Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Αμανατίδης: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή
  • [02] Άννα Ασημακοπούλου: Η απλή αναλογική, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε απόλυτη ακυβερνησία
  • [03] Για προσπάθεια να κρύψει τα προβλήματα «κάτω από το χαλί» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος
  • [04] Τουρκία: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αξιωματικών και στρατιωτών
  • [05] Το Λονδίνο δεν θα απαρνηθεί τον ηγετικό του ρόλο στην Ευρώπη, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον
  • [06] Σταυροδρόμια μουσικής στη Λέσβο
  • [07] «Μενέλαος Λουντέμης, Άπαντα τα ποιητικά», ένας τόμος υπέρ- λυρισμού
  • [08] Δεκαεπτά κτίρια του Λε Κορμπιζιέ εντάχθηκαν στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO
  • [09] Συγκρατημένη ελπίδα διατηρεί η τεχνολογική βιομηχανία της Βρετανίας
  • [10] Το Dragon άρχισε το ταξίδι του προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
  • [11] Εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Παν. Θεσσαλίας
  • [12] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις πιέσεις της κατά της Google
  • [13] Βραβείο στον δρ. Γεώργιο Στεφανόπουλο, καθηγητή του ΜΙΤ

  • [01] Γ. Αμανατίδης: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

    Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, αναβαθμίζεται στον μοναδικό, ίσως, παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, διατύπωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος αναφερόμενος στο ζήτημα των Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν πολιτικό άσυλο, επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης: «Θα τηρηθούν αυτά που προβλέπουν η ελληνική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο».

    Μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», ο κ. Αμανατίδης πρόσθεσε: «Ωστόσο, η βαρύτητα των αδικημάτων στα οποία ζητείται η έκδοσή τους είναι μεγάλη και νομίζω ότι έτσι θα υπάρξει μια πιο γρήγορη διαδικασία».

    Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα εκδώσει τους Τούρκους στρατιωτικούς που επέβαιναν στο ελικόπτερο ακόμα και αν κινδυνέψουν να καταδικαστούν σε θάνατο, ο κ. Αμανατίδης είπε: «Γνωρίζετε το άρθρο 3 για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση θα εξεταστούν και αρμόδια είναι τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ωστόσο, σε σχέση με τη χώρα μας γίνονται και οι απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις».

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε ότι αναμένεται να εκδηλωθεί από τους υπουργούς η σταθερή στήριξη της αξίας της δημοκρατίας και της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα και η προάσπιση ενός κράτους δικαίου και υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει αυτοσυγκράτηση, τερματισμός της βίας και αποκατάσταση της ομαλότητας.

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την πολιτική ηγεσία στην Άγκυρα, υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήταν ο πρώτος που μίλησε για υπεράσπιση της δημοκρατίας και της συνταγματικής τάξης στη γειτονική χώρα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συμφωνία ΕΕ ? Τουρκίας για το Προσφυγικό και κατέληξε: «Το παρακολουθούμε με ηρεμία, με νηφαλιότητα, με σοβαρότητα. Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο θέμα σε σχέση και με τη συμφωνία η οποία άπτεται και της ΕΕ».

    [02] Άννα Ασημακοπούλου: Η απλή αναλογική, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε απόλυτη ακυβερνησία

    «Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε κάτι που είναι λάθος και καταστροφικό για τη χώρα. Η απλή αναλογική, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε απόλυτη ακυβερνησία στη χειρότερη στιγμή της μεταπολίτευσης της χώρας μας, από πλευράς επιπέδου ζωής και οικονομίας» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βουλευτής της ΝΔ τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μία συγκεκριμένη συγκυρία και αν δεν υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση και μπούμε σε έναν κύκλο αλλεπάλληλων εκλογών, αυτό είναι πέρα από καταστροφικό».

    Είπε ακόμη πως δεν ψηφίζει τον εκλογικό νόμο «που τον κάνει (ο κ. Τσίπρας) για να επιβιώσει πολιτικά» επισημαίνοντας πως η ίδια θα έκανε μία κουβέντα για το ποια είναι η προσέγγιση στην επίτευξη του αναλογικότερου στον εκλογικό νόμο, αλλά όχι με τον κ. Τσίπρα διότι, όπως είπε, δεν του έχει καμία εμπιστοσύνη, αλλά και διότι είναι σίγουρη πως αυτό που κάνει τώρα είναι ένα παιχνίδι.

    Εκτίμησε πως η όλη υπόθεση θα γυρίσει «μπούμερανγκ» στον κ. Τσίπρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε περίπτωση απλής αναλογικής, ο κόσμος θα ενισχύσει από την πρώτη Κυριακή τη Νέα Δημοκρατία γιατί «ξέρει με τι εκλογικό σύστημα ψηφίζει και ξέρει τι θέλει την επόμενη μέρα».

    Η κ. Ασημακοπούλου επισήμανε πως η Νέα Δημοκρατία έκανε την υπέρβαση και στήριξε πέρυσι το καλοκαίρι την κυβέρνηση να πάει να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη «για να μην καταλήξει η χώρα στον γκρεμό», αλλά το αποτέλεσμα, όπως υπογράμμισε, «ήταν, ο κ. Τσίπρας, αντί να κοιτάξει το καλό της χώρας πήγε σε εκλογές γιατί κοίταξε το δικό του καλό, από πλευράς συγκυρίας εκλογικού ποσοστού».

    «Αυτό», ανέφερε, «κάνει και τώρα ο κ. Τσίπρας. Αυτή τη στιγμή βλέπει ότι χάνει τη στήριξη του κόσμου, βλέπει ότι καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις, βλέπει ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί προς τα κάτω γι αυτόν και γι αυτό φέρνει έναν εκλογικό νόμο, διότι πιστεύει πως είτε θα καταφέρει να επιβιώσει λίγο καλύτερα την επόμενη ημέρα ή φεύγοντας θα τα πάρει όλα μαζί του και θα καταστρέψει τη χώρα».

    [03] Για προσπάθεια να κρύψει τα προβλήματα «κάτω από το χαλί» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος

    Για προσπάθεια «να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM" για τον εκλογικό νόμο.

    «Σκέφτεται (ο κ. Τσίπρας) τη δεύτερη θέση, αλλά δεν μπορεί να φανταστεί πως μπορεί να είναι και τρίτος στις εκλογές. Καταλαβαίνει την κοινωνική δυσαρέσκεια που υπάρχει στον κόσμο και χρησιμοποιεί αυτό το εργαλείο» δήλωσε στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

    Σε ό,τι αφορά τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης, σαν από τα παλιά, έρχεται να υπερασπιστεί κάτι, το οποίο γνωρίζει και ο ίδιος και το γνωρίζει κι όλος ο κόσμος ότι δεν μπορεί να περάσει στην ελληνική κοινωνία» και υποστήριξε πως «η Νέα Δημοκρατία θέλει να φτιάξει ένα ψεύτικο δίπολο με τον κ. Τσίπρα».

    «Εμείς» πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος «θέλουμε ένα σύστημα το οποίο να είναι αναλογικό και να μην συμβαίνουν αυτά τα τραγελαφικά, να φτάνει κάποιος στο 47% και να μην μπορεί να πάρει πλειοψηφία. Ούτε το τραγελαφικό σύστημα του κ. Παυλόπουλου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε ένα κόμμα ακόμη κι αν πάρει 19% να παίρνει 50 (έδρες) μπόνους».

    [04] Τουρκία: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αξιωματικών και στρατιωτών

    Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφάλειας ερευνούν σε πόλεις, αλλά και απομακρυσμένες περιοχές, προκειμένου να εντοπίσουν αξιωματικούς και στρατιώτες που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα και τον οπλισμό τους.

    Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δηλώνει επίσης ότι μερικοί αξιωματικοί που συμμετείχαν στην προσπάθεια του πραξικοπήματος έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, ενώ δε φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες που θα επιτρέψουν μία νέα προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας από το στρατό.

    Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι η κεντρική στρατιωτική διοίκηση της Τουρκίας, έχει υποστεί "σοβαρό πλήγμα",αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες, το στρατό, αλλά και την κυβέρνηση.

    [05] Το Λονδίνο δεν θα απαρνηθεί τον ηγετικό του ρόλο στην Ευρώπη, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον

    Η Βρετανία δεν θα απαρνηθεί τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον προσερχόμενος στο πρώτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    "Σε καμία περίπτωση δεν θα εγκαταλείψουμε τον ηγετικό μας ρόλο στην Ευρώπη", διαβεβαίωσε ο Τζόνσον σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση από την ΕΕ "δεν σημαίνει αποχώρηση από την Ευρώπη".

    Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και υπέρμαχος της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ κάνει σήμερα τα πρώτα του βήματα στην ευρωπαϊκή διπλωματική σκηνή με αφορμή την μηνιαία σύνοδο των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    "Το μήνυμα που θα μεταβιβάσω στους φίλους μας στο συμβούλιο είναι ότι πρέπει να υλοποιήσουμε τη βούληση του λαού και να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αποχωρούμε από την Ευρώπη", σημείωσε ο Τζόνσον.

    Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι είχε επιμείνει να τον συναντήσει ήδη από χθες το βράδυ "για μια πρώτη επαφή" άτυπη, μακριά από τα μέσα ενημέρωσης.

    [06] Σταυροδρόμια μουσικής στη Λέσβο

    Μήνυμα συνεργασίας και συνύπαρξης στέλνουν είκοσι κορυφαίοι σολίστ από όλο τον κόσμο, που φέτος το καλοκαίρι, από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου, θα συναντηθούν στη Λέσβο, για να δημιουργήσουν μοναδικά μουσικά σύνολα, στο πλαίσιο του 2ου ΔιεθνούςΦεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (Δ.Φε.Μ.Μ.).

    Η Λέσβος και ο οικισμός του Μόλυβου ήταν ανέκαθεν ένα κομβικό σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών. Το χωριό αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Υπό το φως των σημερινών καταστάσεων σε τοπικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, το Φεστιβάλ, με το φετινό του θέμα -Σταυροδρόμια- έχει στόχο να δείξει την αξία αυτής της διαφορετικότητας. «Η μουσική συνύπαρξη κορυφαίων μουσικών από όλο τον κόσμο, αποδεικνύει πως η δημιουργία πηγάζει μέσα από την πολυμορφία, τονίζοντας όχι το τι μας χωρίζει, αλλά το τι μας ενώνει», αναφέρουν οι διοργανωτές του φεστιβάλ

    Αξιοποιώντας τη διαχρονική σαγήνη του Μόλυβου - ιδανικό περιβάλλον για να βιώσει το κοινό την κλασική μουσική σε ένα μαγευτικό τοπίο με μουσικές συναντήσεις/εκπλήξεις στα καλντερίμια και συναυλίες στο κάστρο και στο χωριό - το Φεστιβάλ και αυτό το καλοκαίρι υποδέχεται διάσημους μουσικούς που θα δώσουν μία ιδιαίτερη πνοή στα έργα που θα ερμηνεύσουν. Ανάμεσά τους, ο καταξιωμένος πιανίστας και συχνός συνεργάτης της Φιλαρμονικής του Βερολίνου Λαρς Φογκτ, ο τσελίστας Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ, που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην διεθνή μουσική σκηνή με τις εντυπωσιακές του ερμηνείες και η βιολίστρια Αλίσα Μαργκούλις, την οποία η, πιο σημαντική ίσως πιανίστα της εποχής μας, Μάρθα Άργκεριχ χαρακτηρίζει ως μία "δυνατή προσωπικότητα στην μουσική".

    [07] «Μενέλαος Λουντέμης, Άπαντα τα ποιητικά», ένας τόμος υπέρ- λυρισμού

    «Οι φωνές δεν ωφέλησαν. / Ούτε οι βουερές διαδηλώσεις / με τα ρυθμικά παραγγέλματα / για ελευθερίες και λοιπά άχρηστα. / Εγκαινιάστε καλύτερα άλλες μεθόδους. / Π.χ. την νεκρική σιγή / ή το κλείσιμο στο καβούκι σας» (?).

    Είναι απόσπασμα από το ποίημα «Ο κόσμος του εφικτού», του Μενέλαου Λουντέμη, του πολυγραφότατου πεζογράφου του οποίου τις ποιητικές συλλογές μας παρουσιάζουν οι εκδόσεις Πατάκη ενόψει της συμπλήρωσης σαράντα χρόνων από το θάνατό του (1977). Τότε που στις 27 Ιανουαρίου, οδηγώντας στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης ο ταλαιπωρημένος από φυλακές, εξορίες και πικρίες λογοτέχνης, προδόθηκε από την καρδιά του. Και στην κηδεία του, σε εποχή που η πολιτικο-πολιτιστική έκρηξη της Μεταπολίτευσης καταύγαζε στο ελληνικό στερέωμα, στην Μητρόπολη Αθηνών έγινε λαϊκό προσκύνημα.

    Στο «Ένα παιδί που μετράει τα άστρα» -τίτλος του δημοφιλέστερου μυθιστορήματός του- η ζωή είχε επιφυλάξει αδικίες, αγώνες, διαψεύσεις αλλά στο τέλος και πανελλήνια αναγνώριση.

    Δημήτρης Βαλασιάδης ήταν το πραγματικό του όνομα, όμως έμεινε στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας από το επώνυμο Λουντέμης, εμπνευσμένο από τον Λούδο ποταμό, παραπόταμο του Εδεσσαίου, όπου εκεί κοντά εγκαταστάθηκε η οικογένειά του, στο χωριό Εξαπλάτανος, της Έδεσσας, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών.

    [08] Δεκαεπτά κτίρια του Λε Κορμπιζιέ εντάχθηκαν στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO

    Δεκαεπτά κτίρια που σχεδίασε ο γαλλο-ελβετός πρωτοποριακός αρχιτέκτονας Λε Κορμπιζιέ εντάχθηκαν στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ανέφερε σήμερα η ελβετική κυβέρνηση, διευρύνοντας τις ευκαιρίες για περισσότερη χρηματοδότηση για τη συντήρησή τους.

    Τα κτίρια αυτά περιλαμβάνουν την Οικία Γκιέτ στην Αμβέρσα (Βέλγιο), το Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης στο Τόκιο και άλλα κτίρια στη Γαλλία, την Ελβετία, την Αργεντινή, τη Γερμανία και την Ινδία.

    "Η εργασία του Λε Κορμπιζιέ αποτελεί μια κεντρική συμβολή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική", ανέφερε στη δήλωσή της η κυβέρνηση.

    Τα έργα αυτά "εκφράζουν τις εξαιρετικές αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές απαντήσεις στις κοινωνικές προκλήσεις του 20ού αιώνα", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Ο Σαρλ-Εντουάρ Ζανερέ ?ο οποίος έχει αποκαλέσει την κατοικία μια μηχανή μέσα στην οποία ζούμε? γεννήθηκε στη Λα Σο-ντε-Φον της Ελβετίας το 1887. Υιοθέτησε το ψευδώνυμο Λε Κορμπιζιέ ?από τον παππού του, από την πλευρά της μητέρας του, Λεκορμπεζιέ? το 1920.

    Απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα το 1930 και πέθανε το 1965. Η εικόνα του αποτυπώνεται στα χαρτονόμισμα των δέκα ελβετικών φράγκων.

    [09] Συγκρατημένη ελπίδα διατηρεί η τεχνολογική βιομηχανία της Βρετανίας

    Ανησυχία συνεχίζει να επικρατεί στους κύκλους της τεχνολογικής βιομηχανίας της Βρετανίας σχετικά με το μέλλον του τομέα, μετά την απόφαση των πολιτών της χώρας αυτής για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα στο τεχνολογικό οικοσύστημα της χώρας για λογαριασμό της συμβουλευτικής εταιρείας διοίκησης επιχειρήσεων Tech City UK, η εικόνα που παρουσιάζει το μέλλον της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα είναι αρκετά ζοφερή.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, η βρετανική εταιρεία έλαβε απαντήσεις από τουλάχιστον 1.200 μέλη της τεχνολογικής κοινότητας. Ερωτηθείς αμέσως μετά το δημοψήφισμα, το 70% απάντησε ότι η οικονομία της χώρας ενδέχεται να δεχτεί πλήγμα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι δύσκολα θα καλυτερεύσει.

    Η μεγαλύτερη ανησυχία που επικρατεί στην τεχνολογική βιομηχανία της Βρετανίας έγκειται στις απώλειες εισροής νέων ταλέντων που θα υπάρχουν στον χώρο αυτόν, καθώς πολλοί θα είναι αυτοί που θα προτιμήσουν να αναζητήσουν μια θέση εργασίας σε κάποια χώρα εντός της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 51% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο στο μέλλον να προσλάβουν και να διατηρήσουν το καλύτερο δυνατό εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, περίπου το ένα τέταρτο αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ θα περιορίσει τα σχέδιά τους για ανάπτυξη, ενώ το 31% απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των προσλήψεων.

    [10] Το Dragon άρχισε το ταξίδι του προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Το διαστημικό όχημα μεταφορών Dragon, άρχισε το διήμερο ταξίδι του προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ ο πύραυλος-φορές Falcon 9 διαχωρίστηκε από αυτό και προσεδαφίστηκε σε προκαθορισμένο σημείο, πίσω στη γη, σε απόσταση λίγων μιλίων νότια, από το σημείο εκτόξευσής του.

    Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η αμερικανική διαστημική εταιρία SpaceX προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση φορτίου εφοδιασμού προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    Στο φορτίο αυτό, περιλαμβάνεται και μια ειδική διαστημική θυρίδα μελλοντική υποδοχής αμερικανικών διαστημικών οχημάτων που θα μεταφέρουν εφόδια.

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) το διαστημόπλοιο μεταφορών SpaceX Dragon, μεταφέρεται από τον πύραυλο-φορέα Falcon 9.

    [11] Εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Παν. Θεσσαλίας

    Τα εγκαίνια του κτιρίου του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι, από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ο οποίος έκανε λόγο για «έργο μεγάλης σπουδαιότητας για το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».

    «Ολοκληρώσαμε και παραδίδουμε ένα έργο μεγάλης σπουδαιότητας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 9,9 εκατ. ευρώ. Το νέο κτίριο, που κατασκευάστηκε στο χώρο της Ιατρικής Σχολής, δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, περιλαμβάνει σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και εργαστήρια για το τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας.

    Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την λειτουργικότητα του τμήματος, αλλά και όλων των σχολών Επιστημών Υγείας», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης και παράλληλα ευχαρίστησε όσους βοήθησαν διαχρονικά για να ολοκληρωθεί το έργο, με το οποίο στηρίχτηκε οικονομικά η τοπική κοινωνία.

    [12] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις πιέσεις της κατά της Google

    Εντείνει τις πιέσεις της κατά της Google η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κατηγορεί για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά του διαδικτύου, που περιορίζει τον ανταγωνισμό. Επιπλέον, επιρρίπτει ευθύνες στην εταιρεία ότι μπλοκάρει την εμφάνιση ανταγωνιστικών διαφημίσεων σε άλλους ιστότοπους, οι οποίοι προκύπτουν ως αποτελέσματα στη μηχανή αναζήτησης του Google.

    Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την άποψη ότι η εταιρεία ευνοεί τις δικές της υπηρεσίες αγορών, έναντι ανταγωνιστικών υπηρεσιών. Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μάργκρετ Βεστάγκερ, δήλωσε ότι η Google δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα να προχωρά στον περιορισμό των αντιπάλων της, δεδομένης της κυρίαρχης θέσης της.

    «Η Google έχει αναπτύξει πολλά καινοτόμα προϊόντα που έχουν αλλάξει καταλυτικά την καθημερινότητά μας» δήλωσε η κ. Βεστάγκερ. «Ωστόσο, αυτό δεν δίνει στην Google το δικαίωμα να στερεί από άλλες εταιρείες την ευκαιρία να ανταγωνίζονται και να καινοτομούν». Η εταιρεία κατηγορείται, επίσης, ότι ασκεί αντιμονοπωλιακή στρατηγική σε ό,τι αφορά το λειτουργικό της σύστημα, Android, καθώς, σύμφωνα με την ΕΕ, απαιτεί οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων να προεγκαθιστούν στα smartphones τους, το Google Search και τον Chrome, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε άλλες σημαντικές εφαρμογές, όπως το Google Play, γεγονός που πλήττει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα.

    «Πιστεύουμε ότι οι καινοτομίες και οι βελτιώσεις στα προϊόντα μας έχουν αυξήσει τις επιλογές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα» αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου της Google.

    «Θα εξετάσουμε τις νέες περιπτώσεις που παραθέτει η Επιτροπή και θα ανταποκριθούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες» πρόσθεσε ο ίδιος.

    [13] Βραβείο στον δρ. Γεώργιο Στεφανόπουλο, καθηγητή του ΜΙΤ

    Το βραβείο "Demokritos Scientific Excellence and Innovation Award" απονεμήθηκε στον καθηγητή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (M.I.T.) δρ. Γεώργιο Στεφανόπουλο, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθές στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», στο πλαίσιο του 4ου Ελληνικού Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία (Hellenic Forum for Science, Excellence and Innovation). Το βραβείο στον κ. Στεφανόπουλο απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, αφού αρχικά τον συνεχάρη, στη συνέχεια μίλησε για το έργο του. Τον χαρακτήρισε ως έναν χαρισματικό άνθρωπο σε επίπεδο έρευνας, ο οποίος έχει δημιουργήσει γενιές νέων επιστημόνων, ωστόσο δεν έχασε ποτέ την επαφή με τον τόπο του, την Ελλάδα.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε επίσης, την αναγκαιότητα να δοθεί στη νέα γενιά η δυνατότητα να αξιοποιήσει τις δυνάμεις της, ώστε να διαπρέψει σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας, ότι, ο ελληνικός λαός έχει τεράστια αποθέματα δυνάμεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 July 2016 - 8:32:32 UTC