Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Ο καθένας θα πρέπει να τοποθετηθεί με βάση το αξιακό του πρόσημο στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
  • [02] ΚΚΕ: Το έγκλημα σε βάρος του λαού της Κύπρου συνεχίζεται
  • [03] Νέες ξενοδοχειακές μονάδες κάνουν την εμφάνιση τους στην Αθήνα
  • [04] Υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στο Νεοχώρι Ζίτσας
  • [05] Στα χέρια της αστυνομίας 45χρονος που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης
  • [06] Γαλλία: Παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, για έξι μήνες
  • [07] Ν. Αναστασιάδης: Σήμερα «είναι μαύρη μέρα» για την Κύπρο
  • [08] Γκ. Έτινγκερ: Να διατηρηθεί η επικοινωνία με την Τουρκία
  • [09] Η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ
  • [10] Ν. Κοτζιάς: Διαρκές μέλημα ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο
  • [11] Κυρ. Μητσοτάκης: Μια επανενωμένη Κύπρος είναι η μόνη αποκατάσταση δικαιοσύνης
  • [12] Τουρκία: Αποκλεισμός της πρόσβασης προς τον ιστότοπο WikiLeaks

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Ο καθένας θα πρέπει να τοποθετηθεί με βάση το αξιακό του πρόσημο στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

    Υποδεχόμενος τον κ. Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «έχουν πέσει όλα μαζί», αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Τουρκία, «που είναι ανησυχητικές και πρέπει να τις παρακολουθούμε πολύ στενά», και τις υπόλοιπες ανρητικές εξελίξεις στην Ευρώπη, το Brexit, την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια. «Αλλά ταυτόχρονα», σημείωσε, «υπάρχουν και τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο εσωτερικό της χώρας. Τη μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσουμε αυτόν τον δύσκολο κάβο και να δημιουργήσουμε μία προοπτική οικονομικής ανάπτυξης που θα μοιραστεί δίκαια». «Και αυτό», συνέχισε, «είναι, νομίζω, η μεγάλη προσφορά από εδώ και στο εξής και των προοδευτικών δυνάμεων». «Βεβαίως, όλα αυτά έχουν να κάνουν και με την προσπάθειά μας να αφήσουμε ένα προοδευτικό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα στον τόπο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «διαχειριζόμαστε την κρίση με καλύτερους όρους», αλλά ότι δεν θέλει να είναι αυτή μόνο η συμβολή της κυβέρνησης. «Με αυτήν την έννοια, ανοίγουμε και τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική μεταρρύθμιση, και πιστεύω ότι θα πρέπει ο καθένας να τοποθετηθεί με βάση το αξιακό του πρόσημο σε όλες αυτές τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες και χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες», επεσήμανε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «το πολιτικό σύστημα, το οποίο αναμφισβήτητα μεταρρυθμίζεται στον βαθμό που θα προχωρήσει το νέο εκλογικό σύστημα, είναι δυναμικό στοιχείο για την αντιμετώπιση και ζητημάτων της κρίσης». Επίσης, υποστήριξε ότι «η οικονομική κρίση μπορεί να είναι παρούσα, αλλά υπάρχει μία πορεία που στην άκρη δείχνει την έξοδο από αυτή την κρίση και κυρίως διαμορφώνει συνθήκες, προκειμένου να προκύψει αυτό το θετικό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία και τη χώρα». «Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, έχω την εκτίμηση ότι παρεισφρέει δυναμικά όλη αυτή η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και προφανώς τα όσα καταγράφονται και στην ΕΕ», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας: Πάντοτε η Τουρκία έχει μια μεγάλη εσωτερική ένταση και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί

    Φ. Κουβέλης: Η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική, σημαίνει ότι αρνούνται τηδιαμόρφωσηενός προοδευτικού πόλου στη χώρα

    Γ. Παπανδρέου:Προϋπόθεση της απλής αναλογικής, το σπάσιμο των περιφερειών

    [02] ΚΚΕ: Το έγκλημα σε βάρος του λαού της Κύπρου συνεχίζεται

    «Σαράντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, που εκτελέστηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Το έγκλημα σε βάρος του λαού της Κύπρου, με την εισβολή και κατοχή του 37% του νησιού συνεχίζεται, ενώ το δρόμο άνοιξε το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β' σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

    «Ο λαός της Κύπρου δεν μπορεί να προσδοκά δίκαιη λύση στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γιατί αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί ενθαρρύνουν και ανέχονται την επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Σήμερα προωθούν ένα νέο "σχέδιο Ανάν", το οποίο έχει διαμορφωθεί στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, που νομιμοποιεί την τούρκικη εισβολή και κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού» επισημαίνει η ανακοίνωση του κόμματος.

    Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, που εκδηλώνονται στο έδαφος και των οξυμένων ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς, θέτουν μπροστά στους λαούς την ανάγκη να δυναμώσουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη, αλλά και την πάλη για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πάλη δεμένη με συνολικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας».

    Το ΚΚΕ «εκφράζει την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό, στηρίζει τον αγώνα για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, για Κύπρο ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Γι' αυτό και θα αντιταχθεί σε λύσεις -ανοιχτής ή συγκαλυμμένης- διχοτόμησης, που στο παρελθόν απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [03] Νέες ξενοδοχειακές μονάδες κάνουν την εμφάνιση τους στην Αθήνα

    Νέες σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες ανοίγουν το προσεχές χρονικό διάστημα στο κέντρο της Αθήνας, αναβαθμίζοντας τις περιοχές όπου θα λειτουργήσουν, ενώ την ίδια στιγμή αλλάζουν ιδιοκτησία ιστορικά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής.

    Στα τέλη του τρέχοντος μηνός ξεκινάει η επίσημη λειτουργία του ξενοδοχείου Athens Tiare Hotel, στην πλατεία Ομονοίας, μιας ξενοδοχειακής μονάδα 4 αστέρων με δυναμικότητα 111 δωματίων που λειτουργεί από την εταιρία Mage Hotels and Resorts AE. To κτίριο έχει ενοικιασθεί μακροχρόνια από την Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών (Γηροκομείο). Όπως επισημαίνεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την διεύθυνση του νέου ξενοδοχείου, η πληρότητα στην έναρξη λειτουργίας του είναι 100%, χωρίς μάλιστα να έχει ξεκινήσει ακόμη η προβολή του μέσω διαδικτύου κλπ.

    Στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Μητροπόλεως, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η λειτουργία του νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων του ομίλου Electra Hotels & Resorts, το Electra Metropolis. Τα έργα βρίσκονται στην φάση ολοκλήρωσης τους και το νέο ξενοδοχείο, θα είναι δυναμικότητας 216 δωματίων, εκ των οποίων 19 θα είναι σουίτες και 18 οικογενειακά δωμάτια. Το κτίριο είναι ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με την έναρξη της λειτουργίας του νέου ξενοδοχείου αναβαθμίζεται ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο δίπλα στην πλατεία Συντάγματος, δίνοντας προστιθέμενη αξία σε όλη την περιοχή.

    [04] Υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στο Νεοχώρι Ζίτσας

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε χορτολιβαδική και δασική έκταση του Νεοχωρίου Ζίτσας.

    Στην περιοχή βρίσκονται οκτώ πυροσβεστικά οχήματα με 23 άνδρες καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα, προκειμένου η φωτιά να τεθεί σε πλήρη έλεγχο και να σβήσουν όλες οι πιθανές εστίες αναζωπύρωσης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων, η φωτιά έχει κάνει στάχτη 3.000 στρέμματα, ενώ αναμένεται η έκθεση του δασαρχείου Ιωαννίνων.

    [05] Στα χέρια της αστυνομίας 45χρονος που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης

    Συνελήφθη, σε περιοχή της Αττικής, ένας 'Ελληνας 45 ετών, κατηγορούμενος για βιασμό και πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά σε βάρος ανήλικης και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών.

    Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα που διενεργήθηκε, ο 45χρονος από τον περασμένο Μάρτιο έως τις αρχές του Ιουλίου, διάστημα στο οποίο παρείχε εργασία στην ανήλικη, σε κατάστημα που διατηρεί, της χορηγούσε ναρκωτικές ουσίες, τις οποίες αγόραζε από το Ζεφύρι. Παράλληλα, όταν η ανήλικη ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της και ασκούσε κατ' επανάληψη σωματική βία.

    [06] Γαλλία: Παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, για έξι μήνες

    Οι Γάλλοι βουλευτές ενέκριναν σήμερα την προέκταση εφαρμογής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ένα ακόμη εξάμηνο, στον τραγικό απόηχο της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης που έγινε στη Νίκαια την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για την τρίτη τρομοκρατική επίθεση που έγινε στη Γαλλία, μέσα σε διάστημα 18 μηνών, με το Ισλαμικό Κράτος νααναλαμβάνει την ευθύνη.

    Η χρονική επέκταση εφαρμογής των διευρυμένων εξουσιών της αστυνομίας για την πραγματοποίηση ερευνών και συλλήψεων ψηφίστηκε με 489 ψήφους υπέρ και 26 κατά,τα ξημερώματα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, την Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς που δέχεται κριτική από την αντιπολίτευση για τις αιματηρές επιθέσεις, ενώ αποδοκιμάστηκε από τον κόσμο σε τελετή μνήμης για τα θύματα της επίθεσης στη Νίκαια, τη Δευτέρα, δήλωσε: «Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και συγκεντρωμένοι, καθώς πρέπει να είμαστε δυνατοί στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής».

    [07] Ν. Αναστασιάδης: Σήμερα «είναι μαύρη μέρα» για την Κύπρο

    Μέρα οδύνης για την Κύπρο είναι η σημερινή, αφού συμπληρώνονται 42 χρόνια από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή στο βόρειο τμήμα της νήσου. Το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει άλυτο. Το μόνο θετικό σε αυτά τα σαράντα δύο χρόνια η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το πρωί, παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη τελέστηκε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή. Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστη και κατέθεσε στεφάνι για τους πεσόντες ο β' αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Βαρεμένος.

    ΟΚύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι η σήμερα «είναι μαύρη μέρα για την πατρίδα μας, μια μέρα που συνοδεύτηκε από την προδοσία της Χούντας και την εισβολή της Τουρκίας».

    Υποχρέωση όλων σήμερα, επεσήμανε, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής προς όσους έδωσαν τη ζωή τους ή και όσους αγνοούνται ακόμα, είναι «μέσα από την ενότητα και τη συλλογική δράση να απαντήσουμε με την απελευθέρωση, την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, την επανένωση της πατρίδας μας».

    [08] Γκ. Έτινγκερ: Να διατηρηθεί η επικοινωνία με την Τουρκία

    «Πρέπει να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες γραμμές επικοινωνίας με την Τουρκία. Αυτές αφορούν αφενός στο θέμα της Κύπρου, στο οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στην λύση και αφετέρου στο προσφυγικό», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και ΚοινωνίαΓκίντερΈτινγκερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου Funke (στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων οι εφημερίδες Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost), η οποία δημοσιεύεται σήμερα. Τάχθηκε επίσης υπέρ της στενής οικονομικής συνεργασίας με την Μ. Βρετανία μετά το Brexit, διότι είναι μια σημαντική αγορά για την Ευρώπη. «Δεν θα πρέπει όμως να γίνουν επιλογές κατά βούληση».

    Ο Γκίντερ Έτινγκερ αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι «η θανατική ποινή δεν αρμόζει στην κοσμοαντίληψή μας»και καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. εάν εισαγάγει την θανατική ποινή. Πρόσθεσε επίσης ότι ναι μεν ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά «αναμένουμε πως δεν θα χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα για να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα τα οποία δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία».Εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα βαθύνει ο εσωτερικός διχασμός στην Τουρκία αλλά όπως είπε «πρέπει να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες γραμμές επικοινωνίας. Αυτό αφορά αφενός μεν το θέμα της Κύπρου, στο οποίο παρεμπιπτόντως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην λύση και αφετέρου στο προσφυγικό».

    Ο ευρωπαίος επίτροπος βρίσκει την παρατήρηση του Ερντογάν ότι το πραξικόπημα ήταν δώρο Θεού μακάβριακαι εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον «συνάδει με το κράτος δικαίου το να στέλνει πρόωρα στη σύνταξη χιλιάδες δικαστές. Ο Ερντογάν σταθεροποιεί τη θέση του στο εσωτερικό, αλλά απομονώνεται στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.

    Στο ερώτημα εάν είναι αφελές να στηρίζεται κανείς στον Ερντογάν για την επίλυση του προσφυγικού ο Έτινγκερ απάντησε ότι «Δεν μπορείς να διαλέγεις πάντα τους εταίρους σου. Εάν θέτεις αυστηρούς όρους δεν μπορείς να συνεργαστείς με πολλές χώρες. Η Τουρκία είναι απλώς σημαντική στο προσφυγικό».

    Για το θέμα χορήγησης βίζας ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είπε ότι δεν την προβλέπει μέχρι το τέλος του χρόνου, για τις δε ενταξιακές διαπραγματεύσεις τόνισε ότι «Η θανατική ποινή δεν αρμόζει στην κοσμοαντίληψή μας. Καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. εάν εισαγάγει την θανατική ποινή».

    Για το Brexit o Έτινγκερ δεν δέχεται ότι την κύρια ευθύνη την έχουν οι Βρυξέλλες, αλλά ο Κάμερον ο οποίος το 2005 έκανε προεκλογική εκστρατεία με αντιευρωπαϊκά συνθήματα και έμπλεξε τον εαυτό του και τη χώρα του. «Η Βρετανία είναι μια σημαντική αγορά για την ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι επομένως προς το συμφέρον μας να διατηρηθούν οι κανόνες της εσωτερική ευρωπαϊκής αγοράς όσο είναι δυνατόν. Δεν θα πρέπει όμως να γίνουν επιλογές κατά βούληση».

    [09] Η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ

    Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε σήμερα θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ για πρώτη φορά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σκοτώνοντας 20 μαχητές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.Τουρκικά F-16 έπληξαν σήμερα στόχους του PKK στην πειοχή Χακούρκ, μετέδωσε το τουκρικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Οι τουρκικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν πέντε ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην οποία συμμετείχαν και δυνάμεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και εν μέσω των εκκαθαρίσεων στους κόλπους του τουρκικού στρατού, αλλά και της εκπαίδευσης και των μέσων ενημέρωσης, που ακολούθησαν.

    [10] Ν. Κοτζιάς: Διαρκές μέλημα ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο

    Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και ότι βρίσκεται και θα παραμείνει στο πλευρό της Κύπρου, αρωγός και συμπαραστάτης του κυπριακού ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

    Σε δήλωσή του για την 42η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο κ. Κοτζιάς κάνει λόγο για συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, και επισημαίνει πως «η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που, όπως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, υπονομεύουν αντί να διασφαλίζουν τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική ομαλότητα».

    Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει πως διαρκές μέλημα και κορυφαία επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, η οποία δεν πλήττει μόνο τα δικαιώματα της Ελληνοκυπριακής αλλά και εκείνα της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, και σημειώνει πως «στόχος μας είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης, συνολικής και συμφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».

    Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις συνέπειες της τουρκικής επίθεσης που περιλαμβάνουν, όπως αναφέρει, τον ξεριζωμό 200.000 και πλέον Κυπρίων από τις αρχέγονες εστίες τους, το ανθρωπιστικό δράμα των αγνοουμένων, τον συστηματικό και, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές διαμαρτυρίες, συνεχιζόμενο μέχρι και σήμερα ακόμα, τουρκικό εποικισμό και τη σύληση της ελληνικής και χριστιανικής κληρονομιάς των κατεχομένων περιοχών. Τέλος, εκφράζει τον σεβασμό και την πατριωτική ευγνωμοσύνη προς όλους τους υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπριους και Ελλαδίτες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «υποκλινόμαστε στη μνήμη των αδελφών μας που έπεσαν στην Κύπρο το 1974».

    [11] Κυρ. Μητσοτάκης: Μια επανενωμένη Κύπρος είναι η μόνη αποκατάσταση δικαιοσύνης

    «Τα 42 χρόνια που έχουν περάσει από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο δεν εξασθένησαν ούτε κατ' ελάχιστο τη μνήμη της τραγωδίας. Ούτε κατ'ελάχιστο τη μνήμη της κατάφωρης αδικίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    «Αντίθετα. Κάνουν ισχυρότερη την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, για το τέλος της παράνομης κατοχής και την επανένωση του νησιού. Όπως μας επιβάλλει η ιστορική και εθνική ευθύνη και όπως προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο, τα επανειλλημένα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Εξέφρασε την ισχυρή πεποίθησή του ότι μια επανενωμένη Κύπρος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς στρατεύματα κατοχής και ξεπερασμένα επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις, είναι η μόνη αποκατάσταση δικαιοσύνης προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που μπορούν και πρέπει να ζουν ειρηνικά μέσα στην Ευρώπη.

    «Πάνω απ'όλα, πεποίθησή μου είναι ότι τα 42 αυτά χρόνια δοκιμασίας για τον Ελληνισμό, αποτελούν προς όλους μας ανεξαιρέτως επιταγή εθνικής ενότητας και υποχρέωση άρνησης κάθε διχασμού και κάθε λαϊκισμού. Ειδικά μάλιστα, στις ημέρες μας και στις παρούσες συνθήκες ανησυχητικής αβεβαιότητας που επικρατούν στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή μας» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [12] Τουρκία: Αποκλεισμός της πρόσβασης προς τον ιστότοπο WikiLeaks

    Η τουρκική ρυθμιστική αρχή απέκλεισε σήμερα την πρόσβαση στον ιστότοπο WikiLeaks στην Τουρκία, μετά την δημοσίευση 300.000 email του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

    Η αρχή ανακοίνωσε ότι έλαβε «διοικητικά μέτρα» κατά του ιστότοπου. Ο όρος χρησιμοποιείται στην Τουρκία για να ορίσει τον αποκλεισμό της πρόσβασης προς ιστοτόπους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 July 2016 - 8:32:33 UTC