Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση του υπουργείου Υποδομών στην ανακοίνωση της ΝΔ
  • [02] Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η διάταξη για το Ισλαμικό τέμενος στον Βοτανικό
  • [03] Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ΔΕ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Μηνάς Σαμαντζίδης
  • [04] Νέο θρίλερ στο Κορωπί - Ο σύζυγος της δολοφονημένης 35χρονης πυροβόλησε δύο άτομα
  • [05] Σε ύφεση η φωτιά στην Αργολίδα
  • [06] Στη ΓΑΔΑ μεταφέρονται οι συλληφθέντες αντιεξουσιαστές Κ. Σακκάς και Μ. Σεϊσίδης
  • [07] Μπ. Ομπάμα: Πρόοδος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους
  • [08] Ο Γκιουλέν καταγγέλλει τον Ερντογάν για το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του η Τουρκία
  • [09] Η κλασική ταινία «Αδιακρισίες» απόψε στο Κέντρο Επισκεπτών Ίδρυμα Στ. Νιάρχος
  • [10] Στη Μύκονο η περιοδική έκθεση «Vanity.Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες»
  • [11] Επιταχυντής σωματιδίων αποκάλυψε κρυφό πορτρέτο του Ντεγκά πίσω από το φανερό
  • [12] Έλληνες ερευνητές της IBM δημιούργησαν τεχνητούς νευρώνες για χρήση σε τσιπάκια
  • [13] Η ατμοσφαιρική ρύπανση συντομεύει τη ζωή των ασθενών με καρκίνο των πνευμόνων
  • [14] Νέα τεχνική παραγωγής βιοκαυσίμων καθιστά περιττά τα αντιβιοτικά
  • [15] Στην μικρή οθόνη μεταφέρεται η «Τριλογία της Απόκλισης»
  • [16] Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα ολοκληρωθεί άμεσα μετά την απόφαση του ΣτΕ
  • [17] Η αρχαία Ολυμπία στο Ρίο!
  • [18] Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο σε αριθμούς

  • [01] Απάντηση του υπουργείου Υποδομών στην ανακοίνωση της ΝΔ

    Οξύτατη απάντηση δίνει το υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στη ΝΔ, η οποία, με ανακοίνωσή της, κατηγόρησε τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και την εφημερίδα "Αυγή" «ότι παραποιούν την αλήθεια στα δημόσια έργα».

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, αναφέρει τα εξής:

    1. Αφήστε τους κουμπάρους και δείτε τους συνεταίρους που έχετε στα γραφεία σας. Στα 3 από τα 8 έργα του Πάτρα -Πύργος, τη μεγαλύτερη έκπτωση έχει δώσει ο συνεταίρος του ανθρώπου που είναι δεξί χέρι του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη. Ο άνθρωπος που του έδωσε το πρώτο φιλί, μετά την εκλογή του ως προέδρου της ΝΔ.

    2. Τηλεφωνήστε στους αγαπημένους σας καναλάρχες, για να σας ενημερώσουν για τις σχέσεις τους με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

    3. Επιστρατεύστε όλους του πρώην υπουργούς σας, από τον κ. Σουφλιά μέχρι τον κ. Χατζηδάκη, για να ενημερωθείτε.

    4. Συνεργαστείτε πιο διακριτικά με τους κ.κ. Κεγκέρογλου, Αμυρά, Φωτήλα και άλλα στελέχη της νέας «κεντροαριστεράς» γιατί καρφώνεστε.

    5. Συνεχίστε με το κλειστό κλαμπ των καναλαρχών, εκδοτών και τραπεζιτών σας, που για χρόνια ξεζουμίζει τον ελληνικό λαό, να δίνετε τη μάχη της σωτηρίας και της επιβίωσης της ιδιότυπης ολιγαρχίας που είχατε εγκαταστήσει στη χώρα, μέσω της πολιτικής και προσωπικής μας σπίλωσης.

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ

    Ό,τι και να κάνετε, ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των καναλιών, θα γίνει.

    Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει λιγότερα 764.477.773 ευρώ.

    Τα δημόσια έργα δεν θα δίνονται μόνο σε έξι εταιρείες και το τραπεζικό σύστημα, δε θα δίνει θαλασσοδάνεια, ή δάνεια χωρίς εγγυήσεις, στους λίγους εκλεκτούς σας.

    ΥΓ: Καταλαβαίνουμε τον πανικό σας για τις αποκαλύψεις που κάνουμε δημόσια, αλλά όχι και...«τέσσερους» οδικούς άξονες βρε παιδιά στην επίσημη ανακοίνωση σας. Τσάμπα πάνε τα σεμινάρια του συνεταίρου;»

    [02] Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η διάταξη για το Ισλαμικό τέμενος στον Βοτανικό

    Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η διάταξη για την επίσπευση των διαδικασιών της ανέγερσης του Ισλαμικού τεμένους στο Βοτανικό η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ.

    Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Χρυσή Αυγή, υπέρ της διάταξης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,του ΚΚΕ, του Ποταμιού,και της Ένωσης Κεντρώων. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ.

    Συγκεκριμένα σε σύνολο 230 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 206 βουλευτές και 24 κατά.

    Κατά πλειοψηφία επί της αρχής στο σύνολό του και κατ' άρθρον ψηφίστηκε και το σύνολο του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ. Υπέρ ψήφισαν 210 βουλευτές και 20 κατά.

    [03] Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ΔΕ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Μηνάς Σαμαντζίδης

    Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε, με σημερινή του δήλωση, ο Μηνάς Σαμαντζίδης, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- πως με την υποβολή της παραίτησής του κλείνει αυτός ο κύκλος δράσης για τον ίδιο.

    «Όταν τις πρώτες μέρες του 2013 ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς με όρισε επικεφαλής της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης γνώριζα πολύ καλά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα είχα να αντιμετωπίσω. Βέβαια δεν ανέμενα ότι τα 3,5 χρόνια που ακολούθησαν θα ήταν τόσο πυκνά πολιτικών γεγονότων και ανατροπών» σημειώνει ο κ. Σαμαντζίδης και προσθέτει: «Προσπάθησα όλο αυτό το διάστημα να υπηρετήσω την παράταξη μέσα στην οποία ενηλικιώθηκα πολιτικά αλλά και ωρίμασα με συνθετικό πνεύμα, αίσθημα ευθύνης, μετριοπάθεια, ειλικρίνεια και πολλές φορές υπομονή».

    Ο κ. Σαμαντζίδης ευχαριστεί «τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την τιμή που μου έκανε να με επιλέξει και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την άριστη συνεργασία» αλλά και τον νυν πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη «για την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου». Ευχαριστεί ακόμη τους Μανώλη Κεφαλογιάννη, Ανδρέα Παπαμιμίκο, τον Λευτέρη Αυγενάκη, τα στελέχη και όλους τους συνεργάτες του.

    «Θεωρώ ότι στη σημερινή δύσκολη για τη χώρα συγκυρία η συνέπεια λόγων και πράξεων που χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πολιτική του διαδρομή είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της παράταξης. Πιστεύοντας βαθιά, επίσης, ότι ο πολιτικός μας οργανισμός πείθει ?κάθε μέρα όλο και περισσότερο? τους Έλληνες ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να αντιστέκεται στον λαϊκισμό και στη δημαγωγία, παραμένω απλά μέλος της αλλά και πάντα ενεργό στέλεχός της» καταλήγει ο κ. Σαμαντζίδης.

    [04] Νέο θρίλερ στο Κορωπί - Ο σύζυγος της δολοφονημένης 35χρονης πυροβόλησε δύο άτομα

    Συνελήφθη στα Καλύβια, έπειτα από άγρια καταδίωξη, ο 41χρονος σύζυγος της 35χρονης που δολοφονήθηκε στο Κορωπί, από την 26χρονη σύντροφό του και ο οποίος πυροβόλησε με καραμπίνα, τους γονείς της τελευταίας στο σπίτι τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο 41χρονος που μετέφερε ο ίδιος αργά με το αυτοκίνητό του, στο Κέντρο Υγείας Κορωπίου την πρώην σύζυγό του, την οποία μαχαίρωσε θανάσιμα η νυν σύντροφός του με πολλές μαχαιριές, πήγε στο σπίτι των γονέων της 26χρονης, το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Τότε έβγαλε μια καραμπίνα, τους πυροβόλησε τραυματίζοντάς τους, ενώ αμέσως μετά εξαφανίστηκε.

    Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό και τον εντόπισε να κινείται με το αυτοκίνητό του, στο Κορωπί. Ο 41χρονος μόλις αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα, αλλά εκείνοι, μετά από άγρια καταδίωξη, κατάφεραν να τον εγκλωβίσουν και να τον συλλάβουν.

    [05] Σε ύφεση η φωτιά στην Αργολίδα

    Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά, που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, σε δασική έκταση ανάμεσα στο Πόρτο Χέλι και το Κρανίδι, στην Αργολίδα.Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής, η φωτιά δεν προκάλεσε ζημιές σε εξοχικές κατοικίες ή άλλα διάσπαρτα κτίρια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

    Όμως, όπως πρόσθεσε, η πυρκαγιά προκάλεσε οικολογική ζημιά, αφού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί περισσότερα από χίλια στρέμματα, κυρίως με πεύκα, στο δάσος της Κορακιάς.

    Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

    [06] Στη ΓΑΔΑ μεταφέρονται οι συλληφθέντες αντιεξουσιαστές Κ. Σακκάς και Μ. Σεϊσίδης

    Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα, στη Σπάρτη, δύο αντιεξουσιαστές που αναζητούσε εδώ και χρόνια η αστυνομία. Πρόκειται για τον Κώστα Σακκά, ο οποίος κατηγορείται ως μέλος της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» και είχε παραβιάσει τον Φεβρουάριο του 2014 τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί, και τον Μάριο Σεϊσίδη, που κατηγορείται ως μέλος των αντιεξουσιαστών «ληστών με τα μαύρα», τον οποίο αναζητούσε η αστυνομία εδώ και εννέα χρόνια. Σημειώνεται ότι ο Μ.Σεϊσίδης είχε επικηρυχθεί το 2009, μαζί με τον αδερφό του Σίμο Σεϊσίδη και τον Γρηγόρη Τσιρώνη, οι οποίοι έχουν συλληφθεί ως μέλη των «ληστών με τα μαύρα».

    Η σύλληψη των Κώστα Σακκά και Μάριου Σεϊσίδη έγινε, νωρίς χθες το απόγευμα, στη Σπάρτη, από άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ. Συγκεκριμένα, εντόπισαν ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινανδύο άτομα, τα οποία θεώρησαν ύποπτα και τους έκαναν σήμα να σταματήσουν για έλεγχο. Τότε, ο οδηγός ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και ακολούθησε άγρια καταδίωξη στους δρόμους της Σπάρτης. Σε κάποια στιγμή, οι Κ.Σακκάς και Μ.Σεϊσίδης κατέβηκαν από το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν, και προσπάθησαν να διαφύγουν τρέχοντας. Λίγο αργότερα, όμως, συνελήφθησαν.

    Οι αστυνομικοί τους οδήγησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας, ενώ οι δύο συλληφθέντες αρνήθηκαν να πουν ποιοι είναι. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των αστυνομικών, απάντησαν ότι δεν είναι άτομα του κοινού ποινικού δικαίου. Στη συνέχεια, κλήθηκε κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από την Αθήνα, το οποίο τούς ταυτοποίησε. Παράλληλα, διαπιστώθηκε, ότι το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν είχε κλαπεί, τον περασμένο Ιούνιο, από περιοχή της Αθήνας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βρέθηκε πάνω τους οπλισμός, ενώ η αστυνομία πραγματοποιεί τώρα έρευνες για να βρει το κρησφύγετό τους. Αυτή την ώρα οι δύο συλληφθέντες μεταφέρονται από τη Σπάρτη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ πρόκειται να οδηγηθούν αργότερα στον εισαγγελέα.

    [07] Μπ. Ομπάμα: Πρόοδος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν σημειώσει πρόοδο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές έχουν ακόμα την ικανότητα να πραγματοποιούν επιθέσεις.Οι ΗΠΑ ηγούνται της διεθνούς συμμαχίας που διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στο Ιράκ, όσο και τη Συρία, όπου οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατόρθωσαν να ελέγξουν μεγάλες περιοχές, το 2014.

    Οι πολεμικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται στα πολεμικά μέτωπα των δύο χωρών, είχαν σαν αποτέλεσμα οι τζιχαντιστές να χάσουν αρκετές πόλεις που είχαν υπό τον έλεγχό τους, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν στις δύο «εκ των πραγμάτων»πρωτεύουσες του Ισλαμικού Κράτους, τη Ράκκα στη Συρία και τη Μοσούλη, στο Ιράκ.

    Πρόοδος σε Συρία και Ιράκ

    Σύμφωνα με την επιχειρησιακή αξιολόγηση του αμερικανικού Πενταγώνου, την οποία παρουσίασε ο Ομπάμα, η διεξαγωγή των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, την τελευταία διετία, αποδεικνύει ότι οι τζιχαντιστές μπορούν να ηττηθούν με τη διεξαγωγή συμβατικών πολεμικών επιχειρήσεων.

    Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε την ικανότητα που διατηρεί το Ισλαμικό Κράτος στην πραγματοποίηση πολεμικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας.

    «Είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχουμε κάνει στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Ωστόσο, απέχουμε ακόμη από την απελευθέρωση της Μοσούλης και της Ράκκα»τόνισε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αμερικανικό Πεντάγωνο, μετά τη συνάντηση που είχε με τη στρατιωτική ηγεσία που εποπτεύει τις αναφερόμενες πολεμικές επιχειρήσεις.

    «Μοναχικοί λύκοι»

    Παρά το γεγονός ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, στη Συρία, αλλά και τη Λιβύη, έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, οι τζιχαντιστές στρέφονται προς τη διεξαγωγή επιθέσεων διεθνούς δημοσιότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση νέων μελών, αλλά και ενθαρρύνοντας τις επιθέσεις των λεγόμενων «μοναχικών λύκων».

    «Έχουν διαπιστώσει το βαθμό της δημοσιότητας που μπορούν να επιτύχουν με την πραγματοποίηση επιθέσεων μικρής κλίμακας και τη χρήση μικρών επιθετικών όπλων. Η πιθανότητα εκδήλωσης μιας επίθεσης από έναν "μοναχικό λύκο"ή από μια μικρή ομάδα τρομοκρατών με στόχο την δολοφονία ανθρώπων, είναι πραγματική»τόνισε ο Ομπάμα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιτύχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα προκειμένου ν' αποκόψουν τα δίκτυα του Ισλαμικού Κράτους που μπορούν να οργανώσουν επιθέσεις σε άλλες περιοχές,, μακριά από τα κέντρα διοίκησης των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή.

    Ενδεχόμενο επιθέσεων

    «Τα δίκτυα αυτά, είναι περισσότερο ενεργά στην Ευρώπη, απ' ότι στις ΗΠΑ. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς δε γνωρίζουμε το σύνολο των πληροφοριών που υπάρχουν γύρω από τη δράση τους. Είναι επίσης ενδεχόμενο κάποιες ομάδες που έχουν οργανωθεί σε αμερικανικό έδαφος να ενεργοποιηθούν και να δράσουν»δήλωσε ο Ομπάμα, προειδοποιώντας ωστόσο, για το ενδεχόμενο «υπερευαισθησίας»έναντι ενδεχόμενων επιθέσεων.

    «Το πώς αντιδρούμε στην κατάσταση αυτή, είναι εξίσου σημαντικό με την προσπάθεια που γίνεται για την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και την αποτροπή εισόδου των τρομοκρατικών ομάδων στην κοινωνία. Όταν οι κοινωνίες φοβούνται, τότε, μπορεί να αντιδράσουν με τρόπους που υποβαθμίζουν τις βασικές κοινωνικές δομές»σημείωσε με νόημα ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    [08] Ο Γκιουλέν καταγγέλλει τον Ερντογάν για το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του η Τουρκία

    Ο Τούρκος κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν απορρίπτει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του η τουρκική δικαιοσύνη κατηγορώντας τον, για το σχεδιασμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

    «Αποδεικνύεται ότι το τουρκικό δικαστικό σύστημα στερείται δικαστικής ανεξαρτησίας. Έτσι, το ένταλμα αυτό, είναι ένα ακόμη παράδειγμα της πορείας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον ολοκληρωτισμό, καθώς απομακρύνεται από τη δημοκρατία»δήλωσε ο Γκουλέν, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμειξη στην αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος τον προηγούμενο μήνα.

    [09] Η κλασική ταινία «Αδιακρισίες» απόψε στο Κέντρο Επισκεπτών Ίδρυμα Στ. Νιάρχος

    Με μία ρομαντική ιστορία γεμάτη απολαυστικές παρεξηγήσεις και ασυνήθιστα ψέματα, καλωσορίζει τον Αύγουστο το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Πρόκειται για την ταινία «Αδιακρισίες» («Indiscreet», 1958) που θα προβληθεί απόψε (5/08)στις 21:00, στο Κέντρο Επισκεπτών ΚΠΙΣΝ. Πρόκειται για μια φινετσάτη ρομαντική κωμωδία παρεξηγήσεων που ενώνει ξανά στην οθόνη το θρυλικό (από το «Notorious» του 'Αλφρεντ Χίτσκοκ) ζευγάρι των Κάρι Γκραντ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Προτάθηκε για 3 Χρυσές Σφαίρες και ήταν μια από τις πρώτες ταινίες που δημιούργησαν τη μόδα της τεχνικής του split screen στο σινεμά. Η σκηνοθεσία είναι του Στάνλεϊ Ντόνεν.

    Η προβολή γίνεται στο πλαίσιο της σειράς Park your Cinema, δηλαδή των εβδομαδιαίων υπαίθριων κινηματογραφικών προβολών, μέσω των οποίων το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εγκαινιάζει, φέτος το καλοκαίρι, έναν δεσμό φιλίας με το κινηματογραφικό κοινό της Αθήνας. Στο πρώτο PARK YOUR CINEMA, οι κινηματογραφικές επιλογές βασίζονται σε vintage έργα, από εκείνα που δημιούργησαν την παράδοση της διασκέδασης στα αθηναϊκά θερινά σινεμά εδώ και τόσες δεκαετίες, καθιερώνοντας τις κλασικές επανεκδόσεις.

    [10] Στη Μύκονο η περιοδική έκθεση «Vanity.Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες»

    Μια πρωτοποριακή έκθεση, που για πρώτη φορά φέρνει κοντά εκθέματα από όλες τις Κυκλάδες, εγκαινιάζεται στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016, στις 8 μμ. Με τον ευφάνταστο, αλλά και ιδιαίτερα ταιριαστό τίτλο «Vanity. Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες», η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κυκλάδων διοργανώνει, σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου, την πρώτη μεγάλη περιοδική διακυκλαδική έκθεση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.

    «Αποφασίσαμε, πριν στήσουμε τη μόνιμη συλλογή του ανακαινισμένου μουσείου, να κάνουμε αυτή την περιοδική έκθεση με περιεχόμενο το κόσμημα στις Κυκλάδες, γιατί θεωρήσαμε ότι ήταν το πιο κατάλληλο αντικείμενο για να προβάλλουμε διάφορους προβληματισμούς και επιθυμίες. Κυρίως όμως θέλαμε να δώσουμε την αίσθηση ότι αυτή η έκθεση δεν αφορά μόνο τη Μύκονο αλλά όλες τις Κυκλάδες», δήλωσε ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ) της Αθήνας. Ένα μουσείο που συνέβαλε στη δημιουργία της έκθεσης μέσα από τον δανεισμό εκθεμάτων, όπως του ιδιαίτερα σημαντικού και συναισθηματικά ταιριαστού χρυσού Σταυρού της Μαντούς Μαυρογένους, της Μυκονιάτισσας που διέθεσε όλη την περιουσία της -και τα κοσμήματά της- για την Επανάσταση του 1821.

    «Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός στο νησί και οι επισκέπτες, που σήμερα φτάνουν τα 2 εκατομμύρια τον χρόνο, από τους οποίους ζήτημα είναι να επισκέπτονται το Μουσείο οι 11.000, να θαυμάσουν το βάθος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μυκόνου, που δεν είναι μόνο αρχαιολογική», επισήμανε ο κ. Αθανασούλης

    [11] Επιταχυντής σωματιδίων αποκάλυψε κρυφό πορτρέτο του Ντεγκά πίσω από το φανερό

    Χάρη στις δυνατότητες ενός επιταχυντή σωματιδίων (συγχρότρου), ερευνητές στην Αυστραλία κατόρθωσαν να φέρουν στο φως το κρυφό πορτρέτο μιας δεύτερης νεαρής γυναίκας, που κρύβεται κάτω από το έργο «Πορτρέτο μιας γυναίκας» του Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Εντγκάρ Ντεγκά.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντάριλ Χάουαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", πιστεύουν ότι η κρυμμένη γυναίκα είναι το μοντέλο Έμα Ντομπινί, που είχε ποζάρει και σε άλλους πίνακές του. «Αυτό που είναι αληθινά συναρπαστικό, είναι ότι μπορέσαμε να προσθέσουμε ένα ακόμη έργο τέχνης του Ντεγκά, που πλέον μπορεί να δει όλος ο κόσμος», δήλωσε ο Χάουαρντ.

    Ήταν ήδη γνωστό από το 1922 ότι ο εν λόγω πίνακας, ο οποίος είχε δημιουργηθεί στο τέλος της δεκαετίας του 1870, κάλυπτε έναν προηγούμενο πίνακα.

    [12] Έλληνες ερευνητές της IBM δημιούργησαν τεχνητούς νευρώνες για χρήση σε τσιπάκια

    Ερευνητές της ΙBM Research στη Ζυρίχη της Ελβετίας, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Ελευθερίου, δημιούργησαν τεχνητούς νευρώνες που μιμούνται τη λειτουργία των πραγματικών (βιολογικών) νευρώνων, χρησιμοποιώντας ειδικά υλικά -τα λεγόμενα «αλλαγής φάσης»- για την αποθήκευση και την επεξεργασία των δεδομένων.

    Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα με στόχο την ανάπτυξη ολοκληρωμένων νευρομορφικών τεχνολογιών, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών και πολύ γρήγορων «τσιπ», κατάλληλων για εφαρμογές γνωσιακής υπολογιστικής (cognitive computing), κάτι που θα αποτελέσει το μέλλον της πληροφορικής, σύμφωνα με την ΙΒΜ.

    Μεγάλοι αριθμοί τέτοιων τεχνητών νανο-νευρώνων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε νευρομορφικούς συν-επεξεργαστές που διαθέτουν τόσο μονάδες μνήμης, όσο και μονάδες επεξεργασίας δεδομένων.

    [13] Η ατμοσφαιρική ρύπανση συντομεύει τη ζωή των ασθενών με καρκίνο των πνευμόνων

    Η ρύπανση του αέρα μπορεί να συντομεύσει τη ζωή των ανθρώπων με καρκίνο των πνευμόνων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η επίπτωση είναι πιο αισθητή στους ασθενείς που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσου, ιδίως σε όσους πάσχουν από αδενοκαρκινώματα, τη συχνότερη μορφή του μη μικροκυτταρικού καρκίνου (περίπου το 80% των συνολικών περιστατικών καρκίνου των πνευμόνων).

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει συνδεθεί από προηγούμενες έρευνες με αύξηση του κινδύνου για την καρδιά, για καρκίνο και γενικότερα για πρόωρο θάνατο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει ταξινομηθεί στους καρκινογόνους παράγοντες από τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC).

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάντρα Έκελ του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό "Thorax" (Θώρακας), ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 352.000 άτομα με μέση ηλικία 69 ετών, που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με καρκίνο των πνευμόνων.

    [14] Νέα τεχνική παραγωγής βιοκαυσίμων καθιστά περιττά τα αντιβιοτικά

    Ερευνητές στις ΗΠΑ -μεταξύ των οποίων ο διακεκριμένος καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ Γρηγόρης Στεφανόπουλος- ανακάλυψαν μια νέα τεχνική παραγωγής βιοκαυσίμων με τη βοήθεια μικροοργανισμών, η οποία καθιστά περιττή την μαζική προσθήκη αντιβιοτικών για να αποφευχθεί η μόλυνση των μικροβίων.

    Η νέα μέθοδος με την ονομασία ROBUST χρησιμοποιεί τροποποιημένους μικροοργανισμούς, οι οποίοι κρατούν υπό έλεγχο τα ύποπτα για μόλυνση μικρόβια, χωρίς έτσι να χρειάζονται μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science».

    Τα βιοκαύσιμα αποτελούν μια εναλλακτική ενεργειακή πηγή, πιο φιλική στο περιβάλλον σε σχέση με τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό άεριο,άνθρακα κ.α.).

    [15] Στην μικρή οθόνη μεταφέρεται η «Τριλογία της Απόκλισης»

    Έκπληκτος έμεινε ο Μάιλς Τέλερ όταν έμαθε ότι η «Τριλογία της Απόκλισης» θα ολοκληρωθεί με μία τηλεταινία και όχι με μία θεατρική παράσταση όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

    Ο ηθοποιός έπαιξε και στις τρεις ταινίες της «Απόκλισης», που αρχικά θεωρήθηκε ως ο διάδοχος της κινηματογραφικής σειράς «Αγώνες Πείνας», αλλά δεν τα πήγε τόσο καλά εισπρακτικά και όταν ερωτήθηκε εάν θα παίξει στην τηλεταινία είπε ότι δεν είναι σίγουρος αν θα συμμετάσχει στο τηλεοπτικό φινάλε.

    «Δεν έχω μιλήσει με κανέναν. Το έμαθα πριν από λίγο», δήλωσε στο Variety ο ηθοποιός.

    Τα σχόλια του Τέλερ είναι παρόμοια με αυτά που έκανε πριν λίγο καιρό η Σέιλιν Γούντλεϊ, πρωταγωνίστρια της κινηματογραφικής σειράς, η οποία όταν ρωτήθηκε απάντησε ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο τέλος της ιστορίας.

    [16] Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα ολοκληρωθεί άμεσα μετά την απόφαση του ΣτΕ

    «Για άλλη μια φορά, η ΝΔ λειτουργεί ως ακούραστη συνήγορος των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε δήλωσή του, απαντώντας στη ΝΔ.

    Ο κ. Παππάς σημειώνει ότι «η κυβέρνηση σέβεται τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της» και ενημερώνει τη ΝΔ ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τα αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών κατά του διαγωνισμού. Επισημαίνει ότι το σκεπτικό της απόφασης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας».

    «Σε εφαρμογή της παραπάνω απόφασης η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει άμεσα το διαγωνισμό», υπογραμμίζει ο κ. Παππάς και ερωτά: «Μήπως η ΝΔ επιθυμεί να αγνοήσουμε την απόφαση διότι δεν είναι αρεστή σε κάποιους ιδιοκτήτες;».

    Διαβάστε επίσης:

    ΝΔ: Ο κ. Παππάς είτε ψεύδεται είτε αγνοεί βασικές αρχές του δικαίου

    [17] Η αρχαία Ολυμπία στο Ρίο!

    Το αρχαίο ελληνικό στοιχείο έχει πλέον τη δική του παρουσία στο Ολυμπιακό Χωριό του Ρίο. Σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η ΔΟΕ, τοποθετήθηκαν σε μια γυάλινη προθήκη σε κεντρικό χώρο του Χωριού, δύο λίθοι που εστάλησαν από την Αρχαία Ολυμπία με την συγκατάθεση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Πρόκειται για μνημείο πένθους αφιερωμένο στους αθλητές που έχασαν άδικα τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την ενέργειά του και μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την προσφορά της Ελλάδας στο Ολυμπιακό κίνημα. Στη μνήμη των αδικοχαμένων αθλητών κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

    Μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και αρχηγός της ελληνικής αποστολής, Ισίδωρος Κούβελος, εκπρόσωποι Ολυμπιακών αποστολών και μέλη της ΔΟΕ.

    [18] Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο σε αριθμούς

    «Ομνύουμε πως συμμετέχουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως αμιλλώμενοι πιστοί, με σεβασμό στους κανόνες που τους διέπουν και με επιθυμία να συμμετάσχουμε σε πνεύμα ιπποτισμού για την τιμή της χώρας μας και της δόξας του αθλητισμού».

    Το 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου, ο Βέλγος ξιφομάχος Βικτόρ Μπρουάν απήγγειλε τον πρώτο Ολυμπιακό όρκο στη σύγχρονη ιστορία των Αγώνων, υπό το βλέμμα ενός εκστασιασμένου βαρώνου Πιερ ντε Κουμπερτέν. Ένας όρκος που έκτοτε έχει εξελιχθεί και που για την έναρξη των 31 Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο τον έχει αντικαταστήσει μία λιγότερο λυρική και πιο επίκαιρη δήλωση, η οποία αναφέρεται περισσότερο στη μάχη κατά του ντόπινγκ, υπέρ του ευ αγωνίζεσθαι του «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά» μέσα κι έξω από τους στίβους των αγωνισμάτων.

    ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΑΘΛΗΜΑΤΑ, ΔΥΟ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΝΕΑ

    Το χορτάρι στους φετινούς Ολυμπιακούς θα έχει την τιμητική του, καθώς πάνω του θα διεξαχθούν τα δύο νέα ολυμπιακά αθλήματα. Το 2016 θα είναι η χρονιά του ράγκμπι -στην επτά επί επτά εκδοχή του, που κρίθηκε πιο εύκολη και βατή στην διοργάνωσή του-και της μεγάλης επιστροφής του γκολφ, που δεν είχε συμπεριληφθεί στο Ολυμπιακό πρόγραμμα από το 1904.

    Μπορεί στα στάδια και τα κολυμβητήρια να είναι τα σημεία όπου λάμπουν τα παραδοσιακά και πιο αγαπητά αθλήματα των Ολυμπιακών, όπως ο στίβος, η κολύμβηση, οι πολεμικές τέχνες, ή η γυμναστική, αλλά οι Αγώνες δίνουν τη δυνατότητα και σε άλλα, λιγότερο δημοφιλή, αθλήματα να γευθούν τα φώτα της δημοσιότητας που τούτο το αθλητικό βήμα τους προσφέρει. Αλλά και στους θεατές δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αθλητικές δοκιμασίες, όπως το Μοντέρνο Πένταθλο, ή τις ιστιοδρομίες, το χόκεϊ επί χόρτου, ή ακόμη το ποδήλατο ΒΜΧ, που βρίσκονται στο πρόγραμμα από τους Αγώνες του Πεκίνου το 2008.

    ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Στην Τελετή Έναρξης στο στάδιο Μαρακανά του Ρίο, θα παρελάσουν και δύο χώρες που αναγνωρίσθηκαν αθλητικά από τη ΔΟΕ. Το Κόσοβο και το Νότιο Σουδάν. Σε προηγούμενες διοργανώσεις, οι Κοσοβάροι παρήλαυναν υπό τη σημαία της Γιουγκοσλαβίας και κατόπιν της Σερβίας. Μετά την ανεξαρτησία του κράτους τους, το 2008, η ΔΟΕ αναγνώρισε την Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσόβου το 2014, επιτρέποντάς του τη συμμετοχή ως ανεξάρτητο κράτος. Στους φετινούς Ολυμπιακούς, η χώρα θα συμμετέχει με οκτώ αθλητές.

    Όσο για το Νότιο Σουδάν, η χώρα αναγνωρίσθηκε το 2012 και θα συμμετέχει με δύο αθλητές.

    Μία άλλη πρωτοτυπία, συμβολική για την τραγική κατάσταση που βιώνουν πολλές περιοχές του πλανήτη, θα παρουσιασθεί μία «ομάδα προσφύγων αθλητών της Ολυμπιάδας». Δέκα αθλητές που επελέγησαν από τη ΔΟΕ τον περασμένο Ιούνιο, θα αγωνισθούν υπό την Ολυμπιακή Σημαία. Πέντε αθλητές από το Νότιο Σουδάν, που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στην Κένυα, δραπετεύοντας από τον εμφύλιο πόλεμο, δύο Σύροι κολυμβητές, δύο τζουντόκα από τη ΛΔ του Κογκό κι ένας Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος, συγκροτούν την ομάδα αυτή.

    ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

    Οι αγώνες του Ρίο είναι η πρώτη Ολυμπιάδα που φιλοξενείται στην Νοτιοαμερικανική ήπειρο. Από το 1896, οι τριάντα διοργανώσεις έχουν φιλοξενηθεί στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική, την Ασία, την Ωκεανία (Αυστραλία), ή στην Κεντρική Αμερική (Μεξικό).

    ΔΕΚΑ

    Είναι τα δέκα δισεκατομμύρια του προϋπολογισμού της Ολυμπιάδας του Ρίο. Ένα κόστος υψηλότερο κατά 2 δισ. των Ολυμπιακών του Λονδίνου. Χρηματοδοτημένη κατά 57% από τον ιδιωτικό τομέα και κατά 43% από τα κρατικά ταμεία, η διοργάνωση αποδείχθηκε δύσκολο να έλθει σε πέρας. Καθυστερήσεις καταγράφηκαν σε πολλά έργα, ένδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια, λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας και απάνθρωπων ωρών εργασίας.

    25.000

    Τόσος είναι ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί για να καλύψουν το πιο σημαντικό αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Το 2012, 3,6 δισ. Άνθρωποι «χάζεψαν έστω κι ένα λεπτό από τους Ολυμπιακούς» του Λονδίνου.

    5.130

    Τόσα είναι τα χρυσά, ασημένια και χαλκά μετάλλια για τους κάθε λογής νικητές που σχεδιάσθηκαν και κόπηκαν για τους ΟΑ της Βραζιλίας από τον Νέλσον Καρνέιρου, τον άνθρωπο στον οποίο ανατέθηκε το έργο. Για να αποδίδουν πιο πιστά τη μορφή της βραζιλιάνας γυναίκας τα "άθλα"των νικητών, που στη μία πλευρά τους αναπαριστούν τη αρχαία θεά Νίκη, ο Καρνέιρο επέλεξε να την σμιλέψει «με πιο ανοικτή λεκάνη και πιο πληθωρικούς γλουτούς».

    1.945

    Τόσες θα είναι συνολικά οι συναντήσεις και οι γύροι των αθλητικών αγωνισμάτων (ατομικών και ομαδικών) που θα διεξαχθούν από την έναρξη έως το τέλος των Ολυμπιακών του Ρίο στις είκοσι τέσσερις αθλητικές εγκαταστάσεις των Αγώνων.

    450.000

    Αυτός είναι ο αριθμός των προφυλακτικών που διανεμήθηκαν από τους διοργανωτές στους 10.500 αθλητές που κατέλυσαν στο Ολυμπιακό Χωριό. Που αντιστοιχεί σε 43 προφυλακτικά ανά αθλητή. «Η Βραζιλία ενθαρρύνει την προφύλαξη στον έρωτα, κι οι αθλητές αποτελούν το καλλίτερο παράδειγμα για τον πληθυσμό. Μπορούν να διαδραματίσουν ένα κεφαλαιώδη ρόλο στη μάχη κατά του AIDS», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΟΕ. Βέβαια, στο Ολυμπιακό Χωριό το άθλημα αυτό έχει διαφορετικούς στίβους...

    550

    Είναι ο αριθμός των αθλητών από τις ΗΠΑ που θα αγωνισθούν στο Ρίο. Η ομάδα τους αποτελεί την πολυπληθέστερη, μπροστά από τη Βραζιλία και τους 464 αθλητές της. Στη συνέχεια έρχονται η Γερμανία, που συγκέντρωσε 420 αθλητές και μετά η Αυστραλία με 418. Η Κίνα συμμετέχει με τη μεγαλύτερη ομάδα στην ιστορία της, με 398 αθλητές, ενώ η Γαλλία έρχεται στην έκτη θέση με 396.

    6

    Η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής θα συμμετέχει μόλις με 6 αθλητές (τέσσερις κολυμβητές, μία πυγμάχο κι έναν αθλητή ταεκβοντό) και θα είναι η μικρότερη ομάδα.

    3

    Για πρώτη φορά θα αγωνισθούν σε Ολυμπιακούς Αγώνες τρίδυμες αδελφές. Οι Εσθονές Λέιλα, Λίινα και Λίλι Λούικ, θα τρέξουν στον μαραθώνιο. Μολονότι καμμία από αυτές δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να κερδίσει κάποιο μετάλλιο -η Λέιλα είναι η καλλίτερη εκ των τριών με χρόνο μόλις 2 ώρες 37' -είναι ωστόσο βέβαιο πως θα προσελκύσουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Πρώην χορεύτριες του χιπ χοπ, οι τρεις αδελφές άρχισαν να ασχολούνται με τον αθλητισμό μόλις στα 24 χρόνια τους. Οι τριαντάχρονες αθλήτριες δηλώνουν ότι θα αλληλοβοηθούνται κατά τη διάρκεια της κούρσας του μαραθωνίου.

    22

    Είναι το απόλυτο ρεκόρ ολυμπιακών μεταλλίων που έχουν κατακτηθεί από τον ίδιον αθλητή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση από τον Αμερικανό κολυμβητή Μάικλ Φελπς, που έχει κερδίσει 18 χρυσά, δύο ασημένια και δύο χάλκινα. Στα 31 χρόνια του, ο «εξωγήινος» αθλητής θα συμμετάσχει για τέταρτη συνεχόμενη φορά σ'Ολυμπιάδα και όπως φαίνεται θα είναι οι τελευταίοι του. Στο Πεκίνο το 2008, ο υπεραθλητής από τη Βαλτιμόρη «ενθυλάκωσε» μόλις οκτώ χρυσά μετάλλια.

    13

    Δεκατριών ετών είναι ο πιο μικρός σε ηλικία αθλητής των Αγώνων του Ρίο, η κολυμβήτρια από το Νεπάλ Σινγκχ Γκαουρίκα. Στη χώρα της είναι κάτοχος πολλών ρεκόρ, στα 100 και 200 μέτρα ύπτιο, καθώς και στα 100 πρόσθιο. Στους πρόσφατους Πανασιατικούς Αγώνες κατέκτησε δε τέσσερα μετάλλια. Κόρη γιατρού, ζει και προπονείται στο Λονδίνο κι υπεύθυνοι για την αξιοπρόσεκτη αθλητική εξέλιξή της ήσαν δύο πολλοί γνωστοί προπονητές, οι Ρις Ρόμλεϊ και Κριστίν Γκριν. «Επιθυμούσα να έλθω στους Αγώνες, αλλά δεν ήμουν βέβαιη ότι μπορούσα γιατί ήμουν πολύ μικρή. Όταν ενημερώθηκα ότι με επέλεξαν, συγκλονίστηκα», δήλωσε η 13χρονη.

    62

    Η Τζούλι Μπρούγκαμ είναι 62 ετών, κι όπως για την κατά 49 χρόνια μικρότερή της Γκαουρίκα, οι Ολυμπιακοί του Ρίο είναι οι πρώτοι αγώνες που θα συμμετάσχει στη ζωή της. Η Νεοζηλανδή αθλήτρια, ύψους 1,56 και με βάρος 54 κιλά, που ανακάλυψε αργά στη ζωή της την ιππασία, θα συμμετάσχει στο αγώνισμα της υπερπήδησης εμποδίων με το άλογο που ιππεύει τα τελευταία εννέα χρόνια, τον Φομ Φάινστεν.

    50.000

    Αυτή είναι η αμοιβή που θα εισπράξει, αντί κοτίνου, ο κάθε Γάλλος αθλητής που θα στεφθεί χρυσός Ολυμπιονίκης. Η αμοιβή για το αργυρό μετάλλιο αποτιμάται στα 20.000 ευρώ, ενώ 13.000 θα εισπράξει ο κάθε τριταθλητής. Η αμοιβή των Γάλλων αθλητών είναι κατά πολύ υψηλότερη αυτής των Αμερικανών συναθλητών τους (22.000 ευρώ το χρυσό), αλλά υπολείπεται πάρα πολύ από τη μικρή περιουσία με την οποία το Αζερμπαϊτζάν υπόσχεται ότι θα «χρυσώσει» τους πρώτους Ολυμπιονίκες του, ήτοι με 330.000 ευρώ!

    118

    Είναι ο αριθμός των Ρώσων αθλητών που αποκλείσθηκαν από τους Ολυμπιακούς. Αρχικά, η ρωσική Ολυμπιακή ομάδα αποτελείτο από 387 αθλητές. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πριν την τελετή έναρξης, άλλοι 14 Ρώσοι αθλητές ενδέχεται ν'αποκλεισθούν ακόμη και τη δωδεκάτη ώρα. Αντιδρώντας, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, ο Ρίτσαρντ Μακ Λάρεν, συντάκτης της έκθεσης για το ντόπινγκ στη Ρωσία, στιγμάτισε την πρακτική της ΔΟΕ και των διεθνών οργανώσεων να επιβάλλουν κυρώσεις στους αθλητές, αντί να τιμωρήσουν το σύστημα μίας χώρας.

    Πηγή: Λε Μοντ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 August 2016 - 8:32:37 UTC