Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβέρνηση: Επικοινωνιακός πόλεμος στα όρια της γραφικότητας οι επιθέσεις για την ολοκλήρωση έργων
  • [02] «Συνταγματική αναθεώρηση-φερετζέ» χαρακτηρίζει τις προτάσεις του πρωθυπουργού, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος
  • [03] Μ.Ρέντσι:Δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ και δεν θα λάβουμε νέα μέτρα
  • [04] Νέο πρόγραμμα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας για τον τουρισμό από τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Επίθεση Ν.Δ στην κυβέρνηση για την εισβολή αντιεξουσιαστών στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
  • [06] Στ.Θεοδωράκης: Η κοινωνία αναζητά νέες ιδέες και νέα πρόσωπα
  • [07] Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Λίμνη Ευβοίας
  • [08] Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα αποσυρθεί από τη συμφωνία εάν δεν καταργηθεί η έκδοση βίζας για τους πολίτες της
  • [09] Διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων με μικροεντάσεις υπέρ του Ερντογάν στην Κολωνία
  • [10] Ένοπλος σκότωσε μία γυναίκα στο Όστιν του Τέξας και τραυμάτισε άλλες τρεις
  • [11] «Λύκειο Επιδαύρου», ο νέος θεσμός του Ελληνικού Φεστιβάλ,παρουσιάστηκε από τον Β. Θεοδωρόπουλο
  • [12] Στη Σόφια ο Αλ. Τσίπρας, για τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας

  • [01] Κυβέρνηση: Επικοινωνιακός πόλεμος στα όρια της γραφικότητας οι επιθέσεις για την ολοκλήρωση έργων

    Επικοινωνιακό πόλεμο που εξαντλεί τα όρια της γραφικότητας και δείχνει εκνευρισμό από την πλευρά της αντιπολίτευσης,διότι η κυβέρνηση καταφέρνει να υλοποιήσει έργα που είχαν βαλτώσει επί δεκαετίες, καταγγέλλει το Μαξίμου, με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε για τα εγκαίνια του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, και του νέου κρατικού αερολιμένα Πάρου.

    Κυβερνητικές πηγές, με αφορμή μάλιστα τις εντεινόμενες επιθέσεις για τα εγκαίνια έργων που είχαν ξεκινήσει, έμεναν ανολοκλήρωτα και πλέον ολοκληρώνονται, προειδοποιούν όχι μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και «τις μονταζιέρες της κίτρινης δημοσιογραφίας», ναπροετοιμάζουν νέες επιθέσεις λάσπης γιατί η κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσες λύσεις σε προβλήματα που χρόνιζαν.

    «Τα πρόσφατα εγκαίνια του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, καθώς και του αεροδρομίου της Πάρου, έχουν προκαλέσει αρκετό εκνευρισμό σε κάποιους. Και είναι κατανοητό», σχολιάζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές οι οποίες διατυπώνουν την εκτίμηση ότι «τους εκνευρίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση καταφέρνει να υλοποιήσει, μέσα σε λίγους μήνες, έργα που χρόνιζαν για δεκαετίες και που είχαν βαλτώσει εξ αιτίας της ολιγωρίας, της κατασπατάλησης ή της εξυπηρέτησης κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων».

    «Ακόμα περισσότερο τους εκνευρίζει, το ότι, μέσα σε συνθήκες σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών - τα έργα αυτά ολοκληρώνονται και παραδίδονται με απόλυτη κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος και, προπαντός, του συμφέροντος των τοπικών κοινωνιών», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και παρατηρούν ότι «τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τα γεγονότα αυτά, διεξάγεται ένας επικοινωνιακός πόλεμος που εξαντλεί τα όρια της γραφικότητας: Διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι τα έργα ήταν έτοιμα και η κυβέρνηση απλώς "κόβει κορδέλες"(ξέρουν και στις δυο περιπτώσεις την αλήθεια οι τοπικές κοινωνίες), κατασκευασμένες ιστορίες και ψεύτικα ρεπορτάζ ότι το νοσοκομείο στην Σαντορίνη δεν λειτουργεί (λέγε λέγε κάτι θα μείνει), τα επικά ψευδοεγκαίνια - οπερέτα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πάρο, λίγες μέρες πριν από την επίσημη εκδήλωση και, φυσικά, το "μεγάλο αφήγημα"της εξόρμησης 54 κυβερνητικών στελεχών για χλιδάτες διακοπές στο νησί».

    «Θα χρειαστούν όμως και νέες "ιστορίες με φίδια"- γιατί και άλλα βαλτωμένα έργα πρόκειται να παραδοθούν άμεσα. Όπως, για παράδειγμα, μεγάλοι οδικοί άξονες, έργα (κάποια από τα οποία έχουν μείνει στην ιστορία για την κατάσταση στην οποία αφέθηκαν) που ξεκόλλησαν και ολοκληρώνονται, μετά από επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων και με ουσιαστική κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές που προειδοποιούν: «Όσο λοιπόν η κυβέρνηση προωθεί άμεσες και ουσιαστικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα τέτοιου είδους, ας προετοιμάζονται, παραλλήλως, οι σεναριογράφοι, οι μονταζιέρες και διάφορα θηρία της κίτρινης δημοσιογραφίας και της (λέμε τώρα..) πολιτικής επικοινωνίας για τις αντίστοιχες επιχειρήσεις λάσπης. Ξέρουμε ότι αν προσπαθήσουν, μπορούν να γίνουν ακόμα πιο ευφάνταστοι και διασκεδαστικοί».

    [02] «Συνταγματική αναθεώρηση-φερετζέ» χαρακτηρίζει τις προτάσεις του πρωθυπουργού, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος

    «Κράμα λαϊκισμού, εθνοκεντρισμού, "αποδημοκρατισμού" και εκφυλισμού των θεσμών και του πολιτεύματός μας», χαρακτηρίζει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τις προτάσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας, κατά τα πρότυπα του κ. Ερντογάν, σχεδιάζει μία συνταγματική αναθεώρηση-φερετζέ των πολιτικών του φιλοδοξιών, και αναζητά αποκούμπι σε κάθε λογής μειοψηφίες γραφικών, φανατικών, μισαλλόδοξων και αλλοπρόσαλλων πολιτικών "παλιάτσων"», υπογραμμίζοντας ότι δεν ταυτίζει τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ερντογάν.

    Ο κ. Κωνσταντινόπουλος αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα είναι υποψήφιος αρχηγός της Κεντροαριστεράς, δηλώνει αισιόδοξος «ότι θα γίνει πράξη η συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας» και υπογραμμίζει ότι για να μην υπάρξουν προβλήματα ανάλογα με τη διαφοροποίηση του κ. Θεοχαρόπουλου στον εκλογικό νόμο «χρειάζεται πολιτική και οργανωτική ενοποίηση του χώρου, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, αλλά και σεβασμό και στήριξη της πλειοψηφούσας άποψης».

    Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν ολοένα και περισσότερο. Ενώ δημιουργούν μία τεχνητή "πόλωση" για ψηφοθηρικούς λόγους, στην πραγματικότητα ενώνουν δυνάμεις για πολλά ζητήματα». «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ μαζί ψήφισαν τη διάταξη-ρουσφέτι προς την Cosco για τη μετάταξη υπαλλήλων του ΟΛΠ στο Δημόσιο», προσθέτει

    Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου:

    - Πώς σχολιάζετε τις προτάσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση; Γιατί απορρίπτετε το διάλογο που θα ξεκινήσει;

    Ο πρωθυπουργός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο περιστύλιο της Βουλής, εκεί που μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο ο ίδιος μαζί με τους βουλευτές του κραύγαζαν στην πλατεία «Να καεί, να καεί ... η Βουλή», εκεί που -αγκαλιασμένος με τους χρυσαυγίτες- προπηλάκιζαν όχι απλώς βουλευτές, υπουργούς, πολιτικά πρόσωπα, αλλά τους ίδιους τους θεσμούς, την ίδια τη δημοκρατία μας, εκεί που έστηναν «λαϊκά δικαστήρια» για τα μνημόνια και ύψωναν πότε αριστερές γροθιές και πότε δεξιές τεντωμένες παλάμες, εκεί ακριβώς, παρουσίασε αυτό που ο ίδιος ονομάζει «νέα μεταπολίτευση»: ένα κράμα λαϊκισμού, εθνοκεντρισμού, «αποδημοκρατισμού» (ας μου επιτραπεί ο αδόκιμος -ακόμα- όρος) και εκφυλισμού των θεσμών και του πολιτεύματός μας. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος επιδιώκουν με κάθε τρόπο να παρατείνουν στο διηνεκές την επικυριαρχία τους στην πολιτική ζωή και στην εξουσία. Δεν απορρίπτουμε τον διάλογο, γιατί δεν υπάρχει διάλογος. Υπάρχει ένας κουραστικός μονόλογος του κ. Τσίπρα με τους χειροκροτητές του, και ο απροκάλυπτος αποκλεισμός κάθε μορφής ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου. Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, τα «θεάματα» άνευ «άρτου» τελειώνουν.

    - Ποια είναι η άποψή σας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που πρότεινε ο κ. Τσίπρας;

    Ο κ. Τσίπρας, κατά τα πρότυπα του κ. Ερντογάν, σχεδιάζει μία συνταγματική αναθεώρηση-φερετζέ των πολιτικών του φιλοδοξιών, και αναζητά αποκούμπι σε κάθε λογής μειοψηφίες γραφικών, φανατικών, μισαλλόδοξων και αλλοπρόσαλλων πολιτικών «παλιάτσων». Πώς κινήθηκε ο κ. Ερντογάν; Από «ανανεωτικός» και «εκσυγχρονιστής» δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, σε «μοντέρνο» πρωθυπουργό, σε «σύγχρονο» Πρόεδρο-σουλτάνο, με «συνταγματική αναθεώρηση» που έδωσε στον Πρόεδρο-σουλτάνο υπερεξουσίες. Και όλα αυτά, μέσα από έναν σταθερό δρόμο απόκλισης από την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, περιστολής των ελευθεριών του Τύπου, κατασυκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων, συγκάλυψης σκανδάλων, τεχνητής δημιουργίας νέων οικονομικών και επιχειρηματικών «τζακιών» με άμεση αναφορά στο καθεστώς, κλπ, κλπ... Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Μην παρεξηγηθώ, πάντως: δεν ταυτίζω τον κ. Τσίπρα με τον κουμπάρο του κ. Καραμανλή.

    - H διαφοροποίηση του κ. Θεοχαρόπουλου στο ζήτημα του εκλογικού νόμου δημιουργεί πρόβλημα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη;

    Στην Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συμμετέχουν δύο αυτόνομοι πολιτικοί χώροι: το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Η ΔΗΜΑΡ είχε μια διαφορετική άποψη. Δεν την υιοθετώ, αλλά τη σέβομαι. Για να μην υπάρχουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον, χρειάζεται πολιτική και οργανωτική ενοποίηση του χώρου, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, αλλά και σεβασμό και στήριξη της πλειοψηφούσας άποψης.

    - Βλέπετε σύντομα πολιτικές εξελίξεις, ή πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία;

    Αυτή η κυβέρνηση έχει έναν μόνο λόγο ύπαρξης, ένα και μόνο συνεκτικό στοιχείο, έναν και μόνο στόχο: την εξουσία. Θα προσπαθήσουν να την κρατήσουν πάση θυσία. Δεν υπάρχουν γι' αυτούς ιδεολογίες, αξίες, ιδανικά, ηθικές αναστολές: χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα, η χυδαία, η άθλια επίθεση του κ. Καμμένου στην κ. Γεννηματά- και το χειρότερο, δεν υπήρξε ούτε ένα στέλεχος, ούτε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να την καταδικάσει! Θα συμμαχήσουν ακόμη και με τον «διάβολο» για να ικανοποιήσουν το ένστικτο της επιβίωσής τους στα αξιώματά τους. Δυστυχώς, ο «λογαριασμός» των 100 δισ. ευρώ Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη έχει αποσταλεί ήδη στους πολίτες να τον πληρώσουν.

    - Στις εκλογές για την ανάδειξη του ηγέτη της Κεντροαριστεράς θα είστε υποψήφιος;

    Είμαι αισιόδοξος ότι επιτέλους θα γίνει πράξη η συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Στήριξα διαχρονικά την προσπάθεια: την πρωτοβουλία των 58, την Ελιά, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Η παράταξή μας έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει και να γίνει η δεύτερη πολιτική και κοινοβουλευτική δύναμη, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις: ενότητα, πολιτική εντιμότητα, ένα ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο για την Ελλάδα του 2030. Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ως υποψήφιος πρόεδρος, είχα μιλήσει για ένα νέο κόμμα, με εκλογή αρχηγού από τη βάση, και ιδρυτικό πολιτικό και οργανωτικό συνέδριο. Ας προχωρήσουν οι διαδικασίες ενοποίησης του χώρου και ας έχουμε όλοι το μυαλό μας στην παράταξη. Οι πολίτες μάς θέλουν ενωμένους, μία γροθιά, για να ακολουθήσουν το εγχείρημα. Να αφήσουμε πίσω τους αρχηγισμούς και τις παθογένειες του παρελθόντος. Όλοι καταλαβαίνουν πια πως η μόνη παράταξη που τιμωρήθηκε δυσανάλογα τα τελευταία χρόνια είμαστε εμείς.

    - Η συμπόρευσή σας (με κάποιες διαφοροποιήσεις) με τη ΝΔ, τόσο στον εκλογικό νόμο όσο και στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το plan-X του Γιάνη Βαρουφάκη, δίνει το στίγμα των επιλογών σας και για την επόμενη ημέρα, μετά από τις εκλογές;

    Θα έλεγα πως μάλλον η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν ολοένα και περισσότερο. Ενώ δημιουργούν μία τεχνητή «πόλωση» για ψηφοθηρικούς λόγους, στην πραγματικότητα ενώνουν δυνάμεις για πολλά ζητήματα. Εμείς ψηφίσαμε και την εξεταστική επιτροπή που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή που πρότεινε η ΝΔ. Όμως, και οι δύο τους αρνήθηκαν εξεταστική επιτροπή για την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή! ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ μαζί ψήφισαν τη διάταξη-ρουσφέτι προς την Cosco για τη μετάταξη υπαλλήλων του ΟΛΠ στο Δημόσιο. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζουν πιστά την πρακτική των «κουμπάρων» της περιόδου 2004-2009: ο υπουργός Υποδομών αλλάζει τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις και ο κουμπάρος των υπουργών Υποδομών και Εθνικής 'Αμυνας -εργολάβος και υποψήφιος καναλάρχης- κερδίζει τρεις από τις πέντε συμβάσεις του αυτοκινητοδρόμου Πύργου-Πάτρας. Απλώς καταγράφω γεγονότα... Όσο για τον εκλογικό νόμο, όπως καταψηφίσαμε την ακυβερνησία Τσίπρα-Καμμένου, έτσι θα καταψηφίσουμε και την επαναφορά του «μπόνους» των 50 εδρών που υπερασπίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Μετά από όλα αυτά, διερωτάται κανείς: σε τι πραγματικά διαφέρουν; Μήπως θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν και χωρίς το άλλοθι της απλής αναλογικής; Για εμάς προτεραιότητα έχει η εθνική συνεννόηση: Πρώτα η πατρίδα και μετά το κόμμα. Το αποδείξαμε εξάλλου και στην πράξη.

    - Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα αυξημένα κρούσματα θρησκευτικού φανατισμού;

    Ο φανατισμός και οι κάθε μορφής εξτρεμισμοί έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Ο λαϊκισμός, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, οι κάθε μορφής τεχνητές διαχωριστικές γραμμές που «γκετοποιούν» ολόκληρες ομάδες του πληθυσμού, δίνουν πρόσφορο έδαφος στον φανατισμό και στη βία. Είναι αλήθεια πως η Ευρώπη υποτίμησε το φαινόμενο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο λαϊκισμός και η διχαστική ρητορική άνοιξε τον δρόμο και στην ακροδεξιά ή στο φασισμό. Είναι ανάγκη και χρέος μας να αναστρέψουμε άμεσα αυτή την πορεία. Είναι και ευθύνη των πολιτών όμως, για να μη μασάμε τα λόγια μας. Αν οι ίδιοι οι πολίτες ψηφίζουν λαϊκιστές και ακροδεξιούς, δεν μπορούν να περιμένουν «πεφωτισμένους» ηγέτες για να τους βγάλουν από το αδιέξοδο. Αν στην Ελλάδα ψηφίζουν φασίστες νεοναζί που στα λόγια τάχα υμνούν τον Κολοκοτρώνη, αλλά στην πράξη χαιρετίζουν και υμνούν τον Χίτλερ και τα εγκλήματά του, η ευθύνη των πολιτών δεν κρύβεται πίσω από το παραβάν.

    Τη συνέντευξη πήρε η Φωτεινή Γιαννούλη

    [03] Μ.Ρέντσι:Δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ και δεν θα λάβουμε νέα μέτρα

    Την διαβεβαίωση ότι δεν θα ληφθούν, φέτος, νέα οικονομικά μέτρα και δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ, έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.Παράλληλα, τόνισε ότι «οι φόροι θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία, με μείωση, αυτή την φορά, του φόρου που επιβάλλεται στις εισπράξεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων».

    Σχετικά, δε, με το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, o Renzi τονίζει ότι «έδρασε από κοινού με τον υπουργό οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ενθαρρύνοντας την επίτευξη λύσης μέσα από την αγορά», διότι «δεν είναι σωστό, για τα λάθη των πολιτικών και τραπεζιτών του παρελθόντος, να πληρώνουν οι πολίτες». Επίσης οΙταλός πρωθυπουργός εκτιμά, ότι το να πουλήσουν, οι τράπεζες, τα κόκκινα δάνειά τους, αποτελεί το ισχυρότερο μέτρο ανάπτυξης, διότι, με τον τρόπο αυτό, «μπορούν να δοθούν πιστώσεις σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες, σε βιοτέχνες και στα νοικοκυριά».

    Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών επιθέσεων ο Ρέντσι υπογραμμίζει ότι «οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες εργάζονται με εξαιρετικό τρόπο», ενώ, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, απαντά ότι «οι στρατιωτικές πρωτοβουλίες αυτού του είδους πρέπει να διαθέτουν μια στρατηγική για το αύριο και όχι μόνον μια τακτική για το παρόν».Για το μεταναστευτικό, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ξεκαθαρίζει ότι η άμεση προτεραιότητα παραμένει η διάσωση ανθρώπινων ζωών «αλλά η Ευρώπη πρέπει να συνδέσει στρατηγικές διεθνούς συνεργασίας με την διαδικασία επαναπατρισμών, διαφορετικά το όλο σύστημα δεν αντέχει».

    [04] Νέο πρόγραμμα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας για τον τουρισμό από τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη

    Νέο πρόγραμμα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας για τον τουρισμό πρόκειται να λειτουργήσει από τον Οκτώβριο στο Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα ρωσικής γλώσσας για συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών και η ζήτηση είναι μεγάλη. Τα παραπάνω ανέφερε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης για δράσεις παιδείας Αναστάσιος Τελίδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9 FM".

    "Κάθε ένα από τα τρία τμήματα που δημιουργήθηκαν στον κύκλο μαθημάτων ρωσικής γλώσσας επαγγελματικής ορολογίας είχε διαφορετική θεματική: εργαζόμενους σε αεροπορικές εταιρείες (αεροσυνοδούς και πιλότους), αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες της πόλης που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώση στη ρωσική γλώσσα και ξενοδοχοϋπάλληλους ή επαγγελματίες στον επισιτιστικό κλάδο" σημείωσε ο κ. Τελίδης και είπε ότι οι συμμετέχοντες εργάζονται οι πιο πολλοί, έχουν έρθει σε επαφή με τουρίστες από τις ανατολικές χώρες και αντιλαμβάνονται η ρωσική γλώσσα είναι ένα πολύ χρήσιμο εφόδιο γι αυτούς.

    "Στρατηγική μας επιλογή είναι η ενίσχυση του τουρισμού" υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη χρονιά που υλοποιήθηκαν μαθήματα επαγγελματικής ορολογίας και η τρίτη που υλοποιείται πρόγραμμα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας για τον τουρισμό ευρύτερα.

    [05] Επίθεση Ν.Δ στην κυβέρνηση για την εισβολή αντιεξουσιαστών στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

    «Μετά τις καταλήψεις και τους βανδαλισμούς δημόσιων και ιδιωτικών χώρων και κτιρίων, σήμερα ζήσαμε μια νέα αθλιότητα, τη βεβήλωση του Ιερού Ναού και τη βάναυση προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος των Ελλήνων, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ Γιώργος Κουμουτσάκος για την εισβολή αντιεξουσιαστών στον ιερό ναό του Γρηγορίου Παλαμά στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

    Και όλα αυτά ,πρόσθεσε «ενώ ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτηπριν λίγες μέρες δήλωνε ότι πρόκειται για ελεγχόμενες καταστάσεις'!..» «Επιτέλους ας μπει ένα τέλος. Η παρατεταμένη ανοχή της κυβέρνησης και η ιδεολογική - κομματική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ στις συμπεριφορές ανομίας των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών,οδηγεί πλέον στην αποθράσυνσή τους», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

    «Σήμερα αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει τίποτα. Και πάντως δεν ελέγχει τον κομματικό της φορέα, τον ΣΥΡΙΖΑ που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια ανοχής, στην ανομία,σε βάρος της προστασίας των πολιτών. Των πολιτών που απαιτούν: «Φτάνει πια», είπε Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Οι αντιεξουσιαστές διέκοψαν την Λειτουργία στη Μητρόποληκαι πέταξαν φυλλάδια, που έγραφαν συνθήματακατά των εκκενώσεων,των υπό κατάληψη κτιρίων της Θεσσαλονίκης, από πρόσφυγες και μετανάστες.Η επέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση, οι άντρες των ΜΑΤ έκαναν περισσότερες από 20 προσαγωγές και με τη λήξη του συμβάντος, η κυριακάτικη λειτουργία συνεχίστηκε κανονικά.

    Σχόλιο του Μητροπολίτη Άνθιμου για το συμβάν

    Το συμβάν σχολίασε και ο Μητροπολίτης Άνθιμος ο οποίος είπε ότι «Τέτοια πράγματα δεν έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα» Ο Μητροπολίτης ενημερώθηκε για το συμβάν ενώ βρισκόταν στον άμβωνα του ιερού ναού του Σωτήρος, όπου λειτουργούσε.Μεταξύ άλλων, ο ίδιος εξήγησε για ποιο λόγο κατεδαφίστηκε το πρώην ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», ενώ τόνισε πως το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη και η κοινωνία.

    [06] Στ.Θεοδωράκης: Η κοινωνία αναζητά νέες ιδέες και νέα πρόσωπα

    «Η κοινωνία αναζητά νέες ιδέες και νέα πρόσωπα», τονίζει ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real news, αναφερόμενος τη δημιουργία του νέου μεταρρυθμιστικού φορέα για τον οποίο έχει ξεκινήσει διάλογος τους τελευταίους μήνες, με προοδευτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Δράση, Οικολόγοι).

    Ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας για τη συγκρότηση και στελέχωση του φορέα, σημειώνει ότι οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του κ. Τσίπρα δεν θα στραφούν αναγκαστικά πίσω, στα κόμματα πού οδήγησαν την κοινωνία στη σημερινή κατάσταση. Υπογραμμίζει δε, ότι «εάν ο κόσμος δει στην πρώτη γραμμή του «νέου Κινήματος» όλους αυτούς που πρωταγωνίστησαν στα λάθη του παρελθόντος, τότε δεν θα έρθει» Συγκεκριμένα για τους πρώην υπουργούς και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λέει, ότι κάποιοι είναι αξιόλογοι και μπορούν «να συμμετέχουν αλλά να μην οδηγούν» κάποιοι πρέπει να βγουν στη σύνταξη.

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνείται για το νέο φορέα την ονομασία της κεντροαριστερής παράταξης καθώς όπως επισημαίνει έχει οικειοποιηθεί τον όρο ο πρωθυπουργός με αποτέλεσμα να «είναι σαν να λες: «είμαι στην ίδια περιοχή». Ξεκαθαρίζει ότι το ΠΟΤΑΜΙ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτηθείς για τη ΝΔ τονίζει ότι «είναι ένα συντηρητικό κόμμα με μεγάλες ευθύνες για την χρεοκοπία της χώρας. Μπορεί να έχει κάποιους ανθρώπους που πιστεύουν πλέον στις μεγάλες αλλαγές, αλλά η λύση δεν θα έρθει με ξαναζεσταμένες συνταγές».

    Την πρόταση του πρωθυπουργού περί συνταγματικής αναθεώρησης ο Σταύρος Θεοδωράκης, τη χαρακτήρισε «συντηρητική και γραφειοκρατική». Πρόσθεσε ότι «με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αλλάζει το πολίτευμα» και επεσήμανε ότι πρέπει «να μελετηθεί η πρόταση για εκλογή από ένα «διευρυμένο σώμα, περίπου 400 εκλεκτόρων». Αναφερόμενος στην πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με τη συγκέντρωση 1.000.000 υπογραφών , προκειμένου να αλλάξει ένας νόμος, την απέρριψε ως αναξιόπιστη, θυμίζοντας κάτι ανάλογο που έγινε πριν 15 χρόνια όταν κάποιοι «μάζεψαν ένα εκατομμύριο υπογραφές για να μπει ξανά το θρήσκευμα στις ταυτότητες».

    Ο κ. Θεοδωράκης σχολιάζοντας την κυβερνητική πρόταση , είπε ότι υπάρχουν σημεία επαφής σε ορισμένες αυτονόητες αλλαγές όπως: η κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών-υπουργών, η επαναφορά κάποιων αρμοδιοτήτων του Προέδρου και ο γρήγορος έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων. Επισήμανε ότι απουσιάζουν άλλες όπως η δυνατότητα για μη κρατικά πανεπιστήμια, η απόκομματικοποίηση , η αποκέντρωση και ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης.

    [07] Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Λίμνη Ευβοίας

    Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες που δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας προκειμένου να τιθασεύσουν το πύρινο μέτωπο στην Βόρεια Εύβοια το οποίο έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

    Εν τω μεταξύ προς ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης - που θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας - έφτασαν τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρυ μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατευθύνονται προς τη φωτιά, προκειμένου να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ώρες την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.

    Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στην περιοχή κοντά στην κωμόπολη της Λίμνης, όπου και η μεγαλύτερη ανησυχία πυροσβεστών και κατοίκων είναι να μην πνεύσουν το βράδυ βόρειοι άνεμοι, καθώς κάτι τέτοιο θα κατευθύνει τις φλόγες προς την πόλη.

    Λόγω της νύχτας δεν μετέχουν πλέον στις προσπάθειες ελέγχου της πυρκαγιάς, η οποία καίει δασική έκταση από χθες το μεσημέρι, τα εναέρια μέσα παρά μόνο τα επίγεια. Στην περιοχή επιχειρούν περίπου 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα.

    Στην Λίμνη Ευβοίας θα βρεθεί το πρωί και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

    [08] Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα αποσυρθεί από τη συμφωνία εάν δεν καταργηθεί η έκδοση βίζας για τους πολίτες της

    H Τουρκία θα πρέπει να αποσυρθεί από την συμφωνία που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών εάν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είχε απτά αποτελέσματα χάρη στα «πολύ σοβαρά μέτρα» που ελήφθησαν από την Άγκυρα.

    «Ωστόσο όλα αυτά εξαρτώνται από την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους πολίτες μας, που αποτελεί επίσης στοιχείο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου» είπε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ ολόκληρη θα δημοσιευθεί αύριο.

    «Εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    «Θα ήταν στις αρχές ή τα μέσα Οκτωβρίου- αναμένουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία».

    [09] Διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων με μικροεντάσεις υπέρ του Ερντογάν στην Κολωνία

    Πολλές δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν στην Κολωνία, στη Γερμανία, ενώ ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τις εκκαθαρίσεις στην χώρα του μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

    Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.00 ώρα Ελλάδας, γνωστοποίησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η τοπική αστυνομία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων. Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας είχε αναφέρει ότι 40.000 άνθρωποι συμμετείχαν. Οι διοργανωτές από την πλευρά τους ανέμεναν έως και 50.000 ανθρώπους.

    Οι περισσότεροι διαδηλωτές κρατούσαν τουρκικές σημαίες, ενώ κάποιοι πανό με το σύνθημα «Ερντογάν, ο μαχητής των ελευθεριών». Αντηχούσε επίσης το σύνθημα «θρίαμβος της ανεξαρτησίας».

    Στην αρχή της συγκέντρωσης, ένας ομιλητής φώναξε στο πλήθος «εμείς είμαστε η Γερμανία» και ο κόσμος απάντησε «ο Θεός είναι μεγάλος», σύμφωνα με τα γερμανικά μμε.

    Μικρής έκτασης επεισόδια

    Στην Κολωνία η αστυνομία είχε κινητοποιήσει 2.700 στελέχη της για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων, καθώς πολλές μικρότερης έκτασης διαδηλώσεις ή αντι-διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας χρειάστηκε να επέμβουν προκειμένου να διαχωρίσουν περίπου 100 εθνικιστές Τούρκους και άλλους τόσους Κούρδους, οι οποίοι πιάστηκαν στα χέρια. Κανείς δεν τραυματίστηκε.

    Επιπλέον, διέλυσε μια διαδήλωση 250 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης μετά το κάλεσμα μιας τοπικής ισλαμοφοβικής οργάνωσης.

    Λίγο πριν από τη συγκέντρωση, η Άγκυρα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορευτεί στον επικεφαλής του τουρκικού κράτος να παρέμβει ζωντανά μέσω βιντεο-ζεύξης και να εκφωνήσει ομιλία.

    Εντούτοις ένα μήνυμα του Τούρκου ηγέτη αναγνώστηκε στους συμμετέχοντες, στο οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαριστούσε τον κόσμο που πήρε μέρος και επισήμανε ότι «η Τουρκία είναι περισσότερο ισχυρή σήμερα σε σύγκριση με την 15η Ιουλίου», όταν εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος.

    [10] Ένοπλος σκότωσε μία γυναίκα στο Όστιν του Τέξας και τραυμάτισε άλλες τρεις

    Ένοπλος σκότωσε μία γυναίκα και τραυμάτισε σοβαρά τρεις άλλες στο Όστιν όταν πυροβόλησε εναντίον του πλήθους καθώς ο κόσμος έβγαινε από νυχτερινά κέντρα στο κέντρο της πρωτεύουσας του Τέξας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Ο άγνωστος ένοπλος άνοιξε πυρ γύρω στις 2.15 π.μ. τοπική ώρα και στη συνέχεια διέφυγε, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός του επιτελείου της αστυνομίας του Όστιν, Μπράιαν Μάνλεϊ. Το κίνητρο της επίθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο των μπαρ, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

    "Η κατάσταση ήταν πολύ χαοτική", δήλωσε ο Μάνλεϊ. Είπε πως ο κόσμος που έβγαινε από τα κλαμπ και τα μπαρ άρχισε να τρέχει προς όλες τις κατευθύνσεις με το άκουσμα των πυροβολισμών, ενώ αστυνομικοί που βρίσκονταν σε περιπολία έσπευσαν στο σημείο.

    Ο ένοπλος σκότωσε μία γυναίκα περίπου 20 ετών και τραυμάτισε άλλες τρεις γυναίκες, οι οποίες διακομίστηκαν σε τοπικό νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα από τα οποία ωστόσο δεν κινδυνεύει η ζωή τους, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μάικ Μπεναβίντις, εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Ιατρικών Επειγόντων Περιστατικών της κομητείας Όστιν-Τράβις. Ένα πέμπτο θύμα, ένας άνδρας, αρνήθηκε να λάβει ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών.

    Ο Μάνλεϊ είπε ως η αστυνομία ζητά τη βοήθεια του κοινού, περιλαμβανομένων και οποιωνδήποτε βίντεο που έχουν τυχόν στην κατοχή τους, στην προσπάθεια να εντοπίσει τον ένοπλο που πιστεύεται ότι είναι περίπου 20 ετών.

    Μερικά λεπτά μετά τους πυροβολισμούς, ένας άνδρας άνοιξε πυρ κάμποσα τετράγωνα μακριά από το σημείο στη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, δήλωσε ο Μάνλεϊ. Περαστικοί κατάφεραν να τον πιάσουν, είπε.

    Αρχικά η αστυνομία θεώρησε πως τα δύο περιστατικά με τους πυροβολισμούς είχαν κάποια σχέση μεταξύ τους και πως είχαν να κάνουν με έναν "ενεργό δράστη", αλλά αυτή η υπόθεση αποδείχθηκε ότι ήταν λανθασμένη, δήλωσε ο Μάνλεϊ στους δημοσιογράφους.

    "Από ό,τι μπορούμε να πούμε σε αυτό το σημείο από τα αρχικά στοιχεία της έρευνας, αυτά τα δύο περιστατικά δεν συνδέονται", δήλωσε ο Μάνλεϊ στους δημοσιογράφους.

    Ο ύποπτος που άνοιξε πυρ στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων διακομίστηκε στο νοσοκομείο λόγω των τραυμάτων που υπέστη όταν τον έπιασαν οι περαστικοί, είπε ο Μάνλεϊ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για οποιονδήποτε τραυματισμό από σφαίρες κατά το περιστατικό αυτό.

    [11] «Λύκειο Επιδαύρου», ο νέος θεσμός του Ελληνικού Φεστιβάλ,παρουσιάστηκε από τον Β. Θεοδωρόπουλο

    Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, το «Λύκειο Επιδαύρου», το Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, που θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου και άλλους τοπικούς φορείς και θα αρχίσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2017, ανακοίνωσεο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Ο θεσμός θα απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από όλο τον κόσμο, με στόχο να καλύψει το κενό ενός διεθνούς κέντρου πρακτικής πάνω στο αρχαίο δράμα στον τόπο που γεννήθηκε, στην Ελλάδα. Παράλληλα στοχεύει να ζωντανεύσει, πνευματικά και αναπτυξιακά, μια ολόκληρη περιοχή, που θα έρθει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

    «Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου έθεσα ως πρωταρχικό στόχο τη σύνδεση της καλλιτεχνικής διαδικασίας με την εκπαίδευση και τον διάλογο στον χώρο των παραστατικών τεχνών, και αυτόν ακριβώς τον στόχο στο υψηλότερο επίπεδο υπηρετεί η ίδρυση του Λυκείου Επιδαύρου», δήλωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Ξενία της Αρχαίας Επιδαύρου, όπου παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα του νέου θεσμού.

    Στο Λύκειο Επιδαύρου θα συμμετέχουν 300 μαθητές τον χρόνο (150 σε δύο περιόδους διάρκειας 15 ημερών η καθεμία) οι οποίοι, μαζί με τους καθηγητές τους, θα φιλοξενούνται σε κατασκήνωση που θα δημιουργηθεί σε δασική έκταση 20 στρεμμάτων. Η έκταση (που παραχωρήθηκε από τον δήμο στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και για την οποία υπάρχει θετική έγκριση του Δασάρχη) βρίσκεται στη διασταύρωση ανάμεσα στο Λυγουριό και το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Υγείας της περιοχής («πολύτιμο για την παροχή Α' βοηθειών στους κατασκηνωτές», όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ). Ο ανοιχτός χώρος, εξάλλου, είναι επιλογή που δεν έγινε τυχαία, καθώς θα επιτρέψει «στους σπουδαστές να αντιληφθούν πολύ καλύτερα και να βιώσουν την ανάπτυξη δυναμικών ανοιχτού χώρου, που συντέλεσαν στη γένεση και την ανάπτυξη του αρχαίου δράματος», όπως δήλωσε ο ίδιος.

    Για το 2017 η πρώτη περίοδος θα διαρκέσει από τις 22 Ιουνίου ως τις 6 Ιουλίου και από τις 10 ως τις 24 Ιουλίου.

    [12] Στη Σόφια ο Αλ. Τσίπρας, για τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας

    Στη Σόφια μεταβαίνειο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, για τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.

    Ο πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ. Στο περιθώριο της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ ομόλογων υπουργών των δύο χωρών, και μετά το πέρας αυτής θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες. Στην ατζέντα του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σόφια βρίσκονται τέσσερις βασικοί πυλώνες συνεργασίας: ενέργεια, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, οικονομία-υποδομές, αμυντική συνεργασία.

    Στο πλαίσιο της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης -με τον κύκλο επαφών που ανοίγει με την αυριανή επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας- το ενδιαφέρον επικεντρώνεται το επόμενο διάστημα στις περιοχές των Βαλκανίων και των Αραβικών Χωρών και των Χωρών του Περσικού Κόλπου. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η σειρά επαφών ξεκινάει με τη σύνοδο του Α.Σ.Σ. Ελλάδας-Βουλγαρίας, δεδομένου ότι στα Βαλκάνια ο πλέον στενός και αξιόπιστος εταίρος της Ελλάδας είναι η Βουλγαρία, και προσθέτουν ότι, αντίστοιχα, ο πλέον στενός εταίρος της Ελλάδας στην περιοχή του Κόλπου είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τα οποία ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχε στις 12 Ιουλίου ο κ. Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ, σεΐχη Αμπτουλά μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, είχε τονιστεί το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, είχαν συζητηθεί οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο και ο πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί την πρόσκληση που του απευθύνθηκε να επισκεφθεί τα ΗΑΕ.

    Οι επαφές σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν σε συνέχεια της προεργασίας και των επαφών που πραγματοποίησε κατά τους τελευταίους μήνες στις δύο αυτές περιοχές ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως της συνόδου των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Τουρκίας (21-22/4 στη Θεσσαλονίκη), αλλά και της συνεργασίας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία ως βαλκανικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. (στον αντίποδα των χωρών του Βίζεγκραντ). Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η Βουλγαρία αναδείχθηκε αξιόπιστος εταίρος ο οποίος μαζί με την Ελλάδα κατήγγειλε τη λήψη μονομερών αποφάσεων από χώρες και κλειστά clubs που αποκλείουν ενδιαφερόμενους εταίρους από τον διάλογο και τη λήψη αποφάσεων.

    Η ατζέντα συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας

    -Ενέργεια: Όσον αφορά στον τομέα της Ενέργειας, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η Βουλγαρία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό εταίρο στο πεδίο της ενέργειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας μέσω κυρίως των αγωγών TAP και IGB (Interconnector Greece-Bulgaria) και του αζέρικου φυσικού αερίου αλλά και του προς υλοποίηση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί θα μεταφέρεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και θα διοχετεύεται στους αγωγούς TAP και IGB, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη και την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

    -Πολιτικό/διπλωματικό επίπεδο: Στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι παράλληλα η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με τη Βουλγαρία, με έμφαση στα ζητήματα συνεργασίας και στις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα, τις σχέσεις με τη Ρωσία.

    -Οικονομία - Υποδομές: Βασικά σημεία αμοιβαίου ενδιαφέροντος αποτελούν επιπλέον η διασυνοριακή συνεργασία στις μεταφορές, η σιδηροδρομική σύνδεση Βάρνας-Αλεξανδρούπολης που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο Πέλαγος (παρακάμπτοντας την Τουρκία και τα Στενά) ανοίγοντας προοπτική για το εμπόριο με τη Ρωσία. Επιπλέον, θα υπογραφούν συμφωνίες για τον τουρισμό, ενώ θα συζητηθεί και η συνεργασία στη διαχείριση των υδάτων του ποταμού Έβρου.

    -Αμυντική συνεργασία: Της συνόδου προηγήθηκε η επίσκεψη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, με αντικείμενο την αμυντική συνεργασία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων και την αμυντική βιομηχανία.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια για τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, μεταβαίνει στις 10 το πρωί στη Σόφια, για τη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.

    Την κυβερνητική αντιπροσωπεία αποτελούν οι: Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    -Στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

    -Από τις 10:30 έως τις 11:30 θα λάβουν χώρα διμερείς συναντήσεις των υπουργών.

    -Στις 11:30 θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

    -Στις 12:40 θα υπογραφούν διμερείς Συμφωνίες.

    -Στις 13:00 οι δύο πρωθυπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις.

    -Θα ακολουθήσει στις 13:30 γεύμα εργασίας των δυο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.

    -Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια ολοκληρώνεται με τη διμερή συνάντηση που θα έχει στις 15:15 με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 31 July 2016 - 22:32:32 UTC