για εκείνη την πρόταση γιατί δεν εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ που την αρνήθηκε και σήμερα την επαναφέρει; Τότε δεν ήταν στις αρχές του η απλή αναλογική; Και εν πάση περιπτώσει τα εκλογικά συστήματα συνδέονται με την ευρεία έννοια με την πολιτική συγκυρία. Είναι δυνατόν να ορκίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίαςκαι στην πράξη να υιοθετούν την σκληρή δικομματική πόλωση;»

    Στην πολιτική ουδέτερες πράξεις δεν υπάρχουν. Με τη μη ψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευνοείται η Νέα Δημοκρατία; Πως απαντάτε στη κριτική ότι έτσι « αβαντάρετε», επιτρέψτε μου να πω, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ;

    «Δυστυχώς τη ΝΔ αβαντάρει ο κ .Τσίπρας με την εμφανή πολιτική δεύτερου κόμματος που ασκεί. Γιατί τι άλλο σημαίνει η κυβερνητική πρωτοβουλία; Έπειτα εμάς δεν μας ενδιαφέρει, γιατί Μητσοτάκης και Τσίπρας συναγωνίζονται σε αβάντες και έχουν βάλει τη χώρα σε προεκλογική περίοδο. Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνει επιτέλους μια τομή στο πολιτικό σύστημα, να αποκτήσει πιο πάγια και μόνιμα χαρακτηριστικά, να εκφράσει ευρεία συναίνεση στις αλλαγές που αφορούν όλα τα μέτωπα. Την αναλογικότητα, την δυνατότητα συμπράξεων, την αντιπροσωπευτικότητα, την κατάτμηση των περιφερειών τη ψήφο στα 17, τη ψήφο των Ελλήνωνκατοίκων εξωτερικού, των 500.000 νέων μεταναστών για σπουδές και εργασία εξαιτίας της κρίσης, το 3% πλαφόνεισόδου που δεν κατακερματίζει τις δυνάμεις. Αντί γι' αυτό η Κυβέρνηση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».

    Ακόμη κι αν δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους η πρόταση της κυβέρνησηςδεν θα ισχύσει ασφαλώς από τις επόμενες εκλογές αλλά τις μεθεπόμενες. Δεν θα έχετε χάσει την ευκαιρία να συμβάλλει και το ΠΑΣΟΚ στη θέσπιση της απλής αναλογικής;

    «Νομίζω ότι από την απάντηση που έδωσα στην τελευταία ερώτησή σας, τα δικά μας κριτήρια -πέρα από την απλή αναλογική που είναι πάγια θέση μας- είναι ευρύτερα.Και για να τελειώνουμε με την απλή αναλογική, η πρότασή μας σε ότι αφορά το μπόνους έχει μια και μόνο σημασία. Αν από ένα ποσοστό και πάνω διαμορφώνεται εν δυνάμει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία να μπορεί το πρώτο κόμμα με ένα μικρό μπόνους να συγκροτεί κυβέρνηση.Για να μην εξαρτάται από τσόντες. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι προφανές ότι θα υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας με σαφή τη λαϊκή εντολή γι' αυτές. Εκεί η εφαρμογή της απλής αναλογικής είναι απόλυτη».

    Αποδίδετε στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση σκοπιμότητες και επιδίωξη μικροκομματικών ωφελειών. Ποιεςείναι αυτές;

    «Είναι προφανές. Λέει ότι φέρνει τον εκλογικό νόμο σε ουδέτερο χρόνο, αλλά δεν τον συζητά, δεν τον συνδιαμορφώνει με τις άλλες δυνάμεις, δεν συγκρότησε καν διακομματική επιτροπή, τον περνά όπως- όπως. Γιατί; Προφανώς για να έχει ο πρωθυπουργός λυμένα τα χέρια του και δυνατότητα εναλλακτικών σεναρίων. Και ειδικά όταν αντιλαμβάνεται ότι οι συσχετισμοί αλλάζουν στο εκλογικό σώμα τόσο εξαιτίας της πλήρους αποτυχίας της πολιτικής του όσο και εν όψει των συνεπειών νέων δυσβάσταχτων μέτρων που επίκεινται».

    Με σκοπιμότητα δεν κινείται και η ΝΔ; Πως κρίνετε συνολικά τη στάση της;

    «Εκεί η σκοπιμότητα είναι ακόμη εμφανέστερη. Την ημέρα της εκλογής του εμφανίστηκε ο νέος «μεταρρυθμιστής» κ. Μητσοτάκης και την επόμενη ακριβώς ζήτησε εκλογές, επιμένει στη διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών και βιάζεται κι αυτός να σώσει μόνος του χώρα. Κοντόφθαλμη πολιτική από ηγεσίες μικρότερες των κρίσιμων περιστάσεων που όλοι βιώνουμε με δραματικό τρόπο. Και στην ουρά και άλλοι που περιμένουν την σειρά τους για να σώσουν την χώρα. Έχασε το νόημα της η πολιτική, κατάντησε τεχνική της εξουσίας».

    Θα συμφωνείτε, φαντάζομαι, πως είτε περάσει, είτε όχι η κατάργηση του μπόνους, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Βλέπετε συνεπώς πρόωρες εκλογές σύντομα;

    «Όπως πάνε τα πράγματα όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά παρότι ο Πρωθυπουργός ορκίζεται ότι θα πάει σε εκλογές το 2019. Το ερώτημα είναι τι απ' όσα με βεβαιότητα δήλωνε ως τώρα έγινε πράξη.. Τίποτε. Κατά κανόνα γίνεται το αντίθετο».

    Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις για ευρύτερη συνεργασία στο χώρο της κεντροαριστεράς; Θα τα βρείτε με το Ποτάμι κι άλλες κινήσεις ή παρά τα επιφαινόμενα, οι διαφωνίες παραμένουν;

    «Νομίζω ότι βήματα έγιναν, συγκλίσεις σε θέσεις υπάρχουν, τώρα έρχονται τα δύσκολα. Η συμφωνία σε κανόνες, όρους, βήματα, για την ανασυγκρότηση του χώρου προεξάρχουσας της διαδικασίας εκλογής από τη βάση του επικεφαλής της παράταξης».

    Έχει διατυπωθεί η άποψη για ίδρυση ενός νέου κομματικού φορέα με την μετεξέλιξη των υπαρχόντων κομμάτων και του ΠΑΣΟΚ βεβαίως.Συμφωνείτε;

    «Προφανώς θα υπάρξει νέο σχήμα με οργανωτική διαμόρφωση που ξεκινά από τη βάση. Ως τέτοια αρχικά θα μπορούσε να θεωρηθεί το σώμα της εκλογής του επικεφαλής. Το αν θα είναι πολυκομματικός ή πολυτασικόςο νέος φορέας θα πρέπει θα αποφασιστεί από το σώμα των μελών. Δεν είναι υπόθεση που αφορά ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων κορυφής. Και σας το λέει ένας άνθρωπος που πρώτος εδώ και χρόνια μίλησε για την ανάγκη νέου φορέα».

    Τα πολιτικά στοιχεία μιας τέτοιας εξέλιξης ποια θα πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη σας;

    «Προέχει αμέσως μετά την εκλογή η οργάνωση από τα κάτω της βάσης σε μια επαγγελία και ένα πρόγραμμα με σαφήριζοσπαστικό, προοδευτικό χαρακτήρα που ενώνειόλο το χώρο από τις παρυφές της Δεξιάς ως την δογματική Αριστερά.Η αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης μόνο μέσα από ένα εναλλακτικό σε σχέση με το σημερινό δρόμο, με σχέδιο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών μπορεί να νοηθεί. Αλλιώς απλώς θα πολλαπλασιαστούν οι βαρονίες, τα καπετανάτα και οι επίδοξοι σωτήρες».

    Τη συνέντευξη πήρε ο Μιχάλης Μιχαήλ

    [04] Στάσεις εργασίας σε τρένα και προαστιακό από Δευτέρα έως Τετάρτη

    Σε νέες τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας προχωρούν από αύριο μέχρι και την Τετάρτη τα Σωματεία εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο επιβατικών αμαξοστοιχιών.

    Οι εμπορικές αμαξοστοιχίες θα μείνουν ακινητοποιημένες έως και την ερχόμενη Πέμπτη.

    Κατά τη συνεδρίαση τους οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να εγκρίνει την δεσμευτική προσφορά των Ιταλικών Σιδηροδρόμων για την εξαγορά του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με τίμημα 45 εκατ. ευρώ.

    Τα σωματεία θα συνεδριάσουν εκ νέου την Πέμπτη προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    [05] Αναγνωρίστηκαν ως ιαματικές τρεις πηγές σε Κόρινθο, Αιτωλοακαρνανία και Κύθνο

    Τρεις πηγές νερών αναγνωρίστηκαν, λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους σε ιαματικές και αναμένεται μέσω της αξιοποίησής τους να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, προσελκύοντας επενδύσεις στον ιαματικό τουρισμό, στην προσπάθεια του υπουργείου για ενίσχυση κάθε μορφής εναλλακτικού τουρισμού, αξιοποιώντας τον φυσικό πλούτο της χώρας και ταυτόχρονα ικανοποιώντας τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, που για χρόνια - λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών - παρέμεναν ανικανοποίητα στα συρτάρια του υπουργείου.

    Οι νέες αυτές ιαματικές πηγές που αναγνωρίστηκαν με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, η οποία δημοσιεύθηκε στο φύλλο 1861 τεύχος Β της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, βρίσκονται στα Λουτρά Ωραίας Ελένης στην Κορινθία, στη Λυσιμαχεία Αγρινίου και στην Κύθνο.

    Ειδικότερα τώρα, το νερό της πηγής που αναβλύζει σε τρία σημεία στην βάση ενός βράχου, δίπλα στην θάλασσα στα Λουτρά Ωραίας Ελένης στην Κορινθία, είναι μια πηγή γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων στην περιοχή, που η ντόπιοι γνώριζαν την αξία της, αλλά δεν είχε αναγνωριστεί ως ιαματική.

    Οι επισκέπτες στα Λουτρά Ωραίας Ελένης είναι ήδη πολλοί, όπως μαρτυρά ο φωτογραφικός φακός κατά την επίσκεψη του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο σημείο και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια με την αξιοποίηση των πηγών, που δήλωσε πως επιθυμεί ο Δήμος Κορινθίων, στην περιφέρεια του οποίου υπάγονται, δεδομένου ότι είναι πολύ κοντά στην Αττική και σε μια περιοχή τουριστικά διαρκώς αναπτυσσόμενη.

    [06] Εικαστικές δημιουργίες και κατασκευές στη γραμμή των συνόρων

    Η ιδέα των φοιτητών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και των καθηγητών τους να στήσουν το θερινό εργαστήριο «φυσικών υλικών» στους Ψαράδες Πρεσπών, στο πιο ακριτικό χωριό της χώρας έχει τους δικούς της συμβολισμούς. Το χωριό Ψαράδες βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του Ελλαδικού χώρου, στη μεγάλη Πρέσπα και πρόκειται για ένα πετρόκτιστο χωριό φτιαγμένο από φυσικά υλικά της περιοχής.

    Στο υπαίθριο εργαστήριο δόμησης οι φοιτητές του τμήματος κι άλλοι επιστήμονες από διάφορα μέρη της χώρας, αξιοποιώντας τα φυσικά υλικά της περιοχής, κατασκεύασαν φούρνο για κεραμικά αντικείμενα, έπιπλα εξωτερικού χώρου με την τεχνική tadelakt, υπόστεγα από παλιά ξυλεία, κιγκλιδώματα από κορμούς κέδρων, έπιπλα εσωτερικού χώρου από τοπική ξυλεία.

    Όλες οι κατασκευές φιλοξενούνται στο σταθμό του ΤΕΕΤ, ένα παλιό πέτρινο κτίσμα του χωριού που συντηρήθηκε από τους φοιτητές, έχει παραχωρηθεί στο πανεπιστήμιο και χρησιμοποιείται ως χώρος δημιουργίας και εργασίας των νέων καλλιτεχνών.

    Τα έργα, οι κατασκευές και η καθημερινή τους χρηστική αξία, ανήκουν στους κατοίκους των Ψαράδων ενώ πολλοί από αυτούς εργάστηκαν και βοήθησαν εθελοντικά στην διοργάνωση του εργαστηρίου.

    Τα Εργαστήρια παρακολούθησαν δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΕΤ, καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και κάτοικοι της περιοχής των Πρεσπών. Ο ζωγράφος και επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Ζιώγας σημείωσε ότι «επιθυμία όλων είναι να συνεχιστεί η εικαστική δράση στην ακριτική περιοχή των Πρεσπών, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και σύνδεσης της δικής μας κοινότητας με την εθνική και διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα».

    Πολλοί Έλληνες και ξένοι εικαστικοί έρχονται στην Πρέσπα για να συμμετάσχουν στις θερινές καλλιτεχνικές δράσεις του ΤΕΕΤ.

    [07] Ένταση τη νύχτα στα Εξάρχεια

    Σκηνικό έντασης τη νύχτα στα Εξάρχεια με επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, φωτιές και διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Πατησίων. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, γύρω στη μια τα ξημερώματα, ομάδα αγνώστων δραστών βγήκε από το χώρο του Πολυτεχνείου και έβαλε φωτιά σε τρεις κάδους στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αβέρωφ.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε επί μία ώρα, μέχρι να σβηστούν οι εστίες της φωτιάς από τα πληρώματα δύο πυροσβεστικών οχημάτων. Λίγο μετά την πυρκαγιά στην οδό Πατησίων, περίπου στις 02.30, ομάδα αγνώστων δραστών επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που ήταν σταθμευμένη στην οδό Χ. Τρικούπη. Δεν υπήρξε τραυματισμός από την πλευρά των αστυνομικών,ενώ δεν έγιναν προσαγωγές και συλλήψεις.

    [08] Δύο νέες συλλήψεις σχετικά με την επίθεση στη Νίκαια

    Ένας άνδρας και μια γυναίκα συνελήφθησαν σήμερα από την αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 84 ανθρώπους στις 14 Ιουλίου στη Νίκαια, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

    Εξάλλου πέντε άλλα πρόσωπα που έχουν ήδη συλληφθεί - η σύζυγος του δράστη, από την οποία είχε χωρίσει, και τέσσερις άνδρες του περιβάλλοντός του -εξακολουθούν σήμερα να βρίσκονται υπό κράτηση, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Μοχάμεντ Λαουαϊέζ-Μπουλέλ, ο οποίος οδήγησε ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ.

    [09] Φ.Β. Στάινμαϊερ: Να τεθεί τέρμα στη βία και να τηρηθούν οι δημοκρατικοί κανόνες στην Τουρκία

    «Είναι εντυπωσιακή η ενιαία αντίδραση των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο τουρκικό κοινοβούλιο, τα οποία υποστήριξαν άμεσα τις δημοκρατικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής». Αυτό το μήνυμα προκύπτει και από τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις πολλών Τούρκων «οι οποίοι αντιμετώπισαν άφοβα τα τεθωρακισμένα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

    Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ κάλεσε όλες τις πλευρές να θέσουν τέρμα στη βία: «Τώρα προέχει να σταματήσει το αιματοκύλισμα και να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα επιδεικνύοντας παράλληλα σεβασμό στους κανόνες του κράτος δικαίου και της δημοκρατίας». Στην Τουρκία θα πρέπει τώρα να επανέλθει η τάξη και η σταθερότητα. Ολόκληρη η περιοχή εξαρτάται από την «σταθερότητα και την δημοκρατία στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

    «Ελπίζουμε ότι η εποχή των στρατιωτικών πραξικοπημάτων αποτελεί επιτέλους παρελθόν και ότι οι πολίτες θα αποφασίζουν ελεύθερα και δημοκρατικά για το μέλλον της χώρας τους», τόνισε ο Στάινμαϊερ, ο οποίος αναμένει μεν νομικές συνέπειες για τους υποκινητές του πραξικοπήματος, αλλά όπως «η γερμανική κυβέρνηση επανειλημμένα έχει τονίσει, δίνει μεγάλη σημασία στην τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και αυτό ισχύει και τώρα».

    [10] Η Μογκερίνι καλεί την Άγκυρα να «εντατικοποιήσει τον πολιτικό διάλογο»

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να «ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να εντατικοποιήσει τον πολιτικό διάλογο», μία ημέρα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, σε συνέντευξή της στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi η οποία δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο.

    «Η τήρηση του νόμου, του κράτους του δικαίου και της δημοκρατίας είναι απαράβατες αρχές, οι οποίες δεν μπορούν να εγκαταλείπονται. Είναι επίσης τα καλύτερα μέσα για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που βιώνει η Τουρκία, με τον πόλεμο στα σύνορά της, την τραγωδία της τρομοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και ο πολιτικός διάλογος», είπε η Μογκερίνι. «Ιδού τι ζητάμε από την Τουρκία», πρόσθεσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

    Αναφερόμενη στις εξελίξεις της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο στην Τουρκία, οι οποίες «κράτησαν τον κόσμο σε αγωνία για πολλές ώρες», η Μογκερίνι είπε ότι της δόθηκε η εντύπωση πως επρόκειτο για μια οπισθοδρόμηση στη βαρβαρότητα. «Δινόταν η εντύπωση ότι γυρίσαμε πίσω στον χρόνο, σε έναν άλλο αιώνα», είπε.

    Ερωτηθείσα για τη σφαγή στη Νίκαια, η Μογκερίνι εκτίμησε ότι η «καλύτερη αντίδραση είναι αυτή που περιέχεται στις τρεις λέξεις που οι Γάλλοι, μαζί με όλους εμάς, εορτάζουν την 14η Ιουλίου: ελευθερία, ισότητα και αδελφοσύνη».

    Εκτίμησε ότι είναι «ψευδαίσθηση» να πιστεύει κανείς ότι «μια βίαιη αντίδραση θα μπορούσε να επιλύσει ένα τόσο βαθύ πρόβλημα στις κοινωνίες μας».

    «Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτούς που επιλέγουν τον δρόμο της τρομοκρατίας, αλλά μόνο όταν κατανοήσουμε τι μπορεί να ωθεί σε αυτό τον δρόμο του θανάτου τους νέους που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ευρώπη θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε και να σταματήσουμε αυτή την τρέλα», πρόσθεσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

    [11] Σαουδάραβας πρίγκιπας στη Μυτιλήνη με τη θαλαμηγό «Χριστίνα»

    Οι συνθήκες εμφυλίου πολέμου που επικράτησαν στην Κωνσταντινούπολη από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής «έδιωξαν» από την Τουρκία το Σαουδάραβα πρίγκιπα Ματζέντ Μπιν Αμντουλαχ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ της βασιλικής οικογένειας της Αραβικής χερσονήσου αλλά και τους οκτώ συνολικά εκλεκτούς καλεσμένους του που συμμετείχαν σε μια καλά σχεδιασμένη, από πλευράς ασφαλείας των επιβαινόντων, κρουαζιέραμε την ιστορική θαλαμηγό «Χριστίνα Ω».

    Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος η εντυπωσιακή θαλαμηγός, πάλαι ποτέ ιδιοκτησίας του Αριστοτέλη Ωνάση απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη και αντί για το Μπόντρουμ (την Αλικαρνασσό) στα μικρασιατικά παράλια, όπως ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψει, κατευθύνθηκε στα ελληνικά νησιά. Πρώτος σταθμός τα μεσάνυχτα χθες Σάββατο το λιμάνι της Μυτιλήνης όπου έδεσε στον περίκλειστο τελωνειακό χώρο. Νωρίς το πρωί ενώθηκε με τη θαλαμηγό «Elegant 007» με Ρώσους επιβαίνοντες και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κατευθύνθηκαν μαζί ανοικτά της νότιας Λέσβου, στην περιοχή των Βατερών όπου η παρέα των μεγιστάνων θα κολυμπήσει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στη Χίο.

    Ας σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας Ματζέντ Μπιν Αμντουλαχ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ με περιουσία που αγγίζει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, γιος του Σαουδάραβα βασιλιά, προκαλεί συχνά με τον τρόπο ζωής που έχει επιλέξει να ακολουθεί.

    [12] Συλλήψεις στο hot spot της Μόριας

    Συνελήφθησαν στο hot spot της Μόριας, μετά από άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών Αρχών, τρεις υπήκοοι Αφγανιστάν, ηλικίας 28, 28 και 21 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για απόπειρα ληστείας. Ένας ακόμη ομοεθνής τους αναζητείται για το ίδιο αδίκημα.

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, ένας εκ των δραστών αποπειράθηκε αρχικά να κλέψει το κινητό τηλέφωνο ενός 24χρονου ομοεθνή του, χωρίς ωστόσο να το κατορθώσει, διότι έγινε αντιληπτός. Στη συνέχεια, οι τέσσερις δράστες επιτέθηκαν στον 24χρονο και τον τραυμάτισαν σε διάφορα σημεία του σώματός του. Σκοπός τους πάντα να αφαιρέσουν το κινητό τηλέφωνό του, δεν το κατάφεραν όμως και τράπηκαν σε φυγή.

    [13] Ο Ερντογάν ζητά συσπείρωση και κατηγορεί τον ορκισμένο εχθρό του

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θελει να σταθεροποιήσει την εξουσία του μετά την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος, απαίτησε από την Ουάσινγκτον να εκδώσει τον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ορκισμένο εχθρό του τον οποίο κατηγορεί ότι υπέθαλψε το πραξικόπημα.

    Ο 75χρονος Γκιουλέν ζει εξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, αλλά ο ισλαμοσυντηρητικός Πρόεδρος βλέπει το χέρι του πίσω από τη συντομη απόπειρα πραξικοπήματος που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 256 ανθρώπους.

    "Εδώ απευθύνω έκκληση στην Αμερική, απευθύνω έκκληση στον Πρόεδρο (των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα). Κύριε Πρόεδρε, σας λέω, διώξτε ή παραδώστε μας αυτό το πρόσωπο", τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε χθες το βράδυ ενώπιον χιλιάδων ενθουσιασμένων οπαδών του στην Κωνσταντινουπολη, χωρίς πάντως να προφέρει το όνομα του Γκιουλέν.

    Αυτός ο τελευταίος αρνήθηκε στους New York Times οποιαδήποτε ανάμιξη στα γεγονότα που έλαβαν χώρα το βράδυ της Παρασκευής και υπονόησε μάλιστα πως ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να έχει ενορχηστρώσει ο ίδιος την απόπειρα πραξικοπήματος.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει την Άγκυρα να ερευνήσει το πραξικόπημα που αποτράπηκε και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να παράσχει αποδείξεις εναντίον του Γκιουλέν πριν εξεταστεί ενδεχόμενη έκδοσή του.

    "Μήνυμα αλληλεγγύης"

    Χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη κυριαρχούσε κατ' αρχάς ο ενθουσιασμός. Οι οπαδοί του Ερντογάν βγήκαν μαζικά στους δρόμους για να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του."Η συγκέντρωση αυτή είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης που στέλνουμε σ' ολόκληρο τον κόσμο", εξήγησε ο 29χρονος Μπεσίρ Ντεμιροζούρ.

    Όμως ο απολογισμός του αποτυχημένου πραξικοπήματος είναι πολύ βαρύς: 161 νεκροί και 1.440 τραυματίες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αμάχων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με τον αρχηγό του στρατού, σκοτώθηκαν επίσης 104 πραξικοπηματίες.

    Σε μια ένδειξη ότι η κατάσταση απέχει ακόμη πολύ από την επιστροφή στην ομαλότητα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συμβούλευσε τους Αμερικανούς να μην επισκέπτονται την Τουρκία.

    Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι προσβάσεις στη βάση του Ιντσιρλίκ έχουν κλείσει, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, οι οποίες ανέστειλαν ως εκ τούτου τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

    Συνολικά 2.839 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο "σ' αυτούς τους δειλούς θα επιβληθεί η ποινή που τους αξίζει".

    Ζητώντας να αποφευχθεί κάθε "συλλογική τιμωρία", ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Ντιόν κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διευθετήσει την κατάσταση μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος σύμφωνα με τις "θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας".

    Διότι μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, υποστηρικτές του καθεστώτος λιντσάρισαν στασιαστές στρατιώτες σε γέφυρα της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Είδε το πλήθος να λιντσάρει μέχρι θανάτου μπροστά στα μάτια του έναν από τους στρατιωτικούς, ενώ δεν γνωρίζει τι απέγινε ένας άλλος που είχε ξυλοκοπηθεί άγρια.

    "Κύριοι των δρόμων"

    Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ανακοινωθέν των "τουρκικών ενόπλων δυνάμεων" επέβαλλε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη την Τουρκία.

    Οι πραξικοπηματίες εξήγησαν ότι "καταλαμβάνουν πλήρως την εξουσία" επειδή υπάρχει ανάγκη "να αποκατασταθούν η συνταγματική τάξη, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες και να επικρατήσει ο ανώτατος νόμος της χώρας".

    Οι μάχες, με την υποστήριξη καταδιωκτικών αεροπλάνων και αρμάτων μάχης, προκάλεσαν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη σκηνές βίας πρωτοφανείς εδώ και δεκαετίες. Στην πρωτεύουσα βομβαρδίσθηκε το κοινοβούλιο ενώ αεροπλάνο έριξε νωρίς το πρωί του Σαββάτου μια βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο, πέριξ του οποίου καταδιωκτικά F-16 επιτέθηκαν σε άρματα μάχης των ανταρτών, σύμφωνα με την προεδρία. Ο Ερντογάν δήλωσε πως το ξενοδοχείο στο οποίο έκανε τις διακοπές του βομβαρδίσθηκε μετά την αναχώρησή του.

    Ο Ερντογάν κάλεσε αμέσως τον πληθυσμό να αντιταχθεί στο πραξικόπημα, με απ' ευθείας τηλεοπτική παρέμβασή του.

    Πολύ γρήγορα άρχισαν να φθάνουν οι διεθνείς καταδίκες. Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να υποστηριχθεί η "δημοκρατικά εκλεγμένη" τουρκική κυβέρνηση και το ίδιο έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι δηλώσεις υποστήριξης του Τούρκου Προέδρου πολλαπλασιάσθηκαν στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία επέμεινε στους "κινδύνους για την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα" οι οποίοι αυξάνονταν μ' αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος.

    Διαβάστε επίσης:Ο Φ. Γκιουλέν διαψεύδει ότι υποκίνησε το πραξικόπημα στην Τουρκία


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 July 2016 - 8:32:42 UTC