Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γερμανία: Σύρος πρόσφυγας ο δράστης της έκρηξης στο Άνσμπαχ
  • [02] «Ούτε πραξικόπημα, ούτε δικτατορία», φώναξαν χιλιάδες Τούρκοι στην πλατεία Ταξίμ
  • [03] Αυστραλία: Νέα μέτρα για αποτροπή μεμονωμένων τρομοκρατικών επιθέσεων
  • [04] «Oτέλ Κονσταντινίγε»: Προδημοσίευση στο ΑΠΕ - ΜΠΕ από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ζουλφί Λιβανελί

  • [01] Γερμανία: Σύρος πρόσφυγας ο δράστης της έκρηξης στο Άνσμπαχ

    Ένας 27χρονος Σύρος του οποίου η αίτηση ασύλου στη Γερμανία είχε απορριφθεί πριν από ένα χρόνο σκοτώθηκε χθες όταν μια βόμβα που έφερε πάνω του εξερράγη έξω από ένα φεστιβάλ μουσικής στην πόλη Άνσμπαχ της Γερμανίας, είπε αξιωματούχος της Βαυαρίας σε συνέντευξη τύπου, σύμφωνα με ιστότοπο νωρίς σήμερα το πρωί.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν είπε ότι ο νεαρός άντρας είχε κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας προηγουμένως. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν είχε σκοπό να αυτοκτονήσει ή "να παρασύρει και άλλους στο θάνατο", είπε ο ιστότοπος Nordbayern.de. Δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν στην έκρηξη.

    Ο Χέρμαν είπε ότι προφανώς δεν του είχε επιτραπεί η είσοδος στο φεστιβάλ της Άνσμπαχ λίγο πριν την έκρηξη, σύμφωνα με τον ιστότοπο. Ο χώρος του φεστιβάλ εκκενώθηκε από τα 2.000 άτομα που το παρακολουθούσαν, είπε η αστυνομία.

    Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν πως η έκρηξη μπορεί να οφείλονταν σε διαρροή αερίου.

    Η αστυνομία είπε ότι η έκρηξη - που σημειώθηκε σε εστιατόριο, σύμφωνα με τα ΜΜΕ - έγινε γύρω στις 10:12 μ.μ. τοπικής ώρας (11:12 μ.μ. ώρα Ελλάδας) χθες.

    Είναι το τέταρτο επεισόδιο βίας στη Γερμανία σε μια εβδομάδα και ξετυλίχθηκε ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ μετά από το φόνο 9 ατόμων από έναν 18χρονο Ιρανο-Γερμανό οπλοφόρο στο Μόναχο την Παρασκευή.

    Νωρίτερα χθες, ένας 21χρονος Σύρος πρόσφυγας συνελήφθηκε αφού σκότωσε μια έγκυο με μασέτα στο Ρόιτλινγκεν, κοντά στη Στουτγάρδη.

    Την περασμένη Δευτέρα (18/7), ένας πρόσφυγας από το Πακιστάν χρησιμοποίησε τσεκούρι για να τραυματίσει πέντε άτομα κοντά στο Βίρτσμπουργκ, στη νότια Γερμανία επίσης, προτού σκοτωθεί από τα πυρά αστυνομικών.

    [02] «Ούτε πραξικόπημα, ούτε δικτατορία», φώναξαν χιλιάδες Τούρκοι στην πλατεία Ταξίμ

    «Ούτε πραξικόπημα, ούτε δικτατορία»: χιλιάδες Τούρκοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τακσίμ στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου, αλλά επίσης για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την απάντηση της τουρκικής ηγεσίας στην αποτυχημένη απόπειρα με τα εκτεταμένα πογκρόμ κατά του στρατού, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και των μέσων ενημέρωσης.

    Την πρωτοβουλία για την αποψινή συγκέντρωση είχε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ομως μαζί με τις κόκκινες τουρκικές σημαίες που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία στης Κωνσταντινούπολης απόψε οι διαδηλωτές ύψωσαν και φωτογραφίες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του πατέρα της τουρκικής δημοκρατίας.

    «Υπερασπιζόμαστε τον ρεπουμπλικανισμό και τη δημοκρατία», «Η κυριαρχία ανήκει στον λαό χωρίς όρους», «Οχι στο πραξικόπημα, ναι στη δημοκρατία», έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών.

    Παράλληλα με την καταγγελία του πραξικοπήματος, όμως, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφραζαν την ανησυχία τους μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά την αντίθεσή τους στον πρόεδρο Ερντογάν: «Η εξουσία στο λαό», «Η Τουρκία είναι και θα παραμείνει λαϊκή».

    [03] Αυστραλία: Νέα μέτρα για αποτροπή μεμονωμένων τρομοκρατικών επιθέσεων

    Η Αυστραλία θα εξακολουθήσει να κρατά όσους έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετικά με την τρομοκρατία στο πλαίσιο εφαρμογής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που στοχεύει στην πρόληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων από «μοναχικούς λύκους»που έχουν κοστίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, διεθνώς. Τα νέα μέτρα αναμένεται ναανακοινωθούν σήμερα.

    «Τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα έχουν σχεδιαστεί για νααποτρέψουν την τρομοκρατία, να δράσουν προληπτικά και να διασφαλίσουν ότι το έθνος και οι άνθρωποι του είναι ασφαλείς»δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

    [04] «Oτέλ Κονσταντινίγε»: Προδημοσίευση στο ΑΠΕ - ΜΠΕ από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ζουλφί Λιβανελί

    «Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι ένα σύγχρονο "σεχρενγκίζ / βιβλίο της πόλης", λογοτεχνικό είδος στο στιλ εκείνων των παλιών. Γράφτηκε με σκοπό να μιλήσει για τους ανθρώπους της σημερινής Κωνσταντινούπολης, να διηγηθεί τη ζωή τους στις πολλές μορφές και με τις ποικίλες κοινωνικές διαστρωματώσεις της. Η πόλη αυτή, φυσικά, δεν νοείται χωρίς τη "Ρωμιοσύνη"της» γράφει στον πρόλογο του υπό έκδοση στα ελληνικά (εκδ. Πατάκη) μυθιστορήματός του, ο συγγραφέας. Όσο για τον τουρκικό τίτλο του βιβλίου εξηγεί γιατί χρησιμοποίησε τη λέξη Κoνσταντινίγε αντί για τη λέξη Ισταμπούλ:«Επειδή το επίσημο όνομα της πόλης το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Οθωμανοί ήταν Κoνσταντινίγε».

    Μουσικοσυνθέτης παγκόσμιας φήμης, αρθρογράφος, αλλά και σκηνοθέτης, ο Λιβανελί είναι το ίδιο επιτυχημένος και ως μυθιστοριογράφος, με τα βιβλία του να έχουν μεταφραστεί σε πάνω από σαράντα γλώσσες. Τα θέματά του είναι κατά κανόνα αντλημένα από την Ιστορία, μεγάλο ρόλο, όμως, παίζουν στα μυθιστορήματά του και ο έρωτας, η αυτοβιογραφία ή η εκτύλιξη της δράσης σε εξωτικούς τόπους.

    Αριστερός που έχει διωχθεί για τις ιδέες του (έχει δει τα τραγούδια του να απαγορεύονται και έχει κάνει φυλακή), ο Λιβανελί είναι σταθερός υποστηρικτής της ειρήνης και της συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, ίδρυσε μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη, σε μιαν ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τον Σύνδεσμο Ελληνοτουρκικής Φιλίας.

    Ακολουθεί απόσπασμα από το μυθιστόρημα:

    «Ήταν μέσα στο καλοκαίρι εκείνη η μέρα - η αξέχαστη - που το πλήθος στην πλατεία Ταξίμ θύμιζε όχι ακριβώς μια θάλασσα που βρυχάται μέσα στην τρικυμία όσο μια παλίρροια, υπομονετική και επίμονη, που κινούνταν με απαλά αλλά αδιάκοπα κύματα που χτυπούσαν την ακτή. Ενώ οι μαυροφορεμένοι και μασκοφόροι αστυνόμοι έριχναν ασταμάτητα δακρυγόνα, τα κύματα αυτά αποτραβιόταν, ανασυγκροτούνταν και ξαναγύριζαν, απλώνονταν παντού. Τα δάκρυα που έτρεχαν ακατάπαυστα από τα μάτια των χιλιάδων νέων, αγοριών και κοριτσιών, προκαλούνταν από τα δακρυγόνα αέρια, δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο είναι σίγουρο ότι στα δάκρυα αυτά είχαν το μερτικό τους και οι πληγές που τους άνοιγε η ανελέητη βία που αντίκριζαν. Γιατί; Γιατί; Γιατί αυτή η βία; Ίδιο και απαράλλαχτο το ερώτημα από την απαρχή της Ιστορίας κάθε φορά που αθώοι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τη βία, υψώνεται με μια κραυγή που βγαίνει από νεαρά πνευμόνια που τα πνίγει το δηλητηριώδες αέριο, μαζί με τον βήχα που ξεσχίζει τα σωθικά [...]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 July 2016 - 4:32:37 UTC