Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Χρυσόγονος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Να αποκλειστούν από το τηλεοπτικό τοπίο τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε σοβαρά ποινικά αδικήματα
  • [02] Όλγα Κεφαλογάννη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική επενδυτική στρατηγική
  • [03] «Οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν βαθύτερα αίτια» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Λιάνα Κανέλλη
  • [04] Θανάσιμα τραυματισμένος βρέθηκε 83χρονος στην οικία του, στο Πικέρμι
  • [05] Πρωθυπουργός Τουρκίας: Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αν κριθεί αναγκαίο
  • [06] Ο γύρος του κόσμου με αερόστατο σε 11 ημέρες: Ρώσος καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ
  • [07] Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έναν από τους βασικούς συνεργάτες του Φετουλάχ Γκιουλέν
  • [08] Αυστριακός αντικαγκελάριος: Kινδυνεύει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

  • [01] Κ. Χρυσόγονος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Να αποκλειστούν από το τηλεοπτικό τοπίο τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε σοβαρά ποινικά αδικήματα

    «Να αποκλειστούν από τις τηλεοπτικές άδειες πρόσωπα που εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα ακόμα και αν δεν έχουν καταδικαστεί», υποστηρίζει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος στη συνέχεια της προ ημερών δήλωσης του ότι η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα βρεθούν «Εσκομπάρ» σε θέσεις κλειδιά. Επισημαίνει δε ότι «πρέπει να διασφαλίζεται στοιχειώδης οικονομική βιωσιμότητα των τηλεοπτικών επιχειρήσεων, διότι διαφορετικά μπορεί να καταφεύγουν σε αφανείς πηγές χρηματοδότησης και να δημιουργούνται εξαρτήσεις και διαπλοκή».

    Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα, αλλά και το Ποτάμι είναι υπόλογα στους ψηφοφόρους τους που καταψήφισαν την απλή αναλογική. Αναφέρει επίσης ότι η διατήρηση των 50 εδρών στις επόμενες εκλογές σημαίνει ότι μετεκλογικά ότι τα «μικρά» κόμματα «θα είναι πρακτικά υποχρεωμένα να συμπράξουν με το πριμοδοτημένο πρώτο κόμμα και εκείνο θα καθορίσει σχεδόν κατ'αποκλειστικότητα την ακολουθητέα κυβερνητική πολιτική» και κάνει λόγο για «ανομολόγητα κίνητρα καταψήφισης της απλής αναλογικής» εκ μέρους του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς αν είναι οπαδός της απευθείας εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό απαντά ότι δεν είναι «ούτε οπαδός ούτε πολέμιος» της συγκεκριμένης πρότασης.

    Τέλος, δηλώνει κατηγορηματικά ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει δημοψήφισμα σχετικά με την αναθεώρηση.

    Η συνέντευξη του Κώστα Χρυσόγονου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    Κύριε Χρυσόγονε, προ ημερών κάνατε μία δήλωση αναφορικά με τον διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες. Είπατε, ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθούν σε θέσεις κλειδιά τα πρωτοπαλίκαρα του Πάμπλο Εσκομπάρ». Θα ήθελα να σας ρωτήσω. Καταρχήν, από τις 7 εταιρείες που διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες υπάρχουν «Εσκομπάρ»;

    Δεν νομίζω ότι χρειάζεται προς το παρόν να προσθέσω κάτι σε όσα έχω δηλώσει. Ελπίζω η κυβέρνηση να πράξει αυτό που πρέπει για την προστασία του δημόσιου βίου.

    Είχατε κάτι ή κάποιους στο μυαλό σας όταν κάνατε τη δήλωση για «Εσκομπάρ»;

    Ο νοών νοείτο.

    Πώς μπορεί, όμως, να διασφαλιστεί κάτι τέτοιο; Σας ρωτώ γιατί ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είπε ότι είναι θέμα «οικονομικών κριτηρίων» το ποιοι θα πάρουν τελικώς τηλεοπτικές άδειες...

    Μπορεί να διευρυνθεί η υφιστάμενη διάταξη του άρθρου 6 ν. 4339/2015, που θεσπίζει κώλυμα συμμετοχής στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες για όσους έχουν σε βάρος τους αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, έτσι ώστε να αναστέλλονται τα δικαιώματα συμμετοχής στην διοίκηση των επιχειρήσεων- φορέων των τηλεοπτικών αδειών για όσους έχουν σε βάρος τους εκκρεμή ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αφετέρου, αν τελικά καταδικασθούν, να υποχρεούνται να αποχωρήσουν από την επιχείρηση και τη διοίκησή της.

    Δηλαδή, τι πρέπει να γίνει επί της ουσίας;

    Επί της ουσίας πρέπει να αποκλειστούν από το τηλεοπτικό τοπίο τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε σοβαρά ποινικά αδικήματα ακόμα και αν δεν έχουν καταδικαστεί.

    Εσείς ως συνταγματολόγος συμφωνείτε με συναδέλφους σας που υποστηρίζουν την άποψη ότι «το πόσα κανάλια μπορούν να αντέξουν οικονομικά το καθορίζει η αγορά και όχι ο διαγωνισμός»;

    Όχι δεν συμφωνώ. Πρέπει να διασφαλίζεται στοιχειώδης οικονομική βιωσιμότητα των τηλεοπτικών επιχειρήσεων, διότι διαφορετικά μπορεί να καταφεύγουν σε αφανείς πηγές χρηματοδότησης και να δημιουργούνται εξαρτήσεις και διαπλοκή.

    Να περάσουμε και στον εκλογικό νόμο. Τελικώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης είπαν όχι στην απλή αναλογική για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Θεωρείτε ότι η απόφαση αυτή ήταν πολιτική ή εξυφαίνονται, όπως λένε συνάδελφοί σας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σενάρια υπόγειας συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για την επόμενη μέρα των εκλογών;

    Θεωρητικά για τα μικρά κόμματα θα ήταν προτιμότερο να προσδιορίζουν τα ίδια με ποιον θέλουν να συμπράξουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης (όπως θα συμβεί με σύστημα απλής αναλογικής), διότι τούτο τους δίνει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ ως προς τον καθορισμό της πολιτικής της συγκυβέρνησης. Αντίθετα, η παράταση ισχύος της πριμοδότησης των 50 εδρών στις επόμενες εκλογές σημαίνει ότι μετεκλογικά θα είναι πρακτικά υποχρεωμένα να συμπράξουν με το πριμοδοτημένο πρώτο κόμμα και εκείνο θα καθορίσει σχεδόν κατ? αποκλειστικότητα την ακολουθητέα κυβερνητική πολιτική. Συνεπώς τόσο το Ποτάμι όσο και το ΠΑΣΟΚ είχαν ανομολόγητα κίνητρα καταψήφισης της απλής αναλογικής, τα οποία κάποια στιγμή θα κληθούν να τα εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους.

    Ιδιαίτερα υπόλογο από ηθική άποψη είναι το ΠΑΣΟΚ, που είχε φέρει πριν από έναν χρόνο στη Βουλή μία πρόταση εκλογικού νόμου σχεδόν ταυτόσημη με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που καταψήφισε τώρα.

    Ο τόπος σήμερα χρειάζεται την απλή αναλογική; Είναι η ενδεδειγμένη «συνταγή» ή θα οδηγηθούμε σε ακυβερνησία;

    Η απλή αναλογική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερβάλλουσας φραστικής οξύτητας της κομματικής αντιπαράθεσης και στη μείωση του φρενήρους ρυθμού της νομοθετικής παραγωγής, εφόσον στο μέλλον θα χρειάζονται συναινέσεις τριών ή περισσότερων κομμάτων. Μπορεί δηλαδή να έχουμε καλύτερο Δίκαιο με λιγότερους νόμους. Όσο για την ακυβερνησία, αυτή δεν θα εμφανισθεί αν επιδείξουν την απαιτούμενη ωριμότητα οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

    Είστε οπαδός της εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό;

    Ούτε οπαδός ούτε και πολέμιος. Θα μπορούσε να είναι μία καλή ιδέα σε περιπτώσεις ειδικά αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει ένα ευρύτερα αποδεκτό πρόσωπο με αυξημένη πλειοψηφία, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατραπούν οι βάσεις του κοινοβουλευτικού συστήματος.

    Μήπως, στη συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να μπουν και θέματα «ταμπού», όπως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων;

    Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ένα κενό ιδεολόγημα. Το Σύνταγμα προβλέπει απλώς ότι τα ΑΕΙ πρέπει να είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, χωρίς να αποκλείει να προβλεφθεί με νόμο η συμμετοχή άλλων τέτοιων προσώπων στην ίδρυσή τους (π.χ. δικηγορικοί ή ιατρικοί σύλλογοι) και χωρίς να δεσμεύει τον κοινό νομοθέτη για συγκεκριμένο οργανωτικό πρότυπο. Το μόνο ουσιαστικά που απαγορεύεται είναι να λειτουργήσουν ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, αλλά αυτό κανείς δεν θα έπρεπε να το θέλει. Σε άλλες βαλκανικές χώρες υπάρχουν οικτρές εμπειρίες από την εμπορία ακαδημαϊκών τίτλων.

    Θεωρείτε απαραίτητο ένα δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να δώσει το στίγμα του ο λαός;

    Το άρθρο 110 του Συντάγματος δεν προβλέπει και συνεπώς δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικού με την αναθεώρηση.

    Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε προ ημερών σε συνέντευξη του τηλεοπτική ότι σκέπτεται να κάνει «συμβουλευτικό» δημοψήφισμα για την αναθεώρηση.

    Κανένα σχόλιο.

    Ποια είναι η πρόβλεψή σας για την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος;

    Επιταχύνεται η προϋπάρχουσα πορεία διολίσθησης της γειτονικής μας χώρας προς ένα όλο και περισσότερο απροκάλυπτο αυταρχισμό.

    Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου;

    Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα πιθανό στο άμεσο μέλλον, με δεδομένη την αποδιοργάνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ως συνέπεια των συλλήψεων, εκκαθαρίσεων κ.λπ. μεγάλου αριθμού αξιωματικών.

    Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σχετικά με το αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς;

    Να ακολουθήσει τους υφιστάμενους κανόνες του ελληνικού, του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου και να μην υποκύψει σε κανενός είδους bullying.

    Μετά τα τελευταία γεγονότα στη γείτονα χώρα υπάρχει πρόβλεψη της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού εάν η Τουρκία αθετήσει τα συμφωνηθέντα;

    Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι υποχείρια του τουρκικού καθεστώτος. Προς το παρόν οι ροές έχουν σταματήσει και ελπίζω ότι ο κ. Ερντογάν θα δείξει επαρκή σωφροσύνη για να μην μπει σε περαιτέρω περιπέτειες.

    Η κατάσταση στην Τουρκία σε σχέση με τη γεωπολιτική μας θέση θα οδηγήσουν τελικά σε ελάφρυνση του χρέους, όπως ζήτησε εκ νέου ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου;

    Η ελάφρυνση του χρέους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σύντομα ή αργότερα, είναι μια σχεδόν αναπόδραστη εξέλιξη, για τον απλό λόγο ότι στις σημερινές του διαστάσεις είναι αδύνατο να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Για να συντελεσθεί όμως η ελάφρυνση δεν αρκούν οι παραινέσεις εξωτερικών παραγόντων, όπως είναι οι ΗΠΑ, αλλά χρειάζεται αποδοχή της πραγματικότητας από τους Ευρωπαίους δανειστές.

    Τη συνέντευξη πήρε η Ευτυχία Αδηλίνη

    [02] Όλγα Κεφαλογάννη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική επενδυτική στρατηγική

    «Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική επενδυτική στρατηγική, μία νέα λογική που δεν θα εξαντλείται σε ξεπερασμένα μοντέλα ανάπτυξης όπως αυτά που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός», τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν κάνει ούτε τα αυτονόητα για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς και ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά μόνο προσαρμογή στην πραγματικότητα και ρεαλισμός.

    Παράλληλα λέει πως στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος, ούτε η απλή και «άδολη» αναλογική. «Ήταν η δόλια προσπάθεια ελέγχου της εξουσίας», υπογραμμίζει και σημειώνει πως η κυβέρνηση υπέστη μια σημαντική κοινοβουλευτική ήττα.

    Επίσης μιλά για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που έχει ζητήσει η ΝΔ, για την τουριστική κίνηση φέτος στη χώρα μας αλλά και για την παρουσίαση σύντομα της συνολικής κυβερνητικής πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η συνέντευξη της Όλγας Κεφαλογιάννη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:

    Κυρία Κεφαλογιάννη, να ξεκινήσω από τα θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Είχαμε αυτή την εβδομάδα το ζήτημα του εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας την περασμένη Πέμπτη πιστεύετε ότι επηρεάζει τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών; Εσείς επιμένετε στο αίτημα για πρόωρες εκλογές;

    Καταρχήν επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με τον εκλογικό νόμο. Και αυτό γιατί επιχειρήθηκε για άλλη μια φορά η διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για να καταλάβουν και οι πολίτες. Στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος. Δεν ήταν η «δικαιότερη» κατανομή. Ούτε η απλή και «άδολη» αναλογική. Ήταν η δόλια προσπάθεια ελέγχου της εξουσίας. Στόχος της κυβέρνησης ήταν να προσαρμόσει τον εκλογικό νόμο στις στενές κομματικές της επιδιώξεις. Να προκαλέσει «αναχώματα» στην επιστροφή άλλων πολιτικών δυνάμεων στην εξουσία και να δημιουργήσει συνθήκες ακυβερνησίας. Ο πολιτικός κυνισμός σε όλο του το μεγαλείο. Γι'αυτό και υπέστη μια σημαντική κοινοβουλευτική ήττα. Ο στόχος των 200 βουλευτών δεν πραγματοποιήθηκε. Εμείς οφείλουμε να είμαστε απέναντι σε αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης. Και να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας όταν γίνουν εκλογές. Ανεξάρτητα από το πότε θα γίνει αυτό.

    Σύντομα θα διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αφορά το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα για το οποίο εσείς είστε ιδιαίτερα επικριτικοί. Πώς απαντάτε σε όσους λένε ότι είναι περιττή διαδικασία η σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής;

    Υπάρχει μια εύλογη δυσπιστία στη σύσταση εξεταστικών επιτροπών από αρκετό κόσμο. Πολλές φορές στο παρελθόν οι εξεταστικές λειτούργησαν ως μηχανισμός πολιτικών αντιπερισπασμών και τακτικισμού. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεν μπορούμε όμως να απεμπολήσουμε ένα ισχυρό θεσμικό όπλο για την αναζήτηση της αλήθειας. Το αντίθετο μάλιστα. Πρέπει να αποκαταστήσουμε το κύρος τους και να δώσουμε τη διάσταση που τους αναλογούν. Η εξεταστική για τη σκοτεινή περίοδο που αναφέρεστε είναι μια υποχρέωση μας προς τον ελληνικό λαό. Πληρώσαμε ακριβά τις πρωτοφανείς αποφάσεις της κυβέρνησης. Οφείλουμε να αναζητήσουμε την πλήρη αλήθεια. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τόσο βαριές σκιές και ερωτήματα για μια τόσο τραγική περίοδο για τη χώρα.

    Ως συντονίστρια της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ουκ ολίγες φορές έχετε επιτεθεί στην κυβέρνηση για την πολιτική της. Δηλαδή δεν βρίσκετε τίποτα θετικό;

    Έχω πει αρκετές φορές ότι η αντιπολίτευση του «όχι σε όλα» είναι παρωχημένη. Η κυβέρνηση όμως σπάνια μας δίνει την ευκαιρία να στηρίξουμε μια θετική της πρωτοβουλία. Ακολουθεί μια εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική από εμάς. Ακόμα και σε ζητήματα που θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Cosco και ο τρόπος με τον οποίον μεθόδευσαν την κύρωση της σύμβασης. Άλλα έλεγαν, άλλα συμφωνούσαν, άλλα έφεραν στην Βουλή προς ψήφιση. Η απόλυτη αναξιοπιστία.

    Ποιες θα ήταν οι δικές σας προτεραιότητες για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς; Ποιες είναι οι βασικές προτάσεις σας;

    Σκοπός μιας σοβαρής αντιπολίτευσης δεν είναι σε καμία περίπτωση να ακολουθεί το δρόμο του λαϊκισμού και των εύκολων προτάσεων. Εμείς προτείνουμε ρεαλιστικές αλλαγές προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της ανάγκης για ανάπτυξη. Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική επενδυτική στρατηγική, μία νέα λογική που δεν θα εξαντλείται σε ξεπερασμένα μοντέλα ανάπτυξης, όπως αυτά που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός, ή παρωχημένους επενδυτικούς νόμους, αλλά θα αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την προσέλκυση και ενθάρρυνση επενδύσεων. Χρειάζεται καταρχήν περιορισμός των κρατικών δαπανών και αντίστοιχη μείωση φορολογικών συντελεστών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει μέσα σε αυτή την καταιγίδα φόρων. Μόνο έτσι θα προσεγγίσουμε επενδύσεις, ανεξάρτητα κλίμακας και τομεακής ή κλαδικής διάρθρωσης. Η Ελλάδα, εφαρμόζοντας σύγχρονες και ρεαλιστικές πολιτικές, μπορεί να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Με οικονομία προσανατολισμένη στην ελεύθερη αγορά, με μείωση της γραφειοκρατίας και του παρεμβατισμού. Πρέπει να κάνουμε τα αυτονόητα δηλαδή κύριε Αρμένη. Ό,τι δεν κάνει αυτή η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Μόνο προσαρμογή στην πραγματικότητα και ρεαλισμός. Φτάσαμε στο σημείο ο ρεαλισμός να είναι επαναστατική πράξη.

    Στον τουρισμό -μια και ως πρώην υπουργός έχετε εικόνα από πρώτο χέρι-, φέτος πώς βλέπετε την τουριστική κίνηση;

    Είναι μια σύνθετη χρονιά, ιδιαίτερα δύσκολη στις προβλέψεις της, με πάρα πολλούς εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν και πάρα πολλά λάθη που γίνονται στο εσωτερικό από πλευράς κυβέρνησης. Ο τουρισμός έχει μια ισχυρή δυναμική από το παρελθόν και αυτό φαίνεται από τις αντοχές που δείχνει και πέρσι και φέτος. Δυστυχώς όμως δεν εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες που γεννήθηκαν, όπως για παράδειγμα έκανε η Ισπανία ή άλλες ανταγωνίστριες χώρες, και φυσικά δεν προστατέψαμε οργανωμένα περιοχές που είχαν την ανάγκη της κυβέρνησης, όπως το Βόρειο Αιγαίο ή τα Δωδεκάνησα. Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν αλλάξει γραμμή η κυβέρνηση και δεν αντιληφθεί τις δυσκολίες που προκύπτουν, το 2017 θα είναι ακόμα πιο δύσκολο.

    Και μια ερώτηση για τα της Νέας Δημοκρατίας. Ζητάτε μεν άμεσα εκλογές, αλλά από την άλλη πλευρά δεν έχετε παρουσιάσει ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση. Πότε θα ξέρουμε τις βασικές πτυχές του προγράμματός σας;

    Όλο αυτό το διάστημα ασκείται μια σοβαρή και δομημένη αντιπολίτευση από όλους τους συναδέλφους στη Βουλή. Δεν ακολουθούμε τυφλή αντιπολίτευση. Η κάθε κριτική θέση εμπεριέχει και μια πρόταση. Είμαστε κόμμα εξουσίας με πείρα και προσφορά. Βρισκόμαστε σε μια δημιουργική φάση επικαιροποίησης πολλών θέσεων μας. Η κατάρτιση του προγράμματος μας, όπως ξέρετε, γίνεται σε διαφορετικά επίπεδα. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, η οποία συνεχίζεται μέχρι τα τέλη Ιουλίου, έχει πολύ θετική ανταπόκριση. Πολύ σύντομα, θα υπάρξει και η παρουσίαση της συνολικής μας πρότασης.

    Μία τελευταία ερώτηση με αφορμή τη σημερινή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Μία κουβέντα ήθελα για τη σημερινή ημέρα.

    Σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο, όπως αυτή που ζούμε σήμερα, όπου ο λαϊκισμός σε ολόκληρη τη Δύση παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και η μισαλλοδοξία, ο αντικοινοβουλευτισμός, ο εθνικισμός δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, η προάσπιση και η εμβάθυνση της Δημοκρατίας μας είναι ένα διαρκές ζητούμενο. Πρέπει να ξέρουμε ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται. Όλα τα υπερασπιζόμαστε ή τα κερδίζουμε με τη διαρκή εγρήγορση και τη διεκδίκηση. Η Μεταπολίτευση αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα συνεχούς δημοκρατικής ομαλότητας και όσοι την απαξιώνουν με ευκολία και ισοπεδωτικά, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο. Τώρα, στην ιστορική φάση που διανύουμε, χρειαζόμαστε μια ψύχραιμη, συνολική αποτίμηση και φυσικά την πολιτική βούληση να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να πάμε μπροστά και να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο ευημερίας και δημοκρατίας για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

    Τη συνέντευξη πήρε ο Νίκος Αρμένης

    [03] «Οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν βαθύτερα αίτια» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Λιάνα Κανέλλη

    «Ο τρόπος που θα το χειριστούμε, και πρέπει κατά τη γνώμη μου, είναι της ιεράρχησης εντός των ορίων και των συνεπειών του νόμου», είπε σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας για τους οκτώ Τούρκους στρατιώτες που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας και συμπλήρωσε: «Η εμπειρία από το Βέλος στον Οτσαλάν σ' αυτή τη φάση δεν βοηθάει και πολύ. Είμαστε σ'άλλη εποχή κι αυτά τα ζητήματα λύνονται με ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης κι όχι με τρικάκια δημοσκοπήσεων και δημοψηφισμάτων».

    Ειδικότερα για τις εξελίξεις στην Τουρκία, σημειώνει ότι έχουν βαθύτερα αίτια, δομικά, πολιτικά, κοινωνικά, εθνοτικά και φυσικά γεωστρατηγικά, ενώ εκτιμά ότι το αν θα ισχυροποιηθεί ή όχι ο Ερντογάν είναι συνάρτηση των γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή.

    Αναφερόμενη στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό εκτιμά ότι κάτι τέτοιο «αλλάζει το πολίτευμα. Αλλά στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, με τον λαό να νομίζει ότι θα συμμετέχει στην εξουσία».

    Σχολιάζοντας τον νέο εκλογικό νόμο, λέει ότι «η απλή αναλογική, πραγματική, απεριόριστη και ανόθευτη δεν ισχύει στην πράξη, όπως φαίνεται κι από τον ψηφισθέντα νόμο στη Βουλή» και εξηγεί «το "παρών" του ΚΚΕ ως "παρών" στο πλευρό του λαού στους αγώνες του, στην πολιτική μάχη για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής κι όχι την αντιλαϊκή συγκυβέρνηση».

    Η συνέντευξη της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη

    Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, πιστεύετε ότι ο Ερντογάν βγαίνει ενισχυμένος ή αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση του;

    Οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν βαθύτερα αίτια, δομικά, πολιτικά, κοινωνικά, εθνοτικά και φυσικά γεωστρατηγικά. Η ταύτιση των εξελίξεων με το φυσικό πρόσωπο Ερντογάν, παρότι άμεσα και βραχυπρόθεσμα είναι προφανώς λογική, αλλά δεν αντέχει σε στρατηγική ανάλυση των μελλούμενων. Σ ?αυτή τη φάση ο πανίσχυρος Ερντογάν που και καλά πληροφορημένος και καλά προστατευμένος ήταν, σχεδιάζει το μέλλον μιας Τουρκίας χωρίς να υπολογίζει την ύβρη και τη νέμεση. Για να το κάνω πιο λιανά οι άταφοι ακήδευτοι αντίπαλοι εγγράφουν πληγές που ούτε κλείνουν ούτε σβήνουν εύκολα. Ενα σουνίτικο Ιράν, μέλος των G20, με το ένα ποδάρι στον Καύκασο και το άλλο να εκτείνεται απ' τις πηγές του Τίγρη και του Ευφράτη ως τις πετρελαιοπηγές των σπαρασσόμενων και εν δυνάμει ανατινασσόμενων καντονίων και χαλιφάτων, του συροϊρακινού πεδίου ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με το ΝΑΤΟ να περιπολεί τις βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο, μένει να απαντηθεί αν θα εγκαθιδρυθεί και ποιον τελικά (qui bono?) συμφέρει. Εμάς προφανώς όχι, ως σκωλικοειδή απόφυση των ευρωνατοϊκών βαρόνων -παικτών της περιοχής. Το αν δηλαδή θα ισχυροποιηθεί ή όχι ο Ερντογάν είναι μέγεθος που συναρτάται με το ανοιχτά - μισόκλειστα ή -θεόκλειστα ελληνικά βλέφαρα... Η πάλαι ποτέ καθ' ημάς Ανατολή φάνηκε πόσο αδύναμο, τρεχαγύρευε "φιλοσοφικό" δόγμα αποδείχτηκε. Και θυμίζω ότι σε μια εποχή όπου το Κυπριακό, καίτοι μέλος της ΕΕ η χώρα, "ανανίζει" επικινδύνως, η εισβολή, η κατοχή και οι εκτός ΕΕ πλέον αγγλικές βάσεις απαιτούν τουλάχιστον επικαιροποίηση σε επίπεδο πατριωτικού σχεδιασμού. Κι όλα τούτα τα σχέδια ας μην ξεχνάμε πως καταρτίζονται με μνημονιακές προδιαγραφές. Προσοχή μόνο μην και η υπόθεση των 8, εξελιχθεί σε ιδιότυπο γεωστρατηγικό Γουδή.

    Πώς δηλαδή πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα, το ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτών;

    Οι κραυγές για να γίνουμε Αντιγόνη ακούγονται ωραίες, ηθικές, ελληνικές, αξιακές κλπ, αλλά ξεχνάνε ότι ο Πολυνείκης ήταν νεκρός και μάλιστα αδερφός, κι ο Δίας έπαιζε μαζί με τον Κρέοντα σε μια σκακιέρα που μιμούνταν πράξη σπουδαία και τελεία. Εδώ μιλάμε για τίμημα χειρισμών σε έκτακτες, αλλά ορθολογικές περιστάσεις. Οπότε ο τρόπος που θα το χειριστούμε, και πρέπει κατά τη γνώμη μου, είναι της ιεράρχησης εντός των ορίων και των συνεπειών του νόμου. Η εμπειρία από το Βέλος, στον Οτσαλάν, σ' αυτή τη φάση δε βοηθάει και πολύ. Είμαστε σ? άλλη εποχή κι αυτά τα ζητήματα λύνονται με ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης κι όχι με τρικάκια δημοσκοπήσεων και δημοψηφισμάτων. Όλοι μπορεί ν' αναρωτιόμαστε, να κάνουμε τον προπονητή ή τον διαιτητή στον αγώνα, μόνον ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ρωτήσει "τι θέλετε να κάνω τους 8"; Το ζήτημα είναι εκτός των άλλων βαθιά πολιτικό.

    Σας ανησυχεί η δήλωση του Τούρκου πρέσβη σχετικά με την έκδοσή τους και τις διμερείς μας σχέσεις";

    Όσο και η έλλειψη πυροσβεστικών αεροπλάνων και πυροσβεστών με πρόωρα ισχυρά μελτέμια! Γιατί ξέρετε και ξέρω ότι οι διμερείς σχέσεις είναι κατασκευασμένες από πολυμερή υλικά. Οι διμερείς σχέσεις με μια βαθιά διχασμένη Τουρκία μένει να εξεταστούν βήμα-βήμα, παρακολουθώντας το πολιτικό υποκείμενο που θα διαμορφωθεί απέναντι μας κι αν θα ενδυθεί, ως σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ η Τουρκία, θεοκρατικό μανδύα.

    Ποια είναι η άποψή σας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό; Πιστεύετε ότι μια τέτοια εξέλιξη αλλάζει το πολίτευμα;

    Έτσι όπως έχει τεθεί το θέμα μοιάζει με πρόσκληση να κόψεις εισιτήριο σε μια παράσταση κοιτάζοντας μόνον ένα όνομα στη μαρκίζα, χωρίς να ξέρεις ούτε το έργο ούτε την υπόθεση του. Ε, αυτό δε σε κάνει καινοτόμο επαναστάτη, αλλά ψευδοαστό- ψευδοαριστερό εξυπνάκια σοσιαλδημοκράτη, κακέκτυπο του Μιτεράν κι Αμερικανό στο Παρίσι χωρίς μιούζικαλ. Αλλάζει το πολίτευμα, για να σοβαρευτούμε. Αλλά στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, με τον λαό να νομίζει ότι θα συμμετέχει στην εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να τεθούν μεμονωμένα από το Σύνταγμα κ.λπ., και απαιτούν μακρά πολιτική συζήτηση τουλάχιστον. Οι πολιτειακές αλλαγές δεν είναι παιχνίδακια μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

    Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, που είναι πάγιο αίτημα του ΚΚΕ, οδηγεί σε συμμαχικές κυβερνήσεις. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμμετείχατε σε μια τέτοια κυβέρνηση;

    Μόνο το εκλογικό σύστημα δεν αρκεί για να συζητήσει κανείς συμμετοχή, στην πραγματικότητα συνενοχή στη συνέχιση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής κι άθλιων καπιταλιστικών επιλογών. Η όποια πρόσκληση τέτοιου είδους μοιάζει με διασπορά της πολιτικής ποινής, που αργά ή γρήγορα ο λαός θα επιβάλλει στους γδάρτες των δικαιωμάτων του και την υποθήκευση του μέλλοντός του. Όμως, ακόμα και ρητορικά το προαπαιτούμενο της απλής αναλογικής, πραγματικής, απεριόριστης και ανόθευτης δεν ισχύει στην πράξη, όπως φαίνεται κι από τον ψηφισθέντα νόμο στη Βουλή. Κρατήστε λοιπόν το "παρών" του ΚΚΕ ως "παρών" στο πλευρό του λαού στους αγώνες του, στην πολιτική μάχη για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής κι όχι την αντιλαϊκή συγκυβέρνηση.

    Η πλήρης κατάργηση του πλαφόν δεν είναι επικίνδυνη για τα εθνικά μας θέματα;

    Αν θεωρείτε τους βουλευτές μουσουλμάνους Έλληνες κι όχι Τούρκους κανέναν κίνδυνο δεν εμπεριέχει. Αντίθετα το πλαφόν κατασκευάζει κίνδυνο που μπορεί να τον μπάσει και στη Βουλή. Διαχεόμενοι σε όλα τα κόμματα όποιοι βουλευτές, όποιου θρησκεύματος, όποιας εξωτερικής επιρροής υπάρξουν ή θελήσουν, μπορούν και να αποσταθεροποιήσουν κυβερνητικά σχέδια και πλειοψηφίες. Το ερώτημα όμως ενέχει και μια υποκρισία, μεταξύ μας, στη χώρα και το Κοινοβούλιο που συμβιώνει με φασίστες των οποίων η ψήφος "δεν μυρίζει".

    Συμφωνείτε με την τροπολογία της ΝΔ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού;

    Μετά από μακρά συζήτηση και καθορισμό των παραμέτρων, γιατί άλλο ομογένεια, άλλο κάτοικοι εξωτερικού, το συζητάμε!

    Tη συνέντευξη πήρε η Φωτεινή Γιαννούλη

    [04] Θανάσιμα τραυματισμένος βρέθηκε 83χρονος στην οικία του, στο Πικέρμι

    Θανάσιμα τραυματισμένος βρέθηκε, αργά το βράδυ του Σαββάτου,83χρονος στην οικία του, στο Πικέρμι. Τον ηλικιωμένο άνδρα, που έφερε τραύματα στο κεφάλι, βρήκε η σύζυγός του μόλις επέστρεψε στο σπίτι, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο χώρος ήταν αναστατωμένος.

    Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

    [05] Πρωθυπουργός Τουρκίας: Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αν κριθεί αναγκαίο

    Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν σχεδιάζει να παρατείνει πέρα από τους τρεις μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που τέθηκε σε ισχύ σε όλη τη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, αλλά θα το πράξει αν το κρίνει αναγκαίο, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    "Ο στόχος μας είναι ότι δεν πρέπει να παραταθεί, αλλά αν προκύψει η ανάγκη ασφαλώς και θα παραταθεί", δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό σταθμό ATV.

    [06] Ο γύρος του κόσμου με αερόστατο σε 11 ημέρες: Ρώσος καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ

    O Ρώσος λάτρης της περιπέτειας Φεντόρ Κονιούκοφ κατέρριψε το ρεκόρ του γύρου του κόσμου πετώντας με αερόστατο, μόνος, ανακοίνωσε η ομάδα του.Ο συντονιστής της πτήσης, Τζον Ουάλινγκτον, εξήγησε ότι ο Κονιούκοφ, που είχε αρχίσει το ταξίδι του από το Νόρθαμ της δυτικής Αυστραλίας στις 12 Ιουλίου, κατάφερε να ολοκληρώσει τον περίπλου του ομαλά πάνω από τη δυτική Αυστραλία χθες το πρωί. "Το ρεκόρ κατερρίφθη, χωρίς καμιά αμφιβολία", δήλωσε προσθέτοντας ότι ο Κονιούκοφ οδήγησε το αερόστατό του έως ακριβώς το σημείο της αναχώρησής του.

    Το ταξίδι του διήρκησε 11 ημέρες, δύο μέρες λιγότερο από το τελευταίο ρεκόρ που κατείχε ο Αμερικανός Στιβ Φόσετ, ο οποίος είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, μόνος, σε 13 ημέρες το 2002. Τη στιγμή που ο Κονιούκοφ κατέρριψε το ρεκόρ, βρισκόταν ακριβώς πάνω από το Νόρθαμ, σε ύψος σχεδόν 6.000 μέτρων και ταξίδευε με ταχύτητα 60 χλμ. την ώρα. "Τον συμβουλέψαμε να συνεχίσει την πτήση για άλλη μια ώρα ώστε να βρει ένα ασφαλέστερο έδαφος να προσγειωθεί, μακριά από τους λόφους και τις γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος", δήλωσε ο φίλος του, αεροπόρος και εκατομμυριούχος Ντικ Σμιθ.

    Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο 64χρονος εξερευνητής πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και είχε να αντιμετωπίσει ακραίες θερμοκρασίες, όπως κάτω από 56 βαθμούς Κελσίου, με συνέπεια να παγώνουν οι μάσκες οξυγόνου και το νερό, σύμφωνα με το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.Ο Κονιούκοφ πέταξε συνεπώς πάνω από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Ειρηνικό Ωκεανό, τη Νότια Αμερική, το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και τον Νότιο Ωκεανό.

    [07] Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έναν από τους βασικούς συνεργάτες του Φετουλάχ Γκιουλέν

    Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έναν από τους βασικούς συνεργάτες του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ανέφερε ένας αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας.

    Ο Χαλίς Χανζί, που περιγράφεται ως δεξί χέρι του Γκιουλέν, εισήλθε, κατά τα φαινόμενα, στην Τουρκία δύο μέρες πριν την απόπειρα του πραξικοπήματος, τόνισε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος.

    [08] Αυστριακός αντικαγκελάριος: Kινδυνεύει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

    Την ανησυχία του ως προς τη διατήρηση της συμφωνίας Ευρωπαικής Ενωσης και Τουρκίας στο προσφυγικό εκφράζει ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ σε συνέντευξή του στο φύλλο του Σαββατοκύριακου της αυστριακής εφημερίδας "Der Standard".

    "Εάν η συμφωνία μπορεί να διατηρηθεί, όταν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται με αυτόν τον τρόπο, είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί", αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, "και κανείς δεν ξέρει, εάν στο επόμενο διάστημα δεν έλθουν οι πρώτοι πρόσφυγες και από την ίδια την Τουρκία", ενώ προσθέτει πως του προξενεί ανησυχία η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα αυτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 July 2016 - 6:32:41 UTC