Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαψεύδει ο Γ. Μουζάλας την απόδοση των δηλώσεών του από την εφημερίδα Bild
  • [02] Βουλή: Υπερψηφίστηκε το σχέδιο για τις συμβάσεις παραχώρησης
  • [03] Θ. Τζάκρη: Έως 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο η φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο καυσίμων
  • [04] Αντίθετη η ΚΕΔΕ στη χρηματοδότηση του Πάρκου Τρίτση από τους αυτοτελείς πόρους των δήμων της Αττικής
  • [05] Νεκρός πυροσβέστης στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι

  • [01] Διαψεύδει ο Γ. Μουζάλας την απόδοση των δηλώσεών του από την εφημερίδα Bild

    Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, διαψεύδει την απόδοση δηλώσεών του όπως αυτή έγινε από την γερμανική εφημερίδα BILD.

    Στις δηλώσεις του που επισυνάπτονται όπως εστάλησαν στην εφημερίδα στα ελληνικά καθώς και σε ανεπίσημη αγγλική μετάφραση, και στην ερώτηση αν «πρέπει η Ευρώπη να καταρτίσει σύντομα ένα Plan B για την περίπτωση που η Τουρκία αποχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό (με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, καθώς και το ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό)», ο κ. Μουζάλας απαντά μεταξύ άλλων, πως «η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας - μια συμφωνία η οποία εξαρτάται από την υποστήριξη της Ευρώπης στο ένα σκέλος και την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο άλλο. Μέχρι στιγμής η συμφωνία τηρείται. [...] Βεβαίως παρακολουθούμε, βεβαίως ανησυχούμε, όμως μέχρι στιγμής, επαναλαμβάνω, ο αριθμός των ανθρώπων που προσεγγίζουν τα νησιά μας δεν αποτελεί ένδειξη μη τήρησης των συμφωνηθέντων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει εγκαίρως όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τους κινδύνους που υποβόσκουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Το προσφυγικό, όπως έχει αποδεχθεί η Ε.Ε. με τον πιο επίσημο τρόπο, καθ' όλη αυτή την περίοδο, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης».

    Ο κ. Μουζάλας επισημαίνει στην απάντησή του πως «το βασικό ζητούμενο είναι να τερματιστεί ο πόλεμος» και «από εκεί και πέρα, οφείλουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουμε τις χώρες οι οποίες βρίσκονται κοντά σε αυτές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα». Στο ευρωπαϊκό δε πλαίσιο, θα πρέπει «να υπάρχει η δυνατότητα στους πρόσφυγες από την Τουρκία να διανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. βάσει των κριτηρίων, πληθυσμιακών και άλλων».

    Η έκφραση πως «χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση ένα Σχέδιο Β», δεν συμπεριλαμβάνεται στην απάντηση του κ. Μουζάλα όπως διανεμήθηκε.

    [02] Βουλή: Υπερψηφίστηκε το σχέδιο για τις συμβάσεις παραχώρησης

    Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, στο σύνολό του και κατ' άρθρον από την Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την ανάθεση και εκτέλεση των συμβάσεων παραχώρησης. Υπέρ επί της αρχής, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Κατά τοποθετήθηκαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

    Να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα του κράτους ζήτησε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος. «Πρέπει να μιλήσει η κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι η αύξηση του ελλείμματος το 2009, έγινε από την τρόικα χωρίς τη θέληση της τότε κυβέρνησης, αφού όπως είπε, κάθε μονάδα του ελλείμματος, σήμαινε επιπλέον μέτρα.

    Είναι κατάκτηση, όταν βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να επαινεί τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ, Γιάννης Βρούτσης. Στη συνέχεια, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στις μειώσεις συντάξεων και υποστήριξε ότι ήταν άδικες και αχρείαστες, και δεν θα είχαν γίνει «εάν η κυβέρνηση δεν είχε καβαλήσει το καλάμι του λαϊκισμού όταν ανέλαβε το 2015».

    Αναφέρθηκε τέλος στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, λέγοντας πως, «αν υπήρχε τέτοιος υπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα ήταν στη θέση του».

    «Βγάλτε πρώτα ανακοίνωση για την ΕΛΣΤΑΤ και μετά ελάτε να μας πείτε για τον κ. Πολάκη», απάντησε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

    «Είμαι περήφανος που μας επιτίθεστε γιατί αυτό δείχνει ότι ο κύριος κορμός της σοσιαλιστικής αριστεράς έχει έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Σαντορινιός είπε ότι «κάνουμε πράξη αυτά που λέμε, και φέρνουμε ένα νομοσχέδιο πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση διαπλοκής και διαφθοράς μέσω των συμβάσεων παραχώρησης.»

    Απαντώντας στις αιτιάσεις για τα έσοδα, ο κ. Σαντορινιός είπε ότι η κυβέρνηση έχει υπερβεί τους στόχους που έχουν τεθεί, κατά 954 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο και κατά 621 εκατ. ευρώ.

    «Προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η παιδεία. Από εκεί και πέρα θα δούμε όλα τα υπόλοιπα», κατέληξε ο κ. Σαντορινιός.

    Στις ρυθμίσεις των θεμάτων που αφορούν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ιωάννης Σαχινίδης. Ο κ. Σαχινίδης υποστήριξε, ότι όλες οι κυβερνήσεις διέλυσαν την αμυντική βιομηχανία, και τώρα η κυβέρνηση βάζει μπαλώματα για να μπορέσει να υπολειτουργήσει.

    «Η κυβέρνηση θέλει να συζητήσουμε τις συμβάσεις, που αποτελούν το 50% των δράσεων του Δημοσίου και φτάνουν το 10% με 15% του ΑΕΠ, με τη διαδικασία του επείγοντος» επεσήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

    Ο κ. Φωτήλας εξέφρασε επιφυλάξεις για τις τροπολογίες που αφορούν νέες προσλήψεις στα ΕΑΣ και προσλήψεις καθαριστριών στα νοσοκομεία, ενώ ζήτησε να εξηγηθεί, για ποιο λόγο δεν δόθηκε στους βουλευτές το τοπογραφικό της έκτασης του Φαληρικού όρμου, η οποία προβλέπεται να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Αττικής.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι η απελευθέρωση του καθεστώτος των μεγάλων κατασκευαστικών έργων, που είναι και το στίγμα των ευρωπαϊκών Οδηγιών που εισάγονται με το νομοσχέδιο στην ελληνική έννομη τάξη, θα οδηγήσει στην μονοπώληση της αγοράς από μερικούς μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους όπως έγινε στις αερομεταφορές, στην ενέργεια κλπ., με ό,τι σημαίνει αυτό για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους, και συνολικά τις λαϊκές ανάγκες.

    Ο λαός, πρόσθεσε, «έχει εμπειρία από τα «μεγάλα έργα» των οδικών αξόνων που τους πλήρωσε για να κατασκευαστούν και τους πληρώνει για την χρήση τους».

    «Το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις παραχώρησης εισάγει δικλίδες προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και αντιμετώπισης της διαφθοράς στον ευαίσθητο τομέα των έργων και των δημοσίων συμβάσεων και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση των δημοσίων επενδύσεων, που θα υπηρετήσουν την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μεταστροφή του οικονομικού κλίματος», ανέφερε εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Γεώργιος Λαζαρίδης.

    Την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο βουλευτής Ιωάννης Σαρίδης και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί με το παρόν νομοσχέδιο να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να ενισχύσει την προσπάθεια για εξασφάλιση της διαφάνειας και της ποιότητας της επίβλεψης και της εκτέλεσης των δημοσίων έργων». Εξέφρασε την αντίθεσή του «με τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος θα είχε αποφευχθεί, εάν το σχέδιο νόμου είχε έρθει μια εβδομάδα νωρίτερα.

    [03] Θ. Τζάκρη: Έως 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο η φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο καυσίμων

    Από 200 έως 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο χάνει από ανείσπρακτους φόρους το ελληνικό Δημόσιο λόγω του λαθρεμπορίου καυσίμων, τη στιγμή που το σύνολο των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις που μας ζητούσαν οι δανειστές δεν ξεπερνούσαν τα 400 εκατ., επισήμανε η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και των ελλιπών παραδόσεων μέσω παρεμβάσεων στη λειτουργία των αντλιών.

    Η κ. Τζάκρη σημείωσε ότι η τροπολογία είναι αποτέλεσμα μιας μακράς προσπάθειας της κυβέρνησης, που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, καθώς και ότι το σύστημα της λαθρεμπορίας είναι πολύ βαθιά ριζωμένο στον παραγωγικό και οικονομικό ιστό της χώρας, ενώ οι μηχανισμοί αντιμετώπισής του πολύ αναποτελεσματικοί.

    Έθεσε δε το ερώτημα «τι είναι αυτό που εμπόδιζε τόσα χρόνια όλες τις κυβερνήσεις να δώσουν μια συνολική λύση στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο το παρασύστημα του λαθρεμπορίου που βάζει βαθιά κάθε μέρα το χέρι του στην τσέπη της φτωχής ελληνικής οικογένεια και της αποσπά ένα κομμάτι από τα πενιχρά της εισοδήματα». Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτό που συμβαίνει στην πράξη όταν κάποιος πληρώνει καθημερινά 20 ευρώ βενζίνη και παίρνει τελικά προϊόν που αντιστοιχεί στα 16 ή 17 ευρώ ή νοθευμένο προϊόν, είναι ότι βλάπτεται η δημόσια υγεία και τα εισοδήματά του, ενώ υπογράμμισε και τις επιπτώσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι έντιμοι επαγγελματίες, όπως και την ενίσχυση της μαύρης και παρασιτικής οικονομίας.

    Η υφυπουργός κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την τροπολογία, καθώς όπως είπε αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού που έχει απέναντί του μια μικρή ομάδα αθλίων λαθρεμπόρων, και προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων «έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ριζικά, και όχι με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, που θα έδινε δυνατότητα παλινδρόμησης του φαινομένου».

    Οι βασικές ρυθμίσεις της τροπολογίας για την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες για καταδολίευση των αντλιών καυσίμων (βενζίνη-υγραέριο) στα πρατήρια είναι:

    - Απαγόρευση έκδοσης νέας άδειας πρατηρίου για την επόμενη δεκαετία, όχι μόνο στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, αλλά σε οποιοδήποτε σημείο,

    - Επέκταση απαγόρευσης σε σύζυγο και συγγενείς μέχρι β' βαθμού,

    - Πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε επηρεαζόμενο μετρητή,

    - Φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών στις περιπτώσεις κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια τέλεσης του αδικήματος της καταδολίευσης των αντλιών,

    - Πρόστιμα 10.000-30.000 ευρώ για διαπιστώσεις σφαλμάτων στις μετρήσεις και αφαίρεση άδειας πρατηρίου για δέκα χρόνια,

    - Πρόστιμο 100.000 ευρώ για όποιον εγκαθιστά ή σφραγίζει τα μέσα για την καταδολίευση, αλλά και για όποιον κατασκευάζει εξαρχής προβληματικές αντλίες,

    - Οριστική αφαίρεση άδειας για τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία εγκατάστασης και ρύθμισης των αντλιών σε περίπτωση υποτροπής.

    [04] Αντίθετη η ΚΕΔΕ στη χρηματοδότηση του Πάρκου Τρίτση από τους αυτοτελείς πόρους των δήμων της Αττικής

    Την αντίθεση της ΚΕΔΕ στην προβλεπόμενη χρηματοδότηση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των δήμων της Αττικής εκφράζει ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης.

    Με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς, ζητεί την άμεση απόσυρση των σχετικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Πρόκειται για τα άρθρα 56 και 60, στα οποία προβλέπεται η σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης», που προβλέπεται να εποπτεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, με κύριο αντικείμενο τη συντήρηση, φύλαξη, λειτουργία και ανάπτυξη του Πάρκου. Οι πόροι του φορέα, προβλέπεται να προέρχονται μεταξύ άλλων και από την αναλογική κατανομή των ΚΑΠ που προορίζονται για τους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με την αιτιολογία ότι «η δαπάνη αποτελεί αντιστάθμισμα της περιβαλλοντικής ζημίας στο περιβάλλον της Αττικής που προκαλείται από την αστική λειτουργία και τη δραστηριότητα των δήμων».

    Στην επιστολή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει ότι οι ΚΑΠ είναι η βασική πηγή εσόδων των δήμων και προορίζονται για επενδυτικές δραστηριότητες και κάλυψη λειτουργικών αναγκών τους, οπότε δεν συμβιβάζεται με το ρόλο τους η χρηματοδότηση ενός ΝΠΙΔ. Ο ίδιος προτείνει οι πόροι του φορέα να προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ειδικότερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

    [05] Νεκρός πυροσβέστης στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι

    Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να κατασβέσει τη φωτιά που ξέσπασε μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Ντουμπάι ενός αεροσκάφους Boeing 777 της εταιρείας Emirates που εκτελούσε πτήση από την Ινδία, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της εταιρείας Σέιχ Άχμεντ μπιν Σαΐντ αλ Μακτούμ σήμερα.

    Την πληροφορία επιβεβαίωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Emirates οι αρχές ερευνούν το δυστύχημα, μετά το οποίο άλλοι 14 άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία με ελαφριά ή μέτριας σοβαρότητας τραύματα. Ο ίδιος είπε ότι η αναγκαστική προσγείωση δεν οφειλόταν σε πρόβλημα ασφαλείας.

    Σύμφωνα με ινδικά μμε, εντοπίστηκεν καπνός στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης.

    Ακόμη, ο πρόεδρος της Emirates ανέφερε πως το Μπόινγκ, το οποίο είχε παραδοθεί στην εταιρεία του το 2003, υποβλήθηκε σε συντήρηση το 2015 και ότι ο πιλότος του, υπήκοος των ΗΑΕ, έχει 7.000 ώρες πτήσης.

    Οι αποπροσγειώσεις ξανάρχισαν το απόγευμα στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα πλέον πολυάσχολα του κόσμου, μετά από τέσσερις ώρες διακοπής τους εξαιτίας του δυστυχήματος, στο οποίο δεν βρήκε τον θάνατο κάποιος από τους 300 επιβαίνοντες στο Μπόινγκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 August 2016 - 18:32:35 UTC