Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο της κυβέρνησης η νησιωτική πολιτική
  • [02] Σε οφθαλμολογική κλινική στην Αθήνα μεταφέρθηκε το κοριτσάκι που δέχτηκε επίθεση από ροτβάιλερ
  • [03] Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο οι συλληφθέντες από την εκκένωση κτιρίων
  • [04] Α. Ξανθός στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Αυστηρές, αλλά αναγκαίες, οι νέες ρυθμίσεις για το κάπνισμα
  • [05] Αναγνωρίσθηκε ο δεύτερος δράστης της επίθεσης στην εκκλησία της Νορμανδίας
  • [06] Σ. Ζαργιανόπουλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: «Ψίχουλα» τα μέτρα για ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους
  • [07] Πάπας Φραγκίσκος: Ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο, επειδή έχει χάσει την ειρήνη

  • [01] Στο επίκεντρο της κυβέρνησης η νησιωτική πολιτική

    Η Νησιωτικότητα και η Νησιωτική Πολιτική βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινής σύσκεψης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

    Η σύσκεψη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, γίνεται στη Βουλή καθώς έχει προβλεφθεί να μετέχουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπούν νησιωτικές περιοχές.

    Σκοπός της σύσκεψης είναι η ανάδειξη των ενεργειών που έχουν ολοκληρωθεί αλλά και πρόκειται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα για τη στήριξη των νησιών.

    Ταυτόχρονα, θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης νησιωτικής πολιτικής που θα έχει ως στόχο τόσο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των νησιών όσο και την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.

    [02] Σε οφθαλμολογική κλινική στην Αθήνα μεταφέρθηκε το κοριτσάκι που δέχτηκε επίθεση από ροτβάιλερ

    Στην Οφθαλμολογική Κλινική του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» μεταφέρθηκε αργά το βράδυ της Τέταρτης το 20 μηνών κοριτσάκι, που δέχτηκε επίθεση από ροτβάιλερ που ανήκε στην οικογένειά του στον 'Αγιο Νικόλαο Λασιθίου.

    Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, από το Ηράκλειο στην Αθήνα, και στη συνέχεια στο νοσοκομείο "Αγία Σοφία" προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με το αριστερό μάτι του παιδιού αφού έφερε μεγάλο και βαθύ τραύμα πάνω από το φρύδι.

    Υπενθυμίζεται ότι το μόλις 20 μηνών κοριτσάκι, μετά την επίθεση μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια στην παιδοχειρουργική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ενώ κρίθηκε απαραίτητη ή μεταφορά του στην Αθηνα, κάτι που έγινε αμέσως μόλις σταθεροποιήθηκε η κατάστασή του.

    [03] Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο οι συλληφθέντες από την εκκένωση κτιρίων

    Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δικάζονται σήμερα οι 74 συλληφθέντες κατά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης τριών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη που τελούσαν υπό κατάληψη. 'Απαντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

    Οι συλληφθέντες της κατάληψης του «Μανδαλίδειου» και του παλιού Ορφανοτροφείου «Μ. Αλέξανδρος», που είναι συνολικά 14 άτομα (9 και 5 αντίστοιχα), διώκονται για κατάληψη δημόσιας περιουσίας, ενώ οι υπόλοιποι 60, της κατάληψης του 8όροφου κτιρίου επί της οδού Καρόλου Ντηλ, για διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

    Η μεταγωγή τους ενώπιον της εισαγγελέως ποινικής δίωξης έγινε κατά ομάδες. Η διαδικασία ξεκίνησε χθες το απόγευμα και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Σχηματίστηκαν τρεις ξεχωριστές δικογραφίες, όσες δηλαδή ήταν οι καταλήψεις.

    Ενόψει του αυτοφώρου αλληλέγγυοι στους συλληφθέντες απευθύνουν κάλεσμα για τις 11 το πρωί, έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Εγνατία, απ' όπου προγραμματίζουν να κινηθούν με πορεία προς τα δικαστήρια.

    [04] Α. Ξανθός στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Αυστηρές, αλλά αναγκαίες, οι νέες ρυθμίσεις για το κάπνισμα

    Αυστηρές, αλλά αναγκαίες, οι νέες ρυθμίσεις για το κάπνισμα παραδέχεται το υπουργείο Υγείας. Τι απαντά ο υπουργός Υγείας Α.Ξανθός στους ατμιστές για την απαγόρευση ατμίσματος στους κλειστούς χώρους, γιατί δεν ζητά αύξηση της τιμής των τσιγάρων και πως θα αποζημιώνει ξανά τα φάρμακα που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος.

    Ο ίδιος χαραχτηρίζει προσβλητικό για τη χώρα, το γεγονός της μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, μιλώντας στοwww.praktoreio-ygeias.gr, προαναγγέλοντας πιο αυστηρές ρυθμίσεις και συντονισμένη δράση πολλών υπουργείων στη μάχη κατά του καπνίσματος. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, επειδή είναι προθάλαμος για το κάπνισμα, σύμφωνα με τον Α. Ξανθό, θα αντιμετωπιστεί ως μέσο προσομοίωσης της καπνιστικής συμπεριφοράς και θα απαγορεύεται η χρήση του όπου και των προϊόντων καπνού.

    Στόχος για το υπουργείο Υγείας είναι να αλλάξει η κοινωνική κουλτούρα για το κάπνισμα, ενώ ο κ. Ξανθός δεν συμφωνεί με την αύξηση της τιμής των τσιγάρων,παρότι δέχεται εισηγήσεις για αυτό και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσουν να αποζημιώνονται ξανά από τα ταμεία τα φάρμακα που αποδεδειγμένα συμβάλουν στη διακοπή του καπνίσματος.

    Δεν φτάνει η καταστολή και οι αποκρουστικές φωτογραφίες στα πακέτα, τονίζει ο υπουργός Υγείας και ζητά προτάσεις από όλους και διακομματική στήριξη για να εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις.

    Αναλυτικά, η συνέντευξη του Α.Ξανθού στον Μ. Κεφαλογιάννη έχει ως εξής :

    Έρ: Γιατί είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος;

    Απ: Όντως ο αντικαπνιστικός νόμος δεν έχει εφαρμοστεί και είναι προσβλητικό για μια χώρα της Ευρώπης να υπάρχει τόση ασυδοσίασ' αυτό το ζήτημα.Δεν υπήρξε ποτέ έως σήμερα μια συντονισμένη δράση από την πλευρά της πολιτείας, καθώς είναι ένα μέτρο που υπερβαίνει το υπουργείο Υγείας καιχρειάζεται πολύπλευρη συνεργασία για να εφαρμοστεί.

    Έρ: Σας κατηγορούν ότι υιοθετήσατε προτάσεις για νέες, ακόμα πιο αυστηρές ρυθμίσεις, κι από αυτές που προέβλεπε η ευρωπαϊκή οδηγία...

    Απ: Πρέπει να πάμε σε μια όσο πιο αυστηρή εκδοχή της ευρωπαϊκής οδηγίας και των κατευθύνσεων που δίνει, γιατί είμαστε η πρώτη χώρα σε καπνιστές στην Ευρώπη, ακόμα το ένα τρίτο των ανθρώπων, κυρίως άνδρες, καπνίζει. Είμαστε η μόνη χώρα που καταστρατηγείται η απαγόρευση σε αρκετούς συγκεκριμένους κλειστούς χώρους.

    Έρ: Γιατί απαγορεύετε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στους κλειστούς χώρους, όπου απαγορεύεται και το κάπνισμα, εξομοιώνοντας ουσιαστικά τους καπνιστές με τις ατμιστές;

    Απ: Αμφισβητείται η υποτιθέμενη ευεργετική επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διακοπή του κανονικού τσιγάρου. Υπάρχει μία ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση, όπως αποτυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση της ευρωπαϊκής οδηγίας, που αναφέρει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο -επειδή είναι μια προσομοίωση της καπνιστικής συμπεριφοράς- πιθανότατα και συχνά είναι πύλη εισόδου για τον εθισμό στη νικοτίνη και άρα την εξάρτηση στην καπνιστική συμπεριφορά.

    Έρ: Κάποιοι λένε ότι θα μπορούσατε να είχατε εξαιρέσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο από την απαγόρευση, καθώς από νεότερες μελέτες φαίνεται να είναι λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό, παρότι βέβαια είναι πολύ νωρίς για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο;

    Απ: Δεν εξαιρέσαμε κανένα από τα υπόλοιπα προϊόντα καπνού, αλλά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο από όσα προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος του 2008 για τη διακοπή του καπνίσματος. Η ρητή εξαίρεση ενός προϊόντος σημαίνει αμέσως την άμεση πριμοδότησή του.

    Η προσέγγισή μας είναι από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας και επειδή από αυτή τη σκοπιά δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις για την μη επικινδυνότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αποφασίσαμε να προτάξουμε την υγεία, τόσο την ατομική όσο και τη δημόσια - παθητικό κάπνισμα- γι' αυτό επιμένουμε σ αυτή την ενδεχομένως αυστηρή εκδοχή των διατάξεων.

    Χρειάζονται περισσότερα ερευνητικά δεδομένα και αποδείξεις από μελέτες.

    Έρ: Ποιος είναι ο στόχος σας; Πως πιστεύετε ότι θα αυξήσετε τις πιθανότητες αυτή τη φορά να εφαρμοστούν τα αντικαπνιστικά μέτρα;

    Απ: Πιστεύουμε ότι κυρίως πρέπει να αλλάξει η κοινωνική κουλτούρα και συνείδηση γύρω από το κάπνισμα και στόχος μας είναι να υπάρξουν επιτέλους και σ' αυτή τη χώρα χώροι ελεύθεροι από καπνό και την προσομοίωση του.

    Επειδή η νικοτίνη είναι μια ψυχοτρόπος ουσία,πολύ εθιστική,προφανώς και το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μια καμπάνια ευαισθητοποίησης, μόνο με τις αποκρουστικές εικόνες στα πακέτα ή μόνο με τους ελέγχους και την καταστολή.

    Έρ: Πέρα από την πρόληψη τι άλλο σκέφτεστε να κάνετε, πως θα βοηθήσετε τους καπνιστές που είναι ήδη εξαρτημένοι στην καπνιστική συμπεριφορά;

    Απ: Χρειάζεται μια στοχευμένη πολυπαραγοντική παρέμβαση, από την πρόληψη ως την απεξάρτηση,που αυτό σημαίνει ενεργά ιατρεία καπνίσματος στο ΕΣΥ αλλά και τη δυνατότητα να αποζημιώνονται τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του καπνίσματος. Θεωρήθηκαν life style και κόπηκαν από την αποζημίωση των ταμείων. Πρεπει να τα ξαναδούμε αυτά, γιατί μπορεί να είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά για ανθρώπους με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα όπως η ΧΑΠ κ.α

    Έρ: Γιατί δεν αυξάνετε υπερβολικά την τιμή του πακέτου, όπως έγινε σε άλλες χώρες, με στόχο να αποτρέψετε ακόμα περισσότερους να το αγοράσουν. Να προστατεύσουν την υγεία τους και κατ' επέκταση να κάνετε και οικονομία στο σύστημα Υγείας;

    Απ: Υπάρχουν εισηγήσεις από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας που θεωρούν ότι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το συνεχώς αυξανόμενο κόστος Υγείας, λόγω των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα, είναι να μπουν οι λεγόμενοι φόροι αμαρτίας,μεταξύ αυτών η προσαύξηση στα τσιγάρα, στα ποτά, ακόμα και στα λιπαρά τρόφιμα. Αυτή την προσέγγιση δεν την έχουμε ενστερνιστεί και δεν υπάρχει στις προθέσεις μας, ούτε την εισηγούμαστε.

    Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως το υπουργείο Υγείας, θα ζητήσει διακομματική συναίνεση και προτάσεις απ' όλα τα κόμματα για την καλύτερη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Αυτό θα τεθεί και στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας.

    [05] Αναγνωρίσθηκε ο δεύτερος δράστης της επίθεσης στην εκκλησία της Νορμανδίας

    Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος δράστης του φονικού στην εκκλησία της Νορμανδίας ονομάζεται Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Πετιζάν και ήταν 19 ετών.Σύμφωνα με πηγή της έρευνας, ήταν καταγεγραμμένος από τις γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών για ριζοσπαστικοποίηση από τις 29 Ιουνίου.

    Ο πρώτος δράστης, ο Αντέλ Κερμίς, Γάλλος, επίσης 19 ετών, τελούσε υπό κατ΄οίκον κράτηση και φορούσε ηλεκτρονικό βραχιόλι μετά την αποφυλάκισή του τον Μάρτιο.

    [06] Σ. Ζαργιανόπουλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: «Ψίχουλα» τα μέτρα για ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους

    «Παίρνουν εκατό από τον λαό και του δίνουν ένα» ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαργιανόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «ψίχουλα» και «εξαπάτηση» τα μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς και τους επτά πυλώνες του κυβερνητικού σχεδιασμού, που ανακοινώθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    Ο κ. Ζαργιανόπουλος είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί «σκληρά και αντιλαϊκά», όπως τα χαρακτήρισε, με τεράστιες περικοπές μισθών, συντάξεων και λαϊκών δικαιωμάτων και κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι προσπαθεί με κάποια ψίχουλα να χαλαρώσει αυτή την κατάσταση. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με τα μέτρα αυτά που εξαγγέλλει να συνηθίσει ο λαός σε μια κατάσταση αποδοχής της ανέχειας και της φτώχειας και να θεωρεί ότι είναι η μοίρα του να ζει έτσι.

    «Εμείς λέμε ως ΚΚΕ ότι η μοίρα του λαού δεν είναι αυτή, σ΄ αυτό τον τόπο παράγεται τεράστιος πλούτος ακόμα και μέσα στην κρίση» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και αναρωτήθηκε από πού προέκυψαν τα κεφάλαια, ύψους 140 δισ, τα οποία μεταφέρθηκαν από Έλληνες σε τράπεζες του εξωτερικού μόνο κατά την περίοδο της κρίσης.

    Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την αναθεώρηση του Συντάγματος, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου τα πάντα να πηγαίνουν σε έναν αντιλαϊκό δρόμο και ο εκλογικός νόμος, ή συνταγματική αλλαγή να βαδίζουν σε προοδευτική κατεύθυνση.

    Τη συνέντευξη πήραν οι Δήμητρα Κεχαγιά και Σοφία Παπαδοπούλου

    [07] Πάπας Φραγκίσκος: Ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο, επειδή έχει χάσει την ειρήνη

    Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται την Πολωνία για τις εκδηλώσεις σχετικά με τηνΠαγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει πάνωαπό μισό εκατομμύριο νέουςπροσκυνητές.

    Στην πτήση του από τη Ρώμη προς τηνΚρακοβία ο ποντίφικας ανέφερε ότι βλέπει σήμερα τον κόσμο σε μια κατάσταση πολέμου. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια: Ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο, επειδή έχει χάσει την ειρήνη», είπε.

    Ο ποντίφικας κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος δεν μιλούσε για εναν πολέμο των θρησκειών. «Είναι ένας πόλεμος για τα συμφέροντα, ένας πόλεμος για τα χρήματα, ένας πόλεμος για τους φυσικούς πόρους. Δεν μιλώ για έναν πόλεμο των θρησκειών. Όλες οι θρησκείες επιθυμούν την ειρήνη» τόνισε.

    Πηγή: FAZ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 July 2016 - 8:32:32 UTC