Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος: Η απλή αναλογική ο μόνος δρόμος ενώ πρέπει να ανοίξουμε και την συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος
  • [02] Π. Κουρουμπλής: Η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει
  • [03] Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμφώνησαν Τσίπρας-Λιου
  • [04] Φ. Γεννηματά: Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης τελείωσε, ψάξτε αλλού για θηράματα στις παγίδες σας
  • [05] Κρητική Ομάδα Σκύλων ενάντια στις φόλες και τα δολώματα
  • [06] Χορηγία σε ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο από τουρκική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας
  • [07] Αθώοι για την κατηγορία της παράνομης πτήσης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί
  • [08] Εκπρόσωποι των ΜΜΕ από την επόμενη εβδομάδα στην Εξεταστική Επιτροπή
  • [09] Δ. Κουτσούμπας: Ο εκλογικός νόμος προωθεί τη συναίνεση για να προχωρούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις
  • [10] Κυρ. Μητσοτάκης: Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία

  • [01] Π. Καμμένος: Η απλή αναλογική ο μόνος δρόμος ενώ πρέπει να ανοίξουμε και την συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος

    Η απλή αναλογική είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει στο πολίτη το δικαίωμα να επιλέξει το κόμμα και τον βουλευτή που θα τον εκπροσωπήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.

    Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε πως σήμερα, πρέπει όλοι να ψηφίσουν την απλή αναλογική , την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, και μετά, όπως είπε, μπορεί να τεθεί προς συζήτηση το θέμα της ψήφου των ομογενών - ενώ σημείωσε πως πρόταση των ΑΝΕΛ είναι η κατάργηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

    Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επισήμανε πως «πρέπει να χτίσουμε ένα εκλογικό σύστημα που θα καταργεί τις κομματικές ομαδοποιήσεις της αντιπολίτευσης που οδήγησαν στην κατάρρευση του κοινοβουλευτισμού», ενώ εκτίμησε πως «μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις σε αυτό το Κοινοβούλιο και να υπάρξουν πολύ πιο σταθερές κυβερνήσεις».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, μαζί με τον εκλογικό νόμο «πρέπει να ανοίξουμε και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης με την κατάργηση του νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών, την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου ης Δημοκρατίας και την εκλογή του από τον ελληνικό λαό.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι ήρθε η ώρα για να μπουν όρια στη θητεία των βουλευτών, «ίσως και να δούμε» είπε, «το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή».

    Κλείνοντας, ο κ. Καμμένος κάλεσε τους βουλευτές «να κάνουν το πρώτο βήμα ψηφίζοντας τα δύο άρθρα που θα κάνουν τους βουλευτές να απελευθερωθούν από τη μέγγενη της κομματικής πειθαρχίας και θα ξεκινήσει η συζήτηση και για τις άλλες αλλαγές».

    [02] Π. Κουρουμπλής: Η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει

    "Ξέρετε όλοι ότι, η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει και όσοι μελετάμε τις κοινωνικές διεργασίες, γνωρίζουμε ότι ο πολίτης έχει αποδεσμευτεί από την παραδοσιακή του σχέση με τα κόμματα και τηρεί μια διαφορετική στάση" ανέφερε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    "Δεν είναι το εκλογικό σύστημα αυτό που συμβάλει στη σταθερότητα των κυβερνήσεων, αλλά αποτυπώνει τη βούληση του λαού" υπογράμμισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που θα δώσουμε με την απλή αναλογική τη δυνατότητα στον λαό να εκφράσει τη βούλησή του, θα δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης, η οποία θα βάλει τέλος στην κρίση αντιπροσωπευτικότητας και στα φαινόμενα της αποχής.

    "Όταν δίνεις τη δυνατότητα να εκφραστεί το συλλογικό εμείς και ο πολίτης αισθάνεται ότι είναι πολίτης και δεν καθορίζεται από τους άλλους, αυτό δεν αφορά τις επόμενες εκλογές αλλά τις επόμενες γενιές" τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ακόμη ότι, τα πρόσφατα γεγονότα τα οποία αποσταθεροποιούν την ευρύτερη γεωστρατηγική περιοχή στην οποία βρισκόμαστε, είναι πατριωτικό καθήκον όλων να βρούμε κοινούς τόπους και πρόσθεσε ότι όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι μέσα σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την εσωτερική σταθερότητα.

    [03] Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμφώνησαν Τσίπρας-Λιου

    Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη, εύθραυστη, περιοχή, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δύσκολη περίοδο για την περιοχή», για «μία περίοδο με βαθειά αστάθεια στην περιοχή», προσθέτοντας: «Αλλά η Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι ήταν στο επίκεντρο δύο παράλληλων κρίσεων, της προσφυγικής και της κρίσης χρέους, παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας». Και αυτό δείχνει, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, πόσο ανεύθυνη ήταν πέρυσι η οπτική κάποιων εταίρων και πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφασή μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. «Υπεύθυνη για τον λαό μας, τη χώρα μας, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή». «Η κυβέρνησή μου πήρε δύσκολες αποφάσεις, εφαρμόσαμε με αποφασιστικότητα δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας, διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αναμορφώσαμε τη δημόσια διοίκηση και πολεμάμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή με σημαντικά αποτελέσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    «Τώρα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας, και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μία σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία εύθραυστη ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε τη χαρά του που συναντά τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα και τον συνεχάρη «για μία πολύ μεγάλη, σκληρή δουλειά και πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο». «Χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που περιγράψατε και να κάνει πρόοδο σε τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Λιου σημείωσε πως συμφωνεί ότι είναι σημαντικό η επί της αρχής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει τώρα πραγματική πολιτική («now become an actual policy»), που θα λειτουργήσει, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά. Επίσης, επεσήμανε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μέρος της Ευρώπης είναι σημαντικό γεωπολιτικά και οικονομικά και αυτό είναι κάτι που πάντα πίστευε.

    Με αφορμή την επίσκεψή του, την περασμένη εβδομάδα, στη δυτική Ευρώπη και τις συζητήσεις για θέματα μεταξύ ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, υπογράμμισε τη σημασία να επιτευχθεί ο υψηλότερος βαθμός ολοκλήρωσης. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στην επικείμενη συνάντηση των G20 θα επισημάνει τη σημασία που έχει, οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να παραμείνουν προσηλωμένες στο να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία πολιτικών για να προωθήσουν την κοινή ανάπτυξη στον κόσμο.

    Ολοκληρώνοντας τις αναφορές του, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Λιου σημείωσε ότι ανυπομονεί για μία συζήτηση με τον πρωθυπουργό σχετικά με τις προκλήσεις στην Ελλάδα, αλλά και ότι ανυπομονεί να εργαστούν μαζί.

    Τζ. Λιου: Στόχος να συμφωνηθεί απομείωση του χρέους πριν από τη λήξη της θητείας Ομπάμα

    Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους και στόχος είναι να συμφωνηθεί απομείωση πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ, της κυβέρνησης Ομπάμα, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα.

    Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιου ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο Μπάρακ Ομπάμα του λέει πως το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό.

    Επιπλέον, ο κ. Λιου είπε ότι αναγνωρίζουν και σέβονται τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για να μπει η χώρα και η οικονομία σε έναν δρόμο ανάπτυξης. Σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ, τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο, επισημαίνουν τη μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιου σημείωσε ότι στις σημερινές συνθήκες οι εξελίξεις στην Τουρκία και η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα.

    Ακόμα, ο κ. Λιου αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίωξη των διασυνοριακών φορολογικών υποθέσεων, με την Αθήνα να θέτει το θέμα συνεργασίας για το ζήτημα της UBS και να ζητά να υπάρξει συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και με το FBI, προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που σχετίζονται με τη UBS και αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

    Αλ. Τσίπρας στο Τwitter: Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή

    «Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή σε μια περίοδο αστάθειας», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter, σχετικά με τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

    «Είναι ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος της χώρας μας», τονίζει σε δεύτερη, διαδοχική ανάρτησή του.

    Το αμερικάνικο ΥΠΟΙΚ έκανε "retweet" τις αναρτήσεις Τσίπρα για τη συμφωνία που είχαν στη συνάντηση με τον Τζ. Λιου

    Ως ενδεικτική του θετικού κλίματος της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Τζακ Λιου και της μεταξύ τους συμφωνίας ως προς την αναγκαιότητα να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκτιμάται και η κίνηση εκ μέρους του επίσημου λογαριασμού του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στο Twitter (US Treasury Department) να προχωρήσει σε "retweet" των σχετικών αναρτήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού.

    Στις εν λόγω αναρτήσεις του για τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνιζε ότι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα μιας σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να στηριχθεί η οικονομία και να ενισχυθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή.

    Διαβάστε επίσης:

    Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και το χρέος στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Λιου

    Τζακ Λιου: Πρέπει να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος

    Τζακ Λιου: Τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν

    Τσακαλώτος-Λιου: Πρέπει να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος

    [04] Φ. Γεννηματά: Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης τελείωσε, ψάξτε αλλού για θηράματα στις παγίδες σας

    Από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα βέλη της πρωτίστως στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και στην ΝΔ για την άρνησή τους να δείξουν συναίνεση με βάση την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για αναλογικό εκλογικό σύστημα.

    «Να μη κοιτούν λοιπόν προς τα εμάς όσοι ψάχνουν είτε άλλοθι και δεκανίκια είτε ?πρόθυμους και χρήσιμους ηλιθίους?. Σε μας να κοιτάξουν, όταν μπορούν να μας κοιτάξουν στα μάτια», τόνισε η Φώφη Γεννηματά κλείνοντας την ομιλία της, καθιστώντας σαφές ότι, δεν θα στηρίξει την κυβερνητική πρόταση. «Επιχειρήθηκε, από πολλές πλευρές, μεγάλη σπέκουλα αναφορικά με τη θέση του ΠΑΣΟΚ. Καλώς ή κακώς, κάποιοι ξέρουν να κάνουν πολιτική μόνο με τρολς και ?παπαγαλάκια?. Δεν μας αγγίζει ούτε η σπέκουλα, ούτε το ?τρολάρισμα?», συνέχισε.

    Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επανέλαβε την πρότασή της για συναίνεση στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, ενώ έστειλε μήνυμα σε στελέχη στο εσωτερικό του κόμματός της λέγοντας ότι, η θέση για κυβερνητική συνεργασία είναι σαφής και δεδομένη. «Η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα θέματα κυβερνητικών συνεργασιών είναι σαφής, δεδομένη, αδιαπραγμάτευτη και ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίτημα και αίσθημα. Ισχυρή κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης, ευρείας πολιτικής συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, που θα υπηρετήσει μια καθαρή Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση, αλλά θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παθογένειες που την προκάλεσαν.

    Το ξεκαθαρίζω λοιπόν, μην γίνει κανένα λάθος. Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης έλαβε τέλος! Όσοι ονειρεύονται να γίνουν υπουργοί του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη με την Δημοκρατική Συμπαράταξη τσόντα, να φροντίσουν έγκαιρα να χωρέσουν και στα ψηφοδέλτια τους!»

    [05] Κρητική Ομάδα Σκύλων ενάντια στις φόλες και τα δολώματα

    Μια ομάδα σκύλων στην Κρήτη, ειδικά εκπαιδευμένη για την ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων και δηλητηριασμένων ζώων, παρουσιάστηκε σήμερα στις Αρχάνες Ηρακλείου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και την Α' Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου.

    Κατά την παρουσίαση-συνέντευξη, τονίστηκε ότι δύο ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ο Σπύρος Νηστικάκης και ο Γιάννης Γρηγοράκης, και δύο εξαιρετικοί γερμανικοί ποιμενικοί σκύλοι, που ακούνε στα ονόματα Ντάικα και Καρίνα, ειδικά εκπαιδευμένοι για να ανιχνεύουν δηλητηριασμένα δολώματα και νεκρά δηλητηριασμένα ζώα, θα περιπολούν στο εξής στην κρητική ύπαιθρο, αποτρέποντας τις περαιτέρω απώλειες άγριων αλλά και οικόσιτων ζώων από δηλητηρίαση.

    Όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης η Κρητική Ομάδα Σκύλων έφερε εις πέρας 4 περιστατικά δηλητηριάσεων, εντόπισε 8 νεκρά δηλητηριασμένα ζώα, 2 δηλητηριασμένα δολώματα, περισσότερες από 15 θηλιές, 2 δόκανα, 1 παγίδα για σφίγγες και φυτοφάρμακα που πιθανά είχαν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή δηλητηριασμένων δολωμάτων, κατέθεσε 3 μηνύσεις, ενώ πραγματοποίησε και μία αυτόφωρη σύλληψη στην περιοχή Κούρτεσι Οροπεδίου Λασιθίου -υπόθεση που έχει πάρει ήδη το δρόμο της δικαιοσύνης.

    Η παρουσίαση της ομάδας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτόμες Δράσεις Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα-Πρόγραμμα After-LIFE».

    [06] Χορηγία σε ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο από τουρκική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας

    Η μεγαλύτερη τουρκική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας TURKCELL, κατέθεσε στο λογαριασμό του «Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου» (Imroz Egitim ve Kultur Dernegi) το ποσό των 405.000 λιρών Τουρκίας (περίπου 135.000 ευρώ) προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του Ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου στα Αγρίδια της Ίμβρου.

    Σύμφωνα με το Σύνδεσμο «το ποσό αυτό προορίζεται για την κατασκευή στον περιβάλλοντα χώρο του Γυμνασίου, μεταξύ άλλων, γηπέδου πολλαπλών χρήσεων, μικρού υπαίθριου θεάτρου και βοτανικού κήπου, σύμφωνα με αρχιτεκτονική μελέτη που τέθηκε υπόψη του χορηγού πριν από πέντε μήνες.

    «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αναγέννηση της ελληνικής παιδείας στην Ίμβρο, είναι ζήτημα που δεν αφορά μόνο την Ιμβριακή Κοινότητα, και μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα η διαρκής και σημαντική υποστήριξη της προσπάθειας από απλούς πολίτες αλλά και φορείς, τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου.

    [07] Αθώοι για την κατηγορία της παράνομης πτήσης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

    Αθώους για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, έκρινε σήμερα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο τους οκτώ κατηγορούμενους Τούρκους στρατιωτικούς.

    Ωστόσο, η πρόεδρος του δικαστηρίου τους έκρινε ενόχους για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό της μη ύπαρξης δόλου (άρθρο 84 2β του Ποινικού Κώδικα) και καταδικάζοντάς τους σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών έκαστος, με αναστολή.

    Σημειώνεται, πως η εισαγγελέας εισηγήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, οι τρεις συνήγοροι των κατηγορουμένων ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα έφεσης, αλλά τελικώς η δικαστής αποφάσισε την προαναφερθείσα ποινή.

    Μετά το πέρας της δίκης, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί επέστρεψαν στα κρατητήρια, καθώς ήδη έχουν εκδοθεί και τους έχουν επιδοθεί οι αποφάσεις των αστυνομικών αρχών για τη διοικητική κράτησή τους, δυνατότητα που δίδει η ισχύουσα νομοθεσία, δεδομένου ότι στερούνται των απαραίτητων εγγράφων για την ελεύθερη μετακίνησή τους στη χώρα.

    «Ευχαριστούμεγια τη στήριξη, δεν είμαστε πραξικοπηματίες»

    Κοινή δήλωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι δικάστηκαν σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης για τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα και την ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, ανέγνωσε μετά το πέρας της δίκης η μία εκ των συνηγόρων τους, Κατερίνα Δαπουδάνη.

    Συγκεκριμένα, η δήλωση των καταδικασθέντων σε ποινή δίμηνης φυλάκισης με αναστολή για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα αναφέρει:

    «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».

    [08] Εκπρόσωποι των ΜΜΕ από την επόμενη εβδομάδα στην Εξεταστική Επιτροπή

    Με ιδιοκτήτες ή εκπροσώπους τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης θα συνεχίσει τις εργασίες της από την επόμενη εβδομάδα, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα χορήγησης δανείων από τράπεζες σε κόμματα και μμε.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, έχει ήδη αποστείλει τις σχετικές επιστολές και έχει ήδη απαντήσει θετικά ο ιδιοκτήτης του SKY Γιάννης Αλαφούζος, για να καταθέσει την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιουλίου.

    Επιστολές έχουν αποσταλεί επίσης προς τον ιδιοκτήτη της εταιρίας «Πήγασος», Φώτη Μπόμπολα για τις 2 Αυγούστου, και τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού "ALPHA" Δημήτρη Κοντομηνά για τις 4 του ίδιου μήνα.

    Κατά την σημερινή κατάθεση του, ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ, Δημήτρης Μηλιάκος, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι για όλα τα δάνεια τα οποία χορήγησε η τράπεζα του προς τα κόμματα, ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες και νόμιμες διαδικασίες.

    [09] Δ. Κουτσούμπας: Ο εκλογικός νόμος προωθεί τη συναίνεση για να προχωρούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

    Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

    Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά και έκανε λόγο για "αντιλαϊκές ανατροπές" και "παραπέρα ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων".

    Ανέφερε επίσης, ότι ο διάλογος μεταξύ ΣΕΒ και Κομισιόν αποσκοπεί στην εξαπάτηση και την χειραγώγηση των εργαζομένων, ενώ κατηγόρησε την ΓΣΕΕ ότι "συμμετέχει με θέρμη σε αυτό το διάλογο", χαρακτηρίζοντας "κυβερνητικό μύθο", ότι η Κομισιόν έχει ηπιότερες θέσεις στα εργασιακά από το ΔΝΤ.

    Σχολιάζοντας την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, έκανε λόγο για όξυνση των διεθνών αντιθέσεων, υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος να εμπλακεί η Ελλάδα και οι λαοί της περιοχής σε περιπέτειες, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη στάση της στην Σύνοδο, εξέφρασε την πρόθεση να στηρίξει τα νατοϊκά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Βόρεια Αφρική.

    Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε όλα τα πολιτικά κόμματα ότι "συμπλέουν στον στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης με εξαίρεση το ΚΚΕ".

    Για την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και το Ποτάμι, ανέφερε ότι η μόνη κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση, είναι ότι δεν προχωρά με ταχύτητα τις αναδιαρθρώσεις.

    Για την Ένωση Κεντρώων ότι παίζει το ρόλο του "λαγού σε όλα τα αντιδραστικά μέτρα", και για τη Χρυσή Αυγή ότι "σκίζεται για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δηλαδή της ανάκαμψης των κερδών των καπιταλιστών".

    Αναφερόμενος, τέλος, στον εκλογικό νόμο ο κ. Κουτσούμπας τόνισε, πως στόχος του «είναι να διασφαλίσει την ομαλότητα στην κυβερνητική εναλλαγή και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα, προκειμένου απρόσκοπτα και με ευρύτερο καταμερισμό, αυτή την φορά ευθύνης ανάμεσα στα κόμματα της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, για να προχωρούν ευκολότερα, γρηγορότερα οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις».

    [10] Κυρ. Μητσοτάκης: Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία

    Για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, σχέδιο ακυβερνησίας και πολιτικό αμοραλισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.

    «Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι? αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θέλουνε ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».

    Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν στο σχέδιο για ακυβερνησία στην επόμενη Βουλή, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Συνεχίζοντας ανέφερε: «Χρειαζόμαστε αλήθεια και εμπιστοσύνη, ηγεσία, σχέδιο και όραμα, για να αφήσουμε πίσω την κρίση και το μνημόνιο, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, είναι μέσο για να πετύχουμε τους στόχους».

    «Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, η ΝΔ ήταν υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, θέλουμε ένα σύστημα που να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα. Πότε η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιήσουν κομματικά οφέλη» σημείωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 July 2016 - 20:32:29 UTC