Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ετήσια έκθεση για τη Δημόσια Διοίκηση παρέλαβε ο Αλ. Τσίπρας
  • [02] Ερώτηση Μητσοτάκη προς Τσίπρα στη Βουλή για «τις αθλιότητες στο ΑΠΘ»
  • [03] Χ. Σπίρτζης: Διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΟΣΕ και δημιουργούνται οικονομικά οφέλη
  • [04] ΝΔ για Τόσκα: Ξεπερνά και τις χειρότερες προπαγανδιστικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ
  • [05] Κομισιόν: 82,6 εκατ. ευρώ στα υπουργεία Υγείας και Άμυνας για πρόσφυγες και μετανάστες
  • [06] ΟΑΕΕ: Έως την 1η Αυγούστου, η καταβολή εισφορών του τρίτου διμήνου, 2016
  • [07] ΟΗΕ: Σχεδόν 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο φέτος
  • [08] Ο Τιμ Κέιν επικρατέστερος για αντιπρόεδρος με την Χίλαρι Κλίντον
  • [09] Έφεση κατέθεσε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς
  • [10] Κλήση Ψυχάρη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής στις 3 Αυγούστου

  • [01] Την ετήσια έκθεση για τη Δημόσια Διοίκηση παρέλαβε ο Αλ. Τσίπρας

    Tην ετήσια έκθεση για τη Δημόσια Διοίκηση που αφορά τα πεπραγμένα του 2015, μαζί με την έκθεση του ΣυντονιστικούΟργάνου Ελέγχου και Επιθεώρησης, παρέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.

    Υποδεχόμενος την κ. Παπασπύρου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας την ευχαρίστησε και της ευχήθηκε: «Οι προσπάθειες σας για την πάταξη της διαφθοράς, όσο και για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της δημόσιας δοίκησης να έχουν αποτέλεσμα, διότι είναι πολύ σημαντικός κρίκος, τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία μας».

    «Το σημαντικό είναι ότι πλέον εμείς ενεργοποιήσαμε το Συντονιστικό Όργανο Ελέγχου και Επιθεώρησης», ανέφερε η κ. Παπασπύρου, για το οποίο τόνισε πως είναι ένα «εξαιρετικό όργανο, με όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που μπορεί να κάνει εξαιρετική δουλειά».

    [02] Ερώτηση Μητσοτάκη προς Τσίπρα στη Βουλή για «τις αθλιότητες στο ΑΠΘ»

    Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καταγγέλλοντας «αθλιότητες που συντελούνται από καταληψίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Όπως υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ανέχεται να γίνονται ζημιές στο Πανεπιστήμιο και επιθέσεις σε λεωφορεία και δημόσια κτίρια από τους καταληψίες, παρά τη δημόσια παρέμβασή του αλλά και την παράσταση διαμαρτυρίας του κόμματός του προς τον αρμόδιο υπουργό.

    Ταυτόχρονα, επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, σημειώνει ότι «ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έχει απευθύνει έκκληση λήψης των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του Πανεπιστημίου και ενώ εκδόθηκαν σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες, ο αρμόδιος υπουργός, διέταξε τις Αστυνομικές Αρχές να μην παρέμβουν».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για «ποινικές ευθύνες» και καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει, αν συμφωνεί με τον υπουργό του ότι είναι απολύτως ελεγχόμενη η κατάσταση και αν εγκρίνει εντολή να μην επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

    Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ρωτά τον πρωθυπουργό «αν αντιλαμβάνεται την υποβάθμιση που υφίσταται το Πανεπιστήμιο και την επιβάρυνση των πολιτών από το οικονομικό κόστος των ζημιών, εάν θεωρεί παρακρατική τη συμπεριφορά των ομάδων αυτών και εάν πιστεύει ότι μπορεί να έχουμε ουσιαστική Δημοκρατία χωρίς ασφάλεια των πολιτών».

    Ν. Τόσκας: Η θερινή επικοινωνιακή εκστρατεία της ΝΔ είναι μία επίθεση στο κενό

    Επίθεση στο κενό, έλλειψη στρατηγικής και προτροπή σε μεθόδους ακραίας καταστολής, χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, την τακτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το θέμα της κατάληψης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν απο λίγο από το γραφείο του κ. Τόσκα, αναφέρεται: «Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της, αφού βλέπουν ότι δεν υλοποιούνται οι προσδοκίες τους, συνεχίζουν να προτρέπουν σε εφαρμογή των μεθόδων ακραίας καταστολής που τόσα χρόνια εφάρμοσαν και οι οποίες δεν έχουν αποδώσει, ούτε στα Εξάρχεια, ούτε αλλού. Όσες συνδυασμένες επικοινωνιακές ενέργειες κάνουν ωθώντας πανεπιστημιακούς και άλλους κύκλους, οδηγούνται σε αποτυχία λόγω έλλειψης στρατηγικής. Η θερινή τους επικοινωνιακή εκστρατεία είναι μία επίθεση στο κενό. Οι καθημερινές επιτυχίες σε θέματα ασφάλειας (Εξάρχεια, μαφίες, απάτες, φοροδιαφυγή) αποδεικνύουν τη σωστή στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης».

    [03] Χ. Σπίρτζης: Διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΟΣΕ και δημιουργούνται οικονομικά οφέλη

    Παραμένει στον ΟΣΕ η διαχείριση της υποδομής του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και για πρώτη φορά διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του, ανέφερε, μιλώντας στην Βουλή, ο υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

    Ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε επίσης, ότι το ειδικό βάρος την επόμενη δεκαετία πρέπει να πέσει στις υποδομές και τις συνδυασμένες μεταφορές.

    Στις προτεραιότητες του υπουργείου Μεταφορών είναι η σύνδεση των μέσων σταθερής τροχιάς με τα λιμάνια, πύλες της χώρας, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στη σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και τους κάθετους άξονες.

    Στον στρατηγικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, εντάσσεται ο σχεδιασμός της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, ο άξονας των δυτικών Βαλκανίων και η σιδηροδρομική σύνδεση με τις παρευξείνιες χώρες, παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλια, καθώς και η σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τον Πειραιά, της Καβάλας με την Αλβανία, και η βελτίωση της γραμμής Θεσσαλονίκης- Σκοπίων.

    [04] ΝΔ για Τόσκα: Ξεπερνά και τις χειρότερες προπαγανδιστικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ

    «Αφήνοντας έτσι υπονοούμενα για τις πρυτανικές και εισαγγελικές Αρχές, ο κ. Τόσκας ξεπερνά και τις χειρότερες προπαγανδιστικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η ΝΔ σχετικά με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

    «Ο κατ' ευφημισμό αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποδεικνύει πως δεν ξέρει τι γίνεται στον χώρο των αρμοδιοτήτων του και ειδικότερα στην εστία ανομίας που αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη», τονίζει η Συγγρού.

    Επίσης, σημειώνει ότι κ. Τόσκας αποδεικνύει, ταυτόχρονα, πως σκόπιμα αρνείται την εφαρμογή του νόμου για την προστασία του κύρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, της δημόσιας περιουσίας και της ασφάλειας των πολιτών. «Εξίσου θλιβερό είναι και το κατάντημά του να συκοφαντεί σαν υποκινούμενους από τη ΝΔ "πανεπιστημιακούς και άλλους κύκλους", που παρεμβαίνουν για την αποκατάσταση της νομιμότητας», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Ν. Τόσκας: Η θερινή επικοινωνιακή εκστρατεία της ΝΔ είναι μία επίθεση στο κενό

    [05] Κομισιόν: 82,6 εκατ. ευρώ στα υπουργεία Υγείας και Άμυνας για πρόσφυγες και μετανάστες

    Τη χορήγηση στην Ελλάδα επιπλέον έκτακτης χρηματοδότησης 82,6 εκατ. στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF), ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας θα λάβει 24,2 εκατ. έκτακτης χρηματοδότησης από το AMIF, για την ενίσχυση της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και συγκεκριμένα για την παροχή ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας και των δομών επιδημιολογικής παρακολούθησης.

    Επιπλέον, 58,4 εκατ. ευρώ θα λάβει το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη φιλοξενία, την εστίαση, την υγειονομική περίθαλψη και τη μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, με αυτή την επιπλέον χρηματοδότηση, η βοήθεια έκτακτης ανάγκης που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού από τις αρχές του 2015, φτάνει τα 345 εκατ. ευρώ.

    [06] ΟΑΕΕ: Έως την 1η Αυγούστου, η καταβολή εισφορών του τρίτου διμήνου, 2016

    Η Δευτέρα 01.08.2016 είναι η τελευταία ημέρα εμπρόθεσμης πληρωμής εισφορών 3ου διμήνου 2016, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΕ. Την ίδια ημέρα, θα καταβληθούν, μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή), η μηνιαία δόση ρυθμίσεων Ν. 4152/2013, Ν. 4321/2015 και η μηνιαία δόση των ανωτέρω ρυθμίσεων που δεν εξοφλήθηκε την 30.6.2016, με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, προτείνεται η έγκαιρη πίστωση του λογαριασμού από την Παρασκευή 29.7.2016. Επίσης, συνιστάται η εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΕ (www.oaee.gr), προκειμένου, μέσω της πρόσβασης στον «ατομικό λογαριασμό ασφαλισμένου», να υπάρχει ενημέρωση για τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τις πληρωμές.

    [07] ΟΗΕ: Σχεδόν 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο φέτος

    Σχεδόν 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους στη Μεσόγειο φέτος, ενώ σχεδόν 250.000 έχουν φθάσει στην Ευρώπη, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

    Ο εκπρόσωπος του IOM Τζόελ Μίλμαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο απολογισμός των νεκρών εκτιμάται ότι έχει φθάσει τους 2.977, προσθέτοντας πως το όριο των 3.000 έφθασε φέτος νωρίτερα απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια στη διάρκεια μιας τετραετούς περιόδου.

    Τρεις στους τέσσερις μετανάστες και πρόσφυγες φέτος έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική, κυρίως από τη Λιβύη, μια μεγαλύτερη και περισσότερο επικίνδυνη διαδρομή. Οι άλλοι πνίγηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα προτού ανακοπούν οι ροές με τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για τους μετανάστες.

    [08] Ο Τιμ Κέιν επικρατέστερος για αντιπρόεδρος με την Χίλαρι Κλίντον

    Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Χίλαρι Κλίντον αναμένεται πολύ σύντομα να ανακοινώσει τον υποψήφιο για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, αφού εξέτασε τις υποψηφιότητες μιας μικρής ομάδας στελεχών με επικεφαλής τον γερουσιαστή Τιμ Κέιν από τη Βιρτζίνια προκειμένου να καταλήξει στο πρόσωπο εκείνο που θα τη βοηθήσει στη μάχη για τον προεδρικό θώκο εναντίον του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ.

    Ένας άλλος γερουσιαστής, ο Κόρι Μπούκερ από το Νιου Τζέρσεϊ, όπως και και υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλσακ βρίσκονται μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων στον κατάλογο, όπου ο Κέιν έχει το προβάδισμα, ανέφερε μια πηγή από τους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος με γνώση των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Η Κλίντον αναμένεται να ανακοινώσει τον υποψήφιο αντιπρόεδρο ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου μέσω ενός μηνύματος που θα αναρτήσει στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, πιθανόν και σήμερα καθώς θα παραστεί σε δύο συγκεντρώσεις στη Φλόριντα αργότερα.

    Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, που επικαλείται στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος με γνώση του θέματος, γράφει ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι πιθανόν να ανακοινώσει τον υποψήφιο αντιπρόεδρο σήμερα και ότι πιστεύεται ότι θα επιλέξει τον Κέιν.

    [09] Έφεση κατέθεσε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

    Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς κατέθεσε επίσημα σήμερα έφεση κατά της καταδίκης του σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία, κατηγορώντας τους δικαστές ότι η δίκη του ήταν "πολιτική".

    Σε έγγραφα που διαβιβάστηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς επικαλείται 50 λόγους για να καταθέσει έφεση στο Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Υποστηρίζει πως ήταν θύμα "μιας πολιτικής δίκης που στήθηκε προκειμένου να επιβεβαιωθεί η δαιμονοποίηση του σερβικού λαού της Βοσνίας και του ιδίου", ανέφερε ο δικηγόρος του, Πίτερ Ρόμπινσον σε ανακοίνωση.

    Σε μια ιστορική ετυμηγορία που εξέδωσαν στις 24 Μαρτίου, οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία έκριναν τον Ράντοβαν Κάρατζιτς ένοχο για γενοκτονία για τη σφαγή σχεδόν 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, τη μεγαλύτερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ο Κάρατζιτς κρίθηκε επίσης ένοχος για άλλες εννέα κατηγορίες, όμως οι δικαστές έκριναν δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις προκειμένου να καταδειχθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι διαπράχθηκε γενοκτονία σε άλλες επτά πόλεις της Βοσνίας.

    Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος είχε ανακοινώσει τότε την πρόθεσή του να καταθέσει έφεση, υποστηρίζει πως οι δικαστές "είχαν θεωρήσει πως ήταν ένοχος και κατασκεύασαν μια απόφαση για να τεκμηριώσουν αυτή την υπόθεση", δήλωσε ο δικηγόρος του.

    [10] Κλήση Ψυχάρη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής στις 3 Αυγούστου

    Κλήση για να καταθέσει στις 3 Αυγούστου, έλαβε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τον τραπεζικό δανεισμό πολιτικών κομμάτων και μέσων ενημέρωσης, ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης.

    Υπενθυμίζεται, ότι από την Εξεταστική Επιτροπή έχουν κληθεί επίσης, την Τετάρτη 27Ιουλίου, ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ, Γιάννης Αλαφούζος, στις 2 Αυγούστου ο ιδιοκτήτης της εταιρίας «Πήγασος», Φώτης Μπόμπολας και στις 4 Αυγούστου ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA», Δημήτρης Κοντομηνάς.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκπρόσωποι των ΜΜΕ από την επόμενη εβδομάδα στην Εξεταστική Επιτροπή


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 July 2016 - 16:32:31 UTC